klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Pielęgnacja

Skwalan - cenniejszy niż kwas hialuronowy?

Kiedy skóra twarzy zaczyna wyglądać jak papier ścierny, szukamy jakiegokolwiek ratunku. Szybko staramy się odwiedzić aptekę i drogerię, czasami wręcz kupując co popadanie. Sekret nawilżonej skóry tkwi jednak w tym, by nie czekać do momentu, aż konieczna będzie reakcja, ale zapobiegać odparowywaniu wody z powierzchni skóry.
Agnieszka Pulikowska
czerwiec 28, 2016

Taką umiejętność zatrzymywania wody w skórze niewątpliwie posiada kwas hialuronowy – jeden z najczęstszych składników preparatów nawilżających. Na szczęście nie jest to jedyna substancja, która może nas uratować. Przed wami prawdopodobnie najbardziej niedoceniany składnik kosmetyków – skwalan, który wbrew pozorom jest czymś innym niż pozyskiwany z wątroby rekinów skwalen.

Czytaj też:  5 najczęstszych błędów podczas aplikacji samoopalacza

Czym różni się skwalan od skwalenu? Otóż skwalen jest przeciwutleniaczem naturalnie występującym w naszej skórze. Wykazuje on zdolność do zapobiegania zmarszczkom powstającym wskutek działania wolnych rodników. Niestety, jego ilość w skórze maleje wraz z upływem czasu. Jako że jest on też składnikiem warstwy lipidowej skóry, w przeszłości zainteresowała się nim branża kosmetyczna. Przed kilkoma dekadami substancję pozyskiwano z wątroby rekinów. Dzisiaj ustępuje ona miejsca skwalanowi.

Skwalan to uwodorniona forma skwalenu, ulegającego rozkładowi pod wpływem tlenu i promieniowania słonecznego. „Pierwowzór” jest więc na tyle niestabilny, że w kosmetykach stosuje się obecnie stabilniejszy skwalan, pozyskiwany najczęściej z oliwy z oliwek. Substancje są do siebie podobne, mają jednak nieco inną budowę chemiczną.

Ich działanie pozostaje na szczęście takie samo. Skwalan nie bez powodu traktuje się jako alternatywę dla kwasu hialuronowego, wypromowanego jako najskuteczniejsza w nawilżaniu skóry substancja.

Co sprawia, że skwalan może stać się gwiazdą w dziedzinie nawilżania skóry? Jest to substancja utrzymująca wilgoć w skórze, a przy tym naturalny składnik ludzkiego sebum. Stosując kosmetyki z jego zawartością, możemy skutecznie poradzić sobie z suchą i popękaną skórą, a na dodatek zniwelować szorstkość naskórka. Co więcej, wykazuje on właściwości antybakteryjne. Niestety, nie wszyscy mogą z produktów kosmetycznych ze skwalanem korzystać.

O ile w pielęgnacji skóry suchej i normalnej skwalan jest jak najbardziej wskazany, o tyle właścicielki skóry tłustej i kobiety zmagające się z trądzikiem muszą już go unikać. Niestety jest to substancja komedogenna, a więc może powodować zapychanie się porów i powstawanie zaskórników, a w efekcie – zaostrzać zmiany trądzikowe. Zdecydowanie poleca się ją za to w pielęgnacji skóry dojrzałej, której przywraca blask i odpowiedni poziom nawilżenia.

Co więc powinnyśmy pamiętać o skwalanie? Jeśli natkniemy się na niego w składzie kosmetyku, miejmy świadomość, że jest to przede wszystkim substancja wzmacniająca i odbudowującą naturalną barierę lipidową skóry. W przypadku przesuszeniu skóry na wiór będzie niezawodna.

Polecane przez Wizażanki kosmetyki ze skwalanem znajdziecie w galerii poniżej

Komentarze
Pielęgnacja Ekstrakt z torfu – poznaj 4 powody, dla których warto sięgnąć po ten wyjątkowy składnik w pielęgnacji
Ekstrakt z torfu to niepozorna substancja, która skrywa w swym składzie liczne naturalne i niezwykle korzystne dla skóry bogactwa. Oddziałuje więc na cerę na wiele pozytywnych sposobów. Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których naprawdę warto sięgnąć po kosmetyki zawierające ekstrakt z torfu!
Materiał partnera
listopad 08, 2019

1. Skarb natury wolny od zanieczyszczeń Skąd pozyskiwany jest torf? Miejscem jego powstawania są torfowiska, które są królestwem unikalnej roślinności. W otoczeniu specyficznych warunków wodnych piętrzą się powoli, przyrastając maksymalnie o 1 mm rocznie. Jedną z kluczowych zalet torfu jest fakt, że powstawał on przez tysiące lat w warunkach wolnych od zanieczyszczeń środowiska. Głębokie pokłady torfu, z których wydobywa się ten używany w przemyśle kosmetycznym surowiec, kryją minerały i związki organiczne pochodzące z milionów roślin. Wszystko to sprawia, że jest on cenionym surowcem o ogromnym potencjale w kosmetologii. 2. Kopalnia cennych minerałów i związków organicznych Dzięki tym procesom biologicznym, chemicznym i geologicznym, które zachodziły przez tysiące lat, torf kryje w sobie niezliczone skarby w postaci związków organicznych i minerałów o niezwykle korzystnym wpływie na naszą skórę. W kosmetyce wykorzystuje się ekstrakt z torfu – dobrym przykładem będzie np. torf tołpa® . Co zawiera? Wystarczy wymienić choćby fulwokwasy będące silnymi antyoksydantami, które jednocześnie działają bakteriostatycznie, przyspieszają regenerację i odbudowę skóry. Znajdziemy w nim także fenolokwasy, które wzmacniają skórę, oraz aminokwasy regulujące jej naturalne nawilżanie. Ten pozyskiwany z torfu ekstrakt jest także źródłem makro i mikroelementów. Magnez, cynk, mangan, potas, selen i sód wspierają procesy zachodzące w skórze. 3. Obecność we wszystkich w kosmetykach używanych do codziennej pielęgnacji Jeśli odkryjesz, że torf tołpa® pozytywnie wpływa na twoją skórę, możesz korzystać z jego dobrodziejstw na każdym etapie codziennej pielęgnacji. Ten cenny składnik znajdziesz w kosmetykach myjących, przeznaczonych do oczyszczania cery, do jej pielęgnacji czy peelingach. Multiroślinny torf tołpa® zawarty został między innymi...

Przeczytaj
Fotolia, materiały PR
Pielęgnacja Czarna pielęgnacja: węgiel aktywny w kosmetykach
Z powodu swoich cennych właściwości i licznych zastosowań bywa nazywany „czarnym złotem”. Nie ma w tym ani odrobiny przesady - węgiel świetnie sprawdza się w pielęgnacji. Sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto stosować kosmetyki z jego zawartością!
Agata Kufel
wrzesień 12, 2016

Węgiel większości z nas wciąż kojarzy się przede wszystkim z kopalniami i energią cieplną, chociaż współcześnie jego wykorzystanie bynajmniej nie ogranicza się do przemysłu grzewczego. Z kobiecego punktu widzenia jednym z bardziej interesujących wydaje się zastosowanie tego pierwiastka w kosmetyce – zobacz, dlaczego. Jak działa węgiel w kosmetykach? W produktach przeznaczonych do pielęgnacji wykorzystuje się głównie tzw. węgiel aktywny (nazywany też aktywowanym). To nietoksyczna substancja, która składa się w większości z węgla pierwiastkowego – wręcz chciałoby się powiedzieć: po prostu czysty "węgiel w węglu". Ważniejszy jest jednak fakt, że jako składnik kosmetyczny wykazuje się szeregiem cech bardzo istotnych dla naszej skóry . Zobacz też: Kosmetyki z miodem - powody, dla których warto je stosować! Ze względu na swoją unikalną, porowatą budowę, węgiel aktywny ma ogromne właściwości absorbujące - doskonale pochłania wszelkie zanieczyszczenia i toksyny . Niczym magnez przyciąga i usuwa obecne na skórze nieczystości i nadmiar sebum. To nie wszystko – węgiel działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie , kojąc stany zapalne i rozjaśniając pozostałości po niedoskonałościach. Co ważne, jest przy tym łagodny dla skóry i nie narusza jej bariery ochronnej. Dla kogo są przeznaczone kosmetyki z węglem? Biorąc pod uwagę wyżej wymienione cechy węgla aktywnego, nic dziwnego, że najczęściej wykorzystuje się go jako składnik produktów do cery tłustej i trądzikowej . Kosmetyki z węglem pomagają łagodzić trądzik, zwalczać zaskórniki i kontrolować nadmierne wydzielanie sebum . Coraz popularniejsze mydła z węglem pomagają skuteczniej oczyszczać skórę i jednocześnie łagodzić niepożądane zmiany. Zdolność pochłaniania zanieczyszczeń przez węgiel sprawia, że stosuje się go także jako składnik produktów do...

Przeczytaj
Pielęgnacja Skuteczny, ale trudny w użyciu. Najczęstsze błędy w stosowaniu retinolu
Retinol, w przeciwieństwie do retinoidów, jest podstawową formą witaminy A. Choć w produktach pielęgnacyjnych obecny jest nie od dziś, nadal budzi on spore emocje. Powód? Pierwsze tygodnie stosowania mogą być męczące – podrażnienia i suchość skóry niejedną z nas skłoniły do pożegnania się z retinolem na dobre.
Monika Orzechowska
marzec 15, 2016

Dobre serum z retinolem potrafi zdziałać prawdziwe cuda – jest skuteczną bronią przeciwko drobnym zmarszczkom, przebarwieniom oraz trądzikowi. Składnik ten jest wysoce skuteczny, jednak błędy towarzyszące jego stosowaniu, czyli chociażby brak ochrony przeciwsłonecznej, powodują, że zarzuca mu się zbytnią inwazyjność. Sięgając po retinol, na pewno należy uzbroić się w cierpliwość i uniknąć najczęstszych błędów towarzyszących jego stosowaniu. Jakich? Łączenie retinolu z niewłaściwymi produktami Z retinolem jest trochę jak z ludźmi o zbyt silnej osobowości przebywającymi w jednym pomieszczeniu. Atmosfera robi się niezręczna i ciężka, a po dobrej zabawie pozostają wspomnienia. Podobnie jest z retinolem, który sam działa na tyle silnie, że w interakcji z innymi składnikami kosmetyków może doprowadzać do podrażnień. Przykładowo, łącząc go z serum z kwasem AHA bądź środkiem przeciwtrądzikowym z kwasem salicylowym, można spodziewać się zaczerwienienia skóry. Niewskazane jest także jednoczesne stosowanie retinolu oraz nadtlenku benzoilu, które wzajemnie obniżają swoje działanie. Stosowanie tylko i wyłącznie retinolu Retinol jest silny, ale to nie oznacza, że w pielęgnacji skóry musi być jedynym graczem. Niektóre kobiety dopatrują się w nim takiej wszechstronności, że wręcz nie stosują już niczego więcej. To błąd. Idealną kombinacją jest połączenie retinolu i prostego preparatu nawilżającego przeznaczonego do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Badania wykazały, że nakładanie retinolu na warstwę produktu nawilżającego minimalizuje podrażnienia skóry. Nakładanie produktu w nadmiarze Choć podrażnienia, przynajmniej na początku stosowania retinolu , są normalne, powinny być na tyle łagodne, by osoba stojąca w normalnej odległości ich nie zauważała. Jeśli skóra wygląda jakby doszło do poparzeń słonecznych,...

Przeczytaj
Pielęgnacja Wielki powrót ulubionego składnika kosmetycznego Kleopatry? Ośle mleko w kosmetyce
Ośle mleko, bardzo podobne do ludzkiego i zalecane w przypadku alergii na białko mleka krowiego, znajdowało zastosowanie w kosmetyce już w starożytności. Przypomnijmy, że kąpieli w oślim mleku zażywała sama Kleopatra. Dziś już wiadomo, że wiedziała co robi. Właściwości tego składnika potwierdzają bowiem kolejne koreańskie marki kosmetyczne.
Monika Orzechowska
lipiec 04, 2016

Do niedawna ośle mleko wykorzystywano głównie w mydłach marsylskich. Obecny w nim kwas linolowy ma wszak szereg właściwości, które czynią składnik konkurencyjnym nawet dla najlepszych naturalnych olejów. Czytaj też:  Naturalne kosmetyki dla początkujących - 5 polskich marek, które warto znać Działa on regenerująco, ale też rozjaśnia przebarwienia i nawilża skórę. Ośle mleko jest przy tym bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C, D i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 , które przywracają skórze elastyczność i jędrność. Kolejną korzyścią płynącą ze stosowania oślego mleka w kosmetykach jest stymulacja produkcji kolagenu i elastyny, która jest efektem działania zawartych w nim protein. Ośle mleko dostarcza skórze również szeregu pierwiastków, w tym wapnia, fosforu, potasu, żelaza i cynku, które w połączeniu z kwasami tłuszczowymi i witaminami redukują objawy egzemy, łuszczycy i trądziku. Jego właściwości przekładają się ponadto na działanie anti-aging . Czytaj też:  TOP 5 z KWC- najlepsze peelingi owocowe do ciała Zalety oślego mleka, jak widać, można wymieniać niemalże w nieskończoność. Aż dziwne, że kremy do twarzy czy rąk wykorzystujące taki dobroczynny składnik są właściwie nowością. Wiele jednak wskazuje na to, że ośle mleko podzieli los śluzu ślimaka, ponieważ niedawno ogłoszono go nowym kluczowym składnikiem koreańskich produktów do pielęgnacji skóry. Potencjał dostrzegło w nim co najmniej kilka marek . Chyba nie będziecie zaskoczone, że od niedawna ośle mleko wykorzystuje się w jednych z najbardziej innowacyjnych koreańskich produktów, takich jak chociażby maski typu sheet mask czy sleeping pack . O ile marka The Saem postawiła na klasyczny krem pielęgnacyjny, o tyle Cleomee na bazie oślego mleka stworzyła już maskę wybielającą i wygładzającą, a Imselene – całonocną maseczkę typu...

Przeczytaj