5 powodów, dla których warto jeść marchewkę!
Pomarańczowy przysmak często gości na naszych stołach w postaci przystawek do obiadu – marchewka w kostkę lub jako baza surówki. Trudno także wyobrazić sobie jakąkolwiek zupę ugotowaną bez jej dodatku. Słodki smak sprawia, że doskonale sprawdza się również w ciastach i deserach. Jednak szkoda zmniejszać właściwości odżywcze marchewki przez gotowanie czy pieczenie. Podajemy 5 powodów, dla których warto jeść marchewkę na surowo!

1 z 5

Jak wzmocnić zęby? Chrup marchewkę!
Czy wiesz, że marchewka w wyjątkowych sytuacjach może skutecznie zastąpić szczoteczkę do zębów? Jeśli zabierzesz ją jako przekąskę w podróż lub w miejsce, gdzie umycie zębów nie jest możliwe, jej chrupanie sprawi, że zęby zostaną skutecznie oczyszczone z resztek pokarmowych. Ponadto twarde warzywo pozwala usunąć z nich nalot. Jeśli często pijesz na mieście kawę, herbatę albo wino, marchewka powinna na stałe zagościć w Twojej torebce.
Oprócz oczyszczenia zębów, zawarte w marchewce minerały ochronią jamę ustną przed ich niedoborami. Chrupanie marchewki powoduje produkcję dużej ilości śliny, która z kolei zapewnia prawidłowe pH w ustach. Paczkę gum do żucia możesz z powodzeniem zastąpić pokrojoną w słupki marchewką!
2 z 5

Marchew na diecie
Wartość kaloryczna marchewki to zaledwie 27kcal w 100g. Nie ulega zatem wątpliwości, że warto ją włączyć do swojego jadłospisu, jeśli zamierzasz zrzucić zbędne kilogramy. Uwaga! Na diecie sięgaj tylko po surową marchewkę. Jej ugotowanie powoduje wzrost indeksu glikemicznego, co nie ma najlepszego wpływu na naszą sylwetkę. Nie wspominając już o marchewce zasmażanej, której wartość kaloryczna na 100g może wzrosnąć nawet czterokrotnie, w zależności od zastosowanego tłuszczu i mąki.
Chociaż dieta nie musi być surowa, marchewka z całą pewnością powinna taka być! Czy marchewka odchudza? W pewnym sensie tak! Zawarta w niej pektyna hamuje proces wchłaniania się tłuszczu, a także przyspiesza działanie metabolizmu.
3 z 5

Idealna przekąska i alternatywa dla słodyczy
Zjedzenie pokrojonej w słupki marchewki zajmie nam więcej czasu niż pochłonięcie paczki chipsów przed telewizorem. Jest to zatem zdrowa, alternatywna przekąska.
Nie wiesz, co zrobić, żeby nie podjadać między posiłkami? Zastanów się, z czego wynika Twoja pokusa! Najczęściej podjadany, ponieważ się nudzimy. Podczas oglądania filmu, nauki czy po prostu, kiedy nie możemy znaleźć sobie konstruktywnego zajęcia.
Zamiast chwytać się łatwych rozwiązań i sięgać po gotowe, niezdrowe przekąski dostępne na sklepowych półkach, przygotuj coś sama! Pokrojenie marchewki i przygotowanie dipu zajmie trochę czasu, podobnie jak późniejsze schrupanie. Dzięki temu nie ulegniesz pokusie sięgania po niezdrowe przekąski, zapełnisz żołądek zdrowym posiłkiem, a słodki smak marchewki zaspokoi ochotę na łakocie.
4 z 5

Cofnij zegar biologiczny!
Wpływ marchwi na zdrowie jest nieprzeceniony, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z jej zbawiennego oddziaływania na urodę. Jedzenie marchewki opóźnia procesy starzenia skóry. Tajemniczy składnik zawarty w marchewce o nazwie inozytol to dobra wiadomość dla osób z problemem wypadania włosów. Jedzenie marchewki wpływa pozytywnie na ich wzrost, wygląd i kondycję.
Ponadto marchew stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla zachowania dobrego stanu zdrowia oraz wzmocnienia odporności.
5 z 5

Naturalna opalenizna dzięki marchewce
Zawarty w marchewce beta karoten, który jest pochodną witaminy A, to karotenoid nadający roślinom kolor od żółtego, przez pomarańczowy, aż po czerwony. To właśnie jemu marchew zawdzięcza swoją barwę.
Jedzenie marchwi nie tylko odżywia naszą skórę od środka, ale także nadaje jej lekko opalony koloryt. Jeśli chcesz nadać swojej skórze nieco ciemniejszy odcień, marchewka powinna na stałe zagościć w Twoim jadłospisie – zarówno surowa, jak i w formie świeżo wysikanych soków.
Dzięki jedzeniu dużej ilości marchwi, nasza skóra stanie się także mniej wrażliwa na działanie promieniowania UV.