przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-10, 12:23   #271
Mary Louu
Zakorzenienie

Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Sorry, ale składki jednej osoby nie pokryją jej leczenia. Taka jest prawda. Leczenie nowotworów jest drogie!!! Wobec tego kochana - zróbmy taką ustawę. Ci, co się leczą prywatnie, biegają non stop na badania kontrolne i dbaja o profilaktykę mają mniejsze składki niż osoby, które tego nie robią, a tym drugim to nawet proponowałabym składkę podwyższyć, coby mieli na to leczenie w przyszłości. I finał. Wtedy możesz sobie chorować ile chcesz - za swoją kasę. Nikt nikomu cierpieć nie zabroni.
Wiesz ja się regularnie badam więc mogłabym nawet na to przystać.
Tylko po co skoro ani ty ani ja nigdy nie zobaczymy pieniędzy zaoszczędzonych na przymusowych badaniach w naszych portfelach

...niegrzeczny facet z dobrymi manierami...
Mary Louu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 12:24   #272
ElettroVoce
Raczkowanie

kompletnie nie rozumiem tego całego świętego oburzenia !!! państwo nakłada na obywateli mnóstwo obowiązków przecież. rozumiem, że równie głośno skandowałyście przeciwko obowiązkowi szkolnemu i swoich dzieci do szkół nie poślecie ? przecież to państwo zatwierdza programy nauczania, a więc ingeruje w Waszą/Waszych dzieci wiedzę i świadomość...
miałam wrażenie, że nie żyjemy w średniowieczu i kobiety coraz bardziej są świadome zagrożeń własnego zdrowia. ginekolog to lekarz jak każdy inny przecież ! miałam w rodzinie przypadek nowotworu, pewnie nie ja jedna zdaję sobie sprawę z tego, że wczesna profilaktyka potrafi wiele zdziałać dobrego. niestety w naszym społeczeństwie jeszcze wielu kobietom trzeba uświadamiać, że cytologia czy mammografia to żaden wstyd, a wręcz przeciwnie, świadczą o rozsądnym podejściu do swojego życia i ciała. edukować można sto lat a i tak nie przyniesie to takich rezultatów jak nałożenie obowiązku badania !!!
ElettroVoce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 12:33   #273
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mary Louu Pokaż wiadomość
Zadam pytanie dziewczynom które są za tą ustawą.

Co Was obchodzi moja Pochwa??

Interesujcie się swoimi Waginami i Pupami a moją zostawcie w spokoju. Jeśli jesteście za badaniami przymusowymi to idźcie, zbadajcie się i będziecie zadowolone. A ja na fotel sama się wybiorę jak będzie stosowny czas.

absolutnie nic nas nie obchodzi ale skoro badasz sie i tak to co ci szkodzi taki zapis dla tych których nie interesuja sie swoimi pochwami ??

Badania pracownicze tez olewasz ?tez mozesz napisac co pracodawce obchodzi moja krew czy mocz .

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
. Podobnie jak jestem za sporą sankcją dla palaczy, bo ten nowotwór również dziesiątkuje społeczeństwo.

problem w tym ze z papierosów panstwo ma calkiem niezły zysk i ta używka jest legalna.
ale oczywiscie jako wróg palenia i generalnie uzaleznień jestem za aby znależc jakies sensowne rozwiązanie.

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Sorry, ale składki jednej osoby nie pokryją jej leczenia. Taka jest prawda. Leczenie nowotworów jest drogie!!!

dokladnei a do tego wykrywamy raka na juz zaawansowanym poziomie i to leczenie to często i tak smierc pacjenta i po to ten czlowiek cale zycue placic skladki ?aby umrzec w cierpieniu i bólu ?

U nas lezy i kwiczy świadomosc i mentalność pt:"jak nic ni eboli to znaczy ze zdrowy"
"jak mlody to zdrowy"
"nie pojde bo jeszcze mi coś znajdą"

no i wstyd .
Niestety wiem jak wyglada leczenie i śmierć na raka jelita grubego z przerzutami na kosci

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 12:35   #274
Mary Louu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
absolutnie nic nas nie obchodzi ale skoro badasz sie i tak to co ci szkodzi taki zapis dla tych których nie interesuja sie swoimi pochwami ??

Badania pracownicze tez olewasz ?tez mozesz napisac co pracodawce obchodzi moja krew czy mocz
To skoro absolutnie Cię nie obchodzi to po co mnie zmuszasz do badań ??

Cytuję Twoją wypowiedź :Owszem wolnosc wolnościa ale głupich ludzi trzeba zmuszac do badan

A co mówię pracodawcy to moja sprawy i z tego tematu tłumaczyć Ci się nie muszę

Stary 2010-05-10, 12:39   #275
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
A ile jeszcze razy trzeba Ci powtórzyć, że leczenie nowtrowa jest droższe od profilaktyki i DLATEGO.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 12:47   #276
Mary Louu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A ile jeszcze razy trzeba Ci powtórzyć, że leczenie nowtrowa jest droższe od profilaktyki i DLATEGO.

No pewnie! -a to co zostanie zaoszczędzone NFZ powypłaca Polkom na konta

Stary 2010-05-10, 12:56   #277
_aliceee
Raczkowanie

GG do _aliceee

zdecydowane tak, dla tego typu akcji!!!

nie rozumiem oburzenia.

_aliceee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 13:00   #278
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:

Badania pracownicze tez olewasz ?tez mozesz napisac co pracodawce obchodzi moja krew czy mocz .

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

problem w tym ze z papierosów panstwo ma calkiem niezły zysk i ta używka jest legalna.
ale oczywiscie jako wróg palenia i generalnie uzaleznień jestem za aby znależc jakies sensowne rozwiązanie.

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

dokladnei a do tego wykrywamy raka na juz zaawansowanym poziomie i to leczenie to często i tak smierc pacjenta i po to ten czlowiek cale zycue placic skladki ?aby umrzec w cierpieniu i bólu ?

U nas lezy i kwiczy świadomosc i mentalność pt:"jak nic ni eboli to znaczy ze zdrowy"
"jak mlody to zdrowy"
"nie pojde bo jeszcze mi coś znajdą"

no i wstyd .
Niestety wiem jak wyglada leczenie i śmierć na raka jelita grubego z przerzutami na kosci

Paulo, oczwiście pełna zgoda co do palaczy - jest ogromny dochód z akcyzy. Ale mam tu na myśli m.in również skutki palenia biernego oraz to, że w zasadzie ta akcyza niekoniecznie zwalnia z obowiązku dbania o zdrowie, czyli kontroli. Przypadkiem znamiennym jest tu przypadek prof. Religi. Wiedział, że jest w grupie ryzyka, był lekarzem, doskonale wiedział o konieczności badań. I co? I miał to w poważaniu. Wszyscy wiemy jak to się skończyło.

Cytat:
No pewnie! -a to co zostanie zaoszczędzone NFZ powypłaca Polkom na konta
Uważasz, że ja oczekuję zwrotu na konto? Nie. Oczekuję, że te pieniądze zostaną wydane chociażby na podwyższenie stawki za procedury endokrynologiczne. Bo mnie mój endo poinformował, że prawdopodobnie nie podpisze kontraktu na nowy rok ze względu na marną stawkę.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 13:09   #279
Mary Louu
Zakorzenienie

Cytat:
Uważasz, że ja oczekuję zwrotu na konto? Nie. Oczekuję, że te pieniądze zostaną wydane chociażby na podwyższenie stawki za procedury endokrynologiczne. Bo mnie mój endo poinformował, że prawdopodobnie nie podpisze kontraktu na nowy rok ze względu na marną stawkę.
Oczywiście, że nie uważam, że tego oczekujesz.
Była to raczej przenośnia wyrażająca mój pogląd , że my Polacy nie odczujemy tego ani na własnych portfelach ani w polepszeniu działania służby zdrowia

Stary 2010-05-10, 13:14   #280
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Paulo, z tego co zrozumiałam Asię mierzi przymus wkładania wziernika w pochwę. Inne przymusy przyjmuje bez problemu. Co dla mnie jest kuriozalne.

Dokładnie jak to napisałaś : "mierzi mnie przymus wkładania wziernika w pochwę."
Co do kuriozalności przyjmowania innych przymusów to zastosowałam też i tutaj jako człowiek myślący prawo tzw. przez ciebie "wybiórczości": z czymś się zgadzam a z czymś innym nie.
Idąc za tokiem twojego, znowu wybacz ale nie mogę się powstrzymać pseudorozumowania analogicznie skoro ty jesteś za TYM przymusem to za każdym innym też byś była
Może MZ za kilka lat wymyśli, że codzienna lewatywa służy zdrowiu i trzeba wprowadzić przymus jej stosowania. Jak wiemy lewatywa ma zbawienne skutki dla naszego organizmu i na pewno przyczyni się do mniejszej ilości chorób co za tym idzie ograniczenia wydatków na leczenie, bo przecież pieniądze mają tutaj kluczowe dla was znaczenie, co tam prawa człowieka (wcześniej byłyście obłudne mówiąc, że martwicie się o zdrowie mojej szyjki i piersi)
Jak sama nam tu wytłumaczyłaś absurd "wybiórczości" oczywistym jest fakt, że będąc za przymusem bez problemu poddałabyś się takiej lewatywie, również ciesząc się z tego, że mąż będzie musiał ją przeprowadzać "bo sam by na pewno nie chciał" no i dzieci też ochoczo poddawałabyś tym zabiegom
Podziwiam twoją konsekwencję.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Napisane przez _aliceee Pokaż wiadomość
zdecydowane tak, dla tego typu akcji!!!

nie rozumiem oburzenia.

Ja też jestem na tak !!! Jednak przymus od 18 roku życia i łącznie z obowiązkową kolonoskopią !!! Rak jelita tez zabija !!!
asia_000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 13:17   #281
ukrycior
Zakorzenienie

Asia, mylisz pojęcia. Skoro twierdzisz, że się badasz, to jaki problem jest w tym, że zaświadczenie o tych badaniach pokażesz lekarzowi medycyny pracy? Bo rozumiem, że zasadności badań nie kwestionujemy? A widzisz - lewatywa póki co nie jest elementem żadnej profilaktyki i mało która z nas (bo niektóre i owszem) lata na nią w związku z dbałością o własne zdrowie. A cytologia z wizytą kosztuje mnie co roku 120 zł, USG piersi 85, mammografia jeśli się zdecyduję 200 zł. Oczywiście na cytologię mogę latać na fundusz, ale latam prywatnie przy okazji kontroli spirali. Więc nie jest dla mnie problemem wymagalność tych badań, skoro służą mojemu zdrowiu. Jeśli proktolodzy stwierdzą, że lewatywa jest działaniem profilaktycznym przeciw czmuś tam, to należałoby się i nad taką procedurą zastanowić. Zresztą ja mam przeciwskazania do lewatyw, bo mam uchyłki jelitowe...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-10, 13:18   #282
_vixen_
Zakorzenienie

Lewatywa akurat specjalnie dobra nie jest. Wypłukać może potas z organizmu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 14:26   #283
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Dla wyjaśnienia - jestem kobietą, więc proszę nie pisz do mnie w rodzaju męskim.

Nadal nie widzę nic zdrożnego w zrobieniu cytologii i mammografii (...) przykro mi - gwałtu nie widzę. Podobnie nie widziałabym gwałtu, jeśli mój mąż musiałby przymusowo iść na badania prostaty czy andrologiczną ocenę jąder. Co więcej - czemu by nie, pewnie z własnej woli do androloga nie pójdzie, a tak byłby zmuszony, a ja spokojniejsza o zdrowie osoby, którą kocham nad życie (...)
Wiem, że nie widzisz ale to nie twoja wina czasem ludzie tak mają, że nie potrafią dostrzec spraw oczywistych. Tylko, że wszystkie organizacje walczące o prawa człowieka zgadzają się z moimi poglądami a raczej ja z ich pogladami, nie z tobą i tobie podobnymi. Ty należysz widocznie do grupy ludzi, którzy łamią i są za łamaniem praw człowieka ja przeciwnie. Popieram wolność słowa i prawo do nietykalności osobistej itd. o czym wiele razy już tutaj pisałam ale twój ciągły bełkot: nie wiem, nie rozumiem zmusza mnie do ciągłego powtarzania tych samych jasnych i przejrzystych prawd. Wszelkie prawa jakie człowiek uzyskał dzięki rozwojowi cywilizacji i społeczeństwa są takim dobrem, że w myśl źle pojętej "ochrony zdrowia" i pieniędzy nie można ich utracić.

"Organizacja Human Rights Watch uznaje przymusowe badania ginekologiczne za "formę poniżających nadużyć seksualnych"; ("Forced gynecological examinations are themselves a form of degrading sexual abuse";, zob. raport ". Women's rights in Afghanistan", grudzień 2009). Przymusowe badania ginekologiczne przeprowadzano m.in. w Polsce w czasie okupacji hitlerowskiej (D. Majer, " under the Third Reich: the Nazi Judicial and Administrative System in Germany and Occupied Eastern Europe, with Special Regard to Occupied Poland, 1939-1945", Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2003, s. 311) oraz w Rumunii pod rządami Ceausescu "

Przeczytaj ten cytat powyżej i pomyśl nad tym co tak naprawdę popierasz może nie jest jeszcze dla ciebie za późno...

Nie szanujesz nawet wolnej woli własnego męża w imię "swojego spokoju" Przekonuj go jeżeli uważasz, że takie badanie jest absolutnie konieczne ale nie pozbawiaj go siłą prawa do decydowania o sobie.

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Asia, mylisz pojęcia. Skoro twierdzisz, że się badasz, to jaki problem jest w tym, że zaświadczenie o tych badaniach pokażesz lekarzowi medycyny pracy? Bo rozumiem, że zasadności badań nie kwestionujemy? A widzisz - lewatywa póki co nie jest elementem żadnej profilaktyki i mało która z nas (bo niektóre i owszem) lata na nią w związku z dbałością o własne zdrowie. A cytologia z wizytą kosztuje mnie co roku 120 zł, USG piersi 85, mammografia jeśli się zdecyduję 200 zł. Oczywiście na cytologię mogę latać na fundusz, ale latam prywatnie przy okazji kontroli spirali. Więc nie jest dla mnie problemem wymagalność tych badań, skoro służą mojemu zdrowiu. Jeśli proktolodzy stwierdzą, że lewatywa jest działaniem profilaktycznym przeciw czmuś tam, to należałoby się i nad taką procedurą zastanowić. Zresztą ja mam przeciwskazania do lewatyw, bo mam uchyłki jelitowe...
To ty wszystko mylisz i ciągle nie rozumiesz. Już ci odpowiadałam wiele razy na twój brak zrozumienia. Będziemy tak w kółko mielić to samo?

Skoro was zwolenniczek jest tak wiele i na pewno dostajecie zaproszenia z NFZ to dlaczego biegasz prywatnie? Aparat państwowy cię wzywa to grzech odmówić. Państwo przeznacza na ciebie pieniądze, dba a ty co? Potem nie ma chętnych bo tak spełniacie swój obowiązek i biedne państwo musi przemocą ciągać inne kobiety. Gdyby nie wy zwolenniczki to teraz nie było by tematu ale jak widać głośno krzyczycie a robicie co innego. Dlaczego korzystasz z prywatnego lekarza ? Przecież dostęp do lekarzy z NFZ jest i nie wciskaj kitu, że nie. Przecież tak tutaj zachwalano umiejętności lekarzy z NFZ. Czyżbyś gardziła?

Co do lewatywy to chyba zrozumiałaś, że to był PRZYKŁAD podany przeze mnie, żeby wykazać twój jakże błędny tok myślenia. Wiesz co to przykład ? Ty jednak, żeby wykazać słuszność swoich przemyśleń powiesz teraz, że jakby MZ kazało sobie nawzajem w tyłku dłubać, na ulicy tak dla zdrowia to też będziesz za. Tylko, że jakoś ci nie wierzę a jeżeli mówisz prawdę no cóż... "Wybiórczość to "wybiórczość".
Widzę, że "uchylasz" się od lewatywy bo masz uchyłki. Też oglądałam ten odcinek "Na dobre i na złe" kiedy była o tym mowa

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:

Lekarz z NFZ też ci skontroluje spiralę, kwestionujesz ? Skoro potrafi zrobić cytologię to i z tym sobie poradzi. Przecież oni są tak samo dobrzy i delikatni jak prywatni nie bój się.
Celowo unikasz wizyt w NFZ a potem ściemniasz, że to tylko "przy okazji" i twierdzisz, że dopiero przymus państwowy cię zmusi do korzystania z NFZ. Wreszcie zrozumiałam o co ci chodzi ! Pragniesz przymusu dla siebie samej tylko Jezu cały czas ci tłumaczę: CO JA MAM Z TYM WSPÓLNEGO ?

Skoro pieniądze mają dla ciebie tak wielkie znaczenie, bo ciągle o nich mówisz to naprawdę nie rozumiem dlaczego wyrzucasz je w błoto ? Idź do lekarza z NFZ on rozwiąże i ten problem .

Jeszcze jedno jako kobieta świadoma, która chce uświadamiać innych powinnaś wiedzieć, że wykonuje się USG lub mammografię w zależności od wieku, bo albo jedno albo drugie badanie będzie zupełnie nieprzydatne ze względu na rodzaj tkanki. Więc nie katuj się zbyt dużą ilością badań bo to też jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Widzę, że trwonisz je bardziej niż ja twoje składki zdrowotne.

Edytowane przez asia_000
Czas edycji: 2010-05-10 o 14:02 Powód: błąd literowy
Stary 2010-05-10, 14:28   #284
Wyrak
Zakorzenienie

Ad to co Hultaj napisala - faktycznie cos takiego nie powinno obejmowac tylko kobiet pracujacych, wrecz zaryzykowalbym stwierdzenie, ze moze bardziej dotyczyc czesci niepracujacych?

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z asia, kationem, Hultajem.
Jak widać narod głeboko poszedł w robienie innym dobrze, w zagladanie kobietom zarówno do macic jak i pochew, w imie wyzszych celów i ich własnego dobra.
Ja nie wiem, my socjalizm mamy czy kurna co?
Palacz doborowolnie hoduje sobie raczka i cacy, na papierosy jest akcyza wiec zysk jest, a jak wyhoduje to sie podatnicy na leczenie zrzuca.
Generalnie swoją droga - co mnie rak kowalskiej obchodzi? sama sie badam regularnie, u gina jestem kilka razy w roku, i to nie prywatnie tylko w kolejkach stoje do NFZ, naszukalam sie tego gina sporo, i co? teraz mam przy badaniach okresowych rozkladac nogi przed nfzowskim lekarzem, prawdopodobnie bucem (bo o dobrego lekarza trudno) bo tak sobie politycy wymyslili?Mnie to nie odpowiada jako mnie, o zdrowie kazdy niech dba sam.
A tu prosze, kraj altruistow, co sie o wiejskie biedne baby martwi.
Nie trzeba byc wiejska baba, zeby nie bywac u lekarza. I tym nie pracujacym, pracującym na czarno czy bez badan lekarskich to przymusowe badanie fige pomoże.
A miastowe, swiatle pracujace u ginekologa bywaja, wiec z czym problem?
Kobieta jest coraz drozszym i mniej oplacalnym pracownikiem z samego faktu ze jest kobietą, ale jak widac same kobiety skladaja swoje prawa i poddaja sie przymusowi. Dopiero jak tych praw zabraknie to moze sie ockna.albo nie.
Nie no, palacze akurat placa taki haracz, ze oni swoje koszty leczenia oplaca spokojnie i nawiazka

Szczerze, to mnie Kowalska srednio obchodzi. Nie widze zadnych szkodliwych konsekwencji w takim przymusie, sa potencjalne korzysci jesli chodzi o profilaktyke tych rodzajow raka. Spoko, rozumiem argument, ze jak ktos nie chce, to nie powinno sie kogos zmuszac.

Natomiast zupelnie do mnie nie przemawiaja te teksty - jakies glupoty o naurszaniu intymnosci i porownywanie takich badan do gwaltu. Dla mnie to tylko pokaz myslenia, ze takie badania to cos wstydliwego, czego sie nie robi, czego konsekwencje sa jakie sa
Podobnie, teksty - taki rodzaj raka zabija x razy wiecej. No i? Jakby chodzilo o inny rodzaj raka, to by te osoby, co im tak zalezy na wolnosci osobistej juz byly za?

No i argument koronny: pracodawcy nie beda chcieli zatrudniac kobiet. Bo faktycznie, jak pracodawca wydaje ~20,000 zl rocznie na osobe na pensji minimalnej, to te 30-50zl raz na dwa lata bedzie wielka roznica

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
W dodatku spowoduje takie rzeczy jak wzrost bezrobocia wśród kobiet czy masowe zatrudnianie na umowe zlecenie czy na czarno.
Ile takie badanie moze kosztowac? 30 zlotych cytologia, z 50 mammografia.
Ktoś musi zatrudnic 100 kobiet - i co? ma wybulić te 3000-5000PLN, czy raczej będzie jak ognia unikał zatrudniania na umowe o prace?
A tymczasem jesli zatrudnilby 100 męzczyzn to nie poniósłby żadnych kosztów.
Juz teraz wielu pracodawców nie chce zatrudniac kobiet - a bo zaraz w ciaze zajdzie, a bo dzieci choruja i bierze urlop, a jeszcze dodatkowe koszty przy zatrudnianiu kobiet czy tez przy badaniach co 2 lata (jak ktos ma duzo pracownikow z czego wiekszosc to kobiety) to wydatek jest spory.I o ile jeszcze normalny pracodawca jakos odżałuje, to wrającac do naszej wsi ukochanej - myslicie ze to zwiekszy popularnosc kobiet jako pracowników? bo moim zdaniem nie, moim zdaniem pogłębi dyskryminacje, spotęguje zatrudnianie na czarno (bo 2x taniej)
przez co kobiety nie dosc, ze badan miec nie beda, to jeszcze skladek zusowskich tez nie.

Jakby nie patrzec - nie tędy droga. Od łamania konstytucji począwszy az po pogłębienie dyskryminacji kobiet w kraju. prosty przedsiebiorca nie bedzie sie zastanawial, po prostu sobie przeliczy i nie będzie zatrudniał kobiet.

Edit: Dlaczego mialabym odmówić?
Bo nie zgadzam sie zeby mnie badał ginekologicznie obcy lekarz z przypadku.
Bo moja zdolnosc do pracy nijak sie ma do stanu zdrowia mojej pochwy.
Bo to łamanie moich podstawowych praw człowieka - nie jest to badanie ratujące życie i powinnam mieć możliwość odmówić.
Jest to równiez dyskryminacja - tylko dlatego,ze mam pochwe poddaje się mnie badaniu, które nijak sie majac do mojej pracy ma zadecydować o tym, czy ją dostanę.
Policz sobie place, ZUS i inne koszty jakie placi pracodawca za pracownika i porownaj z tymi 30-50zl raz na kilka lat. Przeciez to bedzie ulamek ulamka promila dla osoby o sredniej krajowej w ciagu kilku lat, nic nie znaczace koszty. Taki "argument" to czysta demagogia.

Cytat:
Napisane przez asia_000 Pokaż wiadomość
To twój argument jest nie trafiony, lekarz będzie wyznaczony odgórnie. Większość kobiet chodzi na wizyty prywatnie, do lekarzy którzy tylko w taki sposób przyjmują pacjentów więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, że będą mogli korzystać z usług własnego lekarza !
Cytat:
Biedulka, sama nie umiesz znaleźć ? Poza tym, że ciągle trąbili o tym w wiadomościach to masz linka, najbardziej wiarygodnego, treść samej ustawy na stronie Ministerstwa Zdrowia:
http://bip.mz.gov.pl/index?mr=m12091...y=736&ma=14988
w razie gdybyś jeszcze nie mogła sobie poradzić to czytaj ten punkt:

"8) sposób prowadzenia rejestru lekarzy uprawnionych do przeprowadzania badań lekarskich pracowników;

z czego jasno wynika, że nie każdy lekarz będzie miał prawo wykonywać przymusową cytologię.

Jeżeli dostałaś zaproszenie z NFZ to wiesz, że do wyboru było kilku lekarzy, w moim akurat nie było na liście lekarza, do którego chodzę bo przyjmuje on tylko prywatnie. Myślisz, że będą dorabiać prywatnych czy raczej zostawią kasę w NFZ ?
Co Ty za bzdury wygadujesz? Na jakiej podstawie zrownujesz: "nie kazdy" z "wyznaczony odgornie".

Cytat:
Nie dosyć, że mężczyzna
No i co z tego ze mezczyzna? Wiecej pisania frazesow o rownouprawnieniu i dyskryminacji kobiet, a pozniej odmawiaj komus udzialu w dyskusji ze wzgledu na plec Rownouprawnienie, kiedy to wygodne psia mac

Cytat:
Wiem, że nie widzisz ale to nie twoja wina czasem ludzie tak mają, że nie potrafią dostrzec spraw oczywistych. Tylko, że wszystkie organizacje walczące o prawa człowieka zgadzają się z moimi poglądami a raczej ja z ich pogladami, nie z tobą i tobie podobnymi. Ty należysz widocznie do grupy ludzi, którzy łamią i są za łamaniem praw człowieka ja przeciwnie. Popieram wolność słowa i prawo do nietykalności osobistej itd. o czym wiele razy już tutaj pisałam ale twój ciągły bełkot: nie wiem, nie rozumiem zmusza mnie do ciągłego powtarzania tych samych jasnych i przejrzystych prawd. Wszelkie prawa jakie człowiek uzyskał dzięki rozwojowi cywilizacji i społeczeństwa są takim dobrem, że w myśl źle pojętej "ochrony zdrowia" i pieniędzy nie można ich utracić.

"Organizacja Human Rights Watch uznaje przymusowe badania ginekologiczne za "formę poniżających nadużyć seksualnych"; ("Forced gynecological examinations are themselves a form of degrading sexual abuse";, zob. raport ". Women's rights in Afghanistan", grudzień 2009). Przymusowe badania ginekologiczne przeprowadzano m.in. w Polsce w czasie okupacji hitlerowskiej (D. Majer, " under the Third Reich: the Nazi Judicial and Administrative System in Germany and Occupied Eastern Europe, with Special Regard to Occupied Poland, 1939-1945", Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2003, s. 311) oraz w Rumunii pod rządami Ceausescu "

Przeczytaj ten cytat powyżej i pomyśl nad tym co tak naprawdę popierasz może nie jest jeszcze dla ciebie za późno...

Nie szanujesz nawet wolnej woli własnego męża w imię "swojego spokoju" Przekonuj go jeżeli uważasz, że takie badanie jest absolutnie konieczne ale nie pozbawiaj go siłą prawa do decydowania o sobie.

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

To ty wszystko mylisz i ciągle nie rozumiesz. Już ci odpowiadałam wiele razy na twój brak zrozumienia. Będziemy tak w kółko mielić to samo?

Skoro was zwolenniczek jest tak wiele i na pewno dostajecie zaproszenia z NFZ to dlaczego biegasz prywatnie? Aparat państwowy cię wzywa to grzech odmówić. Państwo przeznacza na ciebie pieniądze, dba a ty co? Potem nie ma chętnych bo tak spełniacie swój obowiązek i biedne państwo musi przemocą ciągać inne kobiety. Gdyby nie wy zwolenniczki to teraz nie było by tematu ale jak widać głośno krzyczycie a robicie co innego. Dlaczego korzystasz z prywatnego lekarza ? Przecież dostęp do lekarzy z NFZ jest i nie wciskaj kitu, że nie. Przecież tak tutaj zachwalano umiejętności lekarzy z NFZ. Czyżbyś gardziła?

Co do lewatywy to chyba zrozumiałaś, że to był PRZYKŁAD podany przeze mnie, żeby wykazać twój jakże błędny tok myślenia. Wiesz co to przykład ? Ty jednak, żeby wykazać słuszność swoich przemyśleń powiesz teraz, że jakby MZ kazało sobie nawzajem w tyłku dłubać, na ulicy tak dla zdrowia to też będziesz za. Tylko, że jakoś ci nie wierzę a jeżeli mówisz prawdę no cóż... "Wybiórczość to "wybiórczość".
Widzę, że "uchylasz" się od lewatywy bo masz uchyłki. Też oglądałam ten odcinek "Na dobre i na złe" kiedy była o tym mowa
Szkoda, ze zapomnialas dodac, ze zrodlem tego cytatu jest jakas stronka internetowa "centum informacji anarchistyczej":
http://cia.bzzz.net/cia/prawa_kobiet
Zrodla sie podaje. Rozumiem, ze nie chcialas podac zrodla, bo wiedzialas, ze sie osmieszysz je przytaczajac ?
Mi osobiscie zdanie anarchistow w jakiejkolwiek sprawie zwisa i powiewa, jak zreszta, sadzac z ich popularnosci, reszcie spoleczenstwa rowniez.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 15:14   #285
asia_000
Raczkowanie

Widzę, że posiłki przyszły ))
Wiem, że "nie rozumiesz" to wasz stały tekst i jedyny "argument."
Cytat z forum na WP a nie ze stronki anarchistycznej, nie podano źródła Nie czytam stronek anarchistycznych ani nazistowskich a Ty?
Pomijając źródło jakie by ono nie było to żeby podważyć jego treść i prawdy w niej zawarte trzeba mieć jakiś konkret. Twierdzisz, że to kłamstwa ? Udowodnij, podaj wiarygodne źródła, że taki przymus istnieje w cywilizowanym świecie. A w tych państwach np. w Rumunii pod dyktaturą nie istniał.
Niewykonalne co ?
Wiem, że masz w nosie anarchistów, ja na tym się nie znam ale bardzo boję się zapędów nazistowskich i państwa totalitarnego, w którym przymus to podstawa.

Jeżeli chodzi o wybór lekarza to wczoraj rozłożyliśmy ten temat na czynniki pierwsze. Chyba umiesz czytać ze zrozumieniem ?

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

"Nie no, palacze akurat placa taki haracz, ze oni swoje koszty leczenia oplaca spokojnie i nawiazka " (...)

"No i co z tego ze mezczyzna? Wiecej pisania frazesow o rownouprawnieniu i dyskryminacji kobiet, a pozniej odmawiaj komus udzialu w dyskusji ze wzgledu na plec Rownouprawnienie, kiedy to wygodne psia mac "

Pieniądze poprzewracały ludziom w głowach, system wartości uzależniony od konta w banku.
Ja mam mieć taki wybór, że mogę odmówić badania ale wtedy pójdę na bezrobocie a ty masz taki wybór, że jak nie chcesz płacić składek to też możesz iść na bezrobocie

Gdzie psia mać wyczytałeś, że równouprawnienie i dyskryminacja ma coś wspólnego z rozporządzaniem pochwą sąsiadki z naprzeciwka ?
Wiesz co to jest równouprawnienie i dyskryminacja ?
Gdyby to wiedzieli ci, którzy tą ustawę napisali to nie było by tego forum, ustawy tez nie.

Edytowane przez asia_000
Czas edycji: 2010-05-10 o 15:19 Powód: błąd z miejscem cytowania
Stary 2010-05-10, 15:32   #286
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że posiłki przyszły ))
Wiem, że "nie rozumiesz" to wasz stały tekst i jedyny "argument."
Cytat z forum na WP a nie ze stronki anarchistycznej, nie podano źródła Nie czytam stronek anarchistycznych ani nazistowskich a Ty?
Cytat zywcem z anarchistycznej stronki, a Ty kopiujac go z forum WP bez podania zrodla, nawet nie zadalas sobie trudu, zeby zweryfikowac jego wiarygodnosc. Co z tego wyszlo - ano to, ze bezmyslnie cytujesz jakis anarchistow. Gratulacje

Co ma nazizm do anarchii ? Wyskoczylas jak filip z konopii No ale coz, po takim babolu jaki strzelilas, to chwytasz sie przyslowiowej brzytwy jak widac Cieniutko

Cytat:
Pomijając źródło jakie by ono nie było to żeby podważyć jego treść i prawdy w niej zawarte trzeba mieć jakiś konkret. Twierdzisz, że to kłamstwa ? Udowodnij, podaj wiarygodne źródła, że taki przymus istnieje w cywilizowanym świecie. A w tych państwach np. w Rumunii pod dyktaturą nie istniał.
Niewykonalne co ?
Wiem, że masz w nosie anarchistów, ja na tym się nie znam ale bardzo boję się zapędów nazistowskich i państwa totalitarnego, w którym przymus to podstawa.

Dla mnie to, ze to pochodzi z jakiejs strony anarchistow, zupelnie wystarczy, nie zamierzam nic obalac, niech oni najpierw cokolwiek udowodnia

Widze, ze wymachiwanie "nazizmem" to u Ciebie substytut argumentacji? Coz, kazdy orze jak moze

Cytat:
Jeżeli chodzi o wybór lekarza to wczoraj rozłożyliśmy ten temat na czynniki pierwsze. Chyba umiesz czytać ze zrozumieniem ?
Dlatego wlasnie, ze umiem, to zauwazylem, ze pleciesz bzdury

Cytat:
Pieniądze poprzewracały ludziom w głowach, system wartości uzależniony od konta w banku.
Ja mam mieć taki wybór, że mogę odmówić badania ale wtedy pójdę na bezrobocie a ty masz taki wybór, że jak nie chcesz płacić składek to też możesz iść na bezrobocie
A idz, jak widzisz, wbrew temu co twierdzisz - Twoja wolna wola Skoro uwazasz, ze to cos takiego strasznego

Cytat:
Gdzie psia mać wyczytałeś, że równouprawnienie i dyskryminacja ma coś wspólnego z rozporządzaniem pochwą sąsiadki z naprzeciwka ?
Wiesz co to jest równouprawnienie i dyskryminacja ?
Gdyby to wiedzieli ci, którzy tą ustawę napisali to nie było by tego forum, ustawy tez nie.
Ja wiem, Ty chyba nie, skoro odmawiasz komus udzialu w dyskusji ze wzgledu na plec.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-05-10, 15:52   #287
kation
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
a dalej - skoro ktos uważa badania za gwałt w chwili w której czuje się zdrowy to rozumiem dalej bedzie ja za gwałt uważał i mu się nie podda kiedy np. zacznie tego kogoś swędzieć, będzie miał cuchnące upławy, wysypkę i inne intymne dolegliwiości ? Bo dla mnie gwałt to podejście ciągłe a nie wybiórcze.. czyli rozumiem taka kobieta umrzez bez leczenia bo ani w chwili kiedy jest zdrowa nie podda się profilaktyce ani w chwili pojawienia się objawów choroby nie podda się leczeniu ( bo żeby zacząć leczyć ktoś musi ją zgwałcić w jej mniemaniu) ?
bo tak się zastanawiam skąd w polsce taki wskaźnik wyrywania raka w późnym stadium - co objawy uciążliwe zrobiły nagle i gwałt się przerodził w dobrowolne poddanie się badaniu ?
Ciekawe co na to empatia.
Ty o upławach i innych dolegliwościach, a ja np. o tym, że państwo znowu kładzie łapę na prawach kobiet, odmawiając im prawa decydowania o swoim ciele i wolnego wyboru w kwestiach absolutnie kluczowych. Leży ci to? Git, mi nie.

Cytat:
Nadal nie widzę nic zdrożnego w zrobieniu cytologii i mammografii, ja tam chętnie pójdę na mammografię jak mi NFZ zapłaci, bo jak na razie raz na dwa lata bulę z własnej kieszeni za USG, które w przypadku moich piersi jest takie se. I przykro mi - gwałtu nie widzę. Podobnie nie widziałabym gwałtu, jeśli mój mąż musiałby przymusowo iść na badania prostaty czy andrologiczną ocenę jąder. Co więcej - czemu by nie, pewnie z własnej woli do androloga nie pójdzie, a tak byłby zmuszony, a ja spokojniejsza o zdrowie osoby, którą kocham nad życie.

Jeśli takich argumentów nie rozumiesz, nie dogadamy się, bo ty się czujesz zagrożona badaniem lekarskim, a ja nie.
To chyba faktycznie się nie zrozumiemy, bo gdyby mój najukochańszy w świecie człowiek był zmuszony poddać się jakiejś przymusowej czynności, na którą nie ma ochoty i może się z tego tytułu czuć poniżony, to chyba serce by mi pękło i rozsypało się w drobny mak po podłodze.
Najukochańszy, dorosły, wolny człowiek, który tego typu decyzję o poddaniu się badaniu podejmuje całkowicie autonomicznie.

Cytat:
Napisane przez Ivy123 Pokaż wiadomość
Widzę, że przeciw petycji wpisało się 11 mężczyzn, ciekawe czy byliby podobnego zdania gdyby to dotyczyłoby ich tyłka?.Oczywiście nikomu w rządzie nawet do głowy by nie przyszło, żeby wprowadzić przymusowe badania mężczyzn, bo wiadomo, że by to nie przeszło.Z głupimi kobietami można zrobić wszystko, decydować za nie, w tak ważnej kwestii, a co tam.
Pewnie, że by nie przeszło, przez myśl nawet. Nie ma takiej możliwości, żeby z facetami w tym kraju "pogrywać" w ten sposób, bo chwycili by za kilofy i co tam jeszcze i pokazali, że państwo ma trzymać rączki łaskawie z dala od ich czterech liter.
Kobiety to co innego...
Cytat:
Owszem wolnosc wolnościa ale głupich ludzi trzeba zmuszac do badan .
Wiesz, to naprawdę straszne, że tak myślisz...

Ponawiam swoje pytanie, na które nie udało mi się niestety, uzyskać tu odpowiedzi:
Cytat:
Napisane przez kation Pokaż wiadomość
Zapytam wobec tego - można godzić w obowiązujący porządek prawny wypuszczając ustawę o przymusowych badaniach pracujących kobiet? Z tego co tu czytam, wynika, że tak.
PODPOWIEDŹ:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/69FF4BC1
"W roku 2007, na wniosek Rady ds. Zwalczania Chorób Nowotworowych, podjęliśmy działania w przedmiotowym zakresie, proponując zmiany zapisu art. 229 § 4 Kodeksu pracy i wprowadzenie wymogu okazywania przez kobietę, w ramach badań okresowych, przy orzekaniu przez lekarza medycyny pracy o stanie zdrowia, wyników badań cytologicznego i mammograficznego, które byłyby wykonane bezpłatnie w ramach realizowanych zadań,,Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych˝ pn.,,Populacyjny program profilaktyki i wczesnego wykrywania raka szyjki macicy˝ oraz,,Populacyjny program wczesnego wykrywania raka piersi˝. Powyższe, mieliśmy nadzieję, wpłynęłoby na poprawę zgłaszalności kobiet do udziału we wskazanych programach i poprawę wykrywalności wyżej wymienionych nowotworów w Polsce. Niestety, opinia prawna do powyższego, wykazująca niekonstytucyjność zaproponowanych zapisów, tj. naruszenie zasady wolnego wyboru oraz odniesienie się w powyższym wyłącznie do grupy pracowników, z pominięciem innych grup społecznych, takich jak: rolnicy, bezrobotni, osoby wykonujące prace w ramach tzw. samozatrudnienia, nie pozwoliła na zrealizowanie pomysłu."

Edytowane przez kation
Czas edycji: 2010-05-10 o 15:57
kation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 18:32   #288
karolynka90
Zakorzenienie

Nikt tu chyba nie dojdzie do porozumienia...

A te wszystkie feministyczne argumenty o gwałcie w trakcie cytologii są wręcz śmieszne.
Stary 2010-05-10, 19:49   #289
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie jeszcze powinieneś dodać, że na danym stanowisku. Ministerstwo Pracy odrzuciło wniosek wpisania ich do kodeksu pracy jako nie mających związku z badaniami pracowniczymi. Wybacz ty używasz oczu do swojej pracy ja nie zarabiam na życie swoją pochwą i nie porównuj badania okulistycznego do badania ginekologicznego bo gdyby to było takie samo badanie to kobiety nosiłyby waginy na wierzchu a chyba tak nie jest.
Badanie ginekologiczne jest najbardziej intymnym badaniem, nawet chory w szpitalu może odmówić badań a kobieta nie ma mieć takiego prawa.
Cytuję jeszcze raz specjalnie dla ciebie: "każda ingerencja w narządy intymne człowieka bez jego zgody, newet w celach medycznych to gwałt"

Przeczytaj wszystkie wcześniejsze posty tam dziewczyny pisały dlaczego są przeciw wtedy wszystko zrozumiesz jeżeli umiesz myśleć.

Ktoś tutaj poczuł się zagrożony i skarży się do moderatora
Proszę bardzo będę miała satysfakcję jak zostanę wyrzucona bo to oznacza, że sami nie jesteście sobie w stanie poradzić...
Będziecie sobie słodko przytakiwać jak wcześniej. Prawdziwa sielanka
Bo mówić komuś, że wszystko zrozumie jeżeli umie myśleć nie jest chyba rzeczą obraźliwą ? Obraźliwe było by powiedzieć , że ktoś jest głupi czego właśnie wy zwolennicy często tutaj nadużywacie np. "głupie baby" dlaczego tego nie zgłaszasz do moderatora ?
Nie obraża cię to ? Nie, bo to powiedział ktoś kto jest po tej samej stronie barykady co ty.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-10, 22:36   #290
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Proszę bardzo będę miała satysfakcję jak zostanę wyrzucona bo to oznacza, że sami nie jesteście sobie w stanie poradzić...
Obyś sobie nie wykrakała. I nie martw się, wizaż bez Ciebie nie upadnie a dyskusja przynajmniej zostanie pozbawiona prównywania profilaktyki do nazizmu i gwałtu, bo to jest tak żałosne , że mnie aż bawi
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 09:53   #291
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Lekarz z NFZ też ci skontroluje spiralę, kwestionujesz ? Skoro potrafi zrobić cytologię to i z tym sobie poradzi. Przecież oni są tak samo dobrzy i delikatni jak prywatni nie bój się.
Celowo unikasz wizyt w NFZ a potem ściemniasz, że to tylko "przy okazji" i twierdzisz, że dopiero przymus państwowy cię zmusi do korzystania z NFZ. Wreszcie zrozumiałam o co ci chodzi ! Pragniesz przymusu dla siebie samej tylko Jezu cały czas ci tłumaczę: CO JA MAM Z TYM WSPÓLNEGO ?

Skoro pieniądze mają dla ciebie tak wielkie znaczenie, bo ciągle o nich mówisz to naprawdę nie rozumiem dlaczego wyrzucasz je w błoto ? Idź do lekarza z NFZ on rozwiąże i ten problem .

Jeszcze jedno jako kobieta świadoma, która chce uświadamiać innych powinnaś wiedzieć, że wykonuje się USG lub mammografię w zależności od wieku, bo albo jedno albo drugie badanie będzie zupełnie nieprzydatne ze względu na rodzaj tkanki. Więc nie katuj się zbyt dużą ilością badań bo to też jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Widzę, że trwonisz je bardziej niż ja twoje składki zdrowotne.
Nie dostałam zaproszenia ani razu. ANI RAZU. Dlaczego chodzę prywatnie? Bo mam lekarkę, która potrafi mnie rozśmieszyć na fotelu ginekologicznym i jest przyjacielem pacjenta. Jak leżałam w szpitalu i miałam iść na kontrolę ginekologiczną do lekarza stamtąd do po prostu wyciągnęłam moją dokumentację od mojej lekarki z prywatnego gabinetu i była bez problemu uwzględniona w diagnostyce na NFZ. Więc nie do końca rozumiem dlaczego nagle miałabym zmieniać lekarzy. A na mammografię bym chętnie poleciała ale jest refundowana po 40-ce zdaje się, a ja mam dziesięć mniej. Więc latam sobie prywatnie na usg dla własnego dobra.

A mężowi jak powiedziałam o tym, że jestem zdania, że dla niego badania andrologiczne powinny być obowiązkowe, to powiedział: wiesz co, może faktycznie wtedy bym poszedł. Więc proszę obrońców praw człowieka o nielitowanie się nad moim biednym uciśnionym małżonkiem.

Dyskusja zresztą nie ma sensu, bo każdy ma swoje zdanie.
Stary 2010-05-11, 12:59   #292
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Cytat zywcem z anarchistycznej stronki, a Ty kopiujac go z forum WP bez podania zrodla, nawet nie zadalas sobie trudu, zeby zweryfikowac jego wiarygodnosc. Co z tego wyszlo - ano to, ze bezmyslnie cytujesz jakis anarchistow. Gratulacje
Co ma nazizm do anarchii ? Wyskoczylas jak filip z konopii No ale coz, po takim babolu jaki strzelilas, to chwytasz sie przyslowiowej brzytwy jak widac Cieniutko

Dla mnie to, ze to pochodzi z jakiejs strony anarchistow, zupelnie wystarczy, nie zamierzam nic obalac, niech oni najpierw cokolwiek udowodnia

Widze, ze wymachiwanie "nazizmem" to u Ciebie substytut argumentacji? Coz, kazdy orze jak moze
Dlatego wlasnie, ze umiem, to zauwazylem, ze pleciesz bzdury

A idz, jak widzisz, wbrew temu co twierdzisz - Twoja wolna wola Skoro uwazasz, ze to cos takiego strasznego

Ja wiem, Ty chyba nie, skoro odmawiasz komus udzialu w dyskusji ze wzgledu na plec.

Wyrak niedługo nam wszystkim udowodni, że Polska nigdy nie była pod okupacją bo rzekomo "cytat jest ze stronki anarchistycznej".
Nie raz zetknęłam się z informacjami zawartymi w tym cytacie i dlatego całkowicie się z nim zgadzam. Nigdy nie słyszałeś o dyktaturze w Rumunii i jej przejawach ? Dziwne...
Co ma nazizm do anarchii...a no nic właśnie ale przymus do nazizmu bardzo wiele a ty tak bardzo popierasz przymus...

Myślę, że gdybyś tylko mógł to byś z wielką satysfakcją obalił skoro za pomocą pustych słów :"śmieszy mnie" i "nie rozumiem" usiłujesz za wszelką cenę podważyć nasze racje. Miał byś chociaż jeden niezbity fakt. Dopiero byś udowodnił swoje racje bo jak sam przyznałeś każdy orze jak może no ale cóż jeżeli nie jesteś w stanie to i w ten sposób możesz się tłumaczyć.

Wolna wola ? Podałam przykład jaki mi dajecie "wybór", który nie ma nic wspólnego z wolną wolą.
Ty masz taki sam. Możesz pójść na bezrobocie i wtedy nie będziesz płacił tych składek, które tak wypominasz chorym ludziom.
Twoja wolna wola więc przestań marudzić o pieniądzach. Minister skarbu się znalazł...

Ty wiesz co to jest dyskryminacja a ja nie, bo "odmawiam komuś udziału w dyskusji ze względu na pleć".
Ty chcesz mnie dyskryminować jako kobietę względem prawa do pracy !!!
Ty wiesz.To jest dopiero ostry babol !!! )))))
Nic już lepiej nie mów...

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Czy ktokolwiek z Was może odpowiedzieć na pytanie, które zadawałam już tutaj wiele razy:

W jakim cywilizowanym kraju jest PRZYMUS BADAŃ GINEKOLOGICZNYCH ???
Stary 2010-05-11, 13:10   #293
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Cytuję Twoją wypowiedź :Owszem wolnosc wolnościa ale głupich ludzi trzeba zmuszac do badan
skoro ty robisz badania sama z siebie wiec gdzie tu widzisz swoja głupote i przymus ?

Cytat:
A co mówię pracodawcy to moja sprawy i z tego tematu tłumaczyć Ci się nie muszę

alez mi sie nie tłumacz ,tylko sytuacje jest jednak podobna.
i co do pracy to ok bo kasa bedzie ale juz dla zdrowia to be ?
a moze cytologii i badanie prostaty powinno traktowac jak badania do pracy ?

Co do sprawy nfz itp to nie o to chodzi w tym wątku wiec moze nie mieszajmy tych spraw bo to ze nasz system zdrowotny lezy i sam potrzebuje reanimacji to chyba kazdy wie i problem nie lezy po stronie lekarzy ale administrowania i tysiecy zbednych urzedników ktorzy pierdza w stolki w nfz.

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Cytat:

Czy ktokolwiek z Was może odpowiedzieć na pytanie, które zadawałam już tutaj wiele razy:

W jakim cywilizowanym kraju jest PRZYMUS BADAŃ GINEKOLOGICZNYCH ???

pytanie w jakim cywilizowanym kraju jest tak wysoki % umieralnosci na tak łatwo wyleczanego raka szyjki macicy ?

Ja wiem ,że polacy nie lubia nakazów i lubia robic na przekor tylko komu robia na przekor nie badając sie ? pani Kopacz ?
nie sobie i swojej rodzinie -nie mowie o pieniadzach .

Ale może najpierw nakaz a potem przychodzi to naturalnie -ide sie badać i tyle ,po co awantury ?
a nie badasz sie placisz podowjną stawkę ubezpieczenia itp.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-05-11 o 13:06
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-11, 13:29   #294
_aliceee
Raczkowanie

GG do _aliceee

gdyby kobiety w Polsce badały się regularnie(wskazywały by na to dane) a procent umieralności i zachorowań na raka nie byłby tak wysoki, wtedy nie było by żadnego szumu i przymusu. a że w Polsce problem jest i to duży, zmuszenie kobiet do badań uważam za dobry pomysł i w tym momencie JEDYNY SKUTECZNY.

_aliceee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 13:29   #295
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wyrak niedługo nam wszystkim udowodni, że Polska nigdy nie była pod okupacją bo rzekomo "cytat jest ze stronki anarchistycznej".
Myslisz, ze powyzsze zaslania Twoj brak argumentow? To, ze sie chwycilas pierwszego lepszego tekstu z netu bez sprawdzenia zrodla, ktory sie okazal tekstem z jakiejs stronki anarchistow?

Cytat:
Nie raz zetknęłam się z informacjami zawartymi w tym cytacie i dlatego całkowicie się z nim zgadzam.

Cytat:
Nigdy nie słyszałeś o dyktaturze w Rumunii i jej przejawach ? Dziwne...

Teraz bedziesz udawac, ze ja zaprzeczalem istnieniu komunistycznej dyktatury w Rumunii, bo nie zgadzam sie z absurdem, ze cytologia to gwalt/nazizm ?

Cytat:
Co ma nazizm do anarchii...a no nic właśnie ale przymus do nazizmu bardzo wiele a ty tak bardzo popierasz przymus...
No wlasnie nic, a Ty wymachujesz bezsensownie tym haslem nazizmu.

Po pierwsze, to zupelny absurd sprowadzanie jakiegokolwiek nakazu do nazizmu.

Po drugie, zamiast plesc bzdury, to poczytaj moje posty, bo najwidoczniej ich nie zrozumialas.

Cytat:
Myślę, że gdybyś tylko mógł to byś z wielką satysfakcją obalił skoro za pomocą pustych słów :"śmieszy mnie" i "nie rozumiem" usiłujesz za wszelką cenę podważyć nasze racje. Miał byś chociaż jeden niezbity fakt. Dopiero byś udowodnił swoje racje bo jak sam przyznałeś każdy orze jak może no ale cóż jeżeli nie jesteś w stanie to i w ten sposób możesz się tłumaczyć.
Zebym ja mial cos obalac, to Ty to najpierw musisz udowodnic, a od tego jestes lata swietle daleko

Suma sumarum: to juz abstrahujac od proponowanego przymusu, to szkoda mi osob, ktore takie czy inne badania traktuja jako wielce intymna czynnosc i tabu.

Stary 2010-05-11, 15:06   #296
asia_000
Raczkowanie

Cytat:

Zebym ja mial cos obalac, to Ty to najpierw musisz udowodnic, a od tego jestes lata swietle daleko

Suma sumarum: to juz abstrahujac od proponowanego przymusu, to szkoda mi osob, ktore takie czy inne badania traktuja jako wielce intymna czynnosc i tabu.
Znowu coś muszę ??? Tobie rzeczywiście się wydaje, że możesz rządzić innymi ludźmi nie tylko ich ciałem.

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:

Następny, który wie lepiej czy chodzę na badania czy nie.
Czy ja się ciebie pytam jak często ty się badasz i czy w ogóle się badasz ?
Nie ! Bo uważam, że to jest twoja prywatność, mam do ciebie szacunek jako do człowieka a ty do mnie nie. Tym się właśnie różnimy.

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Napisane przez _aliceee Pokaż wiadomość
gdyby kobiety w Polsce badały się regularnie(wskazywały by na to dane) a procent umieralności i zachorowań na raka nie byłby tak wysoki, wtedy nie było by żadnego szumu i przymusu. a że w Polsce problem jest i to duży, zmuszenie kobiet do badań uważam za dobry pomysł i w tym momencie JEDYNY SKUTECZNY.
Też tak uważam, że gdyby kobiety badały się regularnie to nie było by teraz problemu. I tutaj jest właśnie mój apel do zwolenniczek:
badajcie się regularnie w NFZ jest was tak dużo i wiecie od dawna jak takie badania są ważne. Nie biegajcie do prywatnych lekarzy bo NFZ chce was mieć w kartotece ! Wtedy kobiety, które będą czuły się zgwałcone i upokorzone takim przymusowym badaniem (tak jak ja) nie będą musiały przez was cierpieć.
Stary 2010-05-11, 15:13   #297
ukrycior
Zakorzenienie

Asia, opowiadasz bzdury. Jak ja się mogę badać na NFZ, skoro NFZ refunduje mammografię powyżej 40-tki? Jak się wskaźniki wykrywalności raka we wczesnym stadium poprawią to TO będzie odnotowane. I jestem przekonana, że na USG świetnej jakości w prywatnym gabinecie jestem wcześniej w stanie wykryć to i owo niż na kiepskim sprzęcie w NFZ, który nie był w stanie uwidocznić moich jajników...
Stary 2010-05-11, 15:16   #298
asia_000
Raczkowanie

Cytat:

Ale może najpierw nakaz a potem przychodzi to naturalnie -ide sie badać i tyle ,po co awantury ?
a nie badasz sie placisz podowjną stawkę ubezpieczenia itp.

I znowu o tych pieniądzach, cóż za oszczędny naród kosztem cudzej wolności. Nie ma być mowy o kasie a za chwilę sama o niej mówisz, gdzie tu konsekwencja?
Jedynym waszym argumentem była rzekoma troska o nasze zdrowie ale bardzo skutecznie same go obaliłyście pisząc w koło o waszych marnowanych składkach na NFZ. Teraz widać jakie są wasze pobudki.
Nasze społeczeństwo jest chore ale na znacznie gorszą chorobę niż rak.
Stary 2010-05-11, 15:21   #299
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak uważam, że gdyby kobiety badały się regularnie to nie było by teraz problemu. I tutaj jest właśnie mój apel do zwolenniczek:
badajcie się regularnie w NFZ jest was tak dużo i wiecie od dawna jak takie badania są ważne. Nie biegajcie do prywatnych lekarzy bo NFZ chce was mieć w kartotece ! Wtedy kobiety, które będą czuły się zgwałcone i upokorzone takim przymusowym badaniem (tak jak ja) nie będą musiały przez was cierpieć.
Twój apel chyba niewiele da, skoro ileś tam akcji uświadamiających nie dało nic...
Stary 2010-05-11, 15:24   #300
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Asia, opowiadasz bzdury. Jak ja się mogę badać na NFZ, skoro NFZ refunduje mammografię powyżej 40-tki? Jak się wskaźniki wykrywalności raka we wczesnym stadium poprawią to TO będzie odnotowane. I jestem przekonana, że na USG świetnej jakości w prywatnym gabinecie jestem wcześniej w stanie wykryć to i owo niż na kiepskim sprzęcie w NFZ, który nie był w stanie uwidocznić moich jajników...
Jest mi przykro, że chcesz ze mną polemizować a nie czytasz dokładnie moich wypowiedzi. Co to ma wspólnego z dyskusją?
Już pisałam ci wcześniej w odpowiedzi na te twoje wszystkie niedorzeczności, że:
"Jeszcze jedno jako kobieta świadoma, która chce uświadamiać innych powinnaś wiedzieć, że wykonuje się USG lub mammografię w zależności od wieku, bo albo jedno albo drugie badanie będzie zupełnie nieprzydatne ze względu na rodzaj tkanki. Więc nie katuj się zbyt dużą ilością badań bo to też jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Widzę, że trwonisz je bardziej niż ja twoje składki zdrowotne (które również płacę)".
Ukrycior ty o tym nie wiesz czy celowo takie bzdury piszesz ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości