MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r. - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-14, 22:43   #751
Edzia400
Zakorzenienie

Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

A oto śpiąca Dorotka
: love:

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez kees26 Pokaż wiadomość

I pytanie do wszystkich: czy udało Wam się zrzucić już pociążowe kg? Wiem, że Szaja bardzo szybko doszła do swojej poprzedniej wagi, a co z resztą? Ja od kilku tygodni stoję w miejscu + 5kg i raczej trzeba będzie zastosować dietę. Acha - czy zauważyłyście u siebie poszerzenie bioder? Ja mam wrażenie, ze moje są widocznie szersze - mam nadzieję, że "dojdą" do siebie wkrótce
mi zostało chyba z 2 kg ale dobrze sie czuje w tej wadze startowałam ze strasznie niska i dlatego teraz czuje sie dobrze

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Napisane przez szalony Buziaczek Pokaż wiadomość

boska a tym reczniku jak modelka

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:

Tu mam pytanko do dziewczyn które były już na wizytach - kiedy jest pierwsze szczepienie dzieciątka - oczywiście pomijam to po porodzie.

miedzy 6-8 tyg

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
hej!

Dzisiaj odwiedziłam nas pierwszy raz położna środowiskowa (Wit w czwartek skonczy 4 tygodnie ). Wizyta moim zdaniem mocno przydługa - 3 godziny! W tym czasie nie dowiedzialam sie nic czego bym nie wiedziala, ale było też kilka "kwiatków": uslyszalam ze dziecko dopajac koniecznie woda z glukoza (karmię piersią), nie jeść nabiału na wszelki wypadek (hmm), szczepic na wszytsko od skojarzonych, przez rota na pneumokokach i ospie skonczywszy Chciała obejrzeć krocze ale powiedzialam ze wszytstko z nim ok i nie ma takiej potrzeby grr
Zapowiedziala sie na jeszcze 2 wizyty - myslicie ze mozna odmowic? W sensie czy nie zglosza tego do jakies opieki społecznej etc?

kurcze jakos pozno przyszła u mnie była juz po tyg :| zobaczyła moje krocze sciagła szwy zobaczyłam mała była u mnie 5 razy ale po góra 15 min :| 3 godz jacie krece ja bym oszalała chyba

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-14, 22:45   #752
justin18061976
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Te jednoskładnikowe czy poczekasz na koniec karmienia?

Mnie dziś jajnik napieprzał... aż się poryczałam. Ciekawe co to, czy znowu jakieś cuda czy już owu mam. Pół paki nospy zjadłam.
mialam to samo wczoraj!!!!!!!! masakra

Cytat:

Wykorzystam chyba Twoje rady co do cycków Bo ja to na pewno mam nawał. Jak Dorotka leżała na intensywnej terapii, to odciągałam mleko co 3h (średnio 60-80ml z obu piersi). Dzięki temu mam teraz duuuuży zapas mleka w zamrażalniku, ale mimo to mam dużo mleka. Jak nie karmię 4h to mleko ze mnie kapie, niedługo będzie mi lecieć po piętach. A wkładki muszę wymieć średnio co 2h. Strach gdzieś teraz wyjść...
W szpitalu bardzo dobrze karmili i od razu normalnie jadłam. Nie jem tylko ciężkostrawnych, wzdymających rzeczy, czekolady, a truskawki tu są jakieś takie sztuczne w smaku, więc nawet nie próbuję ich jeść. I nawet kawę od czasu do czasu wypiję, ale staram się raczej bezkofeinową.

A oto śpiąca Dorotka
cudoooo , zazdeaszczam nawalu u mnie wciaz malizna traca

Cytat:

I pytanie do wszystkich: czy udało Wam się zrzucić już pociążowe kg? Wiem, że Szaja bardzo szybko doszła do swojej poprzedniej wagi, a co z resztą? Ja od kilku tygodni stoję w miejscu + 5kg i raczej trzeba będzie zastosować dietę. Acha - czy zauważyłyście u siebie poszerzenie bioder? Ja mam wrażenie, ze moje są widocznie szersze - mam nadzieję, że "dojdą" do siebie wkrótce
ja wciaz 10 kg na +, oby szybko poszly precz!!!!!! w nic nie wchodze sprzed ciazy

Cytat:

Aha - przyszła do mnie chusta dziś.
Załamka.
Za chiny nie umiem jej użyć jak trzeba, oglądam film, przekładam, oglądam, przekładam i nie wychodzi. Jest jakaś dziwna, długa, dziecko jest w niej mocno wygięte, ta poduszka... nie wiem po co jest, bo dzieciak z niej zjeżdża i de facto leży niżej... szukam po forach opinii, szukam rady jak i co... i nie kumam. Nie podoba mi się.
ten sam problem kropcia

Cytat:
Napisane przez ewciak123 Pokaż wiadomość
eh no nic co jeden szkrabik to fajniejszy

A ja odstawilam nabial i mimo to mały nadal rzezi w nosu, nadal jakas wysypka, nie wiem juz co mu dolega...a moze po prostu tak ma
mojemu Malusiowi tez rzezi a nienawidzi fridy

-------------------------------------------------------------------------------
U nas pierwszy skok rozwojowy za nami, Malusio po paru dniach w miare doszedl do siebie, ma marudne chwile, ale nie nosze go 24 h na dobe, uffff.
Ja dzisiaj po wizycie u poloznej, nie chcialam zeby przychodzila do nas, wlasnie ze wzgledu na dlugosc wizyty
Stefanek wciaga 120 ml i potem z 4-5 godzin spokoju, oczywiscie w wiekszosci modyfikowane
zabezpieczenie? kondony, na razie nie chce tabsow
Malusio zaczal 6.tydzien, czas leci a nasza Kluska rosnie
sciskam i spokojnych nocek zycze
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-14, 22:57   #753
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
hej!

Widzę, że poruszacie temat antykoncepcji...ja najchętniej zdecydowalabym sie na zalozenie spirali ale nie wiem czy sa takie dozwolone przy karmieniu pogadam o tym z gin na wizycie po pologu. Jesli nie to Cerazette. Swoja drogą - naprawde nie wyobrazam sobie miec wiecej dzieci

Dzisiaj odwiedziłam nas pierwszy raz położna środowiskowa (Wit w czwartek skonczy 4 tygodnie ). Wizyta moim zdaniem mocno przydługa - 3 godziny! W tym czasie nie dowiedzialam sie nic czego bym nie wiedziala, ale było też kilka "kwiatków": uslyszalam ze dziecko dopajac koniecznie woda z glukoza (karmię piersią), nie jeść nabiału na wszelki wypadek (hmm), szczepic na wszytsko od skojarzonych, przez rota na pneumokokach i ospie skonczywszy Chciała obejrzeć krocze ale powiedzialam ze wszytstko z nim ok i nie ma takiej potrzeby grr
Zapowiedziala sie na jeszcze 2 wizyty - myslicie ze mozna odmowic? W sensie czy nie zglosza tego do jakies opieki społecznej etc?

Co do kg pociążowych u mnie już nic nie zostało - ważę 52kg czyli dokladnie tyle co na 1 wizycie potwierdzajacej fasolkę przyczynily sie do tego pewnie stres, dlugi pobyt w szpitalu no i żarłoczny prawie 4 kg noworodek, ktory mam wrazenie wysysa ze mnie wsyztsko
Brzuch wyglada jak przed ciaza, ale mam jeszcze krechę.

Dieta karmiącej to u mnie:
-kawa bezkofeinowa zamiast zwyklej
-herbata zielona, ziolowa albo prawdziwa owocowa
-odmawiam sobie: czekolady, orzechow i wzadymajacych warzyw
-doprawiam ziolami, rezygnuje z ostrzejszych przypraw
-uwazniej czytam sklad na opakowaniu, czyli zadnych glutaminianow, wzmacniaczy i mozliwie jak najmniej konserwantow
-nie ograniczam nabialu
-truskawki - kilka dziennie (a oczami pożeram całe kilogramy)
-jem wiekszosc owocow (surowe)
I to tyle. Syn poki co ani bolow brzuszka, ani wysypek nie ma.
W szpitalu kilka osób (babka z apteki, ze dwie położne) rozmawiało ze mną nt. antykoncepcji, wszystkie mnie też odsyłały do GP (lekarza) na wizytę po 6 tyg od porodu żeby sprawdzić czy wszystko ok i żeby koniecznie porozmawiać o antykoncepcji. Więc ja grzecznie kiwałam głową, że ok, ale zdania co do powrotu do NPR nie zmienię.

U nas też dziś była pielęgniarka środowiskowa, ale wizyta trwała może z pół godziny i polegała głównie na wypełnianiu papierów. A wkrótce skontaktuje się ze mną polska mama z grupy wsparcia dla matek karmiących Niby nie mam problemów z karmieniem, ale fajnie będzie poznać inne mamy i pogadać o różnych sprawach we własnym języku
W następny poniedziałek jedziemy z Dorotką do szpitala na pobranie krwi, a następnego dnia pielęgniarka przyjdzie dowiedzieć się czy wszystko ok. A tak to mam dzwonić jak będę mieć jakiś problem.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-14, 23:17   #754
szalony Buziaczek
Raczkowanie

GG do szalony Buziaczek

Uff mała dopiero przysnęła, po kąpieli od razu strasznie głodna a potem noszenie odbijanie i znów troszkę pojadła, przewijanie i potem noszenie, masowanie brzuszka, ogólnie prawie 3 godzinki i stwierdzam że smoczek bardzo pomaga przy uspokajaniu jej. Mam nadzieje że dzisiejsza noc będzie spokojniejsza bo ostatnio kilka nocy z rzędu płakała nie chciała spać budziła się co godzinę, ale zwalam to na upały jakie były, dziś chłodniej więc jest nadzieja .

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Witaj a Mała

No a do mnie dzwoniła pani doktor z wynikami cytologii, będę miała krioterapię robioną, już się boję, jak nie urok to ...
witaj dziękuję,a jeśli chodzi o krioterapię to też miałam spokojnie będzie dobrze, później pobolewało jak na okres, ale porównując do porodu to pryszcz

Cytat:
a wiec ja jestem 3 tygodnie po porodzie i jestem na +7kg , dodam ze wyjsciowa byla 56 i przytylam do 71kg czyli z +16 zostalo 7. Z brzucha jetsem bardzo zadowolona, bo tylko lekko zwiotczala skora, ale brzuszka brak wogole
Biodra za to szerokie, poznaje po spodniach bo wchodze ale ciezko si edopiac

No Buziaczku jestes w koncu Wiktoria słodko wyglada w tym reczniczku czy tam kocyku...po prostu przeeeeslicznie

emerald ,hanjah ...ucalujcie ode mnie Wasze słodziaki

eh no nic co jeden szkrabik to fajniejszy

A ja odstawilam nabial i mimo to mały nadal rzezi w nosu, nadal jakas wysypka, nie wiem juz co mu dolega...a moze po prostu tak ma
również witaj dziekuje , ja też odstawiłąm nabiał i mleko i jakby katarek się zmniejszył i juz tak nie rzęzi

[QUOTE=biankaaa;19991003]hej!

Co do kg pociążowych u mnie już nic nie zostało - ważę 52kg czyli dokladnie tyle co na 1 wizycie potwierdzajacej fasolkę przyczynily sie do tego pewnie stres, dlugi pobyt w szpitalu no i żarłoczny prawie 4 kg noworodek, ktory mam wrazenie wysysa ze mnie wsyztsko
Brzuch wyglada jak przed ciaza, ale mam jeszcze krechę.

o matko strasznie długo ta wizyta trwała, u nas była raz z jakieś 40 minut, zrobiła mały wywiad coś tam sobie pozapisywała, obejrzała małą, powiedziała żeby oczka przemywać zwykłą czarną herbatą a nie solą fizjologiczną (bo niuńce troszkę jedno ropiało), żeby częściej wietrzyć pupę małej i nie zakładać od razu pampersa nio i starać się myć po każdym przewijaniu pupcie a nie tylko chusteczki hmm nie wyobrażam sobie tego żeby tak latać z małą pod kran tym bardziej że ona tak się kręci a jeszcze my mamy pokój na piętrze a łazienka na dole.
Mała ma malutkie czerwone plamki ale tylko wokół "dziurki" odbytu które zrobiły się w te upały, stosuje sudocrem i zobaczymy.

Poza tym obejrzała me krocze i powiedziała że nie widac abym niedawno urodziła czyli ze zagoiło się ładnie. No i jeszcze raz ma się pojawić przed ukończeniem 6 tygodni małej.

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość
Wpadlam na szybkiego dzisiaj
hanjah, emerald i buziaczek, witajcie na odchowalni. Dzieciaczki sa cudne.
Dorotka hanjah, bidulka przeszla swoje ale teraz bedzie juz tylko dobrze

Malwina wlasnie zasnela a ja myslalam, ze ja zamkne w szafie dzisiaj. Cyrk wieczorny nie ma konca, probowalam wszystkiego a ta ryczy przed spaniem jak 5- cio latek conajmniej. To nie kolki, nie kapiel, nie karmienie, nie wiem o co jej chodzi...musi sie chyba wybeczec...

Jutro mam wizyte u poloznej + lekaz dla mnie + lekaz dla malej.
He he, wczoraj minelo 6 tygodni od porodu wiec mam jutro rozmawiac o antykoncepcji..
Ja tez nie wiem co wybrac (tabletki, plastry, jakis gumowy krazek)...

Dzisiaj wazylam sie rano i mam rowniutko tyle kg co przed ciaza
Ale chcialabym zrzucic jeszcze 6 conajmnie...
W piatek weszlam w dzinsy przedciazowi i sie zapiely wiec nie jest zle ale biodra ciagle sa ciut szersze.

zmykam spac.

dobranoc
dobranoc ach te nasze beksy ja czasami jak już opadam z sił i kończy mi się cierpliwość to wychodzę z pokoju poklne sobie trochę i spokojniejsza wracam do małej
Co do kg to mam nadzieje że w końcu się zmobilizuje i zacznę ćwiczyć choć takie maratony z wstawaniem do małej i noszenie itd to też jakieś ćwiczenia

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Spróbuję

Śliczna kruszynka

Luiza znowu poszła szybciej spać

Postawiłam jej parę dni temu na przewijaku takiego pluszowego żółwika. Jak ją przewijam to patrzy na niego, dotyka i prawie piszczy. A jak przy tym macha rączkami i nóżkami Chyba się jej podoba .

No i dzisiaj mamunię osikała podczas karmienia. Poleciało jakoś bokiem

Spokojnej nocy
dziękujemy, o też Wiki lubi mamę osikać ale podczas przewijania
Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
: love:

boska a tym reczniku jak modelka

kurcze jakos pozno przyszła u mnie była juz po tyg :| zobaczyła moje krocze sciagła szwy zobaczyłam mała była u mnie 5 razy ale po góra 15 min :| 3 godz jacie krece ja bym oszalała chyba
dzięki

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

ok też zmykam spać życzę spokojnej nocki

Ząbki
szalony Buziaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 09:53   #755
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Wiem, że też hormony ale sprawiają mniej problemu niż tabletki.
Ja do tabletek jestem przyzwyczajona, nie zapominałam brać, więc dla mnie ok

Cytat:
hej!

Widzę, że poruszacie temat antykoncepcji...ja najchętniej zdecydowalabym sie na zalozenie spirali ale nie wiem czy sa takie dozwolone przy karmieniu pogadam o tym z gin na wizycie po pologu. Jesli nie to Cerazette. Swoja drogą - naprawde nie wyobrazam sobie miec wiecej dzieci
Można przy karmieniu. Ja też o tym myślałam, ale niewskazane są tampony, a dla mnie podpaska to masakra jakaś...

Cytat:

No i dzisiaj mamunię osikała podczas karmienia. Poleciało jakoś bokiem

Spokojnej nocy
Agatka też mi taki numer zrobiła kilka dni temu

Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość

U nas pierwszy skok rozwojowy za nami, Malusio po paru dniach w miare doszedl do siebie, ma marudne chwile, ale nie nosze go 24 h na dobe, uffff.
Myśmy weszli w 5 tydzień, już się boję, co to będzie...

Cytat:
W szpitalu kilka osób (babka z apteki, ze dwie położne) rozmawiało ze mną nt. antykoncepcji, wszystkie mnie też odsyłały do GP (lekarza) na wizytę po 6 tyg od porodu żeby sprawdzić czy wszystko ok i żeby koniecznie porozmawiać o antykoncepcji. Więc ja grzecznie kiwałam głową, że ok, ale zdania co do powrotu do NPR nie zmienię.
No tak, ale po ciąży organizm jest rozregulowany, ja bym szczerze mówiąc teraz mu nie ufała...

A wczoraj wieczorem dostałam okres
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 10:30   #756
kropka75
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19988950]

Kobiety po cc jak długo kleiłyście opatrunek na ranę? [/QUOTE] Mnie przykleili rano w niedzielę, a zdjęli we wtorek rano na obchód.

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19989493]

kropka, zapodaj fotkę z chustą na sobie z Danielkiem w środku. [/QUOTE]
Jak ją opanuję. Albo... jeśli ją opanuję. :/

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Cytat:
Swoja drogą - naprawde nie wyobrazam sobie miec wiecej dzieci
Ja też.

Cytat:

-herbata zielona, ziolowa albo prawdziwa owocowa
Zielona ma więcej kofeiny niż czarna, więc ostrożnie z nią.

Cytat:
mialam to samo wczoraj!!!!!!!! masakra
I jaką przyczynę obstawiasz?

Cytat:

ten sam problem kropcia
A jaką masz??

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19996911]
A wczoraj wieczorem dostałam okres [/QUOTE]
Żartujesz? Już? Karmiąc?

To ja chyba faktycznie miałam przedwczoraj owu.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 10:39   #757
Konto usunięte

Ano właśnie, JUŻ i KARMIĄC Aż w szoku do męża zadzwoniłam
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 10:44   #758
velluto
Zadomowienie

Cytat:
no i moja gwiazda

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
Szymek jak był młodszy bardzo się wyginał, też się naczytałam i nakręcałam, ale teraz (2 mies. ma) robi to zdecydowanie rzadziej, ... ale robi.
a to jakaś nieprawidłowość jest? nie miałam o tym pojecia... moja mała robi tak bardzo czesto, czasami az trudno ja utrzymac na rekach ale moja pediatra powiedziała mi, że poprostu jest bardzo silnym dzieckiem
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1998133 8]hej, melduję się legalnie na odchowalni

wczoraj tatuś przywiózł mnie i Liwkę do domciu. jesteśmy wniebowzięte bo już miałyśmy dość tego szpitala...

niestety ubolewam, że nie mogę się pochwalić stwierdzeniem iż poród to pestka, niesamowite przeżycie... jak dla mnie to szkoda gadać... choć posiadanie córci jest niesamowitym przeżyciem oczywiście
[/QUOTE]
witaj mała jest śliczna
dla mnie poród to tez nie była pestka, wiec nie jestes sama przeżyłam, ale lekko nie było nie wiem czy kiedys bede miała ochote to powtórzyc - juz na porodówce powiedziałam o tym mojemu mężowi
Cytat:
Przyszedł czas na moją relację z porodu

najważniejsze, że wszystko dobrze sie zakończyło i jestescie juz razem, zdrowe, w domu
mała to śliczna kruszynka
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 10:51   #759
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Swoja drogą - naprawde nie wyobrazam sobie miec wiecej dzieci
Ja też.

Cytat:
Dzisiaj odwiedziłam nas pierwszy raz położna środowiskowa (Wit w czwartek skonczy 4 tygodnie ). Wizyta moim zdaniem mocno przydługa - 3 godziny!
O matko...
Jeszcze by trochę posiedziała i trzeba by ją zameldować...

Cytat:
W tym czasie nie dowiedzialam sie nic czego bym nie wiedziala, ale było też kilka "kwiatków": uslyszalam ze dziecko dopajac koniecznie woda z glukoza (karmię piersią),

W XXI wieku?

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19997846]Ano właśnie, JUŻ i KARMIĄC Aż w szoku do męża zadzwoniłam [/QUOTE]
Nie dziwię się...

________

Ja dziś w nocy test robiłam.
Podawałam mleko Bebilon 1 Comfort. Zjadał ładnie od 90 do 120ml na jeden raz. W sumie trzy posiłki zszamał w nocy.

Rano obserwacja... mrukanie i stękanie było jak zawsze, ale trwało krócej. Po godzinie mały zasnął i ja też dospałam. Potem znowu kwękanie i znowu zasnął... I teraz nie wiem, przypadek, czy to mleko faktycznie pomaga na problemy brzuszkowe...

Nie wiem co robić.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 11:22   #760
djerba
Wtajemniczenie

Hej mamuśki....Wkońcu jakoś ogarnęłam wszystko i postanowiłam do Was zajrzeć
Ogólnie nie jest źle...mała jest niestety na modyfikowanym, z racji leków które biorę, więc je co 4-5 h...w nocy nei mam z nią problemów, tylko raz wstaję, więc ufffffff
18go już będzie 1 miesiąc...ale to mija Ja już bym chciała, żeby to był 4,5....a to też z racji powrotu mężusia....O! i właśnie z tym mam problem..pomimo pomocy rodziców..jest mi ciężko samej...mała nie jest ogólnie marudnym maluszkiem, ale jednak...Ostatnio chyba miałam jakiegoś ala baby bluesa...bo non stop płakałam..ale to nie z powodu niemocy, bezsilności...chyba bardziej z tęsknoty za moim...
Co do wagi to zeszło mi całe 14kg i nawet jeszcze 2 więcej, ale to z powodu braku apetytu...czasami miewalam dni, kiedy starczyły mi na cały dzień płatki z mlekiem i 1 banan...i wsumie do tej pory jakoś ciężko mi wcisnąć porządny obiad..

No ale co tam...nie będę tutaj smutkować...codziennie sobie wmawiam...dasz radę...jeszcze 3,5 ms i tatuś Nadijki wróci do domku...

Załączam aktualne fotki małej
Stary 2010-06-15, 11:24   #761
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Ja naturalne metody planowania biorę pod uwagę wyłącznie przy faktycznym planowaniu=staraniu o dziecko. Jako metoda antykoncepcji wg mnie obarczona jest niestety zbyt duzym ryzykiem nieplanowanego poczęcia a tak jak pisalam - dzieci mi juz wystarczy, mam komplecik;P

Szajajaba - no z tymi tamponami to rzeczywiscie średnio, bo ja nienawidze podpasek i czuje sie w nich strasznie niekomfortowo ale...z drugiej strony najbardziej zalezy mi na skutecznej antykoncpcji. Taka wkladka to raz na kilka lat i w miedzyczasie wizyty kontrolne u gin.

Cytat:
Uff mała dopiero przysnęła, po kąpieli od razu strasznie głodna a potem noszenie odbijanie i znów troszkę pojadła, przewijanie i potem noszenie, masowanie brzuszka, ogólnie prawie 3 godzinki i stwierdzam że smoczek bardzo pomaga przy uspokajaniu jej. Mam nadzieje że dzisiejsza noc będzie spokojniejsza bo ostatnio kilka nocy z rzędu płakała nie chciała spać budziła się co godzinę, ale zwalam to na upały jakie były, dziś chłodniej więc jest nadzieja .

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

ok też zmykam spać życzę spokojnej nocki
My też mamy takie maratony - jak juz sie zacznie to karmienie, odbijanie, przewijanie, dojadanie i tak w kolko. Na szczescie Witek prawie wcale nie placze wiec tylko tyle co sie stekanie zaczyna. No chyba ze chce jesc (a chce czesto) to wtedy ryyykkk na pol Wroclawia;P i takie wymowne cmokanie

Swoja droga dzis sie mlodemu konkretnie poprzestawial dzien z noca: wczoraj spanie od rana do wieczora, a od 1 w nocy rozgladanie i pelna aktywnosc...zastanawiam sie co teraz - w dzien nie pozwolic mu spac czy jak? W sumie nie spal do 5 rano wiec tak byc poprostu nie moze

Chyba żartujesz??? Myslalam ze przy karmieniu naturalnym to jednak ta prolaktyna na troche dluzej hamuje owu ehh

Cytat:

Jak ją opanuję. Albo... jeśli ją opanuję. :/

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------

Zielona ma więcej kofeiny niż czarna, więc ostrożnie z nią.

Spoko, opanujesz

Z ta herbata to serio? zawsze mi sie wydawalo ze zielona to taka lajtowsza

Cytat:
Podawałam mleko Bebilon 1 Comfort. Zjadał ładnie od 90 do 120ml na jeden raz. W sumie trzy posiłki zszamał w nocy.

Rano obserwacja... mrukanie i stękanie było jak zawsze, ale trwało krócej. Po godzinie mały zasnął i ja też dospałam. Potem znowu kwękanie i znowu zasnął... I teraz nie wiem, przypadek, czy to mleko faktycznie pomaga na problemy brzuszkowe...

Nie wiem co robić.
A co testujesz tym bebilonem?

---

wrzucam obiecane chustowe fotki. Chusta bebelelu Rapalu (tkana), zamotana na kołyske.
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 11:25   #762
Konto usunięte

Djerba, śliczna czarnulka z niej Poczochraj ją ode mnie po tej czuprynce!
Stary 2010-06-15, 12:06   #763
Edzia400
Zakorzenienie

a słyszałam ze karmiące moga dostać dopiero jak dziecie od cycka odessaja ale mnie teraz wystrachałas kude ja to mam przerabane cała ciaze we wkładkach po porodzie podpachy i wkładki a teraz jakbym dostala okres znów podpachy i wez tu sie uwolni od tego masakra jakas juz wiem dlaczego podpaski nazwali always

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:

witaj dziękuję,a jeśli chodzi o krioterapię to też miałam spokojnie będzie dobrze, później pobolewało jak na okres, ale porównując do porodu to pryszcz

a w jakim celu sie ja wykonuje

Stary 2010-06-15, 12:10   #764
cate_
Zadomowienie

Cytat:

Nie bój się. Miałam robioną parę lat temu. W zasadzie zero bólu, czasami tylko taki lekki skórczyk dopada podczas zabiegu.

Trzymam kciuki

Mam już dość tych lekarzy, no i następne 4 tygodnie bez seksu
Cytat:

Ja dziś w nocy test robiłam.

Nie wiem co robić.
Ja od początku daję Bebilon i problemów z brzuszkiem jeszcze nie mieliśmy, w nocy dzisiaj nawet bym nie wiedziała że mały zrobił kupkę tylko musiało go to moczyć i zaczął płakać
Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość

Śliczna jest

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 12:26   #765
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Hej mamuśki....

dasz rade zreszta dajesz sobie rada mała jest poprostu a te włoski normalnie wymiata Ona jest kochana dla takiej istotki dasz rade jstes dzielna

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

moja piekna w niedziele znów dała mi koncert poszłam z nia na odpust i pochwaliła sie swoja solówka tak ze tato jak nigdy biegł z wózkiem do domu a ja biedna za nim kiedy podjechalismy pod dom mała smacznie spała i nie bylo rady jej obudzic w tesco zrobiła ten sam numer wynika z tego ze najlepiej jej w domu

wczoraj miała swoja aktywnosc od 16 do 22 i dzis rano od 4.30 -do 9.00 teraz chyba znów cos tam kweka chyba rozmawia ze ślimakiem ktory jest w ochraniaczu łozeczka wogóle to jesli nie spi buzia jej sie nie zamyka gega steka grrr przy tym macha rekami i nogami jakby chciała uciekac oj czuje ze to bedzie niezła gaduła

Stary 2010-06-15, 12:44   #766
Gringoo
Rozeznanie

GG do Gringoo

Cytat:
wrzucam obiecane chustowe fotki. Chusta bebelelu Rapalu (tkana), zamotana na kołyske.
bianka nie chcę Cię straszyć, ale widziałam kiedyś w wiadomościach jak dziecko udusiło się w takiej właśnie chuście układanej w kształt kołyski..
Wszystko przez to, że dziecko nie ma dobrze rozwiniętego układu oddechowego i nie może leżeć zgięte (główką do góry) tylko zupełnie na płasko.
Sama zakupiłam taką chustę nie wiedząc o niebezpieczeństwie jakie może ona nieść i już nie mam zamiaru jej używać.

Ogólnie jeżeli chodzi o używanie chust..
Rozmawiałam z moją fizjoterapeutką i nie polecała uczenia się samemu układania ich tylko wybrania się na przeszkolenie z tego jak się to robi.
Na pewno pójdę jeżeli będę miała zamiar używać chusty..
Nie wybaczyłabym sobie gdyby coś się stało mojemu dziecku

Daj każdemu dniu szanse stania się najpięknieszym w całym twoim życiu

Z zawodu kosmetyczka, masażystka.
Doradca Forever Living Products, Bandi.
Gringoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 13:05   #767
jamaicaP
Rozeznanie

hej mamusie, podczytuje was na odchowalni czasem, choc nieregularnie, duzo sie mozna dowiedziec i nauczyc z waszych rozmow o pielegnacji maluszków
fajnei ze zagladacie tez na poczekalnie bo nas tam coraz mniej zostaje

mam take pytankon z lekka glupie hehehe
w czym rodzilyscie? w sensie w jakiej koszulce/pizamce czy nadaje sie to pozniej juz tylko do wyrzucenia?
i ile pizamek powinno sie wziac do szpitala?
bo niewiem czy mam dokupic jeszcze jakas koszuline....

aha i reczniczek dla dziecka tez wziac? czy nie sa potrzebne?
Stary 2010-06-15, 13:19   #768
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jamaicaP Pokaż wiadomość
hej mamusie, podczytuje was na odchowalni czasem, choc nieregularnie, duzo sie mozna dowiedziec i nauczyc z waszych rozmow o pielegnacji maluszków

w czym rodzilyscie? w sensie w jakiej koszulce/pizamce czy nadaje sie to pozniej juz tylko do wyrzucenia?

Ja rodziłam w koszulce Tż-ta, mojej nic nie było, nawet jednej plamki, teraz leży sobie w szafie. Tż mówi, że ma zostać na pamiątkę
Koszul miałam dwie ale wkładałam je tylko na noc a w dzień przebierałam się w dresik. Mama na bieżąco je zabierała i prała.

Zamiast ręcznika miałam pieluszki flanelowe.

MAXIMILIAN
Stary 2010-06-15, 14:28   #769
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
nio i starać się myć po każdym przewijaniu pupcie a nie tylko chusteczki hmm nie wyobrażam sobie tego żeby tak latać z małą pod kran tym bardziej że ona tak się kręci a jeszcze my mamy pokój na piętrze a łazienka na dole.
Mała ma malutkie czerwone plamki ale tylko wokół "dziurki" odbytu które zrobiły się w te upały, stosuje sudocrem i zobaczymy.
ja mam mala miseczke do której leje ciepła wode z płynem do kąpieli z johnsona top to toe i płatki kosmetyczne i tak obmywam pupe a potem osuszam pieluszka oczywiscie wode leje za kazdym podmyciem

Stary 2010-06-15, 14:29   #770
hanjah
Zakorzenienie

No tak, ale po ciąży organizm jest rozregulowany, ja bym szczerze mówiąc teraz mu nie ufała...

Wiem, że jest rozregulowany, więc na razie (na pewno do końca połogu) sex w ogóle nie wchodzi w grę (choć ja tam mam ochotę ).
A my po prostu antykoncepcji mówimy "nie".

Cytat:
Ja naturalne metody planowania biorę pod uwagę wyłącznie przy faktycznym planowaniu=staraniu o dziecko. Jako metoda antykoncepcji wg mnie obarczona jest niestety zbyt duzym ryzykiem nieplanowanego poczęcia a tak jak pisalam - dzieci mi juz wystarczy, mam komplecik;P
U nas NPR sprawdzał się przez 2 lata (wcześniej przez 8 lat prowadziłam obserwacje). A jak zdecydowaliśmy się na dziecko, to udało się w drugim cyklu.
Tylko muszę poczekać, aż mój organizm wróci do normy.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 14:38   #771
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:

ja rodziłam w koszuli nocnej w tej w której tam przyjechałam dzien wczesniej koszule wyprałam i jest dalej w uzytku http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1082457978 cós takiego w ilosci 3 strasznie cieplo w szpitalu no i pokarm mnie zalewał

u mnie w szpitalu potrzebne byly pampersy i chusteczki nic wiecej

-----------------------------------------------

co do antykoncepcji przez okolo 10 lat ufalismy naturze czyli mojemu organizmowi i wyczuciu tż kiedy chcielismy miec dziecko udało sie za 1 razem chodz nie ukrywam ze gdybym do połtora roku była znow w ciazy nie było by mi to na reke wiec chyba jednak tabsy,
gumki blee

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2010-06-15 o 14:45
Stary 2010-06-15, 14:44   #772
margo80
Zakorzenienie

Edziu - gdzie Ty właściwie rodziłaś w tym Rybniku? w Orzepowicach?

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 14:46   #773
cate_
Zadomowienie

Cytat:

u mnie w szpitalu potrzebne byly pampersy i chusteczki nic wiecej
Ja w szpitalu musiałam mieć wszystko własne dla dziecka, poza płynem do kąpania

A oto moje dziecię za dwa dni kończące już 2 miesiące

MAXIMILIAN
Stary 2010-06-15, 14:47   #774
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Edziu - gdzie Ty właściwie rodziłaś w tym Rybniku? w Orzepowicach?

no tam

Stary 2010-06-15, 14:53   #775
jamaicaP
Rozeznanie

cate dziekuje za info

edzia mam 2 koszule dokladnie z takich ale do rodzenia chyba jednak dokupie

a jeszcze mam przypomnialo mi sie... pytanie do wszystkich:
jakie polecacie kosmetyki dla dzidkow???? orocz oilatum bo slyszalam ze rewelka
Stary 2010-06-15, 15:02   #776
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w szpitalu musiałam mieć wszystko własne dla dziecka, poza płynem do kąpania

A oto moje dziecię za dwa dni kończące już 2 miesiące
ja ale ten czas leci i jakie juz duze

nam kąpały pielegniarki dzieciaki kazda w sali miała wanienke i przebierak jesli nie miała sił lub nie wiedziała jak sie to robi wołała połozna i ta albo pokazywała albo sama przewijała z pempekiem tez same robiły w nocy mozna było miec dzieciaczki przy sobie lub oddawac je na noc mozna było tez dzwonic do nich po sztuczne mleko powiem wam ze mimo opini złych ja nie narzekałam super wszystko było dopiete na ostatni guzik jedynie przy wypisywaniu ksiazeczki troche sie ociagali i mi wszystkiego nie wypisali

sama tez nie jestem pewna tego co napisali przy tyg ciazy napisali ze niby 41 tydz ciazy a ja termin miałam na 11 dopiero wiec powinnien byc 40 tydz no i ilosc godz rodzenia przyjechałam z saczacymi sie wodami bez skurczy itp i lezałam na patologii a oni to wliczyli w czas porodu a ja rano dopiero oksy dostałam i poszłam na porodówke i cała akcja sie tam zaczeła (ps wody juz ponoc z tydz siurkały gdzies przy zeberku była dziurka ) a pecherz przebijali podczas porodu

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
cate dziekuje za info

edzia mam 2 koszule dokladnie z takich ale do rodzenia chyba jednak dokupie

a jeszcze mam przypomnialo mi sie... pytanie do wszystkich:
jakie polecacie kosmetyki dla dzidkow???? orocz oilatum bo slyszalam ze rewelka

mam oilatum dobre ale strasznie drogie
nam w szpitalu dali hipp i były ok mam tez w domu johnsona ale oliwka nie sprawdziła sie bo jest z rumiankiem a mała jest własnie na rumianek uczulona
wiec sama ja stosuje reszta kosmetyków tej serii ok
mam tez bambino i dzidziusia tez sie sprawdzaja musisz sama wypróbowac na swoim dziecieciu bo kupisz cała serie a okaze sie ze baedzie miało malenstwo uczulenie
w szpitalu dostanisz pare próbek róznych kosmetykow wiec mozesz wypróbowac ja tez dostałam no i kiedy połozna przyszła tez pare dostalam . wem tylko ze mała uczula nivea . ale jesli twoje malenstwo bedzie miało strasznie sucha skóre dobra jest kapiel w krochmalu i do smarowania parafinka lub olej z oliwek ale włoski tak mi w katowicach w klinice powiedzieli smarowałam mała oliwa i skórka szybko jej zeszła i ma juz superasta

Stary 2010-06-15, 15:13   #777
jamaicaP
Rozeznanie

edziu super dziekuje
wlasnie ja nie toleruje za bardzo Nivea nic, ogolnie wydaje mi sie ze do kitu maja kosmetyki, to nawet nie zamierzam kupowac dla dzidka a poza tym z tego co ogladalam to sa po 1 mies dopiero
oilatum drożyzna, fakt
myslalam o johnsonie albo hipp, johnsona osobiscie uwielbiam!
Stary 2010-06-15, 15:20   #778
sparkly
Raczkowanie

ODDAM BLIŹNIAKI W DOBRE RĘCE

Lea, Emerald, Hanjah, Buziaczek - witamy na odchowalni. Fajnie, że dzieciaczki zdrowe i Wy czujecie się dobrze.

Cytat:

w tygodniu chyba jeszcze skoczymy do pediatry, bo odstawilam bialko a maly nadal ma wysypke na buzce:/ eh a ja prawie nic nie jem, rano suchy chleb z wedlina, w poludnie jakas zupka, obiadek z gotowana marchewka, ziemniaczki lub kasza, kotlecik drobiowy...wieczorewm znowu te kanapki...to raczej nic nie moze go uczulac...chyba ze te herbatki hipa...ale to by bylo raczje nie mozliwe... nic juz nie wiem
A może ta wysypka to tzw. trądzik noworodków spowodowany pozostałościami twoich hormonów w małym ciałku. Moje dziewczyny też mają. Powoli zanika a używam tylko kremu E45.
http://abctradzik.pl/tradzik-niemowlecy

Cytat:
Napisane przez ~Ania26 Pokaż wiadomość
Podawała któraś z Was maluchom herbatkę rumiankową z hippa, może ta jest lepsza
Ja podaję. Nie mamy żadnych problemów

Cytat:
Mam pytanie do mamuś karmiących sztucznie: ile Wasze maluchy wypijają mleczka i jak często? Moja Lenka w dzień je co ok. 3 godzinki - czasem 80 ml, 90ml ale czasem nawet 120. Po nocy, kiedy to przesypia nawet do 7 godzin bez jedzenia wypija duszkiem te 120.

Nadia potrafi zjeść i ponad 200 ml i zdarza się to coraz częściej. Czasem mam obawy czy się nie przeżre mały łakomczuch. Iga zjada mniej, 100-120, czasem 150 ml. W ciągu dnia jak nie śpią jedzą co 3-3,5 godziny, jeśli śpią co 4-4,5. W nocy Nadia potrafi spać czasem 8 godzin, Iga budzi się po ok. 5.

Z dodatkowych kg zostało mi +7. Nie mieszcze się w żadne spodnie sprzed ciąży oprócz dresowych

Cytat:
Wolny.

To też hormony.
Biorąc hormony mam antykoncepcję na sto fajerek, bo nie mam libido, poziom zainteresowania seksem równy zero. To bardzo skuteczny środek, owszem ale bez sensu...
Kropka, ja mam spiralkę od 3 tygodni i na libido naprawdę nie narzekam. Teraz mogę porównać jak było kiedy brałam tabletki i faktycznie różnica ogromna

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19988950]

Kobiety po cc jak długo kleiłyście opatrunek na ranę? [/QUOTE]

Wcale. Drugą dobę po kazali zdjąc i więcej nie nalkejali i nie kazali naklejać.

Cytat:
Mały kudłaczek. Śliczna

Jeśli chodzi o płyn do kąpania to jeżeli któraś z Was ma kogoś w UK i może jej podesłać lub przywieźć płyn Infacare Baby Bath to naprawdę go polecam. Tani, wydajny, delikatny, nie trzeba po nim oliwkować, przyjemny zapach - używam od ok. miesiąca i jak na razie same plusy.
http://www.mysupermarket.co.uk/asda-...campaign=94852

Edytowane przez sparkly
Czas edycji: 2010-06-15 o 15:29
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 15:29   #779
cate_
Zadomowienie

Cytat:
edziu super dziekuje
wlasnie ja nie toleruje za bardzo Nivea nic, ogolnie wydaje mi sie ze do kitu maja kosmetyki, to nawet nie zamierzam kupowac dla dzidka a poza tym z tego co ogladalam to sa po 1 mies dopiero
oilatum drożyzna, fakt
myslalam o johnsonie albo hipp, johnsona osobiscie uwielbiam!
Szampon mam Oilatum a do mycia mam Ziajkę od 1 dnia i jestem zadowolona. Jak tylko się ona skończy to wypróbuję Nivea
Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość
ODDAM BLIŹNIAKI W DOBRE RĘCE
Szybko być po nie wróciła

MAXIMILIAN
Stary 2010-06-15, 15:31   #780
sparkly
Raczkowanie

Cytat:

Szybko być po nie wróciła
Pewnie tak
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości