Reklama

Łuszczyca to genetycznie uwarunkowana choroba autoimmunologiczna, której przebieg zależy od ogólnego stanu zdrowia i stylu życia chorego. Objawy łuszczycy będą mniej uciążliwe, a jej leczenie bardziej skuteczne, jeżeli chory zrezygnuje z palenia papierosów, ograniczy spożywanie alkoholu oraz zmniejszy natężenie stresu. Olbrzymie znaczenie w przypadku łuszczycy ma też dieta. Odpowiednie jedzenie powoduje, że:

Reklama
  • znacznie mniejsza powierzchnia skóry jest zajęta przez zmiany łuszczycowe,
  • mniejsze jest ich zaczerwienienie,
  • mniejsze jest złuszczanie się naskórka,
  • nacieki zmian łuszczycowych są cieńsze.

Łuszczyca – co jeść, żeby złagodzić objawy choroby

Osoby chore na łuszczycę (podobnie jak cierpiący na atopowe zapalenie skóry) powinny dbać o to, żeby wraz z pożywieniem dostarczać swojemu organizmowi duże ilości wielonienasyconych kawasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasów z rodziny omega-3, które łagodzą stany zapalne.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w:

  • tłustych rybach (halibucie, łososiu, śledziu, dorszu, makreli, sardynkach),
  • siemieniu lnianym,
  • oleju lnianym,
  • oleju rzepakowym,
  • nasionach chia,
  • orzechach włoskich,
  • pestkach dyni,
  • migdałach,
  • jajkach,
  • produktach sojowych.

Dieta chorych na łuszczycę powinna być także bogata w antyoksydanty. Dlaczego? Bo reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) nasilają stan zapalny. Za to spożywanie produktów bogatych w neutralizujące je antyoksydanty (warzyw, owoców), zmniejsza stan zapalny. Duże ilości antyoksydantów znajdziemy między innymi w:

  • aronii,
  • borówkach amerykańskich,
  • czarnej porzeczce,
  • wiśniach,
  • malinach,
  • truskawkach,
  • śliwkach,
  • czerwonych grejpfrutach,
  • burakach,
  • brukselce,
  • czerwonej papryce,
  • marchewce,
  • batatach.

Łuszczyca – czego nie jeść

Chorzy na łuszczycę powinni wyeliminować ze swojej diety tłuszcze trans, nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy nienasycone z rodziny omega-6, cukier oraz potrawy i napoje odwadniające organizm, czyli jedzenie zawierające duże ilości soli i alkohol.Żeby zmniejszyć uciążliwość łuszczycy, należy zrezygnować z:

  • tłustego mięsa,
  • nabiału,
  • wysoko przetworzonego jedzenia (między innymi fast foodu),
  • słodyczy i wyrobów cukierniczych,
  • słonych przekąsek.

Reklama

Otyłość a łuszczyca

Co ciekawe, jak dowodzą badania, których wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie "Journal of the American Academy of Dermatology", otyłość sprzyja zaostrzeniu objawów łuszczycy, w tym wystąpienia łuszczycowego zapalenia stawów. Dzieje się tak dlatego, że komórki tłuszczowe wydzielają tak zwane cytokiny prozapalne – białka regulujące różne stan procesy biologiczne zachodzące w organizmie, w tym także wywołujące w nim stan zapalny. Za to wyniki badań opublikowane w brytyjskim magazynie "British Journal of Dermatology" wskazują na związek między spadkiem wagi a zmniejszeniem uciążliwości łuszczycy. Badania przeprowadzone zarówno przez amerykańskich, jak i brytyjskich naukowców dowodzą jednoznacznie, że osoby chore na łuszczycę powinny zdecydować się na dietę ubogokaloryczną.Dodatkowym powodem, dla którego chorzy powinni szczególnie uważać na swoją wagę jest zwiększanie przez łuszczycę ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy), których występowanie też jest związane z nieodpowiednią dietą. Zobacz także: Sprawdź, jak domowymi sposobami równowagę kwasowo-zasadową w organizmie!Zdjęcie główne: iStock

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane