Reklama

Produkty niskokaloryczne to takie, które nie zawierają więcej niż 40 kcal w 100 g w przypadku żywności stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w przypadku płynów. Jeśli zależy nam, aby nasze produkty były niskokaloryczne, to wybierajmy takie, które mają wysoką zawartość wody, jak melon czy ogórek. To szczególnie ważne dla osób, które są na diecie odchudzającej, a ta lista przyda im się przy tworzeniu jadłospisu dietetycznego.

Reklama

Czy produkt „fit” rzeczywiście jest produktem niskokalorycznym?

Produkty niskokaloryczne prawidłowo powinniśmy nazywać produktami o niskiej wartości energetycznej. Producenci często używają określeń typu „fit” czy „slim” jednak takie hasła często są jedynie chwytem reklamowym, ponieważ nie są regulowane prawnie. Inaczej w przypadku nazw „light” - wtedy produkty mają obniżoną wartość kaloryczną o 30% od swoich „pierwowzorów”.

Lista 25 produktów niskokalorycznych

  1. ogórek małosolny: 11 kcal
  2. sok z ogórków kiszonych: 11 kcal
  3. ogórek świeży: 14 kcal
  4. sałata masłowa: 14 kcal
  5. biała rzodkiew: 14 kcal
  6. rabarbar: 15 kcal
  7. kapusta kiszona: 16 kcal
  8. kapusta pekińska: 16 kcal
  9. cukinia: 17 kcal
  10. seler naciowy: 17 kcal
  11. sok pomidorowy: 17 kcal
  12. rzodkiewka: 18 kcal
  13. pomidor: 19 kcal
  14. pieczarka: 21 kcal
  15. zielone szparagi: 21 kcal
  16. papryka zielona: 22 kcal
  17. szpinak baby: 22 kcal
  18. kapary: 23 kcal
  19. woda z kokosa: 24 kcal
  20. rukola: 25 kcal
  21. mini marchewka: 25 kcal
  22. botwinka: 25 kcal
  23. bakłażan: 26 kcal
  24. kalafior: 27 kcal
  25. brokuł: 31 kcal

Co jeść na redukcji?

Wszystkie wyżej wymienione produkty świetnie sprawdzą się przy diecie redukcyjnej - mają mało kalorii, a wiele składników odżywczych. O czym jeszcze warto pamiętać przy takiej diecie?

  • O unikaniu cukrów prostych - lepiej zastąpić je węglowodanami złożonymi
  • O jedzeniu zdrowych tłuszczów, które znajdziemy na przykład w awokado
  • O uważaniu na kaloryczne mięso czerowne - warto zamiast niego wybierać na przykład drób
  • O zastępowaniu słodzonego niabiału - zamiast niego proteinowe czy wysokobiałkowe jogurty, sery
  • O odpowiedniej ilości warzyw i owoców w diecie
  • O pożegnaniu ze słodzonymi napojami

Pamiętajmy również o tym, że przy redukcji liczenie kalorii jest kluczowe, dlatego nawet te produkty niskokaloryczne trzeba wliczać do swojego jadłospisu. To najczęściej popełniane błędy przy liczeniu kalorii:

  • Niedokładne domierzanie ilości produktów takich jak olej czy oliwa.
  • Niewliczanie podjadania
  • Niewliczanie napojów
  • Nie liczenie kalorii z owoców
  • Odmierzanie kaloryki produktów przed ich obróbką termiczną

Śniadanie na redukcji

Jak wszyscy wiemy, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I nie chodzi tu tylko o energię, ale również o napędzenie całego dnia i poprawienie sobie humoru, dlatego warto przyłożyć się, aby ten posiłek był smaczny, kolorowy i syty. Co podać na śniadanie na redukcji?

  • Pieczona owsianka

Składniki:

  1. płatki owiane
  2. banan
  3. jajko
  4. mleko
  5. proszek do pieczenia
  6. gorzka czekolada lub owoce

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę, dodajemy rozgniecionego banana i jajko. Miksujemy, a następnie dolewamy kilka łyżek mleka oraz szczyptę proszku do pieczenia. Przelewamy mieszankę do naczynia żaroodpornego i dekorujemy gorzką czekoladą lub ulubionymi owocami. Owsiankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

  • Warzywne smoothie

Składniki:

  1. długi ogórek
  2. garść agrestu
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 2 liście kapusty
  5. pół szklanki jogurtu
  6. pieprz
Reklama

Warzywa umyj, pokrój na kawałki i zmiksuj. Dodaj agrest, jogurt i pieprz, zmiksuj ponownie na gładką masę.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane