Reklama

Metabolizm (inaczej przemiana materii) to reakcje biochemiczne zachodzące w organizmie (na poziomie komórkowym), które pozwalają na pozyskanie, wykorzystanie lub zmagazynowanie energii pozyskanej z pożywienia.

Reklama

To dzięki metabolizmowi żyjemy i funkcjonujemy. A od jego tempa zależy, czy jesteśmy szczupli czy też mamy nadwagę, oraz jak szybko i na jak długo uda nam się zgubić zbędne kilogramy. I wiedząc, jak przyspieszyć metabolizm, możemy znacznie ułatwić sobie osiągnięcie wymarzonej sylwetki.

iStock

Sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Metabolizm zależy od wielu czynników: wieku i fazy rozwojowej, płci, stanu zdrowia oraz pory dnia i roku. Z czasem, gdy nasz organizm przestaje intensywnie się rozwijać, metabolizm spowalnia, a nam łatwiej jest przytyć i trudniej jest schudnąć.

Na szczęście, przestrzegając polecanych przez dietetyków zasad, możemy sobie rozpędzić metabolizm i ułatwić tracenie nadprogramowych kilogramów. Żeby przyspieszyć metabolizm, należy:

  1. Jeść często, czyli co 3-4 godziny. Najlepiej spożywać dziennie około 5 posiłków. Oczywiście, nie bez znaczenia jest to, co jemy! Zdrowe, sycące, ale niezbyt kaloryczne posiłki to warunek podstawowy. Przy czym jako posiłek potraktujemy na przykład drugie śniadanie składające się z banana i kilku orzechów włoskich.
  2. Zaczynać dzień od śniadania. Po nocy wstajemy wyposzczeni – i to dosłownie! Nasz organizm potrzebuje konkretnej dawki energii, żeby móc stawić czoło wyzwaniom kolejnego dnia. Na śniadanie polecamy zwłaszcza produkty zawierające duże ilości sycącego błonnika – chleb pełnoziarnisty żytni, suszone morele, figi i śliwki, otręby owsiane lub pszenne.
  3. Jeść nieduże porcje i unikać przejadania się. Nasze posiłki powinny być satysfakcjonujące, ale nie obfite. Przy czym nakładając sobie porcję jedzenia na talerz, należy pamiętać o tym, że nasz mózg potrzebuje czasu, żeby "zorientować" się, że jesteśmy syci. Dlatego nasze nie za duże posiłki powinniśmy jeść powoli (dokładnie przeżuwając) i w skupieniu (to znaczy nie zerkając komórkę).
  4. Dostarczać organizmowi duże ilości odpowiednich płynów. Polecamy zwłaszcza picie chłodnej wody – najlepiej 8 szklanek dziennie. Dobrze jest też regularnie sięgać po zieloną herbatę (zawarte w niej katechiny zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej) oraz miętę (poprawia perystaltykę jelit sprzyjając w ten sposób odchudzaniu).
  5. Używać ostrych przypraw, takich jak papryczki chilli, pieprz czy imbir. Dlaczego? Bo zawarta w nich kapsaicyna (organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak) przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz zmniejsza apetyt.

Zobacz także: Dzięki temu treningowi szybciej schudniesz i zapomnisz o cellulicie!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane