Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 861 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-13, 09:12   #25801
Volyova
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

LadyMadalena - piękne loki i piękny ognisty kolor
-----------
Ech, a moje jak nie dostaną oleju w odżywce leave-in to
Probuję tyle różnych kombinacji i tylko Garnier Avocado je ujarzmia.
Strasznie wybrzydzają

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
wrzucam wiec zdjecia sprzed ok.miesiaca.
Co za korkociągi

A zdradź proszę czego wówczas użyłaś?

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 09:13   #25802
venealin
Raczkowanie

Cytat:
wszystkie dziewczyny. ktore pokazywaly ostatnio wlosy - zachwycam sie

cheveux boucles - ciesze sie ze udalo sie pomoc wyglada na to, ze brakowalo ci oczyszczenia i emolientów (chociaz nei wiem co tam siedzi w tej masce, ale jesli w nazwie chwala sie olejem, to obstawiam tez emolienty)

korci mnie obfotografowanie sie po tym fryzjerze, ale pozbylam sie na 3 tygodnie aparatu, w zamian dostajac na 3 tygodnie 2 koty (tatuś na wakacjach :P) kotem niestety nie da sie zrobić zdjecia, wrzucam wiec zdjecia sprzed ok.miesiaca. (wiem wiem, polysk robi wrazenie, ale niestety to tylko lampa :P przy okazji widac mój przeswit na ucho z prawej-gorszej strony. wkurza mnie to strasznie, ale przy suszeniu z glowa w dol nie da sie z tym nic zrobic niestety)

a za klika dni stuknie mi roczek CGowej pielegnacji
kolejne piękne kręciołki...ehh...
i nie wierzę, że połysk to tylko wynik lampy, gdyby coś z nimi było nie tak, to byś tego nie ukryła (zakładając brak silikonów )

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
wrily_curly, na nalizowym nie ma go. Wygrzebałam go niechcący w mojej małej drogerii, bo ma prosty skład bez alkoholu i keratynę, wiec myślałam, ze mógłby byc niezły. Jest na KWC, ale ma pare ocen i to kiepskich. Na sucho uwazam, ze jest beznadziejny, w kazdym razie do moich włosów, ale na mokro jako stylizator bardzo mi się spodobał.
mysia m, ja nie wiem, ale wydaje mi się, że Ty masz niebezpieczny dodatkowy potencjał a mianowicie, zauważyłam, że kilkakrotnie już wspomniałaś o tym, że coś "niechcący wygrzebałaś" w jakiejś małej drogerii uważaj, bo ani się obejrzysz, a będziesz musiała wykombinować dodatkowe miejsce w łazience
(ja się nie wychylam - ostatnio zrobiłam porządek i chwilowo mam odrobinę "zapasu", myślę że Rybiorek może coś podpowiedzieć nt upychania po szafkach a w listopadzie to chyba się będzie doktoryzować w tym temacie )
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 09:34   #25803
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Przy tej długości....
A Ty masz teraz ścięte zupełnie na równo czy jakieś warstwy są?

są warstwy najkrótsza początkowo była do ucha teraz urosła do brody następna jest do ramion reszta do zapięcia stanika

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 09:45   #25804
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
na fotkach wyglada to fajnie, ale najwazniejsze ze Ty jestes zadowolona
Zadowolona jestem Tylko jak myłam główkę, zastanawiałam się, gdzie są moje włosy, nic mi tu nie wisi

Cytat:

cheveux boucles - ciesze sie ze udalo sie pomoc wyglada na to, ze brakowalo ci oczyszczenia i emolientów (chociaz nei wiem co tam siedzi w tej masce, ale jesli w nazwie chwala sie olejem, to obstawiam tez emolienty)

korci mnie obfotografowanie sie po tym fryzjerze, ale pozbylam sie na 3 tygodnie aparatu, w zamian dostajac na 3 tygodnie 2 koty (tatuś na wakacjach :P) kotem niestety nie da sie zrobić zdjecia, wrzucam wiec zdjecia sprzed ok.miesiaca. (wiem wiem, polysk robi wrazenie, ale niestety to tylko lampa :P przy okazji widac mój przeswit na ucho z prawej-gorszej strony. wkurza mnie to strasznie, ale przy suszeniu z glowa w dol nie da sie z tym nic zrobic niestety)

Jakie cudne Przecudne
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 10:07   #25805
mysia m
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość
kolejne piękne kręciołki...ehh...
i nie wierzę, że połysk to tylko wynik lampy, gdyby coś z nimi było nie tak, to byś tego nie ukryła (zakładając brak silikonów )

mysia m, ja nie wiem, ale wydaje mi się, że Ty masz niebezpieczny dodatkowy potencjał a mianowicie, zauważyłam, że kilkakrotnie już wspomniałaś o tym, że coś "niechcący wygrzebałaś" w jakiejś małej drogerii uważaj, bo ani się obejrzysz, a będziesz musiała wykombinować dodatkowe miejsce w łazience
(ja się nie wychylam - ostatnio zrobiłam porządek i chwilowo mam odrobinę "zapasu", myślę że Rybiorek może coś podpowiedzieć nt upychania po szafkach a w listopadzie to chyba się będzie doktoryzować w tym temacie )
ale się uśmiałam rzeczywiscie wszystko tak niechcący zawsze wygrzebię
na razie po cichu upycham sobie w takim wielkim koszu wiklinowym z zamykanymi pokrywkami, co by mój luby nie uznał, ze za dużo kupuję.. albo ktoś inny no bo przeciez to sa same niezbędniki
Stary 2010-10-13, 10:29   #25806
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
wrily_curly, na nalizowym nie ma go. Wygrzebałam go niechcący w mojej małej drogerii, bo ma prosty skład bez alkoholu i keratynę, wiec myślałam, ze mógłby byc niezły. Jest na KWC, ale ma pare ocen i to kiepskich. Na sucho uwazam, ze jest beznadziejny, w kazdym razie do moich włosów, ale na mokro jako stylizator bardzo mi się spodobał.

Podaję skład wg KWC:
Skład: Aqua, Glycerin, Polyquaternium-72, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Acrylates/Stearth-20 Methacrylate Copolymer, PEG-12 Dimethicone, Triethanolamine, Hydrolyzed Keratin, Cocamidopropyl Betaine, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Panthenol, Parfum, Benzyl Alcohol (and) Methylchlorisothiazolinon e (and) Methylisothiazolinone.

--edit--!!!
a jest jest na nalizowym- wklejam analize
Płyn zawiera polimer filmotwórczy odpowiadający również za utrwalenie fryzury, działający antystaycznie, wyrównujący powierzchnię włosa.
Przed nim a tuż po wodzie mamy nawilżającą glicerynę, jeśli w warunkach bardzo suchego/wilgotnego powietrza pojawi się puch może być to winą gliceryny. Po glicerynie występuje antystyk, następnie nawilżający glikol, w składzie również modyfilkowany silikon (czyli w jakimś stopniu zmywalny wodą), regenerująca hydrolizowana keratyna, tuż przed zapachem wzmacniający pantenol.
Preparat nawilża, lekko regeneruje, działa antystatycznie, utrwalająco. Zaszkodzić nie powienien.
hmmm dziwna rzecz... może jak kiedyś wygrzebię to pooglądam, czasem kupuję coś niezgodnego z CG bo ma ładne opakowanie

ale mam marchewę na głowie podoba mi się (zaraz zrobię zdjęcie) chociaż włosy się nie skręciły, nie ugniatałam, nie nakładałam niczego do stylizacji, tylko trochę w koszulce potrzymałam ale krótko bo byłam ciekawa jak to wygląda włosy w dotyku są trochę usztywnione, szorstkie, ale ja tak lubię, żeby były pogrubione to nie zauważyłam, na górze piękna marchewa, niżej trochę ciemniejsza (mama chyba tam niedokładnie nałożyła albo może przez to, że mieszanka za gęsta? ), pięknie się błyszczą i trochę sobie leniwie falują, dzisiaj jestem w wersji 2a/2b ale poczekam z myciem do soboty rano, mam nadzieję, że ładnie się utlenią i utrwalą przez to
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 10:29   #25807
Lil Bon Bon
Raczkowanie

GG do Lil Bon Bon

Cytat:
dziekuje za wspolczucie, przyda sie, najbardziej mojemu mezowi
Ostatnio odkryłam, że mój TŻ od miesiąca smarował się czekoladowym Lorysem, bo myślał, że to balsam do ciała Czyż to nie słodkie?

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość

właśnie siedzę z henną na głowie 150 g na moje włosy było na styk. Konsystencja, zapach, wygląd końskiej kupy mam dwa palce pomarańczowe, łazienka w czarnych cosiach, dwie ścierki pomarańczowe, ja z puklami które wyglądają też jak końskie bo chyba pół nocy będę z tym siedziała i modlę się, żeby uleczyło mój skręt bo coś z nim nie tak jak już wspomniałam
Proszę o relację z efektami końcowymi zabiegu. Ja również myślę o hennie ze względu na wyliniały kolor, ale na razie muszę poczekać aż zamknie mi się rana
To niesamowite, ale po zupełnym zgoleniu części włosów 9 dni temu mam już 0,5 cm odrostu

Cytat:

A ja zachwycam się Twoimi lokami. Mam zboczenie na punkcie dłuższych i grubych loków. Jutro grube wałki pójdą w ruch jak nic.
Stary 2010-10-13, 10:39   #25808
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Oleje kocham miłością szaleńczą, do włosów, twarzy, ciała, jedzenia, gdzie się da Więc jakby co, służę pomocą.
Do ciała też ostatnio pokochałam
(tak konkretnie to olej kokosowy, ale mam ochotę na masło shea)

Cytat:
Aha, Małgosiu, muszę Ci się też pożalić. Nie wiem, czy pamiętasz, jak rozmawiałyśmy kiedyś o zmywaniu olejów odżywką. Poradziłaś mi wtedy zmywanie odżywką z sokiem z cytryny. Próbowałam 2x w różnych stężeniach i skończyło się za każdym razem na Babydreamie
Mało tego, ostatnio jako maskę przedmyciową nałożyłam taki bardzo tłusty i treściwy leave-in, składający się w przeważającej części z olejów. Fakt, zmył się odżywką, ale włosy zdecydowanie oklapły. Wnioskuję, że chyba po prostu mam strukturę włosa chłonącą wszystko i dokładnie i w związku z tym po prostu muszę używać szamponu po olejowaniu
Szkoda
Teraz mam problemy podobne do Ciebie. Nie wiem, co się stało z moim włosami, ale łatwo jest je przeciążyć. Też obawiałabym się zmywać oleje odżywką (tzn. zdarza mi się je tak zmywać, ale tylko wtedy, kiedy wiem, że po myciu zwiążę włosy; kiedy są rozpuszczone wyglądają trochę nieświeżo).
Ostatnio myłam odzywką (Hegornem) zmieszanym 50/50 z octem jabłkowym. Więc możesz spróbować jeszcze tej metody. Mi domyła włosy, ale ostatnio mam wrażenie, że nic tak, jak BD czy Hipp, nie oczyści włosów

Mam przeczucie, że moim włosom przydałoby się obcięcie - łatwiej byłoby mi nad nimi zapanować i poza tym może by się tak łatwo nie przeciążały
W ogóle wydaje mi się, że chociaż dotąd tego nie rozróżniałyśmy, to jednak pielęgnacja włosów krótszych (takich mniej więcej do ramion) jest inna niż włosów dłuższych (włosy mają inne wymagania).
Przy dłuższych trzeba się bardziej postarać, żeby nie były oklapnięte i często też o to, żeby miały mocny skręt.
Może takie włosy też jest łatwiej przeciążyć olejami?

Anka.d Piękne loki

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 10:57   #25809
Volyova
Rozeznanie

Dziewczyny, jakie macie doświadczenia z lanoliną? Olej lanolinowy z mazidel mnie kusi.
Już przeszukałam forum, ale niewiele konkretów znalazłam.

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-13, 11:05   #25810
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość
Ostatnio odkryłam, że mój TŻ od miesiąca smarował się czekoladowym Lorysem, bo myślał, że to balsam do ciała Czyż to nie słodkie?

Proszę o relację z efektami końcowymi zabiegu. Ja również myślę o hennie ze względu na wyliniały kolor, ale na razie muszę poczekać aż zamknie mi się rana
To niesamowite, ale po zupełnym zgoleniu części włosów 9 dni temu mam już 0,5 cm odrostu

wrzucę zdjęcia zaraz o ile ten mulący internet mi pozwoli.

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Mam przeczucie, że moim włosom przydałoby się obcięcie - łatwiej byłoby mi nad nimi zapanować i poza tym może by się tak łatwo nie przeciążały
W ogóle wydaje mi się, że chociaż dotąd tego nie rozróżniałyśmy, to jednak pielęgnacja włosów krótszych (takich mniej więcej do ramion) jest inna niż włosów dłuższych (włosy mają inne wymagania).
Przy dłuższych trzeba się bardziej postarać, żeby nie były oklapnięte i często też o to, żeby miały mocny skręt.
Może takie włosy też jest łatwiej przeciążyć olejami?
też czasami jak patrzę na te zdjęcia pięknie skręconych krótkich loczków to mam ochotę się ciachnąć do ramion

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jakie macie doświadczenia z lanoliną? Olej lanolinowy z mazidel mnie kusi.
ja mam lorysa ceramidowego, różowego, on ma lanolinę. Śmierdzi jak lenor. Ale do włosów jest przyjemny, moja kuzynka (piękne, długie włosy, grube, rude, miałaby 3b przepiękne jak nic ale to jeszcze wiek i stan umysłu, kiedy niekoniecznie się o włos dla, ale staram się ją szkolić) bardzo go sobie chwaliła, że miększe i milsze włosy po nim miała. U mnie w sumie standardowe działanie, może trochę miększe włosy, ale nie pamiętam, ile tej lanoliny w nim jest i w jakim stężęniu ma prawo dawać jakieś efekty
Stary 2010-10-13, 11:23   #25811
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Przede wszystkim trudno zmywa się z włosów
Eloe też Ci to potwierdzi

Ma konsystencję dość stałą, więc trudno jest wymieszać lanolinę z innymi produktami (chyba, że ją podgrzejesz).
Jeśli ją do czegokolwiek dodawać to naprawdę w niewielkiej ilości, bo inaczej mycie szamponem z SLSem/SLESem gwarantowane. I oby się na jednym myciu skończyło

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 11:28   #25812
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Przede wszystkim trudno zmywa się z włosów
Eloe też Ci to potwierdzi

Ma konsystencję dość stałą, więc trudno jest wymieszać lanolinę z innymi produktami (chyba, że ją podgrzejesz).
Jeśli ją do czegokolwiek dodawać to naprawdę w niewielkiej ilości, bo inaczej mycie szamponem z SLSem/SLESem gwarantowane. I oby się na jednym myciu skończyło
Dziękuję.
No to wyrzucam z koszyka

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-13, 11:48   #25813
polelavendove
Wtajemniczenie

Jumattko Twoje włosy jak zwykle inspiracją.Może jak i mnie stuknie 2 latka to będę zadowolona.
Skręt lekko się różni,ale za cenę tak zdrowych i wypielęgnowanych włosów mógłby być nawet minimalny.

Basiu Twoje włosy też mnie zauroczyły.Fajny skręt i wyglądają jakby absolutnie nic im nie dolegało.

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Kolejne mycie i kolejne obserwacje

Polelavendowe, jakie konkretnie efekty włosowe obserwujesz po cukrach?
Dałaś mi do myślenia i zrobiłam sobie taki test - mam 2 odżywki:
1. to Garnier Avocado
2. to Garnier NutriOdbudowa
Mają bardzo podobny skład, mocno olejowy, tylko 2. ma dodatkowo ekstrakt z Sugar Cane.

Dzisiaj zastosowałam 2. i ... puszy (nie nakładałam już nic więcej). Podczas gdy 1. to moje KWC. Mimo podobnego składu, po odżywce z ekstraktem z trzciny cukrowej efekt jest gorszy.
Oczywiście sprawdzę to jeszcze kilka razy . Może po prostu pogoda teraz niesprzyja cukrom, które są humektantami.
Efekty są spektakularne...jakby piorun w miotłę...
Włosy sztywne,maksymalnie spuszone,nie chcą się układać i są szorstkie.
To po bananowym TBS.
Podobny efekt po dużej ilości,długo trzymanego na włosach miodu.
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 11:51   #25814
Volyova
Rozeznanie

A jeszcze jedno pytanie - czy kupujecie masło shea? co z tym potem zrobić?
W kupnych odżywkach lubię to masełko, to pomyślałam, że sama sobie coś upichcę. Najpierw chciałam dodać do odżywki, ale rozpuszcza się w tłuszczach . Z kolei jak dodam do kokosa na noc, to wniknie? nie wniknie? No bo jak nie wniknie, to i tak je zmyję szamponem

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-13, 11:53   #25815
anka.d
Wtajemniczenie

dziekuje za komplementy
Cytat:
D
Anka, pamiętam wszystkie zdjęcia Twoich włosów i muszę Ci powiedzieć, że bardzo Ci się podkręcił skręt. Masz coraz więcej korkociągów Masz może jakieś obserwacje na ten temat? Interesowałoby mnie głównie, czy to kwestia dobrej pielęgnacji, czy np. upatrujesz przyczyny w nieczesaniu włosów, dzięki czemu włosy przyzwyczają się do "swojego skrętu" i kręcą się coraz bardziej. Pamiętam, że tak samo miała Kosmarka, pamiętam jej skręt początkowy i korkociągi, które miała już potem regularnie.
tez widze podkrecenie skretu, ale czego to jest kwestia? to nie wiem.

ja sie nie czesalam od 2 klasy liceum, czyli juz kolo 8 lat (tzn sporadycznie, jak sie przypomni i jak grzebien jest w lazience, gdy nakladam maske), wiec nie bylo tak, ze nagle odstawilam grzebien, czy szczotke. ale praktycznie przestalam czesac wlosy na sucho, tak jak kiedys to robilam przed myciem.
pielegnacja na pewno robi swoje, ale z drugiej strony nawet jak zaczynalam cg to moje wlosy nie byly bardzo zniszczone.

najwiekszych zmian upartuje w stylizacji. ucze sie caly czas w jaki sposob dotykac wlosy na mokro, jak nakladać, żel, jaki i ile, jak suszyc, co robic po wysuszeniu. i jestem konsekwentna. od roku wlosy prostowalam prostownica 3 razy (raz fryzjerka, 2 razy sama) i raz wysuszylam suszarka na prosto. za kazdym innym razem sa pokrecone i rozpuszczone, spinam je tylko na cwiczenia i raz na jakis czas jak wygladaja niewyjsciowo, a wyjsc trzeba
nie wiem, moze jest tak, ze przyzwyczjaja sie do bycia skreconymi i ujawnia sie jakis dodatkowy potencjał, który siedzi bardzo gleboko?

postaram sie zrobic takiego posta podsumowującego roczna pielegnacje (cos jak Eloe niedawno), moze pomożecie mi wyciagnac wnioski.
Cytat:
Co za korkociągi

A zdradź proszę czego wówczas użyłaś?
a żebym to pamietala
.... chociaz. po chwili szukania - jesli data w aparacie nie klamie to to byl ten dzien: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=271
pielegnacja na bogato

Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość

A ja zachwycam się Twoimi lokami. Mam zboczenie na punkcie dłuższych i grubych loków. Jutro grube wałki pójdą w ruch jak nic.
hhaha. TŻ mistrz
ja z kolei zachwycam sie Twoim afro

juz 2 razy widzialam we wroclawskim Borku dziewczyne z cudownym afro, jasno-brązowym. loczki drobniutkie, takie na ołówek, ale zdefiniowane przepieknie, puszaka sladowe ilosci (jak na taki sket to mozna powiedziec ze wcale) objetosc boska. pierwszy raz widzialam ja jakos w zimie, drugi raz niedawno. moja mama stwierdzila, ze to trwala, ale to niemozliwe. to jest moja ofiara do skalpowania. moze jak ja jeszcze raz kiedys zobacze to odwaze sie podejsc i zagadac

Lady Madalena - kolor!!!! cudo. piekny.
loki mrau. swietnie sie kreca po cieciu, chociaz... przed cieciem tez sie ladnie ukladaly. i to koncowki lepiej niz te przy twarzy - moze to kwestia trudnosci w stylizacji takich dlugasów?

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
W kupnych odżywkach lubię to masełko, to pomyślałam, że sama sobie coś upichcę. Najpierw chciałam dodać do odżywki, ale rozpuszcza się w tłuszczach . Z kolei jak dodam do kokosa na noc, to wniknie? nie wniknie? No bo jak nie wniknie, to i tak je zmyję szamponem
ja lubie shea w mieszankach oeljowych. jest dosc ciezkie, ale przyjemne efekty daje. zmywa sie ciezej niz kokos, ale odzywka daje rade (nigdy nie probowalam solo)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 11:58   #25816
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
no ładnie a ja się zastanawiam co Wy nic nie piszecie a tu nowy wątek
melduję że maska vatika z kaktusem mega mi obciążyła włosy wyglądały jak strąki po niej never again!

Witam wszystkie nowe twarze

U mnie chyba czas wybrać się na cieniowanie włosów bo skręt sie rozluźnił ostatnio
Witam w klubie

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
na etapie ręcznikowym to zużywam 2 duże ręczniki kąpielowe do mycia, po odżywce d/s dochodzą kolejne 2. Patrzyłam na ręczniki z mikrofibry, ale zawsze trafiałam na ostatnią sztukę, a chciałabym tak od razu z 4 żeby wystarczyły do 1 mycia
nava a nie mówiłam, że oskalpowaniejest najlepszym sposobem na piękne włosyMoja prywatna lista do oskalpowania
1 nava
2 basia
3 pole lavendove
4 jumatt
kolejność dowolna
Widzę dużą modę na skalpowanie

A jakby tak zamiast skalpować zacząć robić peruki z wypadających włosów?Mniej krwawe to zajęcie w sumie...
Stary 2010-10-13, 12:00   #25817
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
postaram sie zrobic takiego posta podsumowującego roczna pielegnacje (cos jak Eloe niedawno), moze pomożecie mi wyciagnac wnioski.
O, koniecznie, lubię takie posty
Cytat:
ja lubie shea w mieszankach oeljowych. jest dosc ciezkie, ale przyjemne efekty daje. zmywa sie ciezej niz kokos, ale odzywka daje rade (nigdy nie probowalam solo)
Czyli wg Ciebie zmieszanie kokosa z shea daje lepsze efekty niż sam kokos?

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-13, 12:05   #25818
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
nie wiem, moze jest tak, ze przyzwyczjaja sie do bycia skreconymi i ujawnia sie jakis dodatkowy potencjał, który siedzi bardzo gleboko?
Oj, mam nadzieję Też liczę na mocniejszy skręt

Cytat:
Lady Madalena - kolor!!!! cudo. piekny.
loki mrau. swietnie sie kreca po cieciu, chociaz... przed cieciem tez sie ladnie ukladaly. i to koncowki lepiej niz te przy twarzy - moze to kwestia trudnosci w stylizacji takich dlugasów?
Dziekuję
Końcówki były spodnią warstwą włosów, która była u mnie zawsze mniej zniszczona. Nie scinałabym gdybym nie musiała ich dalej niszczyć czesaniem. Zresztą panował tam totalny nieład, wszystko kręciło się jak chciało, bądź nie. Ach, ten kolor. I tak zawsze coś do niego mam i tak źle i tak niedobrze. a że chcę jaśniej(henna) a że za szybko płowieje(chemiczna). No po prostu mega wybrzydzam

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 12:59   #25819
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:

ja mam masełko z ZSK ale jakoś go nie uwielbiam, drugi raz pewnie nie kupię. Raz połączyłam z kokosem (na ciepło) i też żadnej rewelacji.

Cytat:
juz 2 razy widzialam we wroclawskim Borku dziewczyne z cudownym afro, jasno-brązowym. loczki drobniutkie, takie na ołówek, ale zdefiniowane przepieknie, puszaka sladowe ilosci (jak na taki sket to mozna powiedziec ze wcale) objetosc boska. pierwszy raz widzialam ja jakos w zimie, drugi raz niedawno. moja mama stwierdzila, ze to trwala, ale to niemozliwe. to jest moja ofiara do skalpowania. moze jak ja jeszcze raz kiedys zobacze to odwaze sie podejsc i zagadac
jaaa chciałabym ją zobaczyć, zrób zdjęcie następnym razem

ufff to mam zdjęcia. W sumie ten stary kolor jest dość dobrze odwzorowany, był już bardzo sprany więc nawet się nie błyszczał ładnie. Ten rudy to tak niezbyt, mam teraz dość ostrą marchewkę na górze i coś miedzianego na dole. Aparat mi odmawia trochę posłuszeństwa i lepszego zdjęcia nie będzie. A włosy pachną mi słonecznikiem serio, tak mi się kojarzy ten zapach, jak były mokre to śmierdziały okrutnie, zemdliło mnie od tego, oby suche już nie śmierdziały a przy myciu to muszę czegoś naładować pachnącego żeby zlikwidować ten zapach, może dużo olejku romzrynowego
Na tych zdjęciach jakaś łysina () mi z tyłu na końcu przedziałka wychodzi, nie wiem, czemu, jak ręką macam to nie czuję niczego takiego to chyba nie łysienie androgenne? Nic innego na to nie wskazuje, nie mam objawów...

Od lewej:
1. Jakieś starsze ale już po fryzjerze
2., 3. z wczoraj, przed myciem, ojj brzydki skręt
4. po umyciu barwą tylko i wyłącznie, wysuszone w prostowaniem palcami
5., 6. dzisiaj rano, ok 6 godzin po zmyciu henny, ostatnie zdjęcie lepiej oddaje kolor ale jest jeszcze intensywniejszy. Zauważyłam właśnie, że od rana trochę bardziej miedziany się zrobił

Edytowane przez wrily_curly
Czas edycji: 2010-10-13 o 13:01
Stary 2010-10-13, 13:27   #25820
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Widzę dużą modę na skalpowanie

A jakby tak zamiast skalpować zacząć robić peruki z wypadających włosów?Mniej krwawe to zajęcie w sumie...
za dlugo czekać-jeśli wypada koło 5 włosów dziennie, a włosów na głowie jest sporo tysięcy to z okazji przejścia na emeryturę złożę peruczkę

wrily_curly
cudny kolor
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 13:51   #25821
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
za dlugo czekać-jeśli wypada koło 5 włosów dziennie, a włosów na głowie jest sporo tysięcy to z okazji przejścia na emeryturę złożę peruczkę

wrily_curly
cudny kolor
A co to za szczęściara,której wypada 5 włosów dziennie?
Mnie najmniej 50...ale do emerytury pewnie też mi dużo bliżej
Stary 2010-10-13, 13:58   #25822
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
za dlugo czekać-jeśli wypada koło 5 włosów dziennie
właśnie, szczęściara

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-13, 14:00   #25823
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Nadrabianko Jeju już 14!

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22557576]Eloe-pieknie skretnie , podoba mi sie kolorek
nastepnym razem poprosze zdjecia lepszej jakosci [/QUOTE] Postaram się, ale musi wspomóc mnie TŻ. Samej i komórką nieco ciężko.
Gdyby nie strach przed pałowaniem ze strony Rybiorka, to pewnie bym nie zrobiła
Ale komplement z ust jednej z osób mającej najpiękniejsze lokasy na forum... Ech, będę chodzić jak pawica cały dzień

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
b.maska regenerująca ok 1 godziny w tym 5 min podgrzewanie suszarką
Pisałaś to dawno, ale pozwól, że dorzucę swoje 3 grosiki. Podgrzewanie włosów może skończyć się ich zniszczeniem - łuski uniosą się za mocno, przegrzejesz włosy etc. Lepiej płucz je nico dłużej ciepłą wodą, a po aplikacji maski/odżywki załóż czepek i ręcznik albo posiedź w kąpieli.
Ale proszę - jest Vatika, to i włoski dostają nieco dobrego. Tylko po zdjęciu widać, że potrzebowałyby więcej emolientów. To tak na początek. No i podcięcie przynajmniej z 10 cm spodniej warstwy. Wspaniały materiał na piękne loki
Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was takie pytanie- od kilku dni przeszukuję forum (i nie tylko) w poszukiwaniu stylizatora, który można by było nałozyc już na suche włosy w celu wydobycia skrętu.
Rybiorka już podała TBSowy Boost z bawełną. Możesz jednak zrobić sobie też psikadło 1:1 żelu i wody przegotowanej lub destylowanej.
Jednak pomysł niestylizowania ich wcale na mokro a zostawienie tego na kolejny dzień może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. A to z tego powodu, że istotne jest utrwalenie wiązań tymczasowych przez polimer lub inny środek (choćby pektynę). Nad układem tych wiązań jesteś w stanie zapanować właśnie wtedy, gdy włosy są mokre. Na suchych nie osiągniesz tych samych rezultatów. Dlatego często warto zmoczyć włosy i dopiero nałożyć na nie stylizator.
Cytat:
w sobote uslyszalam ze mam baranka z wyraznymi lokami
ooowca
Cytat:
Napisane przez urojona Pokaż wiadomość
Włosy mam mniej więcej do ramion (jak mokre), ostatnio się zręcznikowałam na jakieś 10 minut ale nie jestem przekonana czy u mnie ma to sens, bo efekt był dobry tylko na przednich kosmykach. Ale może jeszcze za wcześnie na takie osądy
Ręcznikowanie zaleca się na nieco dłuższych włosach. Gęstość raczej nie ma znaczenia.
Ostrzegam, że przy takich cieniowanych do ramion (ja mam właśnie takie) można po ręcznikowaniu zobaczyć siebie jako Mistrza Yodę z Gwiezdnych Wojen Odkąd nie robię ręcznikowania, nie widze go już we własnym lustrze.
Cytat:
dla nas sprawa pielegnacji kreciolkow to powazna sprawa, ale jak juz pisalam 1. ZDROWIE 2. ladny wyglad ktory bedzie gdy wlosy sa zdrowe.
Podpisuję się
Cytat:
Z okazji ślubu mojej siostry razem z moją siostrą przechodziłyśmy przez 15 tygodniową kuracje w salonie. Raz w tygodniu zjawiałyśmy się na stosownym zabiegu z ampułką, w domku grzecznie stosowałyśmy dobrane kosmetyki. Efekt-fantastyczny dopóki to stosowałyśmy-na szczęście trafiłam na wizaż i odkryłam Amlę Moja siostra nie chce sie przekonać do olejów i ma połowę włosów.
Ze wzgledu na rozjaśnione włosy od słońca /zobacz zdjęcia w profilu/ naprawdę przeszłam wszystkie profesjonalne kuracje w ciagu ostatnich 2 lat. Lipa i tyle. A zniszczenia jeszcze długo bedę ścinać
To ciekawostka. Nigdy nie robiłam takich kuracji, ale dobrze wiedzieć
Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
niestety w moim stanie włosów pomagają już tylko silikony
Potem przychodzi taki czas, gdy nawet silikony nie pomagają, bo we włosie nie ma zarówno potrzebnego poziomu wilgotności, jak i zniszczenia bieżące nie są naprawiane. Wtedy szuka się i szuka i... trafia na wizaż Naprawdę warto sprawdzić, czy silikon jest nam potrzebny, czy może włosy lepiej poradzą sobie same.
Kręcone to kapryśne i delikatne włosy. Niewłaściwie dobrane kosmetyki tylko tę kapryśność podkreślą.
A czarować stylizacyjnie da się wyłącznie ze zdrowego włosa.
Cytat:
Ale tak ogólnie produkty YR nie mają rewelacyjnych składów
(akurat przyglądałam się kremom, tonikom, żelom do mycia)
I pomyśleć, że przed wizażem kupowałam tam sporo kosmetyków

Jestem zadowolona. Jantar i żel Jumaattowy pomogły Pomogło też mycie Kallosem i skalp już nie swędzi
W ogóle nie wiem, czym sobie dziś zasłużyłam na takie włosy Myłam na szybko wodą plus Kallos. Płukanie zimną, Naturia lniana i Kadus. Suszyłam dłużej ciepłym niż zwykle. A dziś i niemal zero puchu Nawet teraz.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 14:32   #25824
mysia m
Zakorzenienie

hmm.. a ja mam włosy do ramion i mi ręcznikowanie słuzy. Bez niego włosy się kręca tylko od ucha w dół, a tez mam tak do ramion, nawet jeszcze nie do ramion. Ale nie są cieniowane, tylko proste, wiec moze tu jest pies pogrzebany?
Stary 2010-10-13, 15:30   #25825
cheveux_boucles
Raczkowanie

Ja jak pocieniowałam ( tdłuuggoo się przed tym broniłam), efekt jest zadziwiający, włosy ładnie się kręcą od nasay ;-) Try it;-) Potem wstaw koniecznie zdjęcie !

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:

Anka, przepiękne zdrowe, błyszczące włosy, a co za skręt !!! !! Czekam z niecierpliwością na zdjęcia z całego roku ;-))
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 15:39   #25826
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość
oj, oj, ja mam zapchana cala lazienke, pisalam Wam ze musialam sobie szafke do lazienki kupic, byla pelna po 5 minutach jak tylko tam stanela, mam jedna duza polke w szafie w sypialni przerobiona na magazynek plus w roznych miejscach, w szufladzie w szafce nocnej, w moim pokoju do nauki to tak w roznych miejsach poupychane.....

Cytat:
ale się uśmiałam rzeczywiscie wszystko tak niechcący zawsze wygrzebię
na razie po cichu upycham sobie w takim wielkim koszu wiklinowym z zamykanymi pokrywkami, co by mój luby nie uznał, ze za dużo kupuję.. albo ktoś inny no bo przeciez to sa same niezbędniki
moj maz juz dawno stwierdzil ze za duzo spekow kupuje

Cytat:
ja nakladam bezposrednio z pudelka na wlosy, czasami zmywam odzywka czasami szapmonem bo nie mam jakos ustalonych dni kiedy to robie, poprostu jak czuje ze wloski takie suchsze sa to wale przed spaniem na wlosy i tyle

Cytat:
A co to za szczęściara,której wypada 5 włosów dziennie?
Mnie najmniej 50...ale do emerytury pewnie też mi dużo bliżej
hm... mnie wypada tak 1-2 dziennie, w sensie zazwyczaj po myciu to widze 1 w wannie, chwilowo widac postanowily nie wypadac albo robia sobie jakis konkurs i ten co zajmuje ostatnie miejsce musi sie wyeksmitowac
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 15:51   #25827
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
hm... mnie wypada tak 1-2 dziennie, w sensie zazwyczaj po myciu to widze 1 w wannie, chwilowo widac postanowily nie wypadac albo robia sobie jakis konkurs i ten co zajmuje ostatnie miejsce musi sie wyeksmitowac
Resztę to pewnie sobie z glowy rwiesz w pracy,tudzież w pokoju do nauki...

Nie liczę tych włosów,ale na pewno jest ich dużo więcej.Inna sprawa,że są długie i ciemne więc to też robi wrażenie mało pozytywne.
Stary 2010-10-13, 15:53   #25828
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
ja nakladam bezposrednio z pudelka na wlosy, czasami zmywam odzywka czasami szapmonem bo nie mam jakos ustalonych dni kiedy to robie, poprostu jak czuje ze wloski takie suchsze sa to wale przed spaniem na wlosy i tyle
czyli przed myciem włosów, tak jak olej kokosowy?
nie w ciągu dnia, jako leave-in?

Cytat:
hm... mnie wypada tak 1-2 dziennie
teraz to zawiść mnie już do końca zeżarła

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Nie liczę tych włosów,ale na pewno jest ich dużo więcej.Inna sprawa,że są długie i ciemne więc to też robi wrażenie mało pozytywne.
Ja próbowałam ostatnio w czasie mycia oszacować - tak z ponad 100 naliczyłam (od razu mówię, że pokrzywę piję i żelazo bez recepty biorę)

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-13, 15:59   #25829
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Gdyby nie strach przed pałowaniem ze strony Rybiorka, to pewnie bym nie zrobiła
ja tylko grzecznie poprosilam przy uzyciu pomocy manualnych

Cytat:
ooowca
meeeeee.... znaczy przeczytalam

Cytat:
Ręcznikowanie zaleca się na nieco dłuższych włosach. Gęstość raczej nie ma znaczenia.
Ostrzegam, że przy takich cieniowanych do ramion (ja mam właśnie takie) można po ręcznikowaniu zobaczyć siebie jako Mistrza Yodę z Gwiezdnych Wojen Odkąd nie robię ręcznikowania, nie widze go już we własnym lustrze.
Podpisuję się
hm.... a ja ostatnio robie recznikowanie i fajnie wychodzi, baranek jest wyrazniejszy
Cytat:
To ciekawostka. Nigdy nie robiłam takich kuracji, ale dobrze wiedzieć
Potem przychodzi taki czas, gdy nawet silikony nie pomagają, bo we włosie nie ma zarówno potrzebnego poziomu wilgotności, jak i zniszczenia bieżące nie są naprawiane. Wtedy szuka się i szuka i... trafia na wizaż Naprawdę warto sprawdzić, czy silikon jest nam potrzebny, czy może włosy lepiej poradzą sobie same.
Kręcone to kapryśne i delikatne włosy. Niewłaściwie dobrane kosmetyki tylko tę kapryśność podkreślą.
A czarować stylizacyjnie da się wyłącznie ze zdrowego włosa.
amen
Cytat:
Jestem zadowolona. Jantar i żel Jumaattowy pomogły Pomogło też mycie Kallosem i skalp już nie swędzi
W ogóle nie wiem, czym sobie dziś zasłużyłam na takie włosy Myłam na szybko wodą plus Kallos. Płukanie zimną, Naturia lniana i Kadus. Suszyłam dłużej ciepłym niż zwykle. A dziś i niemal zero puchu Nawet teraz.
moze fotka?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 16:05   #25830
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Zawsze to gubiłam jakieś 100 włosów podczas mycia i drugie 100 w ciągu dnia, więc każda fryzjerka załamywała ręc... A teraz liczę skrzętnie włosy od 2 tygodni i cud...Wypadniecia z 1 tygodnia-12 wlosów z okazji olejowania i jakieś 12 po myciu szamponikami-toporkami /żaden mi nie odpowiada bo kołtunią/ 5 w ciągu tygodnia, czyli tak koło 30 na tydzień. Pierwszsy raz tak mam i nie wiem po czymobstawiałam szamponki-koszmarki o podstawowym składzie, np. Barwa czy BD ale one kołtunią. Wcierki aktualnie stosowane są na alkoholu więc też odpada. Może moje są też w jakimś konkursie?
polelavendowe naprawdę nie jestem tak młoda jak Ty

Eloe77 przechodziłam jeszcze kuracje Welli, Kerastese, Selective i Revlona. To tak ostatnie 2 lata. A i jeszcze akupunkturę na włosy też miałam. A co

Edytowane przez 201605090958
Czas edycji: 2010-10-13 o 16:09
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości