![]() |
#1621 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Prosiłam o konkretny cytat z Biblii mówiący: W 1914 Syn mój, Jezus Chrystus, na tronie Królestwa Niebieskiego zasiądzie', tudzież 'Harmagedon w 1914/15/18/25/79 roku od urodzenia Syna mojego Jezusa Chrystusa nastąpi'. Cytat:
Oj Mad, chyba się zezłościły że tż Cię posłuchał, mieliby świeże mięsko w szeregach ![]() ![]()
![]() |
#1622 |
Zakorzenienie
|
Bazują na tym, że ludziom jest głupio zatrzasnąć komuś drzwi przed nosem, i wykorzystują to z pełną premedytacją... Techniki NLP
![]()
#1623 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Biblia niejednokrotnie zawiera symbole..i to właśnie był przykład takiego symbolu, by je zrozumiec potrzeba ducha Świętego i analizowania Bibli, inaczej nie dziwię się, że nie rozumiesz. Tak wgl. to trudny temat. Napisałam to tak, by było łatwiej zrozumiec. Przynajmniej się starałam. Może jeśli nie Ty, to ktoś inny odniesie z tego pożytek. Twoja ostatnia wypowiedz jest niesmaczna..
![]() ![]() |
![]() |
#1624 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie chce to niech powie ze go to nie interesuje chodziło mi raczej o okreslanie ŚJ przez wizazanke ![]() wyjasnienie co do daty 1914 jest glupie? to chronologia ![]() to ja tez bym chciała wiele wersetów mowiacych konkretnie o istnieniu Trojcy, o narodzinach Jezusa w grudniu i innych katolickich swietach i wierzeniach. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez smiley Czas edycji: 2009-01-18 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1625 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1626 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - któraś z dziewczyn śj pisała, że śj zapisują sobie w notesiku jak kto ich przyjął ![]() Cytat:
Wierzę Ci, bo w tym momencie ludzie są już wkurzeni nieustannym nachodzeniem ![]() Edit: Wyrak podawał niejednokrotnie cytaty o Trójcy Świętej i całej reszcie ![]()
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-18 o 12:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1627 |
Zadomowienie
|
moge powiedziec jak jest u mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1628 |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wszystko dosłownie sie traktuje wiem ze ci chodzi np. o 144tys ale juz kiedys o tym pisalam czemu akurat to dosłownie traktujemy. jak ktos ma slaba pamiec to zapisuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1629 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spokojnie. Widzę nerwy, a to wcale tu niepotrzebne. Oczywiscie, ze biblia ma symbole. Chociażby cała ksiąga objawienia- przeciez tam są opisani m.in. Jezdzcy Apokalipsy. A Twoje po drugie, to nie rozumiem w czym problem... Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1630 |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() jest cos takiego jak chronologia biblijna temat siedmiu czasów juz był nieaz poruszany |
![]() ![]() |
![]() |
#1631 |
Wtajemniczenie
|
Chronologia starożytnych narodów niehebrajskich w jej obecnym stanie jest zwykłym zlepkiem. Zestawiono ją mozolnie z fragmentarycznych informacji zaczerpniętych z najróżniejszych źródeł. W przeciwieństwie do tego Biblia utrwala na swych kartach niezwykle konsekwentne i szczegółowe dane historyczne obejmujące okres mniej więcej czterech tysięcy lat, przedstawiając barwnie i wiernie blisko szesnastowieczne dzieje narodu izraelskiego. Dzięki temu chronologia biblijna jest niezawodna, czego nie można powiedzieć o innych starożytnych dziełach historycznych.
![]() |
#1632 |
Zadomowienie
|
Właściwie to mnie interesuje jedna kwestia:czemu osoba,która odeszła od wyznania ŚJ,jest w tym środowisku napiętnowana?
Ja katolikiem nie jestem,ale kościół KK nie potępia i nie szykanuje takich osób - nie mówię oczywiście o jakiś poszczególnych księżach,czy też osobach ze środowiska katolickiego,którzy postępują w ten sposób.Mówię o stanowisku KK. A co do transfuzji,jak studjuję medycynę,to się nie spotkałam jeszcze ze środkami zastępczymi w tej materii... ![]() Bo gdzieś tu się przewinęła taka kwestia.Bardzo mnie to zaciekawiło. Ja osobiście nic nie mam do ŚJ,ale Strażnica,która mi wpadła w ręce,kiedyś,przy okazji takiego właśnie "nachodzenia",była jakoś bardzo wybitnie nakierunkowana ideologicznie. Żeby nie było,to trochę się religiami interesuję i wyznawcami różnych odłamów również - staram się patrzeć w miarę obiektywnie. I dlaczego macie własną interpretację Pisma Świętego?Mówicie,że nie operujecie symbolami,odrzucacie Stary Testament,a przecież Nowy ma być jego wypełnieniem....to jak to jest w końcu? Co do Trójcy Świętej...Dla mnie jako laika w materii KK to tak czytając te fragmenty,podane przez Was z PŚ i innych uczestników dyskusji, i biorąc to na zdrowy chłopski rozum to wynika,że jednak Jezus jest Bogiem.. No ale nic.Czekam na dalszy rozwój dyskusji,bo jest ciekawa.
Przyjmę wszystko. Tylko pokaż mi sens. Edytowane przez mały_groszek Czas edycji: 2009-01-18 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1633 | ||||
BAN stały
|
No to pech,bo ja nie toleruje nachodzenia w domu.A tż to dobra dusza,więc chyba głupio mu było powiedzieć nie dziekuje i dowidzenia.Ja się z tym niecackam.
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1634 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
co do transfuzji ostatnio znalazłam taki artykuł http://www.eioba.pl/a85409/transfuzj...skutki_uboczne inna interpretacja Biblii?? przekładów biblii jest mnóstwo. Długo o tym rozmawialismy i zeby miec całkowitą pewnosc ktory przekład jest najlepszy trzeba znalezc najstarsze oryginalne zapiski hebrajskie greckie itp i sobie je przetłumaczyc. Niestety nie ma takiej mozliwosci ![]() poza tym nie są to jakies ogromne zmiany. w wiekszosci są uzyte inne wyrazy ktore i tak koniec z koncem oznaczaja to samo. nie odrzucamy ST chyba pomyliło ci się z jakąś inna religią. biorąc na zdrowy chłopski rozum to nie da sie zrozumieć Trójcy w ogóle. Wiara to cos innego niz rozum. Ale my wierzymy tak a kk tak. Cytat:
![]() ![]() ![]() To czy nas uwazasz za sekte to Twój wybór. Ale jednak nazywanie ŚJ sektą mozna uznac za obrazliwe ![]() ![]() NIKT NIKOGO NIE CHCE PRZEKABACAĆ!!! Chodzimy po domach bo Jezus nam kazał głosic dobra nowine. To jeden ze sposobów głoszenia. Mówimy o naszej religii a nikogo nie namawiamy na nią. To jest różnica. Czy te ŚJ mówiły twojemy tzowi zeby wstapił do naszej religii? Czy chciały tylko porozmawiac o Bibliii,wierze i dac jakas gazetke. Od czytania głowa nie boli. Na pewno nic by sie nie stało gdyby sobie porozmawiał ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1635 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
No i takie postępowanie odbiega zupełnie od tego co Jezus mówił o miłości do wrogów - że miłowanie tych którzy Was miłują - "jakąż nagrodę mieć będziecie w Niebie" - miłowanie wrogów to dopiero wyzwanie dla miłości.. Cytat:
Mnie interesują naukowe opracowania(a 'la Medical Journal),bezstronnicowe. Cytat:
![]() |
#1636 | ||
Zadomowienie
|
ale na zebrania wykluczeni takze mogą przychodzić
![]() Uważasz ze takie postepowanie KK jest dobre? Morderca przyjdzie sie wyspowiadać, dostanie ,,adekwatną''pokute do swojego wystepku, czyli kilka litanii, i znowu zabije itd itd...Postepowanie KK nie skłania wietnych do dobrych uczynków bo jesli zrobi sie cos zlego to nie ma wiekszych konsekwencji. Cytat:
nie wiem kto pisał ten artykuł ale dla mnie jest on wiarygodny. Mowi ze:są alternatywy dla transfuzji i ze transfuzja ma wiele zagrozeń. Cytat:
a jesli chodzi o interpretacje musisz mi podac konkretny przykład innej interprertacji ŚJ to powiem Ci co i jak. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1637 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do miłości, to fakt, że w dzisiejszych czasach ciężko jest ją przejaiwac. Nic dziwnego, w Biblii zostało przepowiedziane, że "miłośc większości oziębnie", aczkolwiek bardzo się staramy. Łączy nas także miłośc do prawych zasad. W zborach na całym swiecie każdy troszczy się o każdego, gdy nadejdą nieporozumienia pamiętając o łagodności rozwiązujemy je w duchu miłości. Naprawdę zależy nam, by zawsze tam panowała jednośc. Co do wykluczania ze zboru, to nie wyklucza się za sam fakt popełnienia grzechu. Każdy się myli, popełnia błędy. Wykluczona osoba to taka, która zgrzeszyła i nie okazała skruchy za swoje postępowanie. Nie zaluje grzechu. Komitet służby dokładnie bada i dzięki modlitwie i pomocy ducha Bożego podejmuje taką decyzję, czy osoba ma byc wyłączona, czy tez nie. Jeśli zostaje wyłączona, nie można jej powiedziec nawet dzien dobry. Nie robimy tego, by się wyżyc, czy ze złości. Biblia mówi, że taka osoba jest "gorsza niż człowiek bez wiary i z taką nawet nie rozmawiaj". Chcemy, by ta osoba wróciła do organizacji. Co do alternatywnych metod wobec krwi przytocże ci coś: Często dla uzupełnienia objętości osocza można zastosować po prostu roztwór fizjologiczny (0,9% roztwór soli), płyn Ringera lub dekstran, a są to środki dostępne niemal we wszystkich nowoczesnych szpitalach. Stosowanie tych substancji pozwala uniknąć ryzyka związanego z przetaczaniem krwi. W czasopiśmie Canadian Anaesthetists’ Society Journal (styczeń 1975, s. 12) czytamy: „Zaletą preparatów zastępczych osocza jest brak niebezpieczeństw związanych z transfuzją: infekcji wirusowych i bakteryjnych, powikłań poprzetoczeniowych oraz uczulenia czynnikiem Rh”. Świadkowie Jehowy nie mają żadnych religijnych zastrzeżeń przeciw stosowaniu niekrwiopochodnych środków zastępczych osocza. Pewien lekarz napisał w artykule dla czasopisma American Journal of Obstetrics and Gynecology (1 czerwca 1968, s. 395): „Nie ulega wątpliwości, że sytuacja, w której trzeba operować bez transfuzji, zmusza do staranniejszego wykonania zabiegu. Przywiązuje się wtedy większą wagę do zamykania każdego krwawiącego naczynia”. Bez transfuzji krwi można z powodzeniem dokonywać wszelkiego rodzaju zabiegów chirurgicznych. Dotyczy to również zabiegów na otwartym sercu, operacji mózgu, amputacji kończyn i całkowitego usunięcia narządów zaatakowanych przez raka. Doktor Philip Roen napisał w New York State Journal of Medicine (15 października 1972, s. 2527): „Nawet gdy nie wyrażano zgody na uzupełnienie utraconej krwi, nigdy nie wahaliśmy się wykonać koniecznych zabiegów chirurgicznych”. A dr Denton Cooley z Instytutu Chorób Serca w Teksasie powiedział: „Wyniki [stosowania środków krwiozastępczych] u Świadków Jehowy zrobiły na nas takie wrażenie, że zaczęliśmy stosować tę metodę u wszystkich pacjentów na kardiochirurgii” (Union, San Diego, 27 grudnia 1970, s. A-10). „‚Bezkrwawą’ chirurgię przy zabiegach na otwartym sercu stosowaną najpierw w leczeniu dorosłych Świadków Jehowy, którzy z przyczyn religijnych odmawiali zgody na przetoczenie krwi, stosujemy teraz z powodzeniem przy trudnych operacjach kardiologicznych u niemowląt i małych dzieci” (Cardiovascular News, luty 1984, s. 5). Uzyskano również podobną substancję pobudzającą organizm do produkcji płytek krwi. Doktor Prowse oświadczył: „Ostatnim odkryciem w tej dziedzinie są czynniki wzrostu trombocytów. Interleukina 11 została już zarejestrowana jako środek poprawiający stan liczebny płytek (...), a wkrótce atestu doczeka się też prawdopodobnie trombopoetyna i jej homolog, rh-PEG-MGDF”.
![]() ![]() |
![]() |
#1638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tam są z różnych medycznych gazet 'cytaty' - ale jak się dobrze przyjrzysz datom, to zobaczysz że z lat 80-tych - a od tego czasu to medycyna poszła do przodu ![]() ![]() Przypuszczam że Ty, jako studentka medycyny, będziesz miała większe pojęcie na temat postępów, które poczyniono za 20 lat ![]() Dusiu - popatrz na daty w swoim poście, tym nad moim... 1975 1968 1972 1970 1984
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-18 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1639 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() skoro medycyna poszła do przodu to na pewno rozwineły się też alternatywne metody |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli rozwinęłyby się alternatywne metody, to na pewno byłoby o nich głośno, nie tylko w kręgach śj. Wątpię żeby istniał międzynarodowy spisek mający na celu odrzucenie tych metod ![]() ![]()
![]() |
#1641 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jaki obszerny temat? Biblia o tym nic nie pisze, ciach bajera. Cytat:
Oczywiscie ze tak ![]() Logiczne. Tylko ze SJ nadaja jakies daty konca swiata, ktore sie nie spelniaja. Cytat:
Jakiego Ducha Sw? SJ nie wierza i nie uznaja DS do tego stopnia, ze wymazali to slowo z Biblii Cytat:
To wymyslona przez SJ data, a nie zadna chronologia ![]() Cytat:
![]() Termin Bozego Narodzenia jest umowny i symboliczny, nikt nie twierdzi, ze sie naprawde urodzil 25 grudnia. Ale o jakich i co mam powiedziec? Znowu odwracanie kota ogonem - wyjdzie, ze SJ zmieniali tresc Biblii, stoja w sprzecznosci z nia, wymyslaja jakies daty, to juz od razu - "a katolicy..." ![]() Najlepszy jest ten tekscik o imieniu Boga ktory wkleilas. Jeszcze lepszy niz Straznica normalnie ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1642 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1643 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() JHWH - hebrajski tetragram za pomocą, którego zapisywano boże imię. Znajdowało się w najstarszych rękopisach w takiej właśnie formie. Po okresie niewoli Babilońskiej (ok. 538 r.) szybko wzrosło zapotrzebowanie gmin Żydowskich na nowe kopie rękopisów. Przepisywaniem hebrajskich pism religijnych zajmowali się soferowie. Na początku w dobrej wierze wykonywali powierzony im obowiązek. W końcu jednak zaczęli wprowadzać zmiany w przepisywanym tekście. Te zmiany ujawniono dopiero po czasach Chrystusa, a dokonali tego masoreci - kopiści, którzy kontynuowali pracę soferów. Masoreci zaznaczyli w swoich rękopisach miejsca zmienione przez poprzedników. Okazało się, że obawa przed wymawianiem imienia bożego doprowadziła do tego, iż w 134 miejscach soferowie zastąpili tetragram słowem “Adonai” (Pan), a w niektórych Elohim (Bóg, a właściwie bogowie). zastępowali czy inaczej mówiąc wymazywali ![]() po 2. nawet jesli to moim zdaniem Bóg się nie obrazi za wpisywanie Jego imienia w miejsca gdzie ich podobno nie było. Prawda jest taka że nie mamy dostępów do oryginałów Pism Hebrajskich i Greckich i trudno nam powiedziec co gdzie było. Cytat:
Dlatego że 144tys czyli mała trzódka została przeciwstawiona wielkiej rzeszy ktorej zaden czlowiek nie zdołał policzyc. Skoro te 144tys to symbol jakiejs grupy ludzi (ktorej nie da sie zliczyc bo nie wiadomo ile tych osób jest-bo to symbol) to jaki sens miałoby przyrównywanie tej grupy to innej grupy takze symbolicznej? Cytat:
Duch Sw. to święty duch Bozy,czyli czynna siła Boża. Nie wierzymy że jest jedym z trzech bytów boskich wchodzących w skład Trójcy(w ktora analogicznie tez nie wierzymy) Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a propo własnie tej daty ![]() Cytat:
zarzucając cos SJ zastanów sie czy KK nie robi podobnie(tak samo) |
||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1644 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, ze SJ wbrew oryginalnym tekstom wpisywali Jehowa gdzie tego w Biblii nie bylo. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Aha, czyli teraz 144tys to juz symbolincza wielka rzesza, choc SJ twierdza cos innego. Jakim cudem 144tys sa symboliczne, a siedem czasow jest policzone co do roku? ![]() Hipolit twierdzil rozne rzeczy ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1645 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
albo ja niezrozumiale pisze albo mnie nie sluchasz w ogole ![]() 144 tys to mała trzódka! wielka rzesza to ci co beda w raju na ziemi i teraz: Dlatego że 144tys czyli mała trzódka została przeciwstawiona wielkiej rzeszy ktorej zaden czlowiek nie zdołał policzyc. Skoro te 144tys to symbol jakiejs grupy ludzi (ktorej nie da sie zliczyc bo nie wiadomo ile tych osób jest-bo to symbol) to jaki sens miałoby przyrównywanie tej grupy to innej grupy takze symbolicznej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1646 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że drwisz z naszej wiary. Nie masz do końca wiedzy biblijnej- przyznaj, ale nie o to chodzi. Szacunek - to jest ważne. Odniosę się do tej chronologii, bo o tym wcześniej pisałam. Nie ma dat? A siedem czasów? wiele rzeczy można obliczyc. Obszerny temat i pewnie gdzbzm rozpisala sie na cala strone co do tych czasow, to nikt bz nie przeczytal, ba powiedzielibzscie, ze kopiuje.. Tak juz bylo przeciez. Ograniczylam sie do kilku zdan i tz sie wzsmiewasz, ze to wcale nie obszernz temat. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1647 |
Zakorzenienie
|
dusiu ale ja zapytalam dlaczego swiadkowie potrzebuja sobie wyznaczac i obliczac te lata?? gdzie w biblii Jezus mowi aby oswiecac maluczkich co do dat??
co do wytlumaczenia jakie podalas to przeczytalam i ok. niech bedzie.
#1648 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdzie Biblia o tym mówi? Chciałabym jakiś cytat. Cytat:
W lekkich,jak i niektórych cięższych zabiegach chirurgicznych to oczywiste,że można się z powodzeniem obejść bez transfuzji. Mnie interesują przypadki ekstremalne,gdzie życie ludzkie wisi na włosku np.splenektomia,ciężkie urazy powypadkowe,złamania wewnętrzne kości mednicy,pęknięcie wątroby etc.gdzie preparaty krwiozastępcze w ogóle nie dają rezultatu. Po prostu jeszcze nie słyszałam o takim środku,który by tlen przenosił z taką samą skutecznością jak krew.
Przyjmę wszystko. Tylko pokaż mi sens. Edytowane przez mały_groszek Czas edycji: 2009-01-18 o 19:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1649 |
Zakorzenienie
|
maly_groszku do 1945oku Swiadkowie Jehowy nie mieli nic przeciwko transfuzji a nawet uwazali ze transfuzja krwi zmarlego (tuz po smierci) jest zupelnie nieszkodliwa i niesie same dobrodziejstwa
#1650 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasza wiara opiera się na Biblii, dlatego ją badamy i interesują nas dzieje Jezusa, Jego apostołów. Szczerze mówiąc niewiem, czy w Biblii jest takie polecenie by to wszystko sprawdzac, ale w liście do Rzymian 15:4 jest napisane, że wszystko co jest w Piśmie Świętym jest dla naszego pouczenia. Te proroctwa także dlatego zależy nam, by je także rozumiec. Poza tym zgodnośc faktów historycznych z tymi proroctwami świadczy o natchnieniu Pisma Św. przez Jehowę i o jego wiarygodności.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.