Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 853 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-08, 14:29   #25561
caskada
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

tez sie melduje
witaj mysia m
Stary 2010-10-08, 14:37   #25562
mysia m
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
tez sie melduje
witaj mysia m
hej hej
Stary 2010-10-08, 14:41   #25563
Rybiorek
Zakorzenienie

Melduje sie

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość

może i tak

akurat ja tak trafilam a naprawde kolezanka ma fajne wlosy, ale jak sama powiedziala czasami ma spuszenia i robia co chca, moje loki jej sie podobaly (myslala ze robilam na walki) ale zero zainteresowania podstawami, znaczy jak tlumaczylam to sluchala ale nic wiecej, doszla do wniosku ze ja jej to wyklaruje w sensie nawet jej kupie kosmetyki jak bede robic zakupy dla siebie (oczywiscie kase by dala nie w tym rzecz), a jej wlosy maja taki potencjal ze glowa mala, jak ma fajny dzien to wyglada olsniewajaco, tyle ze gubi jej sie skret i poprawia w czasie dnia silikonowym serum, kosmetyki standardowe z marketu i myje codziennie, zobaczymy czy uzyje tego co jej dalam

Cytat:
muszę zmienić avatar, za agresywnie wyglądam
nie nie, avatar fajny, lubie ta aktorke, nie wiem czy wlosy ma krecone bo teraz leca odcinki dr house'a gdzie ma wyprostowane ale i tak mi sie podoba, prawdziwa kobieta a nie suchy kij (ja tylko tak w razie czego bo tu na mnie od paru dni wszyscy z kijami)

Cytat:
Jeśli można - do mnie przemawia opinia autorki livecurlylivefree, że nie tyle skręt, co typ włosa wpływa na to jakie składniki preferujemy.
Ona pisze jeszcze o porowatości, ale ja za Chiny nie umiem u siebie określić, czy mam porowate mocno, czy średnio

Dwie osoby ze skrętem 3a, ale o różnej grubości włosa, będą używać różnych kosmetyków. Dwie osoby z włosem typu C mają większą szansę na wymianę doświadczeń, nawet jeżeli jedna jest 3a, a druga 2b - tak mi się wydaje.
Dlatego ja proponowałabym, jeśli się zdecydujemy na takie rozpiski, na polecanie produktów dla włosa typu F,M,C.
kurcze znow sie nie zgodze, kazda osoba jest inna, i niekoniecznie nawet ten sam skret, grubosc i porowatosc zapewnia ten sam efekt przy uzyciu identycznych kosmetykow

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
A wiec z namów doświadczonej już lokarki Rybiorek, postanowiłam się przyłaczyc do zakręconego wątku i pochwalic się osiągniętymi efektami i pracowac nad sobą dalej dzieląc się z Wami opiniami i pytaniami w tym zakresie. Zabrzmiało jakos poważnie, ale czasem trudno doąłczyc tak po prostu do duzej grupy znających sie już osób.

Przede wszystkim zajęło mi sporo czasu nim sie zorientowałam, ze ja mam falowane włosy. cały czas usilnie je regenerowałam, będac świecie przekonana, ze to takie potworne zniszczenia. I dawałam im popalic na szczotce i suszarce co kilka dni, zeby tylko je porzadnie wygładzic.

Pierwsze zdjecie to próba rezygnajci z suszarki, włosy oczywiscie rozczesywane i wcale nie traktowane jak wymagają tego kręcone.
Drugie- jak nic nie mozna zrobic, to trzeba obciac.
Trzecie- pierwszemycie stricte CG- zrobiąłm tak nie dlatego, ze uwazałam, ze sa falowane, ale dlatego, ze juz nie wiedziałam co robic, zeby były ładne. I wtedy mnie oświeciło, jak wyschły, ze one jakos tak dziwnie falują
Czwarte- pierwsza próba potraktowania ich jako kręcone- efekt wtedy jeszcze nie był za ciekawy, ale ja i tak mało zawału nie dostałam, bo włosy były bądz co bądz jednak falowane.
Piate i szóste - pielegnacja zaczyna działac, włoski jakby lepsiejsze oj lepsziejsze
siódme- kilka poprawek dzięki kochanemu Rybiorkowi i efekt z wczoraj
będa kolejne, jak juz wsyztsko sobie przyswoję.

W wielkim skrócie:
mycie- lorys fruitowy/ raz na jakis czas rzepa joanny
odżywkowanie- wax z miodem mieszany z timotei perfekcyjne loki (olejek sezamowy i masło murumuru) lub garnier volume restructure
stylizacja: balsam b/s joanna z miodem, wygniatanie ręka, troszke pianki wella i schną same
1 raz w tyg olejowanie-oliwa z oliwek plus rycynowy

wczesniej: dovy, glisskury, syossy, pantene
nie słuzy mi jedwab Chi ani keratyna- włosy mam po tym całe spuchacone i nie trzymaja sie kupy. Czy to oznacza, ze nie lubią sie z proteinami?
no prosze nie bylo trudno sie ujawnic, witam oficjalnie w klubie kreconowlosych

z efektami idziesz jak burza, tak trzymac

pisz codziennie o postepach, normlanie ciesze sie jak dziecko ze mamy kolejna kreconowlosa w naszym gronie (i to ja ja zwerbowalam)

tak tylko w razie czego: jak bedziesz miec gorszy dzien zaraz tutaj przychodz, podtrzymamy Cie na duchu, bardzo wiele z nas po wprowadzeniu zmian przechodzilo kryzys po miesiacu lub dwoch, czasami sie to zdarza, trzeba przetrwac, wlos latami byl traktowany byle jak i przestawienie sie moze mu troche zajac, wiec jakby Ci sie przytrafilo ogladaj nasze zdjecia i pamietaj ze kazda z nas miala kryzys (ja chyba najwiekszy ktory skonczyl sie obcieciem nigdy wiecej rozjasniania)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 14:47   #25564
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Po to jest blog, żeby z niego korzystać
Ja uważam, że jest bardzo pożyteczny

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
ta torba to chyba jedyny sposób na estetyczny wygląd. Dodalam nawet silikony-jeszcze gorzej...
Nie wiem od kiedy dbasz o loczki, ale u mnie uspokoiło się po 2 miesiącach (odstawiłam proteiny, dałam więcej emolientów).
Może trzeba przetrzymać?

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 14:51   #25565
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie nie, avatar fajny, lubie ta aktorke, nie wiem czy wlosy ma krecone bo teraz leca odcinki dr house'a gdzie ma wyprostowane ale i tak mi sie podoba, prawdziwa kobieta a nie suchy kij (ja tylko tak w razie czego bo tu na mnie od paru dni wszyscy z kijami)
Ma kręcone (a przynajmniej falowane)
W dodatku grube i ciężkie.
Tak, jak ją pamiętam z I sezonu, to jest przykładem osoby, która nie wygląda korzystnie w długich włosach
(widziałam nawet, jak się wypowiadała, że w I sezonie wyglądała koszmarnie i sama nie wie, czym było to, co miała na głowie)
Ona ma drobną budowę i jak nosiła długie, ciężkie włosy, to te włosy ją tak "przytłaczały".
(jako aktorkę to też ją lubię)

Volyova Dziękuję

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 15:04   #25566
Volyova
Rozeznanie

Ugniatanie

Dzisiaj obejrzałam jeden swój włos i był tak jakoś pozaginany pod dziwnymi kątami i pomyślałam, że może jednak ugniatanie suchych włosów, nawet mokrymi rękami, to nie jest dobry pomysł

Potestuję teraz ich wstępne zmoczenie od ucha w dół (nie chcę ich moczyć w całości, bo potem suszenie za dużo czasu zabiera ).

Zauważyłam też u siebie tendencję do bardzo energicznego, szybkiego ugniatania włosów po myciu (Wam też się zdarza?). Myślę, że to może niszczyć włosy i postanowiłam nauczyć się robić to wolniej i delikatniej.

Wolę też ugniatanie niż harmonijkowanie - harmonijkowaniem nie mogę tak efektywnie wysuszyć włosów, jak ugniatając je w materiał. A Wy jak robicie?

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ma kręcone (a przynajmniej falowane)
Ja przyglądam się im z uwagą i w każdym odcinku ma inne - raz mocniej skręcone, raz tylko falowane do prawie prostych.

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-08, 15:09   #25567
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Eloe77 bardzo dziękuję za diagnostykę
ale po prawdzie słabo pomogłam, bo mało widać. Będzie inne zdjęcie?
Cytat:
ogarnia mnie coraz większy kryzys pielęgnacyjny
Każdy kryzys wcześniej mija
Nie zniechęcaj się. Sama zobacz - już z prostych wychodzisz do fal. Za chwilę będzie jeszcze lepiej Zostań przy odżywianiu i nawilżaniu, a stylizacją na tę chwilę się nie przejmuj zbytnio.

Witaj Mysiu m
Cytat:
nie słuzy mi jedwab Chi ani keratyna- włosy mam po tym całe spuchacone i nie trzymaja sie kupy. Czy to oznacza, ze nie lubią sie z proteinami?
To dość prawdopodobne. A keratyna w jakiej postaci? W jakiejś odżywce czy jako półprodukt?
Cytat:
mi sie podoba, prawdziwa kobieta a nie suchy kij
Zgadzam się - ma wszystko na miejscu
Cytat:
pisz codziennie o postepach, normlanie ciesze sie jak dziecko ze mamy kolejna kreconowlosa w naszym gronie (i to ja ja zwerbowalam)
dla curlyhunterki

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 15:27   #25568
venealin
Raczkowanie

To ja się też nieśmiało melduję.
Zaraz idę do domu, ale udało mi się nadgonić wątek...bo zaszalałyście, oj zaszalałyście

(może i dobrze, nie miałam czasu się zafochać za te "łyse kredki" :P )
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 15:29   #25569
caskada
Zakorzenienie

ja ugniatam ugniatam ugniatam w koszulke odciskajac wode az prawie sa suche juznie susze nawet dyfuzorem bo wtedy wygladam jakby piorun we wlosy strzelil
a moze to zle tak ugniatac
chyba bede spacac w jakiejs czapie bo zauwazylam ze tam gdzie glowa sie styka z podusia czyli tyl glowy mam bardziej mniej podatne wlosy na krecenie tzn suchsze i trudniej sie krecaboki sa ok jestem z nich zadowolona ale tyl na glowie(dodam ze spie w warkoczu)
zauwazyl ktos u siebie takie dziwadlo?
Stary 2010-10-08, 15:37   #25570
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
dla curlyhunterki
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-08, 15:47   #25571
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
boki sa ok jestem z nich zadowolona ale tyl na glowie
Ano ja też mam z tyłu gorszy "faloskręt " niż po bokach . Ale myślałam, że to nie od spania, tylko, że ciężej mi do tamtych włosów sięgnąć podczas pielęgnacji (i rękami, i suszarką)

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-08, 15:53   #25572
Jennifer85
Zakorzenienie

U mnie jest na odwrot. Tyl mam lepszy niz przod a to dlatego,ze jak sie suszyly to rekami prostowalam przod atyl sam sobie schnal...

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 16:09   #25573
urojona
Raczkowanie

Cześć dziewczyny Po dłuższym przymierzaniu się i czytaniu forum zakręconych postanowiłam się wziąć do roboty... chociaż przyznam, że ciężko na razie

Mogę zadać kilka pytań dotyczących CG? Przyznam, że czytałam już wszystkie wątki podstawowe (niektóre kilka razy ) + podczytuję pielęgnacyjne i inne pojawiające się ale jeszcze nie ogarniam, miesza mi się i ogólnie... no, potrzebna mi pomoc dobrych duszyczek
Stary 2010-10-08, 16:12   #25574
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez urojona Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Mogę zadać kilka pytań dotyczących CG?
Witaj
Dawaj pytania

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-08, 16:20   #25575
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

VI czesc to i ja sie melduje

mysia- beda loki

Eloe-pieknie skretnie , podoba mi sie kolorek
nastepnym razem poprosze zdjecia lepszej jakosci

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-10-08 o 16:24
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 16:45   #25576
urojona
Raczkowanie

Ok, dostałam pozwolenie, więc mnie nie zjecie

Po pierwsze: czy na początek mycie odżywką Isana, odżywianie (odżywką do spłukiwania jedną z dozwolonych Garnierów, jeszcze nie wiem jaką mi się uda kupić), nakładanie odżywki b/s Joanny ewentualnie Nivea Flexible do stylizacji i przestrzeganie zasad kręconowłosych jest ok? Czy jeszcze coś ważnego pominęłam, coś powinnam kupić?

Po drugie: jak z tym olejkiem kokosowym/ olejem lnianym? Czy to są jakiekolwiek oleje jak np dostępne na allegro? Czytałam w którymś wątku, że idzie je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, czy to faktycznie jest możliwe?
I czym się jeden od drugiego różni? Jak już mówiłam, wszystko mi się pomieszało

Po trzecie: jeśli stosuję plunking (a raczej próbuję ) to ile czasu powinnam siedzieć w tym ręczniku/koszulce?

Chyba jeszcze coś było ale na razie mi umknęło... z góry bardzo przepraszam, jeśli są to pytania-bumerangi
Stary 2010-10-08, 17:06   #25577
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Po pierwsze: czy na początek mycie odżywką Isana, odżywianie (odżywką do spłukiwania jedną z dozwolonych Garnierów, jeszcze nie wiem jaką mi się uda kupić), nakładanie odżywki b/s Joanny ewentualnie Nivea Flexible do stylizacji i przestrzeganie zasad kręconowłosych jest ok? Czy jeszcze coś ważnego pominęłam, coś powinnam kupić?
Czy oczyściłaś włosy szamponem z SLS bez silikonów i polimerów? Tylko jeden raz, na starcie nowej pielęgnacji (w kolejnych myciach już nie trzeba).
Jeżeli tak, to ta lista (na początek ) jest ok.

Potem proponuję Ci zakupienie jakiejś maseczki do włosów (np. L'Biotica Biovax do suchych) i zostawienie jej na dłużej na włosach, zamiast odżywki w fazie odżywiania.

I/lub zakupienie oleju. Olej nakłada się na noc na suche, nieumyte włosy. Rano wykonujesz standardowe mycie.
Uwaga: zdania są podzielone co do możliwości zmycia oleju odżywką. Jeżeli Ci się nie uda, to kup sobie delikatny szampon bez SLS - np. dziecięcy Hipp, Rossmann Babydream - tym już pójdzie gładko.

Cytat:
Po drugie: jak z tym olejkiem kokosowym/ olejem lnianym?
Olej kokosowy (nierafinowany!) kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, albo w markecie spożywczym (np. w Bomi olej marki Efavit).
Lniany tak samo.
Na początek wypróbuj kokos, jest najbardziej polecany i jako jeden z nielicznych wnika do wnętrza włosa (również oliwa z oliwek i olej z awokado, ale ponoć trudniej je zmyć)

Cytat:
Po trzecie: jeśli stosuję plunking (a raczej próbuję ) to ile czasu powinnam siedzieć w tym ręczniku/koszulce?
O, tu musi ktoś inny pomóc - ja mam jeszcze za krótkie włosy.
A jak długie masz włosy? Tutaj właścicielka marki Jessicurl mówi, że teraz plunkinguje 10 minut, a kiedyś, gdy miała dłuższe to nawet 25-30 minut.

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-08, 17:13   #25578
caskada
Zakorzenienie

ja siedze bite pol godz nie mniej
Stary 2010-10-08, 17:22   #25579
Jennifer85
Zakorzenienie

Ja tez 30 minut czasami nawet godzine, mam geste wlosy

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 18:20   #25580
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Cześć
Ciekawi mnie dlaczego nie używacie pielęgnacji profesjonalnej - na ogół jest nieporównywalnie lepsza od drogeryjnej. Też mam kręcone włosy, teraz testuję ,,nie mycie włosów częściej niż co 5 dni z powodu wypłukiwania rudego pigmentu,, może się uda, aby przetrwać te dni w ładnych loczkach stosuję:
1 dzień
a.mycie włosów łagodnym środkiem myjącym
b.maska regenerująca ok 1 godziny w tym 5 min podgrzewanie suszarką
(Lanza lun Rene Blanche-Tonifik)
c. wgniatanie kremu do loków(Nivea-najgorszy, Alfaparf-najlepszy, Matrix-super)
d.odrobina silikonu (bio silki)
Następne dni:
a.Spryskuję loczki odrobiną wody źródlanej w sprayu
b.Farouk spray z keratyną - ugniatam
c.odrobina jedwabiu/silikonu
i tak codziennie, włosy się nie przetłuszczają i nie puszą.

Inna próba:
Mycie włosów łagodnym środkiem np . body shop, fitomed, babydream, po wysuszeniu olej kokosowy Vatika - ok 3 godzin - łagodny szampon, odżywka bez spłukiwania, krem modelujący.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 18:34   #25581
agison
Zakorzenienie

jestem i ja

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 18:37   #25582
caskada
Zakorzenienie

co masz na mysli mowiac "pielegnacja profesjonalna"?
Stary 2010-10-08, 18:44   #25583
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Cześć
Ciekawi mnie dlaczego nie używacie pielęgnacji profesjonalnej - na ogół jest nieporównywalnie lepsza od drogeryjnej.
Może podasz nam składy bo z tego co wiem większość produktów z tymi samymi składnikami "profesjonalnej pielęgnacji" można dostać w zwykłych drogeriach.
Cytat:
Następne dni:
a.Spryskuję loczki odrobiną wody źródlanej w sprayu
Twarda woda czy aby na pewno to takie dobre

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-10-08 o 18:49
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 18:52   #25584
Rybiorek
Zakorzenienie

kathy579 my nie uzywamy profesjonalnych bo nie interesuje nas powierzchowny ladny wyglad. Chcemy miec zdrowe wlosy a tego profesjonalne kosmetyki nie zrobia. Wlosy sa po nich ladne ale jak przestajesz ich uzywac katastrofa. One naladowane sa silikonami. Dlatego szukamy kosmetykow bez nich. Jak wlos jest juz zdrowy mozna uzywac tych z silikonami ja np. Mam kilka takich ale z firmy ktora specjalizuje sie tylko w lokach, marki ktore wymienilas nic dobrego dla mnie nie zrobily oprocz puchu. Poczytaj ten watek, zajrzyj na poczatek do linkow. Ten watek jest przede wszystkim o zdrowiu wlosow potem o ladnym wygladzie.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-08, 19:27   #25585
smerf3
Raczkowanie

Hejka
Jestem i ja. Ostatnio Was tylko podczytuję i niezmiennie zachwycam się Waszymi włoskami
Sama mam ostatnio mniej czasu na pielęgnację, myję tylko 2 razy w tygodniu, ale nadal staram się dawać lokom sporo pyszności
Chciałabym zamówić kilka półproduktów na mazidłach, przede wszystkim keratynę i panthenol. Dziś kupiłam kokosa Efavitu, pachnie wiórkami kokosowymi;] jutro będę testować
Z włosów jestem w miarę zadowolona. Wróciłam do używania pianki Taft do loków - zauważyłam, że zabezpiecza przed puchem w warunkach zwiększonej wilgotności. I zastanawia mnie czy ktoś ją kiedyś wrzucał do analizowego? Kiedyś szukałam i nie zauważyłam.

Z przyjemnością oglądam zdjęcia Waszych włosów. Rybiorek ma teraz takiego słodkiego baranka;]

W kwestii kosmetyków profesjonalnych zgadzam się z przedmówczyniami. W tego typu kosmetykach nie ma jakichś cudownych substancji i raczej nie są warte swojej ceny.

Edytowane przez smerf3
Czas edycji: 2010-10-08 o 19:31
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 20:47   #25586
PATII12
Przyczajenie

i ja się melduję już Was nie opuszczę

zakupiłam daisiaj Garniera awokado i masło karite do użycia zamiast BioWaxa, bo mógł być za cieżki w moim przypadku.
nie śmiejcie sie z pytania, ale jestem zakręcona i nie wiem czy taraz przed zastosowaniem nowego zestawu powinnam włosy oczyścić szamponem, czy normalnie odżywka ( balsam Mr. potters do mycia, Garner awokado i Mr. Potters b/s zmniejszona dawka czy najpierw szampon i potem reszta ) podpowiedzcie proszę jakiej mogłabym użyc odżywki b/s zamiast Mr. Potters
PATII12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 20:59   #25587
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli można - do mnie przemawia opinia autorki livecurlylivefree, że nie tyle skręt, co typ włosa wpływa na to jakie składniki preferujemy.
Ona pisze jeszcze o porowatości, ale ja za Chiny nie umiem u siebie określić, czy mam porowate mocno, czy średnio

Dwie osoby ze skrętem 3a, ale o różnej grubości włosa, będą używać różnych kosmetyków. Dwie osoby z włosem typu C mają większą szansę na wymianę doświadczeń, nawet jeżeli jedna jest 3a, a druga 2b - tak mi się wydaje.
Dlatego ja proponowałabym, jeśli się zdecydujemy na takie rozpiski, na polecanie produktów dla włosa typu F,M,C.
kurczę, pierwszy raz widzę tę klasyfikację typu włosów której używasz, możesz mi podać skąd to wzięłaś?

Cytat:
akurat ja tak trafilam a naprawde kolezanka ma fajne wlosy, ale jak sama powiedziala czasami ma spuszenia i robia co chca, moje loki jej sie podobaly (myslala ze robilam na walki) ale zero zainteresowania podstawami, znaczy jak tlumaczylam to sluchala ale nic wiecej, doszla do wniosku ze ja jej to wyklaruje w sensie nawet jej kupie kosmetyki jak bede robic zakupy dla siebie (oczywiscie kase by dala nie w tym rzecz), a jej wlosy maja taki potencjal ze glowa mala, jak ma fajny dzien to wyglada olsniewajaco, tyle ze gubi jej sie skret i poprawia w czasie dnia silikonowym serum, kosmetyki standardowe z marketu i myje codziennie, zobaczymy czy uzyje tego co jej dalam
jak mnie denerwują takie osoby dostały przepiękny prezent od natury i co? ja mam na roku taką dziewczynę, włosy długie, do łopatek, blond, skręt z 3B a wyglądają tak, jakby mogły zeżreć na raz litrowego kallosa i coś na dokładkę wciągnąć. Ja się dawno nauczyłam, że nie ma co się kopać z koniem, w większości przypadków, jeśli nie we wszystkich, walka z naturą kończy się dla agresora fatalnie.

Cytat:
Dzisiaj obejrzałam jeden swój włos i był tak jakoś pozaginany pod dziwnymi kątami i pomyślałam, że może jednak ugniatanie suchych włosów, nawet mokrymi rękami, to nie jest dobry pomysł
spoko, ja mam część włosów w łądnych lokach, niektóre takie rulony od skóry aż a kilka się zagniata w takie niesamowite rzeczy... tutaj trochę jak trójkąt, tu kwadratowe...

Cytat:
Ano ja też mam z tyłu gorszy "faloskręt " niż po bokach . Ale myślałam, że to nie od spania, tylko, że ciężej mi do tamtych włosów sięgnąć podczas pielęgnacji (i rękami, i suszarką)
w ogóle nie patrzę na tył swoich włosów nie mam wystarczająco dużego lusterka ruchomego do tego, widzę co się dzieje z tyłu tylko na zdjęciach ale chyba nie jest źle czasami mam wrażenie, że te zostawione w spokoju z tyłu loki lepiej wyglądają niż te bardziej z przodu, które co chwile próbuję poprawić i zrobić lepiej.

Cytat:
Olej kokosowy (nierafinowany!) kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, albo w markecie spożywczym (np. w Bomi olej marki Efavit).
Lniany tak samo.
Na początek wypróbuj kokos, jest najbardziej polecany i jako jeden z nielicznych wnika do wnętrza włosa (również oliwa z oliwek i olej z awokado, ale ponoć trudniej je zmyć), tu musi ktoś inny pomóc - ja mam jeszcze za krótkie włosy.
W sklepach społem i epi (chociaż nie wiem, czy poza Wrocławiem też jest ten sklep) też kokoska dostaniesz, czasem nawet migdałowy czy awokado się trafia - generalnie popatrz w tych takich lepszych delikatesach w hipermarketach, np. tesco, nigdy nie pamiętam żeby za olejami popatrzeć.

Co do plunkingu, ja mam słowy za łopatki i w sumie to trzymam od 20 minut do pewnie godziny, w sumie nigdy nie patrzę na czas, w przypadku odżywek też, siedzę ile mi się chce, jakoś nie zaobserwowałam u siebie większej różnicy gdy trzymam krócej lub dłużej a czasami po prostu nie chce mi się znowu iść do łazienki (wolę na wizażu popisać ) i trzymam tyle, ile wyjdzie

Cytat:
Cześć
Ciekawi mnie dlaczego nie używacie pielęgnacji profesjonalnej - na ogół jest nieporównywalnie lepsza od drogeryjnej.
w jakim sensie lepsza? W efektach (silikony dające wrażenie zdrowia, likwidujące puch etc) czy w stanie faktycznym, czyli prawdziwie zdrowych i odżywionych włosach? Dla mnie firma w ogóle nie jest ważna, liczy się tylko skład, dlatego mam kosmetyki od tych za 3 zł do takich za kilkadziesiąt. Jeżeli masz kosmetyki, które faktycznie są zgodne z CG lub z niewielkim odstępstwem, które są porządnie napakowane smacznymi dla włosów składnikami to super, podziel się wiedzą z nami

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
Z włosów jestem w miarę zadowolona. Wróciłam do używania pianki Taft do loków - zauważyłam, że zabezpiecza przed puchem w warunkach zwiększonej wilgotności. I zastanawia mnie czy ktoś ją kiedyś wrzucał do analizowego? Kiedyś szukałam i nie zauważyłam.
Jak kiedyś patrzyłam na pianki w sklepie (tylko ze względów naukowych, nie mam zamiaru niczego kupować - żeby nie było ) to chyba taft miał denat, więc może wysuszyć, ja bym uważała. Ale wrzuć skład, popatrzymy.

Jejuuu dziewczyny aleście nastukały wszystkiego U mnie z włosami ok, wszyscy chwalą rudego liska na mojej głowie szkoda że henna dziś nie przyszła to bym nałożyła na noc i już bym zakończyła eksperymenty kolorystyczne, kallos też nie przyszedł a nie oamiętam czy u mnie w sobotę też rozwożą paczki. W każdym razie w kompulsie zamówiłam sobie też małą maskę CHI jakąś, pewnie silikonowiec średnio odżywczy ale przyjdzie to zobaczę, no i też składem się podzielę dla potomnych

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Cytat:
Napisane przez PATII12 Pokaż wiadomość
i ja się melduję już Was nie opuszczę

zakupiłam daisiaj Garniera awokado i masło karite do użycia zamiast BioWaxa, bo mógł być za cieżki w moim przypadku.
nie śmiejcie sie z pytania, ale jestem zakręcona i nie wiem czy taraz przed zastosowaniem nowego zestawu powinnam włosy oczyścić szamponem, czy normalnie odżywka ( balsam Mr. potters do mycia, Garner awokado i Mr. Potters b/s zmniejszona dawka czy najpierw szampon i potem reszta ) podpowiedzcie proszę jakiej mogłabym użyc odżywki b/s zamiast Mr. Potters
myj czym chcesz raczej Co do b/s to Ci nie pomogę, moje włosy są trudne do obciążenia i czasami nawet tego garniera używam jako b/s, musisz próbować i wyczaić sposoby dla siebie
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 21:01   #25588
anwen
Zadomowienie

GG do anwen

Dziewczyny mam do Was takie pytanie- od kilku dni przeszukuję forum (i nie tylko) w poszukiwaniu stylizatora, który można by było nałozyc już na suche włosy w celu wydobycia skrętu. Chodzi mi o coś takiego jak to: http://azjatyckicukier.blogspot.com/...ki-i-fale.html czy znacie może jakiś odpowiednik w polskich sklepach? Ja myje włosy na wieczór (jestem strasznym śpiochem) i po nałożeniu jakiegokolwiek stylizatora na mokre włosy- rano mam już niestety pogniecione siano I tak sobie wymyśliłam, że pozwole włosom wyschnąć bez niczego, nawet ich nie ugniatając i dopiero rano jak będą suche wgniotę w nie coś i wystylizuję. Próbowałam już z pianką, żelem, żelem lnianym ale wszystkie sklejają mi włosy.... już nie wiem czego jeszcze mogłabym spróbować....

od 06.2010 piję pokrzywę i olej z wiesiołka
27.10.11 -Prawo Jazdy

od 18.06.12 ćwiczę z Ewą Chodakowską

Włosy 2011-2012

Blog - Jak dbać o długie włosy?
www.anwena.blogspot.com
anwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 21:09   #25589
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was takie pytanie- od kilku dni przeszukuję forum (i nie tylko) w poszukiwaniu stylizatora, który można by było nałozyc już na suche włosy w celu wydobycia skrętu. Chodzi mi o coś takiego jak to: http://azjatyckicukier.blogspot.com/...ki-i-fale.html czy znacie może jakiś odpowiednik w polskich sklepach? Ja myje włosy na wieczór (jestem strasznym śpiochem) i po nałożeniu jakiegokolwiek stylizatora na mokre włosy- rano mam już niestety pogniecione siano I tak sobie wymyśliłam, że pozwole włosom wyschnąć bez niczego, nawet ich nie ugniatając i dopiero rano jak będą suche wgniotę w nie coś i wystylizuję. Próbowałam już z pianką, żelem, żelem lnianym ale wszystkie sklejają mi włosy.... już nie wiem czego jeszcze mogłabym spróbować....
kurcze, chyba wszyscy widzieli tę jelly może serum Tigi do kręconych? Tylko to mi się kojarzy takiego.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 21:11   #25590
PATII12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly
myj czym chcesz raczej Co do b/s to Ci nie pomogę, moje włosy są trudne do obciążenia i czasami nawet tego garniera używam jako b/s, musisz próbować i wyczaić sposoby dla siebie
ok. dzięki cos pewnie wyczaje przeciesz niekt nie mówił, że bedzie łatwo
PATII12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości