|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23701 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Troszku nadrobię ze staroci, które mnie zainteresowały
Do 100 . Cytat:
Przypomnij sobie od którego momentu zaczyna się robić korkociąg i staraj się tak właśnie zapuścić wierzchnią warstwę. Możesz jednocześnie delikatnie podciąć końcówki spodniej warstwy, by włosy znów nie zrobiły się na korkociągi za krótkie. Powiem Ci, ze mój skręcony, suchy włos musi mieć powyżej 10 cm, by zwinął się w korkociąg. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tego nam było potrzeba ![]() Dokleję chyba jeszcze Rybiorkowy post ze szkołami jazdy
|
|
#23702 | ||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
a zdradź co zrobiłaś, że nabrały puszystości?? Cytat:
![]() Feniks! Cytat:
A jeśli chodzi o skalp- gdybym kupiła vatike kokosową? wszędzie piszą, ze zapobiega łupieżowi? ![]() Just_Smile- jakie długaśne!! Cytat:
![]() Taaaak, Dziewczyny są niezwykle uprzejme i pomocne za co jestem im ogromnie wdzięczna ![]() Na końcu posta napiszę jakie produkty mam i co mam zamiar dokupić i bym miała wielką prośbę, żeby spojrzeć i coś ewentualnie dodać, albo może coś jest niepotrzebne ![]() No, no, no... Jestem zaszczycona, ze z miasta, z którego piszę, jest tez Pani Moderator! ![]() Cytat:
[/QUOTE]Cytat:
I teraz bym prosiła o weryfikację, co niepotrzebne, co dokupić ![]() Mam: - szampon babydream - odżywkę d/s Isana z jedwabiem - balsam Potters z aloesem (zapach mi średnio odpowiada )- Joanna z pokrzywą i zieloną herbatą do oczyszczania skalpu co jakiś czas jak na razie tego nie za wiele, ale mam zamiar dokupić dzisiaj: - odżywkę b/s jakąś Joannę, podoba mi się pomysł na miód i cytrynę, albo hegron z fioletową nakrętką (?) - olej kokosowy, może vatikę (czy jakiś inny 'stacjonarny' jest godny polecenia?) -może jakąś mocniejszą odżywkę jako drugą w OMO- np. garnier z karite (czy jest konieczne, czy może narazie być to co mam? w sumie byłoby to zamiast pottersa, a potters myślę, ze się nie zmarnuje ) - siemie lniane - herbatka z pokrzywy |
||||||
|
|
|
#23703 | ||
|
|
Cytat:
Poskarżę się, ze ostatni "komplement" jaki usłyszałam od swojej brział: "ale masz strąki". Tego dnia loki miałam naprawdę ładnie skręcone i zero puchu. Zażyczyła sobie, bym się rozczesała. Słabo mi ![]() Cytat:
Bardzo groźnie to nie wygląda. Jak się spisuje?
|
|
#23704 | ||||||
|
|
Kokos mój ulubiony zresztą
dostaniesz w Epi. To plaski słoik z zieloną nakrętką (ok 250 czy 200 ml) firmy Efavit. Kosztuje ok. 13-14 zł.W Feniksie nie dostaniesz. Hegrony i Pottersy są też na pewno w Kauflandzie na Legnickiej. Cytat:
Cytat:
Joannę Naturię b/s polecam z lnem i rumiankiem. Jest najlżejsza. Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
Kup sobie jeszcze jakiś miód - przyda się jako dodatek do odżywek albo do płukanek. Przyda się też cytryna albo ocet winny lub jabłkowy do zakwaszania.
|
|
#23705 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
jestem uswiadomiona stanikow0, poki co nic mi takiego nie grozi ![]() chcialam tylko dac wyraz swojej frustracji :P Cytat:
![]() jak chcesz sie wybierac to dopiero we wtorek. szukalam wczoraj tam kokosa, ale sie akurat skonczyl, dostawa ma byc we wtorek (no i nie wiem czy dobrze pamietam cene, ale chyba 12 zł - w epi 15)Cytat:
![]() niektórym ten zapach sie podoba, ale ja nie jestem w stanie go wytrzymac dluzej niz jest to niezbedne do umycia włosów :P mysle, ze twoje pomysly zakupowe sa calkiem niezle. jesli nie pasuje ci zapach pottersa aloesowego, wez innego. wszystkie maja bardzo podobne sklady, ja od aloesowego wole arnikę, a teraz kupiłam melissę. zdaje relacje z mycia odzywką kauflandową Aile. jest dosc rzadka, mocno śliska, calkiem dobrze sie rozprowadza (cos pomiedzy hegronem a pottersem). domyć - domyła. jesli ktos potrzebuje odmiany - nie ma przeszkod, zeby probowac (tym bardziej, ze kosztuje jakies 5 zł). umylam tylko raz, jesli w miare uzywania sie cos zmieni to o tym napisze ![]() a dzis wieczorem jade nad morze ![]() do mycia wzielam pottersa aloesowego i szampon schauma objętosc. odzywke schauma objętosc i zastanawiam sie nad jednorazowa porcja wzmocnionej maski (jade tylko na tydzien) ds. naturię len rumianek i żel fructis no i oczywiscie suszarke
|
||||
|
|
|
#23706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#23707 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
i dziękuję. Jak któraś już tu pisała- pomoc Twa nieocenioną jest Siemie lniane mam zamiar właśnie niemielone kupić (może tez sobie podpraże ), a co do miodu, to jeszcze mam trochę takiego wiejskiego, pysznego ![]() przeczytałam kwc Efavitu- spróbuję temat płukanek i przydatności octów muszę jeszcze zgłębić ![]() EPI nie mam daleko, także super-zajdę, potem na rynek i będzie superpharm i Feniks ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Pottersa też wąchałam, ale stwierdziłam, że może da radę. Ale jak nakładam go, to zapach mi przypomina jakiś męski delikatny żel pod prysznic A pottersa będę używać na zmianę z Isaną jako pierwszą odżywkę w OMO, to nie będzie ten zapach mi zostawał na włosach a na drugie O dokupię coś dzisiaj I miłego pobytu nad morzem!!
|
|||
|
|
|
#23708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja myślałam nad maseczką wax moc natury regenerującą do włosów 'suchych i zniszczonych' lub 'osłabionych z tendencją do wypadania' ale spróbuje wzbogacenie odżywek hihi, ja sama nie wiem co zrobiłam albo to jakiś kolejny level, albo przez zmianę pogody bo zestaw na włosy ten sam co wczoraj, a włosy całkiem inne
|
|
|
#23709 |
|
Konto usunięte
|
Eloe77
A co do korkociagów, to całkiem prawdopodobna jest diagnoza fryzjerki-włosy rozjaśniane słońcem mozna tylko obciąć...są na tyle wytrawione, że nie przyjmą farby /wypłucze się, co niestety sprawdziłam po ufarbowaniu miałam kolor do nastepnego mycia, a najdłuzej przez 2 tygodnie/jedyna rada obciąć, ale na to nie mam odwagi . Moje najkrótsze słosy sięgają do końca brody wiec to nie kwestia długości, a niestety zdrowe są ładne i w korkociagach, a posłoneczne biedactwa reanimuję olejami. A propos rycyny to mam cały system-ponieważ nie sprawdziła sie u mnie konstrukcja --szklanka z gorącą wodą, na to spodeczek szklany na to wylać rycynę, bo za wolno się ogrzewało to gotuję wodę w czajniku, trzymam butelke z rycyną za szyjkę i nad kranem oblewam ją tą gorącą wodą, zanim skończę, dotrę do łązienki i rozczeszę włosy przed aplikacją to akurat rycynka ma tę właściwą temperaturę do aplikacji
|
|
|
|
#23710 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
gdy zobaczyłam go ponownie.Cytat:
Chodzi konkretnie o to, że prawdziwy, historyczny Śląsk jest od obecnego Dolnego po Opolski i kawałek dalej (tereny Cieszyna, Bielska-Białej - to tutaj była granica). W najlepszy sposób oddaje ten podział administracja kościelna. To, co dziś nazywamy "Górnym Śląskiem" było tylko w części Śląskiem, a w większości Małopolską. Gdy ziemie zostały podzielone (z końcem średniowiecza ziemie śląskie przeszły w lenno czeskie, a dopiero w XVII wieku stały się własnością pruską i niemiecką), ów skrawek został w polskiej koronie i mienił się być Śląskiem. Po wojnie, gdy Wrocław i pozostałe piękne tereny historycznego Śląska wcielono do PRL, pojawił się problem, co z tym fantem zrobić. Stąd podział na Górny i Dolny. W czasie reformy administracyjnej III RP toczyła się dyskusja, co z tym fantem zrobić, ponieważ stan obecny nie oddaje prawdziwego, historycznego stanu. Z uwagi jednak na mniejszość śląską (trzeba o niej pamiętać i sięgnąć do jej korzeni - o sile tego regionu, późniejszego GOP mówi się od połowy XIX wieku, więc ciężko o porównanie z Wro) oraz 50-letni uzus pozostawiono błędne z punktu historycznego nazwy jak: dolnośląskie i śląskie. Ale prawdziwy Śląsk jest własnie tutaj. Bo niby dlaczego Wrocław jest stolicą Śląska? I dlaczego nasza drużyna piłkarska i koszykarska zwie się/zwała się "Śląsk Wrocław"? dlaczego takiej tradycji nie ma na Górnym Śląsku? Dlaczego wyraźnie mówi się tam o Zagłębiu? Wiem, że to, co napisałam może powodować gotowanie się krwi w osobach z obecnego Górnego Śląska, ale tak wygląda właśnie historyczna prawda. Dlatego ja o sobie mówię, ze mieszkam na Śląsku, a nie na Dolnym Śląsku. I to już kwestia mojego widzimisię ![]() Cytat:
Cytat:
No i muszę nabyć Isanę z babasu. Uwielbiałam go właśnie jako delikatną odżywkę. Cytat:
![]() Cytat:
Cieszę się, ze informacje się przydały.Cytat:
Cytat:
Ale też wzbogacałam Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja się boję pękającego pod wpływem gorącej wody szkła, stąd taka moja reakcja.Sama robię kąpiel wodną - gotuję wodę w rondelku, do środka wstawiam miseczkę z olejami i podgrzewam w ten sposób.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-08-28 o 12:26 |
||||||||||||
|
|
|
#23711 | |
|
Zakorzenienie
|
to nie ja
ja nigdy nie mam rudych, nawet po maceracie z marchwi (chociaż zamówiłam, więc popróbuję z większą ilością. Marzy mi się jakaś odmiana dopsz że chociaż długość powoli się zmienia![]() Cytat:
jakoś go zmęczę, ale nie qpię nigdy więcej![]() za to ostatnio sięgnęłam po aloesowy balsam pani Potters i to mój zdecydowany faworyt do mycia, jest świetny żadna odżywka mi tak nie podpasowała jak on, i myję nim bardzo często. Fajowy jest![]() przyłączam się do uwielbienia dla Waxów
|
|
#23712 |
|
Wtajemniczenie
|
Eloe - dziekuje za lekcje historii. nie mialam o tym pojecia, a to dosyć ciekawe. tak sie juz utarło w swiadomosci, że ślunzak to pan z kopalni, zaciagajacy gwarą i mieszkający na górnym sląsku
![]() a bawic się będę oj będę ![]() ostatni taki studencki wyjazd, nie moglam odpuscic, a prawie 2 rodzialy magisterki mam, 3ci po powrocie zdaze :P chociaz pewnie bede sie czula troszke staro :P |
|
|
|
#23713 | |||
|
|
Bo się zmienia
Chociaż dawno zdjęć nie było to pamiętam te Twoje długie i wypielęgnowane fale.Musze Cię skierować do tego wątku. Kto jak kto, ale Ty w temacie płukania włosów piwem jesteś najbardziej doświadczona ![]() Cytat:
Zaczęłam wczoraj 3 butelczynę, a mają po 500 ml A o dyskusji na temat nazewnictwa nowych województw mówił Miodzio Sam pochodzi z Tarnowskich Gór, więc jego wiedzy w tej materii (oraz w innej mojej ulubionej ) nie śmiałabym zaprzeczać.Cytat:
Obowiązkowo musisz jechać Cytat:
![]() i nie powiem nic więcej
|
|
#23714 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na Twoim miejscu bym zobaczyła też za Isaną z babassu (chyba jest, nie?) i właśnie coś bardziej odżywczego jak Eloe mówi ![]() Cytat:
Cytat:
![]() składam meldunek z wrocławskiego leclerca! ![]() są maski romantic nie oglądałam ich zbyt długo coby nie kusiło, ale było aloesowe, z ginko i imbirowe, wszystkie z pq-7 ale ekstrakty wszystkie przed zapachem, silikonów nie zauważyłam, tylko nie zwrócilam uwagę na denat w każdym razie, udało mi się utrzymać autozakaz kupowania, tylko pooglądałam sobie i piszę, żeby może jakiejś wizażance pomóc |
|||
|
|
|
#23715 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmm kupiłam sobie dziś szampon [Szampon i płyn do kąpieli, Perfecta Baby, Dax Cosmetics]. Na wizażu przeczytałam że jest bez SLS... Przychodze do domu, czytam, a tam Sodium Laureth Sulfate
|
|
|
|
#23716 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
chyba to jeszcze wpływ poprzedniej pielęgnacji i olejku Absolute L'oreala Teraz chcę mieć korkociagi i jednolity kolor włosów.I też nie lubię Hegrona z różową nakrętką za to uwielbiam Yunga różowego, a białego już mniej. I w poszukiwaniu oleju idealnego właśnie się dowiedziałam, że migdałowy do mnie jedzie 6 tydzień pielęgnacji i bilans-3 odżywki do mycia, 2 szampony do olejów i prawie 4 oleje a myślałam, że zakupoholizm przy tak restrykcyjnej pielęgnacji mi nie groziEdytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2010-08-27 o 17:50 |
|
|
|
|
#23717 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
szczególnie jeżeli chodzi o ciuchy, ale patrze, że za kosmetykami podobnie zaczynam lataća ja sie od kilku dni ciągle zbieram, żeby zamówic olejek w internecie nie dostrzegłam tu chyba nikogo z podlasia, bo ciekawi mnie czy gdzieś w Białymstoku mogłabym znaleźć olejki (?) bo byłam w już w kilku sklepach i aptekach i nigdzie ich nie spotkałam
|
|
|
#23718 |
|
BAN stały
|
Dzisiaj moje włosy mniej okazale się prezentują, widać, że brakuje im nawilżenia i odżywienia.
Nie byłam w feniksie, bo się rozpadało i nie chciałam brnąć w miasto więc obskoczyłam EPI i arkady.Kupiłam garniera z karite, olej kokosowy, pokrzywę i siemie lniane. Pokrzywę piję właśnie. Jak to mój TŻ stwierdził- daje stawem ale da się przeżyć-smakuje nawet ok siemie lniane się właśnie przecedza. Na początku żel wyszedł mi za rzadki, to jeszcze chwileczkę podgotowałam. olej kokosowy- korci mnie żeby już nałożyć Tylko, że jeśli bym nakładała teraz, to bym musiała trzymać całą noc, bo włosy myję rano... myślicie, ze nic się nie stanie jak będę je trzymać jakieś 14h?? ![]() jeszcze ciągle pozostaje do kupienia odżywka b/s i żabki, bo objętość jest konieczna... blakinka- ja dziś na początku szukałam OLEJU kokosowego na stoisku z kosmetykami, były tam jeśli już same OLEJKI. I wpadłam na pomysł że OLEJ to może być na stoisku z olejami kuchennymi. I był więc moze tez idź tym tropem. Znajdź jakiś burżujski sklep spożywczy i tam poszukaj
|
|
|
|
#23719 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a może źle zapamiętałaś? Ale wiesz, nie zmarnuje się, przyda do oczyszczenia ze złych rzeczy które się gromadzą ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
![]() ładne zakupy wprawdzie nie daje przez to zauważalnie lepszego efektu ale ładnie pachnie przez cały czas. Kilka postów wyżej pisałam co jest w leclercu jeśli ten sklep jest w Twoim zasięgu, dużo dobrych rzeczy można kupić ![]() ach, no właśnie, odpisałam tak blakinka bo nie zauważyłam że o olejkach pisała. Masz rację, to wszystko zawsze jest z olejami do pieczenia, oliwą etc. Przy okazji można skusić się na ocet do płukanki
|
||||
|
|
|
#23720 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ale fakt- lubię taki "duży" deszcz z wielkimi kroplami ![]() To idę nakładać kokosa zobaczę jak na niego zareaguje mój skalp (btw-musze włosy czymś zawinąć/pod coś wsadzić? gdzieś było napisane o zawinięciu w ręcznik, ale czy to konieczne?)Właśnie Leclerc jest zupełnie z drugiej strony a jak już pisałam nie mam samochodu a chętnie bym odwiedziła, bo rzeczywiście można kupić praktycznie wszystko potrzebne do podstawowej pielęgnacji.
|
|
|
|
|
#23721 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie samochodem fajnie, ale trzeba kiedyś z niego wysiąść a ja niestety garażu nie mam, ale spacer w deszczu barrrdzo przyjemny, uwielbiam
hm a na Bielany, nawet tym darmowym autobusem, jakbyś się przejechała? Auchan to istna świątynia dla CG, tyle odżywek, szamponów, których nie widziałam w żadnym innym sklepie... ale mnie silikony nie gryzą), bardzo dużo szamponów barwy, chyba maski bingo, romantic, glorie... co do kokosa to jak Ci wygodnie, ja dzisiaj tylko końcówki naolejowałam przed myciem, zwykle to nakładam i spinam żabką, reklamówka tylko wtedy, gdy na noc zostawiam |
|
|
|
#23722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale ogólne odczucie mam takie, że Ślązacy są porywczy, kłótliwi i głośni (przynajmniej tych, których spotykam), więc krew się w nich często gotuje bez powodu, a jeszcze gdy chodzi o ich kulturę, odrębność i wyjątkowość to tym bardziej
|
|
|
|
|
#23723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), potem glowa w dol i ugniatanie oraz moczenie woda, zeby sie zbily w takie pukle a potem juz leci standardowo koszulka i harmonijkowanieMoze komus sie przyda
|
|
|
|
|
#23724 |
|
Zadomowienie
|
Nie przyjrzałam się specjalnie objętości włosów po odzywce...
Były dobrze zdefiniowane, na pewno nie przyklapnięte, ale żebym więcej powiedziała to muszę ją kolejny raz użyć ![]() Jesli nie zapomnę to zrobię to jutro ![]() W ogóle to widze, że moje włosy potrzebują znowu maski, a skalp - olejowania Tylko mam problem, żeby czas znaleźć i potrzymać maskę trochę na głowie. Ale postaram się zrobić to w końcu w niedzielę, zwłaszcza zależy mi na naolejowaniu skalpu
|
|
|
|
#23725 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
![]() u mnie bez roznicy- lato czy zima (mam 21 st nastawione)- schna dlugo pajaczki do dobre stworzonka ![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- hej Just_Smile- imponujaca dlugosc ciekawe co z nich wyjdzie po wdrozeniu lokowej pielegnacji ![]() trzymam kciuki ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#23726 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
3 nowe spraye, chyba były jeszcze jakieś inne prócz cyklicznego, nie wgłębiałam się zbytnio ;-) Cytat:
http://thenaturalhaven.blogspot.com/...-crawlies.html Cytat:
trzeba by zmodyfikować informację |
|||
|
|
|
#23727 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23729 |
|
Raczkowanie
|
Ależ miałam zaległości....
Jutro w końcu biorę się za gotowanie żelu z mielonego siemienia (Nava dzięki za info Merz Special sobię połykam i mam nadzieję, że też podziała na włoski i pazurki jak u Eloe i Navy. Włoski kocham baaardzo, za to szczególnie, że ostatni tydzień wyglądają cuuudnie ![]() Potrzebuje bardzo Waszej pomocy w wyszukaniu odżywek emolientowych z ograniczeniem humektantów do minimumjedyne co mi przychodzi do głowy to garnier z awokado ![]() A wyzwanie przede mną i włosami ogromne PR powyżej 25 stopni i wilgotność powyżej 70% na dodatek klimat wyspiarski Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-08-27 o 23:08 |
|
|
|
#23730 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale dziękuję za odpowiedź
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

[/QUOTE]

)

Ja się boję pękającego pod wpływem gorącej wody szkła, stąd taka moja reakcja.
dopsz że chociaż długość powoli się zmienia

to pamiętam te Twoje długie i wypielęgnowane fale.
Obowiązkowo musisz jechać
szczególnie jeżeli chodzi o ciuchy, ale patrze, że za kosmetykami podobnie zaczynam latać
a może źle zapamiętałaś? Ale wiesz, nie zmarnuje się, przyda do oczyszczenia ze złych rzeczy które się gromadzą
zobaczę jak na niego zareaguje mój skalp
a chętnie bym odwiedziła, bo rzeczywiście można kupić praktycznie wszystko potrzebne do podstawowej pielęgnacji.