|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Cytat:
![]() A mój mąż jest naukowcem, przeprowadza różnego rodzaju badania (dziedzina: fizyka). ![]() A co Ty robisz w SF? ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-10-06 o 15:25 |
||
|
|
|
#3032 |
|
BAN stały
|
napiszę
ale to w listopadzie. Umówiliśmy się w szpitalu, zeby mi pokazała co i jak
|
|
|
|
#3033 | |
|
Rozeznanie
|
Muron, na pampersy może kiedyś przyjdzie czas, ale chyba jeszcze nie teraz, co? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
|
|
|
#3034 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tabletki albo inne metody, bo jest ich wiele, nie zamykają furtki. A ta może się zatrzasnąć i nie otworzyć. Ale Wasz wybór. Wiem, że w Stanach dosyć popularny. Ja jednak bałabym się, bo róznie się w życiu łacznie z zakładaniem nowej rodziny, czego Wam oczywiście tfu tfu nie życzę. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
Czy któraś już miała poród z zaplanowanym znieczuleniem? Jak to jest? ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
![]() http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=3336 ale w ciąży darowałam sobie grzyby, oprócz pieczarek Nigdy nie miałam rozbudzonego dobrze instynktu macierzyńskiego, nie mówię do brzucha, nie ,mówię po imieniu, mówię TO dziecko, albo brzuch;-) Hm... może będą ze mnie jeszcze ludzie jak się młoda wyłuska? A jestem jakaś strasznie zdroworrozsądkowa, normalnie "szkiełko i oko", jak tak Was czytam to się boję że coś mnie za to pokarze...
|
|
|
#3035 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie pitol dobrze będzie ja nie gadam do brzucha tylko jak mnie kopie to ja go stukam paluchem, gada mój TŻ nie lubię nazywania dziecka per "fasolka"
|
|
|
|
|
#3036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja myślę, że jutro zrobię jakiś gulasz a'la po węgiersku, czyli dostosowany do swoich potrzeb i może placki ziemniaczane do tego (pewnie mąż by się ucieszył) zupka była pyszna i jeszcze zostało.....więc zobaczymy muron a co niby ma cię pokarać i za co?? |
|
|
|
|
#3037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi za mną grillowany bakłażan z czosnkiem i jogurtem-pasta ![]() I zrobiłam racuchy z kostkami jabłka i żurawinami-mniam ![]() Idę oglądać spaliny w aucie i ze szwagierką do lumpa;-)
|
|
|
#3038 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a zaczyn zaczniemy nowe zwiazki to juz bedziemy za starzy na dzieci Jeli chodzi o tabletki to maja one mase skutkow ubocznych i sadze ze to bardzo nie zdorwo lykac je przez tyle lat, dlatego nie bralam i nie mam zamiaru brac. Dlatego musimy brac pod uwage inne opcije.Cytat:
|
|||
|
|
|
#3039 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja nie znoszę, kiedy kobieta w ciąży albo która ma już dziecko gada wiecznie o tym samym, no ileż można słuchać o kupkach, zupkach i pieluszkach nie wiem, czy będę chodzić na taki wspólny plac zabaw, planujemy zrobić swoją piaskownicę przy domu i jakiś mały placyk tylko dla młodego. Bo siedzieć ze zrzędliwymi matkami polkami i słuchać ich narzekań, nie zamierzam![]() a kulebiaka robię tylko raz w roku, na Święta Bożego Narodzenia. Poza tym, zawsze robię jedną potrawę nową
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-10-06 o 16:15 |
|
|
|
|
#3040 |
|
BAN stały
|
Hawea jasne ze mozemy sie spotkac
daj znać jak będziesz.Ja chyba wlasnie popsułam laptopa TŻa (zabije mnie...) bo przestał działać, żadna lampka kontrolna się nie świeci i nie da się włączyć... Teraz wróciłam do mojego porzuconego komputerka... Na którym TŻ ustawił mi jakieś paskudne kolory i dał za dużo kontrastu i strasznie źle mi się czyta, nie mówiac o oglądaniu zdjęć...Powiem Wam ze ja też mam jakiś psychiczny opór przed gadaniem z brzuszkiem. Lubię mówić o Gabrysi, głaskać po brzuszku, stukać do niej palcem, kocham ją, ale mówić do niej zdarza mi się rzadko (np. ostatnio gdy dostałam tych cholernych skurczów i nie wiedziałam co się dzieje...) i jak już to bardzo cichutko, szeptem podobno to bardzo uspokaja dzieci i po porodzie też są spokojniejsze, obeznane z głosami rodziców.
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-10-06 o 16:46 |
|
|
|
#3041 |
|
Zadomowienie
|
Ja jakoś nigdy wcześniej sobie nie myślałam że będę gadać z brzuchem....nie potrafiłam sobie tego wyobrazić. Teraz jednak kiedy Sara zaczęła naprawdę mocno kopać, wiem gdzie ma nóżki i łapki to często do niej mówię
Opowiadam jak to będzie jak się urodzi, mówię, że bardzo ją kochamy itd. Dzisiaj rano o 6, jak mój mąż pojechał do pracy to tak leciutko zaczęła się ruszać. Szeptem mówiłam jej, że ma sobie pospać jeszcze a za dwie godzinki zjemy sobie śniadanko Kopnęła mnie wtedy nóżką, pokręciła się i przestała. Zasnęła Oby mnie tak słuchała po porodzie OYE w Polsce też wykonuje się takie zabiegi. A podwiązanie jajowodów jest owszem bardziej skomplikowane, ale zazwyczaj wykonuje się je przy cieciu cesarskim, za jednym zamachem. Ja akurat jestem przeciwna i tabletkom i spiralom i plastrom, więc nie mam zbytniego wyboru. Pozostaje metoda naturalna i prezerwatywy, których nie lubię. Ubezpłodnić też bym się nie chciała Swoją drogą to taka bezpłodność mechaniczna kobiety czy mężczyzny sprzyja skokom w bok, bo przynajmniej alimentów nie trzeba płacić ![]() hawea teraz tak mówisz, a jak urodzisz to też będziesz przeżywała każdą kupkę, ząbek i co nie tylko Świat się wtedy wywraca do góry nogami, a dziecko i jego potrzeby stają się jednymi z najważniejszych. Szkoda, że żadna z Was nie jest z Poznania Też bym się z Wami z chęcią spotkała....
|
#3042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam tych obaw kompletnie zreszta dziwi mnie skad nawet masz takie informacije? z doswiadczenia? znajomi?
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-10-06 o 17:33 |
|
|
|
|
#3043 | |
|
Zadomowienie
|
ja już zamówiłam majtki jednorazowe ... chyba 10 sztuk jak dobrze pamiętam, boję się że na początku może ze mnie za dużo chlusnąć...a szkoda mi moich normalnych majteczek
niszczyć na wyrzucenie, a te wywalę i już ![]() może i są okropne...brzydkie czy coś - ale ja nie mam zamiaru paradowa w samych gaciach...z resztą szpital to nie rewia mody jak dla mnie Cytat:
![]() Aspirator dzisiaj do mnie dotarł, kurier był zły że musiał 2 paki tachać na 5 piętro nie mogę się napatrzeć na te malutkie smoczki...i to wszystko, kurde jakie to boskie!
|
|
#3044 |
|
Zadomowienie
|
OYE jakie informacje? O skokach w bok? Przecież śmieję się z tego, ze tak może być. Doskonale zdaje sobie sprawę, że jak ktoś będzie chciał to i tak zdradzi. Widzę jednak, że się denerwujesz więc już nie poruszam tego tematu.
Ja po prostu jestem przeciwniczką okaleczania się dla własnego komfortu psychicznego. Tyle. Krwawienie poporodowe dziewczyny nie jest tak obfite, że będziecie pływały. Pierwsze kilka dni to taka w miarę normalna miesiączka. I nie boli jak w czasie okresu. Musze Was pocieszyć, te które miały takie dolegliwości miesiączkowe, że zazwyczaj po porodzie te wszystkie objawy znikają Ja też boleśnie przechodziłam te dni i działał na mnie tylko Ketonal. Jednak od pewnego czasu stosowałam czopki przeciwbólowe. Polecam też po porodzie, zwą się Diclofenac i są rewelacyjne. 15 minut i po bólu na następne 8 godzin
|
#3045 |
|
BAN stały
|
A one są bez recepty? I można je brac karmiąc maluszka? Musze kupić też parę rzeczy do apteczki dla siebie
![]() Już się wystraszyłam z tym krwawieniem po porodzie więc dziekuje za uspokojenie Bardzo ale to bardzo boje sie ze mnie mimo wszystko natną - nie wiem czemu mam takie obawy, bo zamierzam rodzic w wodzie, wczesniej zaczac robic masaz krocza (od kiedy mozna?? bo mam sprzeczne informacje) a mala na razie nie wydaje sie byc gigantem - wrecz przeciwnie
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-10-06 o 17:52 |
|
|
|
#3046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu to tyklo kobieta ma sie faszerowac tabletkami czy wkladac spirale czy cos jeszcze innego a jesli chodzi o podwiazanie jajowodow to za duzo moze byc komplikacij po, dlatego nie zdecyduje sie na ten zabieg przy cc, przy wazektomi nie ma tyle, jest to bardzo bezpieczny zabieg nie wiem zobaczymy narazie nic nie postanowione, zobaczymy kiedy nam sie znudzi kalendarzyk Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-10-06 o 17:54 |
|
|
|
|
#3047 |
|
Zadomowienie
|
make_up_istka Diclofenac jest na receptę i można go stosować podczas karmienia, wchłania się w jelicie grubym. Na receptę kosztuje ok. 2 zł
Jeśli masz w porządku lekarza możesz mu powiedzieć, że to działa na Ciebie rewelacyjnie i żeby Ci przepisał. OYE świat idzie do przodu i być może w przyszłości właśnie tak będziemy regulować naszą płodność. Pisałyście też o odwracalności tego zabiegu. Z tego co ja się orientuję to jakieś 30% jest zakończonych powodzeniem. Nie wiem jak w USA.
|
#3048 |
|
BAN stały
|
Hm, to może ja pomyliłam i 30% jest szans na powodzenie a nie 70%. Nie sprzeczam się bo nie pamietam. Dawno o tym czytalam.
Lekarz jest w porzadku wiec poprosze go o recepte
|
|
|
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jest to juz bardziej skomplikowany zabieg takze lepiej byc pewnym ![]() ok zmykam do pracy milego dnia/wieczoru |
|
|
|
|
#3050 |
|
Zadomowienie
|
muron w żadnym szpitalu nie powinno stosować się termometrów rtęciowych! Jeśli są bez rtęci też się od tego odchodzi ze względów higienicznych.
A jeśli wymagają swojego w szpitalu to znaczy, że nie chce im się przejść po oddziale z termometrem ![]() Co za problem, w szpitalu gdzie pracuje dwa razy dziennie biorę termometr w rękę i idę w oddział. Widocznie są jeszcze takie szpitale gdzie nowoczesność się nie wkradła ![]() OYE jak widać w Polsce jesteśmy jeszcze daleko w tyle
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2010-10-06 o 18:13 |
|
|
|
#3051 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem ze moj sie po prostu boi...bo wie ze mi nie ulzy...a przeciez wazne jest to ze bedzie mnie wspierac... A Malenstwo odpowiada na zaczepki? Cytat:
Cytat:
![]() Swietne masz zdjecie zazdroszcze...![]() Wiecie co...ja juz sama nie wiem czy czuje ruchy dziecka czy nie.... Kiedys czulam takie babelki...takie laskotanie kolo pepka... Potem jakies 3tyg nic... I teraz czasem takie cos jakby mnie ktos kopnal leciutko w brzuch, ale od wewnatrz....i to tak lekko pod pepkiem... Ale nie jest to ani jakies bolesne ani mile.... Ale jakbym wiedziala ze to dzidzius to bym sie cieszyla...
|
|
#3052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się właśnie boję że nie przejdą te dolegliwości (2 pierwsze dni okresu to ogromny ból, wymioty, zasłabnięcia, nie mogę też wtedy nic jeść, nawet po wodzie ból i wymioty się nasilają). trochę się boję że znów tak będzie i jak tu się dzieciaczkiem zająć ![]() ja biorę Ketonal i Movalis w czopkach- ten drugi starcza mi na ok 20 godzin
|
|
#3053 |
|
Zadomowienie
|
sanetka widocznie są jednak wyjątki, ja wszystkie kobiety jakie znam od mojej mamy, ciocie i koleżanki, zapewniają, że po ciąży takie bóle miesiączkowe jak wcześniej nie wróciły.
Tobie też tego życzę weraa11 to co opisujesz to ruchy dziecka A moja córcia odpowiada na zaczepki, jak się ją szturchnie to oddaje
|
#3054 |
|
BAN stały
|
Mojej mamie okropne bóle miesiączkowe i nieregularnośc cykli przeszła dopiero po drugim dziecku. Ale moja mama mówi że u niej nie bylo tak źle jak u mnie - jak mnie widziała parę razy w trakcie @ to wyganiała mnie później do lekarza bo twierdziła, ze to nie jest normalne. Ale za każdym razem słyszałam - nic poza tabletkami przeciwbólowymi albo tabletkami anty nie da się zrobić, nie leczy się przed urodzeniem dziecka.
|
|
|
|
#3055 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór. Znowu musiałam nadrabiać.
![]() Zjadłam krokiety i zabieram się za coś pożytecznego. (Przynajmniej taki mam plan. Muron, jakoś w ostatnim czasie trafiłam na film o karmieniu, przystawianiu do piersi. Jak dla mnie kosmos i horror. Strasznie mi się to nie podoba... Zaczynam się bać, że z karmienia figa będzie. Dobrze, że 4 butelki zamówiłam. ![]() BTW. Też nie mówię do brzucha (dziwnie mi jakoś),a że płci nie znamy to mówimy, że dziecko i tyle. Ale szczerze muszę przyznać, że teraz cały czas myślę o ubrankach, mebelkach, artykułach wszelakich dla maluchów. A kiedyś mi to niezmiernie na nerwy działało.
|
|
|
|
#3056 |
|
Zakorzenienie
|
witam po przerwie
![]() zaliczyłam spacer na świeżym powietrzu i czuję się jak nowo narodzona ![]() muszę wam powiedzieć, że ja nie mam problemu z bólami menstruacyjnymi, ale za to mam migreny i wiem na pewno, że będę je miała aż do menopauzy, bo to po ciąży nie przechodzi.... |
|
|
|
#3057 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a moze byc tak ze ma sie maly brzuch a dziecko jest mimo wszystko odpowiednich rozmiarow? Bo macie jednak troszke wieksze brzuszki od mojego , nawet te dziewczyny ktore sa mniej wiecej w tym tygodniu co ja... Bo juz sie troche zaczynam martwic ze tak powoli mi ten brzuch rosnie...Fajnie ze juz nawiazujesz kontakt ze swoja coreczka
|
|
#3058 |
|
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że z tymi bólami podczas @ po porodzie nie pójdzie mi w drugą stronę...bo ja zazwyczaj męczyłam się pierwszego dnia, ale ból zwykle był taki, że pomagały 2 nospy forte, albo 2 Ibupromy. A miałam takie koleżanki na roku, które mdlały z bólu pierwszego dnia...ja takiego bólu nie doświadczyłam, najgorszy ból, jakiego doznałam to ból zęba chyba (no nie liczę bólu po operacji wyrostka, bo w podstawówce go miałam wycinanego).
Ja mam dziś dzień spotkań - na mieście widziałam się z diwema daaawno nie widzianymi kumelami - jedną psiapsiółą z liceum, a drugą to jeszcze z czasów gimnazjum. Fajny dzień jednym słowem .weraa11 - w mojej książce ad. ciąży jest napisane, że rozmiar brzucha nie ma znaczenia na wymiary dziecka na tym etapie ciąży...widocznie masz taką budowę ciała. A te ruchy to na pewno dzidziuś - zobaczysz - i Twój się ożywi niedługo i nie będziesz się mogła opędzić od kopniaków mocnych .Co do mówienia do brzucha - u mnie zaczęło się chyba wtedy, kiedy dowiedziałam się o płci malca naszego. Teraz codziennie z nim gadam - jakoś tak lubię to robić. Mąż rozmawiał z brzucholcem wcześniej ode mnie. Streszcza małemu dzień w pracy, opowiada jakieś głupotki. Mi też czasem malec odpowie kopniakiem, jak go postukam paluszkiem. Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-10-06 o 19:46 |
|
|
|
#3059 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za to robie wszystko tak powoli...dzis sobie tak duzo zaplanowalam zeby zrobic a jak sie za 1 rzecz zabralam to robilam strasznie dlugo...w miedzyczasie juz bym pewnie normalnie 3 rzeczy zrobila ![]() Jak ja ogladalam film o karmieniu to stwierdzilam ze nie dam rady... juz na sama mysl jakos tak mi ciezko... Ale postanowilam sprobowac...ale jak od razu mi to nie podejdzie to rezygnuje i chce sie jak najszybciej tego pokarmu pozbyc...wiec rowniez musze poczytac o tym co jak kobieta nie chce karmic piersia, zeby w razie czego wiedziec co robic
|
|
#3060 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
o jaki ladne imionka ![]() Cytat:
![]() hejka babeczki ![]() moj to jakos na wszystko przystaje i na SR i na porod rodzinny.... cie kawe dlaczego heheMy juz mamy lozeczko i komde ![]() ![]() i oparcie na lozeczko
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

a zaczyn zaczniemy nowe zwiazki to juz bedziemy za starzy na dzieci
Haters Gonna Hate 
nie wiem, czy będę chodzić na taki wspólny plac zabaw, planujemy zrobić swoją piaskownicę przy domu i jakiś mały placyk tylko dla młodego. Bo siedzieć ze zrzędliwymi matkami polkami i słuchać ich narzekań, nie zamierzam
Kopnęła mnie wtedy nóżką, pokręciła się i przestała. Zasnęła 

:conf used: Wydawało mi się, że te majtki jednorazowe są wygodniejsze...