|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22171 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() aa to chyba dobrze ze do miodu dodalam ketaryne i pantenol i sok z cytryny ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
tak krotkodomagam sie fotki i jeszcze jedno ciecie przed Toba... |
||
|
|
|
#22172 |
|
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20916972]a gdzie znalezc owa glukoze? jestem zielona w tej kwestii jak szczypiorek
![]() aa to chyba dobrze ze do miodu dodalam ketaryne i pantenol i sok z cytryny ![]() [/QUOTE] W miodku właśnie tam jest glukoza i fruktoza.
|
|
|
|
#22173 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#22174 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() przecież Syrenka pisała że siwy włos to oznaka mądrości (tylko kurcze co to oznacza, jeśli u mnie ani jednego nie ma, a jestem po 30-stce, heh) Rybiorku mam nadzieję, że ciachnięcie wyjdzie Ci na dobre, a włoski szybko urosną. A mi się płakać chce jak patrze co dziś mam na głowie po keratynie. Skręt się wzmocnił, niewątpliwie ale jaki puchacz i włosy nieprzyjemne w dotyku.Żeby nie było, że narzekam bezpodstawnie wrzucam fotki pierwsze to włosy dzisiaj (3 dzień po myciu) prosto z łóżka, bez żadnej reanimacji. reszta po keratynie 2 godziny - może za długo? ostatnie jedyne jakie udało mi się zrobić bez lampy czemu one mi to robią??? Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-07-25 o 19:11 |
|||
|
|
|
#22175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No puchacz, że worek na głowę:P:P nie wiem czemu narzekasz, moim zdaniem bardzo ładne są. Odstają kosmyki z wierzchniej warstwy, może troszkę bardziej zniszczone są? Moim zdaniem barak siwizny powinien być powodem do radości potwierdzeniem inteligencji czy mądrości może być np. wysokie czoło, nie dopatrzyłam się czy takowe masz;> aha i masz śliczny kolorek ![]() Nie wiem czemu jak patrzę na Wasze włoski to mi się wszystkie kolory podobają ![]() Mnie trochę siwe włoski martwią bo przecież jeszcze nie mam 24 lat, a co będzie za 10 |
|
|
|
|
#22176 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a kurcze mama mamy po 70-tce i ma czarne! nie ma sprawiedliwosci ![]() Yasmin, troche puchu jest, ale nie jest zle |
|
|
|
|
#22177 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jeśli już, to stawiałabym na pana listonosza - darzę się z nim wielką sympatią i czuję taką szczególną więź ![]() Ale...on nie ma loków Cytat:
Na razie dumnie noszę, a martwić się będę potem. Cytat:
(ostatnio widziałam szampon odstresowujący włosy Ale wyczuwam, że jesteś raczej sceptyczna, to może jednak nie będę marnować cennej witaminki ![]() Z tym serum to właśnie zaleca się dawać tego ferulka do czystego wodnego, żeby go ustabilizować. Ale wiesz, myślę, że minęłyśmy się w rozumieniu stabilności. Do Twoich celów np. tydzien to dużo, dla kosmetyku - malutko. Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20916741] masz racje jumatt- tolerancja ja bym jeszcze dorzucila- cierpliwosc lokasowy spontan..? Może za parę lat dojdę do akceptacji Ech, ja jak ja bym chciała mieć w sobie taką lokową miłość jak Eloe..Zresztą, obecną tolerancję i sympatię dla lokasów również zawdzięczam Eloe Tyle mi tłukła i tłukła, że w koncu nie miałam wyjścia i musiałam pokochać lokasy ![]() Cytat:
Yasmin - jest skręt, jest skręt!! Tylko że taki jakiś strasznie nieuporządkowany ![]() Przyznaj się, nie przyłożyłaś się do stylizacji? ![]() ![]() Robiłaś ugniatanie/harminijkowanie? Co nałożyłaś jako stylizator? Jak suszyłaś? A wracając do keratyny, do jakiej odżywki ją w koncu dałaś? Z proteinami jest tak, że dobrze jest po nich nałożyć coś mocno nawilżającego. Dlatego koniecznie postaw przy następnym myciu na nawilżenie. Zobaczymy, co się stanie. Bo przekarmienie tak po jednym użyciu? ![]() Co sądzicie dziewczyny? |
|||||
|
|
|
#22178 |
|
Zakorzenienie
|
a czy można jakoś zapobiec siwieniu włosów??
|
#22179 |
|
Konto usunięte
|
buszuje w suszarkach do wlosow
![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- uzywa ktoras z Was Remington D 1001 Spin Curl ![]() |
|
|
|
#22180 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no torba to nie, ale spinka na pewno. Chodziło mi generalnie o to, że włosy po wstaniu z łóżka były ladniejsze i na pewno bardziej miękkie niż po całym dniu zajmowania się nimi.Cytat:
cieszy mnie bardzo brak siwulców [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20920068]Yasmin, troche puchu jest, ale nie jest zle bardzo dziękuje, ale one wymagają wieeele pracy jeszcze i porządnego ciachnięcia szkoda, że mam tak daleko do Rybiorka, może ona sprawną rączką by mnie ciachnęła, sama nie umiem, a fryzjerów boję się panicznie Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ugniatałam koszulką jakieś 5 minut ( ręce mi już odpadały), potem na 40 min koszulka, apotem jakies 5 godzin schły sobie. Wiesz ile mnie poświęcenia kosztowało, żeby przez te 5 godzin nie dotknąć ani razu włosów?? jako stylizator kropla nivea FC, żel już odpuściłam, gdy poczułam, że takie szorstkie są Cytat:
![]() poprzednio dałam keratynę do garniera awokado, a dziś do marchewki Ogólnie uczucie na włosach jest takie jakby były źle spłukane. Mam ochotę włożyć głowę pod kran. Płukałam dokładnie, jak zawsze, pod koniec zimną wodą. A może za szorstkość włosów nie odpowiada keratyna, czy odżywka a woda? Dziś nie była żółta, ale wręcz brązowo, brzydziłam się nią myć
|
|||||||
|
|
|
#22181 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ilekroc bywalam u mamy- wlosy po myciu byly paskudne z kranu leciala woda zoltawo-brazowa, na szczescie przez ostatnie pare lat jakos wody sie poprawilaa co do ciachania wlosow- ja zrobilam to wlasnorecznie Rybionek- tez, to nie trudne, trzeba sie zdobyc na odwage, zaopatrzec w ostre nozyczki i duze lusterko "wsteczne" ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- szczesciara.... zazdroszcze Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-07-25 o 23:07 |
|
|
|
|
#22182 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny gdzie kupujecie odzywki joanny bez spłukiwania?? nigdzie ich nie mogę znaleźć
|
#22183 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może spróbuj użyć do płukania przegotowanej wody? ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
Ja kupuję miód i cytrynę oraz pokrzywę w takiej małej hurtowni po 3,20 zł/ szt. Szkoda, że mają tylko te dwa rodzaje;> |
||
|
|
|
#22184 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za pomoc ![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję, że moje włosy też polubią keratynę Chciałabym, żeby ograniczyła ich puszenie i nawilżyła ![]() No niestety nie mam pantenolu, kupię przy najbliższych zakupach na ZYSK, chyba, że można dodać taki zwykły, aptekowy, na poparzenia
|
|
#22185 | ||||
|
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20924123]no moje oko- woda
ilekroc bywalam u mamy- wlosy po myciu byly paskudne z kranu leciala woda zoltawo-brazowa, na szczescie przez ostatnie pare lat jakos wody sie poprawila[/QUOTE]właśnie obstawiam najbardziej wodę ewentualnie keratyna mogła się nie polubić z marchewką opcja trzecia włosy potrzebują suszenia suszarą (ale sobie wykombinowałam )Cytat:
na razie dam włosom spokój, zobacze co będzie po kolejnych dawkach keratyny Mam ochotę ciachnąć włosy i to tak konkretnie. Ciekawa jestem na jak krótką fryzurkę mogłabym sobie pozwolić aby włosy nadal się jednak kręciły... Cytat:
a apropos odżywe kto gdyby którąś ineteresowała gernier to w naturze widziała, że są w promocji po 5,99zł Cytat:
chyba jutro zadzwonię do MPWiK i się spytam o co chodzi z tą wodą ale przegotowana ciągle będzie brązowa, no chyba żeby ostatnie płukanie zrobić nałęczowianką ![]() ja przy moich włosach zużywam ok 20-25ml odżywki, a nie są jakoś bardzo długie ---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ---------- Cytat:
Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-07-26 o 00:52 |
||||
|
|
|
#22186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#22187 | ||||||
|
Rozeznanie
|
No to nadrabiam zaległości
Cytat:
Bo chyba nie było mowy na tym forum o produkcie, którego byś nie miała![]() To w takim razie nie będę przywozić warzyw dla Agison, skoro posiadasz własny ogród ![]() Cytat:
. Oczywiście na to do połowy sierpnia się piszęCytat:
![]() A pomidor akurat mi raczej pasuje ![]() Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20900904]dokladnie mam to samo- przyprasowane i tez mam problemy z zewn tylkna wartwa- najbardziej podatna na puszaka , pewnie wlosy sa bardziej zniszczone[/QUOTE]Chodzisz w pielusze - bardzo się cieszę No właśnie muszę się sama głęboko zastanowić nad plunkingowaniem i jego sensownością u mnie.... Ale jakoś już tak przyzwyczaiłam się do moich kosmicznie powyginanych włosów tuż po zdjęciu pieluchyCytat:
Ale to chyba ten dla dzieci, bo dla mam pachnie ładnie, wg mnie. Ale Twój TŻ musi mieć wyraźną traumę po tej Amli![]() Cytat:
No i od tego czasu ma proste jak druty![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20916972]a gdzie znalezc owa glukoze? jestem zielona w tej kwestii jak szczypiorek ![]() [/QUOTE] Glukozę możesz sobie nawet kupić np.w sklepie ze zdrową żywnością, jako lepszą alternatywę dla zwykłego cukru, czyli sacharozy. Ale ciekawe czy taka dodawana do odżywek by się sprawdziła
|
||||||
|
|
|
#22188 |
|
Wtajemniczenie
|
tak a propos tej glukozy.
jakis czas temu trafilam na artykul (nie pamietam niestety gdzie) porównujący kosmetyki typu 'volume', czyli zwiekszające objętość włosów. oporcz polimerów oczywiscie, wpsomniane bylo tam wlansie o cukrach w kontekscie - cukier w szamponie i odzywce ds wnika we wlosy i podczas suszenia (zwlaszcza syzbkiego, czyli suszarka) ten cukier pęcznieje dzięki czemu fryzura zyskuje objętość. jednak jest ryzyko zbytniego pęcznienia tego cukru co poskutkuje rozerwaniem wlosa od srodka. jutro sprobuje poszukac tego artykulu, bo nie wiem czy czegos nie pomieszlam
|
|
|
|
#22189 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zdecydowalam sie na nalozenie mleka na wlosy bo jakos tak mniej spuszone byly wczoraj
fotek nie ma bo jak sie za nie zabieralam to znajomi przyjechali obejrzec nowe domostwo, a potem trza bylo isc spac a teraz schne ![]() Fryz chyba wyglada szokujaco bo zona kolegi jak mnie zobaczyla to az przylozyla dlonie do policzkow i powiedziala 'Ojejku! Tak krociotko', tak wiec dzisiaj bede miec taki dzien w pracy 'ojejeku'
|
#22190 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dlatego będę się teraz piolnowała ![]() Dziś jestem zadowolona z efektu, najlepszy od jakiegoś miesiąca ... (choć to nie szczyt mozliwości moich kudełków) Znów był raczej minimalizm Chciałam nałożyć kokosa na całą noc lecz wróciłam o 3:30 a wstałam o 7 więc miałam go jakieś 3 godzinki (cały wsiąkł we włosy) rano mycie naturią miód i cytryna, nałozenie garniera avocado ulepszonego keratyną na 15 min. Zmycie, odciśnięcie w t-shirt goldwell curly twist psikacz, stylizacja kropelką naturii miód i cytryna, zawinięte w chustkę krótka drzemka z włosami zwisającymi poza łóżko Wyglądają fajnie jest nawet trochę objętości Tylko jeszcze przydałoby się je wykończyć kropelką oleju kokosowego by były bardziej nawilżone ale jestem juz w pracy a oleju tu brak W ogóle to chciałam zaznaczyć że idąc spać o 3:30 wstałam o 7 (choć mogłam to olać) by pielęgnować włosy Dodaję fotki (wiem że widać odrost i włosy takie troche wypłowiałe ale staram się nie farbować i proszę mi pomóc w tym postanowieniu a nie mnie dołować )
|
|
#22191 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wiesz co jest najlepsze? -> że w szafeczce zamelinowałam nowiutką Amlę TŻ jeszcze nic nie wie, więc ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#22192 | |||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Fakt, siwizna przy długich może nie prezentować się atrakcyjnie. A czy ze mnie taka szcześciara... Tendencję do późnego siwienia mam chyba po rodzinie taty, za to kropka w kropkę skalp nam wycięli z tego samego kawałka: pryszczato-wrażliwego Wczoraj naładowałam oliwę z korzeniem łopianu (jako promotor użyłam 40-procentowego alkoholu i dziś już mam pryszczyki A jesteś pewna, że to, co oni tam dają, to cytryna? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
By sprawdzić, czy nic się nie stanie, lepiej byłoby każdorazowo mieszać odżywki przed użyciem. Jeśli zmienią konsystencję, kolor, zrobią się grudki - lepiej nie nakładać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak dla mnie bezpieczniejsze jest wzbogacanie odżywek niż mieszanie gotowych produktów. Mieszam jednak produkty do stylizacji i zabezpieczania. Cytat:
Sama jestem z parafinowych kremów zadowolona tylko podczas pierwszych użyć. Później odczuwam powłoczkę na skórze, tłustość, brak przenikania. Podobnie był z parafina w kosmetykach do włosów - zima Lorys pasował i jak marzenia - żadnego obciążenia. Teraz jeśli w kosmetyku znajduje się parafina, mogę bez patrzenia na włosy po jego użyciu powiedzieć, że są obciążone. Licze na to, że zimą to się zmieni. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#22193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzis jestem dumna lokowana . Obiecuje zdjecia, ale w przyszlym tygodniu. Co do parafiny - ostatnio chcialam sprobowac dodac do jakiej odzywki nieco kremu z lanolina, maslem kakaowym i woskiem pszczelim - na probe, ale ma parafine takoz, i to nawet nie Liquidum tylko Paraffin w postaci czystej, wiec sie waham. I w dodatku, choc odwyk zakupowy w pelni, wzdycham w sekrecie do jednej pieknej odzywki z jojoba co stoi w sklepie i kusi. Trzymajcie za mnie kciuki, dziewczyny - w srode jade z TZ do Szwecji na moj pierwszy w zyciu turniej szachowy . Zeby mi sie loki jakos na glowie trzymaly jak bede grala.
|
|
|
|
|
#22194 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie było co prawda aż takiego nawilzenia ale objętość była większa, skręt też bardzo ok dziś zrobiłam podobnie opisałam juz wszystko wyżej i też jestem zadowolona
włos nadal pęka nie stawiając oporu- dziś dodałam keratyny do odżywki d/s przy nastepnym myciu dam juz cos z proteinami i nadal będę sprawdzała wytrzymałość włosa.
|
#22195 |
|
Wtajemniczenie
|
kropcia - zakochalam sie w twoich wlosach. wygladaja cudnie. nie widze wyplowienia. przód jest uroczy, a tył boski!
paulownia! trzymam kciuki tez kiedys gralam w turniejach (dziecieciem bedac )
|
|
|
|
#22196 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#22197 | |||||||||||||
|
|
Wirly_curly BD jest OK, choć plącze włosy lub podraznia skalp. U mnie to drugie.
Szampony perłowe moga zawierać sól i inne substancje, które niekoniecznie są dla naszych włosów dobre. Pewnie nie robią Ci masakry na głowie własnie z powodu tych substancji (najcześciej to polimery, dzięki którym łatwiej szampon rozprowadzić, a włosy potem rozczesać). Zadaniem szamponu jest myć. Reszta to zadanie odżywki. I tez nie idzie o jej ilość, ale o jakość. Yasmin woda może być winna (szczególnie, że nie powinna przybierac takiej barwy ). Piszesz jednak, że użyłas Balsamu Nivea, a on również czesto odpowiada za szorstkie włosy. Poza tym nieuporządkowanie może wynikać z tego, że zbyt długo stylizowałaś włosy. Trzeba dobrać optymalny czas i optymalną wilgotność włosów. Znam ból z autopsji - nie zawsze przestaję ugniatać w odpowiednim czasie i mam bajzel (dlatego zwykle jest bajzel na głowie Poza tym jak na włosy przechodzące czas kryzysu nie jest źle i puchu tez nie ma dużo. Cytat:
![]() KOCHAJ LOKA SWEGO Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20924123]a co do ciachania wlosow- ja zrobilam to wlasnorecznie Rybionek- tez, to nie trudne, trzeba sie zdobyc na odwage, zaopatrzec w ostre nozyczki i duze lusterko "wsteczne" [/quote] Potwierdzam Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na dodatek u każdego proteiny tej samej funkcji moga działać inaczej. I bądź tu mądra, kręconowłosa Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Masz piękne kasztanowe błyski na włosach Szałabym w tym kierunku miast w czerń, ale to ja - uwielbiam wszelkie rudości ![]() I jakie one już długie... Cytat:
Cytat:
ale na sucho Cytat:
![]() Cytat:
za zwycięstwo loków i kręconowłosej
|
|
#22198 | ||
|
|
Cytat:
I to chyba nasza cecha charakterystyczna - włosy od spodu są lepiej skręcone niż na wierzchu... Ech, kaprychy ![]() Cytat:
|
|
#22199 | ||
|
Wtajemniczenie
|
buehehe też tak czasem miałam jak przesadziłam lub źle spłukałam, nawet raz syn koleżanki 8-letni po takim zabiegu powiedział do mnie w pizzerii jak siedzieliśmy -"weź sobie zrób coś z włosami"
a tam smalczyki oklapnięte myte tego samego dnia ![]() Cytat:
do mojego typu urody muszę mieć zimny odcień, wszelkie kasztany i rudości odpadają, próbowałam oczywiście ale taki kolor uwydatnia u mnie niedoskonałości skóry i nie pasuje do połowy ciuchów w mojej garderobie a ja akurat mam bzika na punkcie kolorystyki a czerni nigdy nie miałam - ciemny brąz owszem![]() a co do długości to też jestem happy bo wydaje mi się że urosły ![]() ale do wciecia w talii jeszcze długa droga, no i przód jest krótszy niż tył ... ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
![]() Wydaje mi się że te na wierzchu są bardziej narażone na wszelkie czynniki zewnętrzne +dotykanie, spinanie, czesanie a te pod spodem takie dziewicze są
|
|
#22200 |
|
Raczkowanie
|
Kropcia nienawidzę Cię z zazdrości :P
![]() Poszłam dziś do endo, żalę się, że mi włosy wypadają a pani doktor, siląc się na złośliwość stwierdziła, że "to, co robię z włosami nie jest bez wpływu na problem wypadania", dopytałam o co jej chodzi, na co szanowna pani doktor zwaliła mnie z nóg tekstem, że to "przez lokówkę, trwałą lub cokolwiek innego co robię, żeby mi się robiły takie frędzelki" nic tylko walnąć głową w mur. Odparłam, że nawet suszarki nie używam, w życiu nie kręciłam włosów i każdy mój włos jest w 100% naturalny. Zrobiła zdziwioną minę i zamilkła. Mam kilka zdjęć po wczorajszym kokosowaniu i innych podobnych jeśli macie ochotę pooglądać, załączam
Edytowane przez smerf3 Czas edycji: 2010-07-26 o 12:43 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.

z cukrów prostych - zwłaszcza glukoza, bo nawilża i ma duże powinowactwo do keratyny, więc łatwo wiąże się z włosem. Z polisacharydów - wartościowe są pochodne celulozy, np. HEC (heksaetyloceluloza) która jest bezpiecznym i bardzo fajnym czynnikiem żelującym. Kwas hialuronowy wbrew pozorem też jest polisacharydem

tak krotko
tam jest glukoza i fruktoza.

a kurcze mama mamy po 70-tce i ma czarne! nie ma sprawiedliwosci 

. Zeby mi sie loki jakos na glowie trzymaly jak bede grala.

ale na sucho