Biżuteryjna DG - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-25, 23:18   #991
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja
Dot.: Biżuteryjna DG

Cytat:
Napisane przez mlisiewski Pokaż wiadomość
To może żeby zebrać w jednym miejscu:
- Cechowaniu podlega złoto od 1 grama i srebro od 5 gramów. Na potrzebę ustalania czy przedmiot powinien podlegać cechowaniu bierze się pod uwagę wyłącznie masę metalu (czyli całego stopu zawierającego srebro czy złoto). Lżejsze mogą, ale nie muszą być cechowane - to już zależy od Was :P
- Z kolei na potrzebę określenia opłaty za cechowanie bierze się już pod uwagę masę całego przedmiotu, łącznie np z kamieniami. Kiedyś powszechne było oddawanie niekompletnego przedmiotu i późniejsze dołożenie kamieni (było dopuszczalne o ile nie wiązało się z dołożeniem metalu) - od 2004 albo 2005 roku już nie można - rozporządzenie ministra gospodarki doprecyzowało zasady
- Niedopełnienie obowiązku cechowania jest wykroczeniem i podlega karze grzywny. Jaki jest zakres nie wiem - nie udało mi się znaleźć. edit: wygląda na to, że nie ma przepisów dodatkowych - czyli zasady ogólne dla grzywny: 20-5000zł
- Samodzielne oznaczanie próbą nie nadaną przez urząd probierczy (lub jego zagraniczny odpowiednik, na mocy umów międzynarodowych blablabla..) to przestępstwo, nawet jeśli próba jest zgodna ze stanem faktycznym (tak tak, i takie cuda mają miejsce)
- Jeśli wprowadzacie do obrotu przedmioty oznaczone próbą co do której nie jesteście w stanie potwierdzić, że jest to legalna próba w świetle polskiego prawa (patrz wyżej) to powinniście ją 'anulować' na przedmiocie nabijając na nią przekreślenie (jak dokładnie ma wyglądać określa rozporządzenie do prawa probierczego - poszukajcie jak potrzebujecie).
- Gdy przedmiot wykonany jest z elementów kilku prób całości nadawana jest ta najniższa, co oznacza na przykład, że sporo srebra z azji spowoduje oznaczenie całego przedmiotu jako MET (wystarczy jeden element próby niższej niż 830 - a o te kupując u azjatyckich spryciarzy wcale nie trudno..)
- Przy cechowaniu nie jest brany pod uwagę lut, pod warunkiem, że:
a) jest próby przynajmniej 550 dla srebra
b) jest próby przynajmniej 750 dla przedmiotów złotych próby 750 i wyższych
c) jest próby przynajmniej takiej jak przedmiot dla przedmiotów złotych próby niższej niż 750
d) nie jest stosowany do dociążenia przedmiotu - stanowi element konstrukcji
- Przy cechowaniu nie są brane pod uwagę elementy nieszlachetne, pod warunkiem, że:
a) są to elementy dekoracyjne, innego koloru niż reszta metalu w przedmiocie i każdy z tych elementów jest oznaczony wyraźnie jako MET
b) zastosowanie elementu z met szlachetnego lub jego stopu nie jest w danym miejscu możliwe ze względów technicznych i każdy z tych elementów jest oznaczony wyraźnie jako MET
Boże ! Dziewczyny ! Czy wy to wszystko robicie?
Jak to wygląda w praktyce? Bo mi się wierzyć nie chce, że to takie skomplikowane. Aż się odechciewa. Łatwiej szydełkować.
bojaboja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 09:53   #992
Attentte
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bojaboja Pokaż wiadomość
Boże ! Dziewczyny ! Czy wy to wszystko robicie?
Jak to wygląda w praktyce? Bo mi się wierzyć nie chce, że to takie skomplikowane. Aż się odechciewa. Łatwiej szydełkować.

no właśnie też jestem ciekawa, dużo dziewczyn sprzedaje w galerii swoje dzieła i one nie są chyba cechowane? czyli jest sprzedawana srebrna biżuteria bez oznaczenia próby? chodzi mi głównie o wrapki i AC
może to głupie pytanie,ale jestem strasznie ciekawa i bardzo prosiłabym o odpowiedź

Edytowane przez Attentte
Czas edycji: 2010-03-26 o 10:27
Attentte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 10:51   #993
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

jesli masz dzialalnosc musisz placic danine, nabijac na kase, cechowac itd. (nie wyobrazam sobie miec wpisana w DG srebrna bizuterie i nie rejetrowac sie w probierczym), ale mozna wtedy spac spokojnie..

a w galeriach sa pewnie tacy ktorzy tego nie robia, ale albo maja stracha, albo sami nie wiedza co czynia
lookrecya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 12:00   #994
Attentte
Raczkowanie

Lookrecyo dziękuję za odpowiedź
a żeby sprzedawać w galerii trzeba mieć DG? bo pewnie nie każda osoba sprzedająca w galerii biżuterię ma działalność gospodarczą, jedynie podpisują umowę z galerią...chyba?
więc wychodzi na to,że łamią prawo w pewien sposób...
Nie miałam pojęcia, że jest tyle przepisów dotyczących sprzedaży srebra, dopóki nie trafiłam na ten wątek.
Stary 2010-03-26, 12:05   #995
jasperin
Raczkowanie

Attentte to pewnie zależy od galerii, ale kiedyś z czystej ciekawości kontaktowałam się z kilkoma z takim właśnie pytaniem i dostałam odpowiedzi (konkretnie 2 odpowiedzi ), że nie trzeba mieć DG, bo to nasza (biżuteryjek) sprawa w jaki sposób (i czy w ogóle) się rozliczamy z tego co posprzedajemy
jasperin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 12:23   #996
Attentte
Raczkowanie

Jasperin dzięki
Drążę ten temat bo ostatnio dużo myślę o tym jak to wygląda ze strony prawa podatkowego.
Niektóre dziewczyny pisały,że starając się o dotacje przy zakładaniu DG i wypełniając papierki dodawały zdjęcia z galerii ze swoimi pracami, czyli sprzedawały bez DG, ale chyba wtedy odprowadzały jakiś podatek?
Dla mnie to kosmos jeśli chodzi o te przepisy Ten wątek jest długi i ciekawy,ale ja mam milion pytań i chyba nie będę już zanudzać
Stary 2010-03-26, 17:11   #997
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Ufff dobrnęłam do końca.. Raju duuużo tego I trudno się połapać - chyba bardziej humanistka jestem ( choć po architekturze )
No i suma sumarum - 12 kwietnia rzucam się na główkę w to morze papierologii podatkowej - będe ruszać z DG. Mówiąc szczerze planowałam to w przeciągu ok 2 lat, ale w trakcie czytania tego wątku doszłam do wniosku, że nie ma co czekać. Widmo kontroli z US mnie przeraża, wolę dmuchać na zimne..
Szczęście w nieszczęściu, że mam w bliskiej rodzinie doradcę podatkowego, który pociągnie mi papierologię, ale i tak muszę się podszkolić, żeby wiedzieć w jakim języku się do mnie mówi Bo narazie to trochę czarna magia..
Podobnie trudno mi sobie na razie wyobrazić cechowanie.. W tej kwestii mam dwa małe pytania, ale wrzucę je do odpowiedniego wątku..
Tylko jedna rzecz mnie wkurza - owe unijne dopłaty
Jeśli zależy mi na relatywnie szybkim otworzeniu DG to pewnie próby starania się o dofinansowanie na otworzenie są bezcelowe, prawda? Bo to kwestia jak sądzę kilku m-cy.. Zostaje mi pewnie jedynie staranie się o dofinansowanie już istniejącej działalności? Echh zaspałam w tej kwestii ( plus mam kolejny dowód, że depresja poważnie przeszkadza w życiu ) Dobrze myślę, czy gdzieś popełniam błąd myślowy?
Przyjdzie mi się zapożyczyć na kasę fiskalną , dobrze że chociaż materiałów mam trochę na start.. tylko nie wiem jak z komputerem - mam laptopa prywatnego - czy mogę go wciągnąć do DG?
Jutro jadę do rodziny zmarnować cały weekend nad papierami potrzebnymi do złożenia w urzędach.. a mogłabym go spożytkować na zaplatanie.. echh..
MadiSilk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 17:33   #998
Attentte
Raczkowanie

MadiSilk to trzymam kciuki a to dopiero zaczynasz z DG czy już masz DG i dopisujesz biżuterię ?

Ja póki co nawet nie myślę o DG,ale jeśli już kiedyś zdecyduję się sprzedawać moje wyroby to napewno założę DG bo też panicznie boję się kontroli ale ja właśnie takie strachajło jestem
Stary 2010-03-26, 19:00   #999
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Attentte: zaczynam, pierwsza DG w życiu. Boję się okropnie, ale lepszy pierwszy strach niż nieprzespane noce
Chcę założyć nie tylko na biżu, ale jeszcze pod kątem zawodowym ( a nóż widelec mi się odmieni i wrócę do zawodu )..
Matko żeby mi się jeszcze tak łapki nie trzęsły jak o tym myślę
Stary 2010-03-26, 19:50   #1000
Attentte
Raczkowanie

no właśnie ja pod kontem zawodowym chcę założyć DG to i biżu bym wpisała
i nie ma się co bać, mój mąż od 9 lat ma działalność i naprawdę to nic strasznego, trzeba tylko trzymać się terminów płatności zus, podatku i vat i przestrzegać przepisów i jak to się mówi, wszystko jest trudne nim stanie się łatwe
mądrala ze mnie,a pewnie mnie też będą się łapki trzęsły jak już dojdzie co do czego
Stary 2010-03-28, 03:05   #1001
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Cytat:
Napisane przez lookrecya Pokaż wiadomość
jesli masz dzialalnosc musisz placic danine, nabijac na kase, cechowac itd. (nie wyobrazam sobie miec wpisana w DG srebrna bizuterie i nie rejetrowac sie w probierczym), ale mozna wtedy spac spokojnie..

Cześć Lookrecya, ja rozumiem, że trzeba, ale jak konkretnie wygląda to cechowanie - tak technicznie, czy ty sama coś nabijasz, czy ktoś nabija i trzeba z tym biegać. Pojawił się w tym forum taki wątek ale były to też pytania a nie odpowiedzi.
Stary 2010-03-28, 10:57   #1002
Sunflower55
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bojaboja Pokaż wiadomość
Cześć Lookrecya, ja rozumiem, że trzeba, ale jak konkretnie wygląda to cechowanie - tak technicznie, czy ty sama coś nabijasz, czy ktoś nabija i trzeba z tym biegać. Pojawił się w tym forum taki wątek ale były to też pytania a nie odpowiedzi.

Polecam ten wątek jeśli chodzi o cechowanie biżuterii
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=198176

Imiennik sama nabijasz na kazdym wyrobie a wszystkie wyroby powyżej 5gram srebra zanosisz do cechowania do urzędu probierczego (można wysłać do Warszawy kurierem ale tego nie praktykowałam jeszcze)
Sunflower55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 09:55   #1003
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Sunflower55: pisałaś wcześniej, że nabijasz imiennik na płytki dołączane do prac - mogę zapytać czy je gdzieś kupujesz, czy robisz sama?
Stary 2010-03-29, 22:26   #1004
Sunflower55
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MadiSilk Pokaż wiadomość
Sunflower55: pisałaś wcześniej, że nabijasz imiennik na płytki dołączane do prac - mogę zapytać czy je gdzieś kupujesz, czy robisz sama?

Najtaniej będzie wyciąć samemu z blachy i wywiercić dziurki ale miałam też kilka podobnych blaszek gotowych tylko nie pamiętam gdzie kupiłam (chyba gdzieś na allegro). W Hopei też kupowałam okrągłe blaszki (trochę za duże niestety są do takiego zastosowania bo to takie zawieszki do ozdoby raczej)
Stary 2010-03-30, 08:23   #1005
Whitecoffe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sunflower55 Pokaż wiadomość
Najtaniej będzie wyciąć samemu z blachy i wywiercić dziurki ale miałam też kilka podobnych blaszek gotowych tylko nie pamiętam gdzie kupiłam (chyba gdzieś na allegro). W Hopei też kupowałam okrągłe blaszki (trochę za duże niestety są do takiego zastosowania bo to takie zawieszki do ozdoby raczej)
A blaszka musi być ze srebra?
Whitecoffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 08:44   #1006
Sunflower55
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Whitecoffe Pokaż wiadomość
A blaszka musi być ze srebra?
To jest część biżuterii więc jeśli całość jest ze srebra to blaszki też muszą być
Stary 2010-03-30, 09:54   #1007
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Sunflower55: dzięki
Stary 2010-03-30, 13:09   #1008
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

A jak duże są te imenniki. I jaką powierzchnię zajmuje cechowanie? Bo czy to się zmieści na jakieś drobne kolczyki?
Stary 2010-03-30, 13:35   #1009
lubomirka
www.dulcedo.pl

Mój ma 1 mm więc myślę, że się zmieści. A jak są drobne to może nie trzeba cechować.
Poza tym można wyrobic certyfikat jak nie ma gdzie przystawić imienika ani cechy.
Stary 2010-03-30, 15:42   #1010
mariquita89
Raczkowanie

Za kilka dni zaczynam DG i muszę teraz wszystko dopiąć na ostatni guzik
Mam pytanie odnośnie wysyłki. Czytałam w wątku, że kupujecie znaczki na fakturę. Powiedzcie mi proszę czy dobrze rozumiem ten mechanizm : kupuję znaczki na fakturę, zgodnie z cennikiem poczty do konkretnej wagi przesyłki naklejam w domu odpowiednią wartość znaczków, wypisuję karteczki i wysyłam - i nie muszę już brać żadnych faktur od Poczty Polskiej za samą wysyłkę tego? To wystarczy księgowej do rozliczeń i nikt się nie przyczepi?
Stary 2010-03-30, 16:01   #1011
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariquita89 Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie wysyłki. Czytałam w wątku, że kupujecie znaczki na fakturę. Powiedzcie mi proszę czy dobrze rozumiem ten mechanizm : kupuję znaczki na fakturę, zgodnie z cennikiem poczty do konkretnej wagi przesyłki naklejam w domu odpowiednią wartość znaczków, wypisuję karteczki i wysyłam - i nie muszę już brać żadnych faktur od Poczty Polskiej za samą wysyłkę tego? To wystarczy księgowej do rozliczeń i nikt się nie przyczepi?
Tak Znaczki na fakturę i tyle. Ewentualne dodatkowe faktury bierzesz na coś "bezznaczkowego", czyli przesyłki ubezpieczone albo pobrania - tam masz wpisaną kwotę na druczek i płacisz pani w okienku.

Oczywiście pamiętaj o tym, że refakturując koszty przesyłki dodajesz do nich 22% VAT - czyli z 6zł, zostaje Ci ok. 4,90zł na znaczki, koperty i wszystko.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 19:30   #1012
mariquita89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Tak Znaczki na fakturę i tyle. Ewentualne dodatkowe faktury bierzesz na coś "bezznaczkowego", czyli przesyłki ubezpieczone albo pobrania - tam masz wpisaną kwotę na druczek i płacisz pani w okienku.
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Oczywiście pamiętaj o tym, że refakturując koszty przesyłki dodajesz do nich 22% VAT - czyli z 6zł, zostaje Ci ok. 4,90zł na znaczki, koperty i wszystko.
To znaczy jak wystawiam paragon czy fakturę to nabijam na kasę koszt wysyłki np. 6zł, ale żeby nie być stratna to muszę w pakowaniu i znaczkach wyrobić się w tym ok 4,90zł - o to chodzi tak?
Stary 2010-03-30, 19:55   #1013
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariquita89 Pokaż wiadomość
To znaczy jak wystawiam paragon czy fakturę to nabijam na kasę koszt wysyłki np. 6zł, ale żeby nie być stratna to muszę w pakowaniu i znaczkach wyrobić się w tym ok 4,90zł - o to chodzi tak?
Tak
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 20:08   #1014
komiksowa
Raczkowanie

Starałam się przebrnąć przez ten wątek od początku do końca - jednak 34 strony to za dużo. Ale...co chcę powiedzieć...ja właśnie założyłam DG z dotacji z UP. Działam od 1 lutego. Przez rozliczenia już przebrnęłam. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania, to chętnie pomogę. Robię biżuterię, ale nie ze srebra, w większości decoupage. Jeśli chodzi o kasę fiskalną, to miałam ją wpisaną w biznesplan, ale pytałam w US i Pan mi powiedział, ze w moim przypadku jej na razie nie potrzebuję. Koniec końców, na bank i tak kupię w przyszłym roku, bo zamierzam przekroczyć te magiczną kwotę od której kasa obowiązuje - naiwniara Jeśli któraś z Was waha się czy złożyć taki wniosek - nie wahać się! ja złożyłam w listopadzie 2009, mówiono mi, że nie ma szans na kasę, a 22 grudnia dowiedziałam się, ze dostaję 18 tysiaków i żeby nie było - nie jest "letko", ale...pracowałam już dla korporacji międzynarodowej, dla urzedu marszałkowskiego, jako pomywaczka, agentka od nieruchomości...ale jak narazie mimo nadmiaru pracy i niedoboru czasu wiem, że chcę. Ciekawi mnie jedno - jak czujecie sie z tym, co będzie w przyszłości, tzn - czy wyobrażacie sobie, że no za 5 lat dalej będziecie owijać sreberka - a ja kleić drewienka? czasem odzywa się we mnie pesymistka i dręczy pytanie - i po co się tak wypruwać, jak to wszystko może szlag trafić?
komiksowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-30, 21:24   #1015
Whitecoffe
Rozeznanie

Dziękuje Sunflower.

Cytat:
Napisane przez lubomirka Pokaż wiadomość
Mój ma 1 mm więc myślę, że się zmieści. A jak są drobne to może nie trzeba cechować.
Poza tym można wyrobic certyfikat jak nie ma gdzie przystawić imienika ani cechy.
Możesz napisać coś więcej o tym certyfikacie lubomirka?

P.S. Ja przebrnęłam przez cały wątek i zaczynam czytać od nowa
Stary 2010-03-30, 21:34   #1016
komiksowa
Raczkowanie

Jedni o tej porze mają czas na czytanie, inni jeszcze robią, żeby mieć na na ZUS
komiksowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 10:25   #1017
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Starałam się przebrnąć przez ten wątek od początku do końca - jednak 34 strony to za dużo. Ale...co chcę powiedzieć...ja właśnie założyłam DG z dotacji z UP. Działam od 1 lutego. Przez rozliczenia już przebrnęłam. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania, to chętnie pomogę. Robię biżuterię, ale nie ze srebra, w większości decoupage. Jeśli chodzi o kasę fiskalną, to miałam ją wpisaną w biznesplan, ale pytałam w US i Pan mi powiedział, ze w moim przypadku jej na razie nie potrzebuję. Koniec końców, na bank i tak kupię w przyszłym roku, bo zamierzam przekroczyć te magiczną kwotę od której kasa obowiązuje - naiwniara Jeśli któraś z Was waha się czy złożyć taki wniosek - nie wahać się! ja złożyłam w listopadzie 2009, mówiono mi, że nie ma szans na kasę, a 22 grudnia dowiedziałam się, ze dostaję 18 tysiaków i żeby nie było - nie jest "letko", ale...pracowałam już dla korporacji międzynarodowej, dla urzedu marszałkowskiego, jako pomywaczka, agentka od nieruchomości...ale jak narazie mimo nadmiaru pracy i niedoboru czasu wiem, że chcę. Ciekawi mnie jedno - jak czujecie sie z tym, co będzie w przyszłości, tzn - czy wyobrażacie sobie, że no za 5 lat dalej będziecie owijać sreberka - a ja kleić drewienka? czasem odzywa się we mnie pesymistka i dręczy pytanie - i po co się tak wypruwać, jak to wszystko może szlag trafić?
Heh ja ruszam 12.04, bez dotacji z UP ( bo jeszcze jestem na etacie ), tyle, że zakładam nie tylko na biżutki ( choć wpisałam je jako główne ). I też zastanawiam się czy za 5 lat dalej będę ślęczęć nad igiełką i "pikselami" czy może wrócę do zawodu.. Start DG planowałam za jakieś 4 lata a tu się okazało, że muszę już teraz.. A w zeszłym roku znajoma wróżka mi mówiła : "zobaczysz ruszysz z własną firmą" na co ja odpowiedziałam eee tam bajki wykrakała no..
Stary 2010-03-31, 15:51   #1018
Whitecoffe
Rozeznanie

Nie chciałam nikogo urazić. Mam nadzieję dołączyć do tych pierwszych za kilka miesięcy i dlatego teraz intensywnie czytam o wszystkim co się może przydać. Wiem, że i tak większość wyjdzie dopiero w praktyce ale chcę się jak najlepiej przygotować.
Stary 2010-04-01, 13:00   #1019
gaud
Przyczajenie

Słuchajcie a jesli chcialabym robic kolczyki i je sprzedawac bez DG to tez tak mozna??? czy trzeba miec jakas firme...
gaud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 13:36   #1020
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gaud Pokaż wiadomość
Słuchajcie a jesli chcialabym robic kolczyki i je sprzedawac bez DG to tez tak mozna??? czy trzeba miec jakas firme...

Zachęcam do przeczytania wątku.

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości