|
|
#991 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
Jak to wygląda w praktyce? Bo mi się wierzyć nie chce, że to takie skomplikowane. Aż się odechciewa. Łatwiej szydełkować. |
|
|
|
|
|
#992 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no właśnie też jestem ciekawa, dużo dziewczyn sprzedaje w galerii swoje dzieła i one nie są chyba cechowane? czyli jest sprzedawana srebrna biżuteria bez oznaczenia próby? chodzi mi głównie o wrapki i AC ![]() może to głupie pytanie,ale jestem strasznie ciekawa i bardzo prosiłabym o odpowiedź
Edytowane przez Attentte Czas edycji: 2010-03-26 o 10:27 |
|
|
|
|
|
#993 |
|
Zadomowienie
|
jesli masz dzialalnosc musisz placic danine, nabijac na kase, cechowac itd. (nie wyobrazam sobie miec wpisana w DG srebrna bizuterie i nie rejetrowac sie w probierczym), ale mozna wtedy spac spokojnie..
a w galeriach sa pewnie tacy ktorzy tego nie robia, ale albo maja stracha, albo sami nie wiedza co czynia
|
|
|
|
|
#994 |
|
Raczkowanie
|
Lookrecyo dziękuję za odpowiedź
a żeby sprzedawać w galerii trzeba mieć DG? bo pewnie nie każda osoba sprzedająca w galerii biżuterię ma działalność gospodarczą, jedynie podpisują umowę z galerią...chyba? więc wychodzi na to,że łamią prawo w pewien sposób... Nie miałam pojęcia, że jest tyle przepisów dotyczących sprzedaży srebra, dopóki nie trafiłam na ten wątek .
|
|
|
|
|
#995 |
|
Raczkowanie
|
Attentte to pewnie zależy od galerii, ale kiedyś z czystej ciekawości kontaktowałam się z kilkoma z takim właśnie pytaniem i dostałam odpowiedzi (konkretnie 2 odpowiedzi
), że nie trzeba mieć DG, bo to nasza (biżuteryjek) sprawa w jaki sposób (i czy w ogóle) się rozliczamy z tego co posprzedajemy
|
|
|
|
|
#996 |
|
Raczkowanie
|
Jasperin dzięki
Drążę ten temat bo ostatnio dużo myślę o tym jak to wygląda ze strony prawa podatkowego .Niektóre dziewczyny pisały,że starając się o dotacje przy zakładaniu DG i wypełniając papierki dodawały zdjęcia z galerii ze swoimi pracami, czyli sprzedawały bez DG, ale chyba wtedy odprowadzały jakiś podatek? Dla mnie to kosmos jeśli chodzi o te przepisy Ten wątek jest długi i ciekawy,ale ja mam milion pytań i chyba nie będę już zanudzać
|
|
|
|
|
#997 |
|
Raczkowanie
|
Ufff dobrnęłam do końca.. Raju duuużo tego
I trudno się połapać - chyba bardziej humanistka jestem ( choć po architekturze ) ![]() No i suma sumarum - 12 kwietnia rzucam się na główkę w to morze papierologii podatkowej - będe ruszać z DG. Mówiąc szczerze planowałam to w przeciągu ok 2 lat, ale w trakcie czytania tego wątku doszłam do wniosku, że nie ma co czekać. Widmo kontroli z US mnie przeraża, wolę dmuchać na zimne.. Szczęście w nieszczęściu, że mam w bliskiej rodzinie doradcę podatkowego, który pociągnie mi papierologię, ale i tak muszę się podszkolić, żeby wiedzieć w jakim języku się do mnie mówi Podobnie trudno mi sobie na razie wyobrazić cechowanie.. W tej kwestii mam dwa małe pytania, ale wrzucę je do odpowiedniego wątku.. Tylko jedna rzecz mnie wkurza - owe unijne dopłaty Jeśli zależy mi na relatywnie szybkim otworzeniu DG to pewnie próby starania się o dofinansowanie na otworzenie są bezcelowe, prawda? Bo to kwestia jak sądzę kilku m-cy.. Zostaje mi pewnie jedynie staranie się o dofinansowanie już istniejącej działalności? Echh zaspałam w tej kwestii ( plus mam kolejny dowód, że depresja poważnie przeszkadza w życiu ) Przyjdzie mi się zapożyczyć na kasę fiskalną , dobrze że chociaż materiałów mam trochę na start.. tylko nie wiem jak z komputerem - mam laptopa prywatnego - czy mogę go wciągnąć do DG?Jutro jadę do rodziny zmarnować cały weekend nad papierami potrzebnymi do złożenia w urzędach.. a mogłabym go spożytkować na zaplatanie.. echh.. |
|
|
|
|
#998 |
|
Raczkowanie
|
MadiSilk to trzymam kciuki
a to dopiero zaczynasz z DG czy już masz DG i dopisujesz biżuterię ?Ja póki co nawet nie myślę o DG,ale jeśli już kiedyś zdecyduję się sprzedawać moje wyroby to napewno założę DG bo też panicznie boję się kontroli ale ja właśnie takie strachajło jestem
|
|
|
|
|
#999 |
|
Raczkowanie
|
Attentte: zaczynam, pierwsza DG w życiu. Boję się okropnie, ale lepszy pierwszy strach niż nieprzespane noce
Chcę założyć nie tylko na biżu, ale jeszcze pod kątem zawodowym ( a nóż widelec mi się odmieni i wrócę do zawodu ).. Matko żeby mi się jeszcze tak łapki nie trzęsły jak o tym myślę
|
|
|
|
|
#1000 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie ja pod kontem zawodowym chcę założyć DG to i biżu bym wpisała
![]() i nie ma się co bać, mój mąż od 9 lat ma działalność i naprawdę to nic strasznego, trzeba tylko trzymać się terminów płatności zus, podatku i vat i przestrzegać przepisów i jak to się mówi, wszystko jest trudne nim stanie się łatwe ![]() mądrala ze mnie,a pewnie mnie też będą się łapki trzęsły jak już dojdzie co do czego
|
|
|
|
|
#1001 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Polecam ten wątek jeśli chodzi o cechowanie biżuterii ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=198176 Imiennik sama nabijasz na kazdym wyrobie a wszystkie wyroby powyżej 5gram srebra zanosisz do cechowania do urzędu probierczego (można wysłać do Warszawy kurierem ale tego nie praktykowałam jeszcze) |
|
|
|
|
|
#1003 |
|
Raczkowanie
|
Sunflower55: pisałaś wcześniej, że nabijasz imiennik na płytki dołączane do prac - mogę zapytać czy je gdzieś kupujesz, czy robisz sama?
|
|
|
|
|
#1004 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najtaniej będzie wyciąć samemu z blachy i wywiercić dziurki ale miałam też kilka podobnych blaszek gotowych tylko nie pamiętam gdzie kupiłam (chyba gdzieś na allegro). W Hopei też kupowałam okrągłe blaszki (trochę za duże niestety są do takiego zastosowania bo to takie zawieszki do ozdoby raczej) |
|
|
|
|
|
#1005 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 |
|
|
|
|
|
#1006 |
|
Zadomowienie
|
To jest część biżuterii więc jeśli całość jest ze srebra to blaszki też muszą być
|
|
|
|
|
#1007 |
|
Raczkowanie
|
Sunflower55: dzięki
|
|
|
|
|
#1008 |
|
Raczkowanie
|
A jak duże są te imenniki. I jaką powierzchnię zajmuje cechowanie? Bo czy to się zmieści na jakieś drobne kolczyki?
|
|
|
|
|
#1009 |
|
www.dulcedo.pl
|
Mój ma 1 mm więc myślę, że się zmieści. A jak są drobne to może nie trzeba cechować.
Poza tym można wyrobic certyfikat jak nie ma gdzie przystawić imienika ani cechy.
|
|
#1010 |
|
Raczkowanie
|
Za kilka dni zaczynam DG i muszę teraz wszystko dopiąć na ostatni guzik
![]() Mam pytanie odnośnie wysyłki. Czytałam w wątku, że kupujecie znaczki na fakturę. Powiedzcie mi proszę czy dobrze rozumiem ten mechanizm : kupuję znaczki na fakturę, zgodnie z cennikiem poczty do konkretnej wagi przesyłki naklejam w domu odpowiednią wartość znaczków, wypisuję karteczki i wysyłam - i nie muszę już brać żadnych faktur od Poczty Polskiej za samą wysyłkę tego? To wystarczy księgowej do rozliczeń i nikt się nie przyczepi?
|
|
#1011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znaczki na fakturę i tyle. Ewentualne dodatkowe faktury bierzesz na coś "bezznaczkowego", czyli przesyłki ubezpieczone albo pobrania - tam masz wpisaną kwotę na druczek i płacisz pani w okienku. Oczywiście pamiętaj o tym, że refakturując koszty przesyłki dodajesz do nich 22% VAT - czyli z 6zł, zostaje Ci ok. 4,90zł na znaczki, koperty i wszystko. |
|
|
|
|
|
#1012 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1013 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1014 |
|
Raczkowanie
|
Starałam się przebrnąć przez ten wątek od początku do końca - jednak 34 strony to za dużo. Ale...co chcę powiedzieć...ja właśnie założyłam DG z dotacji z UP. Działam od 1 lutego. Przez rozliczenia już przebrnęłam. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania, to chętnie pomogę. Robię biżuterię, ale nie ze srebra, w większości decoupage. Jeśli chodzi o kasę fiskalną, to miałam ją wpisaną w biznesplan, ale pytałam w US i Pan mi powiedział, ze w moim przypadku jej na razie nie potrzebuję. Koniec końców, na bank i tak kupię w przyszłym roku, bo zamierzam przekroczyć te magiczną kwotę od której kasa obowiązuje - naiwniara
Jeśli któraś z Was waha się czy złożyć taki wniosek - nie wahać się! ja złożyłam w listopadzie 2009, mówiono mi, że nie ma szans na kasę, a 22 grudnia dowiedziałam się, ze dostaję 18 tysiaków i żeby nie było - nie jest "letko", ale...pracowałam już dla korporacji międzynarodowej, dla urzedu marszałkowskiego, jako pomywaczka, agentka od nieruchomości...ale jak narazie mimo nadmiaru pracy i niedoboru czasu wiem, że chcę. Ciekawi mnie jedno - jak czujecie sie z tym, co będzie w przyszłości, tzn - czy wyobrażacie sobie, że no za 5 lat dalej będziecie owijać sreberka - a ja kleić drewienka? czasem odzywa się we mnie pesymistka i dręczy pytanie - i po co się tak wypruwać, jak to wszystko może szlag trafić?
|
|
|
|
|
#1015 | |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje Sunflower.
Cytat:
P.S. Ja przebrnęłam przez cały wątek i zaczynam czytać od nowa
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 |
|
|
|
|
|
#1016 |
|
Raczkowanie
|
Jedni o tej porze mają czas na czytanie, inni jeszcze robią, żeby mieć na na ZUS
|
|
|
|
|
#1017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wykrakała no..
|
|
|
|
|
|
#1018 |
|
Rozeznanie
|
Nie chciałam nikogo urazić
|
|
|
|
#1019 |
|
Przyczajenie
|
Słuchajcie a jesli chcialabym robic kolczyki i je sprzedawac bez DG to tez tak mozna??? czy trzeba miec jakas firme...
|
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zachęcam do przeczytania wątku. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

i bardzo prosiłabym o odpowiedź
I trudno się połapać - chyba bardziej humanistka jestem ( choć po architekturze )
, dobrze że chociaż materiałów mam trochę na start.. tylko nie wiem jak z komputerem - mam laptopa prywatnego - czy mogę go wciągnąć do DG?