|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
witacie dziewuszki w południe
przede wszystkim na początku muszę wyrazić swój zachwyt nad Waszymi brzuszkami powoli mnie doganiacie śmieją się ze mnie kumpele, czy oby na pewno tam bliźniaki nie siedzą bo mój to normalnie już olbrzym Eveliouses no tak to jest z tymi wycieczkami, biura podróży oszczędzają na czym się da, ja kocham podróże ![]() teraz czeka mnie kilkuletnia przerwa w wojażach, ale za parę lat zamierzam zabiera Filipka w ciepłe karje a mnóstwo hoteli w Turcji jest właśnie dostosowane dla malutkich dzieci martucha84
|
#2792 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
szczesliwa., Nika , ...dzięki za info
|
|
#2793 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ale naskrobałyście
|
|
|
|
#2794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupię w ciemno (bo nie widziałam jeszcze na żywo) Boldera jeśli zakup tego używanego wózka nie wypali. Można się w tych wózkach nieźle pogubić
|
|
#2796 |
|
BAN stały
|
Tzn w dokumentach do zusu- musi byc podana data do kiedy trwał/trwa wychowawczy, żeby Panie w zusie mogły od dnia porodu przyznać macierzyński
tak jest u nas akurat wymagane. Czy on później trwa nadal, czy nie to już nas nie interesi, ale w papierach tak musi być. (w druku Z-3 akurat). Chodzi tutaj głównie o datę rozpoczęcia, żeby się wszystko zgadzało. czasem się np. wychowawczy kończy babeczkom dwa dni przed porodem i wtedy maja już prawo do urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a pracodawcy to dziwnie opisują.Urlop macierzyński (w przyp. przebywania na wychowawczym) trwa wtedy zawsze równo 2 tygodnie krócej niż ten aktualnie przysługujący, czyli jeżeli mamy prawo do 22tygodni urlopu (razem z tym na wniosek), to aaneczka masz prawo do 20 tygodni (z tym, że dwa na dodatkowy wniosek). pamiętajcie dziewczyny, że ten urlop macierzyński na wniosek- dostaje sie pod warunkiem złożenia wniosku na 7 dni przed chęcią rozpoczęcia tego urlopu - nie później- i co ważne- udziela się go jednorazowo. Więc jeśli wnioskujecie tylko np o tydzień tego dodatkowego, to juz nie będziecie mogły wziąć drugiego tygodnia... Edytowane przez NIKaP-n Czas edycji: 2010-06-28 o 13:10 |
|
|
|
#2797 | |||||
|
Zakorzenienie
|
W weekend nie mam kiedy was poczytać a wy tyle piszecie, ze w poniedziałek aż nie mam ochoty nadrabiac po 10 str, no ale próbuje....Zaczynam po kawałku.
Cytat:
Cytat:
![]() A co do wypłaty z zusu to powinnaś mieć wypłacane wg nowej umowy. Dostaje sie srednią za 12 m-cy, to prawda, ale jeżeli w trakcie tych 12 m-cy była nowa umowa, to liczy sie tylko tą nową umowę. Wiem, bo sama mam nowa umowe od początku roku i mam wypłacane tylko od kwoty w tej umowie. Nie wiem jaki wpływ ma na to ilość zatrudnionych pracowników w firmie, czy płaci ci pracodawca czy sam zus, ale to chyba nie powinno robic różnicy. Nasz specjalista Nika by tu pomogła. Cytat:
Sama radość co? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kupie fride albo ten cały sopelek, jeszcze się nie interesowałam szczegółami, ale gruszki raczej nie kupię.
|
|
#2798 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny ale super wyglądacie
![]() Ja jestem istnym wielorybkiem już, długo nie miałam brzucha ciążówego, niedawno mi wyskoczył i juz się naprawdę kulam ![]() Wkleję foty, żebyście wiedziały, dlaczego ja już nawet pieluchy mam kupione ![]() W ogóle to moje dziecko się dziwnie ułożyło, bo mam takie wgłębienie na wysokości pępka ;D lekarz mówi, że to dlatego, że mam duże wcięcie w pasie. Ale śmiesznie to trochę wygląda
|
|
|
|
#2799 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chyba, że zmienił Ci się wymiar czasu pracy (etat), to wtedy traktujemy to jak zmianę zatrudnienia i przyjmujemy wynagrodzenie z nowej umowy
|
|
|
|
|
#2800 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i fajne bufory ![]() ![]() martucha napisz proszę jeszcze raz jak nazywa sie ten taki specyfik do czyszczenia pępka,zamiast spirytusu.
|
|
#2801 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo Filipki to fajne chłopaki Cytat:
a to ostatnie zdjęcie ehhh apetyczne ![]() ja jak to ja wmuciłam zn ow dziś cała truskawkową Milkę, ale jak tu sobie odmawiać słodyczy kiedy mój Mały tak słodko fika w brzuchu właśnie po zjedzeniu łakoci w ogóle mnie nie motywuje do dbania o resztki linii
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-06-28 o 13:36 |
||
|
|
|
#2802 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Brzuch mam tak napięty, że ja nie wiem gdzie się synuś wciśnie jak jeszcze urośnie. Jak dotykam na wysokości żołądka, to mnie boli taki napchany, a tam najczęściej kopie, więc może już sie obrócił?---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Dziewczyny kupujecie tą herbatkę na laktację? ponoć zalecają nawet do szpitala sobie zabrać, ale nie znam tego produktu... ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
ale na szczęście na czekoladę mnie nie gna. Na owoce za to, jak cholera
|
||
|
|
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa fajowy brzuszek
![]() Nikuś no faktycznie kształt taki inny po prostu każdy brzuszek jest wyjątkowy [QUOTE=ycnan;20312674] Zgadzam się w 100% Tak samo nie rozumiem dojadania obiadu po dzieciach. Tzn, jak zostawi na talerzu, to ok, ale niektóre matki jedzą takie wymemłane, wyplute mięcho czy ziemniaki Jaki w tym sens?no i jak tu przy was kanapkę zjeść? ja też czegoś takiego nie toleruję, tak samo jak oblizywanie smoczka, który dziecku wypadł, przecież można opłukać wodą po co dziecko swoje bakterie z buzi serwować ![]() A z bielizną to fajnie wyszło teraz bawełniaki to moi przyjaciele ![]() Cytat:
Eveliouses ja byłam w Tunezji i jestem zadowolona z pobytu albo ludzie oczekują Europejskich standartów, a to przecież całkiem inny świat jest, inna kultura..Dla mnie jedzonko było super i ludzie też bardzo mili. Trzeba też sobie zdawać sprawę, że wersja all inclusive w hotelu 3 gwiazdkowym a w hotelu 5 gwiazdkowym różnią się my też nie mieliśmy jedzenia w samolocie, ale czego tu wymagać od tańszych lini
|
|
|
|
|
#2805 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2806 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zuziczko nie martw się ja też mam mieć cc ze względu na moje zdrowie i już się jakoś do tej myśli przyzwyczaiłam. A co do tych streptokoków to moja koleżanka miała to badanie z krwi, a zuziczka miała wymaz wiec nie wiem od czego to zależy trzeba sie dopytać. W każdym razie ja na pewno to badanie zrobię mimo,że mówią że przy cc nie trzeba bo dzidzia nie przechodzi przez kanał rodny no ale wole dmuchac na zimne
|
|
#2807 |
|
Zakorzenienie
|
Nika - fajny brzuszek
Masz teraz 3 piłeczki z przodu. Ja też mam spore baluny a brzusio na razie taki nieduży-fajniutki, ale już mi troszkę przeszkadza podczas snu. Ostatnio budzę się ok.4 i nie mogę spać przez 1-2 godz. a póxniej zasypiam i budzę się ok.9. Przez to jestem niewypoczęta
|
#2808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Zakorzenienie
|
boshe ile wy piszecie
od rana dwie strony wolniej!!! z tymi spodniami to bez przesady, wejdziecie w stare spodnie jak schudniecie tu chodzi bardziej ze zmienia sie sylwetka... ja np mialam taki problem po porodzie ze uda mialam wieksze niz pas, i jak spodnie w 38 byly dobre w pasie to 40 musialabyc w udach no i bardzo ciezko bylo mi kupic spodnie.. w ogole przed ciazami nosilam biodrowki po ciazy nie lubie tych spodni juz, duzo lepiej czuje sie w spodnicach czy spodniach z wysokim stanem. raz ze mnie to wydluza dwa ze splaszcza brzuch i zweza talie ![]() ja sie zjaralam na placu zabaw echh... w s rode zgadalam sie z siadka i jade nad zalew z dzieciakami podobno fajnie porobili teraz sie zbieram malej dac jesc bo pozniej mam gosci p.s herbatka na laktacje hmm dla mnie to nic nie daje mialam i tam jakiegos efektu to nie widzialam specjalnego... zeby pobudzic laktacje najlepiej pic duzo plynow wody szczegolnie jest z czego produkowac wtedy a w sumie te herbatke to bez sensu teraz kupowac po co? moze sie w ogole okazac niepotrzebna
|
#2810 |
|
Raczkowanie
|
Ale Brzusie, no no
ja to się doczekać nie mogę kiedy większy będzie Dziś naszło mnie na naleśniki z dżemem a później może sorbet upchnę Lecę smażyć bo mi jeszcze ciasto ucieknie . Pozdrawiam
|
|
|
|
#2811 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję kochana ![]() Cytat:
Cytat:
A tantum rosa to takie małe saszetki co rozpuszczasz w wodzie. Ja tego parę razy używałam podczas infekcji, ale prawdę mówiąc guzik to daje moim zdaniem... Jednak mam chyba jeszcze jedną saszetkę więc wezmę do szpitala. Chociaż ja zamierzam podmywać się laktacydem dla mnie ten żel do higieny jest genialny i łagodzi mi wszelkie możliwe dolegliwości. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A co do pieczywa to ja chyba całkiem z niego zrezygnuję. Maksymalnie na raz mogę zjeść kromkę ciemnego - po kromce jestem dalej głodna, to za mało jest, a cukier ledwo mieści się w normie. Wolę zamiast tej kromki chleba np. 3 parówki zjeść, przynajmniej mnie nie ssie w żołądku... Cytat:
Pracuję teraz od ponad 5 lat na umowę o pracę na pełen etat (wcześniej miałam umowę zlecenie w tej samej firmie, ale to chyba nie ma znaczenia?). Co muszę zmienić w tej umowie żeby mi nie liczyli średniej z ostatnich 12-m-cy do chorobowego tylko np. ostatni miesiąc? Myślałam o tym, żeby mi zmienili umowę na 7/8 etatu - ale nie wiem czy mam składać wypowiedzenie wtedy, czy co ja mam zrobić? Mamy w firmie księgowego idiotę, on nic nie wie co bym się go nie zapytała to on nie wie albo mówi, że się tak nie da... Podpowiedz mi kochana, bo szef mi obiecał, że zmieni mi umowę jeśli tylko się dowiem co i jak ma być zmienione. Cytat:
Ale coś tam faktycznie spogląda.
|
|
#2812 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A brzuchol okraglutki, moj pepek to z kolei jak Mount Everest!U mnie biust przeskoczyl raptem z mniejszego C do duzego C, ale za to obwod polecial o dobre 5-6cm. Ciagle chodze w starych statnikach (kupilam pare luznych kiedys na przecenach). Po porodzie dziewczyny doradzily mi kupienie stanikow w HM, sa dwupaki bialy i czrny po 80zl. I kupilam jeden z mikrofibry za cale 9zl w textil market (takie pepco).Zaczelam brac no-spe od wczoraj, bo boli mnie brzuch po bokach (kluje). Ktoras ma podobnie? Naczytalam sie o tej cesarce, uff. Ciekawe co moj gin na to.
|
|
#2813 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o Tantum Rosa to dziewczyny polecają rozrobić sobie do butelki po wodzie ( takiej z dzióbkiem) i wziąć do szpitala. Wtedy w szpitalu sobie polewać krocze
I jeszcze słyszałam ,że dobrze mieć ręczniki papierowe ( kuchenne) do osuszania krocza |
|
|
|
#2814 |
|
Wtajemniczenie
|
waniliaania2009 W moim prawie 100 tysięcznym mieście nie ma sklepów ciążowych
Także udałam się na bazar, gdzie znalazłam AŻ 3 stoiska i udało mi się kupić białe lniane spodnie za 78 zł, najtańsze jakie były i w sumie jedyne ładne. O krótkich spodenkach nie było co marzyć, trzeba zajrzeć na allegro...NIKaP-n Ale to, że nie wolno jeść dzień wcześniej słodyczy, owoców itd. to jest mit ... Mój Tż ma wykształcenie medyczne i naprawdę to jest chyba zapobiegawczo robione ... Jeśli na badanie idziesz około 7,8 rano to wystarczy, że w tym dniu (czyli od północy) nic nie jesz i nie pijesz. Nie wiem skąd się wzięło to, że 12h czy cały dzień wcześniej trzeba ograniczać cukier. Ostatnie zdjęcie mnie rozwaliło ![]() kasienka1701 Oktanisept ![]() Zuziczka Ja przed ciążą nosiłam stanik 85, teraz mam już 95 i i tak ubieram go tylko jak wychodzę z domu, bo ciśnie mnie stasznie ze względu na brzuch |
|
|
|
#2815 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Fajowy ![]() Cytat:
Cytat:
Chciałam wam napisać coś więcej ale jakoś już mi się nie chce, bo pół dnia was nadrabiałam. Dodam jeszcze, że świetne zdjecia brzuszków
|
|
#2816 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem w 27 tygodniu, na plusie już 7,5 kg i na wysokości pępka plus 25 cm. (ostatnio źle się zmierzyłam i myślałam, że mam dopiero plus 15). Biust właściwie bez zmian. Ciekawe co będzie dalej.
|
|
#2817 |
|
Raczkowanie
|
Nikuś,ale skoro Mamcia była wtedy ze swoim narzeczonym to może głupio zapytam ale to troszkę inne czasy były??niewiem,może się mylę ale teraz pewnie też przez "nadmiar"turystów się tam pozmieniało.?!?Wiesz,oni brali to na śmiesznie ale 2500 na osobę to przesada za takie niezbyt dogodne warunki.jeszcze w hotelu przy recepcji też non stop ktoś coś proponował i za wszystko "5,10 dinarów"
hehe nieźle,gość za pokazanie im drogi wział 10 dinarów(ok.22zł!!!!)bo nie mieli drobniejszych dziexxx bardzo,wiadomo tam bieda i każdy orze jak moze,ale pewnie kazdy ma inne wspomnienia.Fajnie,że Twoja mama ma takie milusie![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Szczęśliwa moja kumpelka urodziłą w zeszłym roku w sierpniu i ma Tako Wariorra i jest zadowolona.Nawet dawała mi wypróbować,dobrze się prowadzi i całkiem fajny jest.Inna ma Tako Jumpera i też ok.Sama niewiem.Ja raczej wezmę chyba coś z anmara bo dosć fajne są i niedrogie.Ale Wariorr ok jak dla mnie
|
#2818 |
|
Wtajemniczenie
|
gabisun
można je nabyć w sklepie ogrodniczym. Ja tam sobie nie wyobrażam dotykać krocza tuż po porodzie ![]() Ray wydaje mi się, że to indywidualna sprawa gdzie nam osiądą pociążowe kilogramy mi np w udach nie bo prawie w ogóle się nie zmieniają, łydki mam tak samo chude, nawet w upały nie puchną póki co. Czuję tylko, że biodra mi się rozlazły no i w brzuchu już przybyło ok 40 cm ![]() Ja od zawsze nosiłam biodrówki, ale musiałam uważać na to co jem i jestem nałogową aerobic+siłownia maniaczką coby mi się boczki nie wylewały Mam nadzieję, że po połogu wrócę do dawnego rozmiaru dżinsów 25/32 Eveliouses: tak tam jest w krajach arabskich, na każdym kroku bakszysz ja rozumiem na ulicach, w knajpach, wycieczkach, ale!! ja z moim ex TŻ musiałam zapłacić na lotnisku przy wydawaniu biletu łapówkę, żeby nam przydzielił miejsca obok siebie hehe Tam jest juz taka tradycja, że dodatkową pensję mają z tych niby napiwków. Po prostu ludzie ich do tego przyzwyczaili
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-06-28 o 15:14 |
|
|
|
#2819 |
|
Zakorzenienie
|
Eveliouses nie jesteś z nami od początku więc mogłaś nie wiedzieć, ale Nikusi mamcia ma teraz narzeczonego
![]() I to nie tylko w Tunezji tak jest, w Egipcie też chcą za wszystko kasę. ale oni narzekali na hotel i jedzenie czy na tubylców? no bo tego drugiego już nie zmienisz bez względu na cenę wycieczki
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-06-28 o 15:13 |
|
|
|
#2820 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() mam kumpla,który jeździ tam co roku bo ma tam wujka co mieszka w Bułgarii ponad 20 lat więc liczę ,ze doradzi konkretne miejsce i będzie fajnie.Zresztą byłam jako dziecko z rodzicami w Bułgarii i coś niecoś pamiętam + zdjęcia=suuuper było.---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- [QUOTE=NIKaP-n;20316817]Tzn w dokumentach do zusu- musi byc podana data do kiedy trwał/trwa wychowawczy, żeby Panie w zusie mogły od dnia porodu przyznać macierzyński tak jest u nas akurat wymagane. Czy on później trwa nadal, czy nie to już nas nie interesi, ale w papierach tak musi być. (w druku Z-3 akurat). Chodzi tutaj głównie o datę rozpoczęcia, żeby się wszystko zgadzało. czasem się np. wychowawczy kończy babeczkom dwa dni przed porodem i wtedy maja już prawo do urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a pracodawcy to dziwnie opisują.[QUOTE] Nikuś ty to jestes fachura w tych tematach.Wiesz,ja sobie te Twoje wywody wszystkie kopiuje i wklejam do dokumentów komputerowych bo to cenne rady są,kochana!!Dziękujemy:cm ok: ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- [QUOTE=gabisun;20317923]Klarissa fajowy brzuszek ![]() Nikuś no faktycznie kształt taki inny po prostu każdy brzuszek jest wyjątkowy Cytat:
RADUŚ JUŻ Z NAMI!!! ![]() ![]() : jupi:![]() ![]() :j upi:![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ http://uniteddogs.com/stopkillingdogs Edytowane przez Eveliouses Czas edycji: 2010-06-28 o 15:28 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

śmieją się ze mnie kumpele, czy oby na pewno tam bliźniaki nie siedzą bo mój to normalnie już olbrzym 

jeśli zakup tego używanego wózka nie wypali. Można się w tych wózkach nieźle pogubić

taki napchany, a tam najczęściej kopie, więc może już sie obrócił?
po prostu każdy brzuszek jest wyjątkowy
ja też czegoś takiego nie toleruję, tak samo jak oblizywanie smoczka, który dziecku wypadł, przecież można opłukać wodą
od rana dwie strony wolniej!!!
Lecę smażyć bo mi jeszcze ciasto ucieknie
Także udałam się na bazar, gdzie znalazłam AŻ 3 stoiska i udało mi się kupić białe lniane spodnie za 78 zł, najtańsze jakie były i w sumie jedyne ładne. O krótkich spodenkach nie było co marzyć, trzeba zajrzeć na allegro...
Jutro okulista, wiec raczej pora przyzwyczaic sie do mysli o CC, bo okulista to na pewno mi tylko to potwierdzi...