Reklama

Błonnik (włókno pokarmowe) to substancje wchodzące w skład ścian komórkowych roślin. Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny (celuloza, ligniny, pektyny), który wchłania wodę, ale się w niej nie rozpuszcza, pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia i ułatwiając usunięcie z organizmu zalegających resztek pokarmowych.

Reklama

Za to błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny, śluzy roślinne, frukto-oligosacharydy) wiąże wodę, tworząc galaretowaną substancję. I pęczniejąc w ten sposób w żołądku daje uczucie sytości. Ponadto błonnik rozpuszczalny:

  • spowalnia wchłanianie węglowodanów,
  • opóźnia wchłanianie trójglicerydów (tłuszczów, które w nadmiarze mogą powodować otyłość, insulinooporność i cukrzycę),
  • zwiększa wydalanie tłuszczów z organizmu oraz
  • wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit.

Błonnik – zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny – pozytywnie wpływa na stan organizmu oraz ułatwiając zrzucenie zbędnych kilogramów.

iStock

Źródła błonnika jedzeniu

W aptekach i niektórych drogeriach możemy kupić suplementy z błonnikiem w postaci kapsułek do połykania lub proszku, który można wypić z wodą, sokiem lub zielonym koktajlem. Nie trzeba jednak zaopatrywać się w te specyfiki, ponieważ błonnik znajdziemy w jedzeniu.

Osoby odchudzające się powinny szukać błonnika zwłaszcza w:

  • kaszy gryczanej,
  • kaszy jęczmiennej,
  • ryżu brązowym,
  • pieczywie żytnim,
  • płatkach zbożowych pszennych i żytnich,
  • otrębach,
  • szpinaku,
  • kalafiorze,
  • pomidorach,
  • nasionach roślin strączkowych (fasoli, soi),
  • orzechach,
  • porzeczkach,
  • malinach,
  • jabłkach,
  • gruszkach,
  • morelach,
  • śliwkach,
  • kiwi,
  • nasionach dyni i słonecznika.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie błonnika u osób dorosłych na poziomie 20-40 g. I nie powinno się tych dawek przekraczać, gdyż skutkiem nadmiaru błonnika w organizmie mogą być niedobory cynku, wapnia i żelaza oraz zaparcia lub wzdęcia. Błonnika powinny się też wystrzegać osoby z wrzodami żołądka, niedokrwistością czy zapaleniem dróg żółciowych.

Reklama

Zobacz także: Płatki owsiane pomogą zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cholesterolu i skupić się!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane