Dieta ubogoresztkowa - zasady detoksu dla poprawy kondycji organizmu
Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia i zadbać o jelita. Polega na ograniczeniu błonnika w codziennym jadłospisie. Jest idealna jako domowy, zdrowy detoks.

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą, a leczniczą, będącą swojego rodzaju formą detoksu dla organizmu. Opiera się na wyeliminowaniu produktów z wysoką zawartością błonnika lub ograniczeniu ich obecności w codziennych posiłkach ze względu na ich drażniące na jelita działanie. Dieta ubogoresztkowa przewiduje go jedynie 10 g dziennie.Zobacz także: Dieta na odporność - co jeść, by ją wzmocnić?
Zasady diety ubogoresztkowej
Dieta tego typu zaliczana jest do lekkostrawnych. Powinna posiadać od 2000 do 3000 kcal i składać się z pięciu lub sześciu posiłków dziennie. Zakłada ona 10 g błonnika (standardowo zjadamy ok. 30 g), 60-70 g tłuszczu i 80-120 g białka dziennie. Ilość posiłków ma być większa, a porcje mniejsze niż dotychczas. Podczas stosowania diety ubogoresztkowej ważny jest również sposób przygotowywania produktów. Każdy z nich powinien zostać poddany obróbce termicznej, jednak nie być smażony na tłuszczu. Najlepiej jeśli będzie gotowany na wodzie lub parze, ale również pieczony w folii lub duszony.Dieta ubogoresztkowa rozpoczyna się zwykle od trzech dni diety płynnej, która opiera się na spożywaniu np. słabej herbaty czy produktów w postaci półpłynnej, jak marchwiowe puree. Jeśli organizm nie przejawia dokuczliwych, silnych objawów problemów przewodu pokarmowego, taki wstęp nie jest jednak konieczny. Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu
Kto powinien stosować dietę ubogoresztkową?
Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób posiadających problemy z przewodem pokarmowym, głównie jelitami (np. przy zespole jelita drażliwego), ale również chcą poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.
Jakie produkty dopuszcza dieta ubogoresztkowa?
Na diecie ubogoresztkowej dopuszcza się i dobrze sięgać m.in. po:
- makaron,
- mąkę pszenną,
- banany,
- jabłka,
- owoce jagodowe,
- herbatę,
- chude mleko i sery twarogowe,
- bułki pszenne i jasne pieczywo,
- warzywa - marchew, sałatę, pomidora,
- masło,
- indyka, chudą szynkę , polędwiczki z kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę,
- gotowane warzywa - najlepiej korzeniowe (np. seler)
- cukier, miód, dżemy owocowe.
Zobacz także: Suchy post, czyli modna dieta z Instagrama, która może wywołać problemy zdrowotne
Czego nie jeść na diecie ubogoresztkowej?
W diecie ugoboresztkowej należy unikać i ograniczać następujące produkty:
- alkohol,
- ostre przyprawy,
- orzechy,
- pieczywo razowe,
- owsianki,
- gruboziarniste kasze,
- warzywa strączkowe,
- wędzone ryby,
- tłuste mięso,
- tłuste mleko,
- tłuszcze odzwierzęce.
Źródło zdjęcia głównego: Tijana Drndarski on Unsplash