Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 417 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-14, 21:35   #12481
Edith3F
Zadomowienie

Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III

agison widziałam wpis w dzienniku,sliczne te włoski masz! Wcale w nie gorszym stanie niż moje
oleje dają radę masz piękne fale i o długośc też możesz powalczyc.
Oby tak dalej

Dbam o moje fale (ostatnie podcięcie 7.09.2011r)
Edith3F jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:50   #12482
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
ja mam takie same odczucia, szkoda by było chować włosy pod czapkę ja mam delikatny czapko-beret, jakby ażurowy z H&M, bardzo sobie chwalę bo prawie nie gniecie a i wplywu mrozów nie zauważam
Mój beret też z H&M
Tylko taki zwykły, czarny, rozmiar uniwersalny (po tym można go poznać, bo inne miały różne rozmiary).

Może przymierzałam też taki jak Twój?
Chyba tak, ale nie wyglądałam w nim najlepiej.

tinkussia, a podawałaś może w wątku skład tej odżywki? bo nie mogę jej znaleźć w KWC
ma proteiny? polyquats? silikony?

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-01-14 o 21:55
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 22:25   #12483
poison.iv
Wtajemniczenie

agison za wpis do dziennika. Powtórzę jeszcze raz, masz bardzo ładne włosy
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 22:46   #12484
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
Zgadzam się!
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 08:27   #12485
agison
Zakorzenienie

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuje!!
nie spodziewałam się tylu miłych słów pod adresem moich piórek czuję się podbudowana i baaaaardzo zmotywowana do dalszych działan Kochane jesteście bardzo
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 09:23   #12486
Eti_
Rozeznanie

Dziś minął tydzień odkąd nie prostuję i trochę chyba niecierpliwa jestem, bo już bym chciała by wyglądały lepiej, a to jeszcze poprostu niemożliwe. Oczywiście lekka poprawa jest, ale chyba coś źle robię, bo czasami wyglądają strasznie. Czytam tutaj ile mogę, o humektantach, składach, produktach i powoli testuję co mogę na moich włosach. Nie wiem czy to przez prostowanie ( Rowentą Brush Active przez ostatnie 2 lata) ale mam te włosy z wierzchu takie matowe, suche, pierzaste a jak odgarnę wierzchnią warstę włosów to te następne już są lepsze, bardziej błyszczące, gładkie. Czy myślicie że to ja je zniszczyłam, czy robię coś nie tak? Myję emulsją Gloria lub Hegronem różowym(wstrętny zapach), potem maska Gloria na pare minut i żel lniany i trochę Jantara. Poszukuję czegoś zamiast maski Glorii, zastanawiam się nad Wax'em, bo go lubiłam, albo Seboradin balsam regenerujący.
W każdym razie nie zamierzam się poddawać i nawet suszarki nie używam raczej. Jak patrzę w Dzienniku na włosy suspense albo agison to jestem pełna nadzieji, że też doprowadzę swoję włosy do takiego stanu jak one, a włosy mają śliczne teraz, choć na początku podobne do moich.
Eti_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 09:38   #12487
Edith3F
Zadomowienie

Eti_ Wax i Seboradin balsam regenerujący to jak najbardziej dobry wybór
Tydzień to rzeczywiście króciutko tu niestety bedzie potrzebna cierpliwośc,ale ten wątek jest od tego aby Cię wspierac i motywowac .
Możesz dodac wpis w dzienniku z obecnym zdjęciem i stopniowo np. co miesiąc go uzupełniac,wtedy będzie Ci łatwiej zauważyc różnicę
Proponuję też pisac tutaj,w tym wątku o sowich poczynianiach na bieżąco -będziemy pomagac
Piszesz że te włosy z wierzchu są suche i znieszczone a te pod spodem ładniejsze - ja też tak mam,ale jest o wieeele lepiej niż kiedyś tutaj potrzbe czasu ok kilku miesiący
Dobrze że nie używasz suszarki(możesz suszyc zimnym nawiewem jesli masz możliwośc,zimny nie szkodzi włosom). Ja dodałabym jeszcze do tej pielęgnacji jakąś odżywkę bez spłukiwania i olej.
Z olejów proponuję np. kokosowy a z odżywke może byc ziaja,mrs Potters lub balsam z Apteczki Babuni(więcej polecanych przez nas produktów znajdziesz w linkach zamieszczonych w pierwszympoście tego watku).
Do dzieła !
Cieszę się że dziennik Ci pomaga ,tzn że spełnia swoją funkcję
Trzymam kciuki

Stary 2010-01-15, 09:53   #12488
Liiii
Zakorzenienie

kochane mam dzisiaj w planach olejowanie mam w zapasach jedynie olej kokosowy rycynowy i ze słodkich migdałów - mam je podgrzać i na łepetynkę ? czy wystarczy je zmieszac i na to jakąś folię? I mogę w tym siedzieć długo ?

Edytowane przez Liiii
Czas edycji: 2010-01-15 o 09:57
Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 09:57   #12489
Eti_
Rozeznanie

Dzieki Edith3F za dodanie otuchy. Zapomniałam napisać, ze używam olejów, kokosowy właśnie, z migdałów i jojoba. Bardzo je lubię. Mam problem z odżywką bez spłukiwania, nie wiem na którą się zdecydować. Pierwszy post czytam kilka razy na dzień i pigułkę również, ale ciężko coś dobrać. Mam w domu odżywki Ziaji : z olejkiem jojoba i z ceramidami, ale obie mają dimethikon i będę musiała myć szamponem a akurat mycie odżywką bardzo mi się spodobało. Czy jeśli będę przez cały tydzień myć odżywką i używać odżywki b/s ziaji to czy wystarczy jak raz na tydzień umyję szamponem, czy musze za każdym razem? Niestety póki co myję włosy codziennie, bo są niefajne na drugi dzień. Myślę, ze wiosną będzie lepiej, wtedy może uda mi się rzadziej - bez czapki, wyższe temperatury i minie trochę czasu bez suszarki i innych wynalazków.
Wpis do dziennika dodam, już o tym myślałam, ale poczekam jeszcze trochę, bo jednak tydzień to naprawdę mało.
Eti_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 10:13   #12490
Edith3F
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eti_ Pokaż wiadomość
Dzieki Edith3F za dodanie otuchy. Zapomniałam napisać, ze używam olejów, kokosowy właśnie, z migdałów i jojoba. Bardzo je lubię. Mam problem z odżywką bez spłukiwania, nie wiem na którą się zdecydować. Pierwszy post czytam kilka razy na dzień i pigułkę również, ale ciężko coś dobrać. Mam w domu odżywki Ziaji : z olejkiem jojoba i z ceramidami, ale obie mają dimethikon i będę musiała myć szamponem a akurat mycie odżywką bardzo mi się spodobało. Czy jeśli będę przez cały tydzień myć odżywką i używać odżywki b/s ziaji to czy wystarczy jak raz na tydzień umyję szamponem, czy musze za każdym razem? Niestety póki co myję włosy codziennie, bo są niefajne na drugi dzień. Myślę, ze wiosną będzie lepiej, wtedy może uda mi się rzadziej - bez czapki, wyższe temperatury i minie trochę czasu bez suszarki i innych wynalazków.
Wpis do dziennika dodam, już o tym myślałam, ale poczekam jeszcze trochę, bo jednak tydzień to naprawdę mało.
Zacznę od tego- Bardzo podoba mi się Twoja postawa Eti_
To super że używasz juz olejów(ja sama marzę jeszcze o jojobie:rolleye s.
Ja dzięki olejom właśnie pozbyłam się problemu z rozdwojonymi końcówkami). Sama używam odzywki ziaji ale jestem szamponowa.
Może Mrs Potters albo balsam z Apteczki Babuni - one nie mają silikonów.
Jeśli chcesz codzinnie używac ziaji z dimethicone i jednocześnie unikac silikonów to mycie szmponem raz w tygodniu może nie wystarczyc -moim zdaniem .

Stary 2010-01-15, 10:14   #12491
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Mój beret też z H&M
Tylko taki zwykły, czarny, rozmiar uniwersalny (po tym można go poznać, bo inne miały różne rozmiary).

Może przymierzałam też taki jak Twój?
Chyba tak, ale nie wyglądałam w nim najlepiej.

tinkussia, a podawałaś może w wątku skład tej odżywki? bo nie mogę jej znaleźć w KWC
ma proteiny? polyquats? silikony?
nie pamiętam tylko, czy były takie czarne, ja mam taki ciemny zielony, były jeszcze na pewno szare, ale czarnych nie pamiętam

tak, podawałam, poszukaj w moich wypowiedziach albo w wątku przez wyszukiwarkę bo na pewno gdzieś jest silikonów i protein nie ma, polyaquatów chyba też
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 10:25   #12492
Edith3F
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Liiii Pokaż wiadomość
kochane mam dzisiaj w planach olejowanie mam w zapasach jedynie olej kokosowy rycynowy i ze słodkich migdałów - mam je podgrzać i na łepetynkę ? czy wystarczy je zmieszac i na to jakąś folię? I mogę w tym siedzieć długo ?
możesz je zmieszac i podgrzac ( lepiej działają wtedy) np. chwilę w mikrofalówce . Potem nakładasz na włosy.
Jeśli nałożysz na głowę folię i owiniesz ręcznikiem to te dodatkowe ciepło otworzy bardziej łuski włosa i oleje będą miały łatwiejszy dostęp i lepiej odżywią włoski
Oleje najlepiej trzymac jak najdłużej (ja zawsze nakładam oleje wieczorem , trzymam całą noc i rano spłukuję). Min na ok 3 godziny powinno się je zostawiac moim zdaniem.

Stary 2010-01-15, 10:49   #12493
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Kokos chyba musisz podgrzać, chyba, że masz formę płynną.
Możesz wrzucić wszystkie 3 do miseczki, miseczkę do ciepłej wody, po roztopieniu oleje na głowę, na to możesz nałożyć jakąś folię + ręcznik/czapkę.
Stary 2010-01-15, 10:59   #12494
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edith3F Pokaż wiadomość
możesz je zmieszac i podgrzac ( lepiej działają wtedy) np. chwilę w mikrofalówce . Potem nakładasz na włosy.
Jeśli nałożysz na głowę folię i owiniesz ręcznikiem to te dodatkowe ciepło otworzy bardziej łuski włosa i oleje będą miały łatwiejszy dostęp i lepiej odżywią włoski
Oleje najlepiej trzymac jak najdłużej (ja zawsze nakładam oleje wieczorem , trzymam całą noc i rano spłukuję). Min na ok 3 godziny powinno się je zostawiac moim zdaniem.
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Kokos chyba musisz podgrzać, chyba, że masz formę płynną.
Możesz wrzucić wszystkie 3 do miseczki, miseczkę do ciepłej wody, po roztopieniu oleje na głowę, na to możesz nałożyć jakąś folię + ręcznik/czapkę.

tak właśnie zrobie dziękuje wam a jak zostawie na całą noc to rano mam je spłukac szamponem z Babydream na przykład ? Bo chyba balsam Potter'sa chyba nie da rady temu A wogóle słyszałam, że rycyna przyciemnia włosy. To prawda? jestem blondynką i nie chciałabym tego

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 11:10   #12495
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
tak właśnie zrobie dziękuje wam a jak zostawie na całą noc to rano mam je spłukac szamponem z Babydream na przykład ? Bo chyba balsam Potter'sa chyba nie da rady temu A wogóle słyszałam, że rycyna przyciemnia włosy. To prawda? jestem blondynką i nie chciałabym tego
Rycyna to gęsty, ciężko zmywalny olej więc odżywka raczej mu nie da rady.
A tak poza tym, można zmywać oleje odżywką, wszystko zależy od włosów, niektórym ona starczy, niektórzy potrzebują szamponów z SLESami.
Stary 2010-01-15, 12:40   #12496
paulownia
Zakorzenienie

Hej Wam zdaje kolejne relacje. Sumienie mnie gryzie ze tak rzadko tu wpadam i nie nadrabiam w ogole zaleglosci, ale malo czasu a tymczasem moje wlosy dochodza do siebie. Troche sie opanowaly z wypadaniem odkad dwa razy w tygodniu wcieram w skalp olej lopianowy z ziolami, ten firmy Nami. Na godzinke przed myciem. Rosna - to trzeba im przyznac, i nie rozdwajaja sie, w lutym bede je podcinala, juz sobie kupilam nozyczki.
Odzywka aloesowa Urtekramu cudnie nawilza. Teraz mam inna zagwozdke, konczy mi sie z wolna Hipp i za Chiny nie moge tu znalezc szamponu bez SLS, nawet wsrod dziecinnych. Jest jeden, firmy Jason, aloesowy, ale ma cholernik Polyquaternium 7 i Cyklopentasiloxane w skladzie. No i pokrzywowy szampon Urtekram, na piatym miejscu w skladzie ma takie tajemnicze cos : Sodium Coco Sulfate. Moge sie tylko domyslac ze lagodniejsze od SLS, ale niech ktos oblatany sie wypowie i mi doradzi. Brac? Jest w skladzie wyciag z pokrzywy, lawenda i trawa cytrynowa
Pytanie numer dwa: jak mi sie skonczy kokos, to co wyprobowac - olej z migdalow czy olej z jojoby? Oba stoja, oba kusza, .....obydwu nie kupie....co za duzo to niezdrowo. Dla portfela przynajmniej, bo nie dla wlosow
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 12:49   #12497
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
A czy Wam(noszącym czapki) włosy nie wystają spod czapki??
Mam spory kaszkiet, zakładam go od karku i wkładam wszystkie włosiska do środka. Są uniesione i później w pracy nie ma z nimi dużego problemu. Tak dzisiaj było Szczególnie, że znów wypróbowałam żel Delii i - nie musiałam nic poprawiać! (jedynie podpięłam włosy spinką po lewej stronie, bo włażą mi w oczy. Czoło mam przez to wielkie jak ściana, ale co mi tam )
Cytat:
Mimo szystko mi się dziś pogoda podoba,tak słonecznie jest Wolę to niż pluchę i przemoczone buty
To już wiadomo, że gdzie jest słoneczko, gdy nie ma go we Wro (swoją drogą kiedy ostatnio we Wro było słonecznie? )
Cytat:
Kosmetolog w wątku składowym pisała o Sodium chloride jako o składniku, który zagęszcza szampon.
Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
sól w szamponach, żelach pod prysznic, mydłach w płynie służy tylko i wyłącznie do zagęszczania, żadnej innej funkcji nie pełni. soli w recepturach jest ok. 3-4 %(czasem może być więcej, czasem mniej, zależy czy np. w recepturze jest też carbomer lub hydroxyethylcelullose). sól zwiększa działanie myjące, więc może powodować wysuszenie, ale jeśli po myciu stosuje się balsam ( w przypadku ciała), czy odżywkę do włosów to nie ma powodów do niepokoju.
Tak, wszystko ok. I dziękuję Wam obu przeeepięknie
Mnie chodziło jednak o sól w odżywkach do włosów... Ale mogłam tego nie wyrazić dokładnie (bo byłam sobie w kontekście Hegrona i pewnie nie dopisałam, że o odżywki mi chodzi ).
Cytat:
Napisane przez ms.Julcia Pokaż wiadomość
Ogólnie jestem zadowolona z moich loczków, jedynie co im potrzeba to cięcia końcówek, ale to mam w planie w przyszłym miesiącu.
Wspaniale Tylko się cieszyć z takich postów! Oby ich jak najwięcej!
Cytat:
Chciałam też kupic balsam "z apteczki babuni" Joanny, ale mnie coś powstrzymało
warto go wypróbowac???
O tak - jeśli lubisz proteiny dla mnie - rewelacyjna konsystencja, zapach i wydajność Jestem z niego zadowolona.
Cytat:
Napisane przez kosmarka Pokaż wiadomość
nie mów źle o swoich włosach, bo się obrażą
Tak jest, szefowo Postaram się. A jak myślę o nich źle, to - jak uważasz - słyszą? Mogłabym chociaż myśleć, że jak tak dalej pójdzie, to powyrywam... taka będę wtedy
Cytat:
Będzie, będzie
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Za dużo włosów, za duża głowa
Szczęściara... Ja tez chcę!
Cytat:
Wydaje mi się, kiedyś Tulipanna pisała, żeby nosić czapki w celu ochrony cebulek włosów przed zimnem.
Ja nie widzą złego wpływu zimy na końcówki.
Rozsądek podpowiada mi, że najważniejsze są cebulki i skóra głowy, ale jednocześnie uważam, że mróz dla końcówek jest nie bez znaczenia. Są najbardziej narażone na zniszczenia mechaniczne i wysuszenie, więc wydaje mnie się, że warto zwrócić większą uwagę na nie podczas odżywiania (dodatkowo olej na same końcówki lub serum).

Przystępuje do lektury kolejnych postów

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 12:50   #12498
aa2244
Raczkowanie

Witam ponownie dziewczyny, a co sądzicie o szamponach Johnsons&Johnsons dla dzieci? Kosmarka sobie chwaliła...
aa2244 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 13:04   #12499
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuje!!
nie spodziewałam się tylu miłych słów pod adresem moich piórek czuję się podbudowana i baaaaardzo zmotywowana do dalszych działan Kochane jesteście bardzo
mi tez sie bardzo podobaja
mam kolezanke o greckich korzeniach na poziomie dziadka i ona i jej siostra maja wlasciwie identyczne wlosy (tylko, że czeszą na sucho )
twoje sa na prawde piekne!

Cytat:
musisz obserwowac. u kazdego jest inaczej, u mnie po 3 nalozeniach ziaji cos negatywnego zaczelo sie dziac z wlosami, nie ma innej rady jak wyprobowac samemu.

Cytat:
rycyna zdarza sie ze przyciemnia, ale roznie to bywa. spotkalam sie z opiniami ze nie wplywa na kolor.
ja bym zrobila mieszanke w wiekszej czesc tych 2 innych olei i odrobine rycyny. bedzie sie latwiej zmywac.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 13:30   #12500
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
mi tez sie bardzo podobaja
mam kolezanke o greckich korzeniach na poziomie dziadka i ona i jej siostra maja wlasciwie identyczne wlosy (tylko, że czeszą na sucho )
twoje sa na prawde piekne!
kolejne miłe słowa dziękuje! i jestem strasznie zdziwiona bo ja uważam ze moje włosy są beznadziejne i w ogóle się do Waszych nie umywają chyba na tych zdjęciach jakoś tak korzystnie wyszły albo mam zaburzone spojrzenie na siebie
a mama mi nie mówiła nic o greckich korzeniach ale miałam na roku koleżankę której tata jest grekiem i miała włosy jakich nigdy w życiu nie widziałam. Koński ogon o długości sporo za pupę i grubości mojej pięści grube loki, btw czesane na sucho
jeśli zbyt offtopowo to bardzo przepraszam

PS. mi rycyna przyciemnia ale nie używam, bo ciężko się zmywa i wlosy szybko robią się strąkowate. Ale może to indywidualna kwestia

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-01-15 o 13:31
Stary 2010-01-15, 13:35   #12501
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Wilczex zakochałam się w Twoich lokach

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
kolejne miłe słowa dziękuje! i jestem strasznie zdziwiona bo ja uważam ze moje włosy są beznadziejne i w ogóle się do Waszych nie umywają chyba na tych zdjęciach jakoś tak korzystnie wyszły albo mam zaburzone spojrzenie na siebie
a mama mi nie mówiła nic o greckich korzeniach ale miałam na roku koleżankę której tata jest grekiem i miała włosy jakich nigdy w życiu nie widziałam. Koński ogon o długości sporo za pupę i grubości mojej pięści grube loki, btw czesane na sucho
jeśli zbyt offtopowo to bardzo przepraszam

PS. mi rycyna przyciemnia ale nie używam, bo ciężko się zmywa i wlosy szybko robią się strąkowate. Ale może to indywidualna kwestia
Ja też uważam, że masz śliczne włoski

Ja wstawię swoje do Dziennika po sesji
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 14:07   #12502
Eloe77

Cytat:
Cytat:
Zgadzam się!
Podpisuję się rękami i nogami Robią Ci się piękne anglezy, gdy włosy są krótsze A anglezy to ja lubię
Cytat:
Dziś minął tydzień odkąd nie prostuję i trochę chyba niecierpliwa jestem, bo już bym chciała by wyglądały lepiej, a to jeszcze poprostu niemożliwe.
Cytat:
Eti_(...)Tydzień to rzeczywiście króciutko tu niestety bedzie potrzebna cierpliwośc,ale ten wątek jest od tego aby Cię wspierac i motywowac .
Dokładnie tak Tydzień, a nawet miesiąc to nieco krótko... Nie martw się, Edith Ci pięknie odpowiedziała - będziemy trzymać kciuki i wspierać
Każda z nas startowała od puchu, ale po jakiś czasie oraz wzlotach i upadkach zobaczyłyśmy efekty. Sama będziesz zadowolona
A polecam skorzystanie z rady Edith dotyczącej dodania zdjęcia i opisów do dziennika. Sporo później się wyjaśnia, można wrócić, poprawić, udoskonalić i - co najważniejsze - wówczas widać poprawę (siebie ma się na co dzień, a zdjęcia ogląda się rzadko).
Cytat:
Czy jeśli będę przez cały tydzień myć odżywką i używać odżywki b/s ziaji to czy wystarczy jak raz na tydzień umyję szamponem, czy musze za każdym razem?
Właśnie, też mnie to nurtuje. Jak szybko nabudowuje się silikon taki jak dimethicone na włosie? Ktoś ma jakiś pomysł? Zwykle pisze się, że się nabudowuje, ale po jakim czasie?
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Teraz mam inna zagwozdke, konczy mi sie z wolna Hipp i za Chiny nie moge tu znalezc szamponu bez SLS, nawet wsrod dziecinnych. Jest jeden, firmy Jason, aloesowy, ale ma cholernik Polyquaternium 7 i Cyklopentasiloxane w skladzie.
Ja bym brała raczej ten, niż pokrzywowy... Ale to ja nie lubię SLS i nawet Babydream mnie podrażniał, więc wybrałabym bez suflates (albo gdzieś na szarym końcu składu).
Cytat:
Pytanie numer dwa: jak mi sie skonczy kokos, to co wyprobowac - olej z migdalow czy olej z jojoby?
Nie próbowałam jojoby, ale tez podobno świetny. Na tę chwilę bawię się migdałem, czekając na blaski i błyski
Cytat:
Napisane przez aa2244 Pokaż wiadomość
Witam ponownie dziewczyny, a co sądzicie o szamponach Johnsons&Johnsons dla dzieci? Kosmarka sobie chwaliła...
W tym szamponie jest suflate, więc dla mnie odpada - gwarancja świądu skalpu.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-15, 14:50   #12503
paulownia
Zakorzenienie

O szamponach pomysle pozniej, nie pali sie, ale chyba jednak wezme ten z pokrzywa. I tak potrzebuje go jedynie moj przetluszczajacy sie skalp a reszta wlosow sie z nim nie styka przy OMO. Lorys ciagle swietnie mi sluzy do tego celu Dzis olej kokosowy na noc!
Chyba niedlugo bede wpisywac sie do dziennika na nowo, bo mam rewolucje w pielegnacji. I wlosy jakos inaczej wygladaja odkad polozylam kres grzywce.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 14:54   #12504
Eloe77

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
musisz obserwowac. u kazdego jest inaczej, u mnie po 3 nalozeniach ziaji cos negatywnego zaczelo sie dziac z wlosami, nie ma innej rady jak wyprobowac samemu.
O właśnie, tu może być część odpowiedzi na moje pytanie o szybkość nabudowywania się...
Cytat:
Każdemu co innego służy i przeszkadza.
Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
Ja wstawię swoje do Dziennika po sesji
Trzymam Cię mocno za słowo

Serial - Delia żel super mocny (nadal nie pojawił się w KWC , choć zgłosiłam) - cześć 3.
Żel nałożony na suche włosy po porannym prysznicu należało rozrobić w rękach z wodą, by stał się plastyczny. Dałam go sporo, by reanimacja się powiodła. Wgniotłam i robiłam to, co zwykle - malowanie oczu (makijażem tego nie nazwę, bo to za duże słowo, dla moich wygibasów przed lusterkiem), śniadanko, kawka , ubieranie, zębów mycie... Tyle że wsadziłam łapy we włosy, by je ugnieść i poprawić kilkakrotnie (nie mogę się oduczyć ). Przed wyjściem (były już podeschnięte) czapka nakładana od karku, włosy do środka (wówczas są uniesione u nasady) i do roboty. W pracy podpięłam spinką i naprawdę jestem zadowolona z efektów
Tak, tak - to jest to!

Jeśli więc szukacie czegoś bez gliceryny - ona moim wrogiem nowym jest - to możecie sięgnąć po ten żel. Naprawdę u mnie się spisał.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-15, 15:12   #12505
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
No i pokrzywowy szampon Urtekram, na piatym miejscu w skladzie ma takie tajemnicze cos : Sodium Coco Sulfate. Moge sie tylko domyslac ze lagodniejsze od SLS, ale niech ktos oblatany sie wypowie i mi doradzi. Brac? Jest w skladzie wyciag z pokrzywy, lawenda i trawa cytrynowa
Sodium Coco Sulfate to to samo co Sodium Laureth Sulfate lub Sodium Lauryl Sulfate, nie wiadomo czy alkohole z oleju kokosowego są oksyetylenowane (ale podejrzewam że to Sodium Laureth Sulfate) taki sprytny sposób producenta na zmylenie konsumenta

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Tak, wszystko ok. I dziękuję Wam obu przeeepięknie
Mnie chodziło jednak o sól w odżywkach do włosów... Ale mogłam tego nie wyrazić dokładnie (bo byłam sobie w kontekście Hegrona i pewnie nie dopisałam, że o odżywki mi chodzi ).
Wspaniale Tylko się cieszyć z takich postów! Oby ich jak najwięcej!
w odżywkach sól powoduje zwiększenie stabilności emulsji, bo sól ma taką właściwość że powoduje wypchnięcie emulgatorów na granicę fazową (woda-olej) i przez to stabilność się zwiększa. innymi tego typu substancjami są np. Aluminium Stearate (rzadko stosowany), Calcium Stearate, Magnesium Stearate, Magnesium Sulfate no i oczywwiście Sodium Chloride stosowany dlatego że ze wszystkich tych substancji jest najtańszy

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:
Właśnie, też mnie to nurtuje. Jak szybko nabudowuje się silikon taki jak dimethicone na włosie? Ktoś ma jakiś pomysł? Zwykle pisze się, że się nabudowuje, ale po jakim czasie?
bardzo, bardzo, bardzo powoli
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 15:41   #12506
MeryJane
Zadomowienie

Dot.: Receptariusz kręconowłosych - mazidłowo-domowy receptariusz loków i fal

Cieszę się, że ten wątek znalazłam. ja swoje długie, kręcone włosy obcięłam - bardzo obcięłam ale z dziką przyjemnością poczytam receptury i coś wybiorę
przygarnę, adoptuję, kupię

WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ

MeryJane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 15:44   #12507
syrenka
Wtajemniczenie

Kosmetolog1, powiedź proszę jak się mają produkty będące źródłem protein do tychże protein?
Np. ekstrakt z pszenicy do protein pszenicznych, soja do sojowych, mleko do mlecznych itd.
Przypuszczam, że od produktu/ekstraktu do protein a zwłaszcza tych hydrolizowanych daleka droga?
Jeśli unikam protein w produktach włosowych nie muszę się np. wystrzegać ekstraktu z soi czy pszenicy?
Stary 2010-01-15, 15:47   #12508
ms.Julcia
Wtajemniczenie

Cytat:
W Syossie silikonów nie widzę, ale skład mi się nie podoba. Dużo agresywnych detergentów, a fajne składniki, które mogłyby wpłynąć pozytywnie na włosy na szarym końcu, więc w dawce, której włosy nie odczują.

Serum z apteczki babuni bardzo lubiłam, odstawiłam je teraz ze względu na silikony. Balsam też mogę polecić, jeśli lubisz proteiny będzie jak znalazł. Ampułek nie używałam, masz gdzieś ich skład?
Znalazłam tylko taki opis:
Składniki naturalne: skrzyp i rozmaryn, optymalnie pielęgnują cienkie włosy. Zmniejszają przetłuszczanie się włosów, mają działanie wzmacniające i antybakteryjne. Zapobiegają wypadaniu włosów, korzystnie wpływają na proces ich wzrostu. W rezultacie włosy stają się mocniejsze i zdrowsze, a skóra głowy zyskuje tak ważne prawidłowe ukrwienie.

Na razie będę używała szamponu Syoss zobaczę jak wpłynie na me włosy na razie jest OK.
Moje loczki nic nie mają przeciwko silikonom, szampon kupiłam ze względu na 0% silikonu chciałam po prostu go wypróbowac

I LOVE GREECE

...Fitness...
ms.Julcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 17:43   #12509
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Podpisuję się rękami i nogami Robią Ci się piękne anglezy, gdy włosy są krótsze A anglezy to ja lubię
dziękuję Kochana rzeczywiście kiedyś miałam taki anglezowy skręt, w ogólniaku jak miałam dłuższe włosy to sie ze mnie nabijali że dredy hoduję ale teraz nie chcą się kręcic

przyszły moje 3 Jantary strasznie jestem ich ciekawa

Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
Właśnie robiłam żel lniany i... chyba mi nie wyszedł, albo coś źle robię, bo w żaden sposób nie mogę go odcedzić próbowałam dwóch durszlaków i jednego sitka i nic... Czy to znaczy, że jest za gęsty? Właśnie go wyrzuciłam bo nie wiem... Czy on od razu po gotowaniu powinien być gęsty, czy dopiero później stężeje? Może za długo go gotowałam?
ja odcedzam żel na gorąco, zaraz po zdjęciu z gazu wtedy łatwo przelatuje przez sitko, a gęstnieje podczas stygnięcia. I jest git
Stary 2010-01-15, 17:51   #12510
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
Sodium Coco Sulfate to to samo co Sodium Laureth Sulfate lub Sodium Lauryl Sulfate, nie wiadomo czy alkohole z oleju kokosowego są oksyetylenowane (ale podejrzewam że to Sodium Laureth Sulfate) taki sprytny sposób producenta na zmylenie konsumenta
ehhh ci producenci...
a to nie jest tak, ze kazda substancja ma okreslona nazwe INCI i tylko taka mozna na opakowaniu zamiescic? czy to jednak prawie, ale nie do konca to samo i mozna taki zabieg zastosowac?
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości