Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 743 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-27, 13:42   #22261
kropcia007
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Kropcia007 dziś się domyłam i nie mam już smalczyku.
W kwestii odcienia włosów - rzeczywiście, skoro masz typ urody taki, że winny być chłodne barwy, to nie da się inaczej. W takim wypadku dziewczyny pomogą Ci w miarę naturalnie przyciemnić Poza tym są też szamponetki.
Szamponetkom mówię dla mnie to to samo co farby, ja farbowałam henną naturalną zmieszaną z amlą i indygo by uzyskać ciemny brąz, ale szybko się kolorek wypłukiwał i za dużo z tym zamieszania więc zaczęłam farbować henną delia ogólnie jestem bardzo zadowolona z efektu choć utrzymuje się 2-3 tyg to włosy są nawilżone i błyszczą końcówek suchych i rozdwojonych brak.
A nie chcę teraz farbować bo ... nie krzyczeć-mam taki kaprys choć wątpię, że długo wytrzymam. ( farbą robiłam ponad rok temu)

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość
O tak, niech żyje Biedronka
A łatwo ci było spłukać taką maskę z rozgniecionym tylko widelcem awokado?
dałam radę choć jak wyschły to coś tam jeszcze znalazłam we włosach
ale ja ogólnie miewam zdolności do niewypłukiwanie do końca choć teraz bardzo długo mi się to nie zdażyło. Kiedyś źle wypłukałam farbę i jeszcze na drugi dzień miałam strupy z farby we włosach

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 13:44   #22262
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
No to super, że spełniają swoją funkcję Mam nadzieję, że chodzenie po domu w pielusze nie naraża Cię na niczyje ataki złośliwości?
pieluszki
nie paraduje z pielucha na glowie po miescie (jeszcze... ) a ze mieszkam sama wiec nikt mnie nie oglada

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
. Niech mnie ktoś pogoni za lenistwo
ja to zrobie z checia

co do avocado- nie polecam (to samo dotyczy banana) ciezko wyplukac

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-07-27 o 13:47
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 13:50   #22263
mhm_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Możesz mi powiedzieć, jak dokładnie/w jakiej ilości/z jakim zestawem kosmetyków go stosujesz?
Ja też go mam i nie mogę jakoś do końca rozszyfrować, nie przynosi u mnie AŻ takich świetnych efektów, o jakich dużo osób pisze
no właśnie też zauważyłam, że bardzo dużo zależy od odżywki bez spłukiwania. najlepszy efekt uzyskuje po: mycie włosów szamponem z barwy tatro-chmielowym, mrs. potters bez spłukiwania z imbirem, i na to nakładam jedną pompkę tigi. później włosy idą pod plunking na jakiś czas.
nie sprawdził się w duecie joanna z lnem b/s i balsam nivea do farbowanych b/s

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20947480]mhm, przegapilam Twoj wpis
ale roznica pomiedzy tymi a poprzednimi fotkami
za pielegnacje
ladne i zadbane masz kudelki
pierwsza fotka Twojego pierwszego dziennikowego wpisu przypomina mojego puchacza z poczatku tego roku
[/QUOTE]
dziękuję
mój puchacz na szczęście odszedł w niepamięć już kilka lat temu, nie rozumiem dlaczego wcześniej nie zauważyłam, że coś jest z nimi nie tak....
mhm_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 13:58   #22264
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
fakt ze sprezyna jest i jest taka jak Eloe lubi - miesista
podobnie zakrętasek na grzywce

Yasmin możliwe, że balsam zareagował z keratyną. Poza tym on po jakimś czasie zaczyna się dziwnie zachowywać.
Przedobrzyć jest łatwo , ale z czasem sama się nauczysz, ile dokładnie potrzeba czasu na Twoją stylizację.
Cytat:
Nie może to być bardziej proste??? zabiłaś mnie teraz
jak pisała Nava: to proste jak nasze włosy
Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
tak, właśnie zrobię a z aloesem mam tylko mypę, nie za słaba jak na odżywkę?
Jak na odżywkę na co dzień może być, jednak na dobre, treściwe odzywianie jest za słaba Możesz dodać nieco oleju.

Cytat:
u mnie po nałożeniu odżwyki po chwili ugniatania, właściwie odciskania wody są najmocniej skręcone. Prostują się gdy swobodnie wiszą i sobie schną
Możliwe, że potrzeba im szybszego schnięcia, by utrzymać skręt. Suszarka by sie przydała
albo dłuższe ręcznikowanie.
Cytat:
bo chętnie bym obcięła cały rudy, farbowany włos. Po miesiącu nowej pielęgnacji włosy te bez farby już wyglądały pięknie, a te farbowane się brzydko wywijają. Ale chyba masz rację, będę obcinała stopniowo.
Ja tak postąpiłam i na dziś mam reszteczki rozjaśnianych końcówek. Reszta to moje własne Tylko o długość nie powalczyłam - liczyły się zdrowe włosy (i nadal się liczą )
Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
dlatego też nie używam perłowych bo wiem, że nic ciekawego
A ja Cię zrozumiałam, ze one własnie najlepiej Ci służyły
Cytat:
ale teraz mam taki wybór jak nigdy, aż nie wiem, z czym się udać do łazienki
zacznij sie przyzwyczajać

Madamoiselle warto poczytać FAQ - znajdziesz tam większość odpowiedzi na swoje pytania.

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
wlosy upinam z bokow malymi zabkami (slynny irokez Eloe), po 3 z kazdej strony, jakos obleci
Właśnie fajnie wygląda ta fryzurka Tak się zastanawiałam, czy to podpięcie, czy tak pociachałaś z płetwami a'la Lihmal
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Nie pisałam, bo przez kilka dni byłam odcięta od internetu
cieszę się, że już jesteś.
Cytat:
składniki należy ze sobą zmiksować, najlepiej blenderem, na gładką masę. Inaczej we włosach mogą pozostać drobiny awokado (tak samo jest z bananami)
O tak... A wymyć kawałeczki awokado z włosów jeszcze trudniej niż bananka .
Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Nie mogę
na wątku walka o zdrowe i piękne włosy dziewczyny się zachwycają naszym żelem lnianym i nakładają go jako maskę, "stwierdziłam, że położę sobie na włosy. Nazwałam to - żel z siemienia lnianego" myślą że Amerykę odkryły a kręconowłose dawno już to znają tylko nakładamy jako żel a nie maskę
Uświadom koleżanki

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 14:06   #22265
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Uświadom koleżanki
Już to dawno z wielką satysfakcją uczyniłam

Stary 2010-07-27, 14:22   #22266
Eloe77

Mhm_ Twoje włosy przypominają mi moje Nieposłuszeństwo na 102 Tu lok, tam korkociąg, tam fala - sama radość Cięcie się przyda - podkreśli loki.
Ale bardzo Ci urosły
Cytat:
Brawo za determinację i konsekwencję Oby i mi jej starczyło w powrocie do naturalnego koloru

Cytat:
Ktoś z naszego wątku też używał żelu jako maski, ale nie pamiętam kto. Swoją drogą, dawno nie gotowałam. Niech mnie ktoś pogoni za lenistwo

Cytat:
ja też dawno nie gotowałam, chyba się zabiorę dzisiaj

Cytat:
Szamponetkom mówię dla mnie to to samo co farby
Swego czasu farbowałam szamponetką i efekt był lepszy niż po farbie (w sensie braku zniszczeń). Konkretnie szamponetka Mariona poszła w ruch.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-07-27 o 14:42
Stary 2010-07-27, 14:38   #22267
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Dzisiaj gotuję bo jakoś nie uśmiecha mi sie chodzić z tasaczkiem w głowie w głowie to jeszcze pół biedy ale we włosach oj nie

Cytat:
Swego czasu farbowałam szamponetką i efekt był lepszy niż po farbie (w sensie braku zniszczeń). Konkretnie szamponetka Mariona poszła w ruch.
jakoś nie wierzę szamponetkom już wolę moja delię Po prostu teraz dam im odpocząć na jakiś czas od koloryzacji czymkolwiek muszę wkońcu zobaczyć jaki mam naturalny kolor

Stary 2010-07-27, 14:44   #22268
Eloe77

Cytat:
Dzisiaj gotuję bo jakoś nie uśmiecha mi sie chodzić z tasaczkiem w głowie w głowie to jeszcze pół biedy ale we włosach oj nie

Też już zatęskniłam za lnem... Kto wie... może wyczaruję sobie emulsję humektantową. W końcu nie ma upałów i można znów się bawić w kuchni
Tylko kota nadal brak

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-27, 14:47   #22269
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Też już zatęskniłam za lnem... Kto wie... może wyczaruję sobie emulsję humektantową. W końcu nie ma upałów i można znów się bawić w kuchni
Tylko kota nadal brak
tak ja dziś zrobię żel, moje błyskawiczne ciasto i zupę brokułową
a jeśli chcesz Kota to moja psiapsióła odstąpi swojego Ahmeda - uwaga zostawia ładunki

Stary 2010-07-27, 14:54   #22270
Pinsleepe
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20958349]pieluszki
nie paraduje z pielucha na glowie po miescie (jeszcze... ) a ze mieszkam sama wiec nikt mnie nie oglada

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

ja to zrobie z checia

co do avocado- nie polecam (to samo dotyczy banana) ciezko wyplukac [/QUOTE]

Dziękuję Tobie, jak i Eloe, za motywacyjnego tasaczka
Mieszkasz sama-ale zazdroszczę Ja własnie czekam, aż będę mogła sobie poparadować w moim seksi holenderskim czepku, ale Poczta Polska oczywiście się nie spieszy

Inforumuję, że właśnie sprawdziłam i na doz-ie znów jest dostępny żel aloesowy z Gorvity
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 15:27   #22271
Cocaine essence
Zakorzenienie

Cytat:
Smerfie - co za mocny skręt!

Rybiorko -
Ale muszę Ci powiedzieć, że podziwiam Cię za tę męską (Syrenko - mam zagwozdkę feministyczno-językową ) decyzję. Widzę, że jak coś Ci nie pasuje, nie boisz się drastycznych rozwiązań i działasz. Mi czegoś takiego brakuje w postępowaniu w moimi włosami.
W każdym razie jestem pewna, że jak włosy odrosną, będą boskie. Sprężyna mówi sama za siebie

Dużo w procesie stylizacji zależy od podatności włosa na skręt. Taka np. Nava nie musi robić nic, a i tak ma sprężyny Smerf, jak widziałyśmy, też ma mocny skręt z definicji. A np. ja muszę się namęczyć.
Kurcze, muszę sprawdzić, jak wyglądałyby moje włosy bez żadnej stylizacji, bo już nie pamiętam

Składnik teoretycznie myjący w odżywkach jest wysoko, więc powinna się nadawać, ale z drugiej strony tych mlecznych protein jest też sporo, więc musisz uważać i uważnie obserwować włosy, czy nie ma objawów obciążenia. Ewentualnie używać tej odżywki przy co którymś myciu, a nie każdorazowo.

Cocaine essence - możesz mi zdradzić, czy masz z tyłu wycieniowane włosy na długości? W sensie, osobną warstwę?
I zapraszamy do wątku, włoskie odpowiednio pielęgnowane będą piękne Popieram Ewelkę, że na początek przydałoby się małe cięcie.
Kiedyś miałam włosy wycieniowane, właśnie wtedy widoczne były 2 warstwy-ta górna i niżej,,ogonek" przy prostowaniu włosów efekt był fajny, teraz włosy sporo odrosły,ale zarys starej fryzury pozostał.
Uważacie , że powinnam uciąć je na prosto? Żeby tych ostatnich loczków nie było?

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
ładne przypominaja mi moje przy tej dlugosci, ale mi sie taki efekt nie podobal, ja musze miec na glowie duzo,i duża objetosc

radzilabym podciac te konce bo z tylu to tak smetnie wygladaja, a w Twoim przypadku 5 cm roznicy nie zrobi, a wloski szybko odrosna no i wygladaj troche na suche... mysle ze pianka ukrywa ich prawdziwy stan, jakby sie zachowaly gdybys nie nalozyla nic po myciu??

czytaj czytaj mysle, ze pianka sprawia, ze nie wygladaja źle, ale jednak widac troche puszku, skret hmm troche obcizony jak dla mnie. Pianke rzuc w kat, kup jakas fajna maske, odzywke, jestem ciekawa jak zachowaja sie bez pianki

bo widze w nich duzy potencjal
Ja jestem drobna, mam małą buzię, dlatego takie wielkie objętościowo loki chyba by mnie przytłoczyły , najpierw byłyby włosy , a potem ja

Gdybym nie nałożyła nic, to bardziej by się puszyły, kiedyś używałam jedwabiu do włosów i wtedy były właśnie takie o jakich mówisz-duuuże objętościowo.

Cocaine essence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 15:37   #22272
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Cocaine essence Pokaż wiadomość
Kiedyś miałam włosy wycieniowane, właśnie wtedy widoczne były 2 warstwy-ta górna i niżej,,ogonek" przy prostowaniu włosów efekt był fajny, teraz włosy sporo odrosły,ale zarys starej fryzury pozostał.
Uważacie , że powinnam uciąć je na prosto? Żeby tych ostatnich loczków nie było?
nie musisz ich obcinać, ja też mam taką fryzurę też niedawno wyglądały podobnie do twoich że ta dolna warstwa była cieńsza i "prześwitywała" ale odrosły trochę i jest ok podetnij jakieś 5 cm i będzie dobrze

Cytat:
Ja jestem drobna, mam małą buzię, dlatego takie wielkie objętościowo loki chyba by mnie przytłoczyły , najpierw byłyby włosy , a potem ja

Gdybym nie nałożyła nic, to bardziej by się puszyły, kiedyś używałam jedwabiu do włosów i wtedy były właśnie takie o jakich mówisz-duuuże objętościowo.
ja też mam drobną twarz ale mi się podobają loczki z dużą objętością
spróbuj oleju kokosowego zamiast jedwabiu do wykończenia fryzury (kilka kropelek rozetrzeć na suchych lub mokrych włosach)

Stary 2010-07-27, 16:18   #22273
Cocaine essence
Zakorzenienie

Cytat:
nie musisz ich obcinać, ja też mam taką fryzurę też niedawno wyglądały podobnie do twoich że ta dolna warstwa była cieńsza i "prześwitywała" ale odrosły trochę i jest ok podetnij jakieś 5 cm i będzie dobrze

ja też mam drobną twarz ale mi się podobają loczki z dużą objętością
spróbuj oleju kokosowego zamiast jedwabiu do wykończenia fryzury (kilka kropelek rozetrzeć na suchych lub mokrych włosach)
Dziękuję, na pewno spróbuję

Cocaine essence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 16:21   #22274
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tak postąpiłam i na dziś mam reszteczki rozjaśnianych końcówek. Reszta to moje własne Tylko o długość nie powalczyłam - liczyły się zdrowe włosy (i nadal się liczą )
zacznij sie przyzwyczajać
Eloe - dawno zdjec nie bylo

co do kremowych szamponow - mi tez one zawsze najbatdziej sluzyly

dziewczyny - przeterminowala mi sie keratyna wlasnie zauwazylam, ze byla do czerwca, ale trzymalam ja non stop w lodowce, wytracil sie osad. mozna uzywac czy wywalic?
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 17:00   #22275
malgosia86
Zadomowienie

Pinsleepe Nie wiem, jakie są proporcje w tej masce - autorka nic na ten temat nie pisze. Podejrzewam że bazą jest odżywka (lub majonez), awokado - pewnie ma być całe dodane, a reszta według uznania.

Co do problemów ze zmywaniem awokado, to myślę, że takiego potraktowanego blenderem nie będzie się trudno pozbyć z włosów.
Pamiętam, jak było mi ciężko wypłukać banana z maski, którego tylko rozgniotłam widelcem. Natomiast msk3 (jeśli dobrze pamiętam) użyła blendera do maski z bananem i nie miała problemów z usunięciem go z włosów.

Ja mam ochotę na maskę z jabłkami, bo mam ich pod dostatkiem. Trudno jest znaleźć jakiekolwiek informacje o stosowaniu jabłek na włosy (poza octem jabłkowym oczywiście).
Jedynie to znalazłam:
http://www.laboratoriumurody.pl/foru...zes,t1283.html
A tu jest poprawny link do artykułu na temat produkcji ekstraktu z jabłek:
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/200...14_Kosmala.pdf
Nie bardzo mi się podoba ten sposób produkcji, bo jeśli dobrze zrozumiałam, to dodaje się do skórki z jabłka etanolu.
Ja raczej myślałam o tym, że zmiksować blenderem jabłka z miodem

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 17:10   #22276
Konto usunięte

Cytat:
Ja raczej myślałam o tym, że zmiksować blenderem jabłka z miodem
tak tak i zjesc
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 17:58   #22277
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
podobnie zakrętasek na grzywce
grzywka jest najladniejsza, kreci sie bez niczego sama
Cytat:
Właśnie fajnie wygląda ta fryzurka Tak się zastanawiałam, czy to podpięcie, czy tak pociachałaś z płetwami a'la Lihmal
obawiam sie ze troche to przypomina Lihmala nie zdecydowalam sie ciac super krotko bo jak pisalam zle sie czuje w takich, dlatego obcielam najbardziej krotko akceptowalnie, ale i tak jest sporo do obciecia jeszcze, te zniszczone nie chca wspolpracowac, najbardziej zniszczona byla gora wiec ona zostalala najbardziej obciachana, dol jest za ucho
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 18:35   #22278
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję Tobie, jak i Eloe, za motywacyjnego tasaczka
Mieszkasz sama-ale zazdroszczę Ja własnie czekam, aż będę mogła sobie poparadować w moim seksi holenderskim czepku, ale Poczta Polska oczywiście się nie spieszy
mieszkanie samemu ma swoje plusy i malutkie minusy
kurcze... mam nadzieje ze zadna baba z poczty sie nie zainteresowala seksi czepkiem
Stary 2010-07-27, 19:06   #22279
gubis
Rozeznanie

Rybiorku, a mi sie bardzo podoba Twoja nowa fryzura nie widzę buzi, ale wyobraźnia podpowiada mi, że wyglądasz bardzo uroczo

Smerf, tekst endo hardkorem.....

próbowałam wczoraj dulgona z oliwką do mycia. mam pewne podejrzenia, że dzisiejsze smęty obciążone to jego sprawka, ale... muszę mu oddać honor, bo włosy są mega miękkie i śliskie w dotyku.
Stary 2010-07-27, 19:23   #22280
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
Rybiorku, a mi sie bardzo podoba Twoja nowa fryzura nie widzę buzi, ale wyobraźnia podpowiada mi, że wyglądasz bardzo uroczo

Smerf, tekst endo hardkorem.....

próbowałam wczoraj dulgona z oliwką do mycia. mam pewne podejrzenia, że dzisiejsze smęty obciążone to jego sprawka, ale... muszę mu oddać honor, bo włosy są mega miękkie i śliskie w dotyku.
gubis, co to jest
aa- znalazlam

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-07-27 o 19:26
Stary 2010-07-27, 19:32   #22281
gubis
Rozeznanie

właściwie to się zastanawiam, czy to możliwe, że odżywka do mycia obciążyła...

ostatnio miałam problem z przesuszonymi włosami, nie dramatycznie, ale były niefajne. po tym wczorajszym myci jak ręką odjął, ale wyglądałam.... trochę dwuwymiarowo
Stary 2010-07-27, 19:51   #22282
Konto usunięte

a czy zel lniany jest humektantem, amolientem, czy ani jednym ani drugim

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:

ostatnio miałam problem z przesuszonymi włosami, nie dramatycznie, ale były niefajne. po tym wczorajszym myci jak ręką odjął, ale wyglądałam.... trochę dwuwymiarowo
dobre!
Stary 2010-07-27, 19:58   #22283
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki
Ja bym troszkę podcięła, bo te końcówki takie rzadkie się wydają.

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
dziewczyny - przeterminowala mi sie keratyna wlasnie zauwazylam, ze byla do czerwca, ale trzymalam ja non stop w lodowce, wytracil sie osad. mozna uzywac czy wywalic?
Jeśli wytrącił się osad - ja bym wywaliła. Proteiny się bardzo szybko psują i z definicji trzeba je trzymać w lodówce, więc nie sądzę, żeby to przedłużyło jej przydatność.
Zawsze możesz jeszcze napisać do sklepu, w którym kupiłaś i upewnić się.

Cytat:
Oczywiście, a dlaczego nie? Przecież to w sumie to samo, jakbyś nałożyła ja na włosy jako zwykłą odżywkę.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20967643]a czy zel lniany jest humektantem, amolientem, czy ani jednym ani drugim [/QUOTE]
Ja bym stawiała na emolient, bo z tego, co wiem, jego działanie opiera się na kwasach tłuszczowych. Ale pewna nie jestem. W sumie ciekawe pytanie

Małgosiu, fajnie, że wróciłaś

Edytowane przez jumaatt
Czas edycji: 2010-07-27 o 20:01 Powód: dopisek
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 19:59   #22284
Konto usunięte

Malgosiu, widzialam Twoja dzisiejsza maske: jablko+marchew+miod
szkoda ze nie dodalas smietanki
Stary 2010-07-27, 19:59   #22285
gubis
Rozeznanie

emolientem raczej nie, kojarzy mi się bardziej z nawilżaczem.

zobaczymy co włosy powiedzą jutro....

użyłam dziś próbek lavery - szamponu pomarańczowego i muszę stwierdzić, że 'delikatne' szampony bardziej plącza mi włosy niż te ze slesem. odżywka pomogła i zapach boski, ale przeczesywanie włosów palcami było koszmarem, nie znosze tego uczucia
Stary 2010-07-27, 20:35   #22286
jumaatt
Rozeznanie

Dziewczyny, ostatnio pojawił się temat mieszania ze sobą odżywek do włosów.
Znalazłam ciekawy artykuł na temat miksowania ze sobą różnych kosmetyków do włosów, jeśli ktoś jest zainteresowany - jest w tłumaczeniach zagranicznych artykułów
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 20:56   #22287
malgosia86
Zadomowienie

Eloe77, jumaatt
Brakowało mi Was
Mam nadzieję, że już więcej się taka sytuacja nie zdarzy

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20967925]Malgosiu, widzialam Twoja dzisiejsza maske: jablko+marchew+miod
szkoda ze nie dodalas smietanki [/QUOTE]
Mogłam dać mleko, ale nie chciałam, bo ostatnio zupełnie nie sprawdził się na moich włosach jogurt naturalny. Także myślę, że jeżeli włosy potrzebują protein, to raczej nie tych z przetworów mlecznych.

Teraz czekam na efekty maski, ale myślę, że będzie dobrze

Wiedziałyście, że protein można włosom dostarczyć z żelatyny?
Już sobie robiłam taką mieszankę, ale nie potrafiłam jej położyć na włosy, bo to była żelatyna z przyprawami (tylko taką miałam w domu). Zapach taki że

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 21:31   #22288
Konto usunięte

Cytat:
zobaczymy co włosy powiedzą jutro....
o tak zeby one tak mowic umialy, wreszcie wyszeptalyby tajemnice co lubia a czego nie, ale byloby latwiej
Stary 2010-07-27, 21:39   #22289
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Moja mama do dziś ma pantene pro-v 2w1 i czasami go używałam (chociaż zawsze z odżywką, chyba od 10 r. ż. stosuję jakieś i dziękuję mamie za dość wczesne uświadomienie ) a on pewnie dużo różnych rzeczy w sobie ma, więc nie plątał mi włosów. A ostatnio wsadziłam mordkę do jajecznego Joanny i trochę watowate włosy po nim były, a wczoraj po barwie skrzypiały jak świeży śnieg ale na szamponach średnio się znam bo z 2 lata, jeśli nie 3 nawet, myję odżywkami.

Cytat:
jakoś nie wierzę szamponetkom już wolę moja delię Po prostu teraz dam im odpocząć na jakiś czas od koloryzacji czymkolwiek muszę wkońcu zobaczyć jaki mam naturalny kolor
raz mnie skusiła ta delia ale po pierwszym myciu zeszła cała a szukałam alternatywy dla normalnej farby, miałam mały odrost i trochę wyblakłe włosy wtedy. A szkoda.

Cytat:
tak ja dziś zrobię żel, moje błyskawiczne ciasto i zupę brokułową
ech, kuchareczka mnie dla siebie samej nie chce się gotować ale jak już wchodzę do kuchni to też żel, krówki, ciasto, ciasteczka... robię wszystko po kolei a potem kombinuję, komu to oddać

malgosia86, jestem pod wrażeniem Twoich eksperymentów ostatnio myślałam nad zakupem jakiegoś blendera a dodatkowo wizja konstruowania wymyślnych maseczek... chyba jednak go kupię
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-27, 21:57   #22290
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
kombinacje...Takie życie z kręciołem
fajnie

Cytat:
Mam tak samo. Wydaje mi się, że to cena długich włosów, które się siłą rzecze rozprostowują pod swoim ciężarem.
U mnie pomaga żel - od razu usztywnia pierwotny kształt loka. No ale wiadomo, ma przy tym swoje wady.
muszę przetestować opcję z żelem na mokre włosy, zwykle dodaje już na prawie wyschnięte, a najczęściej tylko na drugi dzień do reanimacji

Cytat:
podaję obiecaną wcześnie maskę proteinowo - nawilżającą:
apetyczna, uwielbiam awokado w sałatce, może spróbuje na włoski

Cytat:
Przedobrzyć jest łatwo , ale z czasem sama się nauczysz, ile dokładnie potrzeba czasu na Twoją stylizację.
dziś było o wiele krócej i bałagan na głowie mniejszy
Cytat:
Jak na odżywkę na co dzień może być, jednak na dobre, treściwe odzywianie jest za słaba Możesz dodać nieco oleju.
dzięki za wskazówki, mypa na 10 minut rano poszła na włosy solo, niestety znowu mam jakieś niedopłukane włosy, jednak obstawiam winną wodę (nadal ma dziwną barwę)

Cytat:
Możliwe, że potrzeba im szybszego schnięcia, by utrzymać skręt. Suszarka by sie przydała
albo dłuższe ręcznikowanie.
suszarka zadziałała dzisiaj
na dowód zdjęcia z poranka
wiem, że włosom do ideału brakuje dużo, ale i tak podobają mi się
nie ma dziś bałaganu, skręt bardziej widoczny i co najciekawsze kręcą się od samej góry
na pierwszym zdjęciu te krótkie nijakie włosy to moja prawie prosta grzywka chociaż jakiś lok tam się dziś pojawił

Cytat:
zazdroszczę, osobiście boję się aż tak drastycznego cięcia, postanowiłam jednak robić to stopniowo

chciałam Was jeszcze zapytać o to ciachanie... otóż ostatni raz jak byłam u fryzjera to chłopak który mnie obcinał brał pasma włosów i skręcał je wokół własnej osi a potem tak jakby strzępił końcówki. Jak ja mam teraz je sama podciąć, w ten sam sposób?

Cytat:
Dziewczyny, ostatnio pojawił się temat mieszania ze sobą odżywek do włosów.
Znalazłam ciekawy artykuł na temat miksowania ze sobą różnych kosmetyków do włosów, jeśli ktoś jest zainteresowany - jest w tłumaczeniach zagranicznych artykułów
super

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-07-27 o 22:39
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości