Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 763 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-10, 20:47   #22861
Rockbunny
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

pseudofeministko, ta ilość jest jak najbardziej ok :} Polecam olej kokosowy nakładać jednak przed myciem na pare h, lub na całą noc jeżeli myjesz włosy rano. No i raczej trzeba zmyć go odżywką, zwłaszcza jak nałożyłaś też na skalp
pielęgnuję loki wg CG
nie farbuję
jem mało a często
hulam hopem
IM MNIEJ TYM LEPIEJ, działa na wszystko!
Rockbunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 20:55   #22862
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Anka.d szczerze mówiąc, nie wiedziałam o tym ;o póki co nie zauważyłam spowolnienia wzrostu włosów, a odzywki używam dość długo by móc to stwierdzić, tak odżywka ratuje mnie jak potrzebuję ładnego skrętu

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 20:58   #22863
anka.d
Wtajemniczenie

pseudofeministka - czemu olej po myciu i odzywianiu? lepiej byłoby po, teraz bedziesz musiała znowu myć (przynajmniej odżywką).

rockbunny - super włoski. przypominają mi msk3
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 21:10   #22864
pseudofeministka
Zakorzenienie

Nie wiem czemu z tym olejowaniem tak na opak troche zrobilam;d W sumie nawet duzo go nalozylam,wiec nie wiem czy zdolam go zmyc sama emulsja glorii. A moge uzyc jeszcze raz tego szamponu z slsem?

Niebawem bede miec wiecej czasu wiec poczytam bloga malgosi86 i te artykuly ktore tutaj sa, bo mimo,ze wszystko jest naprawde uporzadkowane, jest tego po prostu duzo i ciezko zapamietac.
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 21:23   #22865
Paulinka675
Zakorzenienie

ja to dopiero mam kryzys

dzisiaj poszłam do JLD na koloryzację, żeby przyciemnić włosy na naturalny i skończyć z farbowaniem.
po skończonym zabiegu dowiedziałam się, że te farby (majirel) bardzo szybko sie spierają(ostatnim razem kolor się sprał po miesiącu, myślałam że to dlatego bo mam bardzo jasne włosy), wkurzyłam się i to bardzo, bo zapłaciłam 220zł(!)

kolejna sprawa, wyprostowała mi włosy na szczotce (stwierdziłam, że nie będą mi potrafili zrobić ładnych loków więc nie chciałam stamtąd wyjść jak czupiradło)

dopiero na wyprostowanych włosach widac było jak bardzo sa zniszczone, mam około 10-15 włosów zdrowych, reszta w stanie opłakanym. jak mam loki sprawa wygląda dużo lepiej, za to mam wrażenie, że ja dużo lepiej wyglądam w prostych na szczęście Tż mi kategorycznie zabrania prostować i mówi, że loczki sa ładne

mam wrażenie, że te wszystkie specyfiki do pielęgnacji nic nie dają
ale w sumie dałam włosom do wiwatu rozjaśniając je w kwietniu

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 21:35   #22866
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
A nafta? Można prosić o jakieś informacje w temacie?
Nafta to tak samo jak parafina mieszanka węglowodorów. Zwolennicy zakazu używania ropy naftowej twierdzą, że hamuje ona proces złuszczania się naskórka i sprzyja przedwczesnemu starzeniu, i że substancje zanieczyszczające powstałe w procesie fabrykacji są, z całym prawdopodobieństwem, niebezpieczne dla zdrowia.
Naukowcy zgodnie twierdzą, że nafta jest skutecznym nawilżaczem ochronnym – tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci ze skóry i chroni ją przed szkodliwym działaniem pierwiastków zewnętrznych. Należy zastanowić się, jakie jest źródło nafty, jak powstaje i czy zmiana płynu do mycia ciała ma sens: nafta nieoczyszczona zawiera paliwo naturalne, benzynę, benzen, kerozynę, paliwo diesel i substancje smoliste. W procesie oczyszczania, gdy różne ciężkości między komponentami oddzielają się od siebie producenci tworzą różne produkty końcowe nafty, takie jak nafta oczyszczona przeznaczona do użytku w medycynie czy produktach pielęgnacyjnych. Dyskusja na temat bezpiecznego wpływu ropy naftowej na skórę dotyczy właśnie tego procesu, ponieważ podejrzewa się, że toksyczne substancje zanieczyszczające mogą przenikać do nafty. Nie jestem do końca zwolenniczką nafty, bo można bardzo łatwo podrażnić skórę i wtedy łuszczenie na maxa+bardzo łatwo poparzyć skórę glowy /łagodzi się to -przepis podstawowy-naparem z fiołka trójbarwnego czyli zwykłego bratka i rumianku - ja dodawałam też nagietek,, ale warunek nagietka nie stosuje się wiosną i latem ze względu na możliwość podrażnienia posłonecznego/. Działanie nafty polega wlaśnie na podrażnieniu cebulek. Często dodaje się do niej dodatki w formie witamin /łatwo się rozpuszczają w nafcie i dzięki temu podobno są lepiej przyswajalne, choć osobiście mam obiekcje czy można reanimować z zewnątrz martwy włos, wolę witaminy i składniki odżywcze stosowane wewnętrznie/. Kolejna rzecz ważna przy nafcie-wciera się ją we włosy /nigdy w skalp/ i nie zostawia na dłużej niż 50 minut /przy wrażliwej skórze skalpu na max 20min/ właśnie ze względu na ryzyko podrażnień, zresztą najczęściej i tak skalp swędzi, co można załagodzić podaną wyżej płukanką. Summa sumarum wolę parafinę, jest bezpieczniejsza.
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 21:43   #22867
anka.d
Wtajemniczenie

paulinka - bylas na koloryzacji, a koncowek nie podcielas? jak sa bardzo zniszczone to nic nie pomoże, tylko nożyczki...
Stary 2010-08-10, 21:45   #22868
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Dziewczyny, muszę się pochwalić, że przekonałam koleżankę, która ma kręcone włosy, żeby przestała je prostować i zaczęła o nie dbać, jak należy

Stary 2010-08-10, 21:53   #22869
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
paulinka - bylas na koloryzacji, a koncowek nie podcielas? jak sa bardzo zniszczone to nic nie pomoże, tylko nożyczki...
zależy mi na długości, bo jak się skręcają to robią się krótkie jakbym skróciła to w ruch by poszła prostownica

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2010-08-10, 22:07   #22870
anka.d
Wtajemniczenie

ale to bledne kolo - zniszczenie postepuje do góry włosa. w ten sposob nigdy nie zapuscisz zdrowych włosów. ale to twoja decyzja...
Stary 2010-08-10, 22:39   #22871
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Eloe Bierz Ankę na miasto!! Te włosy nie mogą się dziś zmarnować w domu
popieram Anka- jest sie czym chwalic, szkoda takie piekne wlosiska w domu przetrzymywac
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 22:56   #22872
karolca
Zakorzenienie

mam do was małe pytanie.
Czym i jak zabezpieczyć włosy przed pójsciem na basen (a co za tym idzie chlorowaną wodą i lateksowo-silikonowym czepkiem) ?

a wax na suche włosy więcej nie pójdzie. Nie dość, że mało wydajny, to jeszcze włosy wyglądały, jakbym ich nie myła. ale dłużej pachniały

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
zależy mi na długości, bo jak się skręcają to robią się krótkie jakbym skróciła to w ruch by poszła prostownica
ja swoje włosy zapuszczam od 6 lat. Były lekko za ramiona w stanie mokrym i wyprostowanym, obecnie są kilka cm przed pasem. średnio co 3 miesiące podcinam zniszcozne i przesuszone końcówki, zazwyczaj około 3 cm, czasem więcej, czasem mniej, zalezy od kondycji włosa i tego, jak bardzo chcę je wycieniować. W stanie skręconym sięgają ramion i połowy łopatek, tak więc nadal, pomimo obciążenia długością, tracą prawie połowę.
Dodatkowo, długi włos kręci się słabiej (chyba, że masz bardzo silny skręt). Gdyby nie to, że zapuszczanie włosów tyle trwało, i podobają mi sie długie włosy, na pewno bym ścięła dla tych cudnych sprężynek

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 08:51   #22873
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
mam do was małe pytanie.
Czym i jak zabezpieczyć włosy przed pójsciem na basen (a co za tym idzie chlorowaną wodą i lateksowo-silikonowym czepkiem) ?

a wax na suche włosy więcej nie pójdzie. Nie dość, że mało wydajny, to jeszcze włosy wyglądały, jakbym ich nie myła. ale dłużej pachniały
karolca, zajrzyj
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=26
dlaczego nalozylas wax na suche?
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 09:25   #22874
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

ja swoje włosy zapuszczam od 6 lat. Były lekko za ramiona w stanie mokrym i wyprostowanym, obecnie są kilka cm przed pasem. średnio co 3 miesiące podcinam zniszcozne i przesuszone końcówki, zazwyczaj około 3 cm, czasem więcej, czasem mniej, zalezy od kondycji włosa i tego, jak bardzo chcę je wycieniować. W stanie skręconym sięgają ramion i połowy łopatek, tak więc nadal, pomimo obciążenia długością, tracą prawie połowę.
Dodatkowo, długi włos kręci się słabiej (chyba, że masz bardzo silny skręt). Gdyby nie to, że zapuszczanie włosów tyle trwało, i podobają mi sie długie włosy, na pewno bym ścięła dla tych cudnych sprężynek
mi włosy jakoś wolno rosną, jakbym obcinała tak często i tyle cm to by poszło wszystko co zapuściłam. na skręt nie narzekam, bo podoba mi się tak jak jest, a od góry mi się słabiej kręcą i na grzywie długości ok 20 cm słabo się skręcają końcówki wręcz są proste.

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-08-11, 09:38   #22875
baybe3
Rozeznanie

Cytat:
przy okazji - musze sie pochwalić. dzisiejszy efekt na moich włosach jest doskonały, aż szkoda, ze nigdzie nie wychodze
.

cudowne włoski
baybe3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 11:21   #22876
pseudofeministka
Zakorzenienie

Dziewczyny jakie mialyscie rezultaty po waszym "pierwszym razie" z metoda CG? U mnie w sumie nadal widac sianowatosc,matowosc i suchosc wlosow, ale juz nie do tego stopnia, mam wrazenie,ze skret bardziej sie wydobyl i co najwazniejsze wlosy sa przyklapniete w tym sensie,ze az tak sie mega mocno juz nie odbijaja od glowy(na szczescie), nie ma efektu "Lwicy Elzy" hehe, wiec to dobry znak bo jak bede miala takie wlosy to nie bede uzywac ani prostownicy ani lokowki, wiec wyjde zblednego kola;P
Stary 2010-08-11, 11:37   #22877
asia093
Raczkowanie

Buu dziewczyny ja już nie wiem co robić... Mam strasznie strzasznie suche loki na wierzchu. Bo te pod spodem są ładne, nawilżone i co najlepsze układaja się w fale. Te z wierzchu puszą sie elektryzują i wyglądaja jakbym przez ok 4 lata urzywała taniej prostownicy za 20 zł!!!!
Ale ja 1 w życiu prostowałam włosy, suszarki nie używam, kilka razy myłam w goracej wodzie (mieszkam w internacuie a tam nie ma regulacji wody) ale przedtem były takie same!! Wszystko zaczeło się kiedy w wieku 12 lat (teraz mam 17) obcięłam moje długie fale. Włosy zaczęły się puszyć kręcic i być suche. Kilka razy do tej pory obcinałam końcówki ale włosy robiły się coraz gorsze!!! Myję włosy mnetodą CG szamponem yungiem do tego odrzywka garniera z avocado i jkimś tam mleczkiem, maseczka waxa do włosów ciemnych i nafta kosmetyczna. Robię tak od ok 2 tygodni. Wiem ze od razu nie ma super efektów ale mam juz dosc tych włosów. Przy twarzy włosy ktęcą sie w duże loki, na czubku mam afro a pod spodem fale. MASAKRA!!!! Bynajmniej znalazłam sposób aby włosy układały sie w fale (trochę zaprzeczę metodzie CG) :
Wieczorem suche włosy rozczesuje (mam wtedy niezłą szopę. Rodzinka aż się mnie przestraszyła xD) i spinam włosy w ciasny kok - rożek. Rano je rozpuszczam i są nawet nawet. Tylko strasznie się elektryzują i odstaje kilka włosów - wysuszenie...
Oczywiście przeczytałam wszystkie rady i linki w V części...
Czy uważacie, że odnowa biologiczna u fryzjera daje efekty? Widzialam w Kleopatrze ze robia taka na Loreale kreastense
troche sporo to koztuje weiec nie wiem czy sie zapisac

Edytowane przez asia093
Czas edycji: 2010-08-11 o 11:46
asia093 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 12:16   #22878
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie mialyscie rezultaty po waszym "pierwszym razie" z metoda CG? U mnie w sumie nadal widac sianowatosc,matowosc i suchosc wlosow, ale juz nie do tego stopnia, mam wrazenie,ze skret bardziej sie wydobyl i co najwazniejsze wlosy sa przyklapniete w tym sensie,ze az tak sie mega mocno juz nie odbijaja od glowy(na szczescie), nie ma efektu "Lwicy Elzy" hehe, wiec to dobry znak bo jak bede miala takie wlosy to nie bede uzywac ani prostownicy ani lokowki, wiec wyjde zblednego kola;P
Wiesz za pierwszym razem na spektakularne efekty raczej nie powino się nastawiać. Nie wiem co dokładnie użyłaś ale jeśli to co opisałaś wyżej to nie ma się co dziwić że efekt jest niezadowalający. Olej najlepiej nałożyc przed myciem szamponem no i jak myłaś szamponem to mycie odżywką możesz sobie odpuścić chyba że myjesz omo to wiadomo. Nie wiem jak u Ciebie ale mi maska Gloria zupełnie nic nie daje zero regeneracji więc ja bym ją sobie odpuściła i kupiła lepiej jakiś wax może ten z proteinami bo jeżli dobrze pamiętam to brak protein w Twojej pielęgnacji. Odżywka b/s na ociekające wodą włosy jak najbardziej ale trzeba uwżac by nie przesadzić! a oleju możesz uzyć na końcu jeśli widzisz że włosy są suchawe wcierasz w nie kropelkę kokosa i ugniatasz u mnie on się świetnie spisuje w takim momencie.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
Napisane przez asia093 Pokaż wiadomość
Buu dziewczyny ja już nie wiem co robić... Mam strasznie strzasznie suche loki na wierzchu. Bo te pod spodem są ładne, nawilżone i co najlepsze układaja się w fale. Te z wierzchu puszą sie elektryzują i wyglądaja jakbym przez ok 4 lata urzywała taniej prostownicy za 20 zł!!!!
Ale ja 1 w życiu prostowałam włosy, suszarki nie używam, kilka razy myłam w goracej wodzie (mieszkam w internacuie a tam nie ma regulacji wody) ale przedtem były takie same!! Wszystko zaczeło się kiedy w wieku 12 lat (teraz mam 17) obcięłam moje długie fale. Włosy zaczęły się puszyć kręcic i być suche. Kilka razy do tej pory obcinałam końcówki ale włosy robiły się coraz gorsze!!! Myję włosy mnetodą CG szamponem yungiem do tego odrzywka garniera z avocado i jkimś tam mleczkiem, maseczka waxa do włosów ciemnych i nafta kosmetyczna. Robię tak od ok 2 tygodni. Wiem ze od razu nie ma super efektów ale mam juz dosc tych włosów. Przy twarzy włosy ktęcą sie w duże loki, na czubku mam afro a pod spodem fale. MASAKRA!!!! Bynajmniej znalazłam sposób aby włosy układały sie w fale (trochę zaprzeczę metodzie CG) :
Wieczorem suche włosy rozczesuje (mam wtedy niezłą szopę. Rodzinka aż się mnie przestraszyła xD) i spinam włosy w ciasny kok - rożek. Rano je rozpuszczam i są nawet nawet. Tylko strasznie się elektryzują i odstaje kilka włosów - wysuszenie...
Oczywiście przeczytałam wszystkie rady i linki w V części...
Czy uważacie, że odnowa biologiczna u fryzjera daje efekty? Widzialam w Kleopatrze ze robia taka na Loreale kreastense
Hej nie rozumiem co znaczy że myjesz włosy metodą CG skoro używasz szamponu Young tak? Ma on zapewne SLS więc nie jest zgodny z CG może pomyliłaś CG z OMO? Lub nie myjesz szamponem Young a odżywką bo nie kumam Musisz postawić na nawilżenie włosów czy stosowałaś jakieś oleje? Odżywka Garnier jest ok zapewne chodzi Ci o tą z masłem karite tak? Zdajesz sobie sprawę że rozczesując je na sucho nieźle dajesz włosom popalić? Można je upiąć jak najbardziej w ananasa luźnego i rano po prostu zrobić "reanimację" i powinno być ok. Zewnętrzna warstwa pewnie się tak puszy bo jest rozczesywana na sucho i najbardziej narażona na wszelkie czynniki zewnętrzne spróbuj ją zregenerować jeżeli sie nie uda- będzie trzeba obciąć. O odnowie biologicznej nie słyszałam chodzi Ci o Loreal Kerastase? Ale raczej nie wierzę w takie cuda zapewne nakładają masę silikonów pod ciepłem choć oczywiście mogę się mylić. Byłam kilka razy na pielęgnacji włosów Goldwellem i efekt był do nastepnego mycia lub dwóch

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 12:21   #22879
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Hej dziewczyny Ja zażegnałam kryzys, wczoraj zdałam sobie sprawę, że wszystko po myciu robię źle i to dlatego się nie układały włosy- zawijałam w ręcznik i czesałam wilgotne włosy ;o teraz już tylko koszulka, a grzebień na ociekające wodą.
tak btw. Macie jakieś sposoby, żeby uchronić włosy przed słoną wodą? W piątek wybywam nad Morze Liguryjskie, no a słońce+słona woda=zabójstwo dla włosów

Stary 2010-08-11, 12:42   #22880
asia093
Raczkowanie

tk oczywiscie myje odrzywka yungiem

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Wiesz za pierwszym razem na spektakularne efekty raczej nie powino się nastawiać. Nie wiem co dokładnie użyłaś ale jeśli to co opisałaś wyżej to nie ma się co dziwić że efekt jest niezadowalający. Olej najlepiej nałożyc przed myciem szamponem no i jak myłaś szamponem to mycie odżywką możesz sobie odpuścić chyba że myjesz omo to wiadomo. Nie wiem jak u Ciebie ale mi maska Gloria zupełnie nic nie daje zero regeneracji więc ja bym ją sobie odpuściła i kupiła lepiej jakiś wax może ten z proteinami bo jeżli dobrze pamiętam to brak protein w Twojej pielęgnacji. Odżywka b/s na ociekające wodą włosy jak najbardziej ale trzeba uwżac by nie przesadzić! a oleju możesz uzyć na końcu jeśli widzisz że włosy są suchawe wcierasz w nie kropelkę kokosa i ugniatasz u mnie on się świetnie spisuje w takim momencie.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Hej nie rozumiem co znaczy że myjesz włosy metodą CG skoro używasz szamponu Young tak? Ma on zapewne SLS więc nie jest zgodny z CG może pomyliłaś CG z OMO? Lub nie myjesz szamponem Young a odżywką bo nie kumam Musisz postawić na nawilżenie włosów czy stosowałaś jakieś oleje? Odżywka Garnier jest ok zapewne chodzi Ci o tą z masłem karite tak? Zdajesz sobie sprawę że rozczesując je na sucho nieźle dajesz włosom popalić? Można je upiąć jak najbardziej w ananasa luźnego i rano po prostu zrobić "reanimację" i powinno być ok. Zewnętrzna warstwa pewnie się tak puszy bo jest rozczesywana na sucho i najbardziej narażona na wszelkie czynniki zewnętrzne spróbuj ją zregenerować jeżeli sie nie uda- będzie trzeba obciąć. O odnowie biologicznej nie słyszałam chodzi Ci o Loreal Kerastase? Ale raczej nie wierzę w takie cuda zapewne nakładają masę silikonów pod ciepłem choć oczywiście mogę się mylić. Byłam kilka razy na pielęgnacji włosów Goldwellem i efekt był do nastepnego mycia lub dwóch
Kurcze juz 3 razy starałam sie ściąć tą warstwę - efekt roslo to samo tylko 100x bardziej sie krecilo i puszylo
Stary 2010-08-11, 12:55   #22881
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
ja nie Eloe, ale.... keratyna hydrolizowana kosztuje niecale 3 zł. i jak pisalam (nie tylko ja) proteiny z jajka nic ci nie dadzą
Coś tam dadzą - efekt kondycjonujący Po wierzchu
A o tym, co to znaczy składnik kondycjonujący, pisała Syrenka w artykułach - to tak celem przypomnienia, jeśli ktoś zapomniał .
Cytat:
a trisiloxane to samo trisiloxane czy np. drometrizole trisiloxane? jesli to drugie to znalazlam ze to filtr uv (ale nie zgadzalo by sie jedno - to skladnik opatentowany przez l'oreal i stosowany w ich produktach, a goldwell z tego co sprawdzilam nie nalezy do tego koncernu) na temat zmywalnosci niestety nic nie znalazlam.
Właśnie tez znalazłam wyłącznie takie info, dlatego

Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Eloe Nie dzięki, coby nie zapeszyć
I jak loczki? Spisały się?
Cytat:
Boję się tylko, jak będą wyglądać moje włosy jak przyjdzie wrzesień- szkoła, a co za tym idzie, mycie włosów wieczorem
Do tego czasu minie już nieco zmienionej pielęgnacji i włosy zaczną inaczej reagować. Po kilku miesiącach od rozpoczęcia cg nie będziesz już miała tak dużych problemów z włosami (byle sumiennie i regularnie pielęgnować)/
Cytat:
Mydlarnia Wrocławska
Wita Stwosza 19/20
50-148 Wrocław
tel. +48 71 343 66 15
maja u siebie półprodukty ze sklepu zróbsobiekrem.pl - pewnie beda mieli keratyne
Ciekawe, czy już mają, bo gdy tam byłam, nei mieli. I narzut też był spory, więc stwierdziłam, ze zrobić zamówienie bardziej się opłaca.
Ale zajrzeć warto

Cytat:
przy okazji - musze sie pochwalić. dzisiejszy efekt na moich włosach jest doskonały, aż szkoda, ze nigdzie nie wychodze
WOW! Cudnie! Błyszczą - standard u Ciebie, ale ten skręt od nasady! Tego chyba jeszcze nie grali

Cytat:
John Frieda, Frizz Ease Locken Conditioner

Na swoje usprawiedliwienie powiem, że był na promocji
Ale taki bardzo silikonowy znowu nie jest, jeden cykliczny i jeden niezmywalny i jeden polyquat
I coś dla Ciebie - gliceryna na 3 miejscu w składzie
po Twoim Powalonam
Od gliceryny ofkors
Cytat:
Już dziś chyba nie zdążymy. Chyba że nad holenderskie, ode mnie to 2,5h drogi
W ramach odwiedzin wody byłam wczoraj nad Odrą na wysokości Mostów Warszawskich. Oder co prawda morzem nie pachni, ale odorek ma wodny Miałam nieco radości.
Cytat:
Eloe Bierz Ankę na miasto!! Te włosy nie mogą się dziś zmarnować w domu
Za późno się pochwaliła Na pewno zabrałabym ją ze sobą na spacerek po uroczych ulicach Wro (celem poszukiwania toalety - wczoraj na wagę złota była )

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 12:56   #22882
asia093
Raczkowanie

Cytat:

Kurcze juz 3 razy starałam sie ściąć tą warstwę - efekt roslo to samo tylko 100x bardziej sie krecilo i puszylo
a co do olei - jak w metodzie CG mam je zmywać?
Stary 2010-08-11, 12:58   #22883
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe Spisały się i to bardzo chyba 20 minut słuchałam zachwytów jakie to moje włosy teraz piękne, i mam oficjalny zakaz prostowania, pod groźbą wjazdu do domu i konfiskaty prostownicy

Stary 2010-08-11, 13:05   #22884
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia093 Pokaż wiadomość
a co do olei - jak w metodzie CG mam je zmywać?
my zmywamy odzywkami lub delikatnymi szamponami, w zaleznosci od wlosa, u mnie bez problemu oleje zmywaja sie odzywka, uzywam Joanne b/s z makiem i bawelna
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 13:18   #22885
paulownia
Zakorzenienie

Hej ja tylko na chwile. Mialam ciezkie tygodnie ostatnio. Wlosy sie jakos trzymaja a ja wiecej teraz uwagi poswiecam mojemu storczykowi na rekonwalescencji. Teraz bede miala do nadrobianie zaleglosci nie tylko tu ale i na watku storczykowym. Dosc tego! Musze znalezc prace i zalozyc internet w chalupie.
Dzis zakladam na wlosy na probe - oliwa z oliwek, olej marchewkowy, lyzeczka miodu - i bede trzymac ile sie da. Ostatnio znow spuszenie. One sie pewnie boja aparatu fotograficznego, ile razy wspominam o fotkach zaczynaja kaprysic.
Niech lok bedzie z Wami. (spodobalo mi sie to ogromnie, bo ja fanatyczka Star Wars jestem)
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 13:21   #22886
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Uzylam to co polecalyscie, wiec dziwi mnie troche zdanie w stylu,ze mam sie nie dziwic,ze efekty sa niezadowalajace. Owszem przekombinowalam troche z olejem, ale pozniej zmylam go emulsja Glorii - nie szamponem. Natomiast szamponem z SLSem mylamprzed myciem odzywka (tak jak jest to napisane w pigulce). Wiec nie wydaje mi se,zebym takich zlych kosmetkow uzyla i tak zle wszystko zrobila,skoro takie sa tutaj polecane. Ja mam ogolny problem z wlosami;d Jestem tutaj totalnie nowa od trzech dni, wiec dopiero zaczynam powazna pielegancje i sie wprawiam w to wszystko. Dlatego narazie jestem na etapie probowania. A wczoraj pierwszy raz stosowalam wasze metody.

Edytowane przez pseudofeministka
Czas edycji: 2010-08-11 o 13:42
Stary 2010-08-11, 13:25   #22887
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli chodzi o surfaktanty kationowe, to o ile nie myjesz skalpu odżywką, nie zawracaj sobie nimi głowy i zapomnij to, co przeczytałaś

Jeśli myjesz skórę głowy odżywką, daj znać, to wrócimy do tematu
No właśnie myję i skalp i włosy odżywką (ho ho, będzie już ze trzy razy ). Plus tak raz na miesiąc planuję oczyszczać włosy szamponem.
Tak sobie wykombinowałam, że będę obserwować - jak poczuję, że skóra skalpu jest podrażniona, to przerzucę się na mycie szamponem Babydream.

A co Ty byś poradziła?

Tak na marginesie powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z tego jak teraz moje włosy wygladają Zawsze mnie wkurzały - suche, nijakie (ni to proste, ni falowane), grubie i sztywne (opis typu "Coarse" dokładnie oddaje ich stan) i napuszone lub klapnięte jeżeli użyłam odżywki. Widziałam, że coś robię nie tak, ale wiedziałam co.

Za to teraz niebo a ziemia - nawet jakieś 2 spiralki mi się zrobiły
Więc siedzę, studiuję forum (skarbnica wiedzy ) i myślę jak by im tu jeszcze dogodzić

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 13:44   #22888
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Uzylam to co polecalyscie, wiec dziwi mnie troche tekst w stylu,ze mam sie nie dziwic,ze efekty sa niezadowalajace. Owszem przekombinowalam troche z olejem, ale pozniej zmylam go emulsja Glorii - nie szamponem. Natomiast szamponem z SLSem mylamprzed myciem odzywka (tak jak jest to napisane w pigulce). Wiec nie wydaje mi se,zebym takich zlych kosmetkow uzyla i tak zle wszystko zrobila. Skoro takie sa tutaj polecane.Wiec juz sama nie wiem.

ej, chyba podstawowa zasada zostala zapomniana - wszystko zalezy od wlosa i wlascicielki, nie ma dwoch identycznych osob (poza bliznietami jednojajowymi, choc i miedzy nimi sa drobne roznice), znalezienie metody CG odpowiadajacej wlosom to proces ktory moze trwac i 6 miesiecy, a jesli jeszcze wlosy wczesniej byly maltretowane farbowaniem, rozjasnianiem, mnostwem silikonow trudnozmywalnych, prostownica i suszarka z goracym powietrzem wtedy mozna czekac na super rezultat dluzej, ja mam obecnie raz lepiej raz gorzej bo sobie zafundowalam rozjasnianie na maksa, troche narzekam i marudze ale i tak widze postep wiec czekam spokojnie az znow bede miec swoje loczki w zdrowym ksztalcie i wygladzie, takze nie dziw sie tylko dalej probuj i eksperymentuj, to co mnie pasuje niekoniecznie Twoim wloskom bedzie sluzyc
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 13:52   #22889
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Rockbunny rzeczywiście włosy podobne do Msk. Oceniłabym na 2c/3a. Trudno ocenić, czy czegoś im brakuje. Nie wyglądają na zniszczone, choć końcówki może chętnie spotkałyby się z nożyczkami.
Mam nadzieję, że jednak od czasu do czasu stosujesz szampon z SLS - jedwabie są zwykle na silikonach, więc trzeba je czasem zmyć.
Mam nadzieję, że ten jedwab, którego teraz używasz, to jedwab hydrolizowany.
Cytat:
Czy szampon z slsem trzeba za kazdym razem uzywac gdy sie chce myc wlosy odzywka?? Czy tylko ten pierwszy raz?Bo z tego,co zrozumialam ma on za zadanie zmyc to co sie nadbudowalo na wlosach na skutek uzywania kosmetykow z silikonami etc,tak?
Dokładnie. Zmywasz na początku, by oczyścić włosy i przygotować do nowej pielęgnacji. Potem używasz go, gdy trzeba - po romansach z silikonami lub gdy włosy będą obciążone.
Jeśli nie robię żadnych testów, nie romansuję lub nie przesadzę z naftą , to używam raz na 3 miesiące. W międzyczasie stosuję dużo delikatniejszy szampon Fitomed z mydlnicą lub Mypę aloesową.
Cytat:
Nie za duzo jak na pierwszy raz? Mam nadzieje,ze wlosy mi nie powypadaja;d haha
Nie za dużo, ale w złej kolejności - dziewczyny już pisały.
Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
po skończonym zabiegu dowiedziałam się, że te farby (majirel) bardzo szybko sie spierają(ostatnim razem kolor się sprał po miesiącu, myślałam że to dlatego bo mam bardzo jasne włosy), wkurzyłam się i to bardzo, bo zapłaciłam 220zł(!)
Ale na wypłukiwanie się farby ma też wpływ stan Twoich włosów. Jeśli dbasz o nie, olejujesz, zabezpieczasz, to farba nie powinna tak szybko sie wypłukiwać.
Cytat:
mam wrażenie, że te wszystkie specyfiki do pielęgnacji nic nie dają
ale w sumie dałam włosom do wiwatu rozjaśniając je w kwietniu
Na zniszczone włosy najlepsze - jak napisała Anka.d - nożyczki. Nie jesteś w stanie ich zregenerować czy odbudować, jeśli potraktowałaś je tak ostro. Pielęgnacja ma sens, bo niektóre z substancji połącza się z włosem (trzeba je więc umiejętnie dobrać), ale nie doprowadzisz włosów do stanu tych niezniszczonych. Możesz co najwyżej poprawić ich wygląd.

Danusiaes ślicznie dziekuję za info o nafcie.
Mam jednak prośbę - możesz podać źródło? I jeszcze - nie wiem, czy to Twoje obserwacje, czy tez kogoś innego. Jeśli to Twoje zdanie, to używaj, proszę, entera. Łatwiej czytać, gdy wydzielamy akapity.
Czuję się teraz jeszcze bardziej skonfudowana w kwestii nafty.
Cytat:
Dziewczyny, muszę się pochwalić, że przekonałam koleżankę, która ma kręcone włosy, żeby przestała je prostować i zaczęła o nie dbać, jak należy

Cytat:
Dziewczyny jakie mialyscie rezultaty po waszym "pierwszym razie" z metoda CG?
Podobnie jak u Ciebie - lepiej widoczny skręt i mniej puchu. Ale pierwsze prawdziwe efekty dopiero po 3 miesiącach regularnej pielęgnacji. Od tamtego czasu jest coraz lepiej (pomijając krótkie chwile kryzysu, gdy szaleje wilgotność i DP, a pielęgnację trzeba przestawić).

Asia093 Ja średnio rozumiem Masz suchy i napuszony ten wierzch czy afro (mocno skręcone i drobne loczki)? Poza tym po 2 tygodniach nie będziesz mieć świetnych efektów. Potrzeba czasu.
Skoro włosy się elektryzują, to coś jest nie tak z ładunkiem. Spróbuj je regularnie płukać płukanką z octem lub sokiem z cytryny (łyżka octu winnego lub jabłkowego na litr zimnej wody albo sok z połowy cytryny na niecały litr zimnej wody. Najlepiej, by była to wystudzona woda przegotowana). Płukankę robisz już po myciu jako ostatnie płukanie włosów.
Rozczesywanie suchych włosów w złej kondycji prowadzi do ich łamania (puszek też sobie powiększasz). Spinanie włosów ciasno również je niszczy. Na dłuższą metę przyniesie to zniszczenia.
Cytat:
Osobiście nie próbowałam, ale też nie zamierzam, bo nie sądzę, by przyniosło mi to cokolwiek lepszego niż sposoby, które stosuję na co dzień w domu.
Cytat:
Ja zażegnałam kryzys
dobra wiadomość
Cytat:
tak btw. Macie jakieś sposoby, żeby uchronić włosy przed słoną wodą? W piątek wybywam nad Morze Liguryjskie, no a słońce+słona woda=zabójstwo dla włosów
Olej kokosowy albo olejek do opalania (w artykułach jest zestawienie Syrenki o ochronie UV, w którym dokładnie przytacza produkty i na jakiej zasadzie je dobierać. To, co z olejami zabezpieczy tez przed słoną wodą).
Pamiętaj, by włosy dokładnie płukać słodką wodą po takiej kąpieli. Podobnie zresztą jak i skórę.

I baw się dobrze!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 13:55   #22890
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Pseudofeministka Niech Cię nie dziwi zdanie, że masz się nie dziwić że pierwsze kroki w cg na razie nie przynoszą ogromnych efektów- ja po 3 tygodniach zaczynam widzieć niewielkie, pierwsze efekty

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości