|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.
A my wróciliśmy z Wawy. Jak dobrze zobaczyć własne mieszkanko
. Byliśmy oczywiście we trójkę, czyli razem z Oliwką. Najbardziej kłopotliwe jest karmienie i przewijanie w drodze czyli w samochodzie. Ale Oliwka dobrze znosi jazdęCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Drcrone - masakryczny ten Twój opis. Co prawda znając Ciebie to nie mógł być taki prosty łatwy poród. Gratulacje jeszcze większe za to że dałaś radę.
|
|
#4082 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny co macie w apteczce dla malucha np na spadniecie goraczki
i cos pisalyscie o tym wulkanie wiadomo cos wiecej? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tak po c c tez sie krwawi poźniej to przechodzi w śluz az wkoncu ginie chyba po 2 tyg juz nie mialam nie pamietam dokladnie juz. Cytat:
a nosek czyszcze marimarem w aerozolu i frida. Cytat:
ja mojego wogole nie budze ale rozumie ze u ciebie jest tak dlatego,ze malo przybiera tak?Cytat:
raz jest lepiej a raz gorzej,ale ja daje raz dziennie ok12 butelke sztucznego bo on juz 120ml lekko wciaga i mam wtedy chwile zeby sie wykapac lub cos zrobic np obiad.najladniej spi na spacerku.teraz tez pisze a on ssie,odkladam go jak posci to on znowu...ach nie moge sie doczekac kidy to sie unormuje.zazdroszcze jak dziewczyny musza budzic na karmienie,tylko jak on mial 2 tyg to tez duzo spal. Drcron gratuluje wytrwania uroczą masz córeczke.Baobabek czytalam twojego posta co do lezenia na brzuszku,mialam juz kilka podejsc ale maly plakal i co o tym piszesz to ja znowu probowalam dzisiaj mi sie udalo,bo wczesniej plakal od razu a dzis przespal najpierw 10 min a teraz pół godzinki,na poczatku sie rzucał i maudzil ale go przetrzymalam i usnal jak aniolek dobre i pol godzinki bez cycaEdytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-04-18 o 19:50 |
||||||
|
|
|
#4083 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny pomocy
potrzebuje sposobu na zwiekszenie ilosci pokarmu zapomnialam dzisiaj kupic mleko a mialam jeden sloiczek i mala wciagla w poludnie i w nocy bedzie kryzys wypilam juz 1,5 litra wody i nic nie daje
|
#4084 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałyście jak to te Wasze maluchy kąpieli nie lubią a moja to właśnie kąpiele uwielbia. I dzisiaj to właśnie kąpiel chyba nas ratuje. Mała od godziny 17-tej płakała a właściwie to się darła nawet o 18-tej trudno było ją nakarmić bo pomimo tego że głodna była to nie mogła jeść bo się darła. Więc zdecydowaliśmy że może wcześniej ją wykąpiemy. I mała od razu się uspokoiła. Ona po prostu uwielbia siedzieć w wodzie. (Może to dlatego że w brzuchu krótko w wodzie siedziała.)
. Potem już spokojnie zjadła a teraz śpi wraz z TZ-tem. Muszę ją jak najszybciej na basen zapisać i będziemy razem pływać.
|
#4085 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A może same włoski musisz być czymś z seri tych typu oilatum . Może szampon nabądz. No i tą ciemieniuche trzeba wyczesywac z tego co wiem . Dzieciaki śpią ciekawe tylko jak długo . Pop - a kiedy Ty masz zamiar na dłużej do wawy ? DrCron- no to miałas z przygodami ale ważne że wsio już jest ok ja jutro na szwy jade wkońcu wyjąc niteczki ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Musisz przystawiac ją ile się da to ona zwiększy . A może jakieś karmi masz w domku albo piwko bez alkoholu ? Bo u mnie karmi super pomogło
|
|
#4086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4087 |
|
Zakorzenienie
|
Ania, ja to z jednej strony to już jutro bym wróciła w małą do Wawy. Tylko nie wiem jak ja się z nią pomieszczę na tych 55m2. I do tego ja mieszkam w bloku więc to też dodatkowe utrudnienie. A tutaj mamy domek, ogródek no i wieczorami TZ do pomocy. No i tutaj nie muszę nic prasować czy sprzątać bo przychodzi ktoś i to robi. A człowiek szybko się przyzwyczaja do wygody. No a tam znowu mam przyjaciół, znajomych i pracę. Oj mam się nad czym zastanawiać.
A tak na marginesie to przypominam wszystkim co są na macierzyńskim że należy Wam się dwa dodatkowe tygodnie tylko trzeba napisać podanie do pracodawcy. Mi już niedługo się kończy ( A ja tak naprawdę to dopiero 2 miesiąc mam mała w domu) więc napisałam i dlatego przypominam.
|
#4088 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziadkowie mają tam domek i już im zapowiedziałam że z mała pobędziemy u nich trochę ehh w lesie nad jeziorkiem.. już się nie mogę doczekać... już prawie od 20 lat spędzam tam wakacje.. więc okolice Opola i samo Opole trochę znam... hehe może spotkamy sie w Zoo na spacerkach z małymi
|
|
|
|
|
#4089 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Wpadam z meldunkiem że dalej nic się nie dzieje ![]() Znaczy TFU! Dzieje się! Ja byłam święcie przekonana że to już koniec przygód z rozstępami ale jednak nie Skóra popękała, zrobiły się rozstępy, a teraz mały tak szaleje, że nawet ta skóra między rozstępami też zaczyna pękać! Także dziś wysnułam nową teorię dotyczącą tego jak będzie mój poród wyglądać Otóż... początek teori jest taki, że Michał to jednak głupol i nie wie że wychodzi się dołem i skubany przez pępek próbuje wyjść. Tak więc jak nadejdzie pora, brzuch po prostu strzeli i Młody wyskoczy - to będzie taka naturalna cesarka
|
|
|
|
#4090 |
|
Zakorzenienie
|
Machaj - ja to nie bardzo znam te okolice. I nawet nie wiedziałam że tutaj jakieś Zoo jest. Daj znać jak tutaj będziesz to z wielką przyjemnością się z Wami spotakam.
Izumi - A może Ty chcesz nową wersję Obcego nakręcić? Miałam nadzieję że napiszesz jak wielki i długi jest Twój synek a Ty dalej o jakiś tam rozstępach
|
#4091 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, wiem
Monotematyczna się stałam Ale skoro nie mam się jeszcze czym pochwalić, to się rozstępami chwalę One zaczynają mieć naprawdę bardzo bujne życie towarzyskie Hihihi.A przy okazji .... widziałam przed chwilę zdjęcia Twojej Oliwki I wiesz co? ALE Z NIEJ MAŁY PULPET! Grubasek się z niej zrobił! W życiu bym nie pomyślała, że tak się zaokrągli
|
|
|
|
#4092 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Ja dzisiaj wyspana , Erwin mnie obudził o godz 00.15, i po karmieniu i zmianie pieluchy spał do 5.20, pewnie i dłużej by spał gdyby nie to że go budziłam bo się w mleku obudziłam(pościel do zmiany)no i śpi dalej . Za to drugi starszak od soboty bóle brzucha i gorączkaJednak trzeba doceniać że się ma tylko niemowle. Eryk ma 6 lat, więc sobie nie wyobrażam co mają te z Was co mają młodsze dzieci. Podziwiam.
|
|
#4093 |
|
Zakorzenienie
|
I ja mowie z rana dzien dobry
moje dziecie po calonocnej walce z cycem i smokiem na zmiane wreszcie zasnelo nie mam szans zeby was nadrobic zostalo mi jeszcze jakies 10 stron ale postaram sie ![]() co do mojego porodu to hehe nikt nie powiedzial ze bedzie latwo i bez komplikacji a juz po porodzie lekarz chcial mi podac krew to powiedzialam mu ze jesli krew meza to bardzo chetnie innej nie chce no ale na szczescie obylo sie bez mamusie po jakim czasie wrociliscie do wygladu z przed ciazy ?? i po jakim zasie mozna stosowac pas ?? bo w sumie to ja juz wygladam tak jak przed ciaza < tylko mam ta cholerna plame na nosie i polikach bleeeee > tylko taka faldka skury mi zwisa i mnie denerwuje chetnie bym ja wcisnela z powrotem czy jak juz nie plamie to moge zalozyc ten pas ?? a i jeszcze jedno dziewczyny ktorych dzieciaczki mialy fototerapie to czy mialyscie robione badanie oczek po niej i po jakim czasie bo my mamy sie zglosic na to badanie dopiero za 3 dni i nie wiem czy to nie zadlugo wtedy tez mamy zrobic kolejny posiew < boziu nie moge patrzec jak podlanczaja cewnik mojej niuni by pobrac jalowy mocz w szpitalu szlam na drugi koniec korytarza i tak slyszalam jak placze > i jeszcze jedno < zapomnialam spytac lekarki > czy jesli karmie piersia i raz dziennie podaje butelke to tez mam podawac vit K czy tylko ja podaje sie wtedy kiedy karmi sie cycem ?? a czy ktoras z was kapala dziecie w krochmalu ?? mi lekarka powiedziala zeby kilka razy wykapac wtedy skorka bedzie sliczna lepsza niz po emolientach < to babciny stary sposob ale sie sprawdza ponoc > tylko ja zapomnialam jaki ma byc stosunek tego krochmalu do wody a i jaki kolor kupki swiadczy o rozwolnieniu ?? moja niunia ma od wczoraj takie zolte kupki lekko wodniste to normalne ?? przepraszam ze mam tyle pytan no ale .........
|
#4094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponawiam pytanie, bo póki co chyba tylko PoP mi odpisała: BOBOTIC, INFACOL czy PLANTEX?????
|
|
#4095 |
|
Zakorzenienie
|
Witam i ja
drcron żałuje,że przeczytałam Twój opis porodu dzielna kobieto byłaś<brawo>u mnie cały czas skurcze przepowiadające... wczoraj z mężem zrobiliśmy 2 km na nogach-łudzę się,że mała wychodzę,ale chyba jej dobrze u mamusi. Jutro jadę na KTG i zobaczymy co mi tam wyjdzie. A co do spirali to ja też planuję i mi ginka powiedziała,że po 6 tygodniach będziemy zakładac. ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- mrowak darusia bardzo chwaliła ten infacol-aż sobie zapisałam,żeby go kupic-niech sobie w razie czego leży w domku.
|
#4096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4097 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4098 |
|
Zakorzenienie
|
na poczatku mala nie chciala za bardzo przelknac ale t kałmuczek nasz kochany wiec jej juz wszystko smakuje
pachnie taka pomarancza, smak nie wiem jaki ma,ale u nas zdal egzamin rewelacyjnie, a zanim urodzilam to ciocia polozna mamie kazala sobie zapisac na kolki tez ten infacol ze rewelacja i jak chodzila do dzieciaczkow to tez polecala.My mielismy jeszcze espumisan-ale nie zdal zupelnie egzaminu. ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- bobotic to u nas odpowiednik sab simplex, tak nam pani w aptece mowila.
|
|
#4099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zalacznikach wstawiam zdjecia mojej corci wstydnisi < jak jadla mleko to przewaznie lapala za koszulki tak ze zaslaniala sobie twarz no chyba ze koszulka byla na guziki to nie miala jak ![]() a drugie to spojzcie jak moje dziecie lubialo sie opalac ![]() to zdjecia jeszcze ze szpitala a moje dziecie mialo kolege na sali urodzony tego samego dnia tylko 9 godzin pozniej jak jego mama pozwoli to wkleje ich zdjecie razem jak sie ich kladlo obok siebie to lapali sie za raczki tylko ze moja corcia byla duzo wieksza od niego on przy niej to taka kruszynka
|
|
#4100 | |
|
Rozeznanie
|
witam z rana
![]() drcron - dobrze ze juz jestescie w domku ale opis MASAKRA!!! chyba sie rozmysle z tego całego rodzenia ![]() Cytat:
6km- niestety Bartusia tym nie wychodziłamjutro dzwonie do gina bo kazał i zobaczymy co dalej kiedy jakas wizyta poród ![]() ![]() co do spirali to ja tez planuje założyc, ale dokładnie bede sie dowiadywała co i jak juz na spokojnie po porodzie
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
a moja gadzina sie nauczyla noszenia na rece, mialczala w lozeczku, ale jak babcia przychodzi i zaczyna nosic( tesciowa) to nic dziwnego,od dzis koniec!
ja nie mam zamiaru pol nocy spacerow uskuteczniac i tym sposobem mala lezy jak zaczyna kwikać wlaczam odkurzacz i spokoj wlasnie usnela NIE MA NOSZENIA! I koniec, kropka. Chociaz tz w tym troszke naszej winy ale jak tak krzyczala z bolu to tez juz nie wiedzielismy co robic , natomiast jej przeszlo a mamusia oduczy
|
|
#4102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4103 |
|
Zakorzenienie
|
u nas infacol pomogl takze ja juz niczego innego nie szukam
chociaz juz mam taka apteczke ze szok dla malej!! dzisiaj przyjdzie polozna, dam jej cale opakowanie duze nan-u1, jedno male, bebilonu-4 razy uzyty i witaminke K, nie uzyta ani razu- niech da jakiejs biedniejszej rodzinie, na pewno takie ma.
|
|
#4104 |
|
Zakorzenienie
|
ja nosze swoje dziecko ile sie da moglabym caly czas
dzisiaj wyprobujemy huste ale jak polozy sie ja do koszyka to jest grzeczna kolyski nie lubi a taka sliczna jest
|
#4105 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi!!!
Darusia, ja myślę, że nie trzeba ograniczać noszenia takiego maleństwa. Nie zdoła przywyknąć do tego jeszcze na tyle, żeby potem wymuszać ciągłe noszenie, a jakby nie było stały kontakt z człowiekiem blisko bardzo uspakaja. Taki malutek nie potrafi niczego wymuszać świadomie, a skoro jest mu to potrzebne do uspokojenia to ja bym nie rezygnowała. Nam często ręce odpadają- ja staram się więcej siedzieć z nią na rękach ale tz uparcie nosi, a potem buczy,że więdną witki ![]() A mi od 3 dni wszedł jakiś parszywy ból w prawy bark. Połączył się z klasycznym bólem napięciowym i teraz jest jazda niezła. Szczególnie jak się budzę na nocne karmienie to mam wrażenie jakby mi ktoś rękę zabrał taką mam niemrawą i boję się małą podnosić. Czy ja mogę użyć jakiegoś ketonalu w maści? Są ponoć nowe plastry rozgrzewające ketonal thermal, ale nie wiem czy mogę przy karmieniu
|
#4106 |
|
Zakorzenienie
|
Moja jakmiala kolki to uspokjala sie tylko na rekach takze nauczyla sie noszenia ale nie jest zle teraz po kapieli sama zasypia juz
takze kazde dziecko musi dorosnac to pewnych rzeczy![]() ja tez mala nosze i bardzo to lubie Edytowane przez Asiuulka89 Czas edycji: 2010-04-19 o 09:46 |
|
|
|
#4107 |
|
Zakorzenienie
|
Wszytkie te 3 leki czyli Infacol, Bobotic i Sab simplex są oparte na SIMETICON-ie. różnica jest w zawartości tej substancji. Infacol
ma jej najmniej(40mg/ml) a najwięcej sab simplex (69,19 mg/ml) a Bobotik ma 66,66 mg/ml a więc niewiele mniej niż sab. substancja ta nie jest szkodliwa i się nie wchłania ale rozbija nagromadzone gazy.
|
#4108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pisze do WAs a nogą tryndam wózek, mały nie chce zasnąć...a powiedzcie mi ile taki 5 tygodniowy niemowlak powinien z cycka zjeść (pytam tych odciągających) bo mi jak ściągnę 60 ml to się najada, jak 80 to też, jak 100 ml to też więc nie wiel jaka jest norma, bo on każą ilość dciągniętego zjada a Nana za to 90 potrafi wmłucić i ani kropli więcej nie chce Czy wasze maluchy też tak szybko rosną??ja już mam tyle ciuszków do odrzutu a wczoraj ważyliśmy go i już ma 4100 przytył kilogram od urodzenia - mam nadzieję, że to w sam raz
|
|
#4109 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a te kupki to raczej normalne,dzieci karmione piersia ogolnie maja bardzo luźne kupki,a jak kolor żółciutki to wsio ok ![]() a ten SS da sie kupic u nas w aptekach?to na bol brzuszka?tylko ze ja nie wiem kiedy go brzuszek boli,albo moze nie bolal ogolnie stęka sobie ale jak płacze i po dostawieniu do piersi sie uspakaja to chyba chodzi o jedzonko a nie o ból brzuszka,chyba ze kupki nie moze zrobic to tez stęka i czasami popłakuje. Czy ta melisa jak pijecie dziala na maluszka uspakajajaco i ewentualnie to by trzeba było pic regularnie czy np po jednej filizance jest różnica? i mamy które karmia modyfikowanym,wszystkie robicie mleczko na wodzie źródlanej??bo ja robie na zwyklej wodzie z kranu przegotowanej-czy to źle? dzisiaj synus wreszcie dał pospac troszke pobudka 2,6,9 Darusia jak zamierzasz odzwyczaic od raczek?my tez nie nosimy ale chyba juz przez karmienie na rękach sie przyzyczail i teraz tez płacze jak lezy a jak go wezme to sie uspakaja mały cwancyk ja go odluczyc?
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-04-19 o 10:07 |
||
|
|
|
#4110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.

. Byliśmy oczywiście we trójkę, czyli razem z Oliwką. Najbardziej kłopotliwe jest karmienie i przewijanie w drodze czyli w samochodzie. Ale Oliwka dobrze znosi jazdę
bo wydaje mi sie że kiedyś pisałaś coś o Opolu... 

Gratulacje jeszcze większe za to że dałaś radę.

?? A pytanie nr 2 ... czy jest wśród nas mamusia, która ma za sobą poporodowe przytulanie się z TŻtem?? 
Bardzo rzadko obudzila się sama. Przewaznie chcialaby spac dalej, nie wiem ile tego snu jej potrzeba bo musze ją wybudzać by przybierała na wadze moja kruszyna.
Kolkę wykluczam bo na rękach albo przy cycku leże mega zadowolony. Próbowałam się koło niego położyć i Go przytulać coby nie nauczyć wiecznego noszenia ale też nie pomaga
Już nie wiem co robić
Poza tym czasem też chcę się wyrwać do kina czy na "piwko" 

chetnie bym ja wcisnela z powrotem