|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011
Cytat:
|
|
|
|
|
#3572 |
|
Wtajemniczenie
|
nerola- to macie tam tanie jedzenie. U nas miasto turystyczne wiec ceny zywnosci sa ogromne. Nie wiem ja na te podstawowe produkty, chleb,maslo, mleko wydaje ok 15zl, kolo nas otworzyli sklepik osiedlowy gdzie 0,5 litra coli kosztuje 4zl (chociaz n ie wiem,moze wszedzie tak??)jezeli chodzi o przyjemnosci. Napewno gdybysmy nie wynajmowali mieszkania to bysmy mieli duzo kasy,a nikt nam mieszkania nie da,sami musimy zapracowac. Tutaj jezeli ktos nie ma mieszkania to mieszka z rodzicami,dostaje pietro w chaupie i wszyscy zadowoleni, pokoje turystom wynajmuja i git,happy gorale. Chyba jestesmy jedyna z niewielu rodzin,ktora stac na wynajem,dziecko i jedzenie. No a teraz jeszcze drugie dziecko. Ale bedzie dobrze,bo co ma nie byc.
|
|
|
|
#3573 |
|
Zakorzenienie
|
Maugoszatka super masz podejście ja wieczna pesymistka
|
|
|
|
#3574 |
|
Wtajemniczenie
|
Zmalowana trzymam za Ciebie kciuki. Dziewczyny dobrze piszą, że studia można praktycznie bez chodzenia skończyć, jak się człowiek zaprze
Poza tym może da się coś jeszcze z tymi alimentami zrobić??? Ja ogólnie mam taki charakter, że potrafię sporo poświęcić i podejrzewam, ze spróbowałabym tak jak karolinee1983. Przecież się kochacie, więc musi być dobrze.Widzę, że przeróżne ceny tego USG. Ja słyszałam, że w tej klinice do której odsyła mnie mój gin to nawet do 500zł
|
#3575 |
|
Zakorzenienie
|
ja w piątek idę do gina i dowiem się ile kosztuję.Ale u mnie chyba jest w cenie wizyty
|
|
|
|
#3576 |
|
Zadomowienie
|
asiago chyba obydwie potrzebujemy troche luzu i dystansu do tego wszytskiego
Bedzie dobrze i tylko tak mozemy myslec ![]() Zmalowana mam nadzieje ze wszytko ułozy sie po Twojej mysli i tego naprawde ci zycze z całego serduszka
|
|
|
|
#3577 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny nie zamartwiajcie się na zapas!
Po co się zadręczać? Pójdziecie,zobaczycie i odetchniecie z ulgą. I dajcie dzidzi pospać ![]() Jest dobrze! Maugoszatka-ja nie robię zakupów w sklepach wiejskich u nas to by nam wypłaty zabrakło. jedziemy do miasta i tam wiem gdzie taniej warzywa i owoce,gdzie mięso,wędliny a gdzie indziej nabiał. I tak w sobotę zostawiamy zwykle ok. 250 zł. na zakupy w tym troszkę chemii,słodyczy i całą w/w resztę. W srodku tygodnia jakieś zachcianki dokupujemy jedynie. Nauczyłam się tanio gotować a jedzą z apetytem. Nikt nie chodzi głodny i owoców pełna micha,budynie gotuję na mące i cukrze wanilinowym,kisiele z moich kompotów,dżemy moje,miód z pasieki a to tanie żarło a zdrowe zarazem,zamiast ciastek piekę biszkopta i inne ciasta,to nawet na sucho zeżrą,soki mam swoje. Takze za 1500 zł. najemy się wszyscy-6 osób+2 psy,żółw i szczur. I dzięki temu na ciuszek nas stać,prywatnych lekarzy... |
|
|
|
#3578 |
|
Rozeznanie
|
asiago, nie myśl źle, może lekarz jest rzetelny i nie chce na odwal się czegoś robić. nie zakładaj, że coś nie tak
![]() zmalowana, zgadzam się z dziewczynami. na alimentach się nie znam, ale myślę, że pogadać z dziekanem można i jakoś te studia skończyć. moja koleżanka urodziła córkę w czerwcu po 3cim roku i od października co 2 tyg przyjeżdżała na zjazdy z Bydgoszczy do Krakowa. Druga z Dortmundu. Wiadomo, że bez rodziny będzie ci ciężej ale będziecie razem, a zaraz poznasz jakieś nowe mamy i będziecie sobie pomagać ![]() u mnie to genetyczne 200 pln kosztuje, jest robione w gabinecie gin ale przez innego specjalistę. ugotowałam cały gar zupy meksykańskiej i zjadam już drugą michę, mniam
|
|
|
|
#3579 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może powinnaś pomyśleć o kursach dla rozrzutnych żon i matek? Sama bym podejrzała jak nie utopić co miesiąc tyle kasy w jedzenie. Tylko to jest też, że inaczej jest w mieście, inaczej na wsi. Moja mama też wszystkie przetwory robi sama, ja miastowa to już mam trochę gorzej
|
|
#3580 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie wcinam pomidorową z ryżem
|
|
|
|
#3581 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Po tylu latach człowiek kombinuje jakby tu zaoszczędzić,sprawić sobie czy dzieciom przyjemność. Mam swoje po posadziłam,posiałam i łażę koło tego. Co prawda na żarciu nie oszczędzamy ale tak komponuję posiłki by były smaczne,dużo i zdrowo. Zamiast tych padłych wędlin co ślizgają sie na 3 dzień,to kupuję 2 kawały mięcha(karkówka,schab) i piekę na kanapki. A z części tego przed pieczeniem odkrawam na kotlety,gulasz.A i po upieczeniu można zrobić fajne kotlety w sosie. Do tego uwielbiam kasze i zawsze surówka(mam buraczki,ogórki,sałatki różnorakie).Pomrożone:mar chew,groszek,bób... Nie powiem-lato pracowite bo trzeba posiać,podlać,wyplewić(ni e pryskam ale czasem pomidory i bób trzeba). Paćkam sie z sokami,kompotami,ogórami ale warto na zimę tak sobie otworzyć słoiki. Właśnie myślę nad kupnem kozy ![]() Zaoszczędzę na koszeniu trawy Tylko jak sie ser robi? Masło mam za sobą a sera jeszcze nie
|
|
|
|
|
#3582 |
|
Zadomowienie
|
No dzięki nerola... wpędzasz mnie w kompleksy
a mnie się wydawało, że ja potrafię być dość oszczędna maugoszatka - mdłosci wróciły? Bo ja się znowu dzisiaj dobrze czuję... Właśnie wrąbałam ogromny talerz risotta i jakby mi niedobrze ale to pewnie od ilości Postanowiłam sobie dzisiaj stanik przerobić, bo mi się biust wylewa... a jak kupilam duże michy, to obwód tez jest za duży... ale nie wiem... może jutro to zrobię, bo mi się spać dość mocno chce i jeszcze się przyszyję do maszyny... ![]() No i chyba do fryzjera w końcu jutro ruszę, bo mam odrosty jak lumpiara... ale jakoś tak przez ten pierwszy trymestr nie chciałam nic grzebać...
|
#3583 |
|
Rozeznanie
|
a propos fryzjera- od którego miesiąca (tak pi razy oko) można się farbować coby dzieciaczka nie podtruć amoniakiem?
|
#3584 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kolejnych latach ten dodatkowy urlop macierzyński będzie wydłużany (4 tygodnie w 2012 i 2013 r.; 6 tygodni w 2014r.). Urlop ojcowski także jest nieobowiązkowy i w latach 2010-2011 będzie wynosić 1 tydzień, a w kolejnych latach 2 tygodnie. Cytat:
ide w wtorek, juz nie moge sie doczekac, bo napewno bedzie super obraz
|
||
|
|
|
#3585 |
|
Zadomowienie
|
W sumie różne sa opinie - dlatego ja sobie darowałam w pierwszym trymestrze. Ale jak teraz dzwoniłam do mojej ginekolog, to powiedziała, ze rozjaśnianie - żaden problem "dużo bardziej nie lubimy ciemnych kolorów" - bo ona czasami jak do dzieci mówi
|
#3586 |
|
Zadomowienie
|
LadyInBlack-podtrujesz dziecko amoniakiem jak go zjesz. takie ilości amoniku jakie są w farbach,oprócz tego,że drażnią to nie działają szkodliwie!!!
|
|
|
|
#3587 |
|
Zadomowienie
|
No jaaaa... właśnie skojarzyłam, że jutro jest wolny dzień... no to sobie poszłam do fryzjera...
|
#3588 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze ja to niewiadomo do której bym rano spała, przychodzi godzina 16-17 i poprostu musze iść się położyć i zasypiam jak dziecko... A potem do 2 siedze i nie potrafie zasnąć
![]() Co do farbowania też się zastanawiam właśnie czy można czy nie, jest tyle opinii i człowiek później sam nie wie. Bardzo bym chciała iść zafarbować, bo wyglądam już tak, że nie moge na siebie patrzeć
|
|
|
|
#3589 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie!
Ja was chyba dzisija nie nadrobię, jakaś strasznie zmęczona jestem ![]() JUtro się postaram, napiszę tylko, że dziś był DBR: Dzień Bez Rzygów i jest to piękne
|
|
|
|
#3590 |
|
Zadomowienie
|
Witam wieczorowa porą
. Dzisiaj jestem tak padnięta, że ledwo na oczy patrzę, znowu nie spałam do 2 nad ranem . Jutro lecę do Polski, w piątek rano USG. Bardzo proszę o pozytywne wibracje na najbliższy piątek, sobotę i poniedziałek , i żeby mnie na egzaminach oświeciło . Pozdrawiam i do napisania.
|
|
|
|
#3591 |
|
Zadomowienie
|
ja osobiście farbowałam włosy pierwszą ciążę od początku,rozjąsniaczem na platynowy blond!!!! teraz farbą na najjaśniejszy blond-mega amoniak-mega drażniący nozdża,ale staram się go nie wdychac,zaraz po nałożeniu farby wychodze do osobnego pomieszczenia,nie czuc tam już wedy farby... farba nie przenika do krwioobiegu...więc w sumie czego się bac??
a jak widze te kobiety w ciąży z 10cm odrostem to płakac mi się chce,wybaczcie jeśli są tu takie...ale nie ma to jak zadbana ciężarna-lepsze samopoczucie mamy-lepsze samopoczucie dzidziusia!!! ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- DaKaro- ![]() Weruczek- już niedługo USG i gratuluję DBR
|
|
|
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
O matko... znów nie nadążę odpisywać
![]() Powiem Wam że z tym łaskotaniem jednak mi się nie śniło wczoraj wieczorem też takie delikatne ruchy były ![]() zanka pisała o witaminkach - ja kupiłam sobie Vitaminer Prenatal. Jeden z tańszych a skład ma bardzo dobry, porównywałam z innymi to wygrał, polecam ![]() Co do porodu to nie wiem jak to będzie...nie będę TŻa bardzo namawiać, jeśli będzie chciał iść to super, jeśli nie to trudno...nic na siłę. A dziewczyny, spotkałam się w jednym szpitalu z tym, że przy porodzie rodzinnym wymagane jest zaświadczenie o ukończeniu szkoły rodzenia....wszędzie tak jest? ![]() asiago, na pewno będzie dobrze!!! Ja dziś byłam rano na zajęciach - żeby było ciekawiej to jeszcze na kuligu (stara ....) Ale kupiłam sobie parę ciuszków, do tego byliśmy w kinie... w h&m ciuszki dziecięce przegrzebane doszczęnie - jedno body za 10 zł znalazłam ale że nie było rewelacyjne to maleństwo na razie na ubranka jeszcze poczeka ![]() ps. ja włosy też niedawno ufarbowałam - nie będę straszyć odrostami ![]()
|
|
#3593 |
|
Zadomowienie
|
Ja biorę femibion (to się jeszcze w zeszłym miesiącu nazywało feminatal - zmiana nazwy była) - bo moja lekarka powiedziała, że według niej jest najlepszy... ale nieco spuchłam, jak zapłaciłam w aptece 60,- To się bierze 1 tabletkę + 1 kapsułkę w porze obiadowej... ale nie wiem, może w przyszlym miesiącu kupię coś innego...
Ile kosztuje ten Vitaminer??
|
#3594 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Aaaaale twórcze kobietki jesteście
fajnie bo duzo czytania kurcze a miałam naadzieje ze jak pojde w 9-10 tc to juz jedzie brzuszkowo bo chcialam mezowa zabrac, no ale widocznie bedziee swiadkiem dopochwowego badania hmm ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale fryzjer mi mowil kiedys ze mozna spokojnie farbowactymbardziej ze j tz mi w domku farbuje jesli chodzi o zakupy to ja narazienabyłam swietna ksiazke o ciazy, napisana jest z ogromnym dystanem ma postac troche pamietnika troche poradnika (wklejam fotke) no i dvd z cwiczeniami dla ciezarnych jutro, wolny dzien od pracy wiec pompuje pileczke i bedziemy sobie cwiczyc z fasolka, mam nadzieje ze to polubi
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-01-05 o 21:44 |
|||
|
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
hej Dziewczyny ja byłam dziś u gina i miałam usg genetyczne , wszystko jest prawidłowo , dzidzia rośnie
|
|
|
|
#3596 |
|
Zakorzenienie
|
Więc chyba i ja sie zdecyduje na farbowanie, jeszcze zapytam w poniedziałek lekarza i jak tylko ukończy się I trymestr to zafarbuje
Ja genetycznne (drugie podejście) w środę Mam nadzieje, że wszystko będzie wporządku
|
|
|
|
#3597 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=BABONIK;24185415]ja osobiście farbowałam włosy pierwszą ciążę od początku,rozjąsniaczem na platynowy blond!!!! teraz farbą na najjaśniejszy blond-mega amoniak-mega drażniący nozdża,ale staram się go nie wdychac,zaraz po nałożeniu farby wychodze do osobnego pomieszczenia,nie czuc tam już wedy farby... farba nie przenika do krwioobiegu...więc w sumie czego się bac??
a jak widze te kobiety w ciąży z 10cm odrostem to płakac mi się chce,wybaczcie jeśli są tu takie...ale nie ma to jak zadbana ciężarna-lepsze samopoczucie mamy-lepsze samopoczucie dzidziusia!!! ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Dokładnie! dziewczyny kobieta w ciąży ( i nie tylko oczywiście) powinna być zadbana! jak można chodzić z odrostami??? ja jestem w 14 tygodniu i już 4 tygodnie temu rozjaśniałam włoski! do tego raz w tygodniu manikiure i pedikiure,masaż twarzy raz na 2 tyg. itp...inaczej czulabym sie fatalnie nie mówiąc już o tym,że byłoby mi wstyd przed moim chłopakiem,który codziennie na mnie patrzy,z ktorym sypiam nie robmy z siebie ciężarnych bidul pozdrawiam
|
|
|
|
#3598 |
|
Zakorzenienie
|
Hey,
Bylam wczoraj u gina i powiedzial mi ze to jest 14 tydzien A jak bylam miesiac temu to mowil ze to jest 7, wiec z logiki wychodzi, ze teraz jest 11 Mozecie mi powiedziec o co chodzi
|
|
|
|
#3599 | ||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
sikanie nocne mnie wykończy ,dziś byłam 3 razy Cytat:
![]() a to widzę,ze dzień był zajety zazdroszczę,ja się prawie z domu nie ruszam![]() Cytat:
ja książek ciążowych już nie czytam...niestety entuzjazm ciążowy prz kolejnej ciąży opada... Cytat:
no to super słyszec Cytat:
![]() życzę miłego dnia
|
||||
|
|
|
#3600 |
|
Zadomowienie
|
Ech co do farbowania i innych głupich zabobonów to nie ma co ich słuchać
Ja już też się nasłuchałam czego to ja nie powinnam robić ![]() Sloneczko555xxx super że dzidzius zdrowiutki ![]() kurczak Wolf Ja też biorę ten feminatal ( teraz zmienili jego nazwę ) tylko ja mam taki że łykam 1 tabletkę dziennie i za 60 tabletek zapłaciłam nie całe 30 zł. Moja lekarka mi go poleciła więc chyba jest dobry ![]() Dzień dobry mamusie i brzuszki
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
Edytowane przez margaret82 Czas edycji: 2011-01-06 o 11:24 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:08.

Niby z obrazu było ok, ale ocenę ryzyka będę miała dopiero za kilka dni, bo lekarz chciał coś na spokojnie poprzeliczać, i już się boję, bo jeden z maluszków wcale się nie ruszał, może spał
serduszko biło na szczęście, ale długo nie można było zobaczyć twarzy bo miał dłoń na twarzy, a na karku pępowinę
Poza tym może da się coś jeszcze z tymi alimentami zrobić??? Ja ogólnie mam taki charakter, że potrafię sporo poświęcić i podejrzewam, ze spróbowałabym tak jak karolinee1983. Przecież się kochacie, więc musi być dobrze.Widzę, że przeróżne ceny tego USG. Ja słyszałam, że w tej klinice do której odsyła mnie mój gin to nawet do 500zł
Bedzie dobrze i tylko tak mozemy myslec 

zębole
. Jutro lecę do Polski, w piątek rano USG. Bardzo proszę o pozytywne wibracje na najbliższy piątek, sobotę i poniedziałek

Ja już też się nasłuchałam czego to ja nie powinnam robić