Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 413 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 17:22   #12361
malutka01
Rozeznanie

Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Zgodnie z zaleceniem producenta powinna być tygodniowa przerwa, ale ja przez 3 kolejne tygodnie stosuję po prostu coś innego (najczęściej żel Palomy). Później (czyli po 3 tygodniach wracam do Jantara). Czyli zmiana produktu co 3 tygodnie, w kółko coś wcieram. Opuszczam wcieranie tylko w dni mycia.

Dziękuję. Na opakowaniu napisane jest, że trzeba zrobić kilkudniową przerwę, ale u mnie kilka dni to np.2.

malutka01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 17:47   #12362
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malutka01 Pokaż wiadomość

Dziękuję. Na opakowaniu napisane jest, że trzeba zrobić kilkudniową przerwę, ale u mnie kilka dni to np.2.
Troszkę się przestraszyłam, że wycofują Jantara i w doz. jest niedostępny, ale na szczęście dorwałam dziś w sklepie ziołowym
Zaczynam stosować zachęcona Waszymi opiniami i tym że nie ma w nim alkoholu

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 18:26   #12363
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edith3F Pokaż wiadomość
Ja jestem nieznośna jak jestem...głodna

Mój TŻ na zdjęciach z dzieciństwa też ma loczki!! i to blond
A teraz krótkie,proste i całkiem czarne Najgorzej że mu bardzo wypadają i ma już sporo siwych poleciałam mu żel Palomy(mi wyrosły po nim babyhery), ale on twierdzi że nie działa

Taki dobry ten buerlecitin powiadasz... może bedzie trzeba spróbowac
P.S.Dziś rano miałam mega kolokwium i teraz czekam na wyniki,za ok godzinę powinny juz byc

Dziś związałam włosy. Chyba pierwszy raz w tym roku akademickim pojawiłam się w zwiazanych na uczelni
Kurde,a ja wcieram żel Palomy i lipa,nic nie rośnie A często go wmasowujesz?
Ja włosy muszę wiązać na ćwiczenia,nie-na-wi-dzę. Wyglądam jak kretynka w kucyku i mam manię,że gumka mi niszczy włosy a żadna spinka ich nie zepnie bo za dużo ich i za bardzo wystopniowane i się tak męczę z kucykiem 3x w tygodniu po kilka godzin
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 19:41   #12364
Edith3F
Zadomowienie

Ja też nie lubię chodzić w związanych I mam podobnie z tą gumką niszczącą włosy
co do żelu to wmasowuje go ale nie codziennie ,mimo wszystko mam wrażenie że to on pomaga

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Można by spróbowac takich miękkich frotek do włosów

Dbam o moje fale (ostatnie podcięcie 7.09.2011r)
Edith3F jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 19:55   #12365
kosmarka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dysk Pokaż wiadomość
Chyba wezmę jak tak aloesowy balsam mrs potters - chyba będzie ok?
Może być
Cytat:
Chyba moje niedokładnie obejrzałaś To postrach pielęgnacyjno-dziennikowy
Obejrzałam dokładnie -lubię oglądać zdjęcia na pewno żadnego nie ominęłam, nie przesadzaj z tym postrachem - zgodzę się - brak twoim objętości - przynajmniej na foto, ale ja mam tak samo w przypadku chęci uzyskania bardziej gładkich loków - coś kosztem czegoś - albo gładsze albo bujniejsze .
Ta pani z foto jest twoja . Wzałączeniu masz jeszcze też ładną fryzurę
Myślę, że w twoim przypadku można spróbować delikatnego stopniowania ale tylko górnej partii lokasów , dół bym zostawiła w spokoju.
Zastanawiam się też czy czasem papilotów nie mogłabyś wypróbować (te silikonowe są gładkie więc najdelikatniejsze i włosów nie powyrywasz - tak od czasu do czasu - mnie zawsze korciło i było ładnie objętościowo i jakościowo, mamy obie włosy kręcone, więc sztuczny skręt po papilocie utrzyma się spokojnie od mycia do mycia .
Wiem bo próbowałam niejednokrotnie o te:
http://hotfile.com/dl/23686936/20fcf...part1.rar.html

Co do frotek - ja mam jedną czarna grubą na dwa palce i średnio 2 razy w tyg. ją zakładam - jest dobra - nie wyrywa włosów, miękko i bezpiecznie są ściśnięte - jak dla mnie to żaden kłopot, co innego gumka .

Edytowane przez kosmarka
Czas edycji: 2010-01-11 o 20:04
kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 21:39   #12366
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Eloe77, jeśli chodzi o wpis do receptariusza, to chętnie, ale może jak tę maskę trochę udoskonalę?
Chciałabym dobrać tak proporcje, żeby dało się ją zmyć odżywką.
Choć, jesli chcecie, to mogę już teraz wpisać. Z tym, że nie chcę zrazić do robionych masek kogoś, kto dopiero zaczyna, a miałby na głowie to co ja wczoraj.
Masz rację - lepiej kiedy już znajdziesz optymalną wersję. Rzeczywiście można kogoś zniechęcić. Wszystko przez to, że ja mam dziwne podejście do większości rzeczy: pierwszy raz robię zgodnie z przepisem, a potem już zmieniam tak jak lubię Ale nie wszyscy przecież muszą...
Dysk mnie się ta maska Sephory nie podoba - silikony, polyquaternium i straaasznie długi skład małoekstraktowy Ja bym nie kupiłą i nie nakładała, ale to moje zdanie - dieta bezsilikonowa (z wyjątkiem dl adimethicone copolyol i cyclomethicone daleko w składzie odżywki przeciwko wypadnaiu włosów.

A własnie! Marta_super - spróbuj sięgnąć po serię do wypadających dostępną w Naturze - link do odżywki. To rewelacyjne znalezisko Syrenki, ale twierdzę, że służy i do tego jest wydajna! Nie patrzyłam na skład szamponu, ale pamiętam, że maska mnie nie podpasowała, choć była objętościowo większa od odżywki. sama odżywka pełna jest ekstraktów i mam nadzieję, że wzmocni Twoje włosy.
A jak nie - wracaj z TŻem do Wrocławia

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Na mazidłowym ktoś rzucił hasło aloevit, to płyn wzmacniający do skóry głowy, w dozie kosztuje 6zł, kupię przy najbliższej okazji, może też jest na glikolu? Nawet jak ma mało dobroci to miałybyśmy bazę wcierkową.
No proszę! Kolejna ciekawostka Zawsze można - jak pisałaś juz wcześniej - kupić glikol i dobierać ekstrakty.
A propos glikolu - obejrzałam dziś niemal wszystkie żele (nawet Nivea men) do włosów w Rossmanie i muszę stwierdzić, że niemal wszystkie mają wysoko w składzie albo glicerynę albo glikol! Uważajcie!
Cytat:
Nie żaliłam im się. Może by napisać do Dyrektora Handlowego poprzez formularz na stronie?
http://www.farmona.pl/kontakt/dyrektor-handlowy.html
Napiszę jutro do nich z pracy. A co! Może nie wyrzuci mnie z formularza?
A propos Farmony - chciałam serum Radical i zobaczyłam tragiczną zmianę w składzie! Opakowanie jest teraz ślicznie zielone, ale ekstrakt wylądował na szarym końcu
Cytat:
Pozazdrościłam i zrobiłam podobną:
+kokos
+shea
+lanolina sutkowa rossmanna
+ rycyna
+ witamina E
+ troszkę koenzymu Q10
+ olejowy ekstrakt z rozmarynu
Do tego:
- gliceryna
- kwas hialuronowy
- hydromanil
- pantenol
Ależ tego! Same bogactwa! Nakładałaś po tym jeszcze odżywkę? Widzę tu humektanty, których teraz nieco się boję. Powiedz, jak widzisz ich wpływ na włosy w odżywce d/s? Czy miałyby tyle siły, co w żelu do włosów lub odżywce b/s? Wolę się zabezpieczyć... Przestałam nawet dodawać miód i NMF, zostawiałm tylko d-panthenol, by nieco zastąpić keratynę (choć jej nic nie zastąpi ), bo strach mnie ogarnał po ostatniej suszy.
Cytat:
P.S.Dziś rano miałam mega kolokwium i teraz czekam na wyniki,za ok godzinę powinny juz byc
I jak, i jak poszło?
Cytat:
Napisane przez kosmarka Pokaż wiadomość
- zgodzę się - brak twoim objętości - przynajmniej na foto
Na zdjęciu jest sporo objętości Gdybyś zobaczyła je na żywo, zwątpiłabyś w to, czy w ogóle możliwa jest jakakolwiek objętość. Przy Twoich mam 3 włosy na krzyż
Cytat:
Ta pani z foto jest twoja .
Dziekuję, już dodałam do podpisu
Cytat:
Wzałączeniu masz jeszcze też ładną fryzurę
Też super, choć nieco krótsza. Ktoś tu zaczyna kusic mnie fryzjerem...
Cytat:
Myślę, że w twoim przypadku można spróbować delikatnego stopniowania ale tylko górnej partii lokasów , dół bym zostawiła w spokoju.
Mówisz? Hmm... Te górne są najdłuższe bo zawsze cięłam się krótko z tyłu i długo z przodu. Ale coś w tym jest - czas zacząć wyglądac inaczej A kiedy nieco urosną, to będą wyglądać podobnie do tych włosów Ewelki? Chodzi mi bardziej o fryzurkę niż skręt, bo nie sądzę, by było tak dobrze...
Cytat:
zastanawiam się też czy czasem papilotów nie mogłabyś wypróbować (te silikonowe są gładkie więc najdelikatniejsze i włosów nie powyrywasz - tak od czasu do czasu
Robiłam kilkakrotnie włosy na papiloty, ale gąbkowe. Rzeczywiście objętość jest masakryczna i mam wówczas swoje wymarzone afro Ciekawe, jak wyszłyby teraz...
Cytat:
- mnie zawsze korciło i było ładnie objętościowo i jakościowo, mamy obie włosy kręcone, więc sztuczny skręt po papilocie utrzyma się spokojnie od mycia do mycia .
Zgadzam się. Chociaż przy krotkich włosach po spaniu wygląda to średnio Ale ostatnio, gdy nakręcałam (pod koniec czerwca) włosy były w fatalnym stanie, więc kto wie?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 21:49   #12367
201604211128
Konto usunięte

Dlatego wystawię ją Eloe na targowisko Za to jutro będę w Oszołomie i kupię glorię. A jak mi się skończy ten z imbirem (ma tylko zmywalny silikon) to wezmę to wezmę ten z aloesem. I kupię polskiego Waxa i będę stosować na zmianę z glorią jako drugie O. Dziękuję za pomoc stokrotnie
Dodatkowo zabukowałam dziś termin zakręcenia - 23 stycznia godzina 11:30 - wtedy ostatni raz będę mieć proste włosy

Edytowane przez 201604211128
Czas edycji: 2010-01-11 o 21:50
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 11:26   #12368
syrenka
Wtajemniczenie

Eloe napisała:

Cytat:
Ależ tego! Same bogactwa! Nakładałaś po tym jeszcze odżywkę? Widzę tu humektanty, których teraz nieco się boję. Powiedz, jak widzisz ich wpływ na włosy w odżywce d/s? Czy miałyby tyle siły, co w żelu do włosów lub odżywce b/s? Wolę się zabezpieczyć... Przestałam nawet dodawać miód i NMF, zostawiałm tylko d-panthenol, by nieco zastąpić keratynę (choć jej nic nie zastąpi ), bo strach mnie ogarnał po ostatniej suszy.
Położyłam tę maskę na noc, rano zmyłam szamponem, na to NaturVital na 20-30 minut, Ziaja czarna rzepa b/s, odrobina żelu lnianego + psikadło i lok + objętość jak marzenie

Wydaje mi się, że jakieś znaczenie humektanty w odżywkach d/s mają, nie znalazłam źródeł o tym mówiących z wyjątkiem jednego traktującego o aloesie:

Cytat:
Perry: Aloe vera acts as a humectant. When it is applied it will help to draw moisture to your hair. It has a similar function to ingredients like Glycerin and Propylene Glycol. But it will only work when delivered from a leave-in product since it is water soluble and easily rinsed away when used in rinse-out hair products.
http://jillipoo.blogspot.com/2009/08...oundtable.html

Czyli aloes działa jako humektant, ale tylko wtedy gdy go zastosujemy jako składnik bez spłukiwania. Jako że jest rozpuszczalny w wodzie, łatwo się wypłucze z włosów gdy będzie składnikiem odżywki, którą spłuczemy.

Ale nie wiem czy to się odnosi tylko do aloesu czy do wszystkich humektantów. Sprawdziłam wyrywkowo na mazidłach humektanty, rozpuszczają się w wodzie.
Czyli że miałyby wchłaniać wodę gdy są na włosach jako cześć odżywki d/s, a potem już nie?
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 12:52   #12369
Eloe77

Dziękuję Syrenko za wszelkie wyjaśnienia. Jak to mówią - lepiej zapobiegać niż leczyć.
Tak sobie teraz myślę, że skoro są rozpuszczalne w wodzie, to nie powinny po wypłukaniu już oddziaływać. Zrobiły swoje i tyle. czyli trzeba uważać na to, co nakłada się celem ochrony i stylizacji. Tak ja to teraz, po Twoich informacjach , widzę.

I tutaj - zrobiłam dziś psikadło wodno-kokosowe (użyłam mleczka kokosowego i zwykłej przefiltrowanej wody - w sumie 90 ml, więc nie jakaś wielce ogromna ilość, ale i tak sporo). Machnęłam je celem odświeżenia włosów w pracy. I... puch mój widzę ogromny
A o mleczku kokosowym nie znalazłam nic mądrego poza paroma słowami o cococinie na mazidłach. Coż, cococin lepszy od mleczka...

Cytat:
Położyłam tę maskę na noc, rano zmyłam szamponem, na to NaturVital na 20-30 minut, Ziaja czarna rzepa b/s, odrobina żelu lnianego + psikadło i lok + objętość jak marzenie
Co ja robię nie tak, że objętość = kompletna klapa? Szczególnie po myciu. Dziś już kolejny dzień mija i jest lepiej niż wczoraj!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-12, 13:16   #12370
Liiii
Zakorzenienie

hEJ DZIEWCZYNKI, JEŻELI PRZEKARMIŁAM WŁOSY PROTEINAMI TO CO MAM TERAZ ZACZĄĆ UŻYWAĆ ? I COŚ CZYTAŁAM ŻE POGODA MA WPŁAYW NA MOJE WŁOSY ( PODEJRZEWAM ZE TO SUCHE POWIETRZE + CZAPKA + MRÓZ ) PRZYCZYNILY SIE DO OKLAPNIECIA MOICH WLOSOW I MAM WRAZENIE ZE MAM JE CALE TLUSTE ! A MYJE CODZIENNIE !!! MOZE MAM JAKAS LZEJSZA ODZYWKE STOSOWAC ? MOZE BYC HERGON NP ?

sorry za Caps Locka

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 13:21   #12371
Edith3F
Zadomowienie

Cytat:

I jak, i jak poszło?
dobrze , zaliczyłam !

Dziś poszukiwań Jantara w Toruniu ciąg dalszy byłam w pozostałych 3 sklepach zielarskich,które znam i.....
dwa zamknięte (z powodu choroby) a w trzecim nie było(Pani powiedziała, że może przy najbliższej dostawie będzie coś z Farmony,można się dowiadywac ech...). Szukam właśnie w necie czy są jeszcze jakieś zielarskie których nie znam

Odnośnie aloesu,który jest humektanem... mam sok aloesowy w lodówce. Muszę się nim "pobawic" zanim mi się zepsuje .Idąc za waszwmi radami do psikadła się nie nada,więc chyba zastosuję przy najbliższej masce
Wczoraj na70min dałam Joanne z miodem i cytryną+olejek rycynowy, i jeszcze ta szamponetka... ach lubię takie włosy (tylko skręt gdzieś mi się zgubił)

Stary 2010-01-12, 13:37   #12372
Eloe77

Liiii - proszę, nie zapominaj o nieużywaniu Capsa, bo wygląda wszystko, jakbyś krzyczała do nas.

Zajrzyj do podpiętych u góry zakręconego forum artykułów i KONIECZNIE przeczytaj o humektantach. artykuł Syrenki wszystko Ci pięknie wyjaśni.
Nie wiem, czego używasz obecnie i co mogło spowodować przeciążenie włosów. Pod czapką zawsze reagują nieco inaczej - skóra głowy tez chce tlenu

Edith pięknie! Gratuluję!
Swój aloes tez zacznę dodawać do masek, bo chyba świeżość to jakaś zamierzchła przeszłość w jego wypadku

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-12, 13:52   #12373
Edith3F
Zadomowienie

Cytat:
Swój aloes tez zacznę dodawać do masek, bo chyba świeżość to jakaś zamierzchła przeszłość w jego wypadku
Ja dostałam nowy aloes na święta od brata Niby na tym nie ma napisane ile max czasu można przechowywac po otwarciu (na tym co wcześniej miałam,napisane było że po otwarciu trzymac w lodówce max 1 miesiąc.. ).
Pic to na pewno trzeba świeży ale do masek to chyba może byc i taki 'podstarzały"

Stary 2010-01-12, 14:07   #12374
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie lubię chodzić w związanych I mam podobnie z tą gumką niszczącą włosy
co do żelu to wmasowuje go ale nie codziennie ,mimo wszystko mam wrażenie że to on pomaga

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Można by spróbowac takich miękkich frotek do włosów
Ja mam takie miękkie,o jakich pisała Kosmarka,ale i tak ich nie lubię i mam wrażenie,że masakrują mi włosy. To już choroba?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 14:12   #12375
Eloe77

Cytat:
Pic to na pewno trzeba świeży ale do masek to chyba może byc i taki 'podstarzały"
Też mnie się tak wydaje, dlatego ładuję olej lniany jak leci, nie myśląc, czy już się zestarzał, czy nie... Po co męczyć mózg zbędnym zamartwianiem się?
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
To już choroba?
O Yeach

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-12, 14:23   #12376
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Zachęcona waszymi opiniami o Jantarze, postanowiłam też zakupić dwa opakowania Kupiłam też mgiełkę z tej serii (nie wiem czy dobrze?). Dzisiaj popróbuję
Mam do Was pytanie, czy np. maskę Glorię do mycia włosów i Mrs. Potter's można kupić w Ross?
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 14:45   #12377
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
Zachęcona waszymi opiniami o Jantarze, postanowiłam też zakupić dwa opakowania Kupiłam też mgiełkę z tej serii (nie wiem czy dobrze?). Dzisiaj popróbuję
Mam do Was pytanie, czy np. maskę Glorię do mycia włosów i Mrs. Potter's można kupić w Ross?
Ja też właśnie zaczynam dziś jantar, od wczoraj płuczę opakowanie po sprayu do ciała fruttini i cały czas mi pachnie truskawkami ;] chce do niego oczywiscie przelac tego jantara bo w psikaczem łatwiej
Mgiełki trochę się boję bo ma alkohol, ale oczywiście zależy co dla kogo

Glorii i Pottersa nie ma w rossmanie

Stary 2010-01-12, 14:48   #12378
Eloe77

Glorii na pewno nie kupisz w Ross, Mrs. Potters może się zdarzyć, ale u siebie nie widziałam od dawna.

Co do mgiełki Jantar, to w składzie jest denaturat, który moje włosy wysusza, a skórę głowy podrażnia. Jeśli już miałabym ją stosować (na tę chwilę robię tak z mgiełką Radical też z denaturką) to wyłącznie jako bazę do wcierek i uważałabym bardzo na włosy.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-12, 14:51   #12379
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

w takim razie Kochane gdzie mogę kupić tego Potter'sa albo Glorię?
Stary 2010-01-12, 14:53   #12380
Eloe77

Ja wiedziałam, że tak będzie... Glorię do mycia chyba w małych osiedlowych (ja swoją dostałam w Feniksie w Rynku), a maskę w Auchan.
Pottersy chyba w Karfurze. Swój kupiłam w Realu (no i w Feniksie też widziałam)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-12, 14:54   #12381
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
w takim razie Kochane gdzie mogę kupić tego Potter'sa albo Glorię?
Glorię w Auchanie (którego to w moim duzym mieście niestety nie ma) lub na Allegro.
A pottersa w małych drogeriach lub w Realu (w tesco nie widziałam, w carrefourze dawno nie byłam ale chyba nie ma)

Stary 2010-01-12, 15:04   #12382
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Glorii na pewno nie kupisz w Ross, Mrs. Potters może się zdarzyć, ale u siebie nie widziałam od dawna.

Co do mgiełki Jantar, to w składzie jest denaturat, który moje włosy wysusza, a skórę głowy podrażnia. Jeśli już miałabym ją stosować (na tę chwilę robię tak z mgiełką Radical też z denaturką) to wyłącznie jako bazę do wcierek i uważałabym bardzo na włosy.
denaturat???
chyba ze to skrot myslowy od alkohol denat i nie zalapalam :P

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

potters bywa w almie
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 15:15   #12383
Eloe77

Może być i dentaurka

No widzisz, zapomniałam o Almie.

A gdzie się koleżanka podziewała? Loki chyba prostowała

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-12, 15:41   #12384
poison.iv
Wtajemniczenie

Poszłam dziś odebrać zamówienie z dozu (3 Jantary + Belissa). Pani poszła go szukać i przyniosła moje poprzednie zamówienie - same 3 Jantary (które myślałam, że przepadło - jakiś błąd w systemie). Zdziwiła się, że nie ma Belissy, więc wytłumaczyłam o co chodzi, poszukała i znalazła 2 zamówienie. Pod wpływem impulsu wzięłam wszysto i tak właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką 6 Jantarów (z pustym portfelem). Przy zapasie Eloe, to i tak skromnie, ale bardzo się cieszę

Teraz się trochę poskarżę na moje włosy, znowu straciły całą objętość Po poprzednim myciu, było świetnie, myślałam, że to wpływ ręcznikowania, ale teraz znowu klapa

Pottersy są w Carrefourze i Leclercu. W Auchanie chyba też
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 16:13   #12385
201604211128
Konto usunięte

Jako że jestem codziennie w Carrefourze, a dziś byłam w Auchan - to z Pottersów jest na pewno seria aloesowa (poczytałam skład - jest tam tylko silikon zmywalny z silikonów), jest też seria z ginko i bawełną i szampon z arniką. Na woli w Auchan jest szampon z dziegciem. A maski i emulsje gloria są w Auchan. Są też w Auchan Lorysy - teraz są w promocji.

Edytowane przez 201604211128
Czas edycji: 2010-01-12 o 16:15
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 16:29   #12386
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Dziewczyny, odżywkę Jantar wcieracie tylko w skórę? Czy we włosy też? Przepraszam, że tak o wszystko pytam, ale Wy już macie doświadczenie, a ja ciągle początkuję
Stary 2010-01-12, 16:34   #12387
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Może być i dentaurka

No widzisz, zapomniałam o Almie.

A gdzie się koleżanka podziewała? Loki chyba prostowała
w sensie, ze ja??
ja caly czas czytam, tylko jakos nie mialam nic ciekawego do powiedzenia

poprzedniego posta pisalam z wanny gdzie siedzialam godzine z maska: miod, żółtko, oliwa z oliwek i żel lniany na łbie na to czepek foliowy i powiem wam ze ta maska to tylko do wanny. w miseczce byla gesta, ale pod wplywem ciepla sie rozrzedzila (podejrzewam ze to zel lniany) i splywala, ciekla po plecach i po uszach.

melduje ze moje wlosy sa ciutke lepsze. wiadomo, ze po czapce czy kapturze sa klapniete, do tego swoje robi wilgotnosc, a raczej jej brak, ale po ostatnich 2 myciach bylo wzglednie dobrze. wydaje mi sie ze bunt spowodowal brak olejowania (wyjazd sylwestrowy i 2 kolejne mycia jakos mi sie nie chcialo). po pierwszym nocnym oleju zaczely wracac do siebie.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 17:07   #12388
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję Syrenko za wszelkie wyjaśnienia. Jak to mówią - lepiej zapobiegać niż leczyć.
Tak sobie teraz myślę, że skoro są rozpuszczalne w wodzie, to nie powinny po wypłukaniu już oddziaływać. Zrobiły swoje i tyle. czyli trzeba uważać na to, co nakłada się celem ochrony i stylizacji. Tak ja to teraz, po Twoich informacjach , widzę.

I tutaj - zrobiłam dziś psikadło wodno-kokosowe (użyłam mleczka kokosowego i zwykłej przefiltrowanej wody - w sumie 90 ml, więc nie jakaś wielce ogromna ilość, ale i tak sporo). Machnęłam je celem odświeżenia włosów w pracy. I... puch mój widzę ogromny
A o mleczku kokosowym nie znalazłam nic mądrego poza paroma słowami o cococinie na mazidłach. Coż, cococin lepszy od mleczka...

Co ja robię nie tak, że objętość = kompletna klapa? Szczególnie po myciu. Dziś już kolejny dzień mija i jest lepiej niż wczoraj!
W kwestii humektantów wolałabym, żeby się jeszcze wypowiedziała np. Kosmetolog1, może są takie, które pozostają na włosie, bo do niego wnikają?

Cóż, ja nic nie wiem o mleczku, ale spokojnie podeślę Ci mleczko owsiane to sobie poeksperymentujesz

Moje włosy też klapną, gdy schną w nocy, gdy je myje rano i nie przedobrzę z żelem lnianym i odżywką b/s wyglądają lepiej, nieźle się kręcą, dobrze układają, lekko roztrzepane nabierają objętości.

Cytat:
Napisane przez Liiii Pokaż wiadomość
hEJ DZIEWCZYNKI, JEŻELI PRZEKARMIŁAM WŁOSY PROTEINAMI TO CO MAM TERAZ ZACZĄĆ UŻYWAĆ ? I COŚ CZYTAŁAM ŻE POGODA MA WPŁAYW NA MOJE WŁOSY ( PODEJRZEWAM ZE TO SUCHE POWIETRZE + CZAPKA + MRÓZ ) PRZYCZYNILY SIE DO OKLAPNIECIA MOICH WLOSOW I MAM WRAZENIE ZE MAM JE CALE TLUSTE ! A MYJE CODZIENNIE !!! MOZE MAM JAKAS LZEJSZA ODZYWKE STOSOWAC ? MOZE BYC HERGON NP ?

sorry za Caps Locka
Odstaw proteiny i zachowaj ostrożność stosując odżywki i szampony zawierające je.
A co do pogody, przeczytaj pierwszy artykuł z wątku "zagraniczne tłumaczenia"

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Dziewczyny, odżywkę Jantar wcieracie tylko w skórę? Czy we włosy też? Przepraszam, że tak o wszystko pytam, ale Wy już macie doświadczenie, a ja ciągle początkuję
Można też dodać do psikadła (przykładowe przepisy w receptariuszu, na górze zakręconego forum), stosować solo na włosy lub zmieszać z jakąś odżywką b/s.
Polecam też przeczytać artykuł o humetantach i wilgotności z uwagi, że Jantar zawiera glikol propylenowy, który jest humektantem.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...35&postcount=2
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 17:25   #12389
malgosia86
Zadomowienie

Moje włosy są jakieś dziwne od ostatniej maski. Jakby obciążone Ale myłam je przecież szamponem z SLSem (a później jeszcze myłam odżywką, bo myję je codziennie).

Dzisiaj się zmartwiłam jak usłyszałam cenę Hegrona - 8,40 zł
Nie tak dawno kosztował jeszcze ponad 6 zł.

Teraz lecę do Rossmanna kupić w promocji Palomę. Kupię 2, bo używam nie tylko na włosy, a cena jest dużo niższa niż zwykle
Dziękuję, chyba Edith3F, która o promocji napisała.
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 17:53   #12390
Madziulena
Raczkowanie

Witam,
jakie żele do włosów polecacie?
Słyszałam o żelu z Palomy... Czy można go dostać w Rossmanie, bo jak wysłałam moją mamę do drogerii, to powiedziała, że go nie widziała.

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości