|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23341 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
|
|
|
|
#23342 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=smerf3;21394085
Jak zatem należy to rozumieć? Czy żel lniany ma podobne właściwości do oleju lnianego? Teoretycznie śluz z ziaren lnu powinien zawierać mniej więcej te same substancje, co olej? Olej, wiadomo będzie miał nienasycone kwasy tłuszczowe, co zatem pozostaje dla śluzu? Błonnik, lecytyna (bo też chyba ma, z tego co pamiętam), witaminy? Na czym więc powinny polegać jego nawilżające właściwości? [/QUOTE] Może to Ci pomoże Nasiona lnu zawierają 3-10% śluzu, 30-40% tłustego oleju, 25% protein i 0,7% fosfatydów l /lipidy złożone zawierające fosfor; należą tu lecytyny i kefaliny stanowiące u większości roślin i zwierząt gł. część tłuszczów komórkowych/. Zgodnie z najnowszą British Pharmacopoeia (2009) wymogi dla Semen Lini są następujące: Swelling index – indeks pęcznienia powinien wynosić minimum 4. Nasion z brakiem połysku maksymalnie 1,5%, nasion obcych max 10%. Kadm – max 0,5 ppm. Popiół max 5%.surowiec sproszkowany, 1 g). |
|
|
|
#23343 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a serialu nie oglądam ale... kurcze, dla samej tej łazienki chyba warto gdybym ja miała coś takiego to szok, reszta domu by mogła nie istniećCytat:
u mnie włosy po barwie+garnierze karite są takie... lekkie, za miękie, jakieś delikatne ogólnie niezbyt chce się im kręcić na nivei i żelu artiste, ale dziś ugotowałam sobie lniany to im się zachce ale ta góra no masakra, ani loka ani fali, przemocą udaje się je zagnieść ale na 5 minut. I co, mam wlewać w siebie hektolitry pokrzywy, wcierać, zażywać to wszystko żeby szybko odrosły? Bo ja oszaleję.---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- stan odżywek - równe 20, nie licząc b/s, stylizatorów etc... szok... ogólnie patrząc na ilość tego wszystkiego, co mam, i jak się staram, to głosy gwiazdy filmowej powinnam mieć, cóż... |
|||
|
|
|
#23344 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwyczajniej się nie kręcą ![]() myję je w większości odżywką, + coś d/s i b/s,funduję (sporadycznie) odżywki,olej kokosowy,waxa,nafte. Łykałam drożdże i piłam pokrzywkę-wtedy tak nie wypadały,a teraz na bakier u mnie z systematycznością tego ![]() W upały bez wyrzutów sumienia je związywałam. Wtedy gdy były efekty,aż coś się chciało robić z nimi i latać do ross po specyfiki, teraz pozostaje mała mysia kitka, bo wciąż zapuszczam (z ciut dłuższej zapałki) Aktualnie sięgają prawie ramion. Może to przez długość... Może kryzys trwający już baaardzo długo Wiem, że nie mogę się równać do was z ilością nakładanych specyfików,odżywek, masek itp, ale najzwyczajniej brakuje mi czasu na podstawowe obowiązki...nad czym ubolewam To może nie powinnam za wiele od nich wymagać skoro niewiele daje od siebie ![]() Cytat:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2010-08-18 o 06:54 |
||
|
|
|
#23345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprobuj tak: rano wiadomo prysznic wiec najpierw zmocz wloski, umyj szamponem (w Twoim przypadku radzilabym szampon 3xtygodniowo) lub odzywka, naloz odzywcza maske (ja bym stawiala na proteiny), naloz czepek i wez prysznic, potem reszta toalety, moze nawet przyszykuj sobie stroj do pracy, kawa, sniadanie (ja tak robie), potem splukaj maske, naloz odzywke b/s i ewentualnie stylizator - mnie to wszytko zajmuje 30m, z tym ze z kawa to potem latam najpierw do lazienki splukac maske, potem z kawa to lusterka i suszarki, uzywam dyfuzora od pon do piatku i nie narzekam na zniszczenia a wloski mam suche w 20m, generalnie potrzebuje godziny rano zeby sie wyszykowac (plus 7 min na makeup dlatego godzina), jesli to duzo to wstan poprostu wczesniej, wiem ze trudno sama jestem spiochem ale nagroda sa piekne wlosy przez caly dzien, oczywiscie czasami zamarudze jak dzisiaj wiec wtedy nie trzymam maski dlugo na wlosach- max 3min i juz ubrana schodze zrobic kawe i suszyc wloski jesli moge cos podpowiedziec to sprobuj skomponowac zestaw pielegacyjny na czas od pon do piatku: - szampon i odzywka do mycia (szamponu nie znam bo uzywam zagranicznych ale odzywka do mycia np. Joanna b/s z makiem i bawelna) - odzywka lub maska (polecam odzywke miodowa z TBS) - odzywka b/s - joanna miod&cytryna lub len&rumianek - stylizator - najlepiej wg mnie sprawdzi sie zel lniany, Twoje wloski potrzebuja dobrze zjesc a zel nie tylko utrwala ale i odzywia, u mnie w polaczeniu z joanna miod&cytryna daje polysk i gladkosc co do zelu u mnie sprawdza sie bardzo gesty (daje wiecej siemienia do gotowania) ale niektore dziewczyny robia rzadszy, musisz poeksperymentowac i jesli musisz to myj wloski codziennie ale wlasnie opracuj rytual ktory bedzie zajmowac malo czasu, ja myje codziennie bo lubie, nie ma to jak swiezosc na glowie, moglabym myc co drugi dzien ale wole codziennie, to znaczy mocze wlosy codziennie, bo dzisiaj np. nie mylam tylko zmoczylam i nalozylam odzywke, potem splukalam i jak zwykle b/s i stylizator, czasami jest tak ze myje skalp codziennie bo mam taka potrzebe a czesto tak ze sklap 2xtygodniowo i pomiedzy tylko mocze wloski i nakladam odzywke tyle ode mnie, moze dziewczyny maja inne pomysly
|
|
#23346 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kupię zatem seboradin i garniera avokado i karite. Dwie glorie jeszcze czekają w zapasie, zatem żużyję od czasu do czasu - pierwsze efekty były dobre. Olej kokosowy też mam ale jakoś mnie ne zachwycił..Muszę wrócić do niego.. |
||||
|
|
|
#23347 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Polecę sobie od końca
do 91 Cytat:
jak można niszczyć prostownicą takie włosy? Nic tylko właścicielkęCytat:
Spróbuj zrobić tak, jak w tym filmie. Pamiętaj, by nie ugniatać włosów bez celu, gdy schną - zepsujesz efekt. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ważne też, czym czeszesz. Dla kręconych wyłącznie grzebień o szerokim rozstawie zębów lub... palce Sama czesze się palcami po dokładnym nałożeniu odzywki d/s.
|
|
#23348 |
|
Zadomowienie
|
Witam serdecznie po długiej przerwie!
Od razu przychodzę do Was z prośbą- CZY KTÓRAŚ Z WAS ORIENTUJE SIĘ W JAKICH NIEMIECKICH SKLEPACH MOŻNA DOSTAĆ KOSMETYKI BALEA? Pisałam do jumaatt, ale coś mi się kojarzy, że może mieć ona urlop i nie wiem czy tu zagląda, a zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi ![]() Pokornie proszę o pomoc:P |
|
|
|
#23349 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#23350 |
|
Przyczajenie
|
Eloe77 wczoraj ich nie wyprostowałam na randke z moim Tż'tem ;D robię postępy ;p
|
#23351 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale chyba wczoraj była na forum więc pewnie Ci odpisze
|
|
#23352 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może Eloe coś będzie wiedzieć, bo wiem, że chyba użytkowała spray Balei. No nic, czekam cierpliwie, może ktoś będzie wiedział
|
|
|
|
|
#23353 | |||||||||||||
|
|
do 92
Cytat:
Tak samo prostownica. Chcesz być piękna i mieć piękne włosy? Nie niszcz tego, co masz. Cytat:
![]() Zaczyna się od początku. A w 1 poście każdego wątku pielęgnacyjnego jest wszystko opisane... ![]() Cytat:
Mnie nafta nie podchodzi wcale, więc może masz podobnie. Olej tez olejowi nie jest równy. Wszystko dobiera się indywidualnie, potrzeba sporo pracy i regularności. Ale efekty potrafią przejść nasze oczekiwania. Cytat:
Coś mi bzyczy, że może ten carbomer, który jest tutaj odpowiedzialny za żelową konsystencję i kontrolę lepkości powoduje sianowatość. Czy włosy zachowują się w ten sam sposób po każdym żelu? W jaki sposób nakładasz Artiste na włosy? Cytat:
pięknie ![]() Cytat:
czekam z niecierpliwością na opis jak poszło (może jest na dalszych stronach )Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Szampon do zniszczonych może zawierać substancje, które mogą obciążyć włosy delikatne i wzmóc przetłuszczanie skalpu. Niektóre ze składników szamponu, np. silikony czy pq, przyczepiają się do włosa i to one moga być odpowiedzialne za obciążenie. Cytat:
Nie jest jednak powiedziane, ze linie nie mogą się wspierać - choćby linia z proteinami czy emolientami. Sęk w tym, że jeśli jesteś świadoma składu produktu, to nie musisz się wiernie trzymać jednej linii czy jednego producenta - dobierasz sobie sama i na własne, indywidualne potrzeby. Cytat:
|
|
#23354 | ||
|
|
Cytat:
Jestem jednak pewna, że Jumaatt Ci wkrótce odpisze. Cytat:
robimy postępy
|
|
#23355 |
|
Przyczajenie
|
Eloe77, a jak długo już tak pielęgnujesz swoje włosy??
inne zakręcone też proszę żeby mi sie pochwaliły ;D
|
#23356 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086
|
|
#23357 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#23358 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
kurde ale macie włosy
|
|
#23359 |
|
Raczkowanie
|
Eloe, dziękuję za odpowiedzi.
Co do trzymania szamponu na włosach. Producent szamponu NaturVital (stosuję i bardzo sobie chwalę |
|
|
|
#23360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez co potem miałam puszaka
|
|
|
|
|
#23361 | ||||||||||
|
|
Cytat:
) zwykle pozostają na wierzchu włosa, więc działaja bardziej kondycjonująco - mogą tymczasowo poprawić wygląd włosa. Te mniejsze mają szansę wniknąć do wnętrza włosa, więc - moim zdaniem - dobrze jest dać im szansę podczas odżywiania.Swego czasu dyskutowałyśmy na temat wnikania składników do wnętrza włosa. Dla mnie odżywianie po płukance jest znikome, dlatego stawiam na to, co robię przed odżywką b/s. Szkoda mi po prostu protein do psikadeł i odżywek b/s, bo zakładam, że mają utrudnione wnikanie (nawet te mniejsze). Ale to moje zdanie. Masz rację co do tego, że przy proteinach potrzeba czegoś odżywczo-nawilżającego. Podstawą dla zdrowia (pomijając odpowiednią dietę i stan ogólny organizmu) włosa jest równowaga między proteinami a nawilżeniem. Convallaria na poczatku celowałam w proteiny, ale dajesz keratynę Artiste. Skupiłabym się raczej na odżywce Artiste z hydrolizowaną keratyną i jedwabiem oraz Garnierze, o którym pisza dziewczyny. Możliwe, że włosy cierpią przez nadmiar nawilżenia albo brak emolientów (jeśli nie olejujesz ostatnio). Cytat:
Regularnie przy myciu wyczesuję kuleczkę ok. 20 włosów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możliwe też, że coś je obciąża. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pamiętaj, ze najtrudniej usunąć to, co jest naładowane pozytywnie (ładunek włosa jest negatywny). Czasem przyciąganie może być zbyt silne dla detergentu i polimer zostanie. Cytat:
, więc jeśli sprzedajesz szampon, to dlaczego nie upchnąć i odżywkę w koszyczku?Cytat:
I jak grzywka?
|
|
#23362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#23363 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() włosy schną same, suszarki nie używam od b. dawna, ręcznikuję, podpinam spineczkami, wszystko robię nad wanną z pochyloną głową, kiedy potrzeba oczyszczam je szamponem i raczej staram się zgodne z cg rzeczy stosować, chociaż jak przez nieuwagę kupię coś z pq albo silikonem (chociaż na to zwracam uwagę) to nie ma paniki, jeśli dobrze działa. Chyba po prostu nie ma mocnych, górna warstwa jest za krótka i trzeba czekać aż odrośnie... |
|
|
|
|
#23364 |
|
Wtajemniczenie
|
Spoko ale obciekłam delikatnie była prosta sięgała do ust a tylko zrobiłam ją "na skos" jutro będzie mycie więc zobaczymy jak to będzie wyglądało
przydałoby się grzywce jakieś cieniowanie potem by nie wisiała jak wiecheć ale z tym to już sobie raczej sama nie poradzę
|
#23365 | ||||
|
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21440475]czytalam kiedys ze zdrowy zzdbany wlos nie traci barwnika tak szybko jak zniszczony, ale nie wiem ile w tym prawdym- tak sie pocieszam
[/QUOTE] Och, oby! Oby! Obyś miała rację ![]() Ja dziś usłyszałam, że przyciemniłam włosy Cytat:
Rybiorek ma rację - przemyśl plan pielęgnacyjny, by nie sprawiał Ci kłopotów i po prostu regularnie wcielaj go w życie. Cytat:
W dzienniku jest co prawda odpowiedź, ale zdradzę - od połowy września 2009 roku. Robię to jednak bez przerwy, regularnie. zmieniam pielęgnacje, obserwuję uważnie włosy i pogodę. Poznaliśmy się dobrze z włosami i mniej więcej wiem, czego oczekują. I widzę też, jak pogoda dostaje szału - moje włosy też. Jeśli dziś w nocy spadnie deszcz albo będzie burza, to wcale mnie to nie zdziwi. Cytat:
Cytat:
Zwykle produkt trzyma sie dłużej (od kilku minut w górę), by zawarte w nim składniki miały szanse wniknąć do wnętrza włosa. Jeśli masz do czynienia z szamponem leczniczym na problemy skalpowe, to też zaleca się trzymanie go jakieś 5 minut. Przez 30 sekund mało co ma szanse zadziałać. Kilka minut to już coś )Własnie z tego powodu (nadmiaru dotykania) nasze włosy wyglądają fatalnie po fryzjerze.
|
|
#23366 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Eloe77;21453009]
W dzienniku jest co prawda odpowiedź, ale zdradzę - od połowy września 2009 roku. Robię to jednak bez przerwy, regularnie. zmieniam pielęgnacje, obserwuję uważnie włosy i pogodę. Poznaliśmy się dobrze z włosami i mniej więcej wiem, czego oczekują. I widzę też, jak pogoda dostaje szału - moje włosy też. Jeśli dziś w nocy spadnie deszcz albo będzie burza, to wcale mnie to nie zdziwi. [QUOTE] ja mam największy problem nie tyle z tym że są suche i matowe, ale z tym jakie sa przyklapniete u nasady i nie potrafie sobie z tym poradzić
|
#23367 |
|
Rozeznanie
|
Eloe, to moje włosy są jakieś.... dzikie... bardzo dobrze czują się jak jest wilgotno, chociaż pod warunkiem, że na nie nie pada
a ostatnio zapominam je zabezpieczać kokoskiem.ktoś jeszcze stosował te produkty z NaturalVit? Zaraz przeglądnę forum pod tym kątem ale może ktoś tak od serca by mi napisał, wczoraj oglądałam maskę, nie widziałam na pierwszy rzut oka niczego złego ale oparłam się pokusie i poszłam po odżywkę mypy ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- pieterowa, a nie masz za krótkich na górze jak ja? moje się od długości od ucha zaczynają układać, ew. zobacz, o czym pisała wyżej Eloe w odpowiedzi na mój post no i ten filmik jest bardzo przyjemny http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html Rybiorek go już wrzucała zresztą
|
|
|
|
#23368 | |||||||
|
|
zależy jeszcze, co nazywasz szałem
![]() Dla mnie najlepsza jest keratyna i to ona wpływa głównie na piękny skręt. By był szał potrzebuje tez sporo emolientów - dają mi mięsiste loki. Piekny skręt na mięsistych lokach + objętość (rzadko, ale się zdarza ) to dla mnie szał (pomijam zdrowie, blask i siłę - to w domyśle, bo jest oczywistością). A dla Ciebie? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wyższa szkoła jazdy jak dla mnie. Moze dlatego, że nigdy nei miałam grzywki? ![]() Cytat:
Moje włosy pięknie odbijają od skalpu, bo je podpinam każdorazowo i podsuszam suszarką. Cytat:
Cytat:
Akurat z odzywki byłam bardzo zadowolona. Sporo ekstraktów, mało emolientów, ale jest warta grzechu
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-08-18 o 13:47 |
|||||||
|
|
|
#23369 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() a wycieniowała mi tak, że właśnie te górne włosy miałam może na 3cm i teraz mi dopiero powoli rosną, chyba już z 2 lata właśnie oglądałam ten filmik i sie muszę zastosować do niego koniecznie ![]() mi się w sumie dobrze kręcą od nasady ale przylegają do głowy i wyglądam jak uliz ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Co do podpinania to właśnie widziałam że tak robicie ale jak narazie jeszcze tego nie zgłebiłam ;p
|
|
#23370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

ogólnie niezbyt chce się im kręcić na nivei i żelu artiste, ale dziś ugotowałam sobie lniany to im się zachce 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

nie wiem skąd te zachwyty nad nią! Bo jak dla mnienie robi z włosami nic ana pewno nie regeneruje więc może odpuść ją sobie na rzecz jakiejś treściwszej? Moze garnier avocado i karite?
jak można niszczyć prostownicą takie włosy?
właścicielkę

pięknie
)
czekam z niecierpliwością na opis jak poszło (może jest na dalszych stronach
, więc jeśli sprzedajesz szampon, to dlaczego nie upchnąć i odżywkę w koszyczku?