Reklama

Dieta paleo przez wielu badaczy uważana jest za dietę pierwotną człowieka, do której teoretycznie jesteśmy najbardziej dostosowani pod względem genetycznym. Wyklucza ona jednak całkowicie całe grupy produktów, do których w dzisiejszych czasach jesteśmy mocno przyzwyczajeni: zboża, nabiał, słodycze i słodziki.

Reklama

Zasady diety paleo

Dieta paleo jest często polecana przez osoby trenujące na siłowni, a to dlatego, że w takiej diecie występuje bardzo duża podaż białka i tłuszczów, a spożywane węglowodany są łatwo przyswajalne. Pod tym względem dieta ta jest podobna to diety ketogenicznej i diety tłuszczowej. Dietetycy mają jednak o niej niezbyt dobre zdanie. Dieta paleolityczna naraża nas na różnego rodzaju niedobory mikro i makroelementów.

Przede wszystkim w diecie paleo konieczne jest spożywanie dużej ilości mięsa, ryb i jaj. Wegańskie zamienniki mięsa nie wchodzą tu w grę, bo to produkty wysoko przetworzone.

Ponieważ w diecie paleo zakładamy, że możemy zjeść wszystko to, co jadał człowiek pierwotny, konieczne jest zrezygnowanie ze zbóż. Ludzie przed naszą erą prowadzili koczowniczy tryb życia, oznacza to, że spożywali tylko to, co upolowali lub znaleźli.

W diecie paleo nie ma też miejsca na nabiał. Tysiące lat temu homo sapiens nie hodowali bydła, a mleko zwierząt spożywali sporadycznie.

Ten rodzaj diety nie ogranicza spożywania warzyw poza jednym wyjątkiem - ziemniakami, które są bogate w skrobię. Jeśli chodzi o owoce, tu zupełnie nie ma restrykcji.

Zobacz także: 5 najmniej kalorycznych owoców, które ułatwią ci odchudzanie

Produkty dozwolone na diecie paleo:

  • mięso i ryby
  • jaja
  • owoce morza
  • orzechy
  • nasiona
  • owoce
  • warzywa z wyjątkiem ziemniaków

Produkty niedozwolone na diecie paleo:

  • produkty gotowe, wysoko przetworzone
  • nabiał
  • zboża
  • rośliny strączkowe
  • cukier i słodziki

Efekty diety paleo

Dieta paleo jest dość rygorystyczna, dlatego sumienne stosowanie jej z pewnością przyniesie nam utratę wagi w ciągu pierwszych tygodni, z czasem niezbędne będzie jednak liczenie kalorii. Po około dwóch tygodniach zauważalne będzie też większe uczucie sytości po posiłkach i zmniejszenie żołądka. Wiele osób po przejściu na dietę paleo dostrzega zwiększenie energii i witalności życiowej. Osoby aktywne fizycznie z pewnością zauważą także wzrost wydolności i zwiększenie masy mięśniowej. Ci z was, którzy dotychczas borykali się z nietolerancjami pokarmowymi, prawdopodobnie również odetchną z ulgą.

Dietetycy przestrzegają jednak, aby nie stosować diety paleolitycznej przez dłuższy czas (dłużej niż 2-3 miesiące). Wykluczanie całych grup produktów bez wyraźniej przyczyny (na przykład nietolerancji) może sprzyjać problemom ze zdrowiem i sporym niedoborom, w szczególności wapnia i witaminy D.

Dieta paleo jadłospis na jeden dzień

Aby jeszcze bardziej zbliżyć się do jadłospisu naszych przodków, warto w diecie paleo zawrzeć przepisy, które nie wymagają gotowania. Im częściej będziemy jeść surowe warzywa, owoce, orzechy tym lepiej. Nie powinniśmy oczywiście spożywać surowego mięsa - te najlepiej upiec lub ugotować.

  • Śniadanie: gotowane jaja

Dwa jaja ugotuj tak jak lubisz, na miękko bądź na twardo. Do śniadania przygotuj lekką sałatkę z pomidora, cebuli czerwonej i sałaty rzymskiej.

  • II śniadanie: owoce z orzechami

Przygotuj swoje ulubione świeże owoce, na przykład maliny. Zjedz je z garścią migdałów. Migdały możesz też wcześniej zblendować na gęstą pastę i polać nią owoce.

  • Obiad: łosoś ze szparagami

Kawałek łososia ze skórą upiecz w piekarniku z dodatkiem ulubionych ziół i cytryny. Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut aż zmiękną. Do dania możesz dodać też odrobinę musztardy (wybierz tę o naturalnym składzie).

  • Przekąska: pieczony kalafior

Główkę kalafiora podziel na drobniejsze części i wrzuć do gotującej się wody na 2-3 minuty. Następnie przełóż na blachę i dodaj ulubione przyprawy. My polecamy sól morską, paprykę i rozmaryn. Piecz kalafiora w 180 stopniach przez około 15-20 minut aż się zarumieni. Do warzywa możesz podać sos z passaty pomidorowej z dodatkiem ziół lub guacamole z awokado i pomidora.

  • Kolacja: bananowe babeczki

Jednego dojrzałego banana rozgnieć na papkę, a następnie dodaj do niego jajko, trzy łyżki mleka roślinnego i dwie łyżki mąki migdałowej oraz szczyptę cynamonu. Dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do mniejszych foremek. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane