![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z suchymi, sztywnymi, niesfornymi wlosami...
Cześć, mam 15 lat, jestem płci męskiej, oraz mam problem z włosami prawdopodobnie po tacie i dziadku.
Są one mega sztywne, szczególnie jak wstanę z łóżka (oczywiście pierwsza czynność po wyspaniu się to mycie włosów, bo mam jedną wielką szopę którą tylko umycie pokona ![]() Czuje jakbym nosił siano na głowie, przykładowo: zakładam czapkę i za chwilę zdejmuje to włosy mam we wszystkie strony i muszę uczesać, to tak w skrócie. używałem różnych odżywek i szamponów, aktualnie: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html lub https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...migdalowy.html A szampon też jakiś z garniera, zółty albo biały... Nie dawało to znaczących efektów... ![]() Żeby jako tako wyglądać to używam również balsamu: http://esentia.pl/images/products/31619h1.jpg (coś takiego) Chciałem też kupić olej kokosowy, ale raz że nie mogłem znaleźć w żadnej aptece a dwa, nie wiem czy na pewno by pomógł. Więc drodzy użytkownicy, jakieś porady? No i bym zapomniał, długość moich włosów to coś w rodzaju tych na tym zdjęciu: http://davedays.endavomedia.com/skin...faultimage.jpg i mam je gęste. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z suchymi, sztywnymi, niesfornymi wlosami...
Używałam tych odżywek- u mnie się świetnie sprawdzały. Może spróbuj do nich dokupić olej rycynowy (mały w aptece za ok. 3 zł) i do odżywki dodać kilka kropelek, wymieszać i zrobić kompres (pod folię, ręcznik i na kilkanaście minut zostawić przed myciem, potem umyć). Taki zabieg ze dwa razy w tygodniu. Co do szamponu, może coś delikatniejszego? Jakiś babydream (tak, superdelikatny szampon dla dzieci) albo jabłkowy z garniera. Mam po nim fajne, miękkie wloski. Jak mówisz o żółtym szamponie z Garniera to przychodzi mi na myśl ten z glinką białą i cytryną, mój brat go miał, on strasznie wysusza, więc jeśli piszesz o tym to być może to jest przyczyną. A nie próbowałeś z jakąś nawilżającą odżywką w spray'u? Np. arganowa Joanna czy Loton z keratyną. Olej kokosowy znajdziesz na allegro albo w sklepach ze zdrową żywnością głównie. Btw, jeśli masz gęste włosy, może je po prostu trochę skrócić lub wypazurkować?
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Szampon też mogę zmienić, a z tym żółtym to miałem na myśli https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...de-karite.html Nawilżająca odżywka w sprayu... mam jakiś "gliss kur hair repair", może poleci ktoś coś lepszego? Skracam co jakiś czas włosy, ale lubię mieć takie trochę dłuższe, bardziej mi pasują :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ten szampon też mi bardzo dobrze służył. Widocznie Twoje włoski lubią coś innego. A może spróbuj sobie kupić taki lekki, dla dzieci? Może trochę odciąży włosy. Tylko pamiętaj- takie dodanie olejku czy nawet nałożenie i umycie potem po jakimś czasie maks dwa razy w tygodniu, żeby nie przedobrzyć. Co do "psików", wymieniłam wyżej, jakie lubię. A może pokażesz zdjęcie swoich włosów?
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ok, postaraj się o dobre światło
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy ktoś odkryje tu coś niezwykłego, ale wstawiam parę zdjęć
![]() To trzecie to po umyciu http://i.imgur.com/MoArc7B.jpg daje zwykły link bo za duża rozdzielczość Edytowane przez uzytkownikOoOoOo Czas edycji: 2013-08-20 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Masz trochę podniszczone końce, może by je ciut skrócić? Poza tym, myślę, że to co napisałam powyżej jest słuszne- spróbuj kupić ten olejek, ale nie nakładaj go na skórę głowy, bo będziesz miał obciążone włosy. Delikatny szampon typu Babydream też Ci się przyda- raz/dwa razy w tygodniu dla oczyszczenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zmieszaj z maską albo odżywką i nałóż na włosy. Ja potem daję folię, na to ręcznik i tak od 30 minut do godziny zostawiam. PORZĄDNIE zmywam i pryskam jakąś odżywką w spray'u żeby łatwo rozczesać. Daj do miseczki z dwie łyżki odżywki i pół łyżki olejku.
Oczywiście, możesz też nakładać sam olejek, żeby sprawdzić jego działanie- daj trochę na rękę i wmasuj we włosy, sam będziesz widzieć, ile zużyjesz. I potem po podobnym czasie (ze 30 minut minimalnie) umyj włoski. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Na razie 0 efektów po oleju, poszukam jeszcze tych odżywek w sprayu i proszę o więcej porad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym unikała protein, bo usztywniają, czyli odpada wszystko co ma keratynę, jedwab, kolagen (te substancje są zazwyczaj wyszczególnione w opisie kosmetyku) czyli np Gliss Kur, który ma dużo keratyny. U mnie usztywniająco działały też oleje, to też metoda nie dla każdych włosów. Unikaj też odżywek z glinkami. Na sztywność włosów z natury nie da się dużo poradzić (wiem, bo sama takie mam), ale można ją trochę opanować kosmetykami. Nie sądzę, żeby jakiś zabieg dał efekt dużego zmiękczenia, a jeśli nawet to efekt byłby krótkotrwały, więc lepiej nastawić się na kosmetyki używane regularnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
odswiezam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mogę Ci jedynie zaproponować jeszcze linka do bloga, gdzie pokrótce opisany jest problem ze sztywnymi włosami i kosmetyki, które można stosować.
http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...ie-ciagna.html Tylko że moim zdaniem sztywne włosy takie jednak pozostaną i nie zmieni się tego tak jakbyś chciał (żeby były 2 razy bardziej miękkie niż są po odżywce, która zmiękcza). Nie wiem jak się ma sprawa z zabiegami fryzjerskimi, może rzeczywiście jest coś, co na jakiś czas daje efekt, który chcesz osiągnąć. Ale o to musiałbyś zapytać u źródła, w salonach fryzjerskich albo na forum Pytania do fryzjerki https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ciężko stwierdzić na odległość, ale ja bym wprowadziła jednak kilka produktów z lekkimi silikonami, bo myślę, że taka pielęgnacja bezsilikonowa niekoniecznie pasuje Twoim włosom. Mógłbyś też spróbować wprowadzić dodatkowo fajną, nawilżającą maskę, ale nie ciężką i bogatą w oleje bo masz krótkie włosy i łatwo by było je obciążyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Olej kokosowy to dobry pomysł, ale nie musi to być koniecznie taki olej, ponieważ każdy inny odpowiednio stosowany powinien się sprawdzić, np olej z pestek winogron z biedronki- 1l ok 15 zł. Jest łatwo dostępny i dość tani w porównaniu z innymi olejami stosowanymi do pielęgnacji włosów. Możesz spróbować także kremowania włosów. W sumie jest to metoda zbliżona do olejowania, i tutaj sprawdzi się prawie każdy krem bądź balsam nawilżający. Także laminowanie żelatyną pomaga pozbyć się efektu "sztywnej czupryny". Włosy stają się lekkie i sypkie. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak offtopowo, to ja bym jednak żadnego osobnika płci męskiej na laminowanie nie namawiała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Spróbować nie zaszkodzi. Co więcej, może mu się nawet to spodoba;-) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Laminowanie dało niestety przeciwny efekt
![]() @zivit produkty z lekkimi silikonami, w sensie jakie konkretnie? założyłem 2 tyg temu temat z zapytaniem czy istnieje jakiś zabieg u fryzjera, ale nikt nie odpowiada |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
A jak często suszysz włosy?
Co do dobrych nawilżaczy to polecam żel aloesowy: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html U mnie ujarzmił totalną szopę, każdy włos sterczał mi w inną stronę, a teraz mam błyszczące, lekkie, ale nie sterczą i się ładnie układają ![]() Ten żel możesz stosować, po myciu jak odżywkę bez spłukiwania, albo tak jak zwykły żel także na suche włosy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A jak stosowałaś go na suche włosy to ich nie obciążał/nie wyglądały na przylizane? I nie wiesz może, gdzie poza Internetem można go dostać?
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
przyjrzę się temu żelowi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do dostepności żelu, to popytaj w aptekach, albo w sklepach zielarskich. Ja swój właśnie w zielarskim kupiłam. Edytowane przez Isfet Czas edycji: 2013-09-11 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Ja bym jeszcze chciał się na szybko zapytać, czy da coś zrobienie zabiegu keratynowego u fryzjerki? Ale tego bez prostowania.
Bo chciałbym dzisiaj iść, to jakby ktoś mógł dać na szybko jakieś info o tym to będę wdzięczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to nie rozwiąże Twojego problemu, bo proteiny wnikają we włos i go pogrubiają, mogą też usztywnić.
Ale ty tylko podejrzenie, nie miałam nigdy takiego zabiegu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że keratyna to raczej nie to, czego chcą Twoje włosy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
To macie może jeszcze jakieś porady?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.