Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 893 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-26, 22:29   #26761
bernadka20
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

moriggan1986
Ja zel zielony w srednio odsaczone wlosy (w koszulke odciskam) i nakladam. Potem w lekko delikatnie nakladam i na koniec, kiedy sa suche. Co najlepsze nie przetluszczaja mi sie szybko, a mialam ten problem, gdy uzywalam innych zeli. Ten jest wspanialy
Ja mam b/s Mrs Potter z aloesem.
Kathy
Mialam na mysli zielony zel a nie szampon hehe Moriggan wie ocb :P

Ktoraz z Mrs Potter b/s jest emolientowa ?
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 22:45   #26762
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Teraz zauważyłam też zdjęcia Małgosi . Zdjęcia są wyraźne i wszystko widać. Piękne są i szkoda ścinać, ale rozumiem że źle się czujesz w długich (moja optymalna długość - kręcone do ramion, ewentualnie lekko za).
Jeszcze raz się powtórzę

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
tez mi sie podobaja i zal bedzie jak je nozyce potraktuja, jednak ja chyba tez zaczynam sie przelamywac zeby miec do ramion lub troszke za

Cieszę się, że rozumiecie dlaczego chcę je ściąć

Na zdjęciach widać, jak górna warstwa nie chce mi się kręcić. Co najwyżej to są lekkie fale. A chciałabym mieć ładną, lekką, kręcona fryzurę
Włosy takie do ramion to max. Ale też na pewno nie krótsze niż do linii twarzy (nie wiem jak to nazwać).
Wiem, że po fryzjerze będę bardzo zadowolona

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 23:23   #26763
Jennifer85
Zakorzenienie

OoOOO scinamy wloski?

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 23:45   #26764
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość

Cieszę się, że rozumiecie dlaczego chcę je ściąć

Na zdjęciach widać, jak górna warstwa nie chce mi się kręcić. Co najwyżej to są lekkie fale. A chciałabym mieć ładną, lekką, kręcona fryzurę
Włosy takie do ramion to max. Ale też na pewno nie krótsze niż do linii twarzy (nie wiem jak to nazwać).
Wiem, że po fryzjerze będę bardzo zadowolona
szczesciara ze mozesz isc do jakiegos fryzjera i dostac co chcesz

ja sobie wymyslilam ze jak nadejdzie czas podcinania to poprosze meza zeby z calosci scinal, w sensie kazdego loka skrocil o iles tam, teraz to moje cieniowanie fajnie wyglada po tym jak maz dol podcial o jakies 3-4cm, wiec moze uda mi sie trzymac fryz przez jakis czas, bo pod tym wzgledem to moj malzonek dziala bez pudla, tyle ile poprosze zawsze scina tyle ze jak go znam to bedziemy przed kazdym podcieciem dyskutowac, jak ja bede chciala 1,5 cm to moj malzonek 0,5
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 00:19   #26765
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
OoOOO scinamy wloski?

Cytat:
szczesciara ze mozesz isc do jakiegos fryzjera i dostac co chcesz
ja się po prostu dobrze na cięcie nastawiam
musi być dobrze i już
do tego akurat fryzjera pójdę po raz pierwszy

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 00:46   #26766
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Ktoraz z Mrs Potter b/s jest emolientowa ?
o ile pamietam, to one wszytskie roznia sie tylko ekstraktami, wiec ciezko powiedziec ktora jest 'naj'
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 09:27   #26767
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
Moja w tym wina, bo nie stosuję nic do stylizacji ( od pianki mam łupiez, żel mi skleja włosy, a ja lubię naturnalne, no ale pewnie złych kosmetyków używam..)
A wygniatasz suche włosy?
Jak pougniatasz, to sklejenie odpuści i będą naturalnie wyglądać.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 10:01   #26768
Rybiorek
Zakorzenienie

potwierdzam powtarzalnosc drugiego dnia po Strech Silkening Creme, tutaj fotki, w sensie fotka bo mam taki stan dzisiaj ze nawet komorka nie wspolpracuje ze mna
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-27 o 10:11
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 11:19   #26769
Volyova
Rozeznanie

Babeczki, a o co chodzi z tym zielonym żelem z Rossmanna? Co on ma takiego szczególnego, czego inne nie mają - nie znalazłam na analizowym składu

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-27, 11:21   #26770
morrigan1986
Wtajemniczenie

Dziś był pierwszy dzień nowej pielęgnacji. Włosy wyglądają gorzej niż wczoraj, ale cudów się nie spodziewałam od razu. Z tego co tu na forum wyczytalam włosy muszą się przyzwyczaić do nowej pielęgnacji. Najbardziej mnie cieszy brak swędzenia po szamponie

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 11:25   #26771
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kurka_Paulina Pokaż wiadomość
Hej venealin
Właśnie takie do okolic szczęki miałam półtora roku temu:

Ale żeby tak wyglądały musiałam je katować suszarką i szczotką i mnóstwem obciążających produktów... Nie wiem, jak bym je miała ściąć, żeby nie musieć ich tak stylizować
No właśnie.
A w czym tkwił problem stylizacyjny? Wywijały się? Fruwały dookoła?

Cytat:
Masz rację, końcówki mam w okropnym stanie. Część jest rozdwojona, poza tym są takie szorstkie, że o siebie zaczepiają tworząc kołtuny. Muszę iść do fryzjera, ale nie wiem dokąd i się trochę boję. Poza tym chciałabym mieć długie włosy, dlatego o ile nie znajdę kogoś sprawdzonego (p. Marylka z Akademii?) , kto na pewno mi zrobi coś ładnego krótkiego, to raczej obetnę tylko końcówki.
Tak, zapuszczam, ale jeśli to ma pomóc i jakoś po ludzku wyglądać mogę obciąć Tylko gdzie
Kurczę, jak Cię czytam, to normalnie mam deja vu. Jakbym widziała siebie i swoje piórka kilka lat do tyłu
Powiem Ci, że jak kiedyś tam dotarło do mnie, że mam tak zmaltretowane końcówki (w sumie nie wiem od czego, chyba od niedbania, bo nie używałam prostownicy, suszarki, nie farbowałam, ani nic nie cudowałam w tamtych czasach...tak sobie teraz myślę, że może to przez to, że ciągle mocno związywałam gumką...im bardziej były zmęczone tym częściej wiązałam, bo wstyd było się pokazywać - zupełnie jak z prostownicą, zamknięte koło), zaczęłam podcinać sama. Na dłuższych prostych-inaczej włosach, nawet jeśli gdzieś ciachnie się nierówno, nie będzie aż tak widać - tak "na przetrzymanie" można sobie radzić, ale raz na jakiś czas myślę, że warto odwiedzić fryzjera, nadać włoskom jakiś fajniejszy kształt (chyba, że ma się tak zdolnego męża w domu jak Rybiorek )

Cytat:
Napisane przez Shameer Pokaż wiadomość
Kurka_Paulina a jakbyś sobie w ten sposób pocieniowała włoski? wydaje mi się, że wtedy nabrałyby lekkości i jak każda końcówka by się po swojemu wywinęła to mogłoby to dać wrażenie gęstszych włosków
http://www.moja-fryzura.pl/fryzura/dlugie-cieniowane
bardzo fajna propozycja i tak jak mówi Shameer, nawet bez stylizacji i przy założeniu "własnej fantazji" każdego włosa, przy dobrym ścięciu powinno to wyglądać całkiem fajnie

Cytat:
Shameer i Kathy, dziękuję za propozycję Trochę się boję, jak będą odrastać - bo chcę zapuszczać, a dziewczyny pod tą fryzurką piszą, że jak włoski podrosną to robi się sianko
Powiem Ci tak.
Jakiś rok temu ( chyba...oj ta moje skleroza) miałam wycieniowane włosy - od góry wyglądało to bardzo podobnie, tyle tylko, że efekt nie był tak fajny, bo panna wymyśliła sobie takie cięcie przy niewielkim całkowitym zejściu z długości - najdłuższa partia kończyła się niżej niż na tej propozycji.
Pielęgnacja z mojej strony była wtedy jeszcze niedoedukowana niestety i rzeczywiście szczególnie z tą najkrótszą warstwą było trochę problemów - sprawiała wrażenie jakby się szybciej niszczyła, końcówki się plątały. Tyle tylko, że Ty już wylądowałaś w odpowiednim miejscu - Wizaż - Zakręcone forum - i już zaczynasz WŁAŚCIWĄ pielęgnację, więc nie sądzę, żeby był problem z jakimkolwiek "siankiem", bo do czasu utraty kształtu, włoski już będą w dużo lepszym stanie, a wtedy odwdzięczą się pięknym wyglądem.
To tyle ode mnie w tym temacie (i znowu się rozpisałam )

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Ostatnio miałam żel który zupełnie nie sklejał nawet ręce były czyściutkie nie klejące - no ale też nie za bardzo utrwalał.
No właśnie. Zwróciłam uwagę, że u mnie tak działa Artiste niebieski nie zostawia mi na rękach nic klejącego - na włosach też nie ma sztywności. Myślałam, ze to może przez to, że nakładam na mokre i wszystko tak ładnie z rąk się przenosi na włosy, a tu proszę

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Obcięłam włosy z długości do stanika mam długość do ramion i wycieniowaneTeraz zaczynam prawdziwą loko-pielęgnację
A zdjęcia?

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Witam Nowe Loczki

Ja tylko na chwilę zajrzałam i zachwyciłam się włosami Venealin .
(jakaś pomyłka?)
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ale powiedzmy, że przymknę na to oko i się pocieszę trochę (jeśli to była pomyłka, to niech już tak zostanie pozwól mi żyć w słodkiej nieświadomości )

małgosia86 ehh...normalnie mnie serce boli jak pomyślę o tym Twoim ścinaniu, ale rozumiem...w końcu to Ty masz się czuć dobrze ze swoimi włoskami, a nie my

Cytat:
potwierdzam powtarzalnosc drugiego dnia po Strech Silkening Creme, tutaj fotki, w sensie fotka bo mam taki stan dzisiaj ze nawet komorka nie wspolpracuje ze mna
ehh pięknie jak zwykle, na dodatek "bezobsługowo", jak ja Ci zazdraszczam (to na pewno przez tą kawkę ! Tylko nam Św. Curli nie zaraź jakimś choróbskiem, bo jak będzie się razem z Tobą kurowała i nas wszystkie opuści, to chyba lament nasz zakonny zagłuszy wszystko )
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:15   #26772
joanaros
Zakorzenienie

Witam
Poczytałam ten wątek i zmieniłam swoją pielęgnację. Nie wiedziałam że moje włosy mają potencał do aż takiego skrętu

Mam pytanie: czy jakoś zabezpieczacie włosy na czas nocy, żeby skręt się utrzymał?
Bo u mnie wszystko jest pięknie po myciu ale rano loki sa już pogniecione. Nie mam niestety możliwości żeby myć je rano
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:18   #26773
cheveux_boucles
Raczkowanie

Cytat:
Hej cheveux_boucles Najlepiej by było, gdyby wystarczyło jedno właściwe mycie, tak jak u ciebie Widziałam zdjęcia, które dodałaś i różnica niesamowita
Co do środków do stylizacji, próbowałaś polecanego tutaj jako lek na całe zło świata żelu lnianego? Wątek o nim:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387619
Podobno nie skleja, jeśli się go wykruszy no i jest naturalny

Rybiorku twoje loczki są po prostu prześliczne, jedne z najładniejszych jakie widziałam w tym wątku
Kurka_Paulina, jeszcze nie próbowałam żelu lnianego, jeśli znajdę do we Fr, to na pewno kupię i wypróbuję;-)
Rybiorek- szybkiego powrotu do zdrowia!

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Volyova, nigdu nie próbowałam tego sposobu;-) Czyli najpierw żel na mokre włosy, ugniatać, potem jak wyschną to (re) ugniatać na sucho? Merci !
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:20   #26774
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Witam
Poczytałam ten wątek i zmieniłam swoją pielęgnację. Nie wiedziałam że moje włosy mają potencał do aż takiego skrętu

Mam pytanie: czy jakoś zabezpieczacie włosy na czas nocy, żeby skręt się utrzymał?
Bo u mnie wszystko jest pięknie po myciu ale rano loki sa już pogniecione. Nie mam niestety możliwości żeby myć je rano

ja nie zabezpieczam, ale rano moczę włosy, nie całe ale jakoś tak 25cm od nasady, nakładam tbs cottonseed curl boost i ugniatam - po takim zabiegu wyglądają jak nowe

Małgosiu - gdzie dorwałaś odżywkę Cien z aloesem?? kręcę się po Lidlach i nigdzie nie ma

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:29   #26775
Giga10
Rozeznanie

Cześć, czy mogłabym się przyłączyć? Dwa i pół roku temu robiłam trwałą a moje włosy nie są proste Szczególnie po umyciu, kiedy są mokre widać jak się kręcą - mogę je ocenić na 2b. Dziwne jest to, że po wyschnięciu skrętu nie widać tylko fale, wywijasy, sama nie wiem jak to nazwać. Przypadkowo trafiłam na wasze forum i pomyślałam, że może niewłaściwie je pielęgnuję. Wiem, że jest tu dużo informacji o kosmetykach, ale mi naprawdę ciężko wybrać pierwszy zestaw startowy. Kupiłam Mrs Potters odżywkę d/s z aloesem, mam też szampon oczyszczający Gosha oraz do stylizacji krem do kręconych b/s. Czy możecie polecić mi niedrogi szampon i odżywkę aby stosować metodę OMO?
Chciałam też zapytać o serię Mrs Potters - czy każdy balsam się nadaje czy tylko ten z aloesem i ginko?
Giga10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:36   #26776
Dama_pikowa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Proponuję podpinanie z tyłu przed suszeniem. Włosy ułożą się tak, jak je uformujesz. Też tak robię, żeby przykryć kawałek skalpu, który widać z tyłu głowy.
Jumaatt, Siostro Guru działa!

Giga10 do OMO najtańszy szampon, to Babydream z Rosmanna masz mrs potter, więc tą odżywką możesz ochraniać włosy- stosować jako pierwsze O. Dokup sobie jeszcze jakąś treściwszą odżywkę na drugie O. Dziewczyny sobie chwalą Garnier z masłem karite i awokado. Kupując Babydream możesz w Rosmannie tez wziąć jakąś odzywkę Isany- np. różową z jedwabiem, albo białą z olejkiem Babassu (ja osobiście wolę tą )
Za Babydream i Isanę zapłacisz około 7 zł garnier tez koło 7 kosztuje
Dama_pikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:39   #26777
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
ja nie zabezpieczam, ale rano moczę włosy, nie całe ale jakoś tak 25cm od nasady, nakładam tbs cottonseed curl boost i ugniatam - po takim zabiegu wyglądają jak nowe

Małgosiu - gdzie dorwałaś odżywkę Cien z aloesem?? kręcę się po Lidlach i nigdzie nie ma

jak tak fajnie wyglądają to i ja go jutro kupię bo właśnie mam problem z reanimacją - a czy używałaś może na końcówki wosku z TBS z tej samej serii (z oleju kokosowego)?jeśli tak to czy dobry?
Po nałożeniu boostu schną same czy je suszysz dyfuzorem.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:42   #26778
Dama_pikowa
BAN stały

A ja jeszcze chciałam sie dopytać
żel Delia - czy stosujecie i gdzie można go kupić? Zastanawiam się tez nad zielonym rossmanowskim. Miałam artiste fioletowy i się sprawdził. Ale niestety coś z żelem lnianym romans mi nie wychodzi

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

I jeszcze TEN balsam- on jeszcze istnieje??
Stary 2010-10-27, 12:48   #26779
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
jak tak fajnie wyglądają to i ja go jutro kupię bo właśnie mam problem z reanimacją - a czy używałaś może na końcówki wosku z TBS z tej samej serii (z oleju kokosowego)?jeśli tak to czy dobry?
Po nałożeniu boostu schną same czy je suszysz dyfuzorem.
nie używałam, chyba lepiej kupić sobie czysty olej kokosowy i wcierać w końce

włosy schną same czasem podsuszam suszarką

Giga10 - na Babydreama radzę uważać, włosy są po nim tak szorstkie, że ledwo dałam je rozczesać po nałożeniu odżywki, dodatkowo porobiły mi się takie małe kołtuniki i musiałam je wyciąć

Dama pikowa - żeli Delii szukaj w kerfurach

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-10-27 o 12:49
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 12:52   #26780
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dama_pikowa Pokaż wiadomość
żel Delia - czy stosujecie i gdzie można go kupić? Zastanawiam się tez nad zielonym rossmanowskim. Miałam artiste fioletowy i się sprawdził. Ale niestety coś z żelem lnianym romans mi nie wychodzi

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------
Ja też apropo moich wcześniejszych pytań nt. żeli vs. nicea fc.

Żel delii można kupić w carrefourze, a ten rossmanowski jest teraz w promocji. Zastanwiam się miedzy tymi dwoma, w recenzji na KWC o tym delli Eloe pisała, że dobry na zimę.

Czy możecie polecić któryś z tych dwóch powyższych jako lepszy na teraz i w ogóle?

I odgrzebałam w domu brylantynę joanny:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-8...yna-w-zelu.htm

Nie ma składu, więc przepiszę początek, nie widzę nic niepokojącego, ale ta grycelina...;| nie jest to dobry zamiennik nivei fc :

aqua, glycerin, isopropyl alcohol, va/butylmaleate/isobornyl acrylate copolymer, vinyl caprolactam/vp/dimethylaminoethyl methacrylate copolymr itd....

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 13:05   #26781
Dama_pikowa
BAN stały

Cytat:
Dama pikowa - żeli Delii szukaj w kerfurach
To super, bo mam kerfura pod domem i w nim rossmana! dziekuję!
Cytat:
Napisane przez convallaria Pokaż wiadomość

Żel delii można kupić w carrefourze, a ten rossmanowski jest teraz w promocji. Zastanwiam się miedzy tymi dwoma, w recenzji na KWC o tym delli Eloe pisała, że dobry na zimę.

Czy możecie polecić któryś z tych dwóch powyższych jako lepszy na teraz i w ogóle
?
Dzięki za info i przyłączam się do pytanie: który lepszy?
Stary 2010-10-27, 13:10   #26782
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość

Volyova, nigdu nie próbowałam tego sposobu;-) Czyli najpierw żel na mokre włosy, ugniatać, potem jak wyschną to (re) ugniatać na sucho? Merci !
De rien
Już dawałam ten link do filmiku - babka pokazuje jak wygniata. Warunek - muszą być zupełnie suche.
Świetnie to się sprawdza również dla żelu lnianego.

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-27, 13:10   #26783
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Dama_pikowa Pokaż wiadomość
Zielony Rossmana i Artiste mają humektanty, więc Delia przy nich wypada na rekach jak klej Ale za to trzyma az miło i puchu niewiele.
Cytat:
I jeszcze TEN balsam- on jeszcze istnieje??
dziewczyny namierzyły go chyba kiedyś w internecie, ale głowy nie dam.
Cytat:
Napisane przez Giga10 Pokaż wiadomość
Cześć, czy mogłabym się przyłączyć? Dwa i pół roku temu robiłam trwałą a moje włosy nie są proste Szczególnie po umyciu, kiedy są mokre widać jak się kręcą - mogę je ocenić na 2b. Dziwne jest to, że po wyschnięciu skrętu nie widać tylko fale, wywijasy, sama nie wiem jak to nazwać.
A zdjęcie będzie?
Cytat:
Kupiłam Mrs Potters odżywkę d/s z aloesem, mam też szampon oczyszczający Gosha oraz do stylizacji krem do kręconych b/s. Czy możecie polecić mi niedrogi szampon i odżywkę aby stosować metodę OMO?
Nie znam szamponu Gosha (przydałby się skład lub link do składu).
Po oczyszczeniu włosów szamponem zwykłym i prostym (choćby Barwą albo Rzepą Evy) i nałożeniu prostej maski (np. Biowaxa) kolejne mycie możesz już robić OMO. Użyjesz wówczas:
O - Biowax
M - Hipp / Babydream / Fitomed z mydlnicą
O - Potters Aloesowy lub inny/ Isana.
By móc stosowac OMO musisz świadomie stosować polimery/silikony itp. Jeśli będziesz je nakłdać, wystarczy byś co jakiś czas zmyła włosy zwykłym/prostym szamponem (dlatego przydałby się skład tego Gosha).
Cytat:
Chciałam też zapytać o serię Mrs Potters - czy każdy balsam się nadaje czy tylko ten z aloesem i ginko? [/I]
Chyba każdy, ale masz jakiś konkretny na myśli? No i do czego chcesz go używać?
Cytat:

Czy możecie polecić któryś z tych dwóch powyższych jako lepszy na teraz i w ogóle?
Zależy od odporności Twoich włosów na puszenie. Rossmanowskie mają humektanty, więc lepiej się rozprowadzają, ale może byc problem z puchem i z holdem (humektanty będa łapać wodę, więc i siła polimeru zacznie słabnąć).
Cytat:
I odgrzebałam w domu brylantynę joanny:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-8...yna-w-zelu.htm

Nie ma składu, więc przepiszę początek, nie widzę nic niepokojącego, ale ta grycelina...;| nie jest to dobry zamiennik nivei fc :

aqua, glycerin, isopropyl alcohol, va/butylmaleate/isobornyl acrylate copolymer, vinyl caprolactam/vp/dimethylaminoethyl methacrylate copolymr itd....
Własnie ta gliceryna będzie działać tak, jak opisałam wyżej. Poza tym rzeczywiście jak na brylantynę wygląda obiecująco. Nie ma dalej żadnego petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum, mineral oil?

Wróciłam po wywczasach i pooglądam sobie to, co się działo pod moją nieobecność
Witam wszystkich

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 13:21   #26784
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Chyba, że ktoś walczy z puchem na czubku głowy

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

A tak na marginesie - szukałam sobie żelu do mycia ciała. Wzięłam do ręki Isana "Olive" i sprawdziłam skład - kiedyś bym tego nie zrobiła i nabyłabym ten żel przekonana, że zawiera oliwę.
Tymczasem w składzie jest ... ekstrakt z liści oliwki

Taki bardzo pozytywny efekt uboczny wizażowego zakręcenia

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-27, 13:39   #26785
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość

A tak na marginesie - szukałam sobie żelu do mycia ciała. Wzięłam do ręki Isana "Olive" i sprawdziłam skład - kiedyś bym tego nie zrobiła i nabyłabym ten żel przekonana, że zawiera oliwę.

Taki bardzo pozytywny efekt uboczny wizażowego zakręcenia
A wszystko zaczęło się od włosów

Słyszałam już o tym żelu dziewczyny na olejowym kazały mi wywalić to coś co mam w tej chwili i nawiązać romans właśnie z Isaną oliwkową
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 13:46   #26786
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Zielony Rossmana i Artiste mają humektanty, więc Delia przy nich wypada na rekach jak klej Ale za to trzyma az miło i puchu niewiele.

Zależy od odporności Twoich włosów na puszenie. Rossmanowskie mają humektanty, więc lepiej się rozprowadzają, ale może byc problem z puchem i z holdem (humektanty będa łapać wodę, więc i siła polimeru zacznie słabnąć).
Własnie ta gliceryna będzie działać tak, jak opisałam wyżej. Poza tym rzeczywiście jak na brylantynę wygląda obiecująco. Nie ma dalej żadnego petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum, mineral oil?
Z tego co mówisz, zdecydowanie wynika na teraz Delia
Kupię przy najbliższej wizycie w carefourze

Czy to dobry zamiennik dla nivea fc? czy lepiej byłoby stosować je razem (zel +fc). Dodam, że z nivei fc jestem zadowolona, ale może pora wykluczyć na zimę glicerynę?

W załączniku zdjęcie całego składu brylantyny, mam nadzieję, że widać wyraźnie

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 13:54   #26787
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Dodam, że z nivei fc jestem zadowolona, ale może pora wykluczyć na zimę glicerynę?
Ale przecież ta brylantyna ma glicerynę , już na drugim miejscu
a na trzecim alkohol
ciekawe jaki to kształt "ekstra"

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-27, 14:10   #26788
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Polecam Isanę olejek do mycia. W składzie rzeczywiście jest olejek i witamina E. rewelacja, gdy wyklucza się parafine z pielęgnacji (co zrobiłam...)
Cytat:
Z tego co mówisz, zdecydowanie wynika na teraz Delia
Kupię przy najbliższej wizycie w carefourze
Moim zdaniem przy niskim PR trzeba zredukować humektanty w produktach zostawianych na włosie na rzecz tych zabezpieczających. Jeśli jednak Twoje włosy nie reagują nadmiernym puszeniem/wysuszeniem, to nie musisz tego robić.
U mnie dziś PR -2, niska wilgotność 46%, temperatura w normie 9. Poszukam bezglicerynowej lub małohumektantowej odżywki b/s i takiego też stylizatora, by wyjśc bez puchu. Na koniec kapeczka kokosa Efavitu.
Cytat:
Czy to dobry zamiennik dla nivea fc? czy lepiej byłoby stosować je razem (zel +fc). Dodam, że z nivei fc jestem zadowolona, ale może pora wykluczyć na zimę glicerynę?
To zależy czego szukasz, czego potrzebujesz. Jeśli jesteś zadowolona z Nivei, to możesz zawsze wprowadzić coś nowego, ale nie musisz jej od razu wykluczać. Wszystko zależy od Twoich włosów.
Czy razem Nie wiem, na ile Nivea usztywnia Ci włosy i jaki zapewnia hold. W Joannie wygląda na to, ze hold jest mocny, więc Nivea moim zdaniem będzie zbędna. Jeśli zaś Niveę stosujesz jako zabezpieczenie (w funkcji odżywki b/s), to wówczas nie powinnaś jej wykluczać.

Cytat:
W załączniku zdjęcie całego składu brylantyny, mam nadzieję, że widać wyraźnie
Widać aż miło
Nie ma substancji, które zwykle sa w brylantynie. Mika nabłyszczająca bardzo daleko, więc nabłyszczanie minimanle lub wcale. Mocny hold, który może rozluźnić gliceryna po wodzie oraz glikol propylenowy po 2 polimerach. Mogą, ale nie muszą, bo wygląda na to, że brylantyna wyszła dośc lepka. Nadto wotamina B i witamina E, daleko, daleko też filtr UV.

W porównaniu z Niveą hold winin byc mocniejszy i trwalszy. Konsystencja bardziej lepka, więc może być problem z nakładaniem na suche (podobnie jest z Delią).

Widziałabym to jako raczej powolne wprowadzanie i porównywanie, w jaki sposób zachowuja się włosy.

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
Ale przecież ta brylantyna ma glicerynę , już na drugim miejscu
a na trzecim alkohol
Ale to jest isopropyl alcohol, więc do wysuszaczy typu denat nie należy.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 14:11   #26789
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Zielony z Rossmanna też nie ma humektantów z tego co widzę chyba? * Rossmann, Styling Gel - Żel stylizujący ultra mocny
Cytat:
Witam wszystkich
Witamy

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 14:26   #26790
Kurka_Paulina
Raczkowanie

Venealin, problem był w tym, że były napuszone, fruwające, wywijające się A do takiej fryzurki to proste powinny być...
Coż, muszę iść do fryzjera, ale najpierw jakiegoś muszę wybrać

Cheveus_boucles, wejdź w ten wątek, do którego dałam link. Do żelu lnianego potrzebna jest tylko woda i siemię lniane, na pewno siemię jest we Francji

Taka się czuję zaniedbana czytając, co wy robicie ze swoimi włoskami! Chcąc to naprawić kupiłam dzisiaj: olej jaśminowy, olej ze słodkich migdałów, glinkę rhassoul, spirulinę, olejowy ekstrakt z rozmarynu, karagenian, amlę, brahmi, shikakai, d-pantenol i jedwab hydrolizowany. Co gorsza wiem, że czeka mnie jeszcze dużo wydatków
Kurka_Paulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości