Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 779 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-17, 23:09   #23341
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Moja mama też tak ma
achhh te mamy
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 23:11   #23342
201605090958
Konto usunięte

[QUOTE=smerf3;21394085

Jak zatem należy to rozumieć? Czy żel lniany ma podobne właściwości do oleju lnianego? Teoretycznie śluz z ziaren lnu powinien zawierać mniej więcej te same substancje, co olej? Olej, wiadomo będzie miał nienasycone kwasy tłuszczowe, co zatem pozostaje dla śluzu? Błonnik, lecytyna (bo też chyba ma, z tego co pamiętam), witaminy? Na czym więc powinny polegać jego nawilżające właściwości?
[/QUOTE]

Może to Ci pomoże
Nasiona lnu zawierają 3-10% śluzu, 30-40% tłustego oleju, 25% protein i 0,7% fosfatydów l /lipidy złożone zawierające fosfor; należą tu lecytyny i kefaliny stanowiące u większości roślin i zwierząt gł. część tłuszczów komórkowych/. Zgodnie z najnowszą British Pharmacopoeia (2009) wymogi dla Semen Lini są następujące: Swelling index – indeks pęcznienia powinien wynosić minimum 4. Nasion z brakiem połysku maksymalnie 1,5%, nasion obcych max 10%. Kadm – max 0,5 ppm. Popiół max 5%.surowiec sproszkowany, 1 g).
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 01:22   #23343
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
hm... u mnie na wannie stoi.... 12 odzywek i masek (nie liczac szamponow obecnie na wannie 2 plus krem myjacy i jedna odzywka specjalnie stworzona do mycia), w szafeczce przy wannie (zakupionej w tym celu) stoji okolo hm... w sumie to chyba ze 20 masek i odzywek
aż idę wszystkie swoje policzyć ale wszystkiego mam po jednej sztuce, bez monstrualnych zapasów

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
zazdraszczam prywatnej łazienki

na mnie caly czas mama krzyczy ze zastawiam cala wanne, wiec stoi tylko 1 odzywka do mycia, jedna bs i 2 ds, dodatkowo w koszyczku na pralce jest jeszcze jedna ds i jedna maska (hegron z silikonem, nie jest zly, ale rzadko go uzywam, wiec wlasciwie oddalam mamie )
cala reszte mam w pokoju (boje sie liczyc :P )

a'propos lazienek. ogladałyscie Cougar town? glowna bohaterka (czyli monica z przyjaciol ) w pewnym odcinku remontuje lazienke, robi tam taki luksus (chyba ta lazienka ma z 50m^2), ze potem przez całe dnie nie chce stamtąd wychodzić
moja też krzyczy i też dostaje te odżywki, które u mnie nie działają dobrze

a serialu nie oglądam ale... kurcze, dla samej tej łazienki chyba warto gdybym ja miała coś takiego to szok, reszta domu by mogła nie istnieć

Cytat:
taki byl plan - 2 lazienki jedna dla mnie i druga dla meza, w poprzednim miejscu mialam cos takiego jak w cougar town, no prawie bo mniejsze bo to byl nowy budynek zbudowany 1,5 roku temu i zrobiony na luksusowy, terazm mamy dom 15letni wiec budowany typowo po irlandzku i zupelnie inaczej jak my jestemy przyzwyczajeni ale juz mi maz pomogl urzadzic moja lazienke odpowiednio, oczywiscie nie musze dodawac ze moja lazienka jest wieksza i z wanna ale jest specjalna ruchoma szyba wiec mozna wizac prysznic co kto woli, moge robic w niej co chce ale i tak nie trzymam wszystkiego co mam, jedna polka w szafie w sypialni zajeta jest przez pozostale rzeczy ale gwoli formalnosci musze powiedziec ze na tej polce stoi tez zapas joanny mak&bawelna (8) wiec pozostale 2/3 powierzchni polki to inne specyfiki

u mnie włosy po barwie+garnierze karite są takie... lekkie, za miękie, jakieś delikatne ogólnie niezbyt chce się im kręcić na nivei i żelu artiste, ale dziś ugotowałam sobie lniany to im się zachce ale ta góra no masakra, ani loka ani fali, przemocą udaje się je zagnieść ale na 5 minut. I co, mam wlewać w siebie hektolitry pokrzywy, wcierać, zażywać to wszystko żeby szybko odrosły? Bo ja oszaleję.

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

stan odżywek - równe 20, nie licząc b/s, stylizatorów etc... szok... ogólnie patrząc na ilość tego wszystkiego, co mam, i jak się staram, to głosy gwiazdy filmowej powinnam mieć, cóż...
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 06:51   #23344
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Bo jak się ma kiepskie włosy, to trzeba wpadać do nas częściej, a nie rzadziej
Co się dokładnie dzieje?
co racja to racja
najwyczajniej się nie kręcą
myję je w większości odżywką, + coś d/s i b/s,funduję (sporadycznie) odżywki,olej kokosowy,waxa,nafte.

Łykałam drożdże i piłam pokrzywkę-wtedy tak nie wypadały,a teraz na bakier u mnie z systematycznością tego

W upały bez wyrzutów sumienia je związywałam.

Wtedy gdy były efekty,aż coś się chciało robić z nimi i latać do ross po specyfiki, teraz pozostaje mała mysia kitka, bo wciąż zapuszczam (z ciut dłuższej zapałki) Aktualnie sięgają prawie ramion.

Może to przez długość...
Może kryzys trwający już baaardzo długo

Wiem, że nie mogę się równać do was z ilością nakładanych specyfików,odżywek, masek itp, ale najzwyczajniej brakuje mi czasu na podstawowe obowiązki...nad czym ubolewam
To może nie powinnam za wiele od nich wymagać skoro niewiele daje od siebie
Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość

walcz z kryzysem, nie poddawaj się, tutaj zawsze znajdziesz wsparcie

wiem, wiem
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2010-08-18 o 06:54
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:55   #23345
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość

Może to przez długość...
Może kryzys trwający już baaardzo długo

Wiem, że nie mogę się równać do was z ilością nakładanych specyfików,odżywek, masek itp, ale najzwyczajniej brakuje mi czasu na podstawowe obowiązki...nad czym ubolewam
wcale nie musisz poswiecac duzo czasu, znajdz pare dobrych kosmetykow i uloz szybki programik codziennej pielegnacji, ja rowniez mam okrojony czas wiec juz nie robie masek olejowych i nie mieszam roznych specyfikow (nad czym ubolewam) wiec szukam gotowcow zeby zaoszczedzic czas

sprobuj tak: rano wiadomo prysznic wiec najpierw zmocz wloski, umyj szamponem (w Twoim przypadku radzilabym szampon 3xtygodniowo) lub odzywka, naloz odzywcza maske (ja bym stawiala na proteiny), naloz czepek i wez prysznic, potem reszta toalety, moze nawet przyszykuj sobie stroj do pracy, kawa, sniadanie (ja tak robie), potem splukaj maske, naloz odzywke b/s i ewentualnie stylizator - mnie to wszytko zajmuje 30m, z tym ze z kawa to potem latam najpierw do lazienki splukac maske, potem z kawa to lusterka i suszarki, uzywam dyfuzora od pon do piatku i nie narzekam na zniszczenia a wloski mam suche w 20m, generalnie potrzebuje godziny rano zeby sie wyszykowac (plus 7 min na makeup dlatego godzina), jesli to duzo to wstan poprostu wczesniej, wiem ze trudno sama jestem spiochem ale nagroda sa piekne wlosy przez caly dzien, oczywiscie czasami zamarudze jak dzisiaj wiec wtedy nie trzymam maski dlugo na wlosach- max 3min i juz ubrana schodze zrobic kawe i suszyc wloski

jesli moge cos podpowiedziec to sprobuj skomponowac zestaw pielegacyjny na czas od pon do piatku:
- szampon i odzywka do mycia (szamponu nie znam bo uzywam zagranicznych ale odzywka do mycia np. Joanna b/s z makiem i bawelna)
- odzywka lub maska (polecam odzywke miodowa z TBS)
- odzywka b/s - joanna miod&cytryna lub len&rumianek
- stylizator - najlepiej wg mnie sprawdzi sie zel lniany, Twoje wloski potrzebuja dobrze zjesc a zel nie tylko utrwala ale i odzywia, u mnie w polaczeniu z joanna miod&cytryna daje polysk i gladkosc

co do zelu u mnie sprawdza sie bardzo gesty (daje wiecej siemienia do gotowania) ale niektore dziewczyny robia rzadszy, musisz poeksperymentowac

i jesli musisz to myj wloski codziennie ale wlasnie opracuj rytual ktory bedzie zajmowac malo czasu, ja myje codziennie bo lubie, nie ma to jak swiezosc na glowie, moglabym myc co drugi dzien ale wole codziennie, to znaczy mocze wlosy codziennie, bo dzisiaj np. nie mylam tylko zmoczylam i nalozylam odzywke, potem splukalam i jak zwykle b/s i stylizator, czasami jest tak ze myje skalp codziennie bo mam taka potrzebe a czesto tak ze sklap 2xtygodniowo i pomiedzy tylko mocze wloski i nakladam odzywke

tyle ode mnie, moze dziewczyny maja inne pomysly
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 11:17   #23346
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że przydałoby Ci się trochę urozmaić pielęgnację: odżywki d/s stosowane na zamianę, olejowanie.

Eloe mi go poleciła, Garnier ma skład emolientowy.

Nie wiem, czy czasem nie ma promocji w Kauflandzie (ale może to tylko na szampony Garniera?)
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość

zgadzam sie! kupic wszystko (co to jest 3 odzywki? ;P ) i uzywac zamiennie
Cytat:
Glorie są dwie, a my nie dopytałyśmy, o którą chodzi Glorią emulsją można myć, a Gloria maska nadaje się do odżywiania (co prawda w porównaniu do innych jest dość uboga, ale jako odzywka d/s może się sprawdzić).
Chodzi mi o glorię maskę

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Wiesz jak dla mnie gloria to totalny niewypał nie wiem skąd te zachwyty nad nią! Bo jak dla mnienie robi z włosami nic ana pewno nie regeneruje więc może odpuść ją sobie na rzecz jakiejś treściwszej? Moze garnier avocado i karite?
Dzięki dziewczyny, zawsze można na Was liczyć, mimo że występuję na tym forum raczej jako czytelnik..

Kupię zatem seboradin i garniera avokado i karite. Dwie glorie jeszcze czekają w zapasie, zatem żużyję od czasu do czasu - pierwsze efekty były dobre. Olej kokosowy też mam ale jakoś mnie ne zachwycił..Muszę wrócić do niego..

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 11:26   #23347
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Polecę sobie od końca
do 91
Cytat:
Napisane przez pieterowa Pokaż wiadomość
wiecie co?? a dam jakieś prowizoryczne zdjęcie zrobione na szybko i byle jak ;D
jak można niszczyć prostownicą takie włosy?
Nic tylko właścicielkę
Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do moich znawczyń kochanych - czy lepiej ugniatać włoski po odżywce b/s i potem tylko żel, czy lepiej ugniatać po żelu? Kiedy będzie lepszy skręt? Bo troszkę się pogubiłam
Wszystko zalezy od Twoich włosów.
Spróbuj zrobić tak, jak w tym filmie.
Pamiętaj, by nie ugniatać włosów bez celu, gdy schną - zepsujesz efekt.
Cytat:
jak czytałam składy tych żelów wydawały mi się identyczne, teraz wiem, że różnią się polimerem. Stokrotne dzięki.

Cytat:
Balsam Nivea miałam, ale przerzuciłam się na żele, one chyba najbardziej mi pasują
Dla mnie balsam Nivea ma za słaby polimer. No i ta gliceryna wysoko w składzie Nie mogę się doczekać, aż wreszcie go wykończę.
Cytat:
PS: Bardzo lubię czytać Twoje odpowiedzi

Cytat:
Napisane przez k_asia9 Pokaż wiadomość
rozczesuje jak juz calkiem wyschną bo slyszalam gdzies ze nie wolno czesac wilgotnych wlosow poniewaz sa bardziej podatne na uszkodzenia i intensywniej wypadają
Jeśli będziesz czesać mokre, to tak, możesz je dodatkowo uszkodzić. Ale jeśli na mokre nałożysz odżywkę do włosów (d/s lub b/s) i wtedy rozczeszesz włosów, to warstwa odżywki uchroni Twoje włosy przed dodatkowymi uszkodzeniami.
Ważne też, czym czeszesz. Dla kręconych wyłącznie grzebień o szerokim rozstawie zębów lub... palce Sama czesze się palcami po dokładnym nałożeniu odzywki d/s.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 11:28   #23348
natalczak
Zadomowienie

Witam serdecznie po długiej przerwie!
Od razu przychodzę do Was z prośbą- CZY KTÓRAŚ Z WAS ORIENTUJE SIĘ W JAKICH NIEMIECKICH SKLEPACH MOŻNA DOSTAĆ KOSMETYKI BALEA?
Pisałam do jumaatt, ale coś mi się kojarzy, że może mieć ona urlop i nie wiem czy tu zagląda, a zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi
Pokornie proszę o pomoc:P
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 11:35   #23349
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez convallaria Pokaż wiadomość
Kupię zatem seboradin i garniera avokado i karite. Dwie glorie jeszcze czekają w zapasie, zatem żużyję od czasu do czasu - pierwsze efekty były dobre. Olej kokosowy też mam ale jakoś mnie ne zachwycił..Muszę wrócić do niego..
może spróbuj wzbogacić czymś glorię np keratyną,rycyną czy kokosem ja tak robię by jej nie wyrzucać

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 11:37   #23350
pieterowa
Przyczajenie

Eloe77 wczoraj ich nie wyprostowałam na randke z moim Tż'tem ;D robię postępy ;p

"Chodź, pokażę Tobie świat w moich barwach, tam gdzie wiatr unosi nas nad obłoki i te miasta"
pieterowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 11:55   #23351
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalczak Pokaż wiadomość
Od razu przychodzę do Was z prośbą- CZY KTÓRAŚ Z WAS ORIENTUJE SIĘ W JAKICH NIEMIECKICH SKLEPACH MOŻNA DOSTAĆ KOSMETYKI BALEA?
Pisałam do jumaatt, ale coś mi się kojarzy, że może mieć ona urlop i nie wiem czy tu zagląda, a zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi
Sprawdziłam w wiadomościach od Jummatt bo pisała mi o tych kosmetykach ale nie napisała niestety gdzie kupiła ale chyba wczoraj była na forum więc pewnie Ci odpisze

Stary 2010-08-18, 12:00   #23352
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
Sprawdziłam w wiadomościach od Jummatt bo pisała mi o tych kosmetykach ale nie napisała niestety gdzie kupiła ale chyba wczoraj była na forum więc pewnie Ci odpisze
Ja szukalam na necie i znalazlam gdzies,że w drogeriach DM, ale nie znam ich, nie wiem czy faktycznie tam można je znaleźć.
Może Eloe coś będzie wiedzieć, bo wiem, że chyba użytkowała spray Balei.
No nic, czekam cierpliwie, może ktoś będzie wiedział
Stary 2010-08-18, 12:00   #23353
Eloe77

do 92
Cytat:
Tak jestem swiadoma ale tak ciezko jest mi sie rozstac z ta prostownica to jest jak jakis nalog
To jak z papierosami zapewne - nie palisz, nie dowiesz się i rzucenie tak samo boli. Sęk w tym, że rzucenie palenia daje same plusy dla całego organizmu.
Tak samo prostownica.
Chcesz być piękna i mieć piękne włosy? Nie niszcz tego, co masz.
Cytat:
dzieki za podpowiedz ale jestem tu nowa i nie za bardzo wiem jak tu sie jeszcze 'poruszac' zeby cos konkretnego znalezc

Zaczyna się od początku. A w 1 poście każdego wątku pielęgnacyjnego jest wszystko opisane...
Cytat:
kiedys juz odstawilam na pare miesiecy i szczerze mowiac nie zauwazylam roznicy stosowalam rozne olejki i nafte kosmetyczną do wlosow niestety bez skutku wiec dalam sobie z tym spokoj ale chyba niepotrzebnie...
Są 2 wyjścia - próbowałaś za krótko albo stosowałaś nieodpowiednio dobrane do włosów środki.
Mnie nafta nie podchodzi wcale, więc może masz podobnie. Olej tez olejowi nie jest równy.
Wszystko dobiera się indywidualnie, potrzeba sporo pracy i regularności. Ale efekty potrafią przejść nasze oczekiwania.
Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
J Mam jeszcze jedno pytanie, czy to jest możliwe żeby żel Artiste przesuszał włosy? Nie wiem, może to moja obsesja, ale mam takie wrażenie, że są bardziej sianowate po nim.
W zasadzie nie ma w nim nic takiego, co może wysuszyć, ale... działanie kosmetyku jest sprawą indywidualną, więc włosy mogą źle reagować na jakiś konkretny składnik, np. moje na glicerynę.
Coś mi bzyczy, że może ten carbomer, który jest tutaj odpowiedzialny za żelową konsystencję i kontrolę lepkości powoduje sianowatość.
Czy włosy zachowują się w ten sam sposób po każdym żelu?
W jaki sposób nakładasz Artiste na włosy?
Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Z punktu widzenia nowej żeby nie wprowadzać chaosu do swojej głowy i wątku proponuję przeczytać wszystkie wątki przypięte na 1szej stronie. Przez pielęgnacyjny mam trochę problemu żeby przebrnąć ale pigułka i cała reszta wątków skonstruowana dla nowych właśnie są świetne i po przeczytaniu ich wszystko jest jasne.
pięknie
Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Idę myć głowę, potem kierunek fryzjer( będę prosiła o cięcie na sucho i bez rozczesywania...Loczki dodajcie mi siły )
czekam z niecierpliwością na opis jak poszło (może jest na dalszych stronach )
Cytat:
musze sie pochwalic, dzisiaj chcialam zobaczyc czy faktycznie Curl Fix z Curl Junkie byl odpowiedzialny za moje loczki z soboty no i wychodzi ze tak
Udawaj, udawaj, że jest CG Rzeczywiście świetnie działa A pierwsze 2 zdjęcia
Cytat:
dla osob ktore dokonuja zakupow na BC - polecam ta odzywke
wrzesień za 2 tygodnie
Cytat:
ogolnie mam tylko jedno 'ale' do moich wlosow dzisiaj - ze sa krotkie

Cytat:
no i mam zla wiadomosc, jesli masz bardzo zniszczone wlosy to moze sie okazac ze nie da sie nic zrobic tylko obciac
Święte słowa
Cytat:
Zgadzam się, ale to jak to w końcu jest? Totalną ściemą producenta okazuję się, że szampon jest przeznaczony do włosów np. zniszczonych? Czy on nie będzie inaczej wpływał na przetłuszczające się?
Odpowiem Ci pytaniem na pytanie - a jak długo trzymasz szampon na włosach? Powyżej 3 minut?
Szampon do zniszczonych może zawierać substancje, które mogą obciążyć włosy delikatne i wzmóc przetłuszczanie skalpu. Niektóre ze składników szamponu, np. silikony czy pq, przyczepiają się do włosa i to one moga być odpowiedzialne za obciążenie.
Cytat:
I jeszcze pytanie dobrze jest używać szamponu, odżywki, a nawet maski z tej samej serii. Ma to jakieś znaczenie?
raczej nie jest to konieczne. To na pewno doskonały sposób na sprzedanie produktów. Marketing rulez.
Nie jest jednak powiedziane, ze linie nie mogą się wspierać - choćby linia z proteinami czy emolientami. Sęk w tym, że jeśli jesteś świadoma składu produktu, to nie musisz się wiernie trzymać jednej linii czy jednego producenta - dobierasz sobie sama i na własne, indywidualne potrzeby.
Cytat:
dodaja silikony - czyli sciemniacze, ktore daja pozory naprawy
świetne!
Cytat:
lepiej wypowiedzialyby sie znawczynie, tylko ze jakos wszystkie wcielo

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-18, 12:03   #23354
Eloe77

Cytat:
Niestety nie wiem, gdzie konkretnie kupowała Baleę Możliwe, że w DMie, ale nie mam pewności.
Jestem jednak pewna, że Jumaatt Ci wkrótce odpisze.
Cytat:
Eloe77 wczoraj ich nie wyprostowałam na randke z moim Tż'tem ;D robię postępy ;p
robimy postępy

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-18, 12:06   #23355
pieterowa
Przyczajenie

Eloe77, a jak długo już tak pielęgnujesz swoje włosy??

inne zakręcone też proszę żeby mi sie pochwaliły ;D

"Chodź, pokażę Tobie świat w moich barwach, tam gdzie wiatr unosi nas nad obłoki i te miasta"
Stary 2010-08-18, 12:26   #23356
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

inne zakręcone też proszę żeby mi sie pochwaliły ;D
zajrzyj tu a sie dowiesz
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086

Stary 2010-08-18, 12:39   #23357
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Niestety nie wiem, gdzie konkretnie kupowała Baleę Możliwe, że w DMie, ale nie mam pewności.
Jestem jednak pewna, że Jumaatt Ci wkrótce odpisze.
No to czekam z niecierpliwością na Jumaatt
A warto wogle zainteresować się tą Baleą? Czy jest ona raczej przeciętniakiem?
Stary 2010-08-18, 12:45   #23358
pieterowa
Przyczajenie

Cytat:
o dziękuje ślicznie kurde ale macie włosy

Stary 2010-08-18, 12:48   #23359
i_lonka
Raczkowanie

Eloe, dziękuję za odpowiedzi.

Co do trzymania szamponu na włosach. Producent szamponu NaturVital (stosuję i bardzo sobie chwalę, dzisiaj będę próbować ich odżywki, wybiorę chyba tę niebieską, syrenka pisała, że ta z nowej serii, zielona, jest bardziej uboga składowo i emolientowo) zaleca trzymanie szampon na głowie trzy minuty. W jakim celu? To też "ściema" z tym trzymaniem?
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 12:52   #23360
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Polecę sobie od końca

Wszystko zalezy od Twoich włosów.
Spróbuj zrobić tak, jak w tym filmie.
Pamiętaj, by nie ugniatać włosów bez celu, gdy schną - zepsujesz efekt.
Dziękuję za filmik Wszystko super pokazane. Już wiem, gdzie był mój błąd - ugniatałam włoski nawet, jak schnęły, bo myślałam, że im więcej, tym lepiej Przez co potem miałam puszaka
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 13:01   #23361
Eloe77

Cytat:
jestem etatowy testowacz

Cytat:
ale juz w stylizatorze lepiej zeby ich nie bylo, ja nie umiem wyjasnic naukowo czemu (wlasnie Eloe, Syrenka, Jumaatt by mogly gdyby byly tutaj)
Niestety odpowiedź nie jest jednoznaczna - to sprawa indywidualna. Każda proteina jest inna i służy różnym osobom w różny sposób. Te większe (pszeniczna, jajowa ) zwykle pozostają na wierzchu włosa, więc działaja bardziej kondycjonująco - mogą tymczasowo poprawić wygląd włosa. Te mniejsze mają szansę wniknąć do wnętrza włosa, więc - moim zdaniem - dobrze jest dać im szansę podczas odżywiania.
Swego czasu dyskutowałyśmy na temat wnikania składników do wnętrza włosa. Dla mnie odżywianie po płukance jest znikome, dlatego stawiam na to, co robię przed odżywką b/s. Szkoda mi po prostu protein do psikadeł i odżywek b/s, bo zakładam, że mają utrudnione wnikanie (nawet te mniejsze). Ale to moje zdanie.
Masz rację co do tego, że przy proteinach potrzeba czegoś odżywczo-nawilżającego. Podstawą dla zdrowia (pomijając odpowiednią dietę i stan ogólny organizmu) włosa jest równowaga między proteinami a nawilżeniem.

Convallaria na poczatku celowałam w proteiny, ale dajesz keratynę Artiste. Skupiłabym się raczej na odżywce Artiste z hydrolizowaną keratyną i jedwabiem oraz Garnierze, o którym pisza dziewczyny.
Możliwe, że włosy cierpią przez nadmiar nawilżenia albo brak emolientów (jeśli nie olejujesz ostatnio).

Cytat:
od paru miesiecy malo co mi wypada, od 2 to po myciu zostaje mi na rece 5-10 wloskow
Ja tez chcę
Regularnie przy myciu wyczesuję kuleczkę ok. 20 włosów.
Cytat:
A czasowo ile to mniej więcej wychodzi czasu? Bo ja chyba za krótko ugniatam je.
Tu nie o czas idzie, ale o dopasowanie do włosa. Próbuj różnych wersji, a znajdziesz optymalną dla siebie.
Cytat:
mnie zachwalana odżywka artiste nie dokarmia odpowiednio włosów i muszę chyba komuś ją oddać
Nie dokarmia, ponieważ jest nastawiona na regenerację poprzez proteiny. Potrzeba dodać nieco emolientów. Możesz dokapać do niej kilka kropli olejku, np. jojoby.
Cytat:
a teraz idę umyć barwą moje urwisy, problem "leżąca góra a dołem bujne, nieuporządkowane loki" się potęguje
Czy podpinasz włosy podczas suszenia? Czy stosujesz ręcznikowanie? Czy nakładasz odżywki i stylizator, mając pochyloną głowę? Te wszystkie sposoby pozwalają na odbicie nasady włosów od skalpu.
Możliwe też, że coś je obciąża.
Cytat:
ta odzywka jest pelna jest olejkow, wyciagow np. z aloesu, jest maslo shea
No to więcej w niej emolientów, chyba że mamy sporo nawilżających ekstraktów, wówczas może się to nieco zmienić
Cytat:
Z tym się nie do końca zgodzę - można też przesadzić w drugą stronę[/COLOR] Włosy nie zawsze potrzebują intensywnego karmienia - wszystko zależy od ich stanu, od pory roku, pogody, jakie produkty się stosowało w ostatnim czasie. Czasem najlepszy "lekarstwem" na problem jest właśnie "okrojenie" pielęgnacji do minimum.[/B]
Dobrze powiedziane
Cytat:
swoją drogą zastanawiam się jeśli szampon ma sls i silikon w składzie jak to na siebie wpływa? bo skoro sls usuwa silikony z włosów w jaki sposób silikon z szamponu pozostaje na włosach
Jakaś cześć (zwykle niewielka) pozostaje na włosie. Może to być spowodowane różnymi czynnikami.
Pamiętaj, ze najtrudniej usunąć to, co jest naładowane pozytywnie (ładunek włosa jest negatywny). Czasem przyciąganie może być zbyt silne dla detergentu i polimer zostanie.
Cytat:
śmieszy mnie zalecenie producenta, iż najlepsze rezultaty osiąga się np po użyciu szamponu/odżywki z tej samej serii
Marketing, Kropciu, marketing. Podobno marża na odżywkach może wynosić nawet do 200 % , więc jeśli sprzedajesz szampon, to dlaczego nie upchnąć i odżywkę w koszyczku?
Cytat:
Wiesz jak dla mnie gloria to totalny niewypał nie wiem skąd te zachwyty nad nią! Bo jak dla mnienie robi z włosami nic ana pewno nie regeneruje więc może odpuść ją sobie na rzecz jakiejś treściwszej?
Dla mnie tez jest za lekka. Na dodatek włosy po niej są potwornie miękkie, czego nie znoszę. Za to rewelacyjnie sprawdza się u mojej mamy.
I jak grzywka?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-18, 13:07   #23362
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
No to czekam z niecierpliwością na Jumaatt
nazwa sieci jest dokladnie jak napisalas, tutaj masz spis z postu Jumaatt gdzie mozna znalezc odzywki Balea (Jumaatt wstawila tez sklady)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 13:15   #23363
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Nie dokarmia, ponieważ jest nastawiona na regenerację poprzez proteiny. Potrzeba dodać nieco emolientów. Możesz dokapać do niej kilka kropli olejku, np. jojoby.
Czy podpinasz włosy podczas suszenia? Czy stosujesz ręcznikowanie? Czy nakładasz odżywki i stylizator, mając pochyloną głowę? Te wszystkie sposoby pozwalają na odbicie nasady włosów od skalpu.
Możliwe też, że coś je obciąża.
u mnie właśnie proteiny nie robią szału a jak już stosuję odżywkę, nie maskę, w sensie na kilka minut tylko, to chcę mieć taką "gotową" odżywkę, bez mieszania i kombinowania
włosy schną same, suszarki nie używam od b. dawna, ręcznikuję, podpinam spineczkami, wszystko robię nad wanną z pochyloną głową, kiedy potrzeba oczyszczam je szamponem i raczej staram się zgodne z cg rzeczy stosować, chociaż jak przez nieuwagę kupię coś z pq albo silikonem (chociaż na to zwracam uwagę) to nie ma paniki, jeśli dobrze działa. Chyba po prostu nie ma mocnych, górna warstwa jest za krótka i trzeba czekać aż odrośnie...
Stary 2010-08-18, 13:20   #23364
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
I jak grzywka?
Spoko ale obciekłam delikatnie była prosta sięgała do ust a tylko zrobiłam ją "na skos" jutro będzie mycie więc zobaczymy jak to będzie wyglądało przydałoby się grzywce jakieś cieniowanie potem by nie wisiała jak wiecheć ale z tym to już sobie raczej sama nie poradzę

Stary 2010-08-18, 13:25   #23365
Eloe77

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21440475]czytalam kiedys ze zdrowy zzdbany wlos nie traci barwnika tak szybko jak zniszczony, ale nie wiem ile w tym prawdym- tak sie pocieszam [/QUOTE] Och, oby! Oby! Obyś miała rację
Ja dziś usłyszałam, że przyciemniłam włosy
Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Myślę, ze to jest odpowiedź na Twoje wszystkie pytania.
Rybiorek ma rację - przemyśl plan pielęgnacyjny, by nie sprawiał Ci kłopotów i po prostu regularnie wcielaj go w życie.
Cytat:
Napisane przez convallaria Pokaż wiadomość
Olej kokosowy też mam ale jakoś mnie ne zachwycił..Muszę wrócić do niego..
Oleje zachwycają dopiero po pewnym czasie. Jeśłi jednak masz bardzo porowate włosy, to może powinnaś spróbować innego - choćby migdałka albo nawet winogronowego (w najgorszym wypadku).
Cytat:
W dzienniku jest co prawda odpowiedź, ale zdradzę - od połowy września 2009 roku. Robię to jednak bez przerwy, regularnie. zmieniam pielęgnacje, obserwuję uważnie włosy i pogodę.
Poznaliśmy się dobrze z włosami i mniej więcej wiem, czego oczekują. I widzę też, jak pogoda dostaje szału - moje włosy też. Jeśli dziś w nocy spadnie deszcz albo będzie burza, to wcale mnie to nie zdziwi.
Cytat:
jeśli lubisz wielkoczasteczkowe proetiny i pięknie pachnące produkty to Jestem bardziej zadowolona ze spreju niż odżywki, ale ta z kolei poddaje się modyfikacjom - jest dość gęsta i pięknie miesza się z innymi składnikami.
Cytat:
Eloe, dziękuję za odpowiedzi.

Cytat:
Co do trzymania szamponu na włosach. Producent szamponu NaturVital (stosuję i bardzo sobie chwalę, dzisiaj będę próbować ich odżywki, wybiorę chyba tę niebieską, syrenka pisała, że ta z nowej serii, zielona, jest bardziej uboga składowo i emolientowo) zaleca trzymanie szampon na głowie trzy minuty. W jakim celu? To też "ściema" z tym trzymaniem?
Szamponu?
Zwykle produkt trzyma sie dłużej (od kilku minut w górę), by zawarte w nim składniki miały szanse wniknąć do wnętrza włosa. Jeśli masz do czynienia z szamponem leczniczym na problemy skalpowe, to też zaleca się trzymanie go jakieś 5 minut.
Przez 30 sekund mało co ma szanse zadziałać. Kilka minut to już coś dlatego tutaj zalecamy najczęściej zostawienie odżywki na 30 minut pod czepek i ręcznik (ciepło )
Cytat:
Dziękuję za filmik Wszystko super pokazane. Już wiem, gdzie był mój błąd - ugniatałam włoski nawet, jak schnęły, bo myślałam, że im więcej, tym lepiej Przez co potem miałam puszaka
Własnie z tego powodu (nadmiaru dotykania) nasze włosy wyglądają fatalnie po fryzjerze.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-08-18, 13:31   #23366
pieterowa
Przyczajenie

[QUOTE=Eloe77;21453009]
W dzienniku jest co prawda odpowiedź, ale zdradzę - od połowy września 2009 roku. Robię to jednak bez przerwy, regularnie. zmieniam pielęgnacje, obserwuję uważnie włosy i pogodę.
Poznaliśmy się dobrze z włosami i mniej więcej wiem, czego oczekują. I widzę też, jak pogoda dostaje szału - moje włosy też. Jeśli dziś w nocy spadnie deszcz albo będzie burza, to wcale mnie to nie zdziwi.
[QUOTE]

ja mam największy problem nie tyle z tym że są suche i matowe, ale z tym jakie sa przyklapniete u nasady
i nie potrafie sobie z tym poradzić

Stary 2010-08-18, 13:36   #23367
wrily_curly
Rozeznanie

Eloe, to moje włosy są jakieś.... dzikie... bardzo dobrze czują się jak jest wilgotno, chociaż pod warunkiem, że na nie nie pada a ostatnio zapominam je zabezpieczać kokoskiem.

ktoś jeszcze stosował te produkty z NaturalVit? Zaraz przeglądnę forum pod tym kątem ale może ktoś tak od serca by mi napisał, wczoraj oglądałam maskę, nie widziałam na pierwszy rzut oka niczego złego ale oparłam się pokusie i poszłam po odżywkę mypy

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

pieterowa, a nie masz za krótkich na górze jak ja? moje się od długości od ucha zaczynają układać, ew. zobacz, o czym pisała wyżej Eloe w odpowiedzi na mój post no i ten filmik jest bardzo przyjemny http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html Rybiorek go już wrzucała zresztą
Stary 2010-08-18, 13:42   #23368
Eloe77

Cytat:
u mnie właśnie proteiny nie robią szału
zależy jeszcze, co nazywasz szałem
Dla mnie najlepsza jest keratyna i to ona wpływa głównie na piękny skręt. By był szał potrzebuje tez sporo emolientów - dają mi mięsiste loki. Piekny skręt na mięsistych lokach + objętość (rzadko, ale się zdarza ) to dla mnie szał (pomijam zdrowie, blask i siłę - to w domyśle, bo jest oczywistością). A dla Ciebie?
Cytat:
a jak już stosuję odżywkę, nie maskę, w sensie na kilka minut tylko, to chcę mieć taką "gotową" odżywkę, bez mieszania i kombinowania
To będzie baaardzo trudne. Mnie zawsze czegoś brakuje - keratyny, emolientów, liposomów, nawilżaczy. Chcę miec różne efekty, więc sobie sama modyfikuję Ale każdy robi jak lubi
Cytat:
Chyba po prostu nie ma mocnych, górna warstwa jest za krótka i trzeba czekać aż odrośnie...
Tak też może być.
Cytat:
Spoko ale obciekłam delikatnie była prosta sięgała do ust a tylko zrobiłam ją "na skos" jutro będzie mycie więc zobaczymy jak to będzie wyglądało

Cytat:
przydałoby się grzywce jakieś cieniowanie potem by nie wisiała jak wiecheć ale z tym to już sobie raczej sama nie poradzę
wyższa szkoła jazdy jak dla mnie. Moze dlatego, że nigdy nei miałam grzywki?

Cytat:
ja mam największy problem nie tyle z tym że są suche i matowe, ale z tym jakie sa przyklapniete u nasady
i nie potrafie sobie z tym poradzić
A podpinanie? Jest o tym w FAQ. Suszenie z pochylona głowa też sporo daje.
Moje włosy pięknie odbijają od skalpu, bo je podpinam każdorazowo i podsuszam suszarką.
Cytat:
Eloe, to moje włosy są jakieś.... dzikie... bardzo dobrze czują się jak jest wilgotno, chociaż pod warunkiem, że na nie nie pada
to akurat normalne.
Cytat:
ktoś jeszcze stosował te produkty z NaturalVit? Zaraz przeglądnę forum pod tym kątem ale może ktoś tak od serca by mi napisał, wczoraj oglądałam maskę, nie widziałam na pierwszy rzut oka niczego złego ale oparłam się pokusie i poszłam po odżywkę mypy
ja. Ale tylko granatową odżywkę do wypadających. Jest cyclomethicone, lecz on z tych niegroźnych. Maska miała więcej silikonów (tez granatowa).
Akurat z odzywki byłam bardzo zadowolona. Sporo ekstraktów, mało emolientów, ale jest warta grzechu

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-08-18 o 13:47
Stary 2010-08-18, 13:49   #23369
pieterowa
Przyczajenie

Cytat:
[/COLOR]pieterowa, a nie masz za krótkich na górze jak ja? moje się od długości od ucha zaczynają układać, ew. zobacz, o czym pisała wyżej Eloe w odpowiedzi na mój post no i ten filmik jest bardzo przyjemny http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html Rybiorek go już wrzucała zresztą
no mam, na pewno mam za krótkie, ale to pamiątka po cudownej fryzjerce dla której końcówki wynosiły z 7cm jak nic a wycieniowała mi tak, że właśnie te górne włosy miałam może na 3cm
i teraz mi dopiero powoli rosną, chyba już z 2 lata
właśnie oglądałam ten filmik i sie muszę zastosować do niego koniecznie
mi się w sumie dobrze kręcą od nasady ale przylegają do głowy i wyglądam jak uliz

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Co do podpinania to właśnie widziałam że tak robicie ale jak narazie jeszcze tego nie zgłebiłam ;p

Stary 2010-08-18, 13:52   #23370
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
wyższa szkoła jazdy jak dla mnie. Moze dlatego, że nigdy nei miałam grzywki?
dlatego z tym wybiorę sie do fryzjera bo długość taką jaką chciałam już sama sobie zrobiłam

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości