|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#25801 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
LadyMadalena - piękne loki i piękny ognisty kolor
![]() ----------- Ech, a moje jak nie dostaną oleju w odżywce leave-in to Probuję tyle różnych kombinacji i tylko Garnier Avocado je ujarzmia. Strasznie wybrzydzają ![]() ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Co za korkociągi A zdradź proszę czego wówczas użyłaś?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#25802 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kolejne piękne kręciołki...ehh...i nie wierzę, że połysk to tylko wynik lampy, gdyby coś z nimi było nie tak, to byś tego nie ukryła (zakładając brak silikonów )Cytat:
uważaj, bo ani się obejrzysz, a będziesz musiała wykombinować dodatkowe miejsce w łazience (ja się nie wychylam - ostatnio zrobiłam porządek i chwilowo mam odrobinę "zapasu", myślę że Rybiorek może coś podpowiedzieć nt upychania po szafkach a w listopadzie to chyba się będzie doktoryzować w tym temacie )
|
|
#25803 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
następna jest do ramion reszta do zapięcia stanika
|
|
#25804 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#25805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() rzeczywiscie wszystko tak niechcący zawsze wygrzebię na razie po cichu upycham sobie w takim wielkim koszu wiklinowym z zamykanymi pokrywkami, co by mój luby nie uznał, ze za dużo kupuję.. albo ktoś inny no bo przeciez to sa same niezbędniki
|
|
#25806 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale mam marchewę na głowie włosy w dotyku są trochę usztywnione, szorstkie, ale ja tak lubię, żeby były pogrubione to nie zauważyłam, na górze piękna marchewa, niżej trochę ciemniejsza (mama chyba tam niedokładnie nałożyła albo może przez to, że mieszanka za gęsta? ), pięknie się błyszczą i trochę sobie leniwie falują, dzisiaj jestem w wersji 2a/2b ![]() ale poczekam z myciem do soboty rano, mam nadzieję, że ładnie się utlenią i utrwalą przez to |
|
|
|
|
#25807 | |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio odkryłam, że mój TŻ od miesiąca smarował się czekoladowym Lorysem, bo myślał, że to balsam do ciała
Czyż to nie słodkie?Cytat:
![]() To niesamowite, ale po zupełnym zgoleniu części włosów 9 dni temu mam już 0,5 cm odrostu A ja zachwycam się Twoimi lokami. Mam zboczenie na punkcie dłuższych i grubych loków. Jutro grube wałki pójdą w ruch jak nic.
|
|
#25808 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(tak konkretnie to olej kokosowy, ale mam ochotę na masło shea )Cytat:
![]() Teraz mam problemy podobne do Ciebie. Nie wiem, co się stało z moim włosami, ale łatwo jest je przeciążyć. Też obawiałabym się zmywać oleje odżywką (tzn. zdarza mi się je tak zmywać, ale tylko wtedy, kiedy wiem, że po myciu zwiążę włosy; kiedy są rozpuszczone wyglądają trochę nieświeżo ).Ostatnio myłam odzywką (Hegornem) zmieszanym 50/50 z octem jabłkowym. Więc możesz spróbować jeszcze tej metody. Mi domyła włosy, ale ostatnio mam wrażenie, że nic tak, jak BD czy Hipp, nie oczyści włosów Mam przeczucie, że moim włosom przydałoby się obcięcie - łatwiej byłoby mi nad nimi zapanować i poza tym może by się tak łatwo nie przeciążały ![]() W ogóle wydaje mi się, że chociaż dotąd tego nie rozróżniałyśmy, to jednak pielęgnacja włosów krótszych (takich mniej więcej do ramion) jest inna niż włosów dłuższych (włosy mają inne wymagania). Przy dłuższych trzeba się bardziej postarać, żeby nie były oklapnięte i często też o to, żeby miały mocny skręt. Może takie włosy też jest łatwiej przeciążyć olejami? Anka.d Piękne loki |
||
|
|
|
#25809 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, jakie macie doświadczenia z lanoliną? Olej lanolinowy z mazidel mnie kusi.
Już przeszukałam forum, ale niewiele konkretów znalazłam.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#25810 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wrzucę zdjęcia zaraz Cytat:
![]() ja mam lorysa ceramidowego, różowego, on ma lanolinę. Śmierdzi jak lenor. Ale do włosów jest przyjemny, moja kuzynka (piękne, długie włosy, grube, rude, miałaby 3b przepiękne jak nic ale to jeszcze wiek i stan umysłu, kiedy niekoniecznie się o włos dla, ale staram się ją szkolić) bardzo go sobie chwaliła, że miększe i milsze włosy po nim miała. U mnie w sumie standardowe działanie, może trochę miększe włosy, ale nie pamiętam, ile tej lanoliny w nim jest i w jakim stężęniu ma prawo dawać jakieś efekty |
||
|
|
|
#25811 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Eloe też Ci to potwierdzi ![]() Ma konsystencję dość stałą, więc trudno jest wymieszać lanolinę z innymi produktami (chyba, że ją podgrzejesz). Jeśli ją do czegokolwiek dodawać to naprawdę w niewielkiej ilości, bo inaczej mycie szamponem z SLSem/SLESem gwarantowane. I oby się na jednym myciu skończyło
|
|
|
|
|
#25812 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No to wyrzucam z koszyka
|
|
|
|
#25813 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jumattko Twoje włosy jak zwykle inspiracją.Może jak i mnie stuknie 2 latka to będę zadowolona.
Skręt lekko się różni,ale za cenę tak zdrowych i wypielęgnowanych włosów mógłby być nawet minimalny. Basiu Twoje włosy też mnie zauroczyły.Fajny skręt i wyglądają jakby absolutnie nic im nie dolegało. ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Włosy sztywne,maksymalnie spuszone,nie chcą się układać i są szorstkie. To po bananowym TBS. Podobny efekt po dużej ilości,długo trzymanego na włosach miodu. |
|
|
|
|
#25814 |
|
Rozeznanie
|
A jeszcze jedno pytanie - czy kupujecie masło shea? co z tym potem zrobić?
W kupnych odżywkach lubię to masełko, to pomyślałam, że sama sobie coś upichcę. Najpierw chciałam dodać do odżywki, ale rozpuszcza się w tłuszczach . Z kolei jak dodam do kokosa na noc, to wniknie? nie wniknie? No bo jak nie wniknie, to i tak je zmyję szamponem
|
|
|
#25815 | |||
|
Wtajemniczenie
|
dziekuje za komplementy
![]() Cytat:
ja sie nie czesalam od 2 klasy liceum, czyli juz kolo 8 lat (tzn sporadycznie, jak sie przypomni i jak grzebien jest w lazience, gdy nakladam maske), wiec nie bylo tak, ze nagle odstawilam grzebien, czy szczotke. ale praktycznie przestalam czesac wlosy na sucho, tak jak kiedys to robilam przed myciem. pielegnacja na pewno robi swoje, ale z drugiej strony nawet jak zaczynalam cg to moje wlosy nie byly bardzo zniszczone. najwiekszych zmian upartuje w stylizacji. ucze sie caly czas w jaki sposob dotykac wlosy na mokro, jak nakladać, żel, jaki i ile, jak suszyc, co robic po wysuszeniu. i jestem konsekwentna. od roku wlosy prostowalam prostownica 3 razy (raz fryzjerka, 2 razy sama) i raz wysuszylam suszarka na prosto. za kazdym innym razem sa pokrecone i rozpuszczone, spinam je tylko na cwiczenia i raz na jakis czas jak wygladaja niewyjsciowo, a wyjsc trzeba ![]() nie wiem, moze jest tak, ze przyzwyczjaja sie do bycia skreconymi i ujawnia sie jakis dodatkowy potencjał, który siedzi bardzo gleboko? postaram sie zrobic takiego posta podsumowującego roczna pielegnacje (cos jak Eloe niedawno), moze pomożecie mi wyciagnac wnioski. a żebym to pamietala ![]() .... chociaz. po chwili szukania - jesli data w aparacie nie klamie to to byl ten dzien: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=271 pielegnacja na bogato ![]() Cytat:
![]() ja z kolei zachwycam sie Twoim afro ![]() juz 2 razy widzialam we wroclawskim Borku dziewczyne z cudownym afro, jasno-brązowym. loczki drobniutkie, takie na ołówek, ale zdefiniowane przepieknie, puszaka sladowe ilosci (jak na taki sket to mozna powiedziec ze wcale) objetosc boska. pierwszy raz widzialam ja jakos w zimie, drugi raz niedawno. moja mama stwierdzila, ze to trwala, ale to niemozliwe. to jest moja ofiara do skalpowania. moze jak ja jeszcze raz kiedys zobacze to odwaze sie podejsc i zagadac ![]() Lady Madalena - kolor!!!! cudo. piekny. loki mrau. swietnie sie kreca po cieciu, chociaz... przed cieciem tez sie ladnie ukladaly. i to koncowki lepiej niz te przy twarzy - moze to kwestia trudnosci w stylizacji takich dlugasów? ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#25816 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]() A jakby tak zamiast skalpować zacząć robić peruki z wypadających włosów?Mniej krwawe to zajęcie w sumie... |
||
|
|
|
#25817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli wg Ciebie zmieszanie kokosa z shea daje lepsze efekty niż sam kokos?
|
|
|
|
#25818 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Końcówki były spodnią warstwą włosów, która była u mnie zawsze mniej zniszczona. Nie scinałabym gdybym nie musiała ich dalej niszczyć czesaniem. Zresztą panował tam totalny nieład, wszystko kręciło się jak chciało, bądź nie. Ach, ten kolor. I tak zawsze coś do niego mam i tak źle i tak niedobrze.
|
||
|
|
|
#25819 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam masełko z ZSK Cytat:
![]() ufff to mam zdjęcia. W sumie ten stary kolor jest dość dobrze odwzorowany, był już bardzo sprany więc nawet się nie błyszczał ładnie. Ten rudy to tak niezbyt, mam teraz dość ostrą marchewkę na górze i coś miedzianego na dole. Aparat mi odmawia trochę posłuszeństwa i lepszego zdjęcia nie będzie. A włosy pachną mi słonecznikiem Na tych zdjęciach jakaś łysina ( to chyba nie łysienie androgenne? Nic innego na to nie wskazuje, nie mam objawów...Od lewej: 1. Jakieś starsze ale już po fryzjerze 2., 3. z wczoraj, przed myciem, ojj brzydki skręt 4. po umyciu barwą tylko i wyłącznie, wysuszone w prostowaniem palcami 5., 6. dzisiaj rano, ok 6 godzin po zmyciu henny, ostatnie zdjęcie lepiej oddaje kolor ale jest jeszcze intensywniejszy. Zauważyłam właśnie, że od rana trochę bardziej miedziany się zrobił Edytowane przez wrily_curly Czas edycji: 2010-10-13 o 13:01 |
||
|
|
|
#25820 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wrily_curlycudny kolor |
|
|
|
|
#25821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie najmniej 50...ale do emerytury pewnie też mi dużo bliżej
|
|
|
|
|
#25822 |
|
Rozeznanie
|
właśnie, szczęściara
|
|
|
#25823 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nadrabianko
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22557576]Eloe-pieknie skretnie nastepnym razem poprosze zdjecia lepszej jakosci [/QUOTE] Postaram się, ale musi wspomóc mnie TŻ. Samej i komórką nieco ciężko.Gdyby nie strach przed pałowaniem ze strony Rybiorka, to pewnie bym nie zrobiła Ale komplement z ust jednej z osób mającej najpiękniejsze lokasy na forum... Ech, będę chodzić jak pawica cały dzień Pisałaś to dawno, ale pozwól, że dorzucę swoje 3 grosiki. Podgrzewanie włosów może skończyć się ich zniszczeniem - łuski uniosą się za mocno, przegrzejesz włosy etc. Lepiej płucz je nico dłużej ciepłą wodą, a po aplikacji maski/odżywki załóż czepek i ręcznik albo posiedź w kąpieli. Ale proszę - jest Vatika, to i włoski dostają nieco dobrego. Tylko po zdjęciu widać, że potrzebowałyby więcej emolientów. To tak na początek. No i podcięcie przynajmniej z 10 cm spodniej warstwy. Wspaniały materiał na piękne loki Cytat:
Jednak pomysł niestylizowania ich wcale na mokro a zostawienie tego na kolejny dzień może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. A to z tego powodu, że istotne jest utrwalenie wiązań tymczasowych przez polimer lub inny środek (choćby pektynę). Nad układem tych wiązań jesteś w stanie zapanować właśnie wtedy, gdy włosy są mokre. Na suchych nie osiągniesz tych samych rezultatów. Dlatego często warto zmoczyć włosy i dopiero nałożyć na nie stylizator. ![]() Cytat:
Ostrzegam, że przy takich cieniowanych do ramion (ja mam właśnie takie) można po ręcznikowaniu zobaczyć siebie jako Mistrza Yodę z Gwiezdnych Wojen Cytat:
![]() Cytat:
Potem przychodzi taki czas, gdy nawet silikony nie pomagają, bo we włosie nie ma zarówno potrzebnego poziomu wilgotności, jak i zniszczenia bieżące nie są naprawiane. Wtedy szuka się i szuka i... trafia na wizaż Naprawdę warto sprawdzić, czy silikon jest nam potrzebny, czy może włosy lepiej poradzą sobie same.Kręcone to kapryśne i delikatne włosy. Niewłaściwie dobrane kosmetyki tylko tę kapryśność podkreślą. A czarować stylizacyjnie da się wyłącznie ze zdrowego włosa. Cytat:
Jestem zadowolona. Jantar i żel Jumaattowy pomogły W ogóle nie wiem, czym sobie dziś zasłużyłam na takie włosy Myłam na szybko wodą plus Kallos. Płukanie zimną, Naturia lniana i Kadus. Suszyłam dłużej ciepłym niż zwykle. A dziś Nawet teraz.
|
|
#25824 |
|
Zakorzenienie
|
hmm.. a ja mam włosy do ramion i mi ręcznikowanie słuzy. Bez niego włosy się kręca tylko od ucha w dół, a tez mam tak do ramion, nawet jeszcze nie do ramion. Ale nie są cieniowane, tylko proste, wiec moze tu jest pies pogrzebany?
|
#25825 | |
|
Raczkowanie
|
Ja jak pocieniowałam ( tdłuuggoo się przed tym broniłam), efekt jest zadziwiający, włosy ładnie się kręcą od nasay ;-) Try it;-) Potem wstaw koniecznie zdjęcie !
---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#25826 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#25827 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie liczę tych włosów,ale na pewno jest ich dużo więcej.Inna sprawa,że są długie i ciemne więc to też robi wrażenie mało pozytywne. |
|
|
|
|
#25828 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie w ciągu dnia, jako leave-in? teraz to zawiść mnie już do końca zeżarła ![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
(od razu mówię, że pokrzywę piję i żelazo bez recepty biorę)
||
|
|
|
#25829 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#25830 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
obstawiałam szamponki-koszmarki o podstawowym składzie, np. Barwa czy BD ale one kołtunią. Wcierki aktualnie stosowane są na alkoholu więc też odpada. Może moje są też w jakimś konkursie?![]() polelavendowe naprawdę nie jestem tak młoda jak Ty Eloe77 przechodziłam jeszcze kuracje Welli, Kerastese, Selective i Revlona. To tak ostatnie 2 lata. A i jeszcze akupunkturę na włosy też miałam. A co
Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2010-10-13 o 16:09 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.

wyglada na to, ze brakowalo ci oczyszczenia i emolientów (chociaz nei wiem co tam siedzi w tej masce, ale jesli w nazwie chwala sie olejem, to obstawiam tez emolienty)
kolejne piękne kręciołki...ehh...
uważaj, bo ani się obejrzysz, a będziesz musiała wykombinować dodatkowe miejsce w łazience 
), pięknie się błyszczą i trochę sobie leniwie falują, dzisiaj jestem w wersji 2a/2b 

. Z kolei jak dodam do kokosa na noc, to wniknie? nie wniknie? No bo jak nie wniknie, to i tak je zmyję szamponem
Masz może jakieś obserwacje na ten temat? Interesowałoby mnie głównie, czy to kwestia dobrej pielęgnacji, czy np. upatrujesz przyczyny w nieczesaniu włosów, dzięki czemu włosy przyzwyczają się do "swojego skrętu" i kręcą się coraz bardziej. Pamiętam, że tak samo miała Kosmarka, pamiętam jej skręt początkowy i korkociągi, które miała już potem regularnie.

[/QUOTE] Postaram się, ale musi wspomóc mnie TŻ. Samej i komórką nieco ciężko.
ze strony Rybiorka, to pewnie bym nie zrobiła