Reklama

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą, a leczniczą, będącą swojego rodzaju formą detoksu dla organizmu. Opiera się na wyeliminowaniu produktów z wysoką zawartością błonnika lub ograniczeniu ich obecności w codziennych posiłkach ze względu na ich drażniące na jelita działanie. Dieta ubogoresztkowa przewiduje go jedynie 10 g dziennie.Zobacz także: Dieta na odporność - co jeść, by ją wzmocnić?

Reklama

Zasady diety ubogoresztkowej

Dieta tego typu zaliczana jest do lekkostrawnych. Powinna posiadać od 2000 do 3000 kcal i składać się z pięciu lub sześciu posiłków dziennie. Zakłada ona 10 g błonnika (standardowo zjadamy ok. 30 g), 60-70 g tłuszczu i 80-120 g białka dziennie. Ilość posiłków ma być większa, a porcje mniejsze niż dotychczas. Podczas stosowania diety ubogoresztkowej ważny jest również sposób przygotowywania produktów. Każdy z nich powinien zostać poddany obróbce termicznej, jednak nie być smażony na tłuszczu. Najlepiej jeśli będzie gotowany na wodzie lub parze, ale również pieczony w folii lub duszony.Dieta ubogoresztkowa rozpoczyna się zwykle od trzech dni diety płynnej, która opiera się na spożywaniu np. słabej herbaty czy produktów w postaci półpłynnej, jak marchwiowe puree. Jeśli organizm nie przejawia dokuczliwych, silnych objawów problemów przewodu pokarmowego, taki wstęp nie jest jednak konieczny. Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu

Kto powinien stosować dietę ubogoresztkową?

Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób posiadających problemy z przewodem pokarmowym, głównie jelitami (np. przy zespole jelita drażliwego), ale również chcą poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.

Jakie produkty dopuszcza dieta ubogoresztkowa?

Na diecie ubogoresztkowej dopuszcza się i dobrze sięgać m.in. po:

  • makaron,
  • mąkę pszenną,
  • banany,
  • jabłka,
  • owoce jagodowe,
  • herbatę,
  • chude mleko i sery twarogowe,
  • bułki pszenne i jasne pieczywo,
  • warzywa - marchew, sałatę, pomidora,
  • masło,
  • indyka, chudą szynkę , polędwiczki z kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę,
  • gotowane warzywa - najlepiej korzeniowe (np. seler)
  • cukier, miód, dżemy owocowe.

Zobacz także: Suchy post, czyli modna dieta z Instagrama, która może wywołać problemy zdrowotne

Czego nie jeść na diecie ubogoresztkowej?

W diecie ugoboresztkowej należy unikać i ograniczać następujące produkty:

  • alkohol,
  • ostre przyprawy,
  • orzechy,
  • pieczywo razowe,
  • owsianki,
  • gruboziarniste kasze,
  • warzywa strączkowe,
  • wędzone ryby,
  • tłuste mięso,
  • tłuste mleko,
  • tłuszcze odzwierzęce.
Reklama

Źródło zdjęcia głównego: Tijana Drndarski on Unsplash

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane