Błonnik – ten składnik pomaga szybko zrzucić zbędne kilogramy
Błonnika zmniejsza wchłanianie cholesterolu i obniża stężenie glukozy we krwi. Ale docenią go nie tylko osoby zagrożone miażdżycą czy cukrzycą. Bo błonnik, zapewniając uczucie sytości, ułatwia odchudzanie.

- Matylda Nowak
Błonnik (włókno pokarmowe) to substancje wchodzące w skład ścian komórkowych roślin. Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny (celuloza, ligniny, pektyny), który wchłania wodę, ale się w niej nie rozpuszcza, pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia i ułatwiając usunięcie z organizmu zalegających resztek pokarmowych.
Za to błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny, śluzy roślinne, frukto-oligosacharydy) wiąże wodę, tworząc galaretowaną substancję. I pęczniejąc w ten sposób w żołądku daje uczucie sytości. Ponadto błonnik rozpuszczalny:
- spowalnia wchłanianie węglowodanów,
- opóźnia wchłanianie trójglicerydów (tłuszczów, które w nadmiarze mogą powodować otyłość, insulinooporność i cukrzycę),
- zwiększa wydalanie tłuszczów z organizmu oraz
- wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit.
Błonnik – zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny – pozytywnie wpływa na stan organizmu oraz ułatwiając zrzucenie zbędnych kilogramów.

Źródła błonnika jedzeniu
W aptekach i niektórych drogeriach możemy kupić suplementy z błonnikiem w postaci kapsułek do połykania lub proszku, który można wypić z wodą, sokiem lub zielonym koktajlem. Nie trzeba jednak zaopatrywać się w te specyfiki, ponieważ błonnik znajdziemy w jedzeniu.
Osoby odchudzające się powinny szukać błonnika zwłaszcza w:
- kaszy gryczanej,
- kaszy jęczmiennej,
- ryżu brązowym,
- pieczywie żytnim,
- płatkach zbożowych pszennych i żytnich,
- otrębach,
- szpinaku,
- kalafiorze,
- pomidorach,
- nasionach roślin strączkowych (fasoli, soi),
- orzechach,
- porzeczkach,
- malinach,
- jabłkach,
- gruszkach,
- morelach,
- śliwkach,
- kiwi,
- nasionach dyni i słonecznika.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie błonnika u osób dorosłych na poziomie 20-40 g. I nie powinno się tych dawek przekraczać, gdyż skutkiem nadmiaru błonnika w organizmie mogą być niedobory cynku, wapnia i żelaza oraz zaparcia lub wzdęcia. Błonnika powinny się też wystrzegać osoby z wrzodami żołądka, niedokrwistością czy zapaleniem dróg żółciowych.
Zobacz także: Płatki owsiane pomogą zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cholesterolu i skupić się!