![]() |
#301 |
BAN stały
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
chyba ktos tu mial racje, ja tez coraz bardziej jestem przekonana e Pan T nam sie znow objawil...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
ok ale wrocmy do sedna widocznie moja elokwencja nie jest adekwatna do twojej erudycji, nie liczylem ze bede tu mile przyjety bo nie jestem konformista ale tez nie mam zamiaru emablować ni umizgiwać wam apodyktycznym kobietom tu gdzie facet postrzegany jest pejoratywnie, mam dosc tych kalumnii z waszej strony, a jak chcesz sprawdzic moj zasob slow i to czy owe regulki znam na pamiec czy nie to przyjdz na jakis turniej scrabblistow ktory odbywa sie w lubuskim, moze sie poznamy, lecz uwazaj bez znajomosci 1000 slow tam nie wpuszczaja do srodka ;-), oj jestem uszczypliwy jestem, dla ludzi nietolerancyjnych, ale nie chwale sie zasobem slow bo to nie inteligencja to tylko cos wyuczonego jak gotowanie, wiec jezeli przeszkadza ci to ze znam o "5" slow wiecej niz inni to tak samo powinny oburzac Cie potrawy wykonane przez dobrego kucharza, dziwne ze wtedy ludzie mysla innymi kryteriami, przejrzawszy Twoje posty, uwazam Cie za osobe inteligentna wiec mam nadzieje ze zrozumiesz mą mysl Cytat:
Cytat:
to byloby na tyle nie mam zamiaru "odwiedzac" tego tematu, mozecie postawic kropke nad przyslowiowym "i", oraz dopisac kilka madrych lub mniej komentarzy, bo przeciez musicie wyjsc obronna reka, jest was wiecej, pa mile wizazystki ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drogi erudyto określenie perfumu jest jak najbardziej poprawne, a dlaczego patrz poniżej. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() W twojej wypowiedzi jest dziesięć słów napisanych niepoprawnie także nie czytanie książek ci nie służy. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ten post to moim odczuciu jeden wielki chaos. Nie wiem co ma piernik do wiatraka (poza mąką): PRL i zagraniczne perfumy a postrzeganie ludzi na forum. Cóż, tonący brzytwy się chwyta ![]() A jako patriotka ![]() Pozdrawiam wszystkie nietolerancyjne kobiety na tym forum. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | ||
Wiedźma
|
Klystianku, nawrzucałeś tu trudnych słów bez zrozumienia i znajomości kontekstu, w jakim się ich używa.
Sądzisz, że komuś tym zaimponujesz? Jakie kompleksy usiłujesz tu leczyć? Kurczę, trochę mi przykro, ale chyba naprawdę źle wybrałeś target dla swoich toków. Może spróbuj pod jakimś gimnazjum? Tam powinno się udać. ![]() A w razie czego zawsze zostają Ci jeszcze elitarne przedszkola. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Konto usunięte
|
Ten tamat już (kulturalnie
![]() "Perfumę" w r.ż znalazłam tutaj (pierwsze co mi wyskoczyło w google), więc rzeczywiście w tym słowniku to słowo jest. Słownik jak słownik, w encyklopediach matematyki też nie znajdziecie wszystkich zawiłości, tylko absolutne podstawy. Skoro nawet doktorzy nie są zgodni co do prawidłowej formy, myślę że możecie być bardziej wyrozumiałe dla koleżanek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
No i proszę, sytuacja została w pełni wyjaśniona. Czy wszyscy są usatysfakcjonowani takim rozwiązaniem?
![]()
![]() |
#311 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() opad rąk ![]() Ad (2) masz dość kalumnii? a gdzie tu padły jakieś kalumnie pod Twoim adresem? Ad (3) ![]() Ad (4) wskaż proszę, w którym miejscu napisałam, że oburza mnie Twój zasób słów? (którego nota bene nie da się sprawdzić przez internet, kiedy to osoba pisząca posta ma na podorędziu tysiące słowników dostępnych on-line) Mnie w Twoich postach nic nie oburza, irytuje mnie jedynie Twój ton, w jaki uderzasz pisząc posty. Traktujesz nas z góry jak jakieś głupie gęsi, a to już błąd z założenia. Pobądź trochę na tym forum, poczytaj posty, poznaj udzielające się tu osoby, a zobaczysz jak bardzo się pomyliłeś. Cytat:
Grzecznie poprosiłam osobę, która pierwsza podała to źródło o przepisanie fragmentu, bo chciałam się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości, ale okazało się, że ta osoba, podanego słownika na oczy nie widziała. Zatem nadal nie wiem, czy słownik ten rzeczywiście podaje "perfumę" jako formę poprawną, czy tylko wspomina o niej jako o formie przestarzałej, której już od dawna nie ma w użyciu. Druga sprawa, czy według Ciebie wątek, który podałaś zawiera więcej informacji i jest bardziej przydatny w dyskusji niż ten, w którym teraz bierzemy udział? Tamten z tego co widzę jest z 2004 roku i zawiera 14 postów. ![]() Rozumiem, że dodaniem słowa "kulturalnie" w nawiasie pijesz do nas? że my tu niby niekulturalnie? Poproszę o wskazanie, w którym miejscu jesteśmy niekulturalne. Może w tym, gdzie nie dajemy sobie wciskać kitów przez osobę, która wchodzi na forum, podaje informacje niczym nie poparte, daje nam do zrozumienia, że jesteśmy głupie, nieoczytane, z ortografią na bakier i na niczym się nie znamy? Dla jasności piszę o Klystianku.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Ależ oczywiście. Osiągnęłam pełnię satysfakcji bibliotecznej. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#314 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego będę wdzięczna komuś, kto ten słownik posiada, jeśli przepisze fragment dotyczący tej formy. Poza tym, co ciekawe autor tego słownika jest jednym z redaktorów w poradni językowej, z której cytowałam fragment dotyczący formy "perfuma". Co prawda to akurat pisał ktoś inny, ale z tej samej redakcji. Dlatego mocno się zdziwię, jeśli w tym słownika forma uznana jest za poprawną w dzisiejszych czasach. Cytat:
Tak na marginesie Anno, rozejrzyj się trochę na podforum perfumy, a zobaczysz, że jest to jedno z najprzyjaźniejszych podforów na wizażu. Nikt tu nie celuje w wyśmiewaniu się z innych. Ale żeby to zobaczyć trzeba przeczytać więcej niż jeden wątek ![]() No i oczywiście, że bez urazy ![]() ------ Sabbath - ![]()
![]() |
![]() |
#315 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dobrze, że przypomniałaś
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli rzadko zaglądasz, to może pora to nadrobić? Zobaczysz, że Ci się spodoba ![]() Będę wdzięczna za przepisanie fragmentu, jeśli uda Ci się dorwać ten słownik ![]()
![]() |
![]() |
#318 | |
Wtajemniczenie
|
No o tym nie pomyślałam, dzięki Sabbath
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez dzika truskawa Czas edycji: 2008-09-16 o 19:29 Powód: post pod postem - proszę korzystać z opcji "edytuj" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Wtajemniczenie
|
Tak, tak... z takimi słownikami to faktycznie można się pogubić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Raczkowanie
|
ostatnio pani z perfumerii s. mnie rozbawila
![]() "niestety nie mamy tej perfumki, ale w poniedzialek jest dostawa" <hahaha> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Wiedźma
|
![]() Kiedy zbierzemy do kupy nasze pomysły, okaże się, że piernik ma sporo do wiatraka. ![]() Będzie mi żal, kiedy w końcu okaże się, że moja biblioteczka jest "no longer infected" i wszystkie moje wysiłki systematyzujące pójdą na marne... ![]()
![]() |
#323 |
Konto usunięte
|
Ok, jak obiecałam pofatygowałam się do biblioteki i znalazłam ten słownik. Przepiszę słowo w słowo:
perfumy, D. perfum. UWAGI: Forma liczby pojedyńczej ta perfuma jest przestarzała i używana bardzo rzadko. CZĘSTY BŁĄD: forma liczby pojedyń- czej !ten perfum Ogólnie całkiem przyjemny ten słownik. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli z tego wnioskuję, że ta forma nie jest poprawną formą. O tym że jest przestarzała i nieużywana w dzisiejszych czasach piszą też inne słowniki ![]()
![]() |
![]() |
#325 |
Konto usunięte
|
Ale to nie znaczy, że jest niepoprawna
![]() Co do tej perfumy to wcale nie jest tak rzadko używana, co jak widać bardzo rozbawiło anuskasz. Widać w tamtym wątku który wkleiłam że wielu osobom się kołacze, że ta forma jest w porządku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo nie od dziś, że używał jej choćby Mickiewicz ![]() Poza tym korci mnie żeby napisać do autora słownika, żeby się wypowiedział jednoznacznie czy według niego jest poprawna czy nie, bo wprowadza trochę zamieszania. Zwłaszcza, że nie słyszałam o żadnym innym słowniku - a mamy ich na rynku bardzo wiele - które wspominałyby o wyrazie "perfuma" jako o poprawnej formie. Upierać się nie zamierzam, niech każdy mówi jak chce, ja jednak wybieram formę perfumy, której jestem pewna na 100% ![]()
![]() |
![]() |
#327 |
Konto usunięte
|
No i słusznie, jak się nie ma pewności lepiej nie kombinować
![]() Wydaje mi się, że w tym słowniku wyraźnie oddziela niepoprawny "ten perfum" od archaiczej "perfumy". Sama piszesz, że w ten sposób jest podawana w innych słownikach. Przez 20 lat mieszkania na Śląsku ani razu nie słyczałam o "tej perfumie" (za wyjątkiem tekstu piosenki "...Perfuma jest nie po to byś ją pił..." czy jakoś tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
Zaciekawil mnie ten watek, wiec poszperalam
wiem, ze perfuma ( jako slowo ) dopuszczona jest np w scrabble, czyli, ze istnienie ( a nie poprawna uzywalnosc ) slowa zostala potwierdzona przez slowniki. jako ciekawostka jest to wypis z archwiwum ( sporo tu ciekawych analogii, nalecialosci obcojezycznych, na podstawie ktorych powstaja "perfumowe" bledy ;-) ) http://www.obcyjezykpolski.interia.p...archive&id=281 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
![]() bo ja za Wami nie nadzam podgladactwo intelektowe mi kuleje ![]() chociaz, z drugiej strony tego Pana, co to od tego artykulu, tez roznie cenia ;-) ale, jak dla mnie, z sensem pisze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:50.