|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23671 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Witam
![]() Od dłuższego już czasu chciałam się tutaj przyłączyć le jakoś nie wychodziło. Chcę zacząć kompletną regeneracje moich włosów, które kiedyś były pięknymi loczkami, tak teraz się bardziej prostują, choć ja mam swoje sposoby aby skręt nadal był .Czytałam o metodzie mycia odżywką i pomyślałam że dzisiaj ją wypróbuję, ale niestety okazało się że nie mam już żadnej odżwyki. Czy zamiast tego można użyć maski ?
|
|
#23672 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jaka dokładnie jest to maska? Maska może (ale nie musi) być zbyt ciężka do mycia włosów |
|
|
|
|
#23673 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i sobie chwale
|
|
|
|
|
#23674 |
|
Raczkowanie
|
Eloe czy spłukujesz tą:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=19 płukankę wodą czy pozostawiasz na włosach bez spłukiwania? Jeśli tak to czy używasz potem odżywki b/s? Nie przesuszyła włosków ?
|
|
#23675 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czytam Was już od dawna i z zazdroscia patrzę na wasze loki
Przez ponad rok nosiłam trwałą (niestety bardzo niszczy włosy) więc wiem, że w kręciołkach czuję się najlepiej. Do tej pory tylko Was czytałam, ale wczoraj postanowiłam wypróbować Wasze sposoby. Nie mogłam wprost oczom uwierzyć, gdy po harmonijkowaniu bawełnianą koszulką moje włosy zamieniły się w piękne spiralne loki - takie o jakich zawsze marzyłam. Niestety zanim całkiem wyschły znacznie się rozprostowały, a dziś rano został z nich już tylko puch i ledwo widoczne fale I teraz zastanawiam się czy gdybym wysuszyła je dyfuzorem (niestety nie mam ) to te loki by zostały? Czy taki efekt będzie nawet na prostych włosach po harmonijkowaniu- tylko póżniej się rozprostują tak jak moje wczoraj? Zastanawiam się, bo nie wiem czy jest sens inwestować w nową suszarkę z dyfuzorem... (jeżeli to pytanie już padło to bardzo przepraszam, ale nie znalazłam odpowiedzi)
|
#23676 |
|
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21648131]hehehe a ja ostatnie 5 dni stosuje odcedzony zel z mielonego siemienia lnianego jako stylizator
i sobie chwale [/QUOTE]Nava czy proporcje z mielonego siemienia takie same jak z niemielonego? Bo mam w domu mielone i ochotę na żel od dawna, a do sklepu jakoś nie po drodze. Żyje w jakimś mega nieodczasie czekam na weekend, moje włosy też...
|
|
|
|
#23677 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() zeby skret "sie trzymal" i nie bylo puchu-trzeba zaczac od regeneracji kudelkow zajrzyj do 1wszego postu tego watku- tam jest wszystko podlinkowane ![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#23678 |
|
Zadomowienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21649856]
![]() zeby skret "sie trzymal" i nie bylo puchu-trzeba zaczac od regeneracji kudelkow zajrzyj do 1wszego postu tego watku- tam jest wszystko podlinkowane ![]() [/QUOTE] Nava witaj ![]() intensywnie regeneruje włosy od grudnia- oleje, maski, odżywki b/s, półprodukty (aloes, miód, keratyna, gliceryna, pantenol, itd), żel z siemienia znam bardzo dobrze i często używam (nadaje włosom objętości). 1 post, pigułkę, faq i tłumaczone przez was . Bywam tu codziennie, tylko po cichu Przez jakiś czas byłam nawet CG, ale niestety włosy mi się bardzo rozdwajały więc częściowo wróciłam do silikonów.Próbowałam tez ploppingu i oczywiście ugniatanie, ale dopiero po wczorajszym harmonijkowniu pierwszy raz zobaczyłam loki, a nie jak zawsze delikatne fale. I teraz cały czas myślę o tym dyfuzorze...
|
#23679 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to dlatego sie nie znamy- ukrywasz sie ![]() ja tez mysle o suszarce, to bedzie moja pierwsze urzadzenie suszace ![]() czasem rano jeszcze mam wilgotna skore glowy jak myje poznym wieczorem, teraz jest OK bo cieplo, ale jak przyjdzie jesien... zima.... wiec raczej z mysla o podsuszaniu, ale na pewno kupie z dyfuzorem |
|
|
|
|
#23680 |
|
Zadomowienie
|
widzisz to ja mam odwrotnie- zimą przy bardzo mocnym ogrzewaniu (nie mam regulacji :/) moje włosy wysychają w 2-3 godziny. Teraz nawet jak podsusze włosy suszarką i w takich tylko lekko wilgotnych położę się spać to rano i tak dalej są prawie tak samo wilgotne
mam dużą wilgoć na mieszkaniu (i mnóstwo pająków )
|
#23681 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Damo_pikowa, bardzo ładne loczki Nava, jak znajdę chwilę czasu to poszukam źródeł o chitosanie; już mi się obijał o uszy (oczy) w kontekście włosowym
|
|||||
|
|
|
#23682 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#23683 |
|
Zadomowienie
|
W sprayu?
![]() Widziałaś składy?
|
#23684 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
)witamy u nas ![]() walcz o loki! nie zabijaj ich szczotą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dyfuzor raczej nie przedłuża trwałości loków (za to odpowiada stylizator, u nas popularne są żele), ale za to może twoje loki jeszcze bardziej podkrecic i dodać objetosci. |
|||||
|
|
|
#23685 | |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj było drugie mycie babydream'em
nie poplątał włosów, fajnie pachnie, dobrze myje, ogólnie jestem zadowolona ![]() wkręcam się CG moje włoski obecnie jakieś bez życia są jak oglądam te wszystkie zdjęcia przed/po to bardzo mnie to motywuje Cytat:
muszę znaleźć sobie jeszcze jakąś fajną maskę i zamówić w końcu kokoska ![]() Dama_pikowa - bardzo fajne masz loczki ![]() nie byłam od rana na wizażu, a tutaj tyle wiadomości, rozhulał się Nam wątek
|
|
|
#23686 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#23687 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Czyli muszę jeszcze dokupić jakąś odżywkę b/s, zrobić żel lniany i jakiś olej. Jeszcze nie do końca kumam oleje. Je się nakłada na skalp czy na włosy? Na jaki czas? Jest jakiś wątek o tym, albo czy są gdzieś zebrane informacje na ten temat? Znalazłam tylko to. Obawiam się tych olejów o tyle, że ja nigdy nie miałam problemów z puszeniem, wręcz odwrotnie- często właśnie włosy szybko mi oklapują... Cytat:
![]() blakinka! widzę, że zaczęłyśmy reanimację włosków w tym samym czasie! Tez mam babydreama i tez muszę parę rzeczy dokupić
|
||
|
|
|
#23688 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zobacz w delikatesach "społem" i innych większych, miałam popatrzeć jak to wygląda w tesco, kauflandzie i leclerku ale ciągle zapominam, w tym ostatnim będę jutro Cytat:
Cytat:
ach ach.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale dobrze, dobrze, wąż ma w kieszeni siedzieć i nie pozwalać na kupowanie rzeczy do włosów.wczoraj byłam dość zadowolona ze swoich włosów, naolejowałam na cały dzień vatiką kokosową, umyłam glorią i nałożyłam lorys ceramidy, czyli tzw. lenor jeśli nie znacie to obczajcie przy okazji ten zapach, bezcenne. Przeczesałam palcami trochę włosy z tą maską, potem ugniotłam niveą, długi plunking i przed samym pójściem spać dołożyłam żelu z siemienia, nawet nie robiłam przedziałka i nie oglądałam ich tylko tak jak były wszystkie razem do tyłu bo spałam w poprzek dużego łóżka, czego się nie robi dla włosów
|
||||||
|
|
|
#23689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam problem z ułożeniem włosów okalających twarz. Mam grzywę ok 20cm i przedziałek z boku i nie moge się przyzwyczaić do tego jak się układa i sobie przypinam do tyłu, wcześniej chodziłam w opasce ale jakoś mi się odwidziało. Marzy mi się krótsza grzywka na bok ale będę musiała poświęcić chwilę czasu na jej prostowanie i nie będę już miała tego komfortu jaki mam teraz jeśli złapie mnie deszcz
|
|
#23690 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A możecie mi zdradzić rąbka tajemnicy, gdzie jest duży wybór odżywek Joanny? Bo byłam w rossmanie i carrefourze i pustki. Może jutro mi się uda do tesco podskoczyć, to obczaję Joannę i kokos przy okazji Twój opis czynności jakie wykonałaś z włosami jeszcze jak narazie wymaga ode mnie słowniczka, ale mam nadzieję, że juz niedługo A dalszy sposób na loczki jest nie do podrobienia |
|
|
|
|
#23691 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest temat o olejach ![]() Cytat:
w sobote (21.08) dowiedziałam się o CG i już tego samego dnia wprowadzałam małe zmiany w pielęgnacji włosków ![]() obecnie wytrwale poszukuję jakiejś ciekawej maski na włosy ostatnio przeszłam pół miasta w poszukiwaniu kosmetyków i praktycznie wszystko znalazłam w miejscowej aptece, tego sie nawet nie spodziewałam, zaszłam tam bo pomyślałam, a może jednak ![]() dzisiaj moje włoski nabrały puszystości
![]() Edytowane przez blakinka Czas edycji: 2010-08-27 o 07:41 |
||
|
|
|
#23692 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
np. ja myję włosy wieczorem więc olej nakładam rano, względnie po południu, jeśli myjesz rano, to nakładaj na noc. Co do oklapnięcia to jak umyjesz dobrze włoski to nie będą oklapnięte, moje dzisiaj po kokosie są puszyste Aż za bardzo ![]() Cytat:
różne radicale, wody brzozowe, pokrzywowe, Joanna rzepa, naturie chyba też były, wszystkie szampony barwy, słowem nic tylko wybierać.)
|
||
|
|
|
#23693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co to jest olejowanie? Jak często można nakładać oleje? Jak długo powinnam trzymać oleje na włosach? Czym zmywać oleje? Nakładamy na włosy, na skalp też można; ale jak ostatnio przeczytałam, kto ma problem z łupieżem powinien uważać na olejowanie skalpu. |
|
|
|
|
#23694 | ||
|
Zadomowienie
|
za pierwszym razem uzyłam takiego żel drogeryjnego (chyba z auchan) a wczoraj żelu lnianego- efekt ten sam- rozprostowały mi się (podejrzewam, że pod wpływem ciężaru)
Cytat:
nie wiem czy można to nazwać naturalnymi - takie fale mam po tym jak śpię w takim koczku zwiniętym na czubku głowy Cytat:
pewnie tak zrobię, bo mam już dwie suszarki więc szkoda mi kupować trzecią, jesli miałaby nie pomóc...
|
|
#23695 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
L'Oreal, Elsève Nutri-Blask z Proteiną Perły, Maseczka 'Energia i Blask' . Zdecydwoałam się jednak na nie użycie,za to skorzystałam wczoraj z nafty kosmetycznej . Cytat:
Czytałam pigułkę i FAQ,ale tyle tam tego było że nie da sie od razu wszystkiego zpamiętać. Anka - Witam ![]() To ja może też swoje włoski pokaże
|
|
|
#23696 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nareszcie chwilka czasu...
Do 103 Cytat:
Myślę, czy by jej nie nabyć. Cytat:
![]() Ale dziś z włosów nie jestem zadowolona ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gdy unormujesz skalp będzie można próbować myć odżywką ![]() Cytat:
Niech Ci chociaż biust nie opada ![]() Bo zwątpię w biustonosze [COLOR="Silver"]
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-08-27 o 10:52 |
||||||
|
|
|
#23697 | ||||||
|
|
Najciekawsza rzecz w tej Twojej odżywce to arginina Rzeczywiście może regenerować, choć zdaje się, że warto ją będzie wzbogacić olejem.
Cytat:
Cytat:
Rozejrzyj się po sklepach ze zdrową żywnością, po stoiskach z żywnością dla wegetarian albo zajrzyj do Almy (zdaje się, ze ta sieć jest w miastach przy K-cach) czy innych marketów z bardziej wyszukaną żywnością. Cytat:
Mam nadzieję, ze spodoba się Twoim włosom ![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21640658]dziewczyny, czy wiecie moze cos o oddzialywaniu chitiny? moze ktoras z Was ekspertmentowala? Hydroxypropyl Chitosan - sucha skore, suche, lamliwe matowe wlosy, pomaga w rozczesywaniu wlosow, dziala przeciw rozdwajaniu koncowek[/quote] Cały ten związek odpowiedzialny jest za tworzenie filmu na włosie. Sama chitina jest derywatem glukozy, polisacharydem. Będzie ładnie zagęszczać i utwardzać (pancerzyki chitynowe ) Można ja porównać do keratyny lub celuzozy.Nie wiem tylko na ile wniknie do wnętrza włosa. Skoro cały związek jest film-formerem, to raczej wnikać do wnętrza nie powinien. Cytat:
Chwal się, chwal, bo miło popatrzeć.U mnie się nadaje, ale na suche włosy nakładany wilgotnymi łapkami.
|
|
#23698 |
|
Wtajemniczenie
|
Syrenko zaciekawiłaś mnie tymi sprayami z Isany ... Czy oprócz silikonu cyklicznego dużo ich było w składzie? Dużo rodzajów tych sprejów jest?
|
#23699 | ||||
|
|
Cytat:
Ciesze się, że zbierasz komplementy włosowe Cytat:
Osobiście bardzo lubię rycynkę i jeśli ją nakładam to tylko w towarzystwie innych olejów. Cytat:
Cytat:
Jednak gdy używałam, nie zauważyłam przesuszenia Anwen ciekawy blog Samo suszenie może zrobić sporo dobrego - zerknij do FAQ do postów o dyfuzorze. Dobrze rozpocząć od nieco cieplejszego nawiewu, by utrwalić nowe wiązania tymczasowe (używasz najmniejszej prędkości!). Z utrwalenia jednak nici, jeśli nie będzie stylizatora. Spróbuj żelu, ale - ponieważ Twoje włosy to fale (świetnie to widać tutaj - musisz sprawdzić, w którym momencie będzie najlepiej działał. Na początek nałóż na mokre, ugnieć, harmonijkuj, wysusz. Potem nałóż na lekko podsuszone (zrób wszystko jak zwykle, ale np. po minucie suszenia dopiero nałóż stylizator). Przy kolejnym myciu nałóż na suche. Możesz też rozcieńczyć żel z wodą destylowaną lub przegotowaną w proporcji wyjściowej (do dopracowania indywidualnego) 1:1 i spryskiwać tym włosy. Po dokładnym spryskaniu delikatnie harmonijkować włosy suchym materiałem bawełnianym lub dobrze chłonącym wodę (byle nie frotte!) Osobiście polecam raczej wzbogacanie odżywek niż zakup gotowej maski. Możesz zacząć od dodania łyżeczki miodu do odżywki, która posiadasz albo od dokapania kilku - kilkunastu kropelek oleju. Potem przyjdzie czas na półprodukty. Pamiętaj, ze większość produktów typu maska nastawionych jest na szybkie efekty działania, dlatego też zwykle są napakowane silikonem, a substancji odżywczych może być niewiele. Ale z czystym sumieniem mogę polecić Biowaxy No proszę Bardzo ładne włosy A maską, którą podałaś nie radziłabym myć.
|
|
#23700 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() u mnie jest podobnie bo ostatnio fryzjerka zanim się zorientowałam zrobiła mi grzywkę, hm trudno to nawet tak nazwać, w każdym razie pojechała po skosie z jednej i drugiej strony i praktycznie grzywkę mam na 180 stopni wokół głowy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

.

Grrr.

a to jest krem

ale dobrze, dobrze, wąż ma w kieszeni siedzieć i nie pozwalać na kupowanie rzeczy do włosów.

Bardzo ładne włosy