|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Witam.
Ugotowałam dzisiaj pyszną ogórkową dla Hani i sama ją zjadłam ![]() ![]() Zrobiłam też bazę: marchewka+ziemniak+pietru szka+seler i zapasteryzowałam w słoiczkach. Kupiłam też wczoraj pasternak. Dawałyście pasternak swoim dzieciom? To podobno bardzo zdrowe warzywo ![]() I mam jeszcze pytanie odnośnie makaronu. Czy mogę podawać Hani makaron orkiszowy? Dziękuję za gratulacje za siadanie Hani ![]() ![]() Co do spania, to Hania śpi dwa razy w ciągu dnia po 2h (czasami 1,5h), wieczorem idzie spać po 19tej. W nocy jest różnie. Zazwyczaj wstawała ok. 23 i ok. 3 na karmienie, a później spała do rana. Dzisiaj mnie zaskoczyła totalnie, bo wstała po 23 na karmienie, a później dopiero rano o 6:30 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4232 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Gabbi, oby zostało
![]() Oj to widzę, że nie tylko Maciek sobie bił brawo jak się nauczył siadać. ![]() Pasternak dawałam, ale kupowałam go pod nazwą pietruszka ![]() Wielu sprzedawców nie rozróżnia, bo wygląd bardzo podobny. Pasternak trochę szerszy jest, pietruszki raczej cienkie. Możesz dawać makaron orkiszowy.
![]() |
#4233 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za szybką odpowiedź
![]() Na moje oko, to pasternak niczym od pietruszki się nie różni ![]() ![]() Poza tym, te wszystkie warzywa w sklepie eko, wyglądają dokładnie tak samo, jak w zwykłym warzywniaku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja je w nocy 4 razy czasem i więcej ![]() W ciagu dnia ma 5-6 posiłków, zalezy jak długo spi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4235 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie odnosnie usypiania w ciagu dnia. Jak to u Was wyglada? Do tej pory nie mielismy problemu bo mala od pierwszych dni zasypiala w bujaczku. Niestety ostatnio piorac z niego okrycie przeczytalam, ze w pozycji lezacej moze przebywac dziecko do 9 kg, a ona juz je przekroczyla.
#4236 |
Wtajemniczenie
|
Bry
Bylysmy u pediatry. Paulinia zdrowa, ale jak ostatnio bylam po recepte na mleczko, to kazala nam sie pokazac, bo ostatnio bylysmy 27 listopada ![]() ![]() 3 x ok 180-200ml zageszczonego mleka 1 x ryz z owocami, platki owsiane z owocami, kasza kukurydziana z owocami czy kaszka z owocami ok 200ml 1 x obiadek 200ml owocu zjada dziennie ok 150 g W schemacie zywienia jest dwa razy mleko, a Paula je trzy razy. Mowilam to lekarce i ona nie widzi nic zlego w tym zeby dawac tyle mleka ale skoro mimo takiej ilosci mleka dziecko malo przybiera na wadze to to jest chyba wina matki, bo z jakims takim wyrzutem mowila mi ze malo przytyla. Dodam, ze obiadki Pauliny sa tresciwe, nie jakas woda jak u mojej kolezanki...nie wiem jak jej dziecko umie sie taka woda najesc. JUSTYS1358 4 razy na noc je plus 5-6 razy w dzien czyli 10 razy na dobe? wow, a ile je w tej nocy na jedno karmienie? MADDY84 u nas usypianie w dzien to jest walka na rekach i takie powazne "kolysanie" wrecz trzesienie ![]() CENTIPEDE dzieki za kciuki. Ja nie wyobrazam sobie pracy na jedna zmiane. Od zawsze pracowalam na dwie i to jest dla mnie super sprawa, mimo tego ze pierwsza zmiane zaczynalam o 6.30 a druga konczylam o 21 ![]() ![]() GAABBI ladne, proste warzywa eko? ja juz widze ile w nich bylo tego eko ![]() no ja nie wierze w eko w warzywach "eko" jakbym nie miala swoich (mamusiowych ![]() TIMII gratuluje zostania ciocia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- ...u nas nie ma sklepu z ekologicznymi warzywami, no przynajmniej nic mi o takim nie wiadomo. Co do spania Pauliny w nocy, to roznie to wyglada. Generalnie spala rewelacyjnie, cos na wzor Macka Agaty ![]() ![]() ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4238 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak bedzie wygladala dzisiejsza noc, bo jak sie polozylysmy po 15 to wstalysmy o 17:45
![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Aha, nie doczytalam ze kp. Moze wiecej w nocy tego przytulania niz jedzenia. Ja jak kp, to Paula jadla co 3godz, i dzien i noc. Teraz karmie mm i w nocy nie je. Wytrzymywala do tej pory 12godz, tyle tez spala, teraz wytrzymuje ok 10godz bo tyle spi.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4239 |
Raczkowanie
|
Dawid śpi od godziny, sam sobie smoczka włożył przed chwilą i zadowolony
![]() U nas też te problemy ze snem przeważnie wynikają z koszmarów, bo widać, że śpi, ale płacze. Nad ranem, koło 5, się często wybudza i wtedy ciężko mu usnąć. Ale na wszelki wypadek położyłam go dzisiaj w jego ulubionym śpiworku, bo ostatnio spał w nowym i może to powód gorszego spania. Kto wie... ![]() Pisałyście o przewijaniu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4240 | |
Wtajemniczenie
|
millena 2x po 1,5 godz. drzemki w dzień to nie jest za dużo, Seba właśnie ostatnio tyle śpi
![]() A propos spania w dzień: niedawno zmieniłam Sebie plan dnia, bo 3 drzemki w ciągu dnia to było za często, nie chciał zasypiać. Teraz śpi 2x i jest super. Ma 4 godziny aktywności, po czym zaczyna ziewać, to już widzę, że jest śpiący. No i wydłużyły mu się te drzemki, jak wcześniej spał po pól godziny to teraz dociąga do 1,5h, a czasem nawet prześpi 2h, co mu się wcześnie nie zdarzało! I tutaj odp. dla Maddy ![]() Biorę go do sypialni, sadzam na kolanach i przytulam plus smoczek w dziub. Do tego lekko się kołyszemy i zaczynam mu śpiewać "W sukieneczkach z pajęczynki" ![]() ![]() ![]() A jeszcze mi się tak skojarzyło, czy Wy macie w nocy włączone jakieś lampki czy śpicie po ciemku? Może Wasze dzieci się budzą i chcą bawić, bo jest za jasno? ![]() Izotropia mój mąż też ma podobne gadki ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4242 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny. Moje dziecko zmieniło się nie do poznania, nie mogę nawet iść do łazienki bo jak tylko odłoże go i zniknę z zasięgu wzroku to jest krzyk
![]() Z pozytywnych rzeczy to Antoś nauczył się sam siadać aaaaa no i nie pisałam wam. Ja niestety nawet po odstawieniu kolacji, słodyczy i słodkiego picia nadal tyję ![]() ![]() ![]() Acha i moje dziecko odstawiło kaszkę, w ogóle nie chce jej jeść i na kolację dostaje znowu mleko. Ryż i płatki też już są be ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4243 |
Zadomowienie
|
zapomniałam się pochwalić,Liwka od 3 dni raczkuje
![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- polecicie mi dobry telefon do 250zł taki żeby było można było po necie buszować.
#4245 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a tak poważnie, to ja mam zapas tych kropel bo moja kuzynka mi wysłała kilka buteleczek jak Borys był mały. Jeszcze mi zostało jedno całe opakowanie nieotwarte plus to , które otworzyłam dla Borysa kilka dni temu, ważne są do 2015 roku to moze jeszcze obskoczą drugie dziecię ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() dziś była jazda z usypianiem nocnym, ale mam wrażenie, że to wina zęba. Pchał pod wieczór paluchy do buzi i bardzo się ślinił. Chyba ciężka noc przed nami. Jak zwykle. Jak babcia była to dziecko anioł, babcia pojechała to pomiot szatana powrócił ![]() Edytowane przez _millena Czas edycji: 2013-02-20 o 20:09 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4246 |
Wtajemniczenie
|
MILLENA Paulina tez przy babci jest grzeczna
![]() A co do skakania z radosci...jak Paulina widzi butle z mlekiem to az sie trzesie ![]() RINCO u nas mala lampeczka dajaca wlasnie taka poswiate jak napisala Millena. Ona jest przy naszym lozku a lozeczko stoi 1,5metra dalej. NTUSIAKAC21 Paula tez ostatnio taka sie zrobila, na szczescie ja jak juz pisalam mam catering ![]() ![]() NACIA_N niezle z tym przewijaniem u Ciebie i innych dziewczyn, u nas to jeszcze przed nami, bo Paula jeszcze nie mobilna ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Dobrej nocy i niech nasze dzieciaczki slodko spia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4247 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko też nie może pojąć, że gdyby nie siadał, nie obracał się na brzuch, to przewijanie trwałoby góra 1 minutę.
A tak to jazda zaczyna się już w momencie położenia gościa na plecach. Maciu nienawidzi leżeć na plecach. Nie pomagają już przedmioty wkładane w rączki... trzeba gościa siła trzymać. Inaczej ucieka ![]()
![]() |
#4248 |
Wtajemniczenie
|
Dobrej nocy i niech nasze dzieciaczki slodko spia
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4249 |
Zakorzenienie
|
Słodko czy nie, niech śpią!
![]()
![]() |
#4250 |
Wtajemniczenie
|
No to u nas w sypialni są całkowite ciemności. Lampkę ledową (tą do kontaktu) włączamy tylko jak jest jakaś akcja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a my już po pierwszym przebudzeniu - O. zatankowała i śpi dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4252 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzisiaj moje dziecko nauczyło sie mnie gonić i samemu uciekać ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4254 |
Wtajemniczenie
|
Bry
U nas nocka spokojna. AGATA masz racje, nie wazne czy slodko, wazne ze spia ![]() Lece na zakupy, bo swiatlo w lodowce sie obrazi ze samo zostalo :-D
![]() ![]() |
![]() |
#4255 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przynajmniej gość lubi polewanie głowy wodą ![]() Cytat:
![]() Musiałabym mu chyba dać nóż do ręki, bo tak to już wszystko miał. ![]() Cytat:
![]() ![]() A i czasami przewijanie wygląda tak, że pieluchę rozkładam na podłodze i sadzam na tym gościa dupą i zapinam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4256 | ||
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy Wasze Dzieciaki mają, albo miały już siniaki?
Hania od przedwczoraj ma siniaka sporych rozmiarów na rączce ![]() ![]() Różne myśli mi przychodzą do głowy... Pewnie to zwykły siniak, ale ja mam już czarne myśli ![]() Cytat:
Jak po wieczornym karmieniu zostawiam Hanię samą w pokoju, żeby usnęła, to zostawiam Jej zaświeconą tą lampkę. Gasimy ją, jak my przychodzimy do sypialni spać i śpimy już wtedy w zupełnej ciemności, aż do rana ![]() Cytat:
![]() Jak myjecie pupcię siedzącemu w wanience dziecku? Kładziecie je na chwilę, tak? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4257 |
Zakorzenienie
|
Maciej siniaków nie ma, ale on z tych ostrożnych. Tylko raz miał limo pod okiem.
A sińce to normalna sprawa jak się uderzy ![]() Ponieważ zawsze kąpiemy Maćka we dwójkę z mężem, to na zakończenie pluskania on podnosi gościa lekko pod paszki i wtedy ja szybko myję ![]()
![]() |
#4258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A przy okazji siniaków, to muszę pochwalić się, że Filipek nauczył się schodzić z łóżka! Wcześniej szedł na oślep, a teraz jak podchodzi do krawędzi i widzi, że łóżko/kanapa się kończy, to robi obrót i opuszcza najpierw nogi ![]() ![]() A dupkę myjemy mu w pozycji na czworakach, bo na brzuchu w wannie też nie poleży.
![]() |
#4259 | |||||||||
Raczkowanie
|
Witam po dluzszej nieobecnosci. Bylam u mamy i za tydzien znowu jade, a tam jak na zlosc komputer sie zepsul. Bede chyba musiala swoj przytachac. Wyjazd do Anglii stoi pod znakiem zapytania.. nie wiadomo czy maz urlop dostanie.. zalamka! Tacierzynskiego tez nie dostal i raczej z niego juz nie skorzysta.. ehh ;/ Szkoda slow...
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Z jednego jestem baaardzo dumna.. czasami noce byly bardzo ciezkie, wstwalam po 15 razy jak nie wiecej, mloda budzila sie o 3 i nie spala 2h, ale nie poddalam sie i nie spala z nami ani jednej calej nocy w lozku. Zawsze sie balam, ze taka jedna noc moze jej sie za bardzo spodobac i nie bedzie chciala wrocic do lozeczka. Wolalam nie spac w ogole niz spac z nia w lozku, tym bardziej, ze mamy male lozko i na dluzsza mete maz musialby spac w drugim pokoju. Nie mowie, ze nie mialysmy wspolnych drzemek w dzien czy rano, ale to zupelnie co innego. Poza tym spanie z Oliwka w jednym lozku oznacza tyle co: Oliwka spi, ale ja juz nie- kreci sie, kopie, a tylko sie rusze to sie budzi maly szogun ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Trzymam za Ciebie kciuki, zeby sytuacja szybko wrocila do normy i zycze Ci duzo sily i cierpliwosci ( bo to chyba najwazniejsze) ![]() Ja teraz mam inny problem. Mloda nie umie zasypiac bez mojej reki. DOSLOWNIE! Chcialabym, zeby miala jakas przytualnke, kocyk.. ale ona nie chce. Jest zmeczona, ale dopoki nie zlapie mnie za reke nie usnie i bedzie plakac. Jak juz jest bardzo zmeczona podaje jej raczke i zasypia w 2 minuty! Cytat:
Gdzies czytalam, ze nie powinno sie usypiac w duzym lozku i na spiocha przenosic do lozeczka. Dziecko budzac sie bedzie wystraszone i zdezorientowane co ono tu robi, skoro zasnelo w innym lozku, w objeciach mamy. Przyzwyczajajac i uczac zasypiania Oliwki w lozeczku turystycznym, wchodzilam do niej, ona uspiala i wychodzilam ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Oczywiscie ja tez oddalam glos ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-21 o 10:03 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4260 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My Oliwke kapiemy tak, ze na koncu ktores z nas ja delikatnie podnosi do gory i myjemy.. lub korzystamy z okazji kiedy wstaje w wanience ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-21 o 10:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.