|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku? | |||
| Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
10 | 23,81% |
| Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
1 | 2,38% |
| Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki |
|
10 | 23,81% |
| Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie |
|
3 | 7,14% |
| Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem |
|
13 | 30,95% |
| .Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija |
|
2 | 4,76% |
| W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje |
|
3 | 7,14% |
| nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
Megusia ale tej krewki jest troszeczke. Nie leje sie z oka. W dodatku wcale nie musi jej byc. Pisze to tylko w razie w bys nie spanikowala. A ja dzis rozwoj u mojego dziecka zauwazylam po...placzu do dzis zwykle jak cos mu sie nie spodobalo to tylko tak wymuszal tsn placz na sekunde i koniec. A dzis tak sie poplakal ( nie moglAm od razu podejsc bo bylam na kibelku) ze jak do niego poszlam to po raz drugi w zyciu widzialam az lze ba policzku wieczorem tez przy zasypianiu. Zupelnie inny ton. Wiec go ponosilam i potulilam i zasnalWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2672 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przemkowi jeszcze daleko do gadania, gada sobie bez ładu i składu jakieś papapa tatata i inne takie, najlepiej wychodzą mu piski jak ma dobry humor ![]() ale muszę się pochwalić czym mnie zaskoczył ostatnio, po kąpieli się wygłupialiśmy a ja w pewnym momencie dla jaj zapytałam "gdzie jest smoczek? poszukaj smoczka" a ten popatrzył, rozejrzał się, stanął podpierając się oparcia kanapy za którą był stół i położony smoczek, upolował smoka i zadowolony usiadł. szczękę zbierałam z podłogi ale jak pytam "gdzie jest tata?" albo "gdzie butelka?" to szuka kota ![]() Przemek ma częściowo zatkany, jak dłuższy czas nie dostaje kropli to oczy mu łzawią, a potem ropieją, mocno, czasem ledwie je otwiera tak sklejone ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2673 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja pierwszą pracę zaczęłam w sklepie za 5/h wcześniej praca niewolnicza w biznesie rodzinnym a w stolicy to jak studiowałam to dyszka była, ale to dla takich 'zwykłych' niań---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]() a co do drugiego, to ja lubię się przytulać i spać z N. ale no nie powiem, że zazdroszczę wysypiania się
|
|
#2674 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-"aha i jeszcze Nelusia jest 2 miesiące opozniona" -"a ta lekarka jest normalna?" -"ale ruchowo opozniona" -"aha, normalna umysłowo?" i już nie mogłam przestać się smiac. Cytat:
Cytat:
instruktor na basenie kaze się od malej odwalic mowi, ze mamy zdrowe dziecko i wszystko w swoim czasie, a tez studiowal jakies fizjoterapie i inne cuda :P umówimy się prywatnie, pomecze tez sasiadke zza sciany :P niech tylko przyjedzie do rodzicow na weekend.Cytat:
bo średnio była przygotowana na przepychanki hehe. pomacała stopy, rece, w miedzy czasie odebrala dwa prywatne telefony
|
||||
|
|
|
#2675 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za umiejętności Kubusia! a skąd wiesz, że to nabiał?
|
|
#2676 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pilnowaliśmy, woreczki z ryzem podkładane pod glowke, wszystkie czynności robione z odbiciem lustrzanym, zabawki po drugiej stronie. pediatra mowila, ze się wyrownalo. jak dla mnie czasem minimalnie trzyma glowe lekko przechylona, ale to dlatego, ze ma dziwny kształt czaszki i z takim wystajacym tylem na pewno nie jest jej zbyt wygodnie hehe. ale to już się trzeba naprawdę czepiac, chyba nikt nie jest idealnie prosty :P także asymetria ok, z tym mogę się zgodzić, ale napiecie mięśniowe, o którym nigdy nikt nic nie mowil to lekkie przegięcie.zresztą na początku wizyty zachwycala się umiejętnościami młodej (bo raczkuje, bo kleczy, bo zaczyna podejmowac proby wstawania), a za chwile jednak dziecko opóźnione ![]() Cytat:
i prace musza mieć.ehh w poczekalni widziałam taka może polroczna dziewczynke. rodzice przynieśli ja w nosidle, zapakowana pod kocem. mysle, co jest grane (akurat wyszlo slonce), a ona bidulka w tych okropnych rozporkach przykręconych do bucików. nozki na stale rozkraczone jak zabka i tez sobie pomyslalam, ze jest mnóstwo dzieci, które tej rehabilitacji naprawdę potrzebują...DZIEWCZYNY ZAKATARZONYCH MALUCHOW -odciagajcie gile ile się da. nawet na sile. synek znajomej ma zapalenie ucha tydzień temu miał okropny katar i teraz przyplataly się powikłania. goraczka do 40 st. bidulek strasznie się meczy ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
teraz pewnie buzia nie będzie mu się zamykala ![]() u nas nadal tata, mama, baba, kwa-kwa, ho-ho-ho (piesek :P), ale w końcu doczekałam się brawo, bo w repertuarze było tylko czesc i piatka. czekam na papa - na razie jest stop i jeszcze cos co mnie zachwycilo, po spaniu zawsze zabieramy jej smoczek i odkładamy na polke kolo lozeczka. dzisiaj po drzemce "Nelusiu, a dasz mamie nunusia? odlozymy go na polke, on jest do spania i do zabawy wcale nie będzie ci potrzebny". chwile pomyslala i sama odlozyla go na polke ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
taaa, a ja cieszyłam się, ze w wakacje jakas kase zarobię i będzie kolejne doświadczenie :P Cytat:
Cytat:
i trochę mam nadzieje, ze jak na swiecie pojawi się drugi szkrab to Nela jednak czasem zdecyduje się wskoczyć do naszego lozka :P
|
||||||
|
|
|
#2677 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No tak, ciagle zapominam ze mam jednak w domu małego mężczyznę. u nas też niekiedy grudki pięknie idą a niekiedy kłują w gardło. Dzis np było wielkie wydziwianie przy spaghetti. A innym razem tak zamiata że nie nadążę nabierać na łyżkę ![]() Ach te chopy ![]() Cytat:
Ok, w razie czego bede wiedzieć ze to normalne. Dzięki ![]() biedny Powiem Ci że Bart ostatnio też tak ma, taki żałosny płacz zdarza mu się coraz częściej. Np po popołudniowej drzemce to przeważnie ma humor paskudny, jak go tylko posadzę na macie dupką to tak płacze. Mimo że siedzę koło niego. Jak siedzi na macie na moich kolanach to ok a jak na swojej dupce to już źle. A jak widzę jak tak zapłacze to mnie się samej chce wyć. No i tym sposobem nasze nosidło jest wieczorami używane do noszenia marudki ![]() Cytat:
Aaaaaa odnośnie kataru - Bart ostatnio miał i zaczął się łapać za lewe ucho. Po kilkanaście razy dziennie od jakiś dwóch - trzech dni. Dobrze ze nam wyszła ta wizyta u laryngologa. Zajrzał do uszek, chorobowo nie są zmienione ale jest trochę woskowiny i ona zasychając w uchu powoduje lekkie swędzenie/dyskomfort. I dlatego dotyka uszko bo mu cos w nim przeszkadza. Zapisał nam taki spray do ucha - vaxol - oliwa z oliwek w atomizerze, kazał psikać i uszko się oczyści. Także polecam specyfik do zapobiegania takim historiom. Kazał nam go używać stale/wg ulotki. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#2678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zupelnie tego nie znalamWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2679 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
W. śpi, mąż w pracy, a że ja spania nie mam ( ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
W. mimo bolących dziąsełek spisał się na medal Dostał 2 biblie (dla malucha i większego dziecka), tort lokomotywę z pampków i jeździk-pieska, któremu póki co się przygląda, a tak to pieniądze ( )Cukiernia po raz kolejny mnie nie zawiodła - tort i ciasta pyszne! No i muszę pochwalić męża, bo dzielnie mi pomagał edit: Nasz tort - smacznego
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2014-03-18 o 02:07 |
|||
|
|
|
#2680 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na roczek na pewno będę zamawiać, bo jakoś nie czuję się na siłach ![]() Cytat:
![]() Co do odpoczynku to pół na pół, bo połowę wyjazdu spędziliśmy na zwiedzaniu. Cytat:
No to dobrze ![]() Cytat:
![]() Nie umiem znaleźć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2681 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
i powodzenia z pakowaniem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2682 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2683 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Piękny tort <3 Super że Wam tak wszystko fajnie poszło ![]() Cytat:
Ja za dres dla Barta płaciłam 169zl a dla siebie za blizę do karmienia 129zl. Cytat:
Po pomarańczu żadnej reakcji, wszystko ok. Cieszę się bo mu bardzo smakują ![]() Cytat:
A co tam bedzie jakies papki wcinać dla maluchów toż to już dorosła dziewuszka ![]() Bo chlebek dobry jest ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#2684 |
|
Wtajemniczenie
|
Ulubiona pozycja mojego dziecka ostatnimi czasy
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2685 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2686 |
|
Zadomowienie
|
dzieki
wiem, ze nabiał bo miał skaze i probowałam malymi kroczkami, nic sie nie działo wiec od miesiaca dałam czadu z tym nabiałem - jogurt naturalny z owocami, twarożek, nalesniki, smietana i po 2 tyg juz widzialam czerwone poliki i wiedzialam, ze przegielam, ale tego dziwnego powiekszajacego sie strupka nie powiazałam z alergią i juz wymyslalam rozne przerazajace choroby a nabial mamy ograniczyc, nie musze eliminowac całkiem, no ale z jogurtami na deser koniec
|
|
#2687 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jenny super że udały się chrzciny
![]() ![]() moje dziecko jest dziwne, lubi jak mu się odciąga katar fridą - i jeszcze ma z tego radochę ![]() dziś już w miarę normalnie na dworze więc wychodzimy na spacer no i mam mały problem jedzeniowy, mały nie chce nic jeść co mu ugotuję, próbuje już od 2 tyg - wszystko na wzór hippowych - jego ulubionych obiadów i klapa, 2 łyżeczki a potem już nie chce, jak otworze słoik to całego wrąbie... ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
czyli ćwiczenia do raczkowania
|
|
|
|
|
#2688 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Kochane
![]() Znowu mnie dawno nie było i nie wiem co u Was ![]() Moze jakieś streszczenie ![]() Nie mam kompletnie czasu, a do tego doszło to szaleństwo z zalatwianiem wszelkiego na wesele. Zjezdzilismy chyba wszystkie możliwe sale i miejscowi w promieniu 50km Cieżko było cos wybrać , z terminami masakra i każda wolna sala miała jakieś "ale" Mały wstał o 6 i juz troszke marudzil, ale spać nie chciał. Zawsze ok 10.30-12 daje mu kaszke, wiec wlozylam marude do huśtawki w kuchni, rozkrecilam radio i pare minut przed czasem zaczęłam odgrywać mleko na kaszke zeby szybko ewakuowac sie na spacer i spanie. A ten zasnął mi w hustawce ![]() Oczywiście obficilam go z każdej strony zanim podjęłam próby przekladanie do łóżeczka. Inaczej Tz by mi nie uwierzył ImageUploadedByWizaz Forum1395135814.010440.jpgImageUploadedByWizaz Forum1395135853.421765.jpgWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2689 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do sali to nie zazdroszczę w tak krótkim czasie znaleźć coś fajnego z dobrym zarciem
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2690 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale z Was gracze dobrze wiedzieć, jak kiedykolwiek w życiu będziecie chcieli ze mna grac, to pozabieram Wam najpierw telefony Cytat:
mój to samo, pakuje ile wlezie ![]() Cytat:
a teraz się odmieniło królewiczowi i w nocy biorę do siebie i już żałuję bo nie wysypiam sie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dzięki Wam żyję Lekarz potwierdził,ze można, jedna wziełam, ale inaczej bym nie usneła, a kuba jak na złośc strasznie marudził ![]() Cytat:
oby przeszło, to chyba niektóre dzieci mają takie etapy, ale oby krótkie :0Cytat:
a poza tym nie wiem jak to się skrystalizuje, to to breja rozwodniona będzie ![]() 2.pięknie wyszłyście ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2691 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeśli tylko o urlop chodzi to ja bym się nie zastanawiała, dobre i 2 tyg ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja sobie ostatnio kupiłam w Camaieu ![]() Cytat:
![]() My już wiaderko mamy, teraz czekamy na ładną pogodę ![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2692 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
?Cytat:
![]() Cytat:
bach Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() i co ? Młody nie raczkuje nadal ;/ Cytat:
dla W. ,ze dał radę Cytat:
mamy taka samą huśtawkę ze smyka
|
|
#2694 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczeta!
My juz w pociagu do Glasgow. Sofia szalala cala droge, wszedzie jej bylo pelno, a teraz zasnela -10 minut przed wysiadka oj bedzie w placz przy ubieraniu... Ale nie zrazamy sie, z usmiechami na twarzach patrzymy w przyszlosc naszej eskapady ( )Przynajmniej dopoki tata jest z nami ![]() Widzialam Przemcia i Wiktorka! Slodziaki Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ze smyka
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2696 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy któraś z Was spotkała się z czymś takim (wydaje mi się, że Vil coś o tym wspominała), że jest teraz na macierzyńskim i jak poszła do lekarza to wyskakuje na czerwono jako nieubezpieczona w nfz.
---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
Mi tam Nela nie wygląda na jakąś wymagająca reha, więc nic się nie martw! Piękny! ![]() Cytat:
Ciekawe czy mu wygodnie było ![]() Cytat:
Brawo dla Kuby za rozgadanie ![]() No i oby mu się ta dieta unormowała ![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Aha jeszcze pytanko o ten kanalik łzowy. Czy jak jest zatkany to dziecko normalnie płacze łzami? Czy wtedy ich właśnie nie ma? Myślałam, że jak zatkany to nie ma łez a Lena płacze normalnie z łezkami, za to już 3 raz mamy sytuację, że oko jej łzawi. Zwykle pomagało przemywanie solą fizjologiczną i herbatą ale teraz już jest chyba gorzej i widzę ropę. I nie wiem czym to traktować? |
|||
|
|
|
#2697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2698 |
|
Zakorzenienie
|
Lonely padłam
![]() Co to za huśtawka? Zastanawiamy się coś Paulince kupić ale się wahamy czy i co. Dzieciaki są dziwne, stoi, poleci na plecy to ryk, a jak poleci tak samo na plecy, ale poleci za nimi maskotka to banan na twarzy
|
#2699 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tak właśnie mam i mi powiedzieli w nfz-cie że jak skończyła mi się umowa w pracy to tak jest i póki nie znajdę pracy albo zarejestruje się w UP to tak będzie, ale mam prawe do świadczeń z tym że za każdym razem to głupie oświadczenie trzeba u lekarza wypisywać. |
|
|
|
|
#2700 |
|
Zakorzenienie
|
Lonely powodzonka z załatwianiem
Wiktorek cudak ![]() Barti jakoś przestał lubić swoją huśtawkę w domu, woli się na dworze bujać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.

do dzis zwykle jak cos mu sie nie spodobalo to tylko tak wymuszal tsn placz na sekunde i koniec. A dzis tak sie poplakal ( nie moglAm od razu podejsc bo bylam na kibelku) ze jak do niego poszlam to po raz drugi w zyciu widzialam az lze ba policzku
07.07.2012 
w sumie nie duzo i wiekszosc dzieci bardziej nawija, ale on sie NIC nie odzywał, czsem buczał

no i rozne przypadkowe rzeczy. ale bach po zrzuceniu czegos nie mowi...
wcześniej praca niewolnicza w biznesie rodzinnym 
ale najwidoczniej rokuje skoro rehabilitacje zalecaja. Gdyby ta lekarka zobaczyla mojego leniwego dziecia to by stwierdzila 5 miesieczne opoznienie 

za chrzest
)
No i muszę pochwalić męża, bo dzielnie mi pomagał
jak mu sie plaża podobala i czy wypoczeliscie z mężem 

ale z Was gracze
oby przeszło, to chyba niektóre dzieci mają takie etapy, ale oby krótkie :0

czy ja bedę chodziłą w tym?