|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12451 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III
Cytat:
Różowy Yung - ma polyquats Yung do włosów farbowanych - ma polyquats Co do silikonów - nie chcę ich stosować w żadnej postaci - dlatego Potters odpada Mi bardzo odpowiadają zasady CG - i chodziło mi o to, że w ich kontekście, poza Hegronem - nie ma odpowiednich odżywek do mycia włosów. Cytat:
Czapka pewnie tylko nasila niekorzystny efekt, które one powodują na Twoich włosach. Może akurat zmiana odżywki do mycia na Pottersa przyniesie efekt ![]() Co do balsam Nivea i Palomy - ja ciągle stosuję ze świetnymi efektami Ale co do punkty rosy i humekantów, to nie mam za dużej wiedzy, więc się nie wypowiem.
|
||
|
|
|
#12452 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
czyli rozpuszcza sie w wodzie, nie nadbudowywuje sie. dla nieortodoksyjnych CG ujdzie ![]() a gloria? wlasnie o niej piszecie, wiem ze jest gloria maska i gloria odzywka, odzywką dziewczyny myją, dobrze pamietam? no i jeszcze Mypa aloesowa odzywka chyba sie do mycia nadaje (tylko tu stosunek cena/pojemnosc mniej korzystny) edit - tfu tfu - Mypa ma Quaternium-27
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-01-14 o 00:20 |
||
|
|
|
#12453 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie niepokoi właśnie - cetrimonium chloride (to, że mogłoby działać podobnie do polyquats). Cytat:
Ciekawa jestem, czy sodium chloride (z Hegrona) miałby działać podobnie? Może pisałyście już w którymś miejscu o tym? dzisiaj już jest późno, ale jutro postaram się o tym poszukać informacji |
||
|
|
|
#12454 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem, czy czytalas to: tlumaczenie o polyquatach i kolejna czesc - o myjadłach alternatywnych dla szamponów - polecaja tam wlasnie cetrimonium chloride (emolient, antystatyk, jest w zdecydowanej wiekszosci odzywek, wiec znalezc taka, ktora go nie ma bedzie trudno)
|
|
|
|
#12455 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast Hegron ma Behenoyl PG-Trimonium Chloride, który jest substancją antystatyczną, przypuszczam, że z tej samej rodziny co cetrimonium chloride itd. Tak jak było w cytacie, wg zagranicznych źródeł za mycie w odżywce odpowiada np. cetrimonium chloride Źródło: http://thebeautybrains.com/2009/11/1...ethod-for-you/ Conditioners also have detergents in them but a different kind. They use cationic surfactants (or quats) which have the tendency to stick to the hair where they provide conditioning. Common ingredients are Cetrimonium Chloride or Distearyldimonium Chloride and are used at 1-5%. Although they do stick to the hair, these ingredients also have the ability to cleanse the hair. This is why the No-Poo washing system can work. [zostawmy na boku dyskusje czy mycie odżywką jest zasadne i opiera się na racjonalnych przesłankach ;-)] ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Cytat:
Nie jest powiedziane, że Ci zrobią krzywdę, zależy od włosów i ich korelacji z innymi położonymi na włosy produktami. Natomiast dobrze mieć świadomość jak mogą działać w różnych warunkach atmosferycznych, żeby w razie kłopotów włosowych zwrócić uwagę czy ich nie pogłębiają. ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Liiii, Ty chyba chciałaś listę z przykładami protein: Kolagen, keratyna, jedwab, soja, ryż, mleko, owies, pszenica. Zazwyczaj w nazwie występuje: protein czy hydrolized. *Protein - Major Amino Acids (generally many more amino acids are present) * Collagen: Glycine, proline * Keratin Proline, lysine, cysteine (a sulfur-containing amino acid) * Silk Glycine and alanine * Soy Glutamic acid, aspartic acid * Rice Glutamic acid, aspartic acid, arginine Milk Glutamic acid, proline (contains all eight of the “essential” amino acids) * Oat Glutamine, lysine * Wheat Arginine, Leucine, Methionine http://www.naturallycurly.com/curlre...ou-should-care Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2010-01-14 o 08:23 |
||
|
|
|
#12456 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje bardzo syrenko
![]() no i na drugi dzień po myciu Potters'em oje wlósy nie sa przetluszcozne, sa takie ladne gladziutkie i mieciutkie i co najwazniesze kreca sie, ale niestety przy nasadzie wgladzilam je czapka ( nie ma innej mozliwosci - jestem w pracy) no ale narazie jestem zadowolona
|
#12457 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możesz też wyciskać porcje strzykawką albo zakraplaczem bezpośrednio na skalp. Lecę czytać kolejną stronę
|
|
#12458 |
|
Wtajemniczenie
|
Dostałam informację z ☠☠☠☠☠☠☠, że Jantar do nich wrócił!
|
|
|
|
#12459 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#12460 | ||||||||||
|
|
Się poważnie zrobiło...
Cytat:
). Po balsamie Nivei mam puch i to spory W składzie jest zarówno gliceryna (chyba trzecia albo czwarta) oraz aloes (daleko).Cytat:
Ja odpuściłam już silikonom - cyklicznemu i zmywalnemu. Cytat:
![]() Jednak osobiście obwiniałabym czapkę przede wszystkim. Moje włosy po umyciu są słodkie i kręcą się od nasady (no, nie jest to już taki skręt, jak przy krótszych, ale widać wyraźnie, że coś się dzieje). Natomiast po czapce mam skręcone końce lub od wysokości oczu. I oczywiście szybciej włosy robią się nieświeże. Jak dla mnie raczej nadmiar sebum produkowany zimą. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie nie służy Podobnie zresztą jak i maska (choć sprawdzę ja jeszcze późną wiosną).Cytat:
Cytat:
Kosmetolog1 poratujesz nas? Sama jestem ciekawa soli, bo kojarzy mnie się raczej negatywnie w kosmetyku. Ale może to tylko uprzedzenie... Cytat:
, chociaż...woda, betaina, gliceryna Mój "ulubiony" humektant rządzi Serial o żelu Delii - cd: nie powiem - jestem pod wrażeniem. Nałożyłam wczoraj sporo na umyte włosy (była spora dawka protein w części odżywkowo-maskowej + po raz pierwszy rycynka miast lnianego jako dodatek, niestety nadal brak keratyny Padam jak mrówka po robocie... Rano jest miodowo, choć sztywno. Nie ugniatam, by rozluźnić, bo to nie ma sensu. Czapka i tak zrobi swoje Jednak pod wpływem pary podczas porannego prysznica żel ładnie się rozluźnia i widzę ładnie skręcone włosy Niestety, skleroza, nie zabrałam żelu do pracy i nie wiem, jak spisuje się podczas poprawek. Na tę chwilę jednak polecam. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
![]() Przyłączam się do mantry
|
|
#12461 |
|
Zadomowienie
|
Ach ten jantar....
Ja dziś byłam w następnych dwóch zielarskich i nicNa szczęście w jednym ze sklepów widac że sprzedający dba o klientów, zapytał co to za seria (oczywiście miał tylko Radical jak wszędzie ),przyznał że nigdy jej nie miał,ale zapisał sobie i jutro mam tam zadzwonic żeby dowiedziec się co i jak lubię takie podejście Jeszczę trochę powalczę ze sklepami ,a jak nie to ☠☠☠☠☠☠☠ (chociaż obawiam się, że i tak mogę się nie załapac - znając Was ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Jakbyście potrzebowały tego skladu to mogę przepisac ![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Co chce...? No wiesz chciałam się ograniczyc do kosmetyków,ale teraz to się jeszcze zastanowię Dziś na noc były oleje )Rano zaspałam i nie zdążyłam juz połozyc żadnej maski ,było mycie rózowym youngiem,potem ziaja witamina, suszenie dyfuzorem i stylizacja żelem Ewelki (czyms trzeba się wydtylizowac,a nivea i paloma niewskazane ). I jest niezle ![]() Jednak to napiszę... coś ostatni mi się nie podobaja te moje włoski Jakoś tak brakuje dobrego połysku, nawilżenia,skrętu... Nawet po szamponetce nie sa tak nawilzone jak kiedyś tylko duży kaptur stosuję Chyba muszę częściej kłasc oleje i maski...
|
#12462 |
|
Zakorzenienie
|
A słuchajcie jakie te żele do stylizacji ? czegoś nie mogą mieć w składzie ?
|
#12463 | ||||
|
|
Cytat:
nie potrzebuję kolejnej butelki Cytat:
Nie mam go w tej chwili pod ręką, to nie pomogę ![]() Cytat:
Cytat:
Zastanawiam się, jak duży masz ten kaptur, bo może mróz niszczy Ci dodatkowo włosy, do których dociera. Ale tak sobie gdybam... Liii - poczytaj sobie, proszę moje wcześniejsze posty. cały czas piszę o poszukiwaniu nowego żelu.
|
|
#12464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy Wam(noszącym czapki) włosy nie wystają spod czapki?? ![]() Ach ta zima Mimo szystko mi się dziś pogoda podoba,tak słonecznie jest
|
|
#12465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12466 |
|
Wtajemniczenie
|
Ogólnie jestem zadowolona z moich loczków, jedynie co im potrzeba to cięcia końcówek, ale to mam w planie w przyszłym miesiącu.
Zafunduję im cięcie i jaśniejszy kolorek tzn. słoneczne refleksy Obecnie testuję szampon SYOSS 0% silicone (fine, powerless hair) Hmm...i zastanawiam się czy ten szampon jednak jest bez silikonów? oto jego skład: aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, laureth-2, sodium chloride, PEG-7, glyceryl cocate, glycol distearate, citric acid, sodium benzoate, laureth-4, perfum, salicylic acid cocamidopropyl betaine, propylene glycol, niacinamide, panthenol, hydrogenated castor oil, polyauaternium 10, hexyl cinnamol, butylphenyl methyloropional, benzyl solicylate, benzyl alcohol, linalool, glycerian, nymphaea alba root extact, limonene, sorbitol. ufff...trochę tego jest... I bardzo zachwalam sobie SERUM wygładzająco- regeneracyjne do końcówek włosów. Ekstrad z miodu i proteiny mleczne "z apteczki babuni" Joanny Chciałam też kupic balsam "z apteczki babuni" Joanny, ale mnie coś powstrzymało ![]() warto go wypróbowac??? Co myślicie o Joanna z apteczki babuni- KURACJA REGULUJĄCA W AMPUŁKACH???
|
|
#12467 |
|
Wtajemniczenie
|
Julcia - Syossa nie polecam. silikonu w skladzie nie widze, ale to jest jedyny szampon, ktory wysuszyl mi skore glowy i spowodowal lupiez kosmetyczny po jakichs 2 tygodniach uzywania. a nie jestem wrazliwcem i nigdy wczesniej nic takiego mi sie nie przytrafilo.
Kosmetolog1 ostatnio porownala sklad Syossa bardziej do plynu do naczyn niz do szamponu, zapewne ze wzgledu na Laureth-(cyferka). to detergenty nadajace sie raczej do sprzatania niz do mycia ciala czy wlosow, wysuszajace wiele bardziej niz SLS, ktorych tak duzo z nas unika. z reszta, dlaczego kupilas akurat ten szampon? czy fakt ze napisali ze nie ma silikonów mial na to wplyw? jesli tak to nie rozumiem, bo serum babuni ma silikony.
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-01-14 o 16:04 |
|
|
|
#12468 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
natomiast ma laureth-2 i 4, które do łagodnych substancji nie należą: Kosmetolog 1 napisała Cytat:
Z tego samego posta cytat o sodium chloride Cytat:
|
|||
|
|
|
#12469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Serum z apteczki babuni bardzo lubiłam, odstawiłam je teraz ze względu na silikony. Balsam też mogę polecić, jeśli lubisz proteiny będzie jak znalazł. Ampułek nie używałam, masz gdzieś ich skład? |
|
|
|
|
#12470 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
, ja umieszczam zdjęcia już wyselekcjonowane , przeciętniaków nawet nie pokazuję Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
może: jak chcesz używac odżywki ziaji to musisz włosy myć szamponem, bo odżywka ma dimeticone.Jak jest ziaja na końcówki to jantar daj tylko na skalp lub wcale, potem balsam. Cytat:
.Zamawiam Jantara - do spiżarni
|
|
#12471 |
|
Raczkowanie
|
sól w szamponach, żelach pod prysznic, mydłach w płynie służy tylko i wyłącznie do zagęszczania, żadnej innej funkcji nie pełni. soli w recepturach jest ok. 3-4 %(czasem może być więcej, czasem mniej, zależy czy np. w recepturze jest też carbomer lub hydroxyethylcelullose). sól zwiększa działanie myjące, więc może powodować wysuszenie, ale jeśli po myciu stosuje się balsam ( w przypadku ciała), czy odżywkę do włosów to nie ma powodów do niepokoju.
|
|
|
|
#12472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy wypłuczą się z włosów razem z wodą spłukującą odżywkę? Tym samym nie będą pomagać w nawilżeniu, czy też w jakimś stopniu zostaną na włosie/ wnikną w niego? |
|
|
|
|
#12473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12474 | |
|
Zadomowienie
|
anka.d, syrenka, kosmetolog1 - dziękuję za informacje
Bardzo się przydały. Zdecydowanie wypróbuję Yunga z Babassu. W końcu nowy produkt dla włosów I dobrze, że Hegron nie zawodzi ze swoim składem - nie można mu niczego zarzucić ![]() Cytat:
Ale chyba nawet szkoda by mi było je wciskać do beretu. Wydaje mi się, kiedyś Tulipanna pisała, żeby nosić czapki w celu ochrony cebulek włosów przed zimnem. Ja nie widzą złego wpływu zimy na końcówki. Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-01-14 o 19:32 |
|
|
|
|
#12475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12476 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12477 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12478 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)Cytat:
ja mam delikatny czapko-beret, jakby ażurowy z H&M, bardzo sobie chwalę bo prawie nie gniecie a i wplywu mrozów nie zauważam
|
||
|
|
|
#12479 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wytrzymałam. Mam słabą psychikę w tej kwestii. Mantra nie zadziałała. . . . . . . . . 5 butelek w drodze.
|
#12480 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wyrzucaj sobie tego, pomyśl, że to objaw racjonalnego myślenia, potem Jantar się skończy i nie będziesz (przez jakiś czas) płakać, że nie masz ani pół butelki tego cudownego specyfiku
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

Włosy ostatnio są przetłuszczone zaraz po wyschnięciu ( nie muszę nawet zakladać czapki ) ale jak już założe i przejde się do pracy to Sodomia i Gomoria 

)
)

). Po balsamie Nivei mam puch i to spory
W składzie jest zarówno gliceryna (chyba trzecia albo czwarta) oraz aloes (daleko).
Ja odpuściłam już silikonom - cyklicznemu i zmywalnemu.
,było mycie rózowym youngiem,potem ziaja witamina, suszenie dyfuzorem i stylizacja żelem Ewelki 

).