![]() |
#421 |
Catleesi Morza Kocimiętki
|
Dot.: Faux pas w święta? Mój niesmak
No dobrze dobrze, ja mam jeszcze kilka pytań/spostrzeżeń.
Mieszkasz razem ze swoim facetem. Jaką masz pewność, że on nie dostał żadnej informacji o spóźnieniu? Albo ktoś z rodziny? Co, po prostu pyknęła przyjmijmy 17 w wigilię, nie ma Kazi (tak roboczo nazwijmy siostrę Twojego narzeczonego, szwagierką będzie po ślubie), to siadamy do stołu, tak? Bez żadnego telefonu typu "Kaziu, czekamy na ciebie, czy wszystko w porządku? Bo byśmy zjedli tego karpia a barszcz stygnie"? Czy może jednak jakiś przepływ informacji był, skoro nagłe zjawienie się Kazi 4 godziny po czasie nie spowodowało masowej ulgi "Kaziu, ty żyjesz! a kim jest ten pan?". Bo tutaj takiej informacji nie było. Jeżeli (ponownie, gdybanie) towarzysz Kazi nie wywołał zdziwienia w rodzinie Twojego narzeczonego, to znaczy że go widzieli i wiedzieli o jego istnieniu. Nie uwierzę, że Kazia wyjechała z nowym facetem w święta przed wszystkimi. Prędzej bym się kierowała ku stwierdzeniu, że Tobie o tym nie powiedzieli. I coś mi tutaj po prostu śmierdzi, że cała ekipa wiedziała, że kogoś tu brakuje, ale mimo wszystko bez dociekania czy Kazia żyje, czy ma to w nosie czy np leży w łóżku z nowym facetem, siada do wigilijnej kolacji. Ciekawi mnie, na ile jest tutaj napędzona nienawiść dla samej nienawiści, a na ile braki w komunikacji między wszystkimi. Analogicznie było ze szminką, ale do tego wątku nie ma co wracać, żeby się bałagan nie zrobił. Tego posta też zgłosisz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Wtajemniczenie
|
Pisałam o zachwycie? Nie, o zadowoleniu.
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
![]() |
#423 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;79978426]pewnie są zadowoleni że spędzili wigilę wspólnie z 2ką swoich dzieci.[/QUOTE]
No tak zakładam, że ucieszyli się, że jednak spędzą trochę czasu ze szwagierką, bo myśleli wcześniej, że jednak nie. Dlatego nie suszyli jej głowy o to skąd wytrzasnęła tego gościa i czemu on tu jest.
#425 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Autorka za to nie ma racji, czy raczej za bardzo przeżywa i reaguje przesadnie do sytuacji oburzając się i zastanawiając całe święta, właściwie psując je sobie z błahego powodu zamiast jak dorosły człowiek rozwiązać sytuację pouczając niesfornego gościa że zachowuje się niestosownie, żeby na przyszłość pomyślał i przejść nad tym do porządku dziennego Tak obiektywnie rzecz biorąc to nie była jakaś wielka zniewaga, to nie był gość honorowy wigilii który sobie olał imprezę tylko niefrasobliwe dziewczę którym nie warto sobie zawracać głowy. Inna sprawa że Autorka nadaje osobie szwagierki i całej tej sytuacji przesadne znaczenie, ale to już wynika z większego problemu między nimi niż jednorazowe zachowanie jednej z nich |
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powazny afront. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie. Dobre wychowanie : zapytac. Klasa jest za darmo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Uważam że w obowiązkach gospodarzy imprezy jest też zapewnienie porządku imprezy, wyznaczanie granic, radzenie sobie z trudnymi i nieprzewidzianymi sytuacjami. Ja bym po pierwsze dorwała i zapytała szwagierkę kogo przyprowadziła i czemu tak nieoczekiwanie, danie do zrozumienia że to nie było fair i ma się nie powtarzać u nas w domu. Jakby mi się pojawił w domu ktoś kogo nie znam zapytałabym z kim mam przyjemność i czemu do nas trafił. Po wyjaśnieniu sytuacji raczej bym traktowała nadprogramowego gościa na zasadzie jak jesteś to bądź, kto Cię przyprowadził niech się Tobą zajmuje. Udawanie że nic się nie stało, chowanie prezentów, dawanie prezentu komuś kto przyszedł znienacka i niczego takiego nie oczekiwał a potem przeżywanie sytuacji całe święta to dość dziwne wyjście, źle rozegrane, najmniej wyjaśniające sytuację i nielogiczne. Autorka była zaskoczona, ale nie popisała się jajami i obyciem jako gospodyni i narobiła sobie zmartwienia, trochę jednak z dupy, na całe święta. Jedyne wyjście dla Autorki to jak najszybciej sytuację wyjaśnić żeby było wiadome na przyszłość czego oczekują od gości. I nie zawracać sobie więcej tym głowy bo szkoda zdrowia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
Szwagierka powinna uprzedzić, że nie przyjdzie sama, ale uważam, że wyolbrzymiasz problem, za bardzo bierzesz wszystko do siebie. Poza tym, zwyczajnie dziewczyny nie lubisz, nie pasuje do Twojej wizji świata, więc cokolwiek by zrobiła i tak znalazłoby się coś, co by Cię uraziło. Mam w swoim otoczeniu taką osobę, która każde cudze zachowanie, które jej nie pasuje, traktuje jak atak na siebie. Na szczęście stara się z tym walczyć i zaczyna się powoli dystansować. Tobie też poradziłabym więcej dystansu. Przyszła z chłopem nie uprzedzając? Ok, może Ci się to nie podobać, dla mnie to zwyczajny brak kultury, ale nie traktuj tego jak osobistego afrontu, bo ona po prostu nie zdaje sobie pewnie sprawy ze swojego burackiego zachowania, nie ma wyczucia.
Pogadaj z nią, że to Ci nie pasowało, miałaś mało miejsca, było Ci głupio, bo przygotowałaś prezent dla jej byłego, a poza tym zwyczajnie nie miałaś ochoty spędzać czasu przy stole z kimś obcym. I dystans, bo się sama wykończysz. Jak pojawią się poważniejsze problemy w Twoim życiu, to możesz sobie z nimi nie poradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
BAN stały
|
Sytuacja się wyklarowała. Mój narzeczony po powrocie z pracy zadzwonił do swojej siostry. Ona przeprosiła że nie powiedziała o zmianie planów, więc w sumie tyle dobrego. Gorzej że potem się chyba pokłócili bo powiedziała że to jej sprawa z kim gdzie jak przychodzi i czy to jej facet czy nie jej facet to też jej sprawa. Stanęło na tym że mój narzeczony poprosił ją o dotrzymywanie ustalonych rzeczy tym bardziej, że do niej należało co najwyżej przyjście na czas albo poinformowanie o nie przyjściu bo wigilię zorganizowaliśmy sami więc w obliczu tego co musieliśmy zrobić my to jak to ujął; korona by jej z głowy nie spadła jeśli miałaby dopilnować takiej drobnostki. Nie wiem czy ona jest na niego obrażona, on nie, bo mówi, że się spodziewał takiego obrotu spraw.
Ogólnie chyba dobrze wyszło że to on z nią porozmawiał, bo ona nie byłaby taka szczera wobec mnie i pewnie dalej unosiłaby się atmosfera i chmura wzajemnej niechęci a tak przynajmniej sobie pogadali... |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Zadomowienie
|
Faux pas w święta? Mój niesmak
Wzajemnej niechęci czy raczej niechęci z twojej strony? No ze strony 'szwagierki' (z twojego opisu) widzę tylko totalną olewkę, nic ponadto.
Edytowane przez Bossana Czas edycji: 2017-12-27 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Czyli niereformowalna.
Nie zapraszalabym jej więcej.
![]() |
#436 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wypytaj partnera czy takie numery wywijałą wcześniej czy to jej pierwszy występ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
BAN stały
|
Nie chcę go teraz o to zagadywać bo wygląda na wyjątkowo zniechęconego...
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Ale sytuacji między Wami to w żaden sposób nie zmieni.
Sądzę, ze gdybyś TY też to wreszcie z siebie zrzuciła, to dopiero wtedy poczułabyś ulgę. Teraz to moim zdaniem tylko plasterek na wielkiej ranie. Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-12-27 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#439 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy wy nie rozmawiacie o rodzinie? Opowieści dziwnej treści : na jakiejś imprezie wujek Heniek zrobił to, Krysia tamto, a tato to chce zrobić coś tam, a moja siostra to na 18stke to dopiero numer odwaliła, a babcia to nie była moja babcia tylko siostra babci bo babcia umarła przy urodzeniu cioci Krysi .... ..... Takie rodzinne historyjki, nawet nie tajemnice ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Autorko, a to nie jest przypadkiem tak, że Twój TŻ ma kompleks brata córki marnotrawnej? tzn. że jego siostra odwala akcję za akcją, nie można na nią liczyć, jakby trzeba było się zająć ich mamą, to by się wypięła i siedziała za granicą, a rodzice nadal mimo wszystko kochają oboje tak samo i to go strasznie mierzi?
jeśli tak jest i on Ci o tym wszystkim opowiada, a Ty trzymasz jako narzeczona jego stronę (co jest naturalne), to może rób wszystko, aby ich animozje na Ciebie nie wpływały, bo taka sytuacja jest nie do zniesienia - ktoś nie uraził bezpośrednio Ciebie, tylko bliską Ci osobę, a Ty dostajesz rykoszetem i nic właściwie zrobić nie możesz, bo nie jesteś zamieszana w sprawę, więc jesteś bezsilna. coś powiesz takiej osobie, to od razu będzie, że wtrącasz się w sprawy rodzinne. |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
Naprawde wystarczylo troche ja pocisnac. Kwasy by zeszly i lzej byloby znosic nietakt z jej strony. Przeciez niezadowolenie mozna okazac na wiele sposobow. Od, ooo a kogo my tu mamy? Spodziewalismy sie kogos innego , super, ze wpadlas cztery godz po czasie, prezentu nie bedzie, a nie, jednak masz. Naprawde po co to w sobie gniesc i psuc humor. Ja wychodze z zalozenia, ze wszystkim nie dogodze, zdanie czesci osob moge smialo olac, skoro oni mnie olewaja. Moze nasyepnym razem same łaskawie mnie ominą? Daj sobie z nia spokoj dziewczyno, bo w starciu matka + corka, chocbys byla synowa stulecia, nie wygrasz
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7997334 1]To jednak nie o to Wam chodzi? Więc skąd tolerancja dla etatowych troli i rasistowskich poglądów?
Kilka ostatnio zamkniętych wątków: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1199011 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1201481 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1199386 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1198431 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1199806&page=2 Ten ostatni to już w ogóle paradny. Za teksty, które tam padały jakieś idiotyczne upomnionko, że to nieładnie tak mówić, a za totalne pierdoły pisane tutaj na stronie bodaj 2. czy 3. (dalej jeszcze nie doszłam) czerwone kartki. Wybacz, że coraz trudniej traktować to miejsce poważnie.[/QUOTE] [1=0f4d7eb2e6c93082f74e89e f7f138a13b7c455c0;7997409 6] Jezeli widzisz wpisy trollowe i rasistowskie to je zglaszaj. Nie jestem wyrocznią dlaczego na danym poletku nie bylo jakiejs reakcji albo byla nie taka.jak sie spodziewano. Najlepiej pytania kierowac do modow danego poletka. Zawsze były takie wytyczne aby zamykac wątki z guanoburza, która trwa i trwa... Tak samo jak szkodliwe treści, wątki zbanowanych trolli i inne. Mozliwe, ze czesciej to widac bo jest coraz wiecej klonów, wizazanki angazuja się w niewiarygodną historię, chcą pomóc a to jedna wielka ściema. 1. Dyskusja zeszla na poboczne i szkodliwe treści, wcześniej autorka napisala, ze wg niej nie ma sensu juz dalej tu zagladac dlatego gdy tylko by chciala wrocic wątek zostanie otwarty (a nie wróciła). 2. Uzytkownik jest zbanowany, byl klonem trolla.. 3. Uzytkownik jest zbanowany, byl klonem trolla. 4. Niech wypowie się tamten mod Nie zasmiecam juz wątku. Jezeli macie jakies inne zastrzezenia to zawsze mozecie napisac do Aniolka.[/QUOTE] czytam Intymnie i Plotkowe od więcej niż 10 lat a dopiero Ty uskuteczniasz od niedawna zresztą tą manierę zamykania w dodatku na taką skalę. Forum istnieje bodajże od 2002 i od trollingu nie upadło. Tak, przesadzasz, a nawet wprowadzasz cenzurę , dokładnie np. tu gdzie poglądy w wątku uznałaś za zdecydowanie zbyt trudne do wyglaszania a raczej czytania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1199011&page=4 Do Aniołka pisać nie zamierzam bo mi sie nie nudzi, nie jesteśmy też w przedszkolu by wzajemnie na siebie skarżyć, ale skoro temat został poruszony również Cię prosimy, a na pewno ja, abyś przyjrzała się sposobowi w jaki moderujesz, bo raczej nie jest bliski ideału. Dziękuję. Co do kompletów za 3 dychy a szminki za 8 zł to widzę dużą różnicę między podarowaniem czegokolwiek, tak, czegokolwiek, np. byle drobiazgu o którym można zapomnieć za chwilę, na urodziny które każdy ma co roku, podobnie jak imieniny, dzien dziecka, dzien babci, rodzica, odchudzania czy kota ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-12-27 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Nie, musiałabyś nie chcieć pewnych typów ludzi w swoim mieszkaniu. Bo do swojego możesz wpuszczać kogo chcesz.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#445 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest wlasnie mentalność wielu polaków. np. Chodzą do kościoła, na tace dadzą, rączki składają, a po wyjściu z kościoła taki jeden z drugim by cie na różańcu powiesił, gdybyś miał inne zdanie/kolor skóry /czy orientację... A co do tematu wątku to nie ogarniam w czym problem... Trochę się dziwnie zachowujesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#448 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po 2. Juz to widze jak te wszystkie pieknie najezdzajace na autorke przyjmuja radosnie do siebie obca osobe ![]() Ten temat to festiwal żenady i papierek lakmusowy cebuli. Wygląda to jak eksperyment z oprawcami i ofiarami, który trzeba było przerwać, bo wymknął się spod kontroli, a wszystkie te super mega kulturalne wizażanki pokazały jak mocno im wystaje słoma z butów. Wysłano z ☎ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#450 |
Konto usunięte
|
Ta interpretacja nie jest jedynie słuszna, ba, jest tylko rozszerzeniem 'prototypu'. Starszym sensem jest jak najbardziej nawiązanie do tego, że święta Rodzina nie miała się gdzie zatrzymać, bo nigdzie ich nie wpuszczono.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.