Włosy na diecie bezproteinowej- nasze SPRAWDZONE odżywki i maski bez protein - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-14, 19:45   #151
Paulinka675
Zakorzenienie

Dot.: Włosy na diecie bezproteinowej- nasze SPRAWDZONE odżywki i maski bez protein

Cytat:
Napisane przez masquenada Pokaż wiadomość
Czy jakaś miła wizażanka może rzucić okiem na składy tych dwóch produktów i sprawdzić czy są w nich proteiny:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...nditioner.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...e-shampoo.html

Założyłam ostatnio wątek na pielęgnacji włosów. W skrócie: zaczęły się strasznie, ale to strasznie kołtunić od jakiegoś czasu i zbiegło to się z tym, że zaczęłam używać wiele kosmetyków do włosów (wcześniej tylko szampon Pantene). Były to szampon i odżywka Welli (linki wyżej w tym poście) i Psikadło z Gliss Kur, nie mogę znaleźć linka , ale zawiera Keratin i silikony. Najpierw diagnoza była taka, że to wina silikonów, potem, że mam przeproteinowane włosy. Teraz jednak nie mogę znaleźć protein w składzie szamponu i odżywki z Welli. Nie jestem pewna czy samo psikadło z Gliss Kura mogłoby tak strasznie zniszczyć mi włosy, tym bardziej, że psikałam tylko końcówki włosów (w sumie końcówki właśnie się kołtunią ...).

Szkoda, że w pierwszym poście nie ma listy składników, które są proteinami, próbowałam odszukać je w poście, ale wymiękłam.
w tych produktach nie tylko nie ma protein, w nich wogole nic nie ma, więc wcale się nie dziwię, że masz problemy z włosami

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 19:51   #152
masquenada
BAN stały

Dot.: Włosy na diecie bezproteinowej- nasze SPRAWDZONE odżywki i maski bez protein

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
w tych produktach nie tylko nie ma protein, w nich wogole nic nie ma, więc wcale się nie dziwię, że masz problemy z włosami
Jakieś rady? Bo teraz już zupełnie nie wiem jak działać.
masquenada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 20:01   #153
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masquenada Pokaż wiadomość
Jakieś rady? Bo teraz już zupełnie nie wiem jak działać.
To ja Ci postawiłam diagnozę o przeproteinowaniu. I tak, można przeproteinować włosy samym psikaczem. Ja moje przeproteinowałam odżywką do OMO kładzioną przed myciem dosłownie na chwilę i zaraz spłukiwaną + maską z jedwabiem raz na tydzień.
Kup jakiś porządny nawilżacz, zrób maskę z siemienia, wymieszaj z bogatą odżywką typu Awokado i Karite albo którymś Fructisem.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 20:10   #154
Lady_Anomalia
mimi

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
To ja Ci postawiłam diagnozę o przeproteinowaniu. I tak, można przeproteinować włosy samym psikaczem. Ja moje przeproteinowałam odżywką do OMO kładzioną przed myciem dosłownie na chwilę i zaraz spłukiwaną + maską z jedwabiem raz na tydzień.
Kup jakiś porządny nawilżacz, zrób maskę z siemienia, wymieszaj z bogatą odżywką typu Awokado i Karite albo którymś Fructisem.
AiK po zmienionym składzie w którym teraz jest IPA wysusza mi strasznie włosy, równiez podatne na przeproteinowywanie
Stary 2014-01-30, 20:33   #155
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady_Anomalia Pokaż wiadomość
AiK po zmienionym składzie w którym teraz jest IPA wysusza mi strasznie włosy, równiez podatne na przeproteinowywanie
Mam Oleo Repair też z IPA i do takich kuracji emolientowo - nawilżających przed myciem się nadaje, nie wiem jakby było z AiK. W ogóle wszędzie to upychają, testuję ostatnio odżywki do mycia włosów i też jak nie proteiny to właśnie alkohol.
Stary 2014-01-31, 20:01   #156
_Angelina_
Wtajemniczenie

dziewczyny wy mówicie o fructisach tych zielonych??
Stary 2014-01-31, 20:16   #157
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Angelina_ Pokaż wiadomość
dziewczyny wy mówicie o fructisach tych zielonych??
Nie tylko, Oleo Repair jest pomarańczowa. One wszystkie mają podobne składy i bodajże wszystkie mają IPA.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-31, 20:25   #158
_Angelina_
Wtajemniczenie

o! trzeba cos kupić. Stosuje ten Garnier AiK ale nie widze zadnego efektu.
Teraz kupiłam kallosa, w końcu. POmarańczowy - wczesniej o nim chyba pisalysmy. Nie ma protein, prawda?
Stary 2014-01-31, 22:38   #159
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Angelina_ Pokaż wiadomość
o! trzeba cos kupić. Stosuje ten Garnier AiK ale nie widze zadnego efektu.
Teraz kupiłam kallosa, w końcu. POmarańczowy - wczesniej o nim chyba pisalysmy. Nie ma protein, prawda?
Żadnych standardowych nie ma.
Stary 2014-02-01, 13:38   #160
_Angelina_
Wtajemniczenie

pozostało mi wybrać się po jakiegos fructisa. A dziś gloss z henny i kaloss
Stary 2014-02-05, 17:44   #161
Gajowniczka
Zadomowienie

Maska farcom seri line z miodem
Skład: Aqua, Cetearyl Alocohol, Cocamide DEA, Cetrimonium Chloride, Dimethicone, Glycerin, Mel, Butylene Glycol, Malic Acid, Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Juice, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Juice, Citrus Paradisi (Grapefruit) Juice, Pyrus Malus (Apple) Juice, Trideceth-9, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Seed Extract, Panthenol, Citric Acid, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Parfum, Cl 19140, Cl 16185 .

Możecie mi powiedzieć czy w tej masce są proteiny? Chciałabym spytać jeszcze o maskę z tej serii winogronową ale nie mogę znależć składu.
Gajowniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-07, 14:08   #162
marget
Przyczajenie

Witam
Wydaje mi się że mam przeproteinowane włosy po zabiegu encanto i używaniu przez parę miesięcy maski kallos z keratyną. Były już w słabej kondycji przed zabiegiem i myślałam że to im pomoże. na początku nie widziałam co się stało, nawet ściełam trochę koncówki i było po wyjściu od fryzjera ok, ale mam wrażenie że po kolejnym myćiu w domu że dalej jest to samo, ewidentnie chyba moje kosmetyki moim włosom nie odpowiadają - także maska biovax do włosów suchych i zniszczonych (miałam po niej sztywne druty i nic nie lepsze końcówki). Mój plan naprawy jest taki: szampon + maska kallos color, może uda mi się przed szamponem nałożyć oliwę z oliwek chociaż z parę razy. Twraz włosy wyglądają tak że musze je niestety prostować, może uda mi się zastąpić to suszeniem na okrągłej szczotce. Pytanie mam takie czy mogę stosować "serum" Farouka CHI https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-infusion.html bądź serum termoochronne Mariona https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...mperatury.html ?
marget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-07, 14:32   #163
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marget Pokaż wiadomość
Witam
Wydaje mi się że mam przeproteinowane włosy po zabiegu encanto i używaniu przez parę miesięcy maski kallos z keratyną. Były już w słabej kondycji przed zabiegiem i myślałam że to im pomoże. na początku nie widziałam co się stało, nawet ściełam trochę koncówki i było po wyjściu od fryzjera ok, ale mam wrażenie że po kolejnym myćiu w domu że dalej jest to samo, ewidentnie chyba moje kosmetyki moim włosom nie odpowiadają - także maska biovax do włosów suchych i zniszczonych (miałam po niej sztywne druty i nic nie lepsze końcówki). Mój plan naprawy jest taki: szampon + maska kallos color, może uda mi się przed szamponem nałożyć oliwę z oliwek chociaż z parę razy. Twraz włosy wyglądają tak że musze je niestety prostować, może uda mi się zastąpić to suszeniem na okrągłej szczotce. Pytanie mam takie czy mogę stosować "serum" Farouka CHI https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-infusion.html bądź serum termoochronne Mariona https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...mperatury.html ?
Jeśli to przeproteinowanie, to raczej poszukaj czegoś nawilżającego.
Equilibra, Alterra nawilżająca, Bioetika nawilżająca, Stapiz HA, NaturVital aloesowa.

CHI ma proteiny jedwabiu.
Stary 2014-07-22, 08:04   #164
marget
Przyczajenie

Hej, jakiego szamponu mogę używać przy włosach przeproteinowanych ale przetłuszczających się? Mam wrażenie , że kosmetyki nawilżające dodatkowo potęgują przetłuszczanie, szampony dziecięce u mnie odpadają - włosy mam bardzo gęste i pomimo używania maski po takim szamponie nie jestem w stanie ich rozczesać przy skórze, gdzie maski nie nakładałam, no i są w tym miejscu bardzo sztywne.
Stary 2014-07-22, 08:55   #165
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, jakiego szamponu mogę używać przy włosach przeproteinowanych ale przetłuszczających się? Mam wrażenie , że kosmetyki nawilżające dodatkowo potęgują przetłuszczanie, szampony dziecięce u mnie odpadają - włosy mam bardzo gęste i pomimo używania maski po takim szamponie nie jestem w stanie ich rozczesać przy skórze, gdzie maski nie nakładałam, no i są w tym miejscu bardzo sztywne.
Każdego bez protein, bez silikonów, olejów i innych substancji filmotwórczych. Np pierwszy z brzegu Yves Rocher. Niekoniecznie tak chętnie polecane Barwy - większość z nich ma keratynę.
Stary 2014-07-22, 08:59   #166
marget
Przyczajenie

Chimay a jakieś drogeryjne albo apteczne? nie mam dostępu do kosmetyków YR. Dzięki
Stary 2014-07-22, 09:42   #167
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Chimay a jakieś drogeryjne albo apteczne? nie mam dostępu do kosmetyków YR. Dzięki
Joanna Rzepa, lub brzoza i łopian, albo pokrzywa i zielona herbata.
Stary 2014-09-26, 23:04   #168
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli to przeproteinowanie, to raczej poszukaj czegoś nawilżającego.
Equilibra, Alterra nawilżająca, Bioetika nawilżająca, Stapiz HA, NaturVital aloesowa.

CHI ma proteiny jedwabiu.
Ta odżywka Equilibra niestety ma proteiny. Czy ten wątek jeszcze żyje tak w ogóle?
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 23:22   #169
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Ta odżywka Equilibra niestety ma proteiny. Czy ten wątek jeszcze żyje tak w ogóle?
Masz rację, jakiegoś zaćmienia doznałam

Wątek mało popularny, bo chyba większość osób protein jednak co jakiś czas potrzebuje.
Moja obecna pielęgnacja jest bardzoniskoproteinowa i beznawilżaczowa, co w praktyce oznacza, że odpada mi 90% kosmetyków.
Bezproteinowce, które mam:

-Wella Frizz Control
-odżywka Nectar of Nature z shea i awokado (Carrefour za coś około 5 złotych)
-Guhl do blondu
Stary 2014-09-26, 23:30   #170
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Masz rację, jakiegoś zaćmienia doznałam

Wątek mało popularny, bo chyba większość osób protein jednak co jakiś czas potrzebuje.
Moja obecna pielęgnacja jest bardzoniskoproteinowa i beznawilżaczowa, co w praktyce oznacza, że odpada mi 90% kosmetyków.
Bezproteinowce, które mam:

-Wella Frizz Control
-odżywka Nectar of Nature z shea i awokado (Carrefour za coś około 5 złotych)
-Guhl do blondu
Ja mam z moimi włosami i ich puchem dosłownie trzy światy! Ja chciałam zakupić jutro odżywkę z Isany tą: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...ym.html&next=1

Widzę też, ze ten Fructis jest chwalony: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...a.html&next=11

Czy ta Wella co podałaś dobrze działa na włosy? Nie mogę znaleźć jej składu.
Wydaje się fajna też ta odżywka, ale bardzo droga jak dla mnie: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...nditioner.html
Obecnie niestety nie mam żadnej maski i teraz muszę czegoś szukać bez protein.
mam szampon z Love2Mix, który ma proteiny i nie wiem co z nim zrobię teraz, chyba będzie stał, a jest całkiem nowy...

Edytowane przez Aredhel125
Czas edycji: 2014-09-26 o 23:38
Stary 2014-09-27, 11:09   #171
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam z moimi włosami i ich puchem dosłownie trzy światy! Ja chciałam zakupić jutro odżywkę z Isany tą: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...ym.html&next=1

Widzę też, ze ten Fructis jest chwalony: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...a.html&next=11
Ja też mam prawie ciągle problem z puchem, z tym że jest on spowodowany nadwrażliwością na wilgoć powietrza i nawilżacze. Wymienione przez Ciebie kosmetyki mają humektanty, więc nie są dla mnie.

Cytat:
Czy ta Wella co podałaś dobrze działa na włosy? Nie mogę znaleźć jej składu.
A proszę:

Aqua, Stearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Bis-Aminopropyl Dimethicone, Isopropyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Parfum, Disodium EDTA, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Sodium Hydroxide, Geraniol, Magnesium Nitrate, Methylchloroisothiazolino ne, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone

U mnie nie powiększa puchu, ale jakoś super wygładzająco niestety nie działa. Z tym, że żadna odżywka tak u mnie nie działa sama bez odpowiedniej stylizacji, więc nie wybrzydzam.

Cytat:
Obecnie niestety nie mam żadnej maski i teraz muszę czegoś szukać bez protein.
mam szampon z Love2Mix, który ma proteiny i nie wiem co z nim zrobię teraz, chyba będzie stał, a jest całkiem nowy...
Może:
Joanna wiśniowa
Joanna arganowa
Arganicare Tropical Deep Recovery - z tym, że tu sporo wyciągów i soków, więc jakieś tam ilości protein będą
Stary 2014-09-27, 12:02   #172
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też mam prawie ciągle problem z puchem, z tym że jest on spowodowany nadwrażliwością na wilgoć powietrza i nawilżacze. Wymienione przez Ciebie kosmetyki mają humektanty, więc nie są dla mnie.
Chimay, jeżeli proteiny i humektanty Ci nie służą, to w jaki sposób dbasz o włosy? Jakich szamponów i odżywek używasz?

Jestem na tym wątku nowa, więc napiszę, że dla mnie wielkim odkryciem (co najmniej odkryciem roku) była nietolerancja protein przez moje włosy. W końcu odkryłam, co im szkodzi Teraz przed myciem nakładam mieszankę gliceryna+ oleje, jednak ciągle czegoś brakuje. Wiem, co im szkodzi, jednak nie mogę rozgryźć, co im może pomóc
Stary 2014-09-27, 12:26   #173
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaataarzynaa1 Pokaż wiadomość
Chimay, jeżeli proteiny i humektanty Ci nie służą, to w jaki sposób dbasz o włosy? Jakich szamponów i odżywek używasz?

Jestem na tym wątku nowa, więc napiszę, że dla mnie wielkim odkryciem (co najmniej odkryciem roku) była nietolerancja protein przez moje włosy. W końcu odkryłam, co im szkodzi Teraz przed myciem nakładam mieszankę gliceryna+ oleje, jednak ciągle czegoś brakuje. Wiem, co im szkodzi, jednak nie mogę rozgryźć, co im może pomóc
Łatwo nie jest, bo prawie wszystkie odżywki mają humektanty, większość ma też proteiny. Głównie stawiam na emolienty i kondycjonery + naftę prawie przed każdym myciem. Szampony wybieram teraz jak najprostsze składowo, bez gliceryny, bez silikonów i olejów.
Jako że moje włosy proteiny znoszą lepiej od humektantów, to raz na jakiś czas je serwuję - przed myciem w Sleeku Repair & Shine (jedwab).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-27, 19:39   #174
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:

A proszę:

Aqua, Stearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Bis-Aminopropyl Dimethicone, Isopropyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Parfum, Disodium EDTA, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Sodium Hydroxide, Geraniol, Magnesium Nitrate, Methylchloroisothiazolino ne, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone

U mnie nie powiększa puchu, ale jakoś super wygładzająco niestety nie działa. Z tym, że żadna odżywka tak u mnie nie działa sama bez odpowiedniej stylizacji, więc nie wybrzydzam.

Może:
Joanna wiśniowa
Joanna arganowa
Arganicare Tropical Deep Recovery - z tym, że tu sporo wyciągów i soków, więc jakieś tam ilości protein będą
Ja dzisiaj kupiłam tą Isanę. ma humektanty, no ale zobacze jak to zadziała. Może poznam po puchu i chociaż pozbęde się tego sztywnego po proteinach. Z dwojga złego woleę ten wilgotny puch niz suchy.

Cytat:

To masz podobnie do mnie. Ja dopiero kilka dni temu doznałam olśnienia. To znaczy nie wiem, czy moje włosy nie tolerują protein wcale, podejrzewam, że nie, ale ostatnio było ich za dużo w mojej pielęgnacji, miałam suche, sztywne, napuszone włosy, więc trzeba odstawiać. Pielęgnacja bez protein i humektantów wydaje się prawie niemożliwa. Tutaj widzę tylko ratunek właśnie w takich wygładzających produktach drogeryjnych typu Dove, ale w tych profesjonalnych fryzjerskich jak Loreal Absolut Repair itd. Ja na razie sama poobserwuję.
Na pewno teraz jest nie najlepszy czas na pielęgnację z humektantami bo jest często deszcz i robi się wilgotno, ale może serum zabezpieczające pomoże. Trochę ich mam to zobaczę jak to działa.
Stary 2014-09-27, 20:09   #175
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Łatwo nie jest, bo prawie wszystkie odżywki mają humektanty, większość ma też proteiny. Głównie stawiam na emolienty i kondycjonery + naftę prawie przed każdym myciem. Szampony wybieram teraz jak najprostsze składowo, bez gliceryny, bez silikonów i olejów.
Jako że moje włosy proteiny znoszą lepiej od humektantów, to raz na jakiś czas je serwuję - przed myciem w Sleeku Repair & Shine (jedwab).
Rzeczywiście, nie masz łatwo
A nie pomyślałaś, żeby zrobić szampon samodzielnie? Np. ze składników z ZSK?

Cytat:

To masz podobnie do mnie. Ja dopiero kilka dni temu doznałam olśnienia. To znaczy nie wiem, czy moje włosy nie tolerują protein wcale, podejrzewam, że nie, ale ostatnio było ich za dużo w mojej pielęgnacji, miałam suche, sztywne, napuszone włosy, więc trzeba odstawiać. Pielęgnacja bez protein i humektantów wydaje się prawie niemożliwa. Tutaj widzę tylko ratunek właśnie w takich wygładzających produktach drogeryjnych typu Dove, ale w tych profesjonalnych fryzjerskich jak Loreal Absolut Repair itd. Ja na razie sama poobserwuję.
Na pewno teraz jest nie najlepszy czas na pielęgnację z humektantami bo jest często deszcz i robi się wilgotno, ale może serum zabezpieczające pomoże. Trochę ich mam to zobaczę jak to działa.
Dove kiedyś był moim ukochanym szamponem, dziś mam po nim niesłychany przyklap. Obwiniam o to silikony, bo podobno to one w ten sposób mogą obciążać włosy (jeżeli jestem w błędzie- poprawcie mnie!) chociaż akurat dimethicone jest w niemal każdym moim kosmetyku do włosów i nie ma przyklapu.

Trafiłam kiedyś na bloga, gdzie była rozpiska, przy jakiej temperaturze na dworze ile stosować humektantów. Dla mnie trochę za dużo kombinowania.
Stary 2014-09-27, 20:17   #176
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:

Dove kiedyś był moim ukochanym szamponem, dziś mam po nim niesłychany przyklap. Obwiniam o to silikony, bo podobno to one w ten sposób mogą obciążać włosy (jeżeli jestem w błędzie- poprawcie mnie!) chociaż akurat dimethicone jest w niemal każdym moim kosmetyku do włosów i nie ma przyklapu.

Trafiłam kiedyś na bloga, gdzie była rozpiska, przy jakiej temperaturze na dworze ile stosować humektantów. Dla mnie trochę za dużo kombinowania.
No tak silikon w szamponie może robić przyklap. Za to w odżywkach sprawdza się dobrze, ale to też zależy. Ja teraz zaczęłam zwracać uwagę na temperaturę, punkt rosy itd. bo to jednak ważne. Chociaż moje włosy jak wyczują choć trochę wilgoci to zaraz się puszą. Boże jaki ja mam z nimi cyrk!
Stary 2014-09-27, 20:28   #177
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Skoro już tak rozmawiamy wiecie, co odpowiada za sklejanie się pasm w strąki? Mam z tym problem :/ Kilka miesięcy temu odkryłam połączenie szamponu Green Pharmacy + odżywka też tej formy, ale z innej serii i to było to! Teraz już nie działa :/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-27, 21:17   #178
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Skoro już tak rozmawiamy wiecie, co odpowiada za sklejanie się pasm w strąki? Mam z tym problem :/ Kilka miesięcy temu odkryłam połączenie szamponu Green Pharmacy + odżywka też tej formy, ale z innej serii i to było to! Teraz już nie działa :/
Strąki często robią się właśnie od nadmiaru silikonów. Ja miałam tez po prostu od puchu, bo się sklejały i zbijały. Na pewno warto często czesać, ale wiem, ze nie zawsze się chce i można, zresztą to działa na krótko. Nie wiem jak ci poradzić, bo sama mam problemy z włosami.
Stary 2014-09-28, 11:15   #179
_Angelina_
Wtajemniczenie

mo ostatnio też straki sie zaczeły robić i chyba wiem kto jest winowajcą ;(
za dużo kładłam olejku gliss kurra
hmm ale co ja na to poradze, że tak go polubiłam
póki co kupiłam szampon pokrzywowy i raz na jakis czas umyje nim włosy i jakos sobie radzimy
Stary 2014-09-28, 11:55   #180
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Z szamponami nie mam aż takiego problemu, używam ostatnio tych ziołowych. Kręcenie nie dla mnie, mam problem nawet z dodawaniem półproduktów do gotowców, większość mi się przeterminowuje, bo zwyczajnie mnie to nie interesuje

Cytat:
Od roku wilgotność jest duża, zima była dość wilgotna, praktycznie cały czas było ponad 60%, a to już u mnie jest za dużo.

Cytat:
No tak silikon w szamponie może robić przyklap. Za to w odżywkach sprawdza się dobrze, ale to też zależy. Ja teraz zaczęłam zwracać uwagę na temperaturę, punkt rosy itd. bo to jednak ważne. Chociaż moje włosy jak wyczują choć trochę wilgoci to zaraz się puszą. Boże jaki ja mam z nimi cyrk!
Nie mogę używać szamponów z silikonami, robią mi przychlast i przyśpieszają przetłuszczanie przy skórze.

Cytat:
Częściowo taka uroda. Widzę po zdjęciach, że nawet jako mała dziewczynka miałam od zawsze włosy porozdzielane w pasma i strąki, a używałam tylko szamponu. Na pewno pogarszają tę skłonność silikony, u mnie także oleje (nie lubię tej metody pielęgnacji), za to o dziwo nie pogarsza nafta, która wręcz dodaje puszystości w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości