Dieta Kopenhaska – zasady diety, wady i zalety. Dokładny jadłospis
Dieta Kopenhaska to dieta odchudzająca, która trwa przez 13 dni. Jadłospis tej diety polega na jedzeniu głównie mięsa, jajek i wybranych warzyw, a efekty mają być widoczne po kilku tygodniach. Eksperci spekulują, że dzięki tej diecie można zrzucić od 4 do 8 kg.

- Matylda Nowak, Katarzyna Dobrzyńska
Dieta kopenhaska jest często też nazywana dietą trzynastodniową lub szwedzką. Jest przeznaczona dla osób, które są nastawione na szybkie zrzucenie wagi, ale są również gotowe na restrykcyjny jadłospis, który nie ma zbyt wielu ustępstw. Warto zaznaczyć, że tego typu diety nie powinny być stosowane nieprzerwanie przez kilka miesięcy. Przez wyłączenie niektórych grup składników może ona doprowadzić do anemii lub innych skutków ubocznych. Przy tak restrykcyjnych dietach warto też brać pod uwagę ryzyko związane z efektem jo-jo. Sprawdźcie, jak wygląda przykładowy jadłospis i jakie są zasady diety.
Spis treści:
- Na czym polega dieta kopenhaska? Zasady
- Dieta kopenhaska – efekty. Ile można można schudnąć?
- Wady diety kopenhaskiej - przeciwskazania do stosowania diety odchudzającej
- Jadłospis diety kopenhaskiej na 13 dni
Na czym polega dieta kopenhaska? Zasady
Dieta kopenhaska ma bardzo restrykcyjne reguły, określające nie tylko ilość przyjmowanych dziennie kalorii czy rodzaje dozwolonych pokarmów, ale też dokładne godziny ich spożywania. Zwolennicy tej diety przekonują, że na sukces mogą liczyć tylko osoby rygorystycznie stosujące się jej zasad, czyli:
- Przestrzegające jej przez 13 dni.
- Dostarczające swojemu organizmowi dziennie od 500 do 900 kcal.
- Spożywające trzy posiłki dziennie o konkretnych godzinach - śniadanie 8.00-9.00, obiad 13.00-14.00, kolacja do 18.00 - dopuszcza się 30-minutowe odstępstwa.
- Wypijające minimum 2 litry wody dziennie.
- Pijące czarną kawę bez mleka, ale za to z dozwoloną ilością cukru.
- Unikające soli i innych przypraw.
Dieta kopenhaska – efekty. Ile można można schudnąć?
Stosując się do tych zasad można w ciągu 13 dni zrzucić od 4 do 8 kg masy ciała (a według niektórych dietetyków nawet do 11 kg), tylko jeśli stosujemy się do wszystkich, rygorystycznych zasad diety. Diecie towarzyszą jednak dość nieprzyjemne efekty uboczne i nie jest ona odpowiednia dla każdego. Menu diety kopenhaskiej jest bardzo ubogie, więc 13 dni może wydawać się znacznie dłuższe niż w rzeczywistości, co warto wziąć pod uwagę, jeśli nie jesteś osobą wytrwałą.
Zobacz także: Dieta ketogeniczna dla początkujących - przykładowy jadłospis, zasady i efekty
Wady diety kopenhaskiej - przeciwskazania do stosowania diety odchudzającej
Dietę kopenhaską jest dietą bardzo wymagającą, więc mogą stosować tylko osoby całkowicie zdrowe i dorosłe (najlepiej będące w średnim wieku). W związku z deficytem energetycznym (dostarczaniem organizmowi zbyt małej ilości kalorii), w czasie diety kopenhaskiej można czuć się znużonym i ospałym. W związku z ryzykiem omdlenia zaleca się także w trakcie trwania tej diety unikać wysiłku fizycznego, w tym uprawiania sportów. Osoby stosujące dietę kopenhaską często skarżą się na:
- osłabienie,
- bóle głowy,
- bóle brzucha,
- nudności,
- wypadanie włosów,
- łamliwe paznokcie.
Jadłospis diety kopenhaskiej na 13 dni
Decydując się na dietę kopenhaską, musimy przyzwyczaić się do dość ubogiego, raczej nudnego i niezbyt smacznego jadłospisu. Opiera się ona głównie na białku i jest (niestety) bardzo uboga w błonnik. Spożycie pieczywa jest maksymalnie ograniczone, a ryż, kasze czy makarony – całkowicie wykluczone. Dieta kopenhaska trwa 13 dni, a te są szczegółowo rozpisane:.
Dzień 1. i 8.
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru.
- Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.
- Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Dzień 2. i 9.
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru.
- Obiad: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut).
- Kolacja: szynka drobiowa (100 g), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.
Dzień 3. i 10.
- Śniadanie: 1 kubek kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka).
- Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc.
- Kolacja: 2 jajka na twardo, szynka (100 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Dzień 4. i 11.
- Śniadanie: 1 kubek kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru.
- Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, serek wiejski (100-150 g).
- Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.
Dzień 5. i 12.
- Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny.
- Obiad: 300 g chudej gotowanej lub usmażonej bez tłuszczu ryby (pstrąg, dorsz, sola) z sokiem z cytryny.
- Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów.
Dzień 6. i 13.
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa.
- Obiad: duszona pierś kurczaka bez skóry (150 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
- Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka.
Dzień 7.
- Śniadanie: 1 kubek zielonej lub czarnej herbaty bez cukru.
- Obiad: pierś kurczaka bez skóry (150 g) grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc.
- Kolacja: post.
Dieta kopenhaska to jedna z tych modnych obecnie diet, które – choć zapewniają szybkie schudnięcie – mogą wywołać problemy zdrowotne. Dlatego wszystkim, którzy planują przetestować ten sposób na zrzucanie kilogramów, zalecamy ostrożność, rozsądek i rozważenie nieco bardziej zbilansowanej diety.