|
|
#91 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jesienią zaczyna się szkoła - nasz berbeć do nas "Mamo!" zawoła (IX - X 2009)
|
|
|
|
|
#92 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jesienią zaczyna się szkoła - nasz berbeć do nas "Mamo!" zawoła (IX - X 2009)
Cytat:
![]() A dlaczego taka uboga dieta? Cytat:
Choć na razie nie jest jeszcze tragicznie.My tez Nadii dajemy mleko w butli czasami. Przynajmniej moge sie wyrwac pozałatwiać swoje sprawy. No i w nocy z półtoragodzinnego seansu karmiąco-usypiającego robi się pół godziny. Tylko po butli zawsze ulewa. Nawet jak odbeknie. Mija nawet kwadrans i chluścik. Nieduży, ale zawsze. Ja już chyba powoli będę mniej brudzić. Kolor się zmienił na dużo mniej krwisty i mniej tego. Oby tak dalej ![]() Cytat:
Ja musze odebrać pas od ciotki, bo zaczyna mnie denerwować ta fałdka na brzuchu. Noszę wyższe spodnie, żeby ją wepchnąć w środek ![]() Cytat:
Piękne zdjęcia. Robiliście profesjonalną sesję? jak było? Chyba zaczęły się u nas kolki. Mała pręży się cały wieczór. Kupki sadzi , ale nie może ise wypierdzieć. W końcu po kolejnym cycu (trochę popiła, trochę pociamkała) zasnęła, ale w pogotowiu stoi butelka z rumiankiem. Mieliśmy na weekend gości i obżarłam się ciastem. Może za dużó, albo nie takie? juz sama nie wiem i sobie teraz wyrzucam, że przez moje obżarstwo dziecko się męczy.
|
|
|
#93 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja dzięki butelce ciągle urywam się z domu i zostawiam chłopaków samych Mąż nawet małego przewija W piątek miałam cc, w poniedziałek wyszłam ze szpitala, a w czwartek już uciekłam z domku na 4h do mamy W piątek byłam u fryzjera. Zaczynam odżywać po ciąży. Wczoraj byliśmy na pierwszym spacerze Dobrze, że jest taka piękna pogoda![]() Mały ważył 2990g, ale nie o wagę chodzi tylko o stan w jakim był po porodzie. Podduszony biedaczek na nic nie miał siły, tylko spał, nie jadł, nie płakał. |
|
|
|
|
|
#94 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Brokuły jem drugi dzień i na razie nic. Położna mówiła że są malo problematyczne, ale po opowieściach mojej kumpeli o kolkach Gajki mam schizę przed kolkami. Póki co Matylda ani jednej jeszcze nie miała (tfu tfu, odpukać!) ale ja tak kocham spać że nie chciałabym żadnej zaliczyć. A z jedzeniem sobie troszkę folguję, nie powiem. Nie zamierzam żyć na samej marchewie i jabłkach (które skądinąd uwielbiam, no ale ile można?) ![]() Jak się wygoję to wracam na basen. A potem zobaczę czy będę kupować pas. Na razie wciągam brzuch jak Fasolka i nie unikam aktywności fizycznej typu sprzątanie ![]() Dzisiaj wyrwałam się do miasta a TŻ został z Małą sam na sam. Przyznać muszę że czułam się dziwnie "na wolności". I następnym razem na pewno trochę mleka odciągnę, bo nie da się przewidzieć kiedy dziecku zachce się jeść. Ale przeżyliśmy ![]() Cytat:
No, a takie wsysanie na ostatnim milimetrze to boooli...A propos sutków. Dokupiłam dzisiaj drugi zestaw kapturków, bo używam ich najczęściej w nocy gdy się mała ślizga na bepanthenie. A już zdażyło mi się walnąć w ścianę nocy do kuchni korki wyparzyć... ![]() Aha, i pozbyliśmy się dzisiaj kikutka. Trudno na razie powiedzieć czy mała będzie miała ładny pępek. Trzeba zaczekać aż przybierze na wadze i pępek się trochę schowa, bo na razie ma takiego wentylca na wierzchu że aż o spodenki zahacza ![]() Trzymajcie kciuki za mnie i za moje gardło, bo wydaje mi się ze coraz bardziej boli...
|
|
|
#95 | |
|
Rozeznanie
|
Przecudne zdjęcia
Normalnie kruszynka ![]() Cytat:
Trzymajcie się cieplutko
|
|
|
#96 | |
|
Raczkowanie
|
A co tu tak pusto? Czyżbyście nie miały na nic czasu?
![]() Cytat:
Zamieszczam fotkę z pierwszych prób chustowych Darła się w niebogłosy sekundę wcześniej zanim ją tam wsadziłam. W chuście śpi jak aniołeczek. Trzy pieczenie na jednym ogniu: raz - mam spokój, dwa - mała szczęśliwa, trzy - strasznie się boję że mała ma dysplazję bioderek a w chuście siedzi "na żabę" więc pomagam jej girkom się tam ładnie wpasować. Z tą dysplazją to nie jakaś tam moja schiza tylko już w szpitalu dostałam skierowanie do poradni preluksacyjnej, bo mała ma utrudnione odwodzenie nóżek. No niestety, jest dziewczynką, była ułożona miednicowo i miałam małowodzie. I jak tu się nie bać?
|
|
|
#97 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Muszę się w końcu za chustą rozglądnąć bo przed porodem nie zdążyłam a młody lubi być blisko mnie. My dla odmiany będziemy się konsultować z lekarzem w sprawie nerek bo usg wykazało zastój moczu w jednej nerce. Mój głodomorek właśnie przez sen usiłuje zjeść rączkę cmokanie słychać w całym domu
|
||
|
|
|
|
#98 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też już kombinowałam co tu zrobic, żeby miec czas na jakiekolwiek działania i nosidełko jest już w drodze ![]() Fajne, takie dwupołożeniowe - na leżąco dla noworodka i na siedząco dla starszego maluszka. Prezentuję Wam Stasia |
||
|
|
|
|
#99 | |
|
Rozeznanie
|
A jaki wciągany przez nogi czy zapinany na rzep ?? Bo nie wiem który lepszy.
Cytat:
Staś jest słodki Dzisiaj u nas była położna środowiskowa, super fajna babeczka, jeszcze takiej przemiłej osoby nie spotkałam. |
|
|
|
|
|
#100 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Masz jakiegoś linka do tego nosidełka? My się właśnie rozglądamy za jakimś. Cytat:
Te położne to chyba wszystkie takie fajne babki
|
||
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Mi położna powiedziała (po konsultacji z ginekologami), że pas to zabójstwo dla brzucha - przyzwyczai mięśnie, a jak się go zdejmie to cały efekt pryska. I podobno lepsze są te majtki z haftkami. Zastanawiam się czy w ogóle cokolwiek kupować czy po prostu nie zacząć ćwiczyć jak się skończy połóg...
Dziewczyny, które miały cc - jak tam Wasze blizny? Smarujecie czymś? Wiem, że Cepan dopiero po 6 tygodniach, ale wczoraj usłyszałam, że powinnam smarować maścią witaminową lub spirytusem... W ogóle nad blizną zrobił mi się mały wałek od tego drugiego szwa, jestem wściekła, bo nie wiem czy lekarz przy szyciu nie schrzanił roboty... Pochwalę się jeszcze, że Maja wczoraj spała od północy do 8 rano, a dzisiaj od 23:30 do 5 - nie mam co narzekać ![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Mi się trafiła mocno średnia - w papierkowej robocie była dobra, ale reszta pozostawiała sporo do życzenia... |
|
|
|
|
#102 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze go nie zakładałam, bo cały czas krwawię. Dziewczyny po cc, jak długo plamiłyście? Na bliznę położna poleciła mi maść Tointex - można stosować po 7 dobach od cięcia, nawet jeżeli się sączy coś z blizny. Natomiast później, jak już się rana zagoi mam stosować Contatubex. |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zadomowienie
|
Bo jako dziecko miałam alergię pokarmową i podobno powinnam teraz absolutnie wykluczyć ryzykowne pokarmy, żeby Młoda się nie męczyła. Przynajmniej przez pierwszy miesiąc...
Bądź tu mądry i pisz wiersze - każdy mówi co innego. Środowiskowa powiedziała, że nie może, inna położna, że nie powinnam dziecka wybudzać, pani doktor to samo. Maja się obudziła, trochę postękała, przystawiłam ją do cyca, ale nie chciała ssać, więc wróciła do łóżeczka. Cytat:
Cytat:
Ooo, wyślę męża do apteki - dzięki za informacje |
||
|
|
|
|
#107 | |
|
Raczkowanie
|
![]() Dziewczyny u mnie porażka ![]() Miał 40 stopni gorączki Moje mysli kłębiły sie ku najgorszemu,nowotwór Kuba dostaje antybiotyki trzy razy dziennie i ma inhalacje.W szpitalu posiedzą do poniedziałkiu,porażka.Mąż cały czas jest z nim,a ja czuje sie rozdarta na kawałki,w łożeczku mały robaczek,a w szpitalu chory synek Dziewczyny uważajcie na Wasze szkraby,teraz najgorszy okres na te wszystkie choróbska ![]() A mój mały Kacperek U nas chyba też kolki się zaczynają,mały budzi sie z płaczem,pręży,robi się czerwony i pochwili zasypia,biedaczek nie wiem jak mu pomóc,narazie stosuje ciepłą pieluszke na brzuszek,a jak to nie pomoże to włączymy jakieś kropelki.Była dzisiej u nas położna mały waży 2800,a jak nas wypisywali ze szpitala miał 2340,pulpecik się robi ![]() Dziewczyny ropieją Waszym maluszką oczka?Bo mojemu jedno lekarz zalecił masowanie kącika,i przemywanie solą i rumiankiem,a jak to nie pomoże to trzeba będzie odwiedzić okuliste,cholera jasna Cytat:
Ta jego czuprynka poprostu wymiata Przystojniak jak się patrzy
Edytowane przez kizia86 Czas edycji: 2009-09-22 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
kizia86 - moja Maja miała problem z ropiejącym oczkiem, przemywam je solą fizjologczną kilka razy dziennie, lekarz zalecił też krople Tobrex i jest duża poprawa - ropka zniknęła, teraz tylko czasem oczko łzawi.
|
|
|
|
|
#109 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czasem sie udaje, ale czasem robi dokładnie taką minę jak Staś Foki ![]() Czy został już zaklepany na zięcia?? Bo jak tak to się ustawię w kolejce No jaka fantastyczna czupryna! Będzie z niego łamacz damskich serc... Cytat:
![]() Daj znać co z nereczką synusia. Ale przecież będzie dobrze No jak na razie to chyba tylko eloteteie ma "średnią" a reszta swoje chwali. Moja jest bossska i nie chcę żadnej innej. Vivat położne! ![]() Cytat:
No i będę wspierać lokalną przedsiębiorczość ![]() Cytat:
No to ją budzę jak trza. Ale w nocy jest karmienie na jej żądanie.Teraz ze mnie lecą jakieś gluty - śluz zmieszany z odrobiną krwi (wyglada jak smarki z nosa po płakaniu ). I to właściwie tylko przy myciu. Czasem po karmieniu zauważam jakieś plamki na wkładce. To już chyba końcówka, bo naprawdę mało tego. Dzisiaj jest 18 dzień po moim cc.Cytat:
Cytat:
![]() kizia86 strasznie współczuję Ci tej sytuacji ze szkrabami. Najważniejsze że mąż może z synkiem zostać w szpitalu a Ty możesz zająć się Kacperkiem Matyldzie oczka nie ropieją, na szczęście. Mnie za to choróbsko chwyciło. Dzisiaj obudziłam się zalana, ale nie mleczkiem, tylko potem - cała pościel przemoczona. Wczoraj zaczęłam kaszleć. Gardło za to jakby mniej boli i lepiej się czuję. Może w końcu mija? Od soboty mnie męczy. Byleby tylko mała nie zachorowała ![]() Dziewczyny - szczególnie z Poznania i okolic, będę zamawiać Snappka i pieluchy na ekobaby.pl. Gdyby ktoś był czymś zainteresowany to jestem do usług Wyjdzie taniej za przesyłkę.
|
|
|
#110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że synek wróci jak najszybciej do zdrowia i będziecie razem całą rodzinką.Dobrze, że mały szkrab ładnie śpi, przybiera i nie przysparza mamie zmartwień. |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
witam kochane na odchowalni
poród był na mamuśkowym a teraz codzienna rzeczywistosć powiedzcie mi jak to jest u was z pokarmem - ja mam takie ilości że normalnie zaraz mi cycki wysadzi była dzisiaj położna i kazała Wojtka przystawiać co godzinę raz jedną pierś raz drugą trochę się udaje ale nie zawsze a w nocy to koszmar strasznie bolą... chyba zdecyduje się co jakiś czas na szałwie dzisiaj było wielkie wydarzenie bo był spacer ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- małemu oczko też ropiało i dostaliśmy w szpitalu kwas borny który zadziałał od razu i już nie ropieje
|
|
#112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale ja fachowcem od cycka mniejszym niż położna jestem
|
|
|
#113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiedziała mi także wszystko o szczepieniach. Z małżem zdecydowaliśmy się na szczepionki skojarzone 5 w 1, do tego rotawirusy i pneumokoki. 15 października idziemy na szczepienie. Całość będzie nas kosztowac 800 zł (100 zł za szczepinkę skojarzoną 5 w 1, 400 zł za pierwsza dawkę na rotawirusy i 300 zł za pierwszą dawkę na pneumokoki). Drugą dawkę na wzw B weźmiemy refundowaną. |
|
|
|
|
|
#115 | ||||
|
Rozeznanie
|
Hej, dziewczynki!
Dolączamy w końcu razem z Kirą A Matylda wielce fotogeniczna i gratuluję, że tak ładnie rośnie! ![]() I to na cycku z pokrzywy ![]() Cytat:
Gdyby nie, to rozważałam olejek rycynowy - myślę, że może być i lewatywa. Na samym początku parcia wyparłam z siebie jeszcze małego kleksa, którego położna bez komentarza sprzątnęła wraz z podkładem. Nie ma się czego wstydzić Cytat:
Cytat:
Poza tym nie jem na razie nabiału - zawsze marzyłam o diecie wegańskiej, tylko brakowało mi motywacji I słodyczy - co za koszmar!!! Poród przy tym to lajt - tylko parę godzin, a odwyk cukrowy już drugi tydzień![]() Kashin, czemu gruszki? Ja jem gotowane codziennie na śniadanie z płatkami ![]() Położna przychodzi do nas porodowa. Środowiskowa jeszcze nie była, bo nie zgłosiliśmy młodej do żadnej przychodni jeszcze. Cytat:
|
|
|
#116 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Eeeeeeeeee, nie pomyślałam żeby gruchę ugotować... Niepierdaczna wtedy nic a nic? ![]() A, i dzisiaj wypiłam kawę, bo myślałam że mi głowa wybuchnie. Nie pomogło i tak koniec końców łyknęłam ibuprofen. ![]() Cytat:
My dzisiaj też mieliśmy patronaż. Matylda została zważona - 2810 g, czyli 480 g w 15 dni "Cycek z pokrzywy" a jaki tłusty! ![]() Kizia, nasze maluchy miały i mają podobną wagę - możemy śledzić ich dalsze postępy w tej materii ![]() Co do szczepień to najprawdopodobniej też zdecydujemy się na skojarzone (110 zł). Nie wiem tylko co z tymi wszystkimi "kokami" i rotawirusami Muszę o tym jeszcze trochę poczytać. Podawałyście już maluchom witaminy K i D? Walczą z tym czy łatwo przyjmują? Bo nie wiem czy na jutro mam się psychicznie natawiać na akcję typu "jak podać kotu lekarstwo" Cytat:
Czas na popas glonojada
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
Fasoleczko, Twoja Julitka wyrasta na coraz piękniejszą kobietę!
Wiadomo po kim My ze szkoły, która mówi, by dziecka póki samo nie trzyma główki nie pionizować - więc najczęściej po jedzeniu nosimy Kirę na ramieniu z podpartymi paszkami. Albo w dowolnej pozycji, tylko nie 90 stopni. Generalnie odbija z rzadka i nie ulewa. Śpimy oczywiście razem, taki był plan To cudowne uczucie, przebudzać się w nocy na karmienie obok mojego krasnoludka Za to w dzień odkładamy ją do spania na super zdrowy, twardy materacyk gryczano-kokosowy ![]() Wagi nie posiadam, a w szpitalu nie byłam... Ale w kilka dni po porodzie, gdy obkurczyła mi się macica i wchłonęła skóra, wyglądałam na mniej niż przed zajściem w ciążę. 12 kg w sam raz ![]() Właśnie, jak to jest z tą wizytą kontrolną po połogu? Mnie położna zaleciła w 6 tygodniu i jakoś nie czuję potrzeby wcześniej... Mam nadzieję, że te 2 tygodnie to zalecenie po cięciu? Po kilku dniach od rozwiązania przeszłam w fazę lekkiego plamienia, która trwa do dziś - i tylko nie wiem, po co mi tyle tych wielkich podkładów ginekologicznych?? Pokarmu jeszcze nie odciągałam, chociaż dostałam laktator chyba NUK i nawet butelkę, hy. Po pierwszym nawale w 2 dobie laktacja ładnie mi się ustabilizowała i oby tak się utrzymało! ![]() Na spacery na body z długim rękawkiem zakładam jej welurowy pajacyk, do tego czapeczka. Nakrywam ją kocykiem wózkowym i ewentualnie pod spodem jeszcze pieluszką, gdy wieje. I się wozimy W domu lansujemy się w body z krótkim rękawkiem i skarpetach, a na noc śpioszki. Sprawdzam na karku, Kira jest cały czas ciepła. Nam neonatolog powiedział, że lepiej by dziecku było chłodniej niż je przegrzewać. Trudno ją wychłodzić w te upały - mamy okna na południe i tropiki w domu... Hmmm, a ja jem pieczywo tylko pełnoziarniste. I miód! A miała być dieta wegańska Oraz brokuły - bez żadnych problemów A że gruszki są wiatropędne to pierwsze słyszę?![]() Kashin, jaką testujecie chustę? Też mi się strasznie marzy, bo Kira w dzień jest dość aktywna, mało śpi - za to daje nam luzy w nocy I chciałabym ją mieć przy sobie, żeby móc cokolwiek zrobić Dziewczyny z Klubu Kangura polecają nam elastyczną na początek, ale jak po 2 miesiącach mam wymieniać na tkaną, to rozważam taką od razu...Kikuniu, super fotki! A Olo rozkoszny A Stasinek wymiata!!! Co za zabójcza fryzurka ![]() No, odrobiłam lekcje na Odchowalni, to zmiatam pod prysznic i do łóżka czuwać nad nocnym głodomorkiem Spokojnej nocy wszystkim mamuśkom!
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Karamari szczęściaro, ja wciąż widzę fartuszek z rozciągniętej skory na kościach biodrowych. Pocieszam się że to dopiero 19 dni od porodu i jeszcze się wstąpi. A, i próbowałam dzisiaj włożyć swoje jeansy. Próbowałam to dobre określenie. Przez biodra przelazły, ale zapiąć już się nie dało. Ja chcę na basen!!
Gruszki albo są wiatropędne albo tylko na mnie tak działają. Miód też wciągam, z tym moim choróbskiem nie wyobrażam sobie życia bez miodu i cytryny, skoro czosnek mi odebrali... ![]() Brokuły już uznałam za bezpieczne - teraz będę robić podchody do fasolowych i soi. Tu dopiero będzie cykanie ![]() Chustę mamy Didymosa, tkaną skośno-krzyżową, 6-tkę.
|
|
#119 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na stronie jest fajny filmik jak zakładac to ustrojstwo. Na allegro kupiliśmy Od dziś będę testowac, dam znac czy się sprawdza Cytat:
![]() Cytat:
No właśnie. Stosuję taką metodę na zwiększenie ilości pokarmu, bo miałam go trochę mało. Stymulacja laktatorem + Bawaria 0,0% (to drugie przyjemniejsze) i piersi a'la Pamela AndersonJoannah, jak tam poród na Madalińskiego? Mam nadzieje, że tez dobrze wspominasz |
|||
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do witamin, to ja podałam dzisiaj wit. D3 i multiwitaminkę w kropelkach (przepisała je ta sama lekarka) i młoda nawet się nie zorientowała, że coś dostała. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.

... z obu piersi odciągam max 60 ml, jak mi się ta sztuka udaje, to mrożę, a jak nie to mąż karmi Stasia, żeby znał butelkę i nie protestował jak mama gdzieś zniknie
Choć na razie nie jest jeszcze tragicznie.
A teraz już przyzwyczaiłam się do butli i już mi się odechciało karmienia piersią. 

Normalnie kruszynka
Trzymajcie się cieplutko 

się zaczynają,mały budzi sie z płaczem,pręży,robi się czerwony i pochwili zasypia,biedaczek nie wiem jak mu pomóc,narazie stosuje ciepłą pieluszke na brzuszek,a jak to nie pomoże to włączymy jakieś kropelki.
No to ją budzę jak trza. Ale w nocy jest karmienie na jej żądanie.