Lista 25 produktów niskokalorycznych - po jakie składniki warto sięgać podczas odchudzania?
Produkty niskokaloryczne są szczególnie ważne dla osób, które walczą o niższą wagę. Przygotowaliśmy dla was listę produktów i składników, po które warto sięgać, jeśli chcemy, aby nasza waga wskazywała coraz niższą liczbę i Wyjaśnimy, dlaczego nie zawsze warto sięgać po produkty z napisem „fit” czy „slim”.

- Redakcja Wizaz.pl
Produkty niskokaloryczne to takie, które nie zawierają więcej niż 40 kcal w 100 g w przypadku żywności stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w przypadku płynów. Jeśli zależy nam, aby nasze produkty były niskokaloryczne, to wybierajmy takie, które mają wysoką zawartość wody, jak melon czy ogórek. To szczególnie ważne dla osób, które są na diecie odchudzającej, a ta lista przyda im się przy tworzeniu jadłospisu dietetycznego.
Czy produkt „fit” rzeczywiście jest produktem niskokalorycznym?
Produkty niskokaloryczne prawidłowo powinniśmy nazywać produktami o niskiej wartości energetycznej. Producenci często używają określeń typu „fit” czy „slim” jednak takie hasła często są jedynie chwytem reklamowym, ponieważ nie są regulowane prawnie. Inaczej w przypadku nazw „light” - wtedy produkty mają obniżoną wartość kaloryczną o 30% od swoich „pierwowzorów”.

Lista 25 produktów niskokalorycznych
- ogórek małosolny: 11 kcal
- sok z ogórków kiszonych: 11 kcal
- ogórek świeży: 14 kcal
- sałata masłowa: 14 kcal
- biała rzodkiew: 14 kcal
- rabarbar: 15 kcal
- kapusta kiszona: 16 kcal
- kapusta pekińska: 16 kcal
- cukinia: 17 kcal
- seler naciowy: 17 kcal
- sok pomidorowy: 17 kcal
- rzodkiewka: 18 kcal
- pomidor: 19 kcal
- pieczarka: 21 kcal
- zielone szparagi: 21 kcal
- papryka zielona: 22 kcal
- szpinak baby: 22 kcal
- kapary: 23 kcal
- woda z kokosa: 24 kcal
- rukola: 25 kcal
- mini marchewka: 25 kcal
- botwinka: 25 kcal
- bakłażan: 26 kcal
- kalafior: 27 kcal
- brokuł: 31 kcal
Co jeść na redukcji?
Wszystkie wyżej wymienione produkty świetnie sprawdzą się przy diecie redukcyjnej - mają mało kalorii, a wiele składników odżywczych. O czym jeszcze warto pamiętać przy takiej diecie?
- O unikaniu cukrów prostych - lepiej zastąpić je węglowodanami złożonymi
- O jedzeniu zdrowych tłuszczów, które znajdziemy na przykład w awokado
- O uważaniu na kaloryczne mięso czerowne - warto zamiast niego wybierać na przykład drób
- O zastępowaniu słodzonego niabiału - zamiast niego proteinowe czy wysokobiałkowe jogurty, sery
- O odpowiedniej ilości warzyw i owoców w diecie
- O pożegnaniu ze słodzonymi napojami
Pamiętajmy również o tym, że przy redukcji liczenie kalorii jest kluczowe, dlatego nawet te produkty niskokaloryczne trzeba wliczać do swojego jadłospisu. To najczęściej popełniane błędy przy liczeniu kalorii:
- Niedokładne domierzanie ilości produktów takich jak olej czy oliwa.
- Niewliczanie podjadania
- Niewliczanie napojów
- Nie liczenie kalorii z owoców
- Odmierzanie kaloryki produktów przed ich obróbką termiczną
Śniadanie na redukcji
Jak wszyscy wiemy, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I nie chodzi tu tylko o energię, ale również o napędzenie całego dnia i poprawienie sobie humoru, dlatego warto przyłożyć się, aby ten posiłek był smaczny, kolorowy i syty. Co podać na śniadanie na redukcji?
- Pieczona owsianka
Składniki:
- płatki owiane
- banan
- jajko
- mleko
- proszek do pieczenia
- gorzka czekolada lub owoce
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę, dodajemy rozgniecionego banana i jajko. Miksujemy, a następnie dolewamy kilka łyżek mleka oraz szczyptę proszku do pieczenia. Przelewamy mieszankę do naczynia żaroodpornego i dekorujemy gorzką czekoladą lub ulubionymi owocami. Owsiankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
- Warzywne smoothie
Składniki:
- długi ogórek
- garść agrestu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście kapusty
- pół szklanki jogurtu
- pieprz
Warzywa umyj, pokrój na kawałki i zmiksuj. Dodaj agrest, jogurt i pieprz, zmiksuj ponownie na gładką masę.