Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-10, 17:02   #4831
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
ech Dziewczyny zastanawiam się cały czas ale chyba zadzwonię. Ale i tak czuję, że mi powie, że świadomie je przepisał i mam brać. I przez cały czas będę się martwiła, że szkodzę dziecku ale z drugiej strony co mam zrobić?
że też ta cholerna cytologia musiała tak wyjść

Jeszcze się tak zastanawiam, czy te leki faktycznie jakoś szkodzą czy oni tak na tych ulotkach profilaktycznie piszą

na osłodę humoru wcinam właśnie czereśnie i zagryzam truskawkami

Madzius90 gratuluję 18 tyg i utalentowanego brata
Ja słyszałam (ostatnio pani doktor endokrynolog) w ddtvn się wypowiadała, że kobiety w ciąży nie mogą brać tabletek z jodem, bo to szkodzi płodowi. Ja bym poszła do innego lekarza. A newt, że osoby, które biorą sam jod w tabletkach to muszą siena 2 tyg odseparowac od dzieci ii ciężarnych.

P

Szymonek

Edytowane przez Pani_Jasiowa
Czas edycji: 2012-06-10 o 17:04
Pani_Jasiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:31   #4832
aerien83
Zadomowienie

Hej, my wróciliśmy właśnie od teściów, obiadek był pyszny, a jeszcze kolację na wynos dostaliśmy: sałatkę warzywną, szynkę zawijaną z czymś tam, i koszyczek truskawek

Mężuś pojechał do OBI bo zepsuł nam się kran w łazience heh, a ja wpadłam na chwilę, bo oglądam meczyk Od teścia dostałam kalendarz kibica n ścianę Uwielbiam swojego teścia

natallkaa zadzwoń, dla spokojności. Ale powiem Ci, że na większości leków tak napisane Na nystatynie też miałam coś o większej korzyści dla matki coś tam coś tam, i brałam.

madzius90 gratuluję kochana 18 tygodnia

Miłego wieczoru wszystkim, ja mam i mecz, i ksiażkę (gdyby mecz okazał się nudny )
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:40   #4833
marti86
Zakorzenienie

kurde czytalam wczesniej nie odpisalam i teraz nie pamietam juz:/

Madzius gratuluje zdolnego rodzenstwa trzymam kciuki zeby pozytywnie rozwiazala sie sprawa z podziekowaniami i z prowadzeniem do olatarza

Nalatlka zadzwon bedziesz spokojniejsza i lekarz napewno Ci odpowie na nurtujace pytania

KRUPNIK

Wywar z jarzyn na miesku oczywiscie i tak jak pisaly dziewczyny.tylko ja np zamiast listka wrzucam ziele i nie wyobrazam sobie krupniku bez zielonej pietruszki ktora tej zupie nadaje niesamowitego aromatu.lubie tez krupnik przyprawic magi-to ulubiona zupa mojej corki-TŻ oczywiscie jak wiekszosc facetow nie lubi a ja jutro walczyc bede z wolowina-niech zyje moja anemia

Dziewczyny w okolicach 18 tc wzrosl Wam ostatnio apetyt??ja nomalnie mam masakre.wczesniej jadlam jak myszka a teraz mam wilczy apetyt podjadam oczywiscie zdrowe przekaski bo nie chce sie roztyc.wiec owoce i warzywka kroluja.za to dzis dalam dupie siania i zarzeralam frytki z octem

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Natalka j nystatyne bralam w pierwszej ciazy a LAura zdrow jak byczyca

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Dziewczyny fajne body z disneya sa w biedrze. po 12,99 Laura wczuwa sie w role starszej siostry i kaze mi kupowac-w dodatku sama wybirai ma niesamowita radocche z tego

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:42   #4834
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pani_Jasiowa Pokaż wiadomość
Ja słyszałam (ostatnio pani doktor endokrynolog) w ddtvn się wypowiadała, że kobiety w ciąży nie mogą brać tabletek z jodem, bo to szkodzi płodowi. Ja bym poszła do innego lekarza. A newt, że osoby, które biorą sam jod w tabletkach to muszą siena 2 tyg odseparowac od dzieci ii ciężarnych.
jestem coraz bardziej przerażona

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
natallkaa zadzwoń, dla spokojności. Ale powiem Ci, że na większości leków tak napisane Na nystatynie też miałam coś o większej korzyści dla matki coś tam coś tam, i brałam.
Arien wrzuciłam w google ten lek co mówisz i wyskoczyło m.in., że nie stwierdzono jakiegokolwiek szkodliwego wpływu na płód więc chyba brałaś coś bezpieczniejszego

Edytowane przez natallkaa
Czas edycji: 2012-06-10 o 17:44
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:48   #4835
madzius90
Zakorzenienie

Zachmurzyło się a tak ładnie słoneczko świeciło

Cytat:
Właśnie wróciliśmy z mężem od teściów, ehhh teściowa nic tylko by mnie karmiła, ile razy tam nie pojade to Justynka jedz t, zjedz tamto, no weź zjedz bo napewno głodna jesteś
To dobrze, że tak o Ciebie dba

Cytat:
ech Dziewczyny zastanawiam się cały czas ale chyba zadzwonię. Ale i tak czuję, że mi powie, że świadomie je przepisał i mam brać. I przez cały czas będę się martwiła, że szkodzę dziecku ale z drugiej strony co mam zrobić?
Hmm w sumie jest lekarzem i chyba wie co robi
Ale jak dziewczyny piszą, że osoba przyjmująca jod powinna się odseparować od dzieci i kobiet w ciąży
Myślę, że przecież lekarz świdomie nie przepisał by Tobie nic, co mogłoby zaszkodzić Tobie, albo Twojemu dziecku.
A może są jakieś inne lekarstwa, które mają podobne działanie, ale nie zawierają tego jodu ?

Cytat:
Madzius90 gratuluję 18 tyg i utalentowanego brata

Cytat:
Hej, my wróciliśmy właśnie od teściów, obiadek był pyszny, a jeszcze kolację na wynos dostaliśmy: sałatkę warzywną, szynkę zawijaną z czymś tam, i koszyczek truskawek
Ale pychoty

Cytat:
Mężuś pojechał do OBI bo zepsuł nam się kran w łazience heh, a ja wpadłam na chwilę, bo oglądam meczyk Od teścia dostałam kalendarz kibica n ścianę Uwielbiam swojego teścia
Chwali się dla teścia

Cytat:
madzius90 gratuluję kochana 18 tygodnia

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość
Madzius gratuluje zdolnego rodzenstwa trzymam kciuki zeby pozytywnie rozwiazala sie sprawa z podziekowaniami i z prowadzeniem do olatarza

Cytat:
a ja jutro walczyc bede z wolowina-niech zyje moja anemia
Dasz radę Kochana

Cytat:
Dziewczyny w okolicach 18 tc wzrosl Wam ostatnio apetyt??ja nomalnie mam masakre.wczesniej jadlam jak myszka a teraz mam wilczy apetyt podjadam oczywiscie zdrowe przekaski bo nie chce sie roztyc.wiec owoce i warzywka kroluja.za to dzis dalam dupie siania i zarzeralam frytki z octem
Mi wzrósł parę tygodni temu I też między posiłkami muszę coś przegryźć a i też muszę więcej zjeść, żeby się najeść
Ale lubię jeść

Ooo frytki
A ja z niezdrowych rzeczy- właśnie zajadam bitą śmietanę z truskawkami

Cytat:
Dziewczyny fajne body z disneya sa w biedrze. po 12,99 Laura wczuwa sie w role starszej siostry i kaze mi kupowac-w dodatku sama wybirai ma niesamowita radocche z tego
O jak słodko Fajnie, że tak reaguje na przyszłe rodzeństwo

Edytowane przez madzius90
Czas edycji: 2012-06-10 o 17:49
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:51   #4836
Kasia_11_83
Rozeznanie

Cytat:
kurde czytalam wczesniej nie odpisalam i teraz nie pamietam juz:/

Nalatlka zadzwon bedziesz spokojniejsza i lekarz napewno Ci odpowie na nurtujace pytania

KRUPNIK

Wywar z jarzyn na miesku oczywiscie i tak jak pisaly dziewczyny.tylko ja np zamiast listka wrzucam ziele i nie wyobrazam sobie krupniku bez zielonej pietruszki ktora tej zupie nadaje niesamowitego aromatu.lubie tez krupnik przyprawic magi-to ulubiona zupa mojej corki-TŻ oczywiscie jak wiekszosc facetow nie lubi a ja jutro walczyc bede z wolowina-niech zyje moja anemia

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Natalka j nystatyne bralam w pierwszej ciazy a LAura zdrow jak byczyca
marti witaj w klubie. Ja też mam duży apetyt, dużo większy niż przed ciążą, a w ostatnich tygodniach to już w ogóle. Tak jak na początku ciąży chudłam, nic mi nie smakowało, tak teraz mam wiecznego głoda. Oczywiście tak jak Ty powstrzymuję się, bo nie chcę utyć zbyt wiele. Nie głodzę się absolutnie, ale też nie pozwalam na każdą zachciankę, bo wiem, jak ciężko mi zaakceptować każdy nadprogramowy kilogram. Zdaję sobie sprawę, że muszę przytyć te powiedzmy 10-12 kilogramów, ale nie 20 Z tym ciężko byłoby mi się pogodzić.
Dlatego uważam na to co jem, chociaż zdarzają się dni (takie jak dziś), że wcinam chipsy i mam to gdzieś Ale na co dzień zachowuję zdrowy rozsądek.
Jutro moja magiczna 20, czyli półmetek ciąży, to pomierzę się dokładnie i zważę

A tak poza tym siedzę już w piżamach, pół godziny leżałam w wannie i czytałam książkę Kładę się do łózka, będę oglądać mecz i pewnie zaraz zasnę Mąż już dojechał, mieszkają 50 m od morza, gdzieś pod Kołobrzegiem. Zazdroszczę mu

Kasia_11_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:55   #4837
marti86
Zakorzenienie

w suplementach naszych rowniez wystapuje jod-jakbysmy mialy sluchac wszytskich specjalistow to bysmy byly miedzy mlotem a kowadlem bo jedni mowia ze cos jest dobre podczasgdy inni przed tym przestrzegaja-zwariowac mozna :/

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Kasiu ja tez mam chwile slabosci-ale na szczescie niezbyt czesto.slodyczy staram sie wogole nie jesc-moze raz w tyg cos tak skubne.chipsy ostatnio wszamalam jak odwozilam meza na lotnisko.tak wiec mam nadzieje nie przybedzie mi zbuyt duzo.waze sie codziennie i poki co dobilam do 2 kg od poczatku wiec tragedii nie ma.zobaczymy jak bedzie dalej....
Gratuluje magicznej 20 kurcze ale ten czas leci-dopiero co sie dowiedzialysmy a powoli zblizamy sie do polmetka

Edytowane przez marti86
Czas edycji: 2012-06-10 o 17:57
Stary 2012-06-10, 18:00   #4838
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
My dziś odbyliśmy ostatnie nauki przedmałżeńskie
I ksiądz mnie dziś uświadomił, że jeżeli chcę, aby tata prowadził mnie do ołtarza (a bardzo bym chciała) to musze pogadać z księdzem, który będzie nam udzielał ślubu. Bo standardowo ksiądz wychodzi do przedsionka po PM.
Byłam na kilku ślubach, ale nie pamiętałam jak to wszystko wyglądało
Zobaczymy, mam nadzieję, że da się to jakoś załatwić i ksiądz nie będzie robił problemów.
Powiem Ci, że wszystko zależy od parafii - u nas w diecezji zwyczaj, że ksiądz wychodzi po parę młodą jest już raczej w niewielu parafiach. Może to znak czasu, bo coraz więcej PMek chce wchodzić właśnie z tatą My chcieliśmy w tę drugą stronę - żeby nasz przyjaciel ksiądz po nas wyszedł, mimo, że nie było takiej tradycji i nie było problemu. Także mam nadzieję, że uda Wam się to bez problemu załatwić i będzie tak, jak sobie wymarzyliście

Gratuluję 5 miesiąca i tego, że rodzeństwo przynosi powody do dumy

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
hehe ta T1 zabawna
Też bym wybrała T1, albo tą ze znaczkiem "dad-loading"

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
najpierw normalnie wywar: 2 litry wody, mięsko - ja daję udka lub skrzydełka, marchew, por, seler, pietrucha, listek laurowy
do tego kasza jęczmienna - 100 gram
ziemniaki w kostkę
sól i pieprz do smaku
Ja robię tak samo, ale na chudej wieprzowince. I oprócz korzenia pietruszki dodaję jeszcze dużo natki do smaku - uwielbiam

Cytat:

KRUPNIK

Wyjęłaś mi to z ust A co z tej wołowinki? My dziś mieliśmy steki, a od mamy dostaliśmy rolady, więc będą na jutro
Stary 2012-06-10, 18:03   #4839
marti86
Zakorzenienie

Gulasz zrobie chybaze rano uda mi sie kupic w kawalku to zrobie bitki poraz pierwszy w zyciu-moze macie jakies sprawdzone przepisy na gulasz wolowy (bo ja robie zawsze tak samo to moze dla odmiany zrobie inaczej) albo na bitki??

Stary 2012-06-10, 18:04   #4840
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Jeszcze się tak zastanawiam, czy te leki faktycznie jakoś szkodzą czy oni tak na tych ulotkach profilaktycznie piszą
Ja zauważyłam, że jak lek nie jest przebadany to piszą, że kobiety w okresie ciąży i laktacji powinny skonsultować z lekarzem.
Jak dla mnie jeśli jest napisane ewidentnie, że szkodzi to znaczy, że jest znany wpływ lekarstwa ( czy jakiegoś jego składnika) na płód. Oczywiście na każdego leki wpływają inaczej. Jeden organizm jest silniejszy, drugi słabszy. Jednemu zaszkodzi, innemu nie.
Zadzwoń czy przejdź się do lekarza i powiedz o tym co jest na ulotce. Jak będzie mówił to samo to ja naprawdę przeszłabym się do innego lekarza. Jeśli ten drugi powie Ci to samo, że nie ma wyjścia, że korzyści są większe niż ewentualne szkody to wtedy już będziesz wiedziała, że tak jest na pewno, a nie że jest to jego widzimisię.

Cytat:
Przypomniało mi się, że moja kuzynka mająca problem z tarczycą miała kiedyś jakąś kurację ( właśnie wydaje mi się, że związane z jodem) i nie mogła przebywać z małymi dziećmi.

Cytat:

KRUPNIK

Z pietruszką też jest pyszna Ja wrzucam i listek laurowy i ziele angielskie Magi staram się nie używać, bo ograniczam chemię, ale też jest dobra

Cytat:
Napisane przez marti86;34618857
[/COLOR
Dzięki za informacje To fajnie, że starsza córcia tak dba o młodsze rodzeństwo
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:05   #4841
czarnula 1982
Rozeznanie

Cytat:
Przezpraszam,że się wtrące ale to co piszesz to jest nieprawda.Wprowadzasz dziewczyny w błąd.Jod w tabletkach w ciąży jest jak najbardziej wskazany i kobiety w ciąży powinny go brać!!a w szczególności przy niedoczynności tarczycy.
Ja też oglądałam DDTVN i tam chodziło o promieniowanie jodem a nie o tabletki i wtedy faktycznie nie mogą tego naświetlania jodem mieć ciężarne ani nie woolno mieć przez 3 tyg,styczności z dzieckiem.
Ja jestem w 15tc i od początku biore jod w tabletkach 200 mg,

Edytowane przez czarnula 1982
Czas edycji: 2012-06-10 o 18:07
czarnula 1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:10   #4842
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnula 1982 Pokaż wiadomość
Przezpraszam,że się wtrące ale to co piszesz to jest nieprawda.Wprowadzasz dziewczyny w błąd.Jod w tabletkach w ciąży jest jak najbardziej wskazany i kobiety w ciąży powinny go brać!!a w szczególności przy niedoczynności tarczycy.
Ja też oglądałam DDTVN i tam chodziło o promieniowanie jodem a nie o tabletki i wtedy faktycznie nie mogą tego naświetlania jodem mieć ciężarne ani nie woolno mieć przez 3 tyg,styczności z dzieckiem.
Chyba moja kuzynka miała właśnie coś w rodzaju jakiegoś naświetlania czy promieniowania. Nie pamiętam dokładnie.
Stary 2012-06-10, 18:10   #4843
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia_11_83 Pokaż wiadomość
Jutro moja magiczna 20, czyli półmetek ciąży, to pomierzę się dokładnie i zważę
Jejku to już połowa

Cytat:
Mąż już dojechał, mieszkają 50 m od morza, gdzieś pod Kołobrzegiem. Zazdroszczę mu
Ale super

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
Powiem Ci, że wszystko zależy od parafii - u nas w diecezji zwyczaj, że ksiądz wychodzi po parę młodą jest już raczej w niewielu parafiach. Może to znak czasu, bo coraz więcej PMek chce wchodzić właśnie z tatą My chcieliśmy w tę drugą stronę - żeby nasz przyjaciel ksiądz po nas wyszedł, mimo, że nie było takiej tradycji i nie było problemu. Także mam nadzieję, że uda Wam się to bez problemu załatwić i będzie tak, jak sobie wymarzyliście
Ja to nie wiem jak teraz jest- ostatnio na ślubie byłam 4 lata temu, ale to w ogóle był dziwny ślub bo połączony z chrztem i taki jakiś jak nie ślub
Ale dziś ksiądz mi powiedział, że zazwyczaj to własnie ksiądz wychodzi po PM
A z kolei, jak byliśmy u fotografa (znajomy moich rodziców) to pytał się mnie czy chcę, żeby tata prowadził mnie do ołtarza, i jak odpowiedziałam, że tak to powiedział, że to świetnie. On fotografuje wiele ślubów, więc może nie będzie problemów

Cytat:
Gratuluję 5 miesiąca i tego, że rodzeństwo przynosi powody do dumy

Cytat:
Też bym wybrała T1, albo tą ze znaczkiem "dad-loading"
O to fajne
Stary 2012-06-10, 18:11   #4844
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale tam też było o tabletkach ale jak pisałam tabletki z samym jodem. A mówiła też, że nie powinny się kontaktować z dziećmi i kobitami w ciąży też. Nie będe się spierać, bo możliwe, że mi coś umkneło. A faktycznie mój błąd, było o promieniowanu....

P

Szymonek
Stary 2012-06-10, 18:14   #4845
Dojotka1987
Zakorzenienie

witam Was Gaduly
powiedzcie mi dziewczyny jakie macie cisnienie w ciazy? bo ja mam chyba za niskie, dzis jak sie zle czulam to mama zmierzyla mi cisnienie i wyszlo ze mam 102/68 jak wypilam kawe to mialam juz wyzsze;/ a Wy jakie macie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 18:14   #4846
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Jejku to już połowa

Ale dziś ksiądz mi powiedział, że zazwyczaj to własnie ksiądz wychodzi po PM
A z kolei, jak byliśmy u fotografa (znajomy moich rodziców) to pytał się mnie czy chcę, żeby tata prowadził mnie do ołtarza, i jak odpowiedziałam, że tak to powiedział, że to świetnie. On fotografuje wiele ślubów, więc może nie będzie problemów
Podobno prowadzenie do ołtarza przez ojca jest amerykańskim zwyczajem.
Choć oczywiście to kwestia dogadania z księdzem.
Stary 2012-06-10, 18:19   #4847
czarnula 1982
Rozeznanie

Cytat:
Ale tam też było o tabletkach ale jak pisałam tabletki z samym jodem. A mówiła też, że nie powinny się kontaktować z dziećmi i kobitami w ciąży też. Nie będe się spierać, bo możliwe, że mi coś umkneło. A faktycznie mój błąd, było o promieniowanu....
Tak o tabletkach z samym jodem tam też było i tabletki powinno się brać w ciąży,ja takie biore od początku ciąży i one nie są szkodliwe.
To chodzi o promieniowanie jodem.
Jeszcze raz przepraszam ,że się wtrąciłam ale musiałam,żeby dziewczyny niepotrzebnie się martwiły.
czarnula 1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:22   #4848
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak o tabletkach z samym jodem tam też było i tabletki powinno się brać w ciąży,ja takie biore od początku ciąży i one nie są szkodliwe.
To chodzi o promieniowanie jodem.
Jeszcze raz przepraszam ,że się wtrąciłam ale musiałam,żeby dziewczyny niepotrzebnie się martwiły.
Ok, nic się nie stało, dobrze, że mnie poprawiłaś.

P

Szymonek
Stary 2012-06-10, 18:25   #4849
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Cytat:
Gulasz zrobie chybaze rano uda mi sie kupic w kawalku to zrobie bitki poraz pierwszy w zyciu-moze macie jakies sprawdzone przepisy na gulasz wolowy (bo ja robie zawsze tak samo to moze dla odmiany zrobie inaczej) albo na bitki??
Ja taki najprostszy gulasz robię w sumie na czuja, bez żadnego oficjalnego przepisu Mięsko delikatnie podsmażam na maśle, dolewam wody i duszę do miękkości. Wrzucam zgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie i listek laurowy. Na tarce ścieram jedną czerwoną paprykę, pół papryczki chilli (oczywiście bez gniazd nasiennych) i pół cebuli, ale tej białej - wyleciała mi z głowy nazwa . Wszystko wrzucam i duszę do czasu, aż się to połączy w ładny, gęsty sosik. Najlepiej nam smakuje do kaszy.

Chyba, że mam ochotę na szaleństwa, wtedy robię gulasz z winkiem, ale powiem szczerze, że lepiej wychodzi on mojemu mężowi. Ogólnie, raczej mój mąż jest specem od kuchni wegierskiej, ja to czysta amatorka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 18:28   #4850
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Miło się gawędzi, ale zmykam już idę się wykąpać i zajmę sie książką. do jutra mamusie

P

Szymonek
Stary 2012-06-10, 18:52   #4851
martaj9
Rozeznanie

Cytat:
Cześć Dziewczyny!
ale mam skopany humor dzisiaj, normalnie porażka, poradzcie mi coś bo już nie wiem co robić
Pisałam Wam ostatnio, że dzwonił do mnie lekarz, że mam przyjść odebrać receptę bo drugi raz wyszła mi cytologia nie tak jak trzeba. Przepisał mi jakieś inne globulki niz ostatnio i potem ma mi zrobić kolejną cytologię.
Odebrałam ta receptę u rejestratorki, wczoraj wykupiłam leki - czytam ulotkę a tak jak krowie na rowie, że lek jest przeciwskazany dla kobiet w ciąży i że wchłonięty jod może przenikać przez barierę łożyskową. Z kolei w tych drugich globulkach (bo zapisał dwa rodzaje) to samo plus to, że branie ich jest wskazane tylko w przypadku gdy korzyści dla matki przewyższają ewentualne ryzyko dla płodu.

no zalamać się idzie. Płakać mi się chcę cały dzień, nie chcę brać tych głupich leków, boję się, że zaszkodzą maluszkowi
myślicie, że lekarz mógł się pomylić???
Ja absolutnie nie brałabym tabletek. Doustnie- tak zgodzę się. Ale jak to sa globulki dopochwowe to lek oddziałuje bezposrednio na płód co może byc potem przyczyną chorób tarczycy twojego dziecka.

Co do problemów opisywanych przez ausente i Kicie Micie Wiem że jak facet pije przed zwiazkiem to po zawarciu będzie juz tylko chlał. Nie chce generalizowac, ale taka jest prawda. Daj Boze żeby u was tak nie było. Nie ma co się oszukiwac i wmawiac że "JA to go zmienię"- nie, nie zmieni się. Sorry.... To moje zdanie

Cytat:
Napisane przez Lonia89 Pokaż wiadomość
Zaczelismy 16 tydzien, wizyta w srode, juz tylko czekam. Ostatnio jakos nienajlepiej sie czuje, krzyz mnie boli, nie moge znalezc odpowiedniej pozycji lezacej, na jednym boku to wcale nie moge bo mi tak zle jest ze kregoslup tak mnie ciagnie ze masakra. Was tez boli kregosłup??Co moze mi dac ulge? wiaodmo nie boli mnie caly czas tylko wieczorme albo jak leze dlugow jednej pozycji, albo jak sie uchodze;/ wczorja bylam na miescie i sie ulazilam i wlasnie potem popoludniu mnie bolal;/
Brzuch mnie tez tak pokłuwa, mam nadzieje ze to nic powaznwego;/ wszystkiego sie dowiem w srode na wizycie.
Jesli chodzi o ruchy to czujecie je tez rano? ja rano probuje wyczuc ale nic sie malenstwo nie rusza, dopiero jakw stane pochodze troche to takie pojedyncze ruchy poczuwam co jakis czas, ale najbardziej aktywne jest wieczorem.
Mnie tez boli krzyż jak długo stoję albo chodzę. Co do kłucia brzucha- powiedziałam o tym mojemu lekarzowi. Stwierdził, że nie powinnam sie obawiac bo tam wszystko się rozrasta. Najwazniejsze, żeby nie plamic
Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość

Laski przezylam wcozraj chwile grozy

Dostalam skurczy, kurcze bolesnych co kilka minut, bylo ich tylko kilka ale juz mialam najgorsze mysli, tym bardziej ze w tamtej ciazy takie skurcze to mialam dopiero przy porodzie.
Nalykalam sie asparginu, bo tylko to malam przy sobie z magnezem i lezalam, na szczescie szybko przeszlo,
ale teraz tak sie boje, we wtorek jak tylko wrocimy ide od gina swojego na szybsza wizyte, bo starsznie sie boje ze szyjka sie przez to skraca, albo cos
Nie wolno taksię przemeczac. Uważaj na siebie. Koniecznie powiedz o tym lekarzowi
Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
Mój TŻet na szczescie nie wyjezdza za granice .. dziekować Bogu ..
Ja jade do mamy a on jedzie do ojca pracowac .. teśc ma firmę remontowa i TŻet napewno u niego zarobi wiecej niz tu w swojej robocie ..a ze na ten czas zalatwia sobie lewe L4 to jeszcze mu cos tam wyplaca .. No i bedzie ode mnie 200 km wiec jak mi sie zateskni to wsiadam w busa i za 2 godziny jestem u niego ..

Ja juz w sklepie byłam , obkupiłam się w bułeczki , pasztecik i ogorek kiszony ( wlasnie zajadam ) , truskawki , prinsesse kokosową i loda wodnego .. teraz to sie moge z łóżka nie ruszac jak mam taką wyżerkę

Jeszcze tylko pranię wstawię i naczynia pozmywam .. a potem wielkie niedzielne leniuchowanie
Całe szczęście ze to tylko 200 km.
Cytat:
Napisane przez ImmortalWoman;34612388[COLOR=Silver

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

[/COLOR]ah i zaczęłam 14 tydzień
Gratki Wypoczywaj i baw się dobrze

19.11.2012 Moje szczęście- Mikołajek
martaj9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:54   #4852
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
witam Was Gaduly
powiedzcie mi dziewczyny jakie macie cisnienie w ciazy? bo ja mam chyba za niskie, dzis jak sie zle czulam to mama zmierzyla mi cisnienie i wyszlo ze mam 102/68 jak wypilam kawe to mialam juz wyzsze;/ a Wy jakie macie?
Ja to mam prawie książkowe ciśnienie zawsze. Ok. 125/65.
Te pierwsze faktycznie masz troszkę niskie, ale to chyba nie jest powód do zmartwień

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Podobno prowadzenie do ołtarza przez ojca jest amerykańskim zwyczajem.
Choć oczywiście to kwestia dogadania z księdzem.
No właśnie ja takie coś widziałam w amerykańskich filmach
I szczerze to się nad tym nigdy nie zastanawiałam, ale jak jedna osoba mnie zapytała czy chcę, aby mój tata prowadził mnie do ołtarza to zaczęłam o tym intensywnie myśleć

Cytat:
Miło się gawędzi, ale zmykam już idę się wykąpać i zajmę sie książką. do jutra mamusie
Miłego wieczorku
Stary 2012-06-10, 19:00   #4853
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to mam prawie książkowe ciśnienie zawsze. Ok. 125/65.
Te pierwsze faktycznie masz troszkę niskie, ale to chyba nie jest powód do zmartwień
wlasnie nie wiem czy powinnam sie martwic;/

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 19:02   #4854
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
wlasnie nie wiem czy powinnam sie martwic;/
A jakie ciśnienie miałaś przed ciążą?
Może jesteś niskociśnieniowcem?

Znalazłam coś takiego:
Cytat:
W momencie skurczu serca, kiedy porcja krwi wypychana jest z serca do aorty, w tętnicach panuje najwyższe ciśnienie, wynoszące zazwyczaj u zdrowego dorosłego człowieka od ok. 90 do 135 mmHg (zazwyczaj 110–130); w chwili rozkurczu – jest najniższe, np. od ok. 50 do 90 mmHg (zazwyczaj 65–80). W praktyce medycznej, do oceny stanu zdrowia badanej osoby istotna jest wartość zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego, toteż podawane są obie wartości, co zapisuje się np. 120/80 mmHg.
Czyli z tego wychodzi, że Twoje ciśnienie mieści się w granicach

Edytowane przez madzius90
Czas edycji: 2012-06-10 o 19:03
Stary 2012-06-10, 19:10   #4855
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie ciśnienie miałaś przed ciążą?
Może jesteś niskociśnieniowcem?

Znalazłam coś takiego:

Czyli z tego wychodzi, że Twoje ciśnienie mieści się w granicach
ja zawsze mialam prawidlowe cisnienie, jak patrze na karte ciazy to
11 tyg - 138/72
15 tyg-117/68
wiec troche spada a dzis
17 tyd -102/68
a ostatnio czuje sie dosc slabo... boli mnie glowa, jak dlugo stoje to mi sie zaczyna w niej krecic... moze to przez to cisnienie bo cukier mam idealny bo tez mi mama dzis badala;/
Stary 2012-06-10, 19:12   #4856
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
ja zawsze mialam prawidlowe cisnienie, jak patrze na karte ciazy to
11 tyg - 138/72
15 tyg-117/68
wiec troche spada a dzis
17 tyd -102/68
a ostatnio czuje sie dosc slabo... boli mnie glowa, jak dlugo stoje to mi sie zaczyna w niej krecic... moze to przez to cisnienie bo cukier mam idealny bo tez mi mama dzis badala;/
Może to ciśnienie tak na Ciebie wpływa
Ewentualnie na przyszłej wizycie możesz wspomnieć lekarzowi o tym, niech powie co sądzi.
Stary 2012-06-10, 19:12   #4857
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
Kobitki jak u Was ze spaniem??mi juz jest strasznie niewygodnienie moge spac na prawym boku bo mnie tak kosci bola ze jak wstaje to normalnie cierpie i ucho mi dretwieje na plecach nie mozna-z reszta nie umie a na moim ulubionym brzuchu tez juz zabronione wiec zostaje lewy bok ale ile mozna spac na jednej stronie.budze sie coraz i nie moge znalezc odpowiedniej pozycji:/
ja mam poduszke do karmienia dzieci,zwaną tez bananem z ktorą śpię w sumie od początku ciąży.A co do wskazanych pozycji spania....http://www.zapytajpolozna.pl/ciaza/u...kojny-sen.html

ja umiem tylko na lewym boki :P
Cytat:

Ja to chyba nawet nie chce zeby ten czas tak szybko leciał .. oczywiscie chcialabym miec juz maluszka obok siebie ale przeraza mnie wizja porodu
a mnie trzeciego cc

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
:

gratuluje rozpoczetych tygodni ;*
u mnie juz 19

Cytat:
Ja jestem ubezpieczona w pracy, mąż też. Płacimy około 60 zł miesięcznie. Z tego ubezp jest za urodzenie dziecka - u mnie 1700, a u męża 2000. Mąż ma jeszcze dodatkowe ubezp (sportowe, tam płaci 100zł/miesiąc) i za dziecko też jest 2000. Plus becikowe, to mamy prawie 7 tyś. To wszystko wydamy na dzidzię, już to ustaliliśmy bo w sumie to jej kasa
mozecie tez cs na konto ewentualnie dac,ja zrobilam obojgu dzieciom ksiazeczke oszczednosciowom i co miesiac tam wplacamy caly kindergelt

Cytat:
a jaki rozmiar takiego kombinezonu wybrac ?? tak zeby posluzyl do konca zimy ..
Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
62 na całą zime?
Nie moge uwierzyc, ja na pewno kupie wiekszy, minimum 68 jak nie 74
Ja jestem wysoka i tż wysoki, a dzieci szybko rosną.
Dla mnie to taki śpiworek bedzie za mały
tak ale rozmiar 68 jest na polroczne dziecko.W sumie rozmiar rozmiarowi nierowny,dzieci tez rosna roznie ale max 68.Moj synek mial 4,100 kg i 58 cm,urodzil sie w grudniu i cala zime przechodzil w 58 i bylo ok a na poczatku w zime i tak nie bedziecie wychodzic moze z misiac tylko wietrzyć i przygotowywac wiec mniejszych tyez sie nie oplaca

Cytat:
wazne
powiedzcie mi dziewczyny jak wyglada u Was sprawa ze stanikami?? bo mi piersi urosly dosc duzo;D kupilam sobie 2 miesiace temu stanik a teraz jest juz taki na styku, ze jakby byl wiekszy to by sie nic nie stalo;p macie jakies specjalnie biustonosze (np. sportowe)??
mi w sumie piersi tylkko nabrzmialy ale za bardzo nie rosną wiec mieszcze sie w moje.Nie wiem jak bedzie potem ale moze wcale nie bede musiala innych kupowac bo do karmienia tych nie lubie
Cytat:

Za dwa tygodnie o tej porze będziemy kończyć sesję zdjęciową :
ja moją juz mam z z najoma dawno umopwiona ale wciaz cos bo u mnie nadal masakra z tym zołądkiem.Wy tez nadal wymiotujecie? U mnie 19 tydz i nadal,do tego zgaga,biegunka....

Cytat:

Czyli jak bede zamawiac ten kombinezon to 62 tak???
licze na wasze doswiadczenie ..
pewnie ze 62.Mam juz 2 dzieci:P
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 19:15   #4858
Sola1
Zakorzenienie

Podobno może być tak, że ciśnienie w ciąży jest niższe niż przed ciążą. Ja tak na przykład mam.
Przed ciążą miałam gdzieś 120/80, a jak badała mnie położna to 2 razy miałam gdzieś 110/70.

Podsyłam linka do artykułu na ten temat:
https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_zd...ykul,2088.html
Stary 2012-06-10, 19:16   #4859
martaj9
Rozeznanie

Cytat:
witam Was Gaduly
Ja mam 90/60 ale lekarz powiedział, że mam się nei martwic zawsze byłam niskocisnieniowcem

19.11.2012 Moje szczęście- Mikołajek
martaj9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 19:18   #4860
marti86
Zakorzenienie

Muminek no to Cie trzyma troche te zyganko:/

Ja cisnienie mam normalnie 120/70 a jak jestem u lekarza to zawsze gorne powyzej 140 tak reaguje na wizyte :P i kazal mi mierzyc w domu i jest prawidlowe

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości