|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
boska a tym reczniku jak modelka ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
3 godz jacie krece ja bym oszalała chyba
|
|
#752 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
------------------------------------------------------------------------------- U nas pierwszy skok rozwojowy za nami, Malusio po paru dniach w miare doszedl do siebie, ma marudne chwile, ale nie nosze go 24 h na dobe, uffff. Ja dzisiaj po wizycie u poloznej, nie chcialam zeby przychodzila do nas, wlasnie ze wzgledu na dlugosc wizyty Stefanek wciaga 120 ml i potem z 4-5 godzin spokoju, oczywiscie w wiekszosci modyfikowane ![]() zabezpieczenie? kondony, na razie nie chce tabsow Malusio zaczal 6.tydzien, czas leci a nasza Kluska rosnie sciskam i spokojnych nocek zycze |
|||||
|
|
|
#753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas też dziś była pielęgniarka środowiskowa, ale wizyta trwała może z pół godziny i polegała głównie na wypełnianiu papierów. A wkrótce skontaktuje się ze mną polska mama z grupy wsparcia dla matek karmiących Niby nie mam problemów z karmieniem, ale fajnie będzie poznać inne mamy i pogadać o różnych sprawach we własnym języku![]() W następny poniedziałek jedziemy z Dorotką do szpitala na pobranie krwi, a następnego dnia pielęgniarka przyjdzie dowiedzieć się czy wszystko ok. A tak to mam dzwonić jak będę mieć jakiś problem. |
|
|
|
|
#754 | |||||
|
Raczkowanie
|
Uff mała dopiero przysnęła, po kąpieli od razu strasznie głodna a potem noszenie odbijanie i znów troszkę pojadła, przewijanie i potem noszenie, masowanie brzuszka, ogólnie prawie 3 godzinki i stwierdzam że smoczek bardzo pomaga przy uspokajaniu jej. Mam nadzieje że dzisiejsza noc będzie spokojniejsza bo ostatnio kilka nocy z rzędu płakała nie chciała spać budziła się co godzinę, ale zwalam to na upały jakie były, dziś chłodniej więc jest nadzieja
.Cytat:
![]() Cytat:
[QUOTE=biankaaa;19991003]hej! Dzisiaj odwiedziłam nas pierwszy raz położna środowiskowa (Wit w czwartek skonczy 4 tygodnie ). Wizyta moim zdaniem mocno przydługa - 3 godziny! W tym czasie nie dowiedzialam sie nic czego bym nie wiedziala, ale było też kilka "kwiatków": uslyszalam ze dziecko dopajac koniecznie woda z glukoza (karmię piersią), nie jeść nabiału na wszelki wypadek (hmm), szczepic na wszytsko od skojarzonych, przez rota na pneumokokach i ospie skonczywszyZapowiedziala sie na jeszcze 2 wizyty - myslicie ze mozna odmowic? W sensie czy nie zglosza tego do jakies opieki społecznej etc? Co do kg pociążowych u mnie już nic nie zostało - ważę 52kg czyli dokladnie tyle co na 1 wizycie potwierdzajacej fasolkę przyczynily sie do tego pewnie stres, dlugi pobyt w szpitalu no i żarłoczny prawie 4 kg noworodek, ktory mam wrazenie wysysa ze mnie wsyztsko![]() Brzuch wyglada jak przed ciaza, ale mam jeszcze krechę. o matko strasznie długo ta wizyta trwała, u nas była raz z jakieś 40 minut, zrobiła mały wywiad coś tam sobie pozapisywała, obejrzała małą, powiedziała żeby oczka przemywać zwykłą czarną herbatą a nie solą fizjologiczną (bo niuńce troszkę jedno ropiało), żeby częściej wietrzyć pupę małej i nie zakładać od razu pampersa nio i starać się myć po każdym przewijaniu pupcie a nie tylko chusteczki hmm nie wyobrażam sobie tego żeby tak latać z małą pod kran tym bardziej że ona tak się kręci a jeszcze my mamy pokój na piętrze a łazienka na dole.Mała ma malutkie czerwone plamki ale tylko wokół "dziurki" odbytu które zrobiły się w te upały, stosuje sudocrem i zobaczymy. Poza tym obejrzała me krocze i powiedziała że nie widac abym niedawno urodziła czyli ze zagoiło się ładnie. No i jeszcze raz ma się pojawić przed ukończeniem 6 tygodni małej. Cytat:
Co do kg to mam nadzieje że w końcu się zmobilizuje i zacznę ćwiczyć choć takie maratony z wstawaniem do małej i noszenie itd to też jakieś ćwiczenia Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- ok też zmykam spać życzę spokojnej nocki
|
|||||
|
|
|
#755 | ||||
|
Konto usunięte
|
Ja do tabletek jestem przyzwyczajona, nie zapominałam brać, więc dla mnie ok
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A wczoraj wieczorem dostałam okres |
||||
|
|
|
#756 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19988950]
Kobiety po cc jak długo kleiłyście opatrunek na ranę? [/QUOTE] Mnie przykleili rano w niedzielę, a zdjęli we wtorek rano na obchód. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19989493] kropka, zapodaj fotkę z chustą na sobie z Danielkiem w środku. [/QUOTE]Jak ją opanuję. Albo... jeśli ją opanuję. :/---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Ja też. Zielona ma więcej kofeiny niż czarna, więc ostrożnie z nią. I jaką przyczynę obstawiasz? A jaką masz?? ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19996911] A wczoraj wieczorem dostałam okres Żartujesz? Już? Karmiąc? To ja chyba faktycznie miałam przedwczoraj owu.
|
|
|
|
#757 |
|
Konto usunięte
|
Ano właśnie, JUŻ i KARMIĄC
Aż w szoku do męża zadzwoniłam |
|
|
|
#758 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie miałam o tym pojecia... moja mała robi tak bardzo czesto, czasami az trudno ja utrzymac na rekach ale moja pediatra powiedziała mi, że poprostu jest bardzo silnym dzieckiem ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1998133 8]hej, melduję się legalnie na odchowalni ![]() wczoraj tatuś przywiózł mnie i Liwkę do domciu. jesteśmy wniebowzięte bo już miałyśmy dość tego szpitala... niestety ubolewam, że nie mogę się pochwalić stwierdzeniem iż poród to pestka, niesamowite przeżycie... jak dla mnie to szkoda gadać... choć posiadanie córci jest niesamowitym przeżyciem oczywiście ![]() [/QUOTE] witaj mała jest śliczna dla mnie poród to tez nie była pestka, wiec nie jestes sama przeżyłam, ale lekko nie było nie wiem czy kiedys bede miała ochote to powtórzyc - juz na porodówce powiedziałam o tym mojemu mężowi ![]() ![]() najważniejsze, że wszystko dobrze sie zakończyło i jestescie juz razem, zdrowe, w domu mała to śliczna kruszynka |
|
|
|
|
#759 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja też.
![]() Cytat:
Jeszcze by trochę posiedziała i trzeba by ją zameldować... ![]() Cytat:
W XXI wieku? ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19997846]Ano właśnie, JUŻ i KARMIĄC Aż w szoku do męża zadzwoniłam Nie dziwię się... ________ Ja dziś w nocy test robiłam. Podawałam mleko Bebilon 1 Comfort. Zjadał ładnie od 90 do 120ml na jeden raz. W sumie trzy posiłki zszamał w nocy. Rano obserwacja... mrukanie i stękanie było jak zawsze, ale trwało krócej. Po godzinie mały zasnął i ja też dospałam. Potem znowu kwękanie i znowu zasnął... I teraz nie wiem, przypadek, czy to mleko faktycznie pomaga na problemy brzuszkowe... Nie wiem co robić.
|
||
|
|
|
#760 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej mamuśki....Wkońcu jakoś ogarnęłam wszystko i postanowiłam do Was zajrzeć
![]() Ogólnie nie jest źle...mała jest niestety na modyfikowanym, z racji leków które biorę, więc je co 4-5 h...w nocy nei mam z nią problemów, tylko raz wstaję, więc ufffffff ![]() 18go już będzie 1 miesiąc...ale to mija Ja już bym chciała, żeby to był 4,5....a to też z racji powrotu mężusia....O! i właśnie z tym mam problem..pomimo pomocy rodziców..jest mi ciężko samej...mała nie jest ogólnie marudnym maluszkiem, ale jednak...Ostatnio chyba miałam jakiegoś ala baby bluesa...bo non stop płakałam..ale to nie z powodu niemocy, bezsilności...chyba bardziej z tęsknoty za moim...Co do wagi to zeszło mi całe 14kg i nawet jeszcze 2 więcej, ale to z powodu braku apetytu...czasami miewalam dni, kiedy starczyły mi na cały dzień płatki z mlekiem i 1 banan...i wsumie do tej pory jakoś ciężko mi wcisnąć porządny obiad.. No ale co tam...nie będę tutaj smutkować...codziennie sobie wmawiam...dasz radę...jeszcze 3,5 ms i tatuś Nadijki wróci do domku... ![]() Załączam aktualne fotki małej
|
|
|
|
#761 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak jak pisalam - dzieci mi juz wystarczy, mam komplecik;PSzajajaba - no z tymi tamponami to rzeczywiscie średnio, bo ja nienawidze podpasek i czuje sie w nich strasznie niekomfortowo ale...z drugiej strony najbardziej zalezy mi na skutecznej antykoncpcji. Taka wkladka to raz na kilka lat i w miedzyczasie wizyty kontrolne u gin. Cytat:
![]() Swoja droga dzis sie mlodemu konkretnie poprzestawial dzien z noca: wczoraj spanie od rana do wieczora, a od 1 w nocy rozgladanie i pelna aktywnosc...zastanawiam sie co teraz - w dzien nie pozwolic mu spac czy jak? W sumie nie spal do 5 rano wiec tak byc poprostu nie moze [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19996911] A wczoraj wieczorem dostałam okres Chyba żartujesz??? Myslalam ze przy karmieniu naturalnym to jednak ta prolaktyna na troche dluzej hamuje owu ehh Cytat:
![]() Z ta herbata to serio? zawsze mi sie wydawalo ze zielona to taka lajtowsza ![]() Cytat:
--- wrzucam obiecane chustowe fotki. Chusta bebelelu Rapalu (tkana), zamotana na kołyske. |
||||
|
|
|
#762 |
|
Konto usunięte
|
Djerba, śliczna czarnulka z niej
|
|
|
|
#763 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19996911]
A wczoraj wieczorem dostałam okres a słyszałam ze karmiące moga dostać dopiero jak dziecie od cycka odessaja ale mnie teraz wystrachałas kude ja to mam przerabane cała ciaze we wkładkach po porodzie podpachy i wkładki a teraz jakbym dostala okres znów podpachy i wez tu sie uwolni od tego masakra jakas juz wiem dlaczego podpaski nazwali always ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
|
|
#764 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam już dość tych lekarzy, no i następne 4 tygodnie bez seksu ![]() Cytat:
![]() Śliczna jest
|
|
#765 |
|
Zakorzenienie
|
dasz rade zreszta dajesz sobie rada mała jest poprostu jstes dzielna ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- moja piekna w niedziele znów dała mi koncert poszłam z nia na odpust i pochwaliła sie swoja solówka tak ze tato jak nigdy biegł z wózkiem do domu a ja biedna za nim ![]() w tesco zrobiła ten sam numer wczoraj miała swoja aktywnosc od 16 do 22 i dzis rano od 4.30 -do 9.00 teraz chyba znów cos tam kweka chyba rozmawia ze ślimakiem gega steka grrr przy tym macha rekami i nogami jakby chciała uciekac oj czuje ze to bedzie niezła gaduła
|
#766 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wszystko przez to, że dziecko nie ma dobrze rozwiniętego układu oddechowego i nie może leżeć zgięte (główką do góry) tylko zupełnie na płasko. Sama zakupiłam taką chustę nie wiedząc o niebezpieczeństwie jakie może ona nieść i już nie mam zamiaru jej używać. Ogólnie jeżeli chodzi o używanie chust.. Rozmawiałam z moją fizjoterapeutką i nie polecała uczenia się samemu układania ich tylko wybrania się na przeszkolenie z tego jak się to robi. Na pewno pójdę jeżeli będę miała zamiar używać chusty.. Nie wybaczyłabym sobie gdyby coś się stało mojemu dziecku
|
|
#767 |
|
Rozeznanie
|
hej mamusie, podczytuje was na odchowalni czasem, choc nieregularnie, duzo sie mozna dowiedziec i nauczyc z waszych rozmow o pielegnacji maluszków
![]() fajnei ze zagladacie tez na poczekalnie bo nas tam coraz mniej zostaje ![]() mam take pytankon z lekka glupie hehehe w czym rodzilyscie? w sensie w jakiej koszulce/pizamce czy nadaje sie to pozniej juz tylko do wyrzucenia? i ile pizamek powinno sie wziac do szpitala? bo niewiem czy mam dokupic jeszcze jakas koszuline.... aha i reczniczek dla dziecka tez wziac? czy nie sa potrzebne? |
|
|
|
#768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Koszul miałam dwie ale wkładałam je tylko na noc a w dzień przebierałam się w dresik. Mama na bieżąco je zabierała i prała. Zamiast ręcznika miałam pieluszki flanelowe.
|
|
#769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#770 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19996911]
No tak, ale po ciąży organizm jest rozregulowany, ja bym szczerze mówiąc teraz mu nie ufała... A wczoraj wieczorem dostałam okres Wiem, że jest rozregulowany, więc na razie (na pewno do końca połogu) sex w ogóle nie wchodzi w grę (choć ja tam mam ochotę ). A my po prostu antykoncepcji mówimy "nie". Cytat:
Tylko muszę poczekać, aż mój organizm wróci do normy. |
|
|
|
|
#771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja rodziłam w koszuli nocnej w tej w której tam przyjechałam dzien wczesniej koszule wyprałam i jest dalej w uzytku http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1082457978 cós takiego w ilosci 3 strasznie cieplo w szpitalu no i pokarm mnie zalewał u mnie w szpitalu potrzebne byly pampersy i chusteczki nic wiecej ----------------------------------------------- co do antykoncepcji przez okolo 10 lat ufalismy naturze czyli mojemu organizmowi i wyczuciu tż kiedy chcielismy miec dziecko udało sie za 1 razem chodz nie ukrywam ze gdybym do połtora roku była znow w ciazy nie było by mi to na reke wiec chyba jednak tabsy, gumki blee
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-06-15 o 14:45 |
|
|
|
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
Edziu - gdzie Ty właściwie rodziłaś w tym Rybniku? w Orzepowicach?
|
|
|
|
#773 |
|
Zadomowienie
|
Ja w szpitalu musiałam mieć wszystko własne dla dziecka, poza płynem do kąpania
![]() A oto moje dziecię za dwa dni kończące już 2 miesiące
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
|
#775 |
|
Rozeznanie
|
cate dziekuje za info
edzia mam 2 koszule dokladnie z takich ale do rodzenia chyba jednak dokupie ![]() a jeszcze mam przypomnialo mi sie... pytanie do wszystkich: jakie polecacie kosmetyki dla dzidkow???? orocz oilatum bo slyszalam ze rewelka
|
|
|
|
#776 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam kąpały pielegniarki dzieciaki kazda w sali miała wanienke i przebierak jesli nie miała sił lub nie wiedziała jak sie to robi wołała połozna i ta albo pokazywała albo sama przewijała z pempekiem tez same robiły w nocy mozna było miec dzieciaczki przy sobie lub oddawac je na noc mozna było tez dzwonic do nich po sztuczne mleko powiem wam ze mimo opini złych ja nie narzekałam super wszystko było dopiete na ostatni guzik jedynie przy wypisywaniu ksiazeczki troche sie ociagali i mi wszystkiego nie wypisali sama tez nie jestem pewna tego co napisali przy tyg ciazy napisali ze niby 41 tydz ciazy a ja termin miałam na 11 dopiero wiec powinnien byc 40 tydz no i ilosc godz rodzenia przyjechałam z saczacymi sie wodami bez skurczy itp i lezałam na patologii a oni to wliczyli w czas porodu a ja rano dopiero oksy dostałam i poszłam na porodówke i cała akcja sie tam zaczeła (ps wody juz ponoc z tydz siurkały gdzies przy zeberku była dziurka ) a pecherz przebijali podczas porodu---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
mam oilatum dobre ale strasznie drogie nam w szpitalu dali hipp i były ok mam tez w domu johnsona ale oliwka nie sprawdziła sie bo jest z rumiankiem a mała jest własnie na rumianek uczulona wiec sama ja stosuje reszta kosmetyków tej serii ok mam tez bambino i dzidziusia tez sie sprawdzaja musisz sama wypróbowac na swoim dziecieciu bo kupisz cała serie a okaze sie ze baedzie miało malenstwo uczulenie w szpitalu dostanisz pare próbek róznych kosmetykow wiec mozesz wypróbowac ja tez dostałam no i kiedy połozna przyszła tez pare dostalam . wem tylko ze mała uczula nivea . ale jesli twoje malenstwo bedzie miało strasznie sucha skóre dobra jest kapiel w krochmalu i do smarowania parafinka lub olej z oliwek ale włoski tak mi w katowicach w klinice powiedzieli smarowałam mała oliwa i skórka szybko jej zeszła i ma juz superasta
|
|
#777 |
|
Rozeznanie
|
edziu super dziekuje
wlasnie ja nie toleruje za bardzo Nivea nic, ogolnie wydaje mi sie ze do kitu maja kosmetyki, to nawet nie zamierzam kupowac dla dzidka a poza tym z tego co ogladalam to sa po 1 mies dopierooilatum drożyzna, fakt myslalam o johnsonie albo hipp, johnsona osobiscie uwielbiam! |
|
|
|
#778 | ||||
|
Raczkowanie
|
ODDAM BLIŹNIAKI W DOBRE RĘCE
Lea, Emerald, Hanjah, Buziaczek - witamy na odchowalni. Fajnie, że dzieciaczki zdrowe i Wy czujecie się dobrze. Cytat:
http://abctradzik.pl/tradzik-niemowlecy Cytat:
Cytat:
Z dodatkowych kg zostało mi +7. Nie mieszcze się w żadne spodnie sprzed ciąży oprócz dresowych Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19988950] Kobiety po cc jak długo kleiłyście opatrunek na ranę? [/QUOTE]Wcale. Drugą dobę po kazali zdjąc i więcej nie nalkejali i nie kazali naklejać. Mały kudłaczek. Śliczna Jeśli chodzi o płyn do kąpania to jeżeli któraś z Was ma kogoś w UK i może jej podesłać lub przywieźć płyn Infacare Baby Bath to naprawdę go polecam. Tani, wydajny, delikatny, nie trzeba po nim oliwkować, przyjemny zapach - używam od ok. miesiąca i jak na razie same plusy. http://www.mysupermarket.co.uk/asda-...campaign=94852 Edytowane przez sparkly Czas edycji: 2010-06-15 o 15:29 |
||||
|
|
|
#779 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szybko być po nie wróciła
|
|
#780 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.

). Wizyta moim zdaniem mocno przydługa - 3 godziny! W tym czasie nie dowiedzialam sie nic czego bym nie wiedziala, ale było też kilka "kwiatków": uslyszalam ze dziecko dopajac koniecznie woda z glukoza (karmię piersią), nie jeść nabiału na wszelki wypadek (hmm), szczepic na wszytsko od skojarzonych, przez rota na pneumokokach i ospie skonczywszy
3 godz jacie krece ja bym oszalała chyba

Pół paki nospy zjadłam.
Bo ja to na pewno mam nawał. Jak Dorotka leżała na intensywnej terapii, to odciągałam mleko co 3h (średnio 60-80ml z obu piersi). Dzięki temu mam teraz duuuuży zapas mleka w zamrażalniku, ale mimo to mam dużo mleka. Jak nie karmię 4h to mleko ze mnie kapie, niedługo będzie mi lecieć po piętach. A wkładki muszę wymieć średnio co 2h. Strach gdzieś teraz wyjść...
pogadam o tym z gin na wizycie po pologu. Jesli nie to Cerazette. Swoja drogą - naprawde nie wyobrazam sobie miec wiecej dzieci
Niby nie mam problemów z karmieniem, ale fajnie będzie poznać inne mamy i pogadać o różnych sprawach we własnym języku