|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24241 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
)Ostatnio trafiłam przypadkiem na jakiś stary post dziewczyny, która na zdjęciu miała dość podobne włosy do moich (tak mi się zdaje , ale może znowu to mój optymizm ). W odpowiedzi ktoś (tulipanna chyba) zasugerował jej ciekawą rzecz - że przy takim skręcie tworzą się większe loki o dużej średnicy. Jeżeli włosy są krótkie, a do tego cieniowane to te loki nie mają z czego się ukręcić i wyglądają jak fale.Ja zawsze cieniowałam włosy, ale teraz pomyślałam, że może się powstrzymam na jakiś czas i dam im szansę .---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
||
|
|
|
#24242 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz po eksperymencie
mleko kokosowe pojdzie chyba do jedzenia, za sugestie o ryzu zapiekanym dziekuje . Po ostatnich dwoch tygodniach stwierdzilam ze sls-y przynosza mi wiecej szkody niz pozytku, mysle ze nie tylko wlosy sa suchsze ale i skalp sie szybciej przetluszcza. Od dzis dieta bezdetergentowa - do mycia sprawilam sobie taki eliksir: MacUrth Classic Shampoo. Aqua, Herba Urtica, Cortex Quercus, Herba Thymi, Flores Chamomilla, Decylpolyglucose, Maris Sel, Citric Acid i dzis pierwsza proba. Plus codziennie wcierka z toniku z octu jablkowego 20% i zobaczymy co skalp na to.
|
|
|
|
#24243 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie używam masek, działają obciążająco na moje loki. Cytat:
Cytat:
![]() Eloe, na wątku o olejku rycynowym naczytałam się, że dużo dziewczyn mieszało olejek z szamponem podczas mycia. Pisały, że niby olejek miał działać wzmacniająco na włosy i widziały różnice. Pojawiały się też głosy innych dziewczyn, że nie mógł działać, bo był za krótko na włosach,a potem został zmyty z szamponem. |
|||
|
|
|
#24244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi przegladarka zakrzyczala ze potrzebuje zainstalowac silverlighta. podala nawet linka i wszystko smiga. uzywam firefoxa. |
|
|
|
|
#24245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lub oleju jest na tyle dużo, że szampon nie jest w stanie zupełnie usunąć go z włosów, mała ilość oleju zostaje na włosach więc włosy pozostają w jakimś stopniu chronione/nawilżone. ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Co do keratynowych cudów, chemiczka z NC o nich pisała http://www.naturallycurly.com/curlre...tin-treatments |
|
|
|
|
#24246 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie wszystkie miękkie włosy to to samo. Są jednak między nimi różnice, ale nie wiem, czy umiem to opisać. Mogę tylko Wam powiedzieć, że i u mnie był taki czas, gdy doszłam do wniosku, ze niezadbane, pełne silikonu włosy lepiej się kręciły. Bo tak rzeczywiście było (widzę to na zdjęciach w dzienniku). Na tę chwilę jednak nie zamieniłabym włosów na te sprzed pielęgnacji. Są miękkie i najlepiej skręcone odkąd pamiętam. Mają lepsze i gorsze chwile, ale wiem, że nie zobaczę ich całkiem prostych, co się zdarzało wcześniej. Proszę, dajcie sobie czas, a wnioski wyciągnijcie po nieco dłuższym czasie. A wkrótce minie rok Cytat:
By olej zadziałał, wniknął, potrzebuje czasu. Przecież nie trzymamy szamponu na włosach kilka godzin! Fakt, rycyna potrafi działać cuda, ale po regularnym i długoterminowym użytkowaniu. Anka.d ten aldehyd jest moim zdaniem dyskusyjny. Bo ok, może i niszczy istniejące wiązania,a może jest tylko bakteriobójczy? ![]() Poproszę o wypowiedź chemika
|
|
#24247 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To, co wyskoczyła to może Cię przeglądarka informowała, czego brakuje ![]() Cytat:
Od siebie jeszcze dodam, że na ręce mogę stosować tylko mydło Babydream i krem do rąk Kamill (biały lub taki z mocznikiem). To jedyne produkty, jakie od miesięcy używam do rąk. Mam tylko problem, kiedy myję ręce poza domem, bo nie mogę używać swojego mydła i od razu pojawia się zaczerwienienie Cytat:
Np. tego, czym by tu zastąpić witaminę D![]() Cytat:
Kiedyś to już pisałam, ale u mnie sprawa wygląda tak, że jesli chodzi o ręce to lekarze nie są w stanie mi pomóc (a zdarzało się, że jeszcze pogarszali ich stan lekami-maściami), a po drugie, jesli chodzi o inne problemy skórne, to lekarze je bagatelizują, bo tych problemów nie widać na pierwszy rzut oka. Np. cerę na twarzy mam bez zarzutu (ją własnie widać, jak rozmawiam z lekarzem) i na moje problemy typu sucha, swędząca skóra dają ulotki z aptecznymi produktami
|
||||
|
|
|
#24248 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Fakt, jako niezemulgowany będzie znajdował się na mieszaninie wody i szamponu. Wówczas dotrze do włosów jako pierwszy. Ale czy wówczas nie lepsze byłoby nałożenie oleju po prostu na włosy i zabezpieczenie ich przed ewentualnym wpływem szamponu (jak nasze OMO)? Wtedy mamy pewność, ze jest go dużo. Przepraszam, jeśli coś niejasno albo zagmatwanie. Spieszę się, bo idę przypakować
|
|
#24249 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mnie w pierwszej wypowiedzi chodziło o to, że moje włosy na niektóre odżywki (np. keratynową artiste) przy zmywaniu reagują tak, że nie są śliskie i gładkie jak po większości ale są jakby szorstkie w dotyku, nie miałam na myśli faktycznego przesuszenia w sensie braku nawilżenia Cytat:
Cytat:
ale otworzę to jeszcze raz i może zainstaluję, chociaż szczęścia do takich spraw nie mamCytat:
|
||||
|
|
|
#24250 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Yasmin, fajnie, że posłałaś syna do takiej szkoły. Na lekcjach nie straci (dzieci mają nauczyciela wspomagającego), a w czasie przerw dzieci są razem. Nie dziwię się, że się obawiasz, to normalne. Ja dziś pierwszy raz popłakałam się w pracy, bo nie dawałam rady.
wrily_curly, spróbuj Ludwika do mycia naczyń. Po innych płynach miałam straszne dłonie, ten jest ok. Mam nie czytać składu farb? Hmmm, czuję się rozgrzeszona . Volyova, nie podoba mi się to co znalazłaś . Kiedy mam suche włosy, mam mnóstwo włosów i coś w rodzaju może nie afro, ale mocno skręconych włosów. Teraz, kiedy zaczęłam stosować inne kosmetyki bywa różnie. Dziś mam miękkie włosy i na głowie mnóstwo korkociągów. Kupiłam dziś potter's aloesowy (balsam i odżywkę). Idę gotować mój pierwszy żel lniany, a potem do papierów |
|
|
|
#24251 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Cytat:
. Ja nie zamierzam rezygnować, nie poddaje się. Podobnie jak Ty, zauważyłam na zdjęciach, że przy silikonowej pielęgnacji miałam skręt mocny, ale wtedy miałam też problem z przetłuszczaniem, objętością i skalpem. Teraz moje włosy są moje, znaczy prawdziwe, niczym nie oblepione, silikony nie powodują już, że loki wyglądają tylko ładnie. Zmiana pielęgnacji to przede wszystkim zwrócenie uwagi na kondycję i zdrowie włosów. Zabawnie, dzisiaj udało mi się uzyskać miękkie włosy i ładny skręt. Chyba efekt taki uzyskałam za pomocą nałożenia dużej ilości odżywki plus takiej samej ilości na skalp, jutro zobaczę czy wpłynie to jakoś na przetłuszczanie. I nie musiałam nakładać już żalu. Szczerze, najmniej lubię nakładać na włosy stylizatory. Przekonują mnie do siebie jedynie żele. |
||
|
|
|
#24252 |
|
Rozeznanie
|
Moje Drogie
![]() po rocznej przerwie, ja również posiadam kręcone włosy, które bardzo kocham. Staram się je pielęgnować, ale teraz mam problem ze stylizacją. Poszukuję preparatu, którym mogłabym podkreślić skręt loka i utrwalić ![]() co możecie polecić?
|
|
|
|
#24253 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
kochaj je i dbaj hmm dziewczyny używają bardzo wielu różnych produktów. Ja lubię krem lorysa do loków z kiwi oraz nivea fc (obecnie oba w szafce bo mam odwyk od gliceryny), oprócz tego żel lniany, żel artiste, pianki i krem tigi. Dziewczyny lubią też żele delii, różowy z rossmana, czarna rzepa z joanny, boostery z tbs, kropla oleju kokosowego na wykończenie... |
||
|
|
|
#24254 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, mam pytanie, czy któraś z was używa tigi curl's rock amplifier? Jakie wrażenia? trzeba go zmywać slsami?
Edytowane przez insanecurls Czas edycji: 2010-09-09 o 18:26 |
|
|
|
#24255 |
|
Wtajemniczenie
|
insane - doslownie pare stron temu bylo o calej linii tigi...
|
|
|
|
#24256 |
|
Zakorzenienie
|
te gluty z siemienia lnianego jakiej powinny być konsystencji?
|
#24257 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#24258 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21963568]konsystencji glutowatej- taki kiesielek
od 2 tyg gotuje wiecej i dodaje konserwantu- nie trzymany w lodowce nie ma tak glutowatej konsystencji i latwiej sie naklada hmmm.... szczerze powiedziawszy trochę mnie to obrzydziło bo kojarzy mi się z kurzym białkiem... taki troche kisiel, troche galaretka... pierwszy raz robiłam
|
#24259 |
|
Wtajemniczenie
|
karolca - czytalas watek o lnianym?
chyba nie, bo tam o wygladzie i konsystencji jest na pewno mowa |
|
|
|
#24260 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ooo dziewczyny, przypomniałyście mi że mój żel lniany w lodówce leży ja lecę myć włosięta a jakby któraś mogła zerknąć u siebie na półce czy joanna lub ziaja mają glicerynę? |
|
|
|
|
#24261 |
|
Zakorzenienie
|
rety... zapytać się nie można? :/ i tak w kółko pojawiają się te same pytania, nie zawsze mam czas na szukanie
|
#24262 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Miałam nadzieję, że trochę prościej to wygląda ale z tego co widzę z punktu drugiego to składa się na to głównie keratyna. Ostatnio trochę się naczytałam i to neutral henna extra sage oil jest chyba maceratem(?) z Cassia obovata(Senna). Podobno bardzo miłe ziółko.---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
Chyba nie umiem odpowiednich porcji wody i odżywki dać. Będę jednak ćwiczyćCytat:
Właśnie, i tu mam pytanie do specjalistki, co tak naprawdę powoduje zerwanie wiązań w tym preparacie? I czy temperatura lokówki rozprostowałaby je(zerwała wiązania) pomimo tymczasowego zakręcenia czy podziałałaby odwrotnie? Do Warszawy dotarło z lekkim opóźnieniem. Dzięki temu mam "piękną" rudą aureolkę ![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
Zawsze marzyłam o jakimś 3b a mój skręt taki słabiuchny więc kombinuje...![]() Cytat:
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-09-09 o 20:27 |
|||||
|
|
|
#24263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie będziemy po raz drugi pisały lub szukały za Ciebie. Poszukaj jak znajdziesz czas ...
|
|
#24264 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() daj czas włosom moje z tygodnia na tydzień robią się coraz krótsze - w sensie, że coraz mocniej skręcone poza tym nawet fale mogą być piękne ![]() na samą myśl się boję przypomniało mi się gdy to napisałaś jak używałam prostownicy i musiałam ją ustawiać na max temperaturę, żeby sobie poradziła w włosami, brrr Cytat:
mam kokoska z ZSK, ubywa z pudełka w tempie zastraszającym zresztą chętnie bym spróbowała kokosa do smarowania na skórę Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja wierzę, że będę miała piękne i miękkie włosy i bez puchu!! bo dzisiaj to dziwnie wyglądam -> mega lok i jednocześnie puch i susz ![]() Cytat:
za wytrwałośćCytat:
![]() ja też używam DB - ale płyn, albo ostatnio szampon bo składy identyczne noszę trochę płynu BD ze sobą i nie używam do mycia innych mydeł czasem ludzie dziwnie reagują, ale co tam sprawdzę te kremy, ja lubię johnsona w różowej tubce ![]() Cytat:
pamiętam, że synkowi jak był mały w okresie zimowym podawałam wit D - jakies kropelki Cytat:
mnie kiedyś leczyli maśćmi na sterydach - szybka poprawa a po odstawieniu maści w ciagu 2 dni nawrót ze zdwojoną siłąod kilku lat leczę się u lekarki, która pisała doktorat z atopowego zapalenia skóry. Tyle co może to pomaga, czekam właśnie na wizytę - terminy są masakryczne, chociaż przyjmuje prywatnie. ale i tak wiem co powie "proszę prowadzić mniej stresujący tryb zycia" ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- a po co Ci spodnie? Masz taaakie piękne loczki |
||||||||
|
|
|
#24265 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#24266 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
Tż uwielbia ten krem
|
|
#24267 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z drugiej szkola jest nastawiona mocno na dzieci niepelnosprawne i jak slucham znajomych ile zajec dodatkowych jest dla dzieci w innych szkolach to mi zal bo u nas nie ma nic tylko po lekcjach swietlica i ogladanie tam bajekwidzę, że Ty to dopiero masz stresującą pracę Cytat:
|
||
|
|
|
#24268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24269 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szczypią mnie strasznie ręce, zresztą jak po większości kosmetyków z mocznikiem pewnie ze względu na rany ale koleżanki w pracy zachwalają go Cytat:
jeśli moja lekarka chce mi polecić do pielęgnacji coś aptecznego to daje mi próbki żebym sobie najpierw przetestowała ale podstawą u niej są kosmetyki robione na receptę Cytat:
![]() na szczęście nie mam lokówki żeby zrobić keratynowe kręcenie chociaż... umiem piękne loki kręcić prostownicą muszę ją w końcu sprzedać kurzy się tylko i zajmuje miejsce
|
|||
|
|
|
#24270 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko po to żeby były zdrowe.Cytat:
Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.

po prostu wiem, że mam kiepski skręt
)
, ale może znowu to mój optymizm
). W odpowiedzi ktoś (tulipanna chyba) zasugerował jej ciekawą rzecz - że przy takim skręcie tworzą się większe loki o dużej średnicy. Jeżeli włosy są krótkie, a do tego cieniowane to te loki nie mają z czego się ukręcić i wyglądają jak fale.
mleko kokosowe pojdzie chyba do jedzenia, za sugestie o ryzu zapiekanym dziekuje
.
Nie używam masek, działają obciążająco na moje loki. 
Czuję się zawiedziona.

kochaj je i dbaj 

tylko po to żeby były zdrowe.