Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 943 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-22, 19:16   #28261
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez Alciaaa Pokaż wiadomość
Olejek kokosowy ma lepszą konsystencję niż rycynowy? Bo właśnie mam go na włosach, nie dość że śmierdzi to trudno się go nakłada Gdzie go kupie?
Z tego co pamiętam to olej rycynowy jest wodnisty. Olej kokosowy ma taką zbitą konsystencję (kojarzy mi się ze smalcem). Wystarczy wziąć troszkę i rozetrzeć w dłoniach i momentalnie się roztapia. Ja swojego nie podgrzewałam ani razu na gazie. Nakładam pasmami, nakłada mi się w ten sposób wygodnie. No i lubię zapach kokosu.
Kupić możesz w sklepach zielarskich albo zamówić przez internet (ale dochodzą koszty przesyłki).

Yasmin
, tego zdjęcia przed wyjazdem nie wstawiałaś, bo na pewno zapamiętałabym. Jaki masz skręt, od samej góry i jak zwykle bardzo błyszczące i jakie długie. Tradycją się stało, że oglądam zdjęcia z otwartą buzią
Podetnij, ale naprawdę mało.
Na drugim zdjęciu kręcą się troszkę mniej, ale dalej błyszczące i zdrowe. Niedługo będą takie jak zwykle.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-11-22 o 19:20
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 19:27   #28262
bernadka20
Wtajemniczenie

Yasmin
Kolezanka Caskada włosy rozjaśnia :P
nie wiem zupełnie po co :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 19:32   #28263
Jennifer85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość

Jennifer85, ale dawno zaglądałaś. Jak miło Cię czytać

Bylam w Polsce na pogrzebie i jak narazie trudno mi sie pozbierac i wrocic do siebie...

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 19:36   #28264
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
Bylam w Polsce na pogrzebie i jak narazie trudno mi sie pozbierac i wrocic do siebie...
Przykro mi

Stary 2010-11-22, 19:38   #28265
Alciaaa
Rozeznanie

Tylko on taki klejowaty jest Więc go tak dziwnie nałożyłam, bo tak to chyba cala buteleczkę bym na jeden raz musiała

Alciaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 19:41   #28266
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:

Basiu

Yasmin
, tego zdjęcia przed wyjazdem nie wstawiałaś, bo na pewno zapamiętałabym. Jaki masz skręt, od samej góry i jak zwykle bardzo błyszczące i jakie długie. Tradycją się stało, że oglądam zdjęcia z otwartą buzią
Podetnij, ale naprawdę mało.
Na drugim zdjęciu kręcą się troszkę mniej, ale dalej błyszczące i zdrowe. Niedługo będą takie jak zwykle.
Basiu
link jest do zdjecia w dzienniku

Dziewczyny, ile obciąć?

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Yasmin
Kolezanka Caskada włosy rozjaśnia :P
nie wiem zupełnie po co :P
no ja też,
Cascada szybciutko tu się tlumaczymy po co to rozjaśnianie
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 20:05   #28267
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kropcia, ja jestem na odwyku, a Ty przypominasz mi o tigi. I tak nie wytrzymałam, ale co innego kupić kilka kosmetyków za parę złotych, a co innego zestaw tigi. Niedobra.
Nie mogę kupić tigi, nie mogę kupić tigi, nie mogę kupić tigi (będę powtarzać jak mantrę)
ja bym sobie sama nie kupiła już długi czas nic nie kupiłam i jestem dumna z siebie ostatnio koleżanka mi kupiła w podziękowaniu pantene sprężystość fal i loków (czy jakoś tak) ale użyłam 2 razy i mi się nie podoba bo tabletki na włosy to się chyba nie licza co
Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość

ale Ci zazdroszcze, oj...
a masz skład odżwyki??
odżywka b/s
aloe barabadensis (aloe vera) leaf extract, glycerin, butyrospermum parkii (shea) fruit oil, prunus amygdalus dulis (sweet almond) oil, citrus aurantium bergamia (bergamot) fruit oil, citrus grandis (grapefruit) peel oil, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, aqua (water/eau), olea europnea (olive) fruit oil, helianthus annuus (sunflower) seed oil, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, chamomilla recutita (matricaria) flower extract (chamomile), hibiscus sabdariffa (hibiscus) flower extract, agaricus bisporus (button mushroom) cap/stem extract, cochlearia armoracia (horseradish) root extract, wheat amino acids, rice amino acids, stearyl alcohol, phenoxyethanol, caprylic/capric triglyceride, cetrimonium chloride, cetyl alcohol, stearic acid, hydroxyethyl ethylcellulose, brassicamdoprpyl dimethylamine, polyquaternium-37, quaternium-91, cetearyl alcohol, panthenol, peg-17 dimethicone, cetrimonium methosulfate, polyquaternium-55, citric acid, tetrasodium edta, limonene, methylisothiazolinone, linalool, benzaldehyde, ethyl acetate, heliotropine, vanillin.

Cytat:
Kochana a to byla maska czy odżywka? mam niezły metlik w głowie co do alverde

maska

Cytat:
Olejek kokosowy ma lepszą konsystencję niż rycynowy? Bo właśnie mam go na włosach, nie dość że śmierdzi to trudno się go nakłada Gdzie go kupie?
jak rozgrzejesz kokos np pod strumieniem ciepłej wody to jest o wiele bardziej wodnisty niż rycyna i lepiej się go nakłada

Kwietniowa Mamusia - Maja

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-11-22 o 20:09
kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 20:05   #28268
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Basiu
link jest do zdjecia w dzienniku
No coś Ty? Nie wiem jak to się stało, że nie zauważyłam

Nie wiem ile ciąć. W tym Ci nie poradzę.

Stary 2010-11-22, 20:07   #28269
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Stary 2010-11-22, 20:10   #28270
Jennifer85
Zakorzenienie

Basia, Kropcia
dziekuje Wam bardzo...

Przyznam bez bicia, ze nic mi sie nie che i wlosy bardzo na tym ucierpialy, pare razy byla suszarka no i teraz sa proste.... No dobra, leciutko sie kreca ale mysle, ze jakbym je tak dluzej prostowala to by calkiem stracily skret...

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 20:10   #28271
Alciaaa
Rozeznanie

To bardzo dobrze Będę polować. Idę w końcu zmyć tą rycynę bo się nie można spokojnie podrapać za uchem

Stary 2010-11-22, 20:29   #28272
malgosia86
Zadomowienie

Yasmin Jakie Ty masz długie włosy Wypielęgnowane i lśniące

Mnie się lepiej nie pytaj, ile masz skrócić
Ja stawiam na wygodę pielęgnacji (i przy okazji mocniejszy skręt)

Dziewczyny, jeśli ktoś byłby zainteresowany, to w Helfach można dostać krem do stylizacji z kaktusem, który nie zawiera polimerów (więc pod tym względem jest inny niż polskie żele i jednocześnie podobny składowo do żeli z USA/UK).
Na stronie internetowej nie ma składu, więc napisałam maila z prośbą o jego podanie. W odpowiedzi dostałam taką informację:
  • Extra virgin olive oil,
  • cactus extract,
  • D-panthenol and
  • perfume
Zupełnie nie wiem, co tutaj jest odpowiedzialne za utrwalenie loków. Skład to: oliwa z oliwek, ekstrakt z kaktusa, witamin B5 i zapach.

W Helfach jest jeszcze jeden podobny krem do loków, prosiłam o podanie także jego składu, ale dostałam tylko ten powyżej zamieszczony.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 20:48   #28273
Gagz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
Milo Cie tu gościć
Tez mamolej z efavitu, i wczoraj kupiłam glorie, nastepnym razem spróbuje takiego połączenia a te cieńsze wloski o ktorych piszesz... moze za duzo oleju? wtedy takie straki się robią. Mi niestety często zdarza się przesadzić z olejem

:

Najwidoczniej tak było xD
Ale ogólnie na środku głowy robią mi sie takie mniejsze więc nie wiem.
Jesteś z Wrocławia??

Ale ogólnie dużo mi dał ten olej, chociaż dopiero dzisiaj go domyłem przed chwilą, chyba jednak nie będę próbować stylizacji chociaż się sprawdzał, ale nie jestem przyzwyczajony do takiego połysku i i braku lekko puszystych włosów. ach ale ja mam wymagania.

Kilka stron wcześniej dałem moje foty, jak bys nie widziała i była ciekawa, tam akurat było bez oleju.

http://www.youtube.com/user/TheThreeNotes?feature=mhee

Bez prostownicy od:
18.09.2010!!
Gagz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 20:54   #28274
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
odżywka b/s
aloe barabadensis (aloe vera) leaf extract, glycerin, butyrospermum parkii (shea) fruit oil, prunus amygdalus dulis (sweet almond) oil, citrus aurantium bergamia (bergamot) fruit oil, citrus grandis (grapefruit) peel oil, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, aqua (water/eau), olea europnea (olive) fruit oil, helianthus annuus (sunflower) seed oil, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil, chamomilla recutita (matricaria) flower extract (chamomile), hibiscus sabdariffa (hibiscus) flower extract, agaricus bisporus (button mushroom) cap/stem extract, cochlearia armoracia (horseradish) root extract, wheat amino acids, rice amino acids, stearyl alcohol, phenoxyethanol, caprylic/capric triglyceride, cetrimonium chloride, cetyl alcohol, stearic acid, hydroxyethyl ethylcellulose, brassicamdoprpyl dimethylamine, polyquaternium-37, quaternium-91, cetearyl alcohol, panthenol, peg-17 dimethicone, cetrimonium methosulfate, polyquaternium-55, citric acid, tetrasodium edta, limonene, methylisothiazolinone, linalool, benzaldehyde, ethyl acetate, heliotropine, vanillin.
brzmi smakowicie

Cytat:
No coś Ty? Nie wiem jak to się stało, że nie zauważyłam

Nie wiem ile ciąć. W tym Ci nie poradzę.
czyli 1 głos - same końcoweczki, minimum

Cytat:
Basia, Kropcia
dziekuje Wam bardzo...

Przyznam bez bicia, ze nic mi sie nie che i wlosy bardzo na tym ucierpialy, pare razy byla suszarka no i teraz sa proste.... No dobra, leciutko sie kreca ale mysle, ze jakbym je tak dluzej prostowala to by calkiem stracily skret...
Współczuje Ci
nie martw sie o włoski, same odżyją, jak Ty się lepiej poczujesz
tutaj tylko czas pomoże

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Yasmin Jakie Ty masz długie włosy Wypielęgnowane i lśniące

Mnie się lepiej nie pytaj, ile masz skrócić
Ja stawiam na wygodę pielęgnacji (i przy okazji mocniejszy skręt)
Małgoś dziękuje, ale do wypielęgnowanych to im jeszcze brakuje
ciachnęłabym się na długość jaką Ty masz, gdybym miała pewność, że nie stracę loków
strach jest co będzie....

Cytat:
Dziewczyny, jeśli ktoś byłby zainteresowany, to w Helfach można dostać krem do stylizacji z kaktusem, który nie zawiera polimerów (więc pod tym względem jest inny niż polskie żele i jednocześnie podobny składowo do żeli z USA/UK).
Na stronie internetowej nie ma składu, więc napisałam maila z prośbą o jego podanie. W odpowiedzi dostałam taką informację:
  • cactus extract,
  • D-panthenol and
  • perfume
Zupełnie nie wiem, co tutaj jest odpowiedzialne za utrwalenie loków. Skład to: oliwa z oliwek, ekstrakt z kaktusa, witamin B5 i zapach.

W Helfach jest jeszcze jeden podobny krem do loków, prosiłam o podanie także jego składu, ale dostałam tylko ten powyżej zamieszczony.
Czy to dzisiaj jakiś dzień prób? Kuszenie i kuszenie....
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 21:07   #28275
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
  • cactus extract,
  • D-panthenol and
  • perfume

Jeżeli mówisz o tym -to mam go i jak dla mnie totalny niewypał, włosy po nim brzydkie obciążone strąkowate i szorstkie

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
Basia, Kropcia
dziekuje Wam bardzo...

Kiedy Ty poczujesz się lepiej włoski też będą lepiej wyglądały Jak było u Rybiorka

Yasmin wara schodzić z długosci końcóweczki i lekkie cieniowanie tak ale nie obcinaj dużo

Stary 2010-11-22, 21:28   #28276
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Małgoś dziękuje, ale do wypielęgnowanych to im jeszcze brakuje
ciachnęłabym się na długość jaką Ty masz, gdybym miała pewność, że nie stracę loków
strach jest co będzie....
Na 100% tego się nie da przewidzieć, ale jak patrzę na Twoje zdjęcie, to myślę, że krótsze włoski powinny się mocniej kręcić
(zobacz, jak wyglądają- jak się kręcą - końcówki, które są cieńsze, a jak włosy na długości od skalpu do ramion)

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Jeżeli mówisz o tym -to mam go i jak dla mnie totalny niewypał, włosy po nim brzydkie obciążone strąkowate i szorstkie
Tak, to ten. To faktycznie kiepsko:/
Stosowałaś samą oliwę z oliwek? Może Twojej włosy jej nie lubią?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 21:43   #28277
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez H4LI Pokaż wiadomość
a ja bym miala pytanko dotyczace dodatkow do odzywek, kupowanych np w mazidlach albo biochemii. uzywacie czegos takiego godnego polecenia? ostatnio przegladalam ich strony i mam chrapke na cos ciekawego do poprawienia stanu kreciolow, ale nie wiem co by sie najbardziej nadawalo, tyle tego
Ja chwalę wszem i wobec keratynę hydrolizowaną i d-panthenol
Dodaję do maski lub odżywki. Lubię też dodawać kilka kropli oleju jojoba do maski, też z mazideł.
Muszę jeszcze sobie sprawić jedwab hydrolizowany i aloes

http://mazidla.com/component/virtuem...category_id=11 keratyna
http://mazidla.com/component/virtuem...category_id=11 panthenol

A ja dziś po kolejnym proteinkowym doładowaniu, lubię jak mi włosy po nim błyszczą i zawsze mi lepiej falują

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2010-11-22 o 22:40
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 22:02   #28278
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Dodaję do maski lub odżywki. Lubię też dodawać kilka kropli oleju jojoba do maski, też z mazideł.

http://mazidla.com/component/virtuem...category_id=11 keratyna
http://mazidla.com/component/virtuem...category_id=11 panthenol

A ja dziś po kolejnym proteinkowym doładowaniu, lubię jak mi włosy po nim błyszczą i zawsze mi lepiej falują
Jakie błyszczące
Keratynę mam, POTRZEBUJĘ ten panthenol! Czy coś jeszcze dobrego dla włosów powinnam zamówić z mazideł? Aaa, olej jojoba np dajcie znać dziewczyny.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 22:08   #28279
Alciaaa
Rozeznanie

Jeju, jak mi się włosy świecą Jeszcze tak się dziwnie zaczęły kręcić, bezpieczniej będzie, jeżeli pójdę spać, najwyżej rano się przewrócę z przerażenia
Po olejku kokosowym też mi się tak będą świecić?

Stary 2010-11-22, 22:10   #28280
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Jakie błyszczące
Keratynę mam, POTRZEBUJĘ ten panthenol! Czy coś jeszcze dobrego dla włosów powinnam zamówić z mazideł? Aaa, olej jojoba np dajcie znać dziewczyny.
Zdjęcie robione z lampą, normalnie aż tak nie błyszczą
Na oleje popatrz, może masło shea, ceramidy.
Ja sama muszę niedługo znowu się obkupić i zbankrutować
Stary 2010-11-22, 23:07   #28281
Kurka_Paulina
Raczkowanie

Yasmin jakie błyszczące, piękne włosy! Absolutnie nie ścinaj, jeśli już to tylko końcówki!

Cytat:
a ja bym miala pytanko dotyczace dodatkow do odzywek, kupowanych np w mazidlach albo biochemii. uzywacie czegos takiego godnego polecenia? ostatnio przegladalam ich strony i mam chrapke na cos ciekawego do poprawienia stanu kreciolow, ale nie wiem co by sie najbardziej nadawalo, tyle tego
Ja kupiłam te o których słyszałam najwięcej zachwytów i które miały dużo opinii: amla, shikakai, brahmi, olejowy ekstrakt z rozmarynu, jedwab i keratyna hydrolizowane, d-panthenol, olej rycynowy, kokosowy, arganowy i migdałowy, masło shea, ekstrakt z aloesu i to chyba tyle.
Zawsze sypię po kilka różnych rzeczy i jeszcze do końca nie rozpracowałam, które najlepiej działają, ale kilka spostrzeżeń:
- moje włosy bardzo lubią jedwab i keratynę i olej migdałowy;
- masło shea wolę łączyć z czymś bo samo jest takie tłuste i mażące, że nie mogę go domyć (ale ty masz taką burzę ciasnych loków, że pewnie na ciebie podziała lepiej);
- olej rycynowy też straszliwie obciąża i się maże i teraz nie daję go więcej niż łyżeczkę do odżywki;
- nie kupuj d-panthenolu więcej niż 75% bo będzie leciał z buteleczki wieki, jest gęsty;
- olejki kokosowy i migdałowy są lekkie i łatwo je zmyć;
- arganowy ma kwaśny zapach i jest trochę cięższy, ale też ok

Cytat:
Rycynowy ma okropną konsystencję, taką oleistą i ciężką, lepiej dużo nie nakładać. Kokosowy jest w ogóle bez porównania, taki lekki bo rozpuszczeniu w dłoniach I łatwo się zmywa, ciężko z nim przesadzić.

Myszka śliczne włoski Na pewno nie są takie błyszczące tylko od lampy

Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam żel lniany! Jest niesamowity, tak łatwo się go robi, nakłada, wygniata! Chyba pierwszy raz mam tak skręcone włosy
Skuszona waszymi opowieściami o kotach rozsmakowanych w żelu lnianym zaproponowałam go mojej fretce i jadła, aż jej się uszy trzęsły A ziarenka sama zjadłam
Kurka_Paulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 00:24   #28282
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Taaaa, ja też jestem uważana za wariatkę
podwójnie zakręconą, bo nie tylko włosy....

Obiecałam fotke, a ponieważ nie doczekam się zdjęć z wakacji chyba to zatrudniłam syna do sesji
jak widać włoski juz wracają do siebie, ale nie kręcą się jak przed wyjazdem

TU moje włoski przed wyjazdem
ccudne.
jak mozna przez cale zycie nie wiedziec ze sie ma takie piekne loki
jestem za podcieciem koncowek, MAX 5 cm, zeby troszke wyrównać kształt fryzury, ale i bez tego jest szał
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 07:58   #28283
H4LI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kurka_Paulina Pokaż wiadomość
Ja kupiłam te o których słyszałam najwięcej zachwytów i które miały dużo opinii: amla, shikakai, brahmi, olejowy ekstrakt z rozmarynu, jedwab i keratyna hydrolizowane, d-panthenol, olej rycynowy, kokosowy, arganowy i migdałowy, masło shea, ekstrakt z aloesu i to chyba tyle.
Zawsze sypię po kilka różnych rzeczy i jeszcze do końca nie rozpracowałam, które najlepiej działają, ale kilka spostrzeżeń:
- moje włosy bardzo lubią jedwab i keratynę i olej migdałowy;
- masło shea wolę łączyć z czymś bo samo jest takie tłuste i mażące, że nie mogę go domyć (ale ty masz taką burzę ciasnych loków, że pewnie na ciebie podziała lepiej);
- olej rycynowy też straszliwie obciąża i się maże i teraz nie daję go więcej niż łyżeczkę do odżywki;
- nie kupuj d-panthenolu więcej niż 75% bo będzie leciał z buteleczki wieki, jest gęsty;
- olejki kokosowy i migdałowy są lekkie i łatwo je zmyć;
- arganowy ma kwaśny zapach i jest trochę cięższy, ale też ok
dzieki Kurko_Paulinko ja narazie mam shea, jojobe, resztke oleju z makadamii i kokosa, chce jakos wloski dopiescic aby nie sterczaly na wszystkie mozliwe strony. narazie olejki im sluza, jak uzywane same, tak dodane do masek, kiedy brak mi czasu.

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość

slicznie blyszczace masz wlosy mysle, ze to nie zasluga flesza

wlasnie mysle nad zakupieniem panthenolu, keratyny, aloesu, nie wiem czy gliceryna roslinna sie przyda czy niezabardzo, moze jakies olejki, olej lanolinowy...wysylka do czech po kalkulacji wyszla jakies 21 zl, to moze skorzystam, u nas trudno cos takiego wogole znalezc

Cytat:
Napisane przez Kurka_Paulina Pokaż wiadomość
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam żel lniany! Jest niesamowity, tak łatwo się go robi, nakłada, wygniata! Chyba pierwszy raz mam tak skręcone włosy
Skuszona waszymi opowieściami o kotach rozsmakowanych w żelu lnianym zaproponowałam go mojej fretce i jadła, aż jej się uszy trzęsły A ziarenka sama zjadłam
ja tez w sobote mialam pierwsze podejscie do zelu lnianego i jestem zachwycona, zadnych sklejonych klakow, slicznie da sie wygniesc a wloski trzymaja a rano do reanimacji tez jest swietny, wystarczy troszke odzywki b/s a potem zeli znowu krecioly wcale udane
H4LI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 09:08   #28284
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
volyova
skad wiesz o tym jaka masz porowatosc strukture itd wlosa ? mozesz zdradzic z jakiego zrodla to wiesz
Strukturę jest prosto określić.
Tutaj jest moim zdaniem bardzo czytelny opis. Mój włos w dotyku jest jak drucik, więc wpisałam Coarse. (jeśli chcesz, mogę przetłumaczyć)

Elastyczność jest opisana tutaj. Namocz włos i spróbuj go rozciągnąć o 50% długości - jeżeli potem wróci do poprzedniego kształtu to masz normalną elastyczność, jeżeli nie wróci lub się rozerwie, to masz niską elastyczność.

O porowatości najdłużej szukałam informacji - zazwyczaj opisy odnoszą się do tego jak włos reaguje na farbowanie i to tak średnio umiem określić. W końcu znalazłam ten post, gdzie Tiffany pisze, żeby przejechać palcami po włosie od końca do cebulki - jeżeli czujesz jakiekolwiek górki, albo coś "łapie" Twoje palce i nie pozwala im się gładko przesuwać do góry, to znaczy, że masz porowate włosy.
Do tego jeżeli przy okazji usłyszysz "piszczący" odgłos, to oznacza, że włosom brakuje nawilżenia.
Mi nic nie "łapie", ale wyczuwam mnóstwo "górek".

Porowate włosy łatwo łapią i łatwo oddają wilgoć, dlatego są bardziej podatne na spuszenie w wilgotnym powietrzu i schną szybciej od reszty włosów.

Najlepszym lekarstwem na porowatość są proteiny, chyba że ... masz włosy typu coarse wtedy mogiła
Tiffany pisze, że zakwaszające płukanki mogą pomóc i domknąć łuski, ale z kolei autorka NaturalHaven twierdzi, że nie ma żadnych naukowych dowodów jakoby zakwaszająca płukanka tak działała .

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 09:13   #28285
bernadka20
Wtajemniczenie

Yasmin
Cudowne masz włosy !!!!!! Jakie długie

Myszka...
Keratynka i Jojoba zdziałaly cuda pięknie błyszcza Twoje fale )
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 09:24   #28286
caskada
Zakorzenienie

yasmin myszka

dziewczynki kochane rozjasniam same tylko pasemka farba plus rozjasniacz u fryzjerki(do bernadki-->farba goldwell podobno jest swietna ) musze to robic bo nie bede przeciez chodzic z odrostem i czekac kiedy mi wlosy odrosna jestem juz na to za stara wlosiska wcale nie sa zniszczone jak to sie niektorym wydaje sa miekkie i delikatne jedynie z lokami sa problemy bo moj naturalny skret to "shakirka" a wole grubsze loki wiec mam wiecej pracy przy tym

Volyova dziekuje zaraz sie zaglebie w lekture.....
Stary 2010-11-23, 09:33   #28287
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

slicznie blyszczace masz wlosy mysle, ze to nie zasluga flesza

wlasnie mysle nad zakupieniem panthenolu, keratyny, aloesu, nie wiem czy gliceryna roslinna sie przyda czy niezabardzo, moze jakies olejki, olej lanolinowy...wysylka do czech po kalkulacji wyszla jakies 21 zl, to moze skorzystam, u nas trudno cos takiego wogole znalezc
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Yasmin
Cudowne masz włosy !!!!!! Jakie długie

Myszka...
Keratynka i Jojoba zdziałaly cuda pięknie błyszcza Twoje fale )
Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
yasmin myszka

dziewczynki kochane rozjasniam same tylko pasemka farba plus rozjasniacz u fryzjerki(do bernadki-->farba goldwell podobno jest swietna ) musze to robic bo nie bede przeciez chodzic z odrostem i czekac kiedy mi wlosy odrosna jestem juz na to za stara wlosiska wcale nie sa zniszczone jak to sie niektorym wydaje sa miekkie i delikatne jedynie z lokami sa problemy bo moj naturalny skret to "shakirka" a wole grubsze loki wiec mam wiecej pracy przy tym

Volyova dziekuje zaraz sie zaglebie w lekture.....
Dziękuję dziewczynki.
Potrzebne mi czasem pochwały, bo miewam dni, gdzie mam ochotę wziąć wielką szczotkę i rozczesać na sucho te włosiska Ale mam nadzieję, że wszystko przede mną, CG jestem dopiero 3,5 miesiąca.

Cascadko - Twoja shakirka jest naprawdę fajna i ciekawa Ale pewnie tak jak ja chcesz choć troszkę loczków a nie falek

Volyova też zaraz poczytam, bo ciekawe linki

Tak w ogóle to dzień dobry dziewczynki

Edytowane przez myszka2020
Czas edycji: 2010-11-23 o 09:35
Stary 2010-11-23, 09:35   #28288
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Tak, to ten. To faktycznie kiepsko:/
Stosowałaś samą oliwę z oliwek? Może Twojej włosy jej nie lubią?
nie pamiętam czy używałam ją solo ale po odżywkach z nią w skłądzie (innych niż ta o której mowa) wszystko jest ok ...

Stary 2010-11-23, 09:37   #28289
maya74
Raczkowanie

informuję, że od poniedziałku w Lidlu będzie aleosowa odżywka Cien
maya74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 09:54   #28290
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maya74 Pokaż wiadomość
informuję, że od poniedziałku w Lidlu będzie aleosowa odżywka Cien
O cudownie Mi się skończyła jakiś czas temu ta volume i style i bardzo ją lubiłam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości)

Zasady wysyłania wiadomości