|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Późne powroty do domu, dziewczyna, rodzice
Najgorsza rzecz pod słońcem....
wyrywć zdanie z kontekstu... tak to możecie się sprzeczać do białego rana, a do sprawy nic nie wniesiecie.... ![]() Ja na tym kończę Autorowi życzę powodzenia i podejmowania trafnych decyzji pozdrawiam |
|
|
|
|
#92 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I nie chcę się z Tobą sprzeczać, tylko wyjaśniam mój punkt widzenia. Tyle. Edytowane przez Fruchtgeele Czas edycji: 2011-01-17 o 00:03 |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyna ma, niestety sporo racji. Mój TŻ mieszka w innym mieście niż jego rodzice, ale jego mama codziennie dzwoni do niego i godzinę dopytuje "no, to co jeszcze u Ciebie słychać? opowiedz mamusi bo jej tak nudno" a gdy jesteśmy w jego rodzinnym mieście zachowuje się - hmmm.
Gdy chcemy gdzieś wyjść po godzinie 19, musimy odpowiedzieć na serię pytań "a dokąd idziecie, a po co idziecie, a musicie, jest zimno, niebezpiecznie, zostańcie w domu". Nie protestuję, bo raz na jakiś czas mogę to znieść, ale problem polega na tym, że mój TŻ pracuje i ma.... 26 lat i chyba gdy był w Twoim wieku nie przeprowadził z rodzicami jednej poważnej rozmowy
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niech się usamodzielni, rzuci studia (bo pewnie czytasz uważnie i zauważyłaś, że w tej chwili by musiał owe studia rzucić by w ogóle myśleć o pracy), ucieka od rodziców i haruje za 8zł na godzinę na zapleczu marketu przy przerzucaniu dostaw w zamian dostanie - tadaaa - nocki u panny z którą jest od miesiąc kabaretowo mówiąc "taka zamiana" faktycznie - świetlna przyszłość go w myśl tej twojej "samodzielności" by czekała to dla mnie już dojrzalszy będzie facet który te studia przemieszka u rodziców w międzyczasie w miarę możliwości dorabiając i odkładając zarobioną kasę na jakiś start w życiu niż koleś który na siłę ucieknie w imię tego by rodzice go nie kontrolowali a w zamian calutką zarobioną kasę właduje w wynajmowaną kawalerkę normalnie całe życie marzyłam o tym żeby spotkać kolesia który rzucił studia żeby wynająć kawalerkę w podrzędnej kamienicy a za jedyne kryterium swoich życiowych wyborów miał pozbycie się rodziców znad głowy no faktycznie - lepiej zacząć od pokłocenia się z rodzicami, wyjazdu z domu, rzucenia studiów, znalezienia pracy, wynajęcia byle czego i mamrotaniu o trudnościach z opłatami etc. niż przetrwać okropne męczarnie spotykania się ze swoją być może miłością życia codziennie do 1 w nocy ![]() A czym się różni kontekst od jego braku? Twoim zacytowaniem mojej wypowiedzi.
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ludzieeeeeeeeeeeee chlopak ma 20 lat i ustawowe prawo wracac kiedy chce. Rodzice laski mu nie robia,ze go utrzymuja, bo sa do tego zobligowani prawnie. Piszecie o tym ich utrzymywaniu, jakby mu normalnie kupili prywatny odrzutowiec. Moim zdaniem rodzice powinni miec zaufanie do dziecka w tym wieku. Jak nie maja, znaczy ze spaprali wlasna robote- czyli jego wychowanie ![]() ---------- Dopisano o 02:35 ---------- Poprzedni post napisano o 02:23 ---------- hehe now wlasnie. Eyo rozni sie tym od 15 latka, ze jak ci wybije szybe w aucie, to ON za to odowiada, a nie rodzice. Moze glosowac, pic alkohol, palic papierosy itd. Tak malenka jest twa wiedza o prawie panstwa, w ktorym zyjesz? To wspolczuje. Doucz sie.
|
|
|
|
#96 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle tylko, że z czasem po prostu będzie coraz lepiej pod tym względem, będziesz miał coraz więcej swobody a rodzice coraz mniej snu ![]() Cytat:
![]() A poza tym dajcie też tym rodzicom trochę czasu, miesiąc to może? trochę za mało, żeby się przyzwyczaić do tego, że syn na noce nie wraca i praktycznie mieszka z obca dziewczyną (no bo znają się 3 miechy, to nie jest szmat czasu, nie?). Ledwie się poznaliście, już chcecie praktycznie ze sobą mieszkać. Wiesz gdybyście meili po 30 lat i parę związków na koncie to rodzice nic by pewnie nie powiedzieli, bo byliby już przyzwyczajeni. Ale macie mniej lat, to pewnie pierwszy taki związek w waszym życiu, wzięliście tempo odrzutowe i ja sie rodzicom nie dziwię, że nie nadążają. Ja nie rozumiem, dlaczego Wy w większości nie chcecie zauważyć, ze rodzice to też ludzie i tak jak wszyscy muszą mieć czas, żeby się do czegos przyzwyczaić. Potem pójdzie już z górki. Cytat:
Tym bardziej żałosne, że w swoim rodzinnym domu wcale nie maiłaby lepszej sytuacji niż autor. Cytat:
Poza tym, nie urodzili sie wczoraj i wiedzą jak człowiek głupieje w miłości, czasem to dobrze wychowane dziecko dostaje małpiego rozumu jak się zakocha i wtedy rodzice też usiłują dziecko chronić przed jego własną głupotą. Często bezskutecznie. Ale nie można się dziwić, że próbują. Ogólnie rzecz biorąc rodzina jest także po to, zeby tez czasem powiedzieć Stój idiotko, co robisz. A nie, jesteś dorosła to rób co chcesz, droga wolna, adieu. Cytat:
Tak samo jak za alkohol zapłacą i za te papierosy i ewentualnie alimenty także jeśli chłopak wpadnie. A to już wykracza poza zwykłe utrzymują go i wypadałoby po pierwsze pomyslec, zanim się obciąży rodziców dodatkowymi wydatkami a po drugie żyć z nimi w zgodzie, gdyby jednak te dodatkowe wydatki nastapiły
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-17 o 07:41 |
|||||
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak widac masz z tym problem. Czepilas sie samodzielnosci. Nigdzie nie napisalam, zeby chlopak rzucal studia w cholere i mieszkal pod mostem byle by nie sluchac rodzicow. Twoje myslenie jest bledne. Znow na wizaz wraca nawyk dodawania sobie "od siebie" rzeczy, ktore nigdy nie byly wypowiedziane. Heh
|
|
|
|
|
|
#98 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taka maleńka jest Twoja kultura że aż musisz się do takich tekstów uciekać ? Cytat:
![]() I nie mam z tym żadnego problemu, niczego się nie "czepiam" tylko sobie komentuje, wolny kraj.
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Pewno, każdy może sobie komentować co chce i jak chce
![]() Jednak, to nie jest tak, że rodzice płacą i mają prawo absolutne do swoich pociech.. jakbyśmy nie chciały zatrzymać ich w domu, dzieci dorastają i będą kiedyś dorosłe. Pytanie tylko czy im w tym pomożemy czy będziemy ograniczać ich życie, żeby zaspokoić nasze lęki, obawy i topniejące poczucie kontroli. Ja wolę wierzyć dzieciom, rozmawiać z nimi i dać wolność ufając. Nie zakazami, tylko prośbami. Co innego jest poprosić o zameldowanie się (nawet co godzinę) a co innego zabraniać. Zakazy do niczego nie prowadzą (ale to moje prywatne zdanie). |
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale. Co innego utrzymywanie dzieci, płacenie za studia, jedzenie, ubrania i takie tam. Ale pewne wydatki wychodzą już poza zwykłe utrzymuję dziecko. I w takich wypadkach, jesli bierze sie pieniądze na to, żeby zachlać trzeba jakoś uszy położyć po sobie i usiłować z rodzicami żyć w zgodzie. ![]() Jestem przeciwna wypominania dzieciom finansów które na nie idą ale jednoczesnie uważam, że jakaś przyzwoitość w stosunku do rodziców obowiązuje. Nie można ciagnąc forsy i jednocześnie całkowicie ignorować sponsora naszych przyjemnostek. ![]() W tym konkretnym przypadku rodzice mają (swoje) racje, znajomośc trwa 3 miesiące a para jest parą od miesiąca i rodzice może wolą aby znajomośc się trochę rozwinęła zanim młodzi ludzie, dopiero na starcie życia dorosłego, zaczną ze soba praktycznie mieszkać. Naprawde nie rozumiem co jest takiego oburzającego w tym, że rodzice mają olej w głwoie za nich oboje? Po co pakować się w nocowanie u kogoś, jesli tego kogos zna się miesiąc? I jesli juz jestesmy przy finansach, to przepraszam, kto zapłaci za wodę która on zużyje u niej, za jego śniadania i kolacje a za chwile i obiady? Jej czy jego rodzice?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-17 o 11:32 |
|
|
|
|
|
#101 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyrwała się z domu rodzinnego i trochę woda sodowa jej do głowy uderzyła.Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
Ogolnie w takich wątkach zawsze dobija mnie przyszła perspektywa, że jak już kiedys tam kiedyś będę miała dzieci to w mniemaniu niektórych moj syn/moja corka po skonczeniu 18nastki będę mieli prawo mi powiedzieć : Stara, ja już jestem dorosły i moim życiem prywatnym to Ty się już nie interesuj, co najwyżej obiad i pranie mi możesz zrobić
Oczywiście przerysowuję i nijak się ma to do sytuacji w wątku- ot chora jestem,w domu siedzę to sobie poklikam na forum
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Ja widzę z obserwacji, że dobre kontakty z dziećmi, otwartość, szczerość i nie wymuszanie czegoś na siłę z pozycji władzy (bo ja płacę więc ja zabraniam) tylko rozmowy i tłumaczenie, czemu coś jest rozsądne a czemu nie - są najlepszym zabezpieczeniem przed taką sytuacją.
A jeśli się występuje w roli wszystkowiedzącego rodziciela o władzy absolutnej w stosunku do nic niewiedzącego, głupiego bachora, który nic nie ma do powiedzenia - to samemu się prosi o usłyszenie któregoś pięknego dnia "nie wpie**aj się w moje życie"
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego niektórzy z miejsca traktują rodziców jak etatowych wrogów, którzy przeszkadzają w życiu. |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt go w domu siłą nie trzyma przecież ani nie zabrania wychodzić. Kwestia rozbija się tylko o to, że jego rodzice nie chcą by chodził do praktycznie obcej dziewczyny spędzać noce. Z treści postów autora wynika również że rodzice są dość ugodowi i raczej jak ten związek będzie miał jakiś staż to odpuszczą. Więc naprawdę nie rozumiem w tym temacie tekstów o jakiejś nadmiernej kontroli ze strony rodziców bo oni mu bóg wiec czego nie odmawiają. Dla mnie zakaz to jest "nie wychodzisz". Opcja pomiędzy nie wychodzisz a zostaniesz na noc czyli wróć do pierwszej w nocy to byłby kompromis. Ale to może ja mam takie niskie wymagania i uważam to za rozsądne wyjście które zadowala tymczasowo zarówno rodziców jak i zbytnio nie niszczy związku pary która jest razem od msc.
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
BAN stały
|
Dziwna zasada, jak na studenta. U mnie zdarzało się, że rodzice mieli "anse" jak w szkole średniej śmiałem wyjść na osiemnastkę. Nawet w okolicach matury zrobili mi piekło, że nie poszedłem na ostatnią klasową imprezę. Mogłem pójść, ale tak mi zmienili nastrój, że odechciało im się. Nie byłem dłużny i od tego momentu mam wolną rękę.
Obecnie jak jestem w domu ograniczam się do jednego słowa: "Wychodzę". A pytanie o powrót ma taką odpowiedź: "Będę kiedy wrócę". Sądzę, że jeśli autor tematu będzie robił tak samo, rodzice sobie odpuszczą. To jest twoje życie, nie ich. W wakacje wróciłem z imprezy ... o 6.00 rano. Byłem 100 kilometrów od domu. Jedynie patrzeli się jak na idiotę. Ale nie śmieli ust otworzyć. Edytowane przez Czarny Wilk Czas edycji: 2011-01-17 o 16:00 |
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale. Z drugiej strony, jak sobie twoi rodzice dziecię wychowali tak mają
|
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
Twoim zdaniem dobre wychowanie oznacza "tak, tatusiu", "tak, mamusiu"? Wyfrunąłbym za to, że mając 20 lat chce normalnie spędzić czas w piątkowy wieczór? Człowiek 20-letni może sobie układać życie osobiste jak mu się podoba. Może kupią alkomat i będą autorowi mierzyć poziom alkoholu we krwi, bo miał wypić tylko 2 piwa?
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech więc wylatuje do lepszego, swobodnego życia i wszyscy będziemy szczęsliwi ![]() "Dobre wychowanie" to umiejętność rozmowy i dobra argumentacja, liczenie się z uczuciami innych i zwyczajna dbałośc o rodzinę (tak miedzy innymi, oczywiscie). I Tobie i Twoim rodzicom tego brakuje.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-17 o 16:25 |
|
|
|
|
|
#111 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nawrzucałabyś własnej córce za to, że jako pełnoletnia osoba wyszła z domu na całą noc na imprezę, tylko dlatego, że nie zawiadomiła Ciebie o tym, o której wróci? I oskarżała o puszczalstwo i ciążę, chociaż ta córka ma 21 lat i prowadzi się wzorowo? Nie sądzę. Cytat:
Edytowane przez Czarny Wilk Czas edycji: 2011-01-17 o 17:49 |
||
|
|
|
|
#112 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie chciałabym byc w takim domu ani dzieckiem ani rodzicem. To, ze zachowujesz sie jak się zachowujesz i to jak zachowują się Twoi rodzice nie byłoby mozliwe u mnie, po prostu. Dlatego napisałam, żez mojego domu poleciałbyś po takich akcjach, na swoje. Widocznie u was wszystko pasuje, jesli jeszcze mieszkasz w domu. Cytat:
![]() Zasada powiadamiania o której się wróci obowiązuje w moim domu wszystkich. Bezwzględnie. O spóźnieniach czy przesunięciach godziny powrotu należy powiadamiać telefonicznie. Cytat:
Cytat:
A w normalnej rodzinie ludzie chca przestrzegac ustalonych zasad przeważnei z miłości. Żeby np bliscy się nie martwili. W normalnej, powtarzam.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-17 o 17:02 |
||||
|
|
|
|
#113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). W sensie iz przyslowie 'wysoki jak brzoza, glupi jak koza' nie wzielo sie z powietrzaCzarny Wilk - co to są 'anse'? Edytowane przez milka8686 Czas edycji: 2011-01-17 o 17:00 |
|
|
|
|
|
#114 |
|
po drugiej stronie szafy
|
|
|
|
#115 |
|
Zadomowienie
|
Aaaa, znaczy się wąty
|
|
|
|
|
#116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() echhhh Odpowiedziałam jej co moim zdaniem może spowodować, że usłyszy "nie interesuj się" i że przy normalnych relacjach i wzajemnym zaufaniu nie powinno to mieć miejsca ![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym się zdziwiła jak Twoja dziewczyna i pewnie podobnie zareagowała. Czyli rozmowa dlaczego tak u ciebie jest bez żadnego wrzucania na kogokolwiek.
A Twoich rodzicow nie rozumiem. O 1 jest bardziej niebezpiecznie niż o tej 3,4. Jak juz chodzi im tak o to bezpieczeństwo, to powinni Cie po zmroku nie wypuszczać. ;] tylko wtedy bedziesz MOZE bezpieczny. A ze Ci nie pozwalają na noc zostac, to juz w ogole. Czyli dochodzimy do wniosku, ze nie tylko o późne powroty chodzi, a pewnie o sex, zasypianie z dziewczyna etc. Pozostaje rozmowa, a sadzac po Twoich postach nie sadze, aby rodzice do niej skłonni nie byli. Ja mimo, ze mieszkam z rodzicami, to mogę wracać o której chce. Kiedys rodzice rowniez nie mogli spac, czekali na mnie, dzwonili, ze juz pozno. Tylko, ze to było dawno temu. Teraz tylko informuje gdzie jestem i czy to impreza/spotkanie. Nigdy nie mowie o ktorej wrócę. bo tego zwyczajnie nie wiem. moge wrocic zarowno po godzinie jak i na drugi dzien o 6 rano. Jedynie jesli zostane gdzies na noc i wracam pozniej niz 7, to wyslalam w nocy smsa, ze zostaje tam gdzie jestem. Rodzice juz nie czekaja i zasypiaja normalnie. Co prawda często raz zadzwonią i sie pytaja, czy wracam w najblizszym czasie, czy tez nie, ale to na tyle. Dla mnie to normalne, bo kazdy znajomy bez wyjatku tak ma. |
|
|
|
|
#118 |
|
BAN stały
|
Ja mam to szczęście, że studiuję poza domem i nikt mi nie wchodzi teraz w życie. Ale w domu i tak robię co chcę. Zresztą lubię ten stan zimnej wojny, przynajmniej nikt mi już niczego nie narzuca.
|
|
|
|
|
#119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No no możesz być dumny z rodziców nie śmieli ust otworzyć.
|
||
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.

i chyba gdy był w Twoim wieku nie przeprowadził z rodzicami jednej poważnej rozmowy