Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 416 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-13, 23:39   #12451
malgosia86
Zadomowienie

Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
yunga z babassu zglaszalam do kwc, przepisywalam tez sklad, wiec sprawdz. silikonow na pewno nie ma, polyquatow tez nie (rozowy chyba jakis polyquat ma). tego do farbowanych jeszcze nie kupowalam.

a potters ma dimethicone copolyol - niby silikon, ale rozpuszczalny w wodzie, na wlosach nie zostaje
Sprawdzę skład Yunga z Babassu - jeśli nie ma oblepiaczy - na pewno wypróbuję
Różowy Yung - ma polyquats
Yung do włosów farbowanych - ma polyquats
Co do silikonów - nie chcę ich stosować w żadnej postaci - dlatego Potters odpada

Mi bardzo odpowiadają zasady CG - i chodziło mi o to, że w ich kontekście, poza Hegronem - nie ma odpowiednich odżywek do mycia włosów.

Cytat:
Napisane przez Liiii Pokaż wiadomość

wosy umyte - jak narazie mi się podoba, zapach taki rześki i świeżyzobaczymy tylko jak będzie po wysuszeniu..

na początku z włosami nic sie nie dzialo dopiero ostatnio zaczeły świrować, ale zauważyłam, że gdy np umyje samą Glorią włosy i nałoże jedynie balsam Nivei lub Palome to mam ogrom loczków, natomiast jak umyje Yungiem i nałoże kosmetyki do stylizacji to już tak nie jest. Natomiast cop najśmieszniejsze w połaczeniu Gloria + Yung było dobrze ( do czasu) dlatego myślę, że Yung mi nie słuzy... A Gloria ma w swoim składzie proteiny ? Osobiście bardzo ją lubię Włosy ostatnio są przetłuszczone zaraz po wyschnięciu ( nie muszę nawet zakladać czapki ) ale jak już założe i przejde się do pracy to Sodomia i Gomoria

Kochane a co do humektanów to teraz nie zaleca się stosowania żelu Palomyu i balsamu Nivei ?
Eloe77 pisała wcześniej (bo też się o to pytałam), że Gloria nie ma protein. Wydaje mi się, że tak jak piszesz, za gorszy stan włosów, odpowiedzialne są właśnie proteiny w Yungu
Czapka pewnie tylko nasila niekorzystny efekt, które one powodują na Twoich włosach.

Może akurat zmiana odżywki do mycia na Pottersa przyniesie efekt

Co do balsam Nivea i Palomy - ja ciągle stosuję ze świetnymi efektami Ale co do punkty rosy i humekantów, to nie mam za dużej wiedzy, więc się nie wypowiem.
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 00:13   #12452
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Sprawdzę skład Yunga z Babassu - jeśli nie ma oblepiaczy - na pewno wypróbuję
Różowy Yung - ma polyquats
Yung do włosów farbowanych - ma polyquats
Co do silikonów - nie chcę ich stosować w żadnej postaci - dlatego Potters odpada

Mi bardzo odpowiadają zasady CG - i chodziło mi o to, że w ich kontekście, poza Hegronem - nie ma odpowiednich odżywek do mycia włosów.
wszystko si, co by uścislić polyquat w yungach to Quaternium-87

Cytat:
Description: Mild, cationic quaternary ammonium compound in propylenglycol, vegetable based, easily dispersible in water, pH: 4-6 (5% aqueous solution), 75 % active substances. Viscous liquid, slightly yellowish & cloudy, characteristic faint odor.

Properties: Mild conditioner, improves wet & dry combability, provides increased body & volume to the hair, gives soft shine & gloss to the hair, compatible with non-ionic surfactants, excellent antistatic properties, no build-up effect.
(http://www.makingcosmetics.com/Condi...m-87-p155.html)

czyli rozpuszcza sie w wodzie, nie nadbudowywuje sie.
dla nieortodoksyjnych CG ujdzie

a gloria? wlasnie o niej piszecie, wiem ze jest gloria maska i gloria odzywka, odzywką dziewczyny myją, dobrze pamietam?
no i jeszcze Mypa aloesowa odzywka chyba sie do mycia nadaje (tylko tu stosunek cena/pojemnosc mniej korzystny)

edit - tfu tfu - Mypa ma Quaternium-27

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2010-01-14 o 00:20
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 00:16   #12453
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Rossmann, Yung Glattungs splulung, odżywka z olejem Babassu
Skład:
aqua, cetearyl alcohol, glicerin, cetrimonium chloride, bis-diglyceryl polyacyladipate-2, orbignya oleifera oil, behentrimonium chloride, hydroxyethylcellulose, isopropyl alcohol, sodium benzoate, potassium sorbate, parfum, citric acid, sodium hydroxide

Wygląda na niezłą odżywkę do mycia, wysoko ma cetrimonium chloride (który ma być odpowiedzialny za mycie - jak mówią zagraniczne źródła) do tego gliceryna, olej, emolienty.
Chciałam mieć pod ręką skład odzywki, bo się go trochę naszukałam
Mnie niepokoi właśnie - cetrimonium chloride (to, że mogłoby działać podobnie do polyquats).

Cytat:
Napisane przez Margaret_76 Pokaż wiadomość
Środki pielęgnacyjne do włosów to faktycznie duży temat. Silikony są stosowane w wielu produktach bo: wygładzają, nabłyszczają, poprawiają rozczesywanie. Trzeba zacząć od tego, że czasem środki kondycjonujące potrafią się na włosie akumulować obciążać zbytnio słabe włosy. Tak się dzieje z silikonami typu Amodimethicone. Nadmiar tego silikonu nie jest usuwany podczas kolejnego mycia włosów.
Jest sporo innych środków kondycjonujących używanych powszechnie w szamponach i odzywkach:
Polyquaternium-7, Polyquaternium-10, itd. - są to polimery na bazie celulozy, które przyczepiają się do włosa w miejscu, gdzie jest uszkodzony. Wygładzają, zapobiegają elektryzowaniu się, poprawiają rozczesywalność, zwiększają objętość. Te składniki raczje nie akumulują się na włosie.
Cetrimonium Chloride i wszystkie inne podobne produkty - działają podobnie do Polyquaternium, ale mają inną strukturę. Są często używane, gdyż są tańsze niż PQ.
Ptoteiny - np. hydrolized silk proteins, wheat proteins, itd. - hydrolizowane białka działają wygładzająco, emoliencyjnie, osadzają się na włosie i dlatego wpływają na poprawę miękkości. Jednak dodatek takich protein do szamponu ma jeszcze jedną funkcję - zmniejsza potencjał drażniący środków powierzchniowo-czynnych z szamponu.
Ekstrakty roślinne - w szamponach to tylko chwyt marketingowy! Substancje czynne w ekstrakcie nie mają szansy działać podczas mycia gdyż: 1) występują w za małym stężeniu, 2) są zaraz spłukiwane.
(To jest cytat z wątku o odżywkach bez silikonów: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=211035 )

Ciekawa jestem, czy sodium chloride (z Hegrona) miałby działać podobnie?
Może pisałyście już w którymś miejscu o tym?

dzisiaj już jest późno, ale jutro postaram się o tym poszukać informacji
Stary 2010-01-14, 00:44   #12454
anka.d
Wtajemniczenie

nie wiem, czy czytalas to: tlumaczenie o polyquatach i kolejna czesc - o myjadłach alternatywnych dla szamponów - polecaja tam wlasnie cetrimonium chloride (emolient, antystatyk, jest w zdecydowanej wiekszosci odzywek, wiec znalezc taka, ktora go nie ma bedzie trudno)
Stary 2010-01-14, 10:16   #12455
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Chciałam mieć pod ręką skład odzywki, bo się go trochę naszukałam
Mnie niepokoi właśnie - cetrimonium chloride (to, że mogłoby działać podobnie do polyquats).

(To jest cytat z wątku o odżywkach bez silikonów: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=211035 )

dzisiaj już jest późno, ale jutro postaram się o tym poszukać informacji
Sodium chloride to sól
Natomiast Hegron ma Behenoyl PG-Trimonium Chloride, który jest substancją antystatyczną, przypuszczam, że z tej samej rodziny co cetrimonium chloride itd.
Tak jak było w cytacie, wg zagranicznych źródeł za mycie w odżywce odpowiada np. cetrimonium chloride
Źródło:
http://thebeautybrains.com/2009/11/1...ethod-for-you/

Conditioners also have detergents in them but a different kind. They use cationic surfactants (or quats) which have the tendency to stick to the hair where they provide conditioning. Common ingredients are Cetrimonium Chloride or Distearyldimonium Chloride and are used at 1-5%. Although they do stick to the hair, these ingredients also have the ability to cleanse the hair. This is why the No-Poo washing system can work.

[zostawmy na boku dyskusje czy mycie odżywką jest zasadne i opiera się na racjonalnych przesłankach ;-)]

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ----------

Cytat:

Kochane a co do humektanów to teraz nie zaleca się stosowania żelu Palomyu i balsamu Nivei ?
Niestety na KWC nie ma składu balsamu Nivea, a co do Palomy, ma w składzie prawie same humektanty, a na humektanty należy uważać gdy jest sucho.
Nie jest powiedziane, że Ci zrobią krzywdę, zależy od włosów i ich korelacji z innymi położonymi na włosy produktami. Natomiast dobrze mieć świadomość jak mogą działać w różnych warunkach atmosferycznych, żeby w razie kłopotów włosowych zwrócić uwagę czy ich nie pogłębiają.

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Liiii, Ty chyba chciałaś listę z przykładami protein:

Kolagen, keratyna, jedwab, soja, ryż, mleko, owies, pszenica.
Zazwyczaj w nazwie występuje: protein czy hydrolized.

*Protein - Major Amino Acids (generally many more amino acids are present)
* Collagen: Glycine, proline
* Keratin Proline, lysine, cysteine (a sulfur-containing amino acid)
* Silk Glycine and alanine
* Soy Glutamic acid, aspartic acid
* Rice Glutamic acid, aspartic acid, arginine
Milk Glutamic acid, proline (contains all eight of the “essential” amino acids)
* Oat Glutamine, lysine
* Wheat Arginine, Leucine, Methionine

http://www.naturallycurly.com/curlre...ou-should-care

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2010-01-14 o 08:23
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 10:55   #12456
Liiii
Zakorzenienie

dziekuje bardzo syrenko

no i na drugi dzień po myciu Potters'em oje wlósy nie sa przetluszcozne, sa takie ladne gladziutkie i mieciutkie i co najwazniesze kreca sie, ale niestety przy nasadzie wgladzilam je czapka ( nie ma innej mozliwosci - jestem w pracy) no ale narazie jestem zadowolona

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 11:10   #12457
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Madziulena Pokaż wiadomość
Eloe77
Wcześniej stosowałam maski z Garniera i Gliss Kura, ale teraz z tego zrezygnowałam. A jakie maseczki i inne kosmetyki pielęgnacyjne polecasz?
Polecam lekturę pierwszego posta (wiele linków do list z kosmetykami) i dziennika regeneracji (podlinkowany w mojej stopce, dziewczyny wymieniają dokładnie, czego używają). Podobnie wątek kolekcjonerski (wczoraj założony).
Cytat:
Napisane przez Edith3F Pokaż wiadomość
Mi się wydaje że Natalia O. ma naturalnie kręcone (tylko na niektórych zdjęciach ma wyprostowane)
Właśnie też odnoszę takie wrażenie (choc końcówki często ma proste...)
Cytat:
Bardzo dobry pomysł ten wątek !
A można będzie wklejac zdjęcia...?
Tak, co chcesz, prócz golizny
Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
no niezle ale efekty !! w tym dzienniku skorzystam z rad tam zamieszczonych
No to do dzieła!
Cytat:
Napisane przez convallaria Pokaż wiadomość
Dziewczyny - Eloe, Syrenka - i inne fanki Jantara:
Dziewczyny jakie macie spostrzeżenia co do wydajności jantara i jej związku ze sposobem aplikacji?
Cytat:
Spostrzeżenia mam takie same, ale nie tyczy to tylko Jantara, ale i wszelkich innych płynów, Mi po prostu schodzi na jeden raz 6-8ml, czyli 100ml butelka starcza na dwa tygodnie wcierania.
Identycznie, jak Syrenka. Zamieniłam butelkę na psikadło, bo wychodziło mi mniej płynu (z tej butelki leciało, jak chciało, a teraz przykładam w miejsce rozpylenia i dokładnie leci tam, gdzie trzeba. Jest jednak mało wydajny. Na 3-tygodniowa kurację zużywałam około 1,5 butelki.
Możesz też wyciskać porcje strzykawką albo zakraplaczem bezpośrednio na skalp.

Lecę czytać kolejną stronę

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 12:14   #12458
syrenka
Wtajemniczenie

Dostałam informację z ☠☠☠☠☠☠☠, że Jantar do nich wrócił!
Stary 2010-01-14, 12:25   #12459
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
Coś czuję, że długo tam nie zagości

Nie potrzebuję kolejnej butelki, nie potrzebuję kolejnej butelki....
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 13:01   #12460
Eloe77

Się poważnie zrobiło...

Cytat:
Testuję właśnie Palomę (nie wzięłam dziś żelu Delii do pracy ). Po balsamie Nivei mam puch i to spory W składzie jest zarówno gliceryna (chyba trzecia albo czwarta) oraz aloes (daleko).
Cytat:
radykalne CG Ja odpuściłam już silikonom - cyklicznemu i zmywalnemu.
Cytat:
Eloe77 pisała wcześniej (bo też się o to pytałam), że Gloria nie ma protein. Wydaje mi się, że tak jak piszesz, za gorszy stan włosów, odpowiedzialne są właśnie proteiny w Yungu
Może tak być, choć przekarmienie proteinami objawia się zwykle puchem i brakiem skrętu. Choć nie jest powiedziane, że oba zjawiska muszą występować równocześnie. Poza tym te proteiny są naprawdę daleko w składzie... Ale są osoby, które w ogóle nie tolerują protein, choćby nasza słynna już Ruda (na która wielokrotnie powoływała się Syrenka). Jedyną lubiana przez nią proteiną była keratyna. Ja tez ja uwielbiam
Jednak osobiście obwiniałabym czapkę przede wszystkim. Moje włosy po umyciu są słodkie i kręcą się od nasady (no, nie jest to już taki skręt, jak przy krótszych, ale widać wyraźnie, że coś się dzieje). Natomiast po czapce mam skręcone końce lub od wysokości oczu. I oczywiście szybciej włosy robią się nieświeże. Jak dla mnie raczej nadmiar sebum produkowany zimą.
Cytat:
Co do balsam Nivea i Palomy - ja ciągle stosuję ze świetnymi efektami Ale co do punkty rosy i humekantów, to nie mam za dużej wiedzy, więc się nie wypowiem.
A ja po balsamie obserwuje puch w nadmiarze. Może to ta gliceryna.
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
wszystko si, co by uścislić polyquat w yungach to Quaternium-87
(http://www.makingcosmetics.com/Condi...m-87-p155.html)
czyli rozpuszcza sie w wodzie, nie nadbudowywuje sie.
dla nieortodoksyjnych CG ujdzie

Cytat:
a gloria? wlasnie o niej piszecie, wiem ze jest gloria maska i gloria odzywka, odzywką dziewczyny myją, dobrze pamietam?
Emulsja, gwoli ścisłości Mnie nie służy Podobnie zresztą jak i maska (choć sprawdzę ja jeszcze późną wiosną).
Cytat:
no i jeszcze Mypa aloesowa odzywka chyba sie do mycia nadaje (tylko tu stosunek cena/pojemnosc mniej korzystny)
Zgadzam się. Dodatkowo, jeśli przestrzegać zasady, że im prościej, tym lepiej, do mycia średnio. Skład jest dość długi. Lepiej jako podstawa do maski, byle składniki nie były wodniste.

Cytat:
Sól w spożywce wykorzystywana jest (poza poprawianiem smaku) jako konserwant. ALe znalazłam takie coś: Common salt. Used in skin and hair cleansers on the basis of sodium laureth sulfate to regulate viscosity. Ergo: w sąsiedztwie SLES reguluje lepkość. Ale co poza tym?
Kosmetolog1 poratujesz nas? Sama jestem ciekawa soli, bo kojarzy mnie się raczej negatywnie w kosmetyku. Ale może to tylko uprzedzenie...

Cytat:
Niestety na KWC nie ma składu balsamu Nivea, a co do Palomy, ma w składzie prawie same humektanty, a na humektanty należy uważać gdy jest sucho.
Nie jest powiedziane, że Ci zrobią krzywdę, zależy od włosów i ich korelacji z innymi położonymi na włosy produktami. Natomiast dobrze mieć świadomość jak mogą działać w różnych warunkach atmosferycznych, żeby w razie kłopotów włosowych zwrócić uwagę czy ich nie pogłębiają.
U mnie to samo - powiększenie puchu po zastosowaniu Palomy. Kolejne humektanty w odstawkę , chociaż...
woda, betaina, gliceryna itd... Już wiadomo, o co chodzi?
Mój "ulubiony" humektant rządzi

Serial o żelu Delii - cd: nie powiem - jestem pod wrażeniem. Nałożyłam wczoraj sporo na umyte włosy (była spora dawka protein w części odżywkowo-maskowej + po raz pierwszy rycynka miast lnianego jako dodatek, niestety nadal brak keratyny ) , zrobiłam ręcznikowanie, a potem podpięłam włosiska i poszłam spać.
Padam jak mrówka po robocie...
Rano jest miodowo, choć sztywno. Nie ugniatam, by rozluźnić, bo to nie ma sensu. Czapka i tak zrobi swoje Jednak pod wpływem pary podczas porannego prysznica żel ładnie się rozluźnia i widzę ładnie skręcone włosy Od nasady
Niestety, skleroza, nie zabrałam żelu do pracy i nie wiem, jak spisuje się podczas poprawek.
Na tę chwilę jednak polecam.

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
Nie potrzebuję kolejnej butelki, nie potrzebuję kolejnej butelki....

Przyłączam się do mantry

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-14, 13:43   #12461
Edith3F
Zadomowienie

Ach ten jantar.... Ja dziś byłam w następnych dwóch zielarskich i nic
Na szczęście w jednym ze sklepów widac że sprzedający dba o klientów, zapytał co to za seria (oczywiście miał tylko Radical jak wszędzie),przyznał że nigdy jej nie miał,ale zapisał sobie i jutro mam tam zadzwonic żeby dowiedziec się co i jak lubię takie podejście
Jeszczę trochę powalczę ze sklepami ,a jak nie to ☠☠☠☠☠☠☠ (chociaż obawiam się, że i tak mogę się nie załapac - znając Was )

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Niestety na KWC nie ma składu balsamu Nivea
Jakbyście potrzebowały tego skladu to mogę przepisac

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Tak, co chcesz, prócz golizny
Co chce...?
No wiesz chciałam się ograniczyc do kosmetyków,ale teraz to się jeszcze zastanowię

Dziś na noc były oleje (mieszanka: kokos,winogrono i rycyna )
Rano zaspałam i nie zdążyłam juz połozyc żadnej maski ,było mycie rózowym youngiem,potem ziaja witamina, suszenie dyfuzorem i stylizacja żelem Ewelki (czyms trzeba się wydtylizowac,a nivea i paloma niewskazane ). I jest niezle

Jednak to napiszę... coś ostatni mi się nie podobaja te moje włoski Jakoś tak brakuje dobrego połysku, nawilżenia,skrętu... Nawet po szamponetce nie sa tak nawilzone jak kiedyś czapki też nie używam, bo mi strasznie klapną wtedy i nieświeże się robią od razu tylko duży kaptur stosuję
Chyba muszę częściej kłasc oleje i maski...

Dbam o moje fale (ostatnie podcięcie 7.09.2011r)
Edith3F jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:24   #12462
Liiii
Zakorzenienie

A słuchajcie jakie te żele do stylizacji ? czegoś nie mogą mieć w składzie ?

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:39   #12463
Eloe77

Cytat:
Jeszczę trochę powalczę ze sklepami ,a jak nie to ☠☠☠☠☠☠☠ (chociaż obawiam się, że i tak mogę się nie załapac - znając Was )
nie potrzebuję kolejnej butelki
Cytat:
Jakbyście potrzebowały tego skladu to mogę przepisac
W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie Nie mam go w tej chwili pod ręką, to nie pomogę
Cytat:
No wiesz chciałam się ograniczyc do kosmetyków,ale teraz to się jeszcze zastanowię
Tylko szybko, nim się rozmyślę
Cytat:
Jednak to napiszę... coś ostatni mi się nie podobaja te moje włoski Jakoś tak brakuje dobrego połysku, nawilżenia,skrętu... Nawet po szamponetce nie sa tak nawilzone jak kiedyś czapki też nie używam, bo mi strasznie klapną wtedy i nieświeże się robią od razu tylko duży kaptur stosuję
Chyba muszę częściej kłasc oleje i maski...
No chyba... Nakładam po każdym myciu i jeśli idzie o nawilżenie jest nawet ok. Natomiast gorzej po użyciu humektanta - puch fruwa wokół
Zastanawiam się, jak duży masz ten kaptur, bo może mróz niszczy Ci dodatkowo włosy, do których dociera. Ale tak sobie gdybam...
Cytat:
A słuchajcie jakie te żele do stylizacji ? czegoś nie mogą mieć w składzie ?
Liii - poczytaj sobie, proszę moje wcześniejsze posty. cały czas piszę o poszukiwaniu nowego żelu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-01-14, 15:11   #12464
Edith3F
Zadomowienie

Cytat:
Zastanawiam się, jak duży masz ten kaptur, bo może mróz niszczy Ci dodatkowo włosy, do których dociera. Ale tak sobie gdybam...
Hm, no spory
A czy Wam(noszącym czapki) włosy nie wystają spod czapki??
Ach ta zima
Mimo szystko mi się dziś pogoda podoba,tak słonecznie jest Wolę to niż pluchę i przemoczone buty

Dbam o moje fale (ostatnie podcięcie 7.09.2011r)
Edith3F jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 15:23   #12465
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Sól w spożywce wykorzystywana jest (poza poprawianiem smaku) jako konserwant. ALe znalazłam takie coś: Common salt. Used in skin and hair cleansers on the basis of sodium laureth sulfate to regulate viscosity. Ergo: w sąsiedztwie SLES reguluje lepkość. Ale co poza tym?
Kosmetolog1 poratujesz nas? Sama jestem ciekawa soli, bo kojarzy mnie się raczej negatywnie w kosmetyku. Ale może to tylko uprzedzenie...

Kosmetolog w wątku składowym pisała o Sodium chloride jako o składniku, który zagęszcza szampon.
Stary 2010-01-14, 15:24   #12466
ms.Julcia
Wtajemniczenie

Ogólnie jestem zadowolona z moich loczków, jedynie co im potrzeba to cięcia końcówek, ale to mam w planie w przyszłym miesiącu.
Zafunduję im cięcie i jaśniejszy kolorek tzn. słoneczne refleksy

Obecnie testuję szampon SYOSS 0% silicone
(fine, powerless hair)
Hmm...i zastanawiam się czy ten szampon jednak jest bez silikonów?

oto jego skład:
aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, laureth-2, sodium chloride, PEG-7, glyceryl cocate, glycol distearate, citric acid, sodium benzoate, laureth-4, perfum, salicylic acid cocamidopropyl betaine, propylene glycol, niacinamide, panthenol, hydrogenated castor oil, polyauaternium 10, hexyl cinnamol, butylphenyl methyloropional, benzyl solicylate, benzyl alcohol, linalool, glycerian, nymphaea alba root extact, limonene, sorbitol.

ufff...trochę tego jest...

I bardzo zachwalam sobie SERUM wygładzająco- regeneracyjne do końcówek włosów.
Ekstrad z miodu i proteiny mleczne "z apteczki babuni" Joanny

Chciałam też kupic balsam "z apteczki babuni" Joanny, ale mnie coś powstrzymało
warto go wypróbowac???

Co myślicie o Joanna z apteczki babuni- KURACJA REGULUJĄCA W AMPUŁKACH???

I LOVE GREECE

...Fitness...
ms.Julcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 15:52   #12467
anka.d
Wtajemniczenie

Julcia - Syossa nie polecam. silikonu w skladzie nie widze, ale to jest jedyny szampon, ktory wysuszyl mi skore glowy i spowodowal lupiez kosmetyczny po jakichs 2 tygodniach uzywania. a nie jestem wrazliwcem i nigdy wczesniej nic takiego mi sie nie przytrafilo.
Kosmetolog1 ostatnio porownala sklad Syossa bardziej do plynu do naczyn niz do szamponu, zapewne ze wzgledu na Laureth-(cyferka). to detergenty nadajace sie raczej do sprzatania niz do mycia ciala czy wlosow, wysuszajace wiele bardziej niz SLS, ktorych tak duzo z nas unika.

z reszta, dlaczego kupilas akurat ten szampon? czy fakt ze napisali ze nie ma silikonów mial na to wplyw? jesli tak to nie rozumiem, bo serum babuni ma silikony.

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2010-01-14 o 16:04
Stary 2010-01-14, 16:01   #12468
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ms.Julcia Pokaż wiadomość

(fine, powerless hair)

oto jego skład:
aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, laureth-2, sodium chloride, PEG-7, glyceryl cocate, glycol distearate, citric acid, sodium benzoate, laureth-4, perfum, salicylic acid cocamidopropyl betaine, propylene glycol, niacinamide, panthenol, hydrogenated castor oil, polyauaternium 10, hexyl cinnamol, butylphenyl methyloropional, benzyl solicylate, benzyl alcohol, linalool, glycerian, nymphaea alba root extact, limonene, sorbitol.

Szampon chyba faktycznie nie ma silikonów,
natomiast ma laureth-2 i 4, które do łagodnych substancji nie należą:

Kosmetolog 1 napisała
Cytat:
Raczej radziłabym raczej unikać w szamponach takich substancji jak Lareth-2, -3, -4, -5, -7. Są to substancje które mają silne właściwości myjące i ja raczej stosowała bym je do zrobienia płynu do naczyń, płynów do mycia podłóg niż to szamponu. Jeśli w szamponie będzie Laureth-2 to uczucie suchości, twardości włosa będzie na pewno, poza tym może wysuszać też skórę głowy.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2389

Z tego samego posta cytat o sodium chloride
Cytat:
Sodium Chloride to najzwyklejsza sól kuchenna. Służy do zagęszczania szamponu, bo gdy np. do wody dodacie wszystkie składniki szamponu to on ma gęstość taką jak woda (odrobinkę jest gęstszy), ale jak dodacie stopniowo sól to się zagęszcza. Dodajcie pół łyżeczki soli do plynu do mycia naczyń to zobaczycie J. Zbyt duza ilość soli może spowodować wysuszanie.
Stary 2010-01-14, 16:08   #12469
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ms.Julcia Pokaż wiadomość
Ogólnie jestem zadowolona z moich loczków, jedynie co im potrzeba to cięcia końcówek, ale to mam w planie w przyszłym miesiącu.
Zafunduję im cięcie i jaśniejszy kolorek tzn. słoneczne refleksy

(fine, powerless hair)

oto jego skład:

I bardzo zachwalam sobie SERUM wygładzająco- regeneracyjne do końcówek włosów.
Ekstrad z miodu i proteiny mleczne "z apteczki babuni" Joanny

Chciałam też kupic balsam "z apteczki babuni" Joanny, ale mnie coś powstrzymało
warto go wypróbowac???

Co myślicie o Joanna z apteczki babuni- KURACJA REGULUJĄCA W AMPUŁKACH???
W Syossie silikonów nie widzę, ale skład mi się nie podoba. Dużo agresywnych detergentów, a fajne składniki, które mogłyby wpłynąć pozytywnie na włosy na szarym końcu, więc w dawce, której włosy nie odczują.

Serum z apteczki babuni bardzo lubiłam, odstawiłam je teraz ze względu na silikony. Balsam też mogę polecić, jeśli lubisz proteiny będzie jak znalazł. Ampułek nie używałam, masz gdzieś ich skład?
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 17:35   #12470
kosmarka
Wtajemniczenie

Cytat:
Na zdjęciu jest sporo objętości Gdybyś zobaczyła je na żywo, zwątpiłabyś w to, czy w ogóle możliwa jest jakakolwiek objętość.
nie mów źle o swoich włosach, bo się obrażą
Cytat:
Przy Twoich mam 3 włosy na krzyż
Dobra, dobra nie narzekaj , ja umieszczam zdjęcia już wyselekcjonowane , przeciętniaków nawet nie pokazuję .
Cytat:
A kiedy nieco urosną, to będą wyglądać podobnie do tych włosów Ewelki? Chodzi mi bardziej o fryzurkę niż skręt, bo nie sądzę, by było tak dobrze...
Będzie, będzie
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Ja mam takie miękkie,o jakich pisała Kosmarka,ale i tak ich nie lubię i mam wrażenie,że masakrują mi włosy. To już choroba?
Mania prześladowcza
Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
Eloe77 , dzisiaj umyłam włosy emulsją Gloria, potem nałożyłam WAXa, potrzymałam około 5 minut, spłukałam, zawinęłam włosy w koszulkę, potem nałożyłam troszkę tej odżywki z Ziaji, potem wtarłam we włosy Jantara i na koniec wgniotłam we włosy troszkę (wielkość ziarnka grochu) balsam Nivea do loków.
Nie wiem czy tak powinnam robić, czy nie za dużo tego.
Ciut za dużo może: jak chcesz używac odżywki ziaji to musisz włosy myć szamponem, bo odżywka ma dimeticone.
Jak jest ziaja na końcówki to jantar daj tylko na skalp lub wcale, potem balsam.
Cytat:
O proszę - Paniw reklamie Alli tez ma piękne kręcone włosy I do tego rude!
Tak są niesamowite, ale z tą rudością to za odważnie powiedziane .
Zamawiam Jantara - do spiżarni

kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 18:35   #12471
kosmetolog1
Raczkowanie

sól w szamponach, żelach pod prysznic, mydłach w płynie służy tylko i wyłącznie do zagęszczania, żadnej innej funkcji nie pełni. soli w recepturach jest ok. 3-4 %(czasem może być więcej, czasem mniej, zależy czy np. w recepturze jest też carbomer lub hydroxyethylcelullose). sól zwiększa działanie myjące, więc może powodować wysuszenie, ale jeśli po myciu stosuje się balsam ( w przypadku ciała), czy odżywkę do włosów to nie ma powodów do niepokoju.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 19:12   #12472
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
sól w szamponach, żelach pod prysznic, mydłach w płynie służy tylko i wyłącznie do zagęszczania, żadnej innej funkcji nie pełni. soli w recepturach jest ok. 3-4 %(czasem może być więcej, czasem mniej, zależy czy np. w recepturze jest też carbomer lub hydroxyethylcelullose). sól zwiększa działanie myjące, więc może powodować wysuszenie, ale jeśli po myciu stosuje się balsam ( w przypadku ciała), czy odżywkę do włosów to nie ma powodów do niepokoju.
Czy mogłabyś się również odnieść do kwestii ostatnio dyskutowanej? Chodziło o humektanty, które są rozpuszczalne w wodzie i ich obecność w odżywkach do spłukiwania.
Czy wypłuczą się z włosów razem z wodą spłukującą odżywkę? Tym samym nie będą pomagać w nawilżeniu, czy też w jakimś stopniu zostaną na włosie/ wnikną w niego?
Stary 2010-01-14, 19:22   #12473
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, no spory
A czy Wam(noszącym czapki) włosy nie wystają spod czapki??
Ach ta zima
Mimo szystko mi się dziś pogoda podoba,tak słonecznie jest Wolę to niż pluchę i przemoczone buty
Mi wystają bo mam taką zwykła prostą. Poluję na beret,żeby wszystkie włosy upchnąć do środka
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 19:25   #12474
malgosia86
Zadomowienie

anka.d, syrenka, kosmetolog1 - dziękuję za informacje

Bardzo się przydały. Zdecydowanie wypróbuję Yunga z Babassu.
W końcu nowy produkt dla włosów

I dobrze, że Hegron nie zawodzi ze swoim składem - nie można mu niczego zarzucić
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Mi wystają bo mam taką zwykła prostą. Poluję na beret,żeby wszystkie włosy upchnąć do środka
Ja mam beret (i sobie go chwalę, bo nie przyciska włosów do skalpu jak czapka), ale nie mam w nim miejsca na włożenie włosów. Za dużo włosów, za duża głowa
Ale chyba nawet szkoda by mi było je wciskać do beretu.

Wydaje mi się, kiedyś Tulipanna pisała, żeby nosić czapki w celu ochrony cebulek włosów przed zimnem.
Ja nie widzą złego wpływu zimy na końcówki.

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-01-14 o 19:32
Stary 2010-01-14, 19:54   #12475
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam beret (i sobie go chwalę, bo nie przyciska włosów do skalpu jak czapka), ale nie mam w nim miejsca na włożenie włosów. Za dużo włosów, za duża głowa

Wydaje mi się, kiedyś Tulipanna pisała, żeby nosić czapki w celu ochrony cebulek włosów przed zimnem.
Właśnie mi czapka unosi się pod wpływem włosów i muszę ją cały czas naciągać na uszy Dlatego przydałoby się coś luźniejszego.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 20:20   #12476
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Czy mogłabyś się również odnieść do kwestii ostatnio dyskutowanej? Chodziło o humektanty, które są rozpuszczalne w wodzie i ich obecność w odżywkach do spłukiwania.
Czy wypłuczą się z włosów razem z wodą spłukującą odżywkę? Tym samym nie będą pomagać w nawilżeniu, czy też w jakimś stopniu zostaną na włosie/ wnikną w niego?
większość humektanta z odżywki do spłukiwania na pewno wypłucze się przy spłukiwaniu, ale troche może zaadsorbować się na włosie, skórze (malutkie ilości). wszystko zależy też od czasu kontaktu odżywki z włosami. gliceryna, sorbitol adsorbują się (osiadają) na włosach, raczej nie wnikają (ale tego na 100% nie wiem)
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 20:23   #12477
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
większość humektanta z odżywki do spłukiwania na pewno wypłucze się przy spłukiwaniu, ale troche może zaadsorbować się na włosie, skórze (malutkie ilości). wszystko zależy też od czasu kontaktu odżywki z włosami. gliceryna, sorbitol adsorbują się (osiadają) na włosach, raczej nie wnikają (ale tego na 100% nie wiem)
Dziękuję
Stary 2010-01-14, 21:16   #12478
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
A nie mają też żadnych silikonów?
Napisałam nie dość dokładnie (może dlatego, że u mnie bardzo podobny dają efekt na włosach, tzn. zarówno proteiny, jak i silikony) - chętnie wypróbuję jakąś odżywkę do mycia bez protein, silikonów i polyqutas (wiem, że mam wymagania).
ja od siebie polecam kauflandową odżywkę aile- kupiłam 3 butelkę, dosyć wydaja, mocno się pieni, dobrze myje- jak narazie odżywkowo-myjące kwc (trochę na równi z glorią )

Cytat:

ja mam takie same odczucia, szkoda by było chować włosy pod czapkę ja mam delikatny czapko-beret, jakby ażurowy z H&M, bardzo sobie chwalę bo prawie nie gniecie a i wplywu mrozów nie zauważam
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:18   #12479
ania*aneczka
Wtajemniczenie

Cytat:

Nie wytrzymałam. Mam słabą psychikę w tej kwestii. Mantra nie zadziałała.
.
.
.
.
.
.
.
.
5 butelek w drodze.
ania*aneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:21   #12480
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania*aneczka Pokaż wiadomość
Nie wytrzymałam. Mam słabą psychikę w tej kwestii. Mantra nie zadziałała.
.
.
.
.
.
.
.
.
5 butelek w drodze.

Nie wyrzucaj sobie tego, pomyśl, że to objaw racjonalnego myślenia, potem Jantar się skończy i nie będziesz (przez jakiś czas) płakać, że nie masz ani pół butelki tego cudownego specyfiku
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości