Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-28, 13:01   #2791
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

witacie dziewuszki w południe

przede wszystkim na początku muszę wyrazić swój zachwyt nad Waszymi brzuszkami powoli mnie doganiacie śmieją się ze mnie kumpele, czy oby na pewno tam bliźniaki nie siedzą bo mój to normalnie już olbrzym

Eveliouses no tak to jest z tymi wycieczkami, biura podróży oszczędzają na czym się da, ja kocham podróże w Tunezji nie byłam, za to zakochałam się w Egipcie ja znów Turcję szczerze polecam , bardzo miło wspominam wakacje tam spędzone

teraz czeka mnie kilkuletnia przerwa w wojażach, ale za parę lat zamierzam zabiera Filipka w ciepłe karje a mnóstwo hoteli w Turcji jest właśnie dostosowane dla malutkich dzieci

martucha84
Stary 2010-06-28, 13:02   #2792
aaneczka1984
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

szczesliwa., Nika , ...dzięki za infoja to ciemna jestem w tej dziedzinie..
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:02   #2793
Butterfly83
Raczkowanie

Witam
Ale naskrobałyście
Butterfly83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:04   #2794
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Na Twoim miejscu Jedo Fyn obejrzałabym na żywo, ja też Go chciałam ale:
spacerówka bardzo malutka i w porównaniu do innych wózków prowadzi się trudniej.
Ja go widziałam tak pobieżnie. Wygląd - taki sobie, ale ma bardzo dużo pozytywnych opinii i z tego co czytałam to siedzisko spacerówki jest dosyć szerokie i niby ma super amortyzację. Ja już sama nie wiem
Kupię w ciemno (bo nie widziałam jeszcze na żywo) Boldera jeśli zakup tego używanego wózka nie wypali. Można się w tych wózkach nieźle pogubić
Stary 2010-06-28, 13:05   #2795
Butterfly83
Raczkowanie

naked21 ja też będe miała Filipka
Butterfly83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:07   #2796
NIKaP-n
BAN stały

Tzn w dokumentach do zusu- musi byc podana data do kiedy trwał/trwa wychowawczy, żeby Panie w zusie mogły od dnia porodu przyznać macierzyński tak jest u nas akurat wymagane. Czy on później trwa nadal, czy nie to już nas nie interesi, ale w papierach tak musi być. (w druku Z-3 akurat). Chodzi tutaj głównie o datę rozpoczęcia, żeby się wszystko zgadzało. czasem się np. wychowawczy kończy babeczkom dwa dni przed porodem i wtedy maja już prawo do urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a pracodawcy to dziwnie opisują.
Urlop macierzyński (w przyp. przebywania na wychowawczym) trwa wtedy zawsze równo 2 tygodnie krócej niż ten aktualnie przysługujący, czyli jeżeli mamy prawo do 22tygodni urlopu (razem z tym na wniosek), to aaneczka masz prawo do 20 tygodni (z tym, że dwa na dodatkowy wniosek).
pamiętajcie dziewczyny, że ten urlop macierzyński na wniosek- dostaje sie pod warunkiem złożenia wniosku na 7 dni przed chęcią rozpoczęcia tego urlopu - nie później- i co ważne- udziela się go jednorazowo. Więc jeśli wnioskujecie tylko np o tydzień tego dodatkowego, to juz nie będziecie mogły wziąć drugiego tygodnia...

Edytowane przez NIKaP-n
Czas edycji: 2010-06-28 o 13:10
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:17   #2797
abz
Zakorzenienie

W weekend nie mam kiedy was poczytać a wy tyle piszecie, ze w poniedziałek aż nie mam ochoty nadrabiac po 10 str, no ale próbuje....Zaczynam po kawałku.

Cytat:
Ja byłam zdecydowana na wózek taki:
http://www.allegro.pl/item1085092700...e_gratisy.html

ale nie ma go gdzie obejrzeć, nie ma ich w sklepach. Więc jestem zmuszona szukać czegoś innego, bo tak w ciemno kupić to trochę strach
No pewnie, ze strach tak w ciemno. Ale już kilka razy widziałam, ze ktoś podawał link do tego wózka. Moze poszukaj w ogłoszeniach używanych w twojej okolicy? Mogłabyś podejść i obejrzeć.

Cytat:
Napisane przez Marcia2507 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad modelem ESPIRO VECTOR LITE a ESPIRO VECTOR AIR 2010, jedyna różnica jest w tym że LITE ma piankowe koła a AIR ma pompowane no i też dlatego ten drugi model jest ciut droższy,

Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, mam podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony.Wcześniej (01,10,2009) pracowałam za wynagrodzenie 1276 zł brutto. Aktulnie na umowie od (1,01,2010) mam 2060 zł brutto co na rękę daje mi ok. 1500 zł . Jestem na zwolnieniu od połowy marca, a z ZUS-u dostaję zaledwie ok 1100 zł. Dlaczego tak? od czego to zależy?.
Mi z espiro odpowiada jedynie atlantic, a to ze względu na nasz wzrost. Jedynie atlantic ma gondolę wysoko na stelażu, inne modele, również ładne już mają gondolę niżej. Ale jeżeli jesteś średniego wzrostu to pewnie nie robi ci to różnicy
A co do wypłaty z zusu to powinnaś mieć wypłacane wg nowej umowy. Dostaje sie srednią za 12 m-cy, to prawda, ale jeżeli w trakcie tych 12 m-cy była nowa umowa, to liczy sie tylko tą nową umowę. Wiem, bo sama mam nowa umowe od początku roku i mam wypłacane tylko od kwoty w tej umowie. Nie wiem jaki wpływ ma na to ilość zatrudnionych pracowników w firmie, czy płaci ci pracodawca czy sam zus, ale to chyba nie powinno robic różnicy. Nasz specjalista Nika by tu pomogła.

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
Laseczki,powiedzcie tak szczerze,za te ciuszki co na fotkach 120zł to dużo??kombinezon cubus ten misiakowy jest nowy
Wydaje sie dużo, ale kombinezony sa drogie wiec pewnie stad ta cena.

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Kupiłam pierwsze ciuszki Yes, yes, yes
Sama radość co?

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Niestety nie mam możzliwości przeprowadzki, więc siedze cicho i poprostu staram się olewać mamy gadanie. Ale charakter ma naprawde cięzki. Dziś też na mnie krzyczała

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Witam.
Długo sie nie odzywałam mame mam w szpitalu do tego doła jakiegoś złapałam i jeszcze bede zmieniac lekarza prowadzącego (w konia robi mnie niezle).
Już mnie kiedyś dziwiło, ze chodzisz co 2 tyg do lekarza, ale jak teraz sytuacja tak wygląda to faktycznie lepiej jak zmienisz lekarza

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko..kupujecie aspirator do nosa czy zwykłe gruchy??
Kupie fride albo ten cały sopelek, jeszcze się nie interesowałam szczegółami, ale gruszki raczej nie kupię.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:27   #2798
NIKaP-n
BAN stały

Dziewczyny ale super wyglądacie
Ja jestem istnym wielorybkiem już, długo nie miałam brzucha ciążówego, niedawno mi wyskoczył i juz się naprawdę kulam
Wkleję foty, żebyście wiedziały, dlaczego ja już nawet pieluchy mam kupione

W ogóle to moje dziecko się dziwnie ułożyło, bo mam takie wgłębienie na wysokości pępka ;D lekarz mówi, że to dlatego, że mam duże wcięcie w pasie. Ale śmiesznie to trochę wygląda
Stary 2010-06-28, 13:31   #2799
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Mi z espiro odpowiada jedynie atlantic, a to ze względu na nasz wzrost. Jedynie atlantic ma gondolę wysoko na stelażu, inne modele, również ładne już mają gondolę niżej. Ale jeżeli jesteś średniego wzrostu to pewnie nie robi ci to różnicy

Pikny jest espiro Atlantic i znalazłam w Poznaniu sklep, gdzie za 220zł mogę do niego domówić nosidełko

A co do wypłaty z zusu to powinnaś mieć wypłacane wg nowej umowy. Dostaje sie srednią za 12 m-cy, to prawda, ale jeżeli w trakcie tych 12 m-cy była nowa umowa, to liczy sie tylko tą nową umowę. Wiem, bo sama mam nowa umowe od początku roku i mam wypłacane tylko od kwoty w tej umowie. Nie wiem jaki wpływ ma na to ilość zatrudnionych pracowników w firmie, czy płaci ci pracodawca czy sam zus, ale to chyba nie powinno robic różnicy. Nasz specjalista Nika by tu pomogła.
W przypadku, gdy od stycznia jest nowa umowa, ale jest ciągłość zatrudnienia- tzn nie ma przerwy- zmieniła się tylko kwota- nalicza się zasiłek jak w innych przypadkach- z 12 m-cy przed zachorowaniem.
Chyba, że zmienił Ci się wymiar czasu pracy (etat), to wtedy traktujemy to jak zmianę zatrudnienia i przyjmujemy wynagrodzenie z nowej umowy
Stary 2010-06-28, 13:32   #2800
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Fajoski bębenek i faktycznie jakieś wcięcie masz na wysokości pępka
No i fajne bufory

martucha napisz proszę jeszcze raz jak nazywa sie ten taki specyfik do czyszczenia pępka,zamiast spirytusu.

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:35   #2801
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
naked21 ja też będe miała Filipka
bo Filipki to fajne chłopaki

Cytat:
Dziewczyny ale super wyglądacie
Ja jestem istnym wielorybkiem już, długo nie miałam brzucha ciążówego, niedawno mi wyskoczył i juz się naprawdę kulam

W ogóle to moje dziecko się dziwnie ułożyło, bo mam takie wgłębienie na wysokości pępka ;D lekarz mówi, że to dlatego, że mam duże wcięcie w pasie. Ale śmiesznie to trochę wygląda
śmieszny kształt brzuszka i już całkiem sporawy ale do wielorybka to wierz mi, daleko Ci a to ostatnie zdjęcie ehhh apetyczne

ja jak to ja wmuciłam zn ow dziś cała truskawkową Milkę, ale jak tu sobie odmawiać słodyczy kiedy mój Mały tak słodko fika w brzuchu właśnie po zjedzeniu łakoci w ogóle mnie nie motywuje do dbania o resztki linii

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-06-28 o 13:36
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:43   #2802
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Fajoski bębenek i faktycznie jakieś wcięcie masz na wysokości pępka
No i fajne bufory
haha, bufory to są już 80 G, a ponoc stanik do karmienia kupuje się na 2 tyg przed porodem- tak mi pani w sklepie mówiła w sobote, jaks ię w miskę F próbowałam wcisnąć...
Brzuch mam tak napięty, że ja nie wiem gdzie się synuś wciśnie jak jeszcze urośnie. Jak dotykam na wysokości żołądka, to mnie boli taki napchany, a tam najczęściej kopie, więc może już sie obrócił?

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Dziewczyny kupujecie tą herbatkę na laktację? ponoć zalecają nawet do szpitala sobie zabrać, ale nie znam tego produktu...

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
śmieszny kształt brzuszka i już całkiem sporawy ale do wielorybka to wierz mi, daleko Ci a to ostatnie zdjęcie ehhh apetyczne

Tak apetycznie, że nawet stóp sobie nie widzę i w sobotę 1,5 godziny robiłam pedicure ;P

ja jak to ja wmuciłam zn ow dziś cała truskawkową Milkę, ale jak tu sobie odmawiać słodyczy kiedy mój Mały tak słodko fika w brzuchu właśnie po zjedzeniu łakoci w ogóle mnie nie motywuje do dbania o resztki linii
Miałam to samo, ale teraz ze względu na cukier trochę sie powstrzymuję ale na szczęście na czekoladę mnie nie gna. Na owoce za to, jak cholera
Stary 2010-06-28, 13:47   #2803
gabisun
Zakorzenienie

Klarissa fajowy brzuszek nawet jakaś laska z tyły spogląda z zazdrością

Nikuś no faktycznie kształt taki inny po prostu każdy brzuszek jest wyjątkowy

[QUOTE=ycnan;20312674]
Zgadzam się w 100% To, że to nasze dzieciątko nie znaczy, że mamy jego wydzieliny zasysać z przyjemnością.
Tak samo nie rozumiem dojadania obiadu po dzieciach. Tzn, jak zostawi na talerzu, to ok, ale niektóre matki jedzą takie wymemłane, wyplute mięcho czy ziemniaki Jaki w tym sens?

no i jak tu przy was kanapkę zjeść? ja też czegoś takiego nie toleruję, tak samo jak oblizywanie smoczka, który dziecku wypadł, przecież można opłukać wodą po co dziecko swoje bakterie z buzi serwować
A z bielizną to fajnie wyszło mi moje koronki zaczęły odciskać się na biodrach, no w szoku jestem teraz bawełniaki to moi przyjaciele
Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Witam po przerwie

Mam chyba ze 20 stron nadrabiania, więc wybaczcie,że nie jestem w bieżącym temacie.

Mój wyjazd do Niemiec był porażką, bo kosztował tyle nerwów ( patrz: skurczów),że mi się odechciało odwiedzania rodziny na długo.
Jednak jesteś u kogoś i musisz się dostosować, nie można ot tak pójść do domu, bo daleko, a dzieci wariują jak wszędzie, więc co wam będę tłumaczyć- takie życie.
Za to mąż wrócił z Egiptu (był z bratem, bo ja się nie kwalifikowałam na samolot), opalony ( 45 st. w cieniu...), wypoczęty, cały szczęśliwy. Gęba mu się nie zamyka od opowieści. Trzy godziny nagrań video- jeszcze nie przebrnęłam, ale byłam przerażona nagraniem startu samolotem, chyba bym nie dała rady.

Z rana byłam też na USG- takie pomiarowe, zwykłe. Mała waży 1750g. ( skończone 30 tyg.), cała wymiarowa, szyjka-gigant- 5 cm. Nic tylko się cieszyć.
super, że wizyta udana i maluszek całkiem spory, widać zdrowo rośnie

Eveliouses ja byłam w Tunezji i jestem zadowolona z pobytu a wszystkim się nie dogodzi. Byli z nami ludzie, którzy non stop narzekali, ale kurcze jak ktoś oczekuje warunków jak w hotelu 5 gwiazdkowym i jedzenia w samolocie to niech wykupi wycieczkę za 5 tyś. a nie taką tańszą z last minute albo ludzie oczekują Europejskich standartów, a to przecież całkiem inny świat jest, inna kultura..Dla mnie jedzonko było super i ludzie też bardzo mili. Trzeba też sobie zdawać sprawę, że wersja all inclusive w hotelu 3 gwiazdkowym a w hotelu 5 gwiazdkowym różnią się my też nie mieliśmy jedzenia w samolocie, ale czego tu wymagać od tańszych lini

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:48   #2804
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

NIKaP-n
fajny brzusio. jaki duży. ostatnie zdjęcie najlepsze.

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:56   #2805
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny kupujecie tą herbatkę na laktację? ponoć zalecają nawet do szpitala sobie zabrać, ale nie znam tego produktu...
Myślę,że przed porodem nie ma sensu,a dopiero jakby się pojawiły jakieś problemy z mlekiem.A jakby w szpitalu kazali pić,to zawsze mężuś może podskoczyć do apteki i kupić

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 13:59   #2806
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość

cellaris - ja od jakiś 2 tyg. mam często ochotę na bułeczki drożdżowe z mlekiem. Dziś Tż kupił mi rogala z tofii Powodzennia w pieczeniu!

Zuziczka - przynajmniej zadecydowało sie za Ciebie. Ja się zastanawiam nad cesarką i tak jak na początku mówiłam - tylko cc, później się wahałam, następnie, że tylko sn, a teraz raczej się skłaniam ku porodu sn... Będzie dobrze!
Te streptokoki robi się z krwi? /Już doczytałam-wymaz/Długo się czeka na wynik? Czy standardowo (1-2 dni)?

Rozdrabnianiu obiadków dzieciom za pomocą aparatów gębowych rodziców mówię stanowcze - NIE! Fuuuj
No bułeczki póki co rosną zobaczymy co z nich wyjdzie bo to mój "pierwszy raz"

Zuziczko nie martw się ja też mam mieć cc ze względu na moje zdrowie i już się jakoś do tej myśli przyzwyczaiłam.

A co do tych streptokoków to moja koleżanka miała to badanie z krwi, a zuziczka miała wymaz wiec nie wiem od czego to zależy trzeba sie dopytać. W każdym razie ja na pewno to badanie zrobię mimo,że mówią że przy cc nie trzeba bo dzidzia nie przechodzi przez kanał rodny no ale wole dmuchac na zimne
Stary 2010-06-28, 14:01   #2807
Majka232
Zakorzenienie

Nika - fajny brzuszek Masz teraz 3 piłeczki z przodu. Ja też mam spore baluny a brzusio na razie taki nieduży-fajniutki, ale już mi troszkę przeszkadza podczas snu.
Ostatnio budzę się ok.4 i nie mogę spać przez 1-2 godz. a póxniej zasypiam i budzę się ok.9. Przez to jestem niewypoczęta
Stary 2010-06-28, 14:04   #2808
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Myślę,że przed porodem nie ma sensu,a dopiero jakby się pojawiły jakieś problemy z mlekiem.A jakby w szpitalu kazali pić,to zawsze mężuś może podskoczyć do apteki i kupić
ja robię tak samo bo może mleko będzie ze mnie tryskać to po co mi herbatka

Stary 2010-06-28, 14:04   #2809
Ray
Zakorzenienie

boshe ile wy piszecie od rana dwie strony wolniej!!!

z tymi spodniami to bez przesady, wejdziecie w stare spodnie jak schudniecie tu chodzi bardziej ze zmienia sie sylwetka... ja np mialam taki problem po porodzie ze uda mialam wieksze niz pas, i jak spodnie w 38 byly dobre w pasie to 40 musialabyc w udach no i bardzo ciezko bylo mi kupic spodnie..
w ogole przed ciazami nosilam biodrowki po ciazy nie lubie tych spodni juz, duzo lepiej czuje sie w spodnicach czy spodniach z wysokim stanem. raz ze mnie to wydluza dwa ze splaszcza brzuch i zweza talie

ja sie zjaralam na placu zabaw echh... w s rode zgadalam sie z siadka i jade nad zalew z dzieciakami podobno fajnie porobili

teraz sie zbieram malej dac jesc bo pozniej mam gosci

p.s herbatka na laktacje hmm dla mnie to nic nie daje mialam i tam jakiegos efektu to nie widzialam specjalnego... zeby pobudzic laktacje najlepiej pic duzo plynow wody szczegolnie jest z czego produkowac wtedy a w sumie te herbatke to bez sensu teraz kupowac po co? moze sie w ogole okazac niepotrzebna
Stary 2010-06-28, 14:12   #2810
Marcia2507
Raczkowanie

Ale Brzusie, no no ja to się doczekać nie mogę kiedy większy będzie Dziś naszło mnie na naleśniki z dżemem a później może sorbet upchnę Lecę smażyć bo mi jeszcze ciasto ucieknie . Pozdrawiam
Marcia2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 14:13   #2811
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Klarissa, No, no Super wyglądasz Brzusio duży, a reszta zupełnie nieciążowa
Dziękuję ślicznie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Bordowa, wanilaania, Klarissa - ładniutkie brzuszki macie
Dziękuję kochana

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
ycnan Ja już się nie mieszczę w moje CIĄŻOWE spodnie na brzuch uciskają Musze nowe dziś kupić
Też mam ten problem. Te, które nosiłam na początku ciąży są już za małe a mam jeszcze jedne, ale one są z kolei są za duże... No i nie mam żadnych gaci.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
bordowa- duza promocja spodni ciazowych jest w h&m

Wyczytalam aby kupic TATUM ROSA tylko co dokladnie, bo to chyba firma. Czy to plyn do chigieny intymnej czy cos innego?
Muszę chyba iść do tego H&M-u A tantum rosa to takie małe saszetki co rozpuszczasz w wodzie. Ja tego parę razy używałam podczas infekcji, ale prawdę mówiąc guzik to daje moim zdaniem... Jednak mam chyba jeszcze jedną saszetkę więc wezmę do szpitala. Chociaż ja zamierzam podmywać się laktacydem dla mnie ten żel do higieny jest genialny i łagodzi mi wszelkie możliwe dolegliwości.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
waniliaania2009 Marcia2507 bordowa Klarissa sliczne brzuszki

mam dzis wizyte u lekarza prosze o kciukiii
a o 14 mam odebrac wyniki zobaczymy co z moczem i ta moja anemia...
Dzięki za pochwały a za maleństwo potrzymam kciuki i za twój mocz również

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
ja biale moge i tylko biale. Bo po ciemnym mi skoczyl cukier. Tak samo smietana, owoce itd... Nie moge jesc chyba tylko miesa.
Tez kupuje dla malenstwa Nivea Baby.
A powiedz mi co jesz np. na obiad? Od środy jem albo kurczaka z grilla i już mam do niego wstręt albo warzywa gotowane, ale skacze mi cukier po wszystkim innym (nawet po rybie)...

A co do pieczywa to ja chyba całkiem z niego zrezygnuję. Maksymalnie na raz mogę zjeść kromkę ciemnego - po kromce jestem dalej głodna, to za mało jest, a cukier ledwo mieści się w normie. Wolę zamiast tej kromki chleba np. 3 parówki zjeść, przynajmniej mnie nie ssie w żołądku...

Cytat:
W przypadku, gdy od stycznia jest nowa umowa, ale jest ciągłość zatrudnienia- tzn nie ma przerwy- zmieniła się tylko kwota- nalicza się zasiłek jak w innych przypadkach- z 12 m-cy przed zachorowaniem.
Chyba, że zmienił Ci się wymiar czasu pracy (etat), to wtedy traktujemy to jak zmianę zatrudnienia i przyjmujemy wynagrodzenie z nowej umowy
NIKaP ty mój geniuszu ZUS-owski powiedz mi proszę jeszcze raz to co kiedyś już mi pisałaś. Co ja mam dokładnie powiedzieć księgowemu żeby mi się liczyła umowa jako nowa?

Pracuję teraz od ponad 5 lat na umowę o pracę na pełen etat (wcześniej miałam umowę zlecenie w tej samej firmie, ale to chyba nie ma znaczenia?). Co muszę zmienić w tej umowie żeby mi nie liczyli średniej z ostatnich 12-m-cy do chorobowego tylko np. ostatni miesiąc?

Myślałam o tym, żeby mi zmienili umowę na 7/8 etatu - ale nie wiem czy mam składać wypowiedzenie wtedy, czy co ja mam zrobić? Mamy w firmie księgowego idiotę, on nic nie wie co bym się go nie zapytała to on nie wie albo mówi, że się tak nie da... Podpowiedz mi kochana, bo szef mi obiecał, że zmieni mi umowę jeśli tylko się dowiem co i jak ma być zmienione.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Klarissa fajowy brzuszek nawet jakaś laska z tyły spogląda z zazdrością
Nie wiem czy tak z zazdrością Ale coś tam faktycznie spogląda.
Stary 2010-06-28, 14:25   #2812
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
No no, ale te buforki to mi zaimponowaly Niezle A brzuchol okraglutki, moj pepek to z kolei jak Mount Everest!

U mnie biust przeskoczyl raptem z mniejszego C do duzego C, ale za to obwod polecial o dobre 5-6cm. Ciagle chodze w starych statnikach (kupilam pare luznych kiedys na przecenach). Po porodzie dziewczyny doradzily mi kupienie stanikow w HM, sa dwupaki bialy i czrny po 80zl. I kupilam jeden z mikrofibry za cale 9zl w textil market (takie pepco).

Zaczelam brac no-spe od wczoraj, bo boli mnie brzuch po bokach (kluje). Ktoras ma podobnie?
Naczytalam sie o tej cesarce, uff. Ciekawe co moj gin na to.
Stary 2010-06-28, 14:27   #2813
gabisun
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o Tantum Rosa to dziewczyny polecają rozrobić sobie do butelki po wodzie ( takiej z dzióbkiem) i wziąć do szpitala. Wtedy w szpitalu sobie polewać krocze nie wiem na ile to jest skuteczne, ale wydaje mi się, że po porodzie SN to cięzko będzie się normalnie podmyć zwykłym żelem do higieny intymnej
I jeszcze słyszałam ,że dobrze mieć ręczniki papierowe ( kuchenne) do osuszania krocza

Stary 2010-06-28, 14:44   #2814
bordowa
Wtajemniczenie

waniliaania2009 W moim prawie 100 tysięcznym mieście nie ma sklepów ciążowych Także udałam się na bazar, gdzie znalazłam AŻ 3 stoiska i udało mi się kupić białe lniane spodnie za 78 zł, najtańsze jakie były i w sumie jedyne ładne. O krótkich spodenkach nie było co marzyć, trzeba zajrzeć na allegro...

NIKaP-n Ale to, że nie wolno jeść dzień wcześniej słodyczy, owoców itd. to jest mit ... Mój Tż ma wykształcenie medyczne i naprawdę to jest chyba zapobiegawczo robione ... Jeśli na badanie idziesz około 7,8 rano to wystarczy, że w tym dniu (czyli od północy) nic nie jesz i nie pijesz. Nie wiem skąd się wzięło to, że 12h czy cały dzień wcześniej trzeba ograniczać cukier.
Ostatnie zdjęcie mnie rozwaliło

kasienka1701 Oktanisept

Zuziczka Ja przed ciążą nosiłam stanik 85, teraz mam już 95 i i tak ubieram go tylko jak wychodzę z domu, bo ciśnie mnie stasznie ze względu na brzuch
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 14:45   #2815
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Od rana dziś mam same przeboje, mąż razem z bratem pojechali do Walencji na Kubice i gdzieś na lotnisku zostawili dowody...
Ależ bym była wściekła na męża, ze zgubił dowód, by sie biedak nasłuchał ode mnie.

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
To ja troszke zmienie temat
Z prania na.. kapiele
Pisalyscie o kosmetykach...
A jak czesto chcecie takiego maluszka myc?
No to jest irytujące, dopiero kilka str wcześniej były o tym całe wywody.

Cytat:
Pod Pandą będzie łóżeczko.
Między kwiatami nad łóżkiem dużym zrobię mini galerię.
Kolor ścian w rzeczywistości jest bardziej żółty.
Ładnie, tak bez przepychu

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Kuzynka pojechała. Przywiozła fotelik samochodowy i 4 worki ubrań Ale większość na większy rozmiar, także mam ubranka do roczku teraz A że ona rodziła 21 sierpnia, to na ten sam okres są ubrania, w którym mój mały będzie w nich chodził Bardzo sie cieszę
Super!

Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
na czczo mam 96
a po godzienie ( przy 50 g) mam aż 140

nie wiem czy mam się tym bardzo denerwować
To jest wynik na granicy. Pewnie cię wyśle na jeszcze jedno badanie, ale póki co to nie musisz sie bardzo martwić.

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Mój wyjazd do Niemiec był porażką, bo kosztował tyle nerwów ( patrz: skurczów),że mi się odechciało odwiedzania rodziny na długo.
Szkoda

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Gorsza wiadomosc to taka, ze bylam u ortopedy i dostalam wskazanie na planowana cesarke Jutro okulista, wiec raczej pora przyzwyczaic sie do mysli o CC, bo okulista to na pewno mi tylko to potwierdzi...
No jak trzeba to trzeba....Ja na następnej wizycie też zapytam co ze mną, bo przy moich -5D też powinnam iść do okulisty na konsultacje....

Cytat:
Kupiłam bodziaka, którego musiałam kupić, a zaraz Wam pokaże dlaczego
Fajowy

Cytat:
No tak, u mnie zmienił się też wymiar czasu pracy.

Cytat:
Napisane przez Marcia2507 Pokaż wiadomość
Dziś naszło mnie na naleśniki z dżemem a później może sorbet upchnę Lecę smażyć bo mi jeszcze ciasto ucieknie . Pozdrawiam
Też mam dziś ochotę na naleśniki a dopiero co w piątek robiłam.

Chciałam wam napisać coś więcej ale jakoś już mi się nie chce, bo pół dnia was nadrabiałam.
Dodam jeszcze, że świetne zdjecia brzuszków

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 14:53   #2816
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
teraz czeka mnie kilkuletnia przerwa w wojażach, ale za parę lat zamierzam zabiera Filipka w ciepłe karje
No właśnie teraz będzie przymusowa przerwa w wojażach :-( no ale mam nadzieję że za dwa lata, jak córa będzie miała 1 rok i 8 miesięcy, to już się wybierzemy w jakieś ciepłe tereny, nie upalne jak Egipt ale może jakaś Grecja?

Cytat:
Wkleję foty, żebyście wiedziały, dlaczego ja już nawet pieluchy mam kupione W ogóle to moje dziecko się dziwnie ułożyło, bo mam takie wgłębienie na wysokości pępka ;D lekarz mówi, że to dlatego, że mam duże wcięcie w pasie. Ale śmiesznie to trochę wygląda
Ja też mam wgłębienie na wysokość pępka, ale u mnie to ewidentny tłuszczyk zgromadzony przed ciążą.

Ja jestem w 27 tygodniu, na plusie już 7,5 kg i na wysokości pępka plus 25 cm.
(ostatnio źle się zmierzyłam i myślałam, że mam dopiero plus 15).
Biust właściwie bez zmian.
Ciekawe co będzie dalej.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 15:07   #2817
Eveliouses
Raczkowanie

Nikuś,ale skoro Mamcia była wtedy ze swoim narzeczonym to może głupio zapytam ale to troszkę inne czasy były??niewiem,może się mylę ale teraz pewnie też przez "nadmiar"turystów się tam pozmieniało.?!?Wiesz,oni brali to na śmiesznie ale 2500 na osobę to przesada za takie niezbyt dogodne warunki.jeszcze w hotelu przy recepcji też non stop ktoś coś proponował i za wszystko "5,10 dinarów"hehe nieźle,gość za pokazanie im drogi wział 10 dinarów(ok.22zł!!!!)bo nie mieli drobniejszych dziexxx bardzo,wiadomo tam bieda i każdy orze jak moze,ale pewnie kazdy ma inne wspomnienia.Fajnie,że Twoja mama ma takie milusie

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Szczęśliwa moja kumpelka urodziłą w zeszłym roku w sierpniu i ma Tako Wariorra i jest zadowolona.Nawet dawała mi wypróbować,dobrze się prowadzi i całkiem fajny jest.Inna ma Tako Jumpera i też ok.Sama niewiem.Ja raczej wezmę chyba coś z anmara bo dosć fajne są i niedrogie.Ale Wariorr ok jak dla mnie

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 15:10   #2818
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

gabisun rozrobić w butelce z dziubkiem albo w takim spryskiwaczu można je nabyć w sklepie ogrodniczym. Ja tam sobie nie wyobrażam dotykać krocza tuż po porodzie

Ray wydaje mi się, że to indywidualna sprawa gdzie nam osiądą pociążowe kilogramy mi np w udach nie bo prawie w ogóle się nie zmieniają, łydki mam tak samo chude, nawet w upały nie puchną póki co. Czuję tylko, że biodra mi się rozlazły no i w brzuchu już przybyło ok 40 cm

Ja od zawsze nosiłam biodrówki, ale musiałam uważać na to co jem i jestem nałogową aerobic+siłownia maniaczką coby mi się boczki nie wylewały Mam nadzieję, że po połogu wrócę do dawnego rozmiaru dżinsów 25/32

Eveliouses: tak tam jest w krajach arabskich, na każdym kroku bakszysz ja rozumiem na ulicach, w knajpach, wycieczkach, ale!! ja z moim ex TŻ musiałam zapłacić na lotnisku przy wydawaniu biletu łapówkę, żeby nam przydzielił miejsca obok siebie hehe Tam jest juz taka tradycja, że dodatkową pensję mają z tych niby napiwków. Po prostu ludzie ich do tego przyzwyczaili

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-06-28 o 15:14
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 15:10   #2819
gabisun
Zakorzenienie

Eveliouses nie jesteś z nami od początku więc mogłaś nie wiedzieć, ale Nikusi mamcia ma teraz narzeczonego

I to nie tylko w Tunezji tak jest, w Egipcie też chcą za wszystko kasę. ale oni narzekali na hotel i jedzenie czy na tubylców? no bo tego drugiego już nie zmienisz bez względu na cenę wycieczki

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-06-28 o 15:13
Stary 2010-06-28, 15:23   #2820
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
witacie dziewuszki w południe

Eveliouses no tak to jest z tymi wycieczkami, biura podróży oszczędzają na czym się da, ja kocham podróże w Tunezji nie byłam, za to zakochałam się w Egipcie ja znów Turcję szczerze polecam , bardzo miło wspominam wakacje tam spędzone

teraz czeka mnie kilkuletnia przerwa w wojażach, ale za parę lat zamierzam zabiera Filipka w ciepłe karje a mnóstwo hoteli w Turcji jest właśnie dostosowane dla malutkich dzieci
no też słyszałam o Turcji pozytywne opinie.Mnie kręci Bułgaria.Chorwacja też ponoć fajna,ale pierwsze wakacje za granicą zrobimy sobie w Bułgarii-tak myślę
mam kumpla,który jeździ tam co roku bo ma tam wujka co mieszka w Bułgarii ponad 20 lat więc liczę ,ze doradzi konkretne miejscei będzie fajnie.Zresztą byłam jako dziecko z rodzicami w Bułgarii i coś niecoś pamiętam + zdjęcia=suuuper było.

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

[QUOTE=NIKaP-n;20316817]Tzn w dokumentach do zusu- musi byc podana data do kiedy trwał/trwa wychowawczy, żeby Panie w zusie mogły od dnia porodu przyznać macierzyński tak jest u nas akurat wymagane. Czy on później trwa nadal, czy nie to już nas nie interesi, ale w papierach tak musi być. (w druku Z-3 akurat). Chodzi tutaj głównie o datę rozpoczęcia, żeby się wszystko zgadzało. czasem się np. wychowawczy kończy babeczkom dwa dni przed porodem i wtedy maja już prawo do urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a pracodawcy to dziwnie opisują.
[QUOTE]
Nikuś ty to jestes fachura w tych tematach.Wiesz,ja sobie te Twoje wywody wszystkie kopiuje i wklejam do dokumentów komputerowych bo to cenne rady są,kochana!!Dziękujemy:cm ok:

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

[QUOTE=gabisun;20317923]Klarissa fajowy brzuszek nawet jakaś laska z tyły spogląda z zazdrością

Nikuś no faktycznie kształt taki inny po prostu każdy brzuszek jest wyjątkowy

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100% To, że to nasze dzieciątko nie znaczy, że mamy jego wydzieliny zasysać z przyjemnością.
Tak samo nie rozumiem dojadania obiadu po dzieciach. Tzn, jak zostawi na talerzu, to ok, ale niektóre matki jedzą takie wymemłane, wyplute mięcho czy ziemniaki Jaki w tym sens?

no i jak tu przy was kanapkę zjeść? ja też czegoś takiego nie toleruję, tak samo jak oblizywanie smoczka, który dziecku wypadł, przecież można opłukać wodą po co dziecko swoje bakterie z buzi serwować
A z bielizną to fajnie wyszło mi moje koronki zaczęły odciskać się na biodrach, no w szoku jestem teraz bawełniaki to moi przyjaciele

super, że wizyta udana i maluszek całkiem spory, widać zdrowo rośnie

Eveliouses ja byłam w Tunezji i jestem zadowolona z pobytu a wszystkim się nie dogodzi. Byli z nami ludzie, którzy non stop narzekali, ale kurcze jak ktoś oczekuje warunków jak w hotelu 5 gwiazdkowym i jedzenia w samolocie to niech wykupi wycieczkę za 5 tyś. a nie taką tańszą z last minute albo ludzie oczekują Europejskich standartów, a to przecież całkiem inny świat jest, inna kultura..Dla mnie jedzonko było super i ludzie też bardzo mili. Trzeba też sobie zdawać sprawę, że wersja all inclusive w hotelu 3 gwiazdkowym a w hotelu 5 gwiazdkowym różnią się my też nie mieliśmy jedzenia w samolocie, ale czego tu wymagać od tańszych lini
a mnie sie wydaje,ze troche mnie nie zrozumiałas...ale ok.przeciez pisałam,ze brali to na wesoło i nie to,zeby NARZEKALI tylko STWIERDZALI FAKTY-poprostu opowiadali jak było,nie koloryzowali tak jak niektorzy(znam takich niestety tez)i wydaje mi sie ze w tych czasach 2500 zł za osobę to nie taka taniocha znowu??są wycieczki po 800 zł od osoby to rozumiem,ze mniej luxusu,ale za 2500 i to w czerwcu??to nie bardzo tanio...ja i tak do tunezji nie pojadę,po jego smiesznych wrażeniach.Za 2500 mogę miec super udane wczasy w Bułgarii

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs

Edytowane przez Eveliouses
Czas edycji: 2010-06-28 o 15:28
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości