TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum" - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-14, 19:41   #301
princeska69
BAN stały

GG do princeska69 Send a message via Skype™ to princeska69
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"

chyba ktos tu mial racje, ja tez coraz bardziej jestem przekonana e Pan T nam sie znow objawil...
princeska69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 20:39   #302
klystianek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez irkax Pokaż wiadomość

Myślisz, że jak użyjesz wyuczonej na pamięć regułki, to wyjdziesz w naszych oczach na osobę elokwentną?
bardziej regulkowe byloby czy wiesz, ze determinizm paraaktywny antycypuje sie w percepcji retrospektywnej w sferze neuropatycznej?
ok ale wrocmy do sedna widocznie moja elokwencja nie jest adekwatna do twojej erudycji, nie liczylem ze bede tu mile przyjety bo nie jestem konformista ale tez nie mam zamiaru emablować ni umizgiwać wam apodyktycznym kobietom tu gdzie facet postrzegany jest pejoratywnie, mam dosc tych kalumnii z waszej strony, a jak chcesz sprawdzic moj zasob slow i to czy owe regulki znam na pamiec czy nie to przyjdz na jakis turniej scrabblistow ktory odbywa sie w lubuskim, moze sie poznamy, lecz uwazaj bez znajomosci 1000 slow tam nie wpuszczaja do srodka ;-), oj jestem uszczypliwy jestem, dla ludzi nietolerancyjnych, ale nie chwale sie zasobem slow bo to nie inteligencja to tylko cos wyuczonego jak gotowanie, wiec jezeli przeszkadza ci to ze znam o "5" slow wiecej niz inni to tak samo powinny oburzac Cie potrawy wykonane przez dobrego kucharza, dziwne ze wtedy ludzie mysla innymi kryteriami, przejrzawszy Twoje posty, uwazam Cie za osobe inteligentna wiec mam nadzieje ze zrozumiesz mą mysl

Cytat:
Napisane przez noseknosek Pokaż wiadomość
Chyba ktoś tu myślał że popadamy z wrażenia
Nie dość że erudyta to jeszcze i wysłowić się pięknie potrafi.. no i ze światem obeznany, wszakże wąchał amerykańskie perfumy No po prostu. WOW.
noskunosku nie jestem ograniczony jak 60% spoleczenstwa toż to nie PRL ni stan wojenny z kraju mozna wyjechac/wyleciec i poznawac inne kultury, wielu z was forumowiczow tez mialo okazje powachac zapachy niedostepne w polsce w koncu nie robilybyscie zakupow na luckyscencie i inncyh duperelach, teraz powinnas isc i wysmiac te wszystkie dziewczyny ktore kupily perfumy zagraniczne ale czekaj czekaj przeciez to kobiety!, wlasnej rasy nie powinno sie potepiac, a ja nie chwalilem sie tym, tylko dzielilem swoja wiedze, moze troche nikla bo jak pisalem perfumami interesuje sie od ok. 3 miesiecy

Cytat:
Napisane przez princeska69 Pokaż wiadomość
chyba ktos tu mial racje, ja tez coraz bardziej jestem przekonana e Pan T nam sie znow objawil...
nie wiem malenka kim jest pan T, wiec zamknijmy ten watek

to byloby na tyle nie mam zamiaru "odwiedzac" tego tematu, mozecie postawic kropke nad przyslowiowym "i", oraz dopisac kilka madrych lub mniej komentarzy, bo przeciez musicie wyjsc obronna reka, jest was wiecej, pa mile wizazystki , a jak mnie nie lubisz to ustaw sie w kolejce
Stary 2008-09-14, 20:44   #303
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klystianek Pokaż wiadomość
nie malenka bo wasza indolencja orograficzna nie obliguje mnie to kontynuowania konwersacji merytorycznej z wami

swoja droga rodzaje sie klaniaja nie ma "perfumu" (meskiego rodzaju) tylko perfumy, widac ilosc przeczytanych ksiazek nie wplywa na poziom ortograficzny taki paradoks, a w szkole kaza czytac

Drogi erudyto określenie perfumu jest jak najbardziej poprawne, a dlaczego patrz poniżej.

Cytat:
Uzasadnienie:

Primo: bo ja tak mówię.
Secundo: skoro to ja tam mówię to znak, że tak jest nie upierajcie się głupio, przecież wiem lepiej od was.
Tertio: gdyby ktoś maił jeszcze jakieś ale proszę wrócić do primo i secondo.
Cytat:
widac ilosc przeczytanych ksiazek nie wplywa na poziom ortograficzny taki paradoks, a w szkole kaza czytac
Nie liczę książek akademickich, tylko te czytane dla przyjemności, a to że dwustukrotnie zawyżam krajową średnią to już moja sprawa.

W twojej wypowiedzi jest dziesięć słów napisanych niepoprawnie także nie czytanie książek ci nie służy.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 20:52   #304
princeska69
BAN stały

GG do princeska69 Send a message via Skype™ to princeska69

Cytat:
bardziej regulkowe byloby czy wiesz, ze determinizm paraaktywny antycypuje sie w percepcji retrospektywnej w sferze neuropatycznej?
ok ale wrocmy do sedna widocznie moja elokwencja nie jest adekwatna do twojej erudycji, nie liczylem ze bede tu mile przyjety bo nie jestem konformista ale tez nie mam zamiaru emablować ni umizgiwać wam apodyktycznym kobietom tu gdzie facet postrzegany jest pejoratywnie, mam dosc tych kalumnii z waszej strony, a jak chcesz sprawdzic moj zasob slow i to czy owe regulki znam na pamiec czy nie to przyjdz na jakis turniej scrabblistow ktory odbywa sie w lubuskim, moze sie poznamy, lecz uwazaj bez znajomosci 1000 slow tam nie wpuszczaja do srodka ;-), oj jestem uszczypliwy jestem, dla ludzi nietolerancyjnych

noskunosku nie jestem ograniczony jak 60% spoleczenstwa toż to nie PRL ni stan wojenny z kraju mozna wyjechac/wyleciec i poznawac inne kultury, wielu z was forumowiczow tez mialo okazje powachac zapachy niedostepne w polsce w koncu nie robilybyscie zakupow na luckyscencie i inncyh duperelach, teraz powinnas isc i wysmiac te wszystkie dziewczyny ktore kupily perfumy zagraniczne ale czekaj czekaj przeciez to kobiety!, wlasnej rasy nie powinno sie potepiac, a ja nie chwalilem sie tym, tylko dzielilem swoja wiedze, moze troche nikla bo jak pisalem perfumami interesuje sie od ok. 3 miesiecy

to byloby na tyle nie mam zamiaru "odwiedzac" tego tematu, mozecie postawic kropke nad przyslowiowym "i", oraz dopisac kilka madrych lub mniej komentarzy, bo przeciez musicie wyjsc obronna reka, jest was wiecej, pa mile wizazystki , a jak mnie nie lubisz to ustaw sie w kolejce
a ja malenki uswiadomie Cie, ze tutaj sa mezczyzni, a nawet zaskocze, ze my wredne baby na tym forum pozwalamy im tutaj egzystowac i zadna z nas nie jest do nich negatywnie nastawiona, a to ze Ty sie czujesz w jakis sposob nietolerowany, to moze warto postawic sobie pytanie "why?"...
princeska69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 21:06   #305
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
ok ale wrocmy do sedna widocznie moja elokwencja nie jest adekwatna do twojej erudycji, nie liczylem ze bede tu mile przyjety bo nie jestem konformista ale tez nie mam zamiaru emablować ni umizgiwać wam apodyktycznym kobietom tu gdzie facet postrzegany jest pejoratywnie, mam dosc tych kalumnii z waszej strony, a jak chcesz sprawdzic moj zasob slow i to czy owe regulki znam na pamiec czy nie to przyjdz na jakis turniej scrabblistow ktory odbywa sie w lubuskim, moze sie poznamy, lecz uwazaj bez znajomosci 1000 slow tam nie wpuszczaja do srodka ;-), oj jestem uszczypliwy jestem, dla ludzi nietolerancyjnych, ale nie chwale sie zasobem slow bo to nie inteligencja to tylko cos wyuczonego jak gotowanie, wiec jezeli przeszkadza ci to ze znam o "5" slow wiecej niz inni to tak samo powinny oburzac Cie potrawy wykonane przez dobrego kucharza, dziwne ze wtedy ludzie mysla innymi kryteriami, przejrzawszy Twoje posty, uwazam Cie za osobe inteligentna wiec mam nadzieje ze zrozumiesz mą mysl

Wizażanki kolego:P
Ten post to moim odczuciu jeden wielki chaos. Nie wiem co ma piernik do wiatraka (poza mąką): PRL i zagraniczne perfumy a postrzeganie ludzi na forum. Cóż, tonący brzytwy się chwyta
A jako patriotka pozwolę sobie zauważyć, że co jak co, ale "Polska" to mógłbyś z wielkiej napisać.

Pozdrawiam wszystkie nietolerancyjne kobiety na tym forum.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 21:12   #306
Sabbath
Wiedźma

Klystianku, nawrzucałeś tu trudnych słów bez zrozumienia i znajomości kontekstu, w jakim się ich używa.
Sądzisz, że komuś tym zaimponujesz?
Jakie kompleksy usiłujesz tu leczyć?

Kurczę, trochę mi przykro, ale chyba naprawdę źle wybrałeś target dla swoich toków. Może spróbuj pod jakimś gimnazjum? Tam powinno się udać.

A w razie czego zawsze zostają Ci jeszcze elitarne przedszkola.
Cytat:
Napisane przez princeska69 Pokaż wiadomość
a ja malenki uswiadomie Cie, ze tutaj sa mezczyzni, a nawet zaskocze, ze my wredne baby na tym forum pozwalamy im tutaj egzystowac i zadna z nas nie jest do nich negatywnie nastawiona, a to ze Ty sie czujesz w jakis sposob nietolerowany, to moze warto postawic sobie pytanie "why?"...
Może dlatego, że to mężczyźni?

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
Wizażanki kolego:P
Ten post to moim odczuciu jeden wielki chaos. Nie wiem co ma piernik do wiatraka (poza mąką):
Piernik może być w kształcie wiatraka.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 21:16   #307
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Masz zły słownik. Podobnie, jak my wszystkie.
Normalnie inwazja złych słowników.
Evil, evil, evil!
Egzorcyzmować biblioteczki dziewczyny!
Może my wszystkie mamy te słowniczki ze skeczu Monty Pythona (kto oglądał ten wie jakie)?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-14, 21:20   #308
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Może my wszystkie mamy te słowniczki ze skeczu Monty Pythona (kto oglądał ten wie jakie)?
O tak, to wyjaśniło zaistniałą sytuację.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 21:28   #309
201705042038
Konto usunięte

Ten tamat już (kulturalnie ) poruszany na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=29063
"Perfumę" w r.ż znalazłam tutaj (pierwsze co mi wyskoczyło w google), więc rzeczywiście w tym słowniku to słowo jest.
Słownik jak słownik, w encyklopediach matematyki też nie znajdziecie wszystkich zawiłości, tylko absolutne podstawy. Skoro nawet doktorzy nie są zgodni co do prawidłowej formy, myślę że możecie być bardziej wyrozumiałe dla koleżanek
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 21:29   #310
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
O tak, to wyjaśniło zaistniałą sytuację.
No i proszę, sytuacja została w pełni wyjaśniona. Czy wszyscy są usatysfakcjonowani takim rozwiązaniem?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2008-09-14, 22:14   #311
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
ok ale wrocmy do sedna widocznie moja elokwencja nie jest adekwatna do twojej erudycji (1)
, nie liczylem ze bede tu mile przyjety bo nie jestem konformista ale tez nie mam zamiaru emablować ni umizgiwać wam apodyktycznym kobietom tu gdzie facet postrzegany jest pejoratywnie, mam dosc tych kalumnii (2) z waszej strony, a jak chcesz sprawdzic moj zasob slow i to czy owe regulki znam na pamiec czy nie to przyjdz na jakis turniej scrabblistow ktory odbywa sie w lubuskim, moze sie poznamy, lecz uwazaj bez znajomosci 1000 slow tam nie wpuszczaja do srodka ;-) (3)
oj jestem uszczypliwy jestem, dla ludzi nietolerancyjnych, ale nie chwale sie zasobem slow bo to nie inteligencja to tylko cos wyuczonego jak gotowanie, wiec jezeli przeszkadza ci to ze znam o "5" slow wiecej niz inni to tak samo powinny oburzac Cie potrawy wykonane przez dobrego kucharza, dziwne ze wtedy ludzie mysla innymi kryteriami, przejrzawszy Twoje posty, uwazam Cie za osobe inteligentna wiec mam nadzieje ze zrozumiesz mą mysl (4)
Ad (1) najwidoczniej
opad rąk

Ad (2) masz dość kalumnii? a gdzie tu padły jakieś kalumnie pod Twoim adresem?

Ad (3) chciałeś mnie tym obrazić?

Ad (4) wskaż proszę, w którym miejscu napisałam, że oburza mnie Twój zasób słów? (którego nota bene nie da się sprawdzić przez internet, kiedy to osoba pisząca posta ma na podorędziu tysiące słowników dostępnych on-line)

Mnie w Twoich postach nic nie oburza, irytuje mnie jedynie Twój ton, w jaki uderzasz pisząc posty. Traktujesz nas z góry jak jakieś głupie gęsi, a to już błąd z założenia.
Pobądź trochę na tym forum, poczytaj posty, poznaj udzielające się tu osoby, a zobaczysz jak bardzo się pomyliłeś.

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Ten tamat już (kulturalnie ) poruszany na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=29063
"Perfumę" w r.ż znalazłam tutaj (pierwsze co mi wyskoczyło w google), więc rzeczywiście w tym słowniku to słowo jest.
Słownik jak słownik, w encyklopediach matematyki też nie znajdziecie wszystkich zawiłości, tylko absolutne podstawy. Skoro nawet doktorzy nie są zgodni co do prawidłowej formy, myślę że możecie być bardziej wyrozumiałe dla koleżanek
W tym słowniku może i to słowo jest, ale jak dotąd nie wiemy w jakim kontekście, samo podanie tego słownika jako źródła w literakach o niczym nie świadczy.
Grzecznie poprosiłam osobę, która pierwsza podała to źródło o przepisanie fragmentu, bo chciałam się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości, ale okazało się, że ta osoba, podanego słownika na oczy nie widziała.
Zatem nadal nie wiem, czy słownik ten rzeczywiście podaje "perfumę" jako formę poprawną, czy tylko wspomina o niej jako o formie przestarzałej, której już od dawna nie ma w użyciu.

Druga sprawa, czy według Ciebie wątek, który podałaś zawiera więcej informacji i jest bardziej przydatny w dyskusji niż ten, w którym teraz bierzemy udział?
Tamten z tego co widzę jest z 2004 roku i zawiera 14 postów.

Rozumiem, że dodaniem słowa "kulturalnie" w nawiasie pijesz do nas? że my tu niby niekulturalnie? Poproszę o wskazanie, w którym miejscu jesteśmy niekulturalne.
Może w tym, gdzie nie dajemy sobie wciskać kitów przez osobę, która wchodzi na forum, podaje informacje niczym nie poparte, daje nam do zrozumienia, że jesteśmy głupie, nieoczytane, z ortografią na bakier i na niczym się nie znamy?
Dla jasności piszę o Klystianku.

irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-14, 22:29   #312
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
W tym słowniku może i to słowo jest, ale jak dotąd nie wiemy w jakim kontekście, samo podanie tego słownika jako źródła w literakach o niczym nie świadczy.

Grzecznie poprosiłam osobę, która pierwsza podała to źródło o przepisanie fragmentu, bo chciałam się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości, ale okazało się, że ta osoba, podanego słownika na oczy nie widziała.
Chyba żadna z nas go na oczy nie widziała. Ja się wstrzymam z opinią, zanim nie zajrzę.

Cytat:
Druga sprawa, czy według Ciebie wątek, który podałaś zawiera więcej informacji i jest bardziej przydatny w dyskusji niż ten, w którym teraz bierzemy udział?
Tamten z tego co widzę jest z 2004 roku i zawiera 14 postów.
Nie wszystko w tych wątkach się pokrywa, dlatego podałam link.

Cytat:
Może w tym, gdzie nie dajemy sobie wciskać kitów przez osobę, która wchodzi na forum, podaje informacje niczym nie poparte, daje nam do zrozumienia, że jesteśmy głupie, nieoczytane, z ortografią na bakier i na niczym się nie znamy?
Oj, same zaczęłyście . A tak na marginesie sama jestem coraz bardziej ciekawa, jak jest z tą perfumą . Bez urazy?
Stary 2008-09-14, 22:36   #313
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
No i proszę, sytuacja została w pełni wyjaśniona. Czy wszyscy są usatysfakcjonowani takim rozwiązaniem?

Ależ oczywiście. Osiągnęłam pełnię satysfakcji bibliotecznej.

Cytat:
Rozumiem, że dodaniem słowa "kulturalnie" w nawiasie pijesz do nas? że my tu niby niekulturalnie? Poproszę o wskazanie, w którym miejscu jesteśmy niekulturalne.
Ja jestem niekulturalna. Użyłam słowa majtki. I to wielokrotnie.

Stary 2008-09-14, 22:38   #314
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba żadna z nas go na oczy nie widziała. Ja się wstrzymam z opinią, zanim nie zajrzę.
Ja również nie wyrażam opinii o czymś, czego nie widziałam na oczy.
Dlatego będę wdzięczna komuś, kto ten słownik posiada, jeśli przepisze fragment dotyczący tej formy.
Poza tym, co ciekawe autor tego słownika jest jednym z redaktorów w poradni językowej, z której cytowałam fragment dotyczący formy "perfuma".
Co prawda to akurat pisał ktoś inny, ale z tej samej redakcji.
Dlatego mocno się zdziwię, jeśli w tym słownika forma uznana jest za poprawną w dzisiejszych czasach.

Cytat:
Oj, same zaczęłyście . A tak na marginesie sama jestem coraz bardziej ciekawa, jak jest z tą perfumą . Bez urazy?
Ja nic nie zaczynałam. A już dowiedziałam się o sobie paru "ciekawych" rzeczy.

Tak na marginesie Anno, rozejrzyj się trochę na podforum perfumy, a zobaczysz, że jest to jedno z najprzyjaźniejszych podforów na wizażu.
Nikt tu nie celuje w wyśmiewaniu się z innych.
Ale żeby to zobaczyć trzeba przeczytać więcej niż jeden wątek
No i oczywiście, że bez urazy

------
Sabbath -

Stary 2008-09-14, 22:55   #315
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Tak na marginesie Anno, rozejrzyj się trochę na podforum perfumy, a zobaczysz, że jest to jedno z najprzyjaźniejszych podforów na wizażu.
Nikt tu nie celuje w wyśmiewaniu się z innych.
Ale żeby to zobaczyć trzeba przeczytać więcej niż jeden wątek
No i oczywiście, że bez urazy
Wierzę Ci, przyznam się szczerze że rzadko do was zaglądam. I że zanim natknęłam się na ten wątek, nie wiedziałam, że "perfum" jest niepoprawny, chociaż "perfumy" zawsze mi jakoś ładniej brzmiało . Obiecuję, że jeśli gdzieś znajdę ten słownik (powinien być w mojej bibliotece) to przepiszę interesujący Was (i mnie) fragment. Pozdrawiam, dobranoc!
Stary 2008-09-14, 22:57   #316
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
A na majtkach też będziesz miała karteczki?
Dobrze, że przypomniałaś Pędzę przyklejać!!!

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 22:58   #317
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Wierzę Ci, przyznam się szczerze że rzadko do was zaglądam. I że zanim natknęłam się na ten wątek, nie wiedziałam, że "perfum" jest niepoprawny, chociaż "perfumy" zawsze mi jakoś ładniej brzmiało . Obiecuję, że jeśli gdzieś znajdę ten słownik (powinien być w mojej bibliotece) to przepiszę interesujący Was (i mnie) fragment. Pozdrawiam, dobranoc!
Wątek jest przypięty na górze w celach edukacyjnych właśnie, a nie prześmiewczych.

Jeśli rzadko zaglądasz, to może pora to nadrobić? Zobaczysz, że Ci się spodoba

Będę wdzięczna za przepisanie fragmentu, jeśli uda Ci się dorwać ten słownik

Stary 2008-09-15, 16:34   #318
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:

Piernik może być w kształcie wiatraka.
No o tym nie pomyślałam, dzięki Sabbath

Cytat:
The Hungarian ones? I don't know any other dictionary-related bits of MP

Edytowane przez dzika truskawa
Czas edycji: 2008-09-16 o 19:29 Powód: post pod postem - proszę korzystać z opcji "edytuj"
Stary 2008-09-15, 17:40   #319
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
The Hungarian ones? I don't know any other dictionary-related bits of MP
Tak tak, dobrze kojarzysz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 18:30   #320
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Tak, tak... z takimi słownikami to faktycznie można się pogubić
Stary 2008-09-16, 02:28   #321
anuskasz
Raczkowanie

ostatnio pani z perfumerii s. mnie rozbawila
"niestety nie mamy tej perfumki, ale w poniedzialek jest dostawa"
<hahaha>
anuskasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 02:39   #322
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Dobrze, że przypomniałaś Pędzę przyklejać!!!

Cytat:
No o tym nie pomyślałam, dzięki Sabbath
Kiedy zbierzemy do kupy nasze pomysły, okaże się, że piernik ma sporo do wiatraka.

Cytat:
Tak tak, dobrze kojarzysz
Będzie mi żal, kiedy w końcu okaże się, że moja biblioteczka jest "no longer infected" i wszystkie moje wysiłki systematyzujące pójdą na marne...
Stary 2008-09-16, 18:50   #323
201705042038
Konto usunięte

Ok, jak obiecałam pofatygowałam się do biblioteki i znalazłam ten słownik. Przepiszę słowo w słowo:

perfumy, D. perfum. UWAGI: Forma
liczby pojedyńczej ta perfuma jest
przestarzała i używana bardzo rzadko.
CZĘSTY BŁĄD: forma liczby pojedyń-
czej !ten perfum

Ogólnie całkiem przyjemny ten słownik.
Pozdrawiam!
Stary 2008-09-16, 18:53   #324
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, jak obiecałam pofatygowałam się do biblioteki i znalazłam ten słownik. Przepiszę słowo w słowo:

perfumy, D. perfum. UWAGI: Forma
liczby pojedyńczej ta perfuma jest
przestarzała i używana bardzo rzadko.
CZĘSTY BŁĄD: forma liczby pojedyń-
czej !ten perfum

Ogólnie całkiem przyjemny ten słownik.
Pozdrawiam!
Dzięki
Czyli z tego wnioskuję, że ta forma nie jest poprawną formą.
O tym że jest przestarzała i nieużywana w dzisiejszych czasach piszą też inne słowniki

Stary 2008-09-16, 19:43   #325
201705042038
Konto usunięte

Ale to nie znaczy, że jest niepoprawna . Tak czy inaczej mówiąc o perfumach na pewno nie popełniamy błędu, a ten pefrum jest na pewno niepoprawnie.

Co do tej perfumy to wcale nie jest tak rzadko używana, co jak widać bardzo rozbawiło anuskasz. Widać w tamtym wątku który wkleiłam że wielu osobom się kołacze, że ta forma jest w porządku.
Stary 2008-09-16, 19:54   #326
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to nie znaczy, że jest niepoprawna . Tak czy inaczej mówiąc o perfumach na pewno nie popełniamy błędu, a ten pefrum jest na pewno niepoprawnie.

Co do tej perfumy to wcale nie jest tak rzadko używana, co jak widać bardzo rozbawiło anuskasz. Widać w tamtym wątku który wkleiłam że wielu osobom się kołacze, że ta forma jest w porządku.
W tej wzmiance w słowniku wyraźnie jest napisane, że jest to forma przestarzała.
Wiadomo nie od dziś, że używał jej choćby Mickiewicz jednak nie jest uznawana za poprawną w XXI wieku.
Poza tym korci mnie żeby napisać do autora słownika, żeby się wypowiedział jednoznacznie czy według niego jest poprawna czy nie, bo wprowadza trochę zamieszania. Zwłaszcza, że nie słyszałam o żadnym innym słowniku - a mamy ich na rynku bardzo wiele - które wspominałyby o wyrazie "perfuma" jako o poprawnej formie.
Upierać się nie zamierzam, niech każdy mówi jak chce, ja jednak wybieram formę perfumy, której jestem pewna na 100%

Stary 2008-09-16, 20:07   #327
201705042038
Konto usunięte

No i słusznie, jak się nie ma pewności lepiej nie kombinować . Jeśli napiszesz do autora to daj znać.
Wydaje mi się, że w tym słowniku wyraźnie oddziela niepoprawny "ten perfum" od archaiczej "perfumy". Sama piszesz, że w ten sposób jest podawana w innych słownikach.
Przez 20 lat mieszkania na Śląsku ani razu nie słyczałam o "tej perfumie" (za wyjątkiem tekstu piosenki "...Perfuma jest nie po to byś ją pił..." czy jakoś tak ). Ale teraz spotykam się z nią dość często (chyba częściej niż z "tymi perfumami") więc chyba tak szybko jej się nie umrze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 20:33   #328
Nasturcja-Pospolita
Zakorzenienie

Zaciekawil mnie ten watek, wiec poszperalam
wiem, ze perfuma ( jako slowo ) dopuszczona jest np w scrabble, czyli, ze istnienie ( a nie poprawna uzywalnosc ) slowa zostala potwierdzona przez slowniki.

jako ciekawostka
jest to wypis z archwiwum
( sporo tu ciekawych analogii, nalecialosci obcojezycznych, na podstawie ktorych powstaja "perfumowe" bledy ;-) )

http://www.obcyjezykpolski.interia.p...archive&id=281

Nasturcja-Pospolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 20:36   #329
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nasturcja-Pospolita Pokaż wiadomość
jako ciekawostka
jest to wypis z archwiwum
( sporo tu ciekawych analogii, nalecialosci obcojezycznych, na podstawie ktorych powstaja "perfumowe" bledy ;-) )

http://www.obcyjezykpolski.interia.p...archive&id=281
Link do tego artykułu podawałam stronę wcześniej

Stary 2008-09-16, 20:40   #330
Nasturcja-Pospolita
Zakorzenienie

Cytat:
Link do tego artykułu podawałam stronę wcześniej

bo ja za Wami nie nadzam
podgladactwo intelektowe mi kuleje

chociaz, z drugiej strony
tego Pana, co to od tego artykulu, tez roznie cenia ;-)

ale, jak dla mnie, z sensem pisze

Nasturcja-Pospolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości