Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010 - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-11, 21:03   #1261
la_wenda
Raczkowanie

Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
I któraś z dziewczyn (przepraszam, ale nie pamiętam dokładnie) pytała o wózek Jedo - my się nastawiamy na tę firmę, ale model Fyn4 (za cholerę nie pamiętam, dlaczego ten model, a nie właśnie Vedi) - ma bardzo dobre opinie i wszystko czego oczekiwałam od wózka.

..
Catro to ja pytałam o ten wózek. Jesteśmy już właściwie zdecydowani na ten Vedi Classic bo ma przekładaną rączkę na której nam bardzo zależy. Dziękuję Ci za Twoją opinię cieszę się, że jest pozytywna. Teraz przeglądam sklepy internetowe bo są spore różnice cenowe (nawet 200 zł), chcemy zamówić od razu z fotelikiem Maxi Cosi Citi.
No i kolor trzeba jeszcze wybrać.

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Ee wtedy mielismy tą całą przed ślubną gorączke,że przyszły to braliśmy-tż dopiero po 2 czy 3 miechach poszedł ją zmniejszyc,bo raz by zgubił tak mu latała i oczywiście za darmo mu zmniejszyli-ale to akurat żaden wyczyn ,bo koszt 10-15zł-to są grosze w porównaniu do ceny obrączek,a mi osobiście Pan ,który jest właścicielem i tam siedzi i naprawia złoto powiedział,że jeśli jest tego typu kamień to podczas zmniejszania może dojśc do uskodzenia obrączki i on się tego nie podejmie-cóż uwierzyłam i już się przyzwyczaiłam,że z lekka ona mi lata-zresztą ja więcej jej na palcu nie mam niż mam,bo nie lubie w domu nosic nic na palcach,więc nawet obrączka leży.Zakładam tylko jak gdzieś wychodze.
Mój tż zgubił obrączkę parę miesięcy po ślubie, dokładnie to posadził ją w ogrodzie razem z liliami. Teraz co roku jak kwitną lilie śmiejemy się, że trzeba do kwiatów zaglądać bo a nóż widelec w którymś obrączka wyrośnie.
Stary 2010-02-11, 21:19   #1262
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

moj dzis wyszedl od tego lekarza ze mna i tekst" mi sie zdawalo czy my sie na porod umawialismy?"
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 21:29   #1263
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
ja mam podobie z pierścionkiem z brylantem ale robie myk zakładam najpierw pierścionek (luźny) a potem cisną obraczkę i wiem ze mi nie spadnie hihihi też nikt go nie chce zmniejszyć

Już po gościach byli 1,5 godzinki jak taksię postarałam o oni mnie olali może faworki nie smakowały ?
ja mam tez zaluzno obraczke i nie mozna jej zmieszyc jest z brylancikami na calej dlugosci a ze kupowalismy w lecie to mialam paluszki spuchniete i teraz pierscionkiem ja podtrzymuje a teraz musialam sciagnac bo pierscionek jest zaciasny

dzisiaj na sr bylo o kapieli dzidziulkow mialam milion pytan do poloznej

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 21:36   #1264
megi-megi
Zakorzenienie

Jak się wypowiadają mamusie o swoich dzidziolkach, to aż mi kolana miękną... jakie to niesamowite przeżycie... i to już zaraz.

A dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która rodziła w poniedziałek - ma słodką córeczkę. Lekarze mówili, że mała będzie miała koło 4 kg, a nawet 3 kg nie było. No ale wrażenia z porodu... przemilczę. Chodziłyśmy razem do szkoły rodzenia i wiem, że miałyśmy podobne podejście - będzie bolało, ale da radę... Teraz koleżanka mówi jednym słowem: rzeźnia.

Taaaak, a ja i tak wierzę, że nie będzie tak źle.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 21:37   #1265
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
moj dzis wyszedl od tego lekarza ze mna i tekst" mi sie zdawalo czy my sie na porod umawialismy?"
a ja dzisiaj sie dowiedzialam ze moge z moim doktorem tez umuwic sie na porod to znaczy umuwic sie w taki sposob ze przyjde rodzic na jego dyzurze ewentualnie on przyjedzie jak zaczne rodzic wczesniej powiedziano mi dzisiaj tez ze jak niunia nie wyjdzie do 38 tygodnia to bedziemy wywolywac jedyna rzecza ktorej mi nie zrobi to jest cc na zyczenie bo jest przeciwny temu ale kroplowke z oxy bez problemu moze podac albo czopusia

Stary 2010-02-11, 21:39   #1266
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja rozmawialam z lekarzem moim o sr i powiedziala ze dla niej sa to *******y, bo rzeczywistosc jest inna, inaczej wyglada prod niz Panie ladnie opowiadaja i tak dalej, ale ja i tak bede chodzila.

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

to widze ze tak samo nasze rozmowy dzisiejsze przebiegaly

ja myslalam ze mojej gin nie bedzie przy porodzie, ale ona mowi ze nie ma takiej mozliwosci zeby jej nie bylo i wstepnie na szpital 28 marzec jestesmy umowione, to niedziela i beda wywolywac i robic wszystko zebym urodzila bo chce byc w domq przed swietami
A.Camus
Stary 2010-02-11, 21:54   #1267
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Hej hej...

Ja nie nosze obrączki od 2 tyg. jak wam spuchna paluchy nagle to tylko przecięcie pozostaje bo za rzadne skarby nie da sie sciagnąc tak miała moja ciocia i kolezanka... dlatgeo wolałam zdjąć....

to kochana zapodaj te pytania ze szkoły rodzenia i odpowiedzi!!!
BARDZO MNIE KAPIEL INTERESUJE!!

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Dziewczyny mam prosbę!!!

która podawała tego linka do filmu zeby go ściagnac o pielęgnacji dzieci. nie moge znależć.. Prosze

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 21:55   #1268
Darusiaaaa
Zakorzenienie

a ja na rekach nosze , prawie na kazdym paluchu mam pierscionek, jak zaczna puchnac to serio nie da sie zauwazyc tylko trzeba bedzie przeciac?;/
A.Camus
Stary 2010-02-11, 22:03   #1269
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Aniup bardzo dziękuję za odpowiedź tylko ja mam książeczkę Oillan z apteki i tam jest napisane że emulsja natłuszczająca do kąpieli dermatologicznej jest dla dzieci powyżej 6 m-ca życia, a jak są przypadki dermatologicznie uzasadnione to powyżej 1 więc o co chodzi?? Ja już nie wiem co mam kupić żeby dobre było...
Sama pani w aptece mi poleciła i mówiła że można używac spokojnie , firmy się tak ubezpieczają To ciekła parafina taka sama jak i w innych tego typu specyfikach , ja dzis nabyłam wielką butle

Cytat:
Napisane przez Łaciata Pokaż wiadomość
Można chwalić dziecko, pod warunkiem, że na wózku lub ubranku jest coś czerwonego. Jest to bardzo popularne. Mieszkam tuż pod W-wą. Sporo młodych osób, tłumy matek z dziećmi. I na spacerach spotykałam masę oburzonych ludzi, że nie mamy nic czerwonego. Wyrodna matka ze mnie, bo nieodpowiednio chroniłam moje dziecko. Ale z drugiej strony Młoda od początku widać, że jest podobna do TŻta, a tu żadne czerwone wstążki nie pomogą, tylko operacja plastyczna
he he ja też nie miałam wstążki i kilka osób się mnie pytało czemu nie mam . Dziwny przesad i jeszcze sąsiadka co chwila mi mówiąca jakie to moje dziecko brzydkie .. coś na zasadzie aleś Ty brzydal , na psa urok itp

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
A jeżeli chodzi o kolki to pisałyście kiedyść że w Niemczech jest jakiś dobry lek na te kolki. Możecie napisać jaki. Dokładną nazwę.
.
Sab simplex.

Cytat:
Napisane przez asienka240 Pokaż wiadomość
dziękuję kochana...

dziewczyny ktore mają mieć CC
U nas w szpitalu narkoze czy tam pelne uspienie czy co tam... daje sie tylko gdy decyzja o CC jest podejmowana nagle.
Przy planowanej cesarce daje sie zewnatrzoponowe albo podpajeczynowkowe czyli jest sie w pelni swiadomym
Ja bym się bała narkozy że się nie obudze taką mam jakąś paranoje na ten temat . dlatego cieszyłam się że wiem co sie dzieje

Cytat:
Dziewczynki mam pytanie,bo właśnie zamierzam policzyc swoje bodziaki-ile ich mam w jednym rozmiarze(ja kupuje ciuszki od 56 do 80)i tak się zastanawiam ile jeszcze mam dokupic.Napiszcie ile macie bodziaków w jednym rozmiarze dla dzidziulków?jeśli macie kaftaniki to razem z nimi,bo ja kaftaników nie lubie i kupuje tylko body
Ja mam za 30 szt na 56 z krótkim i długim na 62 też koło tego ale nie patrz na debila co ma rzeczy po kilku dzieciaczkach . Ja to mogę dwa pierwsze miechy wogóle nie prać

Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
To jeśli chodzi o same bodziaki. Natomiast myślę, ze wystarczy mi kilka sztuk dokupić (chociaż OGÓLNIE, Globalnie wszystkie jest tyle, że Tż już w głowę zachodzi GDZIE to damy, boe nie mamy wolnego miejsca na ubranka na razie i z pałą za mną lata jak słyszy że chcę coś dokupować z ubranek ) no bo przecież berbeć szybko rośnie i poza tym taki maluszek leżący nie brudzi się jakoś strasznie. Ilośc ubranek Drakonka np. mnie wbiła w ziemię xD

Maluszek się nie brudzi ale miałam takie dni że mały ulał , za chwile się obsikał czy kupa przeciekła i potrafiła takie bodziaki trzy użyć dnia jednego
Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
Np. w triumphie widziałam większe rozmiarówki i za kawałek bezwyrazistej szmatki trzeba zapłacić 90zł prawie
ogladałam te do karmienia i dla mnie brzydkie są nie wiem za co ta kasa

Cytat:
Nam obrączki przyszły o rozmiar za duże-tak nam jakos babka z jubilera pomierzyła i mąż sobie zmniejszył,a mi mojej zmniejszyc nie mogli,bo ja mam z brylantem(powiedzieli,że wtedy nie można) i noszę sobie za duża-przytrzymuje zaręczynowym i jak mi paluchy spuchną to dopiero wtedy będzie dobra i możliwe,że nie będę musiała ściagac w ogóle.
Jak dziewczyny nosicie łancuszek to możecie sobie obrączke na nim zawiescic.
Ja mam z brylancikiem i mi powiedzieli że zmniejszą jak bedzie potrzeba zreszta swoje wyroby przerabiają każdą oprócz obrączek tytanowych tych już się poprostu nie da ruszyć reszte owszem . Do tego mam gwarancje dożywotnią na nią i można co 2-3 lata oddać za darmo na czyszczenie .

Dobiłam niedawno do domu na tłusty czwartek były faworki
byłam dziś też na zakupach aptecznych kupiłam : oillan , podpach po pach , bephanten . chyba już mam wszystko oprócz materaca do łóżeczka
Stary 2010-02-11, 22:03   #1270
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Hej hej...

Ja nie nosze obrączki od 2 tyg. jak wam spuchna paluchy nagle to tylko przecięcie pozostaje bo za rzadne skarby nie da sie sciagnąc tak miała moja ciocia i kolezanka... dlatgeo wolałam zdjąć....

to kochana zapodaj te pytania ze szkoły rodzenia i odpowiedzi!!!
BARDZO MNIE KAPIEL INTERESUJE!!

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Dziewczyny mam prosbę!!!

która podawała tego linka do filmu zeby go ściagnac o pielęgnacji dzieci. nie moge znależć.. Prosze
wiec tak najpierw link
http://thepiratebay.org/torrent/3985...5BPl%5D-Padcom
Aneczka zapomnialam napisac zebys sie podzielila te hrusty sa poprostu przepyszne zjadlam wszystkie < maz zjadl 2 tesc 1 > a ja reszte spalaszowalam i najzabawniejsze ze jeszcze bym zjadla jutro chyba zrobie nowe hehe

Darusia ja mam sobie wybrac termin jak minie 38 tygodni i chyba zdecyduje sie na 21 zeby w razie czego zdazyc z dzieciolkiem wrocic do domku na swieta i moc juz wyjsc na dwor takiego mam plana

Stary 2010-02-11, 22:04   #1271
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
a ja na rekach nosze , prawie na kazdym paluchu mam pierscionek, jak zaczna puchnac to serio nie da sie zauwazyc tylko trzeba bedzie przeciac?;/

Ja przy Szymku trzymałam łapki w zamrażalniku i sciągałam na mydło . Także teraz już jakiś czas nie nosze bo z dnia na dzień okazało się że nie jestem w stanie jej zdjąc, ale to było lato upał 30 stopni
Stary 2010-02-11, 22:10   #1272
Darusiaaaa
Zakorzenienie

jak 21 urodzisz to 4 juz mozna wyjsc na dwor??
ja sie nastawiam na 28 na szpital, niech maly siedzi i nie marudzi.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Ja przy Szymku trzymałam łapki w zamrażalniku i sciągałam na mydło . Także teraz już jakiś czas nie nosze bo z dnia na dzień okazało się że nie jestem w stanie jej zdjąc, ale to było lato upał 30 stopni
ja codziennie sprawdzam zdejmuje i zakladam swoje pierscienie i na razie nie widze roznicy
A.Camus
Stary 2010-02-11, 22:22   #1273
drcron
Zakorzenienie

pytalam o wode wiec woda puki kikut nie odpadnie musi byc przegotowana albo odfiltrowana o pielegnacje kikuta to najlepiej wlewac troszke spirytusu pod kikuta wtedy szybciej sie zasuszy temperatura w domu to standart 21 stopni ytalam o emoilenty to mozna stosowac od pierwszych dni oczywiscie nie wlewac tony do waninenki tylko kilka kropelek sudocrem mozna stosowac codziennie ale tylko na okolice odbytu nie stosowac go na wargi sromowe bo moze spowodowac zrosniecie to u dziewczynek a i polozna polecala puder zamaist oliwki ale nakladac go niewiele na swoje dlonie rozetrzec a potem delikatnie wmasowywac w dzidziulka to chyba tyle z tych wazniejszych rzeczy o co pytalam reszta to byly sposoby noszenia przekladania dzidziulka kapania stosowania ubranek a i nie polecala lapek na raczki bo dziecie poznaje swiat raczkami i jak ma cos zalozone na dlonie to mu przeszkadza w dotyku a ja podrapie sie troszke to sie zagoi przciez pierwszych paznokietkow tez sie nie powinno obcinac powinny sie wykruszyc i dopiero te drugie mozna obciac nie obgryzac a i u nas w szpitalu nie kapia dzieci ze wzgledu na maz ochronna to tyle a w zalacznikach dodajenasz kolyske w koncu dzisiaj maz ja zlozyl <jupi>

Stary 2010-02-11, 22:26   #1274
drcron
Zakorzenienie

Darusia mi polozna mowila ze juz po 7 dniach z dzieciaczkiem mozna wyjsc na dwor jesli temperatura nie spada ponizej 0 i jesli maluszek jest zdrowy

Stary 2010-02-11, 22:33   #1275
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja jeszcze o to nie pytalam stad to pytanie, zapytam sie jak bede na sr.
A.Camus
Stary 2010-02-11, 22:38   #1276
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Darusia mi polozna mowila ze juz po 7 dniach z dzieciaczkiem mozna wyjsc na dwor jesli temperatura nie spada ponizej 0 i jesli maluszek jest zdrowy
Kurcze to bardzo wcześnie... Mi chrzestna pediatra powiedziała że dwutygodniowe dziecię mogę zacząć "wietrzyć" (ubrać jak na dwór i otwierać okno) i każdego dnia coraz dłużej, 1 - 5 minut, kolejnego - 10 i tak powiedzmy 5-6 dnia od rozpoczęcia "wietrzenia" pół godzinny spacer, o ile pogoda nie woła o pomstę do nieba Ale ile osób tyle teorii

Dziękuję dziewczyny za wieści o oillan itp W najbliższym czasie zrobię apteczne zakupy

Jutro o 14:45 mam wizytę <boi się> Trzymajcie kciuki

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 22:39   #1277
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
jak 21 urodzisz to 4 juz mozna wyjsc na dwor??
ja sie nastawiam na 28 na szpital, niech maly siedzi i nie marudzi.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

ja codziennie sprawdzam zdejmuje i zakladam swoje pierscienie i na razie nie widze roznicy
U nas baby mówiły tak jak jest pow. 15 stopni to od razu można wychodzic żadnego werandowania itp . zaczynamy od 20 min i wydłużamy z dnia na dzień .
Jak jest 0-10 stopni to jak pisze dr cron po tyg można ale najpierw kilka dni przewietrzyć dziecie w oknie .
W zime po 2-3 tyg werandujemy najpierw a po 1-2 tyg werandowaniaq wychodzimy .
Szymek z września i na drugi dziń po szpitalu już był na spacerku
Stary 2010-02-11, 22:45   #1278
Darusiaaaa
Zakorzenienie

kazdy mowi co innego
hehehe tez slyszalam cos o werandowaniu po 5 min ale tak jak ania pisze jak bedzie cieplo faktycznie mozna wyjsc z maluszkiem na 10-15 minut chyba nie?
A.Camus
Stary 2010-02-11, 22:47   #1279
drcron
Zakorzenienie

to werandowanie , zapomnialam o nim dodac > ma byc tak jak by dziecie szlo na dwor tylko ze w wozeczku sobie siedzi w domu przy otwartym, oknie albo na balkonie a jak ja nie mam balkonu to moge je wystawic na dwor pod okno ?? albo czy musi byc w wozeczku czy moge je polozyc w lozeczku ubrane tak jak na spacer ??

Stary 2010-02-11, 22:52   #1280
Darusiaaaa
Zakorzenienie

zastanawiam sie czy nie walnąć sobie RUUUDYCH wlosow, ale takich ruuuudych! ;D

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

mnie mowiono zeby polozyc dzieciatko w wozku przy oknie otwartym
A.Camus
Stary 2010-02-11, 23:11   #1281
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Muszę się pochwalić, że moja mamusia przy okazji ostatnich zakupów kupiła mojemu synkowi takiego konika:
http://allegro.pl/item912975279_fish...nka_m5664.html
Normalnie jest rewelacyjny!! Ma takie super melodyjki że sama bym przy tym zasnęła Jedna trwa 5 minut i gra coraz ciszej Już Małemu włączam tego stworka przystawionego do brzucha

A macie dziewczyny maty edukacyjne?? Aniu czy używałaś tego cuda przy Szymku?? Jak moja Hania mała była to jeszcze nie widziałam takich luksusów Przydatne to?? Od kiedy można stosować?? No i czy to nie za dużo np taki leżaczek bujaczek (mam w planie zakupić z fishera) i ta mata?? Nie chciałabym sobie mieszkania zawalić jakimiś zbędnymi pierdołkami

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-02-11 o 23:18
Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 23:59   #1282
Darusiaaaa
Zakorzenienie

zalezy chyba co do tej maty, moja szwagierka nie uzywa w ogole, a kuzynki mala uwielbia sobie lezec
A.Camus
Stary 2010-02-12, 04:51   #1283
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

spac nie mogę od 4 juz siedze...
dziewczyny które piekły faworki,rzezcywiscie trzeba to ciasto wałkiem nawalac??????
Gmyrelka świetny ten konik,tez bym go chciała bardzo.
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 07:14   #1284
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość

A dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która rodziła w poniedziałek - ma słodką córeczkę. Lekarze mówili, że mała będzie miała koło 4 kg, a nawet 3 kg nie było. No ale wrażenia z porodu... przemilczę. Chodziłyśmy razem do szkoły rodzenia i wiem, że miałyśmy podobne podejście - będzie bolało, ale da radę... Teraz koleżanka mówi jednym słowem: rzeźnia.

Taaaak, a ja i tak wierzę, że nie będzie tak źle.
no to wspaniale, nie ma jak słowa otuchy przed

Cytat:
a ja dzisiaj sie dowiedzialam ze moge z moim doktorem tez umuwic sie na porod to znaczy umuwic sie w taki sposob ze przyjde rodzic na jego dyzurze ewentualnie on przyjedzie jak zaczne rodzic wczesniej powiedziano mi dzisiaj tez ze jak niunia nie wyjdzie do 38 tygodnia to bedziemy wywolywac jedyna rzecza ktorej mi nie zrobi to jest cc na zyczenie bo jest przeciwny temu ale kroplowke z oxy bez problemu moze podac albo czopusia
kurde ciekawe jak bedzie z moim, ostatnio zagadywałam juz o poród, ale powiedział ze spokojnie, ze na paród i jego forme bedziemy sie umawiać w kwietniu ok niech bedzie o ile moje dziecie nie zacznie sie spieszyć cobysmy zdazyli sie umowic

Cytat:
uwazaj na te pierscionki kuzynka jak była w ciązy pewnej nocy juz pod koniec obudziła sie z okropnym bólem palca, patrzy a on siny od obraczki tak napuchł w kilka godzin i w nocy jej maż przecinał obrączke bo paluch fioletowy

Cytat:
zalacznikach dodajenasz kolyske w koncu dzisiaj maz ja zlozyl <jupi>
piekna, drewniana cudo
Cytat:
zastanawiam sie czy nie walnąć sobie RUUUDYCH wlosow, ale takich ruuuudych! ;D

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------
szalej mamuska

Cytat:
Muszę się pochwalić, że moja mamusia przy okazji ostatnich zakupów kupiła mojemu synkowi takiego konika:
Normalnie jest rewelacyjny!! Ma takie super melodyjki że sama bym przy tym zasnęła Jedna trwa 5 minut i gra coraz ciszej Już Małemu włączam tego stworka przystawionego do brzucha

A macie dziewczyny maty edukacyjne?? Aniu czy używałaś tego cuda przy Szymku?? Jak moja Hania mała była to jeszcze nie widziałam takich luksusów Przydatne to?? Od kiedy można stosować?? No i czy to nie za dużo np taki leżaczek bujaczek (mam w planie zakupić z fishera) i ta mata?? Nie chciałabym sobie mieszkania zawalić jakimiś zbędnymi pierdołkami
ale słodki ten konik, a co do maty to ja planuje zakupic, taka nie przesadzoną widziałam fajne60-70zł kilka podstawowych wyrażnych kolorków + zabawki
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
dziewczyny które piekły faworki,rzezcywiscie trzeba to ciasto wałkiem nawalac??????
.
4:51 współczuje
ja męża wyprawiłam do pracy i juz mi sie spac nie chce wiec dzis od rana

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 08:17   #1285
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
kazdy mowi co innego
hehehe tez slyszalam cos o werandowaniu po 5 min ale tak jak ania pisze jak bedzie cieplo faktycznie mozna wyjsc z maluszkiem na 10-15 minut chyba nie?
Werandowało się kiedyś teraz jak ciepło każą wyjść i tyle , dziecie w gondoli i tak ma gorąco

Cytat:

Piekny konik i sam nad nim myslałam ale już za dużo mam zabawet .

Co do maty u mnie to zakup najlepszy z możliwych , Szymek jak miał koło 1.5 miecha to już go kładłam i się gapił , jak już trybił i umiał te zabawki dotykać to potrafił leżeć godzinami i się na niej bawić . Tylko zabawki mu wymieniałam nad głową żeby miał różne . Ja mam mate z tiny love
http://www.allegro.pl/item905727952_...a_gratisy.html
ale u kolezanki była tez taka i się super bawił
http://www.allegro.pl/item907691407_...st_gratis.html
ta ma karuzelkę i ładne muzyczki .
Ogólnie chyba lepiej kupić droższą i ją sprzedac bo są śliczne
Potem obok maty miał jeszcze puzzle piankowe i na tym się bawił jak już potrafił się z niej wyczołgać . Ogólnie ta mata dała mi sporo wolnego więc nie żałuje nawet złotówki na nią wydanej .

lezaczek jak dla mnie troszkę inny cel ma , u mnie mały mało siedział na lezaczku bo jakoś jak dziecko tam lezy długo to nie skłania go do jakiejś mega aktywności tylko lezy i tyle . Więc fajny jest żeby zabrać dziecko ze sobą do kuchni , łazienki itp i miec na oku . Też miałam leżaczek fishera choć ja szybko sprzedałam bo Szymek wolał pełzać po pokoju niż w nim siedzieć też własnie z fishera kupiłam taki :
http://www.allegro.pl/item916877597_..._kg_l0539.html
niekótórzy też poczatkowo karmią w tych lezaczkach , jak dziecko nie jest skore do siedzenia to przecież lepiej w takim niż je sadzać w tych krzesełkach . Ja akurat krzesełko mam z rozkładanym oparciem więc problem mi odpadł .
Stary 2010-02-12, 08:35   #1286
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Witam kochane brzuchatki
Ja ostatnio mało się udzielam bo tak jak wcześniej mowiłam, miałam w domku tz-ta, a od środy chodzilam do koleżanki pomagać w pilnowaniu dzieciątka. Takie małe wprawianie sie Mała ma 6 miesiecy więc już taka "fajna" Chodzilam na 9-tą a wracałam o 15. Bylam wykończona. Więc zaczęlam się bać jak ja to wytrzymam Mam nadzieje, że do własnego dziecka ma się więcej cierpliwości. Powiedzcie, że tak...

Ja już też chyba wszystko posiadam dla mojego dzidziuna. Jeszcze mamy zamiar dzis kupić to:
http://www.allegro.pl/item919248999_...pozytywka.html

Znalazłam w komisie w idealnym stanie za 200 zł wiec chyba dziś zakupię.

Co do ilosci lumpków (56-62) to:
pajace bawełniane- 14
pajace grube- 3
body długi rękaw- 12
body krótki rękaw- 8
śpiochy- 4
rampersy- 5
kaftaniki- 4
oprócz tego troche koszulek no i mnóstwo rzeczy takich na wyjścia typu spodnie, sukieneczki, bluzy, kurteczki itp.

Czekam na jeszcze jedną dostawę od koleżanki wiec trochę lista się powiększy

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
he,he... nie wiem czy trzeba ale ja nawalałam przyjemne z pożytecznym

Teraz mykam do sklepu po coś słodkiego bo o 10 przychodzi koleżanka na ploty jak ja to lubię

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 08:53   #1287
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

Ja miałam kupic ten leżaczek z fishera,ale dostałam nową huśtawko-bujaczek z pozytywką i wszystkimi bajerami,więc leżaczek uznałam za zbędny,a mate już mam wybraną-pozostaje mi tylko zamówic i myśle,że mata to dobry zakup.

A konik świetny-moja ma mało zabawek i chętnie bym jej kupiła takiego-tylko nie wiem czy to nie zbędny wydatek jeśli mam karuzele z melodiami,biciem serduszka i tymi wszystkimi bajerami

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 08:59   #1288
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Asia – jeżeli chodzi o cesarkę to jak już pisałam wcześniej:
- majtki poporodowe (wg mnie na początek dobre są wysokie bo podtrzymują opatrunek) a następnie niskie aby nie drażniły rany – luźne!
- przyda się także twój TZ, który pomoże Ci się umyć. Pierwsze mycie jest tragiczne. ( u mnie był zakaz odwiedzin więc zrobiłam to sama – TREGEDIA!!)
- mi brakowało czegoś na hemoroidy,
- zużyłam 4 paczki podkładów (te wielkie).
- ja miałam 3 koszule nocne i wszystkie były w ruchu.
- klapki pod prysznic i kapcie
- kosmetyki (minimum: Żel pod prysznic, balsam do ciała, szampon, odżywka do włosów, szczoteczka do zębów i pasta)
- telefon komórkowy wraz z ładowarką
- biustonosze do karmienia (miałam 3 – nie przydały się. Nie miałam pokarmu).
- ja miałam także laktator na pobudzenie laktacji. Ale ja nie miałam dziecka więc pozostał mi laktator.
- wkłady do biustonosza (także mi się nie przydały.) Mam nie otwartą paczkę TT –może komuś przesłać?
- dokumenty (ja oprócz podstawowych, czyli dowód, książeczka zdrowia miałam pełną dokumentację z ciąży, ale tak naprawdę to przydał mi się tylko dokument dot. Grupy krwi).
- niektóre dziewczyny wzięły z sobą także suchary, lub ciastka maślane lub biszkopty. Ja nic takiego nie miałam ale też nie miałam apetytu.
- środki przeciwbólowe: u mnie było tak że wystarczyło tylko poprosić a dawali. Najpierw dożylnie a potem tabletki.

- i nie możesz być przeziębiona. Kaszlenie, kichanie, śmiech zabronione w pierwszych dniach. Masakra!!! Ale jeżeli już to poduszkę należy przycisnąć do brzucha – trochę pomaga.

A jeżeli chodzi o CC to dla mnie najgorsze było wyciąganie drenu. To był najgorszy ból. Ja za dużo także leżałam po cesarce (porobiły się zrosty) ale Ty do dziecka to zaraz wstaniesz.

U mnie CC było nagłe więc jak TZ przyjechał do szpitala to już było po Wszystkim. Jemu dziecko pokazali zaraz jak tylko przejechał i potem w tym drugim szpitalu mógł siedzieć z dzieckiem ile chciał. To tylko ze mną nie mógł się widywać.

Na porodówkę też sie zawieziesz sama?? ciekawe jak to jest prowadzić samochód przy skurczach.

Asiulek89- piękna mała i jakie ma włoski. Gratulacje!!

Megi – masz jeszcze szansę na 3 miejsce.

Izumi – jak fajnie że to jednak chłopak.

Katarek u dziecka – w szpitali widziałam, że jak dziecko ma Katarek to pielęgniarki najpierw wkrapiają sól fizjologiczną a następie wyciągają pod ciśnieniem, albo przy kichnięciu samo wychodzi.

Smoczek – moja ssał smoczek już od 31 tc. Oczywiście to był taki malutki specjalny smoczek, dostępny tylko w szpitalach. Dzięki niemu wyrobiło sobie odruch ssania. Więc czasami smoczek jest zalecany już w szpitali.
wtrace sie do tej listy rzeczy potrzebnych do CC.. bo jest bardzo dobra
od razu proponuje bierzcie srodkow przeciwbolowych tyle ile sie da bo ja glupia nnie bralam zbytnio duzo i strasznie cierpialam..
teraz po CC zaraz jak zejdzie znieczulenie z nog i odzyskuje sie wladnosc w nogach kaza Ci wstac nie wazne jak bardzo boli czy placzesz czy nie czy chcesz czy nie MUSISZ WSTAC isc sie umyc spowrtoem i polozyc sie do lozka (to jest okropne) aaa i rada jak wstaniecie ten pierwszy raz sprobujcie sie od razu wyprostowac oczywiscie powoli ale zeby nie byc zgietym bo potem jak tam zaczyna sie zrastac a ja sie np nie wysprostowalam to u mnie potem bylo masakra zreszta nadal cianie jak cholera.. ale juz jakos daje rade..
no i mysle ze to wsio..
ja latalam na pocztaku bez majtek a potem mialam te siatkowe (jak dla mnie sa boskie)
a najlepsza motywacja do wstania jst wtedy kiedy dadza Ci juz dzidzie i ona zaczyna plakac wtedy zapominasz o bolu i momentalnmie wstajesz

Pop70 wreszcie moge napisac ze Twoja Oliwka jest naprawde dzielnym dzieckiem.. jestem Twoja stala podczytywaczka i ciagle 3mam kciuki za Twoje cudowne malenstwo !!! Ty zreszta tez jests dzielna bardzo Cie podziwiam

Aaaaa i moja Zuza to nie wczesniak urodzona w terminie tak mam na wypisie
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 09:00   #1289
ita83
Wtajemniczenie

Wiecie co dziewczyny - troche wam zazdroszcze tej polskiej opieki - zwlaszcza porodow - ze nie beda was meczyc tylko jak duze dziecko to wywolanie przed terminem i cc prawie blyskawicznie

W Irl niestety wyglada to troche inaczej - moja znajoma np. rodzila 24 godziny - bo oni na sile chca zeby to naturalnie przebiegalo

Ja mam cicha nadzieje ze w 38 tc maly sam zdecyduje sie przyjsc na swiat skoro juz mi moja lekarka przepowiada wczesniejszy porod
Ja w kazdym razie od 13 marca biore sie ostro za mycie podlog i figlow lozkowych z mezem hehehe zamecze biedaka do porodu
Stary 2010-02-12, 09:00   #1290
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

heloł ja też się melduję teść się wyniósł do roboty więc mam loooozik nastawiłam pranie bo już z kosza wyłaziło, mam stertę prasowania i oczywiście niiicccc mi się nie chce.... Ja też czekam na koleżankę, ma wpaść na sałatkę grecką, bo jeszcze mi została i na plotusie wreszcie się dowiem co słychać w świecie nieciężarnych hehehe Czy ja wam mówiłam ze u gina spotkałam się ze znajomą z dawnej pracy i ona rodziła właśnie w pińczowie 3 lata temu i dla dziecka trzeba było mieć tylko pieluchy i chusteczki i NIC więcej....i że cały pobyt to małą tylko tuliła i karmiła, a położne robiły przy dzieciach wsio - przebierały, kołysały, smarowały po kąpieli, przewijały a matki miały sobie odpoczywać...jak sama chciała małą przewinąć to jej położna powiedziałą, że jeszcze jej się znudzi więc niech korzysta z wolnego hmmmm ciekawe czy przez te 3 lata coś się zmieniło tylko, że ja mam już chałdę ciuszków i rzeczy naszykowaną dla małego wolałabym, żeby ubierały w moje rzeczy

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości