Czkawka, fikołek, trzy kopniaki - mamy majowo-czerwcowe i ich dzieciaki! - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Torby już pakujemy, wkrótce nasze dzieci tulić będziemy. Mamy maj-czerwiec. 1 1,61%
Mamuśki maj-czerwiec torby pakują, bo dzieci na świat powoli się szykują. 2 3,23%
Wiosenne promienie nas ogrzewają, mamy maj-czerwiec maluchy witają. 1 1,61%
Nasze dzieci dorastają i na świat się wydostają. 0 0%
Wszystkie świerszcze pięknie grają, bo mamy maj-czerwiec dzieci na świat wydają. 0 0%
Najpiękniejsza to melodia gdy głos dziecka słychać co dnia. 0 0%
Zbudynienie sięga zenitu, zamiast się pakować, my na forum pitu-pitu, mamy V-VI 2011 19 30,65%
Babciu, Dziadku jestem w drodze! W maju - czerwcu sie urodzę! 6 9,68%
Nie wytrzymam ani chwili! Chcę urodzić moi mili! 1 1,61%
Czas upływa nam jak rzeka - wyjdźcie dzieci! Mama czeka. 4 6,45%
Osiem części już za nami w tej będziemy już matkami! Mamusie majowo-czerwcowe 2011 28 45,16%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-28, 13:27   #3061
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia
Dot.: Czkawka, fikołek, trzy kopniaki - mamy majowo-czerwcowe i ich dzieciaki!

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość

antropia Ja jeszcze w styczniu miałam -2kg
Więc w 3 miesiące przybyło mi łącznie ok. 10kg
Dobrze, że już tylko miesiąc, może trochę ponad
podobno pod koniec powienno sie yć 0.5 kg na tydzień ciekawe ile w tym prawdy
Cytat:
Napisane przez Kwiatecek Pokaż wiadomość
Ale mi posta zrabalo czemu zawsze jak sie naprodukuje, wiec musze po krotce napisac:
Bedziecie cos kupowac swojemu lekarzowi pielegniarkom przed porodem? Bo w moim szpitalu bez tego podobno za dobrze mnie nie potraktuja.
I wogole u mnie trzeba wszystko miec swoje, od koszuli na porod po pampki malemu.
ja nic nie zamierzam dawać....to jest ich obowiązkiem, żeby się toba zajęli,łaski nie robią... przecież to Ty płacisz podatki na ich pensje...a potem uczą się łapówkarstwa i bez tego ani rusz...
Cytat:
Moim zdaniem bardzo dobrze wyglądasz

Raju, a ja jutro zaczynam 34 tc
A jeśli mały faktycznie jest starszy o 2 tygodnie, bo miałam owu wcześniej, to 36 tc
dziekuję ja tez mysle, że dobrze, ale w innym tego sowa znaczeniu...
mój tz sie ze mnie śmiał bo chciałam wyretuszować fotke zanim wrzuce, żeby pozbyć się tej zwałki tłuszczyku pod pachą ale stwierdziłam ostatecznie,że to był głupi pomysł

dobrze, że gotowa juz jests ze wszystkim, bo jakby nie patrzeć to byłby już 9 misiąc
Stary 2011-03-28, 13:28   #3062
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez antropia Pokaż wiadomość
wrzucam wczorajsze fotki
30 tydz. ciąży...więcej mnie niż brzucha
Ślicznie wyglądasz ciąża Ci służy

Cytat:
Napisane przez JanuszAgnieszka Pokaż wiadomość
jak bylam w 27 tc i pytalam lekarke o to liczenie to ona mowila, ze jeszce daleko do liczenia ruchow ale nie wiem kiedy minie to "daleko" kazala tylko obserwowac ruchy
W szpitalu kartę do liczenia ruchów dostaje się od 30 tyg., ja musiałam liczyc 3 razy dziennie po godzinie - najlepiej po posiłku - miałam w granicach 40-80 ruchów i lekarz powiedział, że ok
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:30   #3063
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
Ja jestem w 28 tygodniu i obserwuję ruchy. Liczyć póki co nie liczę. Codziennie gdy otworzę tylko oczy czuję mojego łobuza wystarczająco
to zazdroszcze tego "czucia" moze i moja sie kiedys uaktywni bardziej

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
W szpitalu kartę do liczenia ruchów dostaje się od 30 tyg., ja musiałam liczyc 3 razy dziennie po godzinie - najlepiej po posiłku - miałam w granicach 40-80 ruchów i lekarz powiedział, że ok
w takim razie na dniach zaczne liczyc ruchy po kazdym jedzeniu (tylko ze jem prawie non stop )

Teraz czekamy na Karolinkę - 27/40
JanuszAgnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:30   #3064
Ollliwka
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie jak tak czytam, ze Wasze dzieci potrafia niezle skopac az do bolu to sie zastanawiam czy z moja mała wszystko ok. Bo dla mnie jest wlasciwie niezauwazalna, musze sie skupic na ruchach, zeby w ogole ją poczuc.

Co do dolegliwosci ciazowych - to ciezko mi spac na bokach...bola mnie zebra, biodra itp do tego gniota mi sie piersi (a wlasciwie to wymiona )i tez bola

No i mam swoj wozeczek hebart classic
Tez myślałam nad tym bo mnie jak kopie to mnie to nie boli, czy to żebra czy żoładek w pęcherz jak wali to boli. Teraz i tak częściej się wierci,rozpycha, ale nie boli mnie to.

Hebarcik fajny ja już hebarta widziałam wczesniej bo koleżanki z innego wątku mają

antropia ale fajna z Ciebie kobitka fajne zdjęcia.
lubisz czarny kolor??
Stary 2011-03-28, 13:32   #3065
matallewar
Zakorzenienie

antropia A co ja mam powiedzieć, jak jestem na etapie tuczenia mojego tż?
Jeszcze z 8kg musi mu przybyć, to będę mogła zracjonalizować mu dietę, ale on miał niedowagę i MUSI dużo jeść
A ja cierpię

anula_81 Ale ja już mówiłam, że ubolewam nie dlatego, że 8kg na +, tylko, że 6kg w 5 tyg.
Boję się iść do gina, bo to znów za tydzień, a jeszcze na jego wadze ZAWSZE WAŻĘ WIĘCEJ...
Więc jeśli moja pokazuje 75-76kg, to znów +1kg to jego pokaże 80kg

agus I ona się niemalże chwali, że na porodówkę to wchodziła mając 108kg A przed ciążą jej waga była zwykle od 63 do 70 kg
P.S. I nie zrzuciła większości, ale ona jest na diecie pączkowej

Kwiatecek Ja widzę Twoje posty Znaczy zależy które, bo jeśli są jakieś których nie widzę, to nie wiem, że ich nie widzę

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:37
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:32   #3066
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ollliwka Pokaż wiadomość
Tez myślałam nad tym bo mnie jak kopie to mnie to nie boli, czy to żebra czy żoładek w pęcherz jak wali to boli. Teraz i tak częściej się wierci,rozpycha, ale nie boli mnie to.

Hebarcik fajny ja już hebarta widziałam wczesniej bo koleżanki z innego wątku mają
wiesz Oliwka, ja nawet nie mowie o bolu tylko o jakichs wyraznych kopniakach. Moj maz w ogole nie czuje ruchow dziecka jak przyklada reke, ale moze mam za duzo tluszczyku?

Stary 2011-03-28, 13:32   #3067
andziot
Zakorzenienie

Eve1603 no dorosłe te nasze dzieci się robią
moja "daj" już mówi, ale w jej wydaniu to jest "dan", ostatnio też nauczyła się "kółka" jakieś tam słowa łapie ale wolniutko ...

jak to Olek o 10 spi jeszcze ?????????

anulinka2009 powodzenia u dentysty !!!

kasia1361 trzymaj się Kasiu
naszło mnie pytanie odnośnie drugiego porodu ??? rodziłaś naturalnie ??? nacinali cię ???

violisia ja strasznie nie lubię jak mała sobie dłuższą drzemkę zrobi, bo też od razu zaczynam się martwić dobrze ze wszystko tylko strachem się kończy

agus87 połóż się może teraz i odeśpij nockę

daisyyy współczuje ponownej wizyty u diabetologa

zabuus to że zwymiotowałaś nic nie oznacza, po prostu to bardzo duża dawka glukozy i każdemu mam prawo się zrobić niedobrze ... pytanie czy będzie Ci kazał drugi raz zrobić badanie ....

Dziewczonka DOBRE WIEŚCI !!!!!!!! uwielbiam takie

24kasia86 dobrze że wszystko ok, a wagą się nie przejmuj, każdy lekarz ma inną wizję

śliczna ta komoda Twój Tż to zdolniacha !!!!!!!!

gusiagatko ludzik z kasztanów ??????? cóż za takt !!!

antropia piękna mamusia z CIebie

JanuszAgnieszka bardzo ładne kolorki bryczki takie delikatne

co do tycia przez facetów:
mój wczoraj sobie kupił białe michałki
i teraz mam do zjedzenia jego i swoje czekoladowe

gotuję pomidorówke
w sumie to meżul większość zrobił ...
smutno mi
bo mężul mój znów musi wyjechać
a ja czuję się samotna !!!!!
nie wiem dziewczyny jak Wy wytrzymujecie tak same ciągle ....
ja tak nie umiem !!!!!!

idę zabić smutki w pomidorówce ...

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:33   #3068
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Cytat:
no wlasnie jak tak czytam, ze Wasze dzieci potrafia niezle skopac az do bolu to sie zastanawiam czy z moja mała wszystko ok. Bo dla mnie jest wlasciwie niezauwazalna, musze sie skupic na ruchach, zeby w ogole ją poczuc.

Co do dolegliwosci ciazowych - to ciezko mi spac na bokach...bola mnie zebra, biodra itp do tego gniota mi sie piersi (a wlasciwie to wymiona )i tez bola

No i mam swoj wozeczek hebart classic
ale sliczna zieleń uwielbiam zielone wózki
Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
kochana mi opadl na okolo 3 palce
wczesniej mialam pupke malej ok 7 cm nad pepkiem a teraz mam na pepki doslownie
wiec, cos sie zaczyna dziac, bo dzisiaj tesciowa tez mowi, ze nzow brzuch nizej
a ona 3 dzieci urodzila i wszystkie SN

kochana ja poprostu mowie to, co mi polozne wytlumaczyly, sama ich rad sie stosuje i maja racje bo wszystko racjonalnie sie tlumaczy
takze ciesze sie, ze sie przydaje

fajniutka

no to fajnie
sluchaj pana doktora teraz

slonce widocznie taki nasz urok, ze co drugiej z nas wody sie zatrzymuja i puchniemy
wiekszosc z tych kg to woda
przynajmniej u mnie, bo lekarz sam mowil, polozna tez, ze sa obrzeki i w ogole
no iles tluszczyku tez ale u mnie to genetyka...
no i ten cukier

zgadzam sie
mam nadzieje, ze jakos to przetrwamy

fakt, tu masz racje
nie jest zle laski
zadna z nas 30 jeszcze nie przekroczyla

sliczny brzunio i fajniutka babeczka z ciebie
dziekuję
Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
Ja jestem w 28 tygodniu i obserwuję ruchy. Liczyć póki co nie liczę. Codziennie gdy otworzę tylko oczy czuję mojego łobuza wystarczająco

Bardzo ładnie wyglądasz

heh u mojego jest to samo. Zawsze najlepiej smakują mu takie rzeczy późnym wieczorem. ale on tyje tylko na twarzy. Tydzień 'takiej diety' i pojawia mu się druga broda ale wystarczy, że przez 2 dni nie zje nic słodkiego i druga broda znika.
dziekuję żeby u mojego jeszcze było coś widać... on wszystko w pracy spala, bo się nabiega, nadźwiga i to leci...

Dziewczonka dziękuje
Stary 2011-03-28, 13:34   #3069
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

Kasiu super,że wyniki masz dobre oby tak dalej.
Zachowanie twojej gin nie ładne,przecież same warzywa nie wystarczą z tego co wyczytałam to szpinak jest zdrowy ale zbyt duże ilości nie wskazane ze względu na szczawiany w nim zawarte.
A pieczywo zawsze można jeśc pełnoziarniste ciemne.
Dziewczonka jak dobrze czytać takie świetne informacje,w domku leży sie inaczej.Dużo odpoczywaj i dbaj o siebie niech mała jeszcze posiedzi w brzuszku.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.
Ja jutro idę do gina sprawdzi jak pessar sie ułożył i czy wszystko jest ok.
Aguś twoje dolegliwości z bólem spojenia łonowego prawdobodobnie spowodowane są ustawianiem się główki w kanał.Pamiętam,że z Igorem pod koniec ciąży też tak miałam.
Spać się nie dało chodzić też nie,żadna pozycja nie była wygodna.
Andziot pierwszy poród miałam naturalny,nie nacinali mnie ,nie było takiej potrzeby.Dziecko było bardzo malutkie.Pisałam już o tym kiedyś,rodziłam w 32tc,która nie rozwijała się prawidłwo,mały urodził się martwy.
Z Kacprem miałam CC w 34 tc a z Igorem również CC ze względu na poprzednie.
Także teraz także czeka mnie cięcie już jakoś nie martwię się tym,bedzie co ma być.
Jedynie sen z powiek ściąga mi to aby mała posiedziała jeszcze te 7 tyg i aby szyjka już dalej się nie skracała

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

Edytowane przez kasia1361
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:40
kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:34   #3070
MoniaK
Zakorzenienie

Kasia, przecież Ty wcale dużo nie przytyłaś Ta Twoja gin trochę nie teges Ja rozumiem, że lekarze martwią się aby kobiety za dużo w ciąży nie przytyły ale bez przesady. Przecież wiadomo że połowa z tego to wody, płyny i dziecko.

Cytat:
dziewczyny, od ktorego tygodnia zaleca sie liczenie ruchow dziecka? my wkraczamy w 30 tc i chyba juz pora na to? moja mała bardzo delikatnie i rzadko sie rusza, ale mysle, ze 10 ruchow naliczymy
ja nie liczę, bo bym zwariowała chyba Moje dziecię też mocno się nie rusza ale w pierwszej ciąży nie każda będzie odczuwała mocne ruchy. Po prostu trzeba obserwować i czuwać, czy nie dzieje się coś niepokojącego. Wiadomo, że jak przez np. jeden dzień nic nie czujesz to biegusiem do szpitala.

Cytat:
Napisane przez zosiaaa Pokaż wiadomość
na pocieszenie wam napiszę że moja siostra 6 dni po porodzie dzisiaj a ma już -10kg. Tak więc nie ma czym się przejmować zrzucimy szybciej niż nam się wydaję
też bym taka chciała

Cytat:
wrzucam wczorajsze fotki
elegancka mamusia

Cytat:
Bedziecie cos kupowac swojemu lekarzowi pielegniarkom przed porodem? Bo w moim szpitalu bez tego podobno za dobrze mnie nie potraktuja.
chyba żarty, w życiu przed porodem nie mam zamiaru dawać dodatkowej kasy ani prezentów Jasne, przez 9 miesięcy chodzę co chwilę do lekarza i jeszcze bym mu miała za poród płacić Poza tym mój lekarz chyba nie praktykuje takich rzeczy U mnie w szpitalu też trzeba mieć pampki i chusteczki swoje.

Dziewczonka, super wieści

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:37
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:34   #3071
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Antropia brzuszek wielki, masz mily wyraz twarzy
Tez bym brzuchola wstawila, ale przez ten warjujacy komp nawet nie licze ,ze sie uda, duzo postow mi zjadlo dzis.

W kauflandzie sa tanie wkladki laktacyjne,
po 6 z groszami, 30 szt pakowane po 2.
Agus czyli i u mnie sie ruszylo bo podobno ksztalt brzucha mi sie zmienil, no zobaczymy co sie bedzie dzialo, zakupki juz dokonczylam w sobote wiec sie Alan moze rodzic. W tygodniu tym torbe spakuje, a w piatek do gina, moze wkoncu ktg zrobia. I fajnie,ze duzo wiesz, bardzo pomocna jestes jak tu panikujemy
Stary 2011-03-28, 13:34   #3072
24kasia86
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do 24kasia86 GG do 24kasia86

Mango08
tez mi sie wydaje ze od tych obrzekow tak tyje, rowniez zalecila lezec z nogami do gory, mowi, ze jak ustepuja po nocy to w zasadzie nie ma sie czym przejmowac
tez nie daje sobie rady z zachciankami- chodza za lody, w ogole w ciazy kocham wszystko to co ZIMNE i kwaśne

Cytat:
Napisane przez atiz Pokaż wiadomość
dziewczyny ja już mam na plusie 17 kg pewnie na 20 skończę w dobrym wypadku, ale pocieszam się bo moja siostra 28 zaliczyła i zrzuciła to wszystko w przeciągu 7 miesięcy bez żadnych diet i ćwiczeń
znam wiele takich kobiet, bardzo jest to budujące

Ollliwka
tez mam suchą skore.... szczerze co lekarz to inna opinia, myslałam o zmianie gin, ale tak jakos wyszlo, a teraz sie nie oplaca juz.
Nie ufam lekarzom, jestem pesymistycznie nastawiona do nich, dlatego jak juz pisalam wczesniej- bolu porodowego nie boje sie tak bardzo jak tego kto bedzie mi go odbieral i ze mna przebywal pozniej

JanuszAgnieszka
ja ruchow nie licze, z tego co wiem nie ma tak naprawdę obowiązku, ale jak sie dzidzia mało rusza to możesz spróbować

moje dziecię to w brzuchu sie czuje jak w dyskotece

najwazniejsze ze sie ruszaja, ze czujesz.

antropia
a wiesz ze tez tak pomyślałam jak mi zwolnienie wypisywała ciesze sie bardzo ze to juz blisko....
ona o tej diecie mi truje od 7miesiaca a dokładnie od 12kg na plus

Cytat:
I jeszcze jeden buziak

Dziewczynki Wy się wagą nie przejmujcie, teraz leżałam w szpitalu z dziewczyną - 39 tydzień - 38kg na plus , ale pozytywnie nastawiona do świata Bardzo dużo waży woda, która się zbiera w ciele ciężarnej.
mam taka nadzieje ze to woda...
kochane ja sie nie przejmuje ile przytyłam,ale jaki jest stosunek gin do mojej wagi a przeciez taka jest kolei rzeczy... przyjdzie czas, bedziemy zrzucac

Cytat:
24kasia86 Komoda super Zdolnego masz tż

A co do wagi to nie jest dużo... Moja znajoma przytyła prawie 40kg w samej ciąży. 10 na + to ona miała idąc na usg potwierdzające ciążę. TO JEST DUŻO.
no to jest duzo!!!!

Cytat:
Napisane przez zosiaaa Pokaż wiadomość
super że jesteś już w domu tylko teraz się nie przemęczaj

24kasia86 dobrych wyników, a ta swoja gin olej nie ma sensu sobie psuć nerwów przez takie głupie gadanie

a co do kg to ja już ważę 71 jestem 12 na + i zauważyłam że w tym trzecim trymestrze to idę jak burza , do tej pory tyłam tak 1 - 2 kg na miesiąc teraz były 3 , na pocieszenie wam napiszę że moja siostra 6 dni po porodzie dzisiaj a ma już -10kg. Tak więc nie ma czym się przejmować zrzucimy szybciej niż nam się wydaję
ja tez w ostatnim trymestrze szybko przybieram

sam porod to jakieś 6kg mniej

Cytat:
Acha i zapomniałam się pochwalic, że mam juz MEGA rozstępy na podbrzuszu i biodrach...pasztet do potęgi entej
jeszcze parę dni temu nie miałam takich wzorków na brzuchu a dzisiaj się ładnie z nimi zaczynam oswajać
ja ost pisalam ze nie wiem co mam na brzuchu czy to sa zyly popekane czy rozstepy, a jednak to drugie-niestety

tez mi sie pojawily z dnia na dzien, boje sie ze do porodu bedzie ich wiecej.

dziekuje w imieniu meza za wszystkie "komplementy komodowe"
Nikosia

Edytowane przez 24kasia86
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:36
24kasia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:35   #3073
Weredka
Zadomowienie

Cytat:
Dzień Dobry brzuchatki
Nie uwierzycie (sama w to nie wierzę)!! jestem w domku . Dzisiaj po badaniu prof. stwierdził, że szyjka się nie skraca, skurcze są rzadkie i mogę leżec sobie w domku . Jak tylko będzie coś się działo (głównie chodziło o wody) to mam zaraz jechac, ale nie do najbliższego szpitala, ale właśnie tam - bo dzidziuś będzie wtedy bezpieczny
Troszkę Was podczytam, bo nie jestem w temacie
Witam z powrotem!! Oby wszystko było dobrze! Wypoczywaj dużo!

Cytat:
dziewczyny, od ktorego tygodnia zaleca sie liczenie ruchow dziecka? my wkraczamy w 30 tc i chyba juz pora na to? moja mała bardzo delikatnie i rzadko sie rusza, ale mysle, ze 10 ruchow naliczymy
Ja miałam liczyć od 30 tygodnia. Dostałam kartę ruchów i mam cały tydzień do uzupełnienia.
Cytat:
wrzucam wczorajsze fotki
Ślicznie wyglądasz!

Cytat:
Ale mi posta zrabalo czemu zawsze jak sie naprodukuje, wiec musze po krotce napisac:
I wogole u mnie trzeba wszystko miec swoje, od koszuli na porod po pampki malemu.
Ja w poprzedniej ciąży kupowałam pielęgniarkom słodycze przy wychodzeniu ze szpitala. Nie dlatego, że musiałam, ale chciałam, bo naprawdę były dla mnie miłe i pomocne.
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:35   #3074
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
JanuszAgnieszka bardzo ładne kolorki bryczki takie delikatne
dziekuje bardzo dlugo nie moglismy sie zdecydowac na kolor, bo podobaja nam sie ciemniejsze, ale jestem zadowolona

Stary 2011-03-28, 13:35   #3075
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Cytat:
antropia piękna mamusia z CIebie

co do tycia przez facetów:
mój wczoraj sobie kupił białe michałki
i teraz mam do zjedzenia jego i swoje czekoladowe

gotuję pomidorówke
w sumie to meżul większość zrobił ...
smutno mi
bo mężul mój znów musi wyjechać
a ja czuję się samotna !!!!!
nie wiem dziewczyny jak Wy wytrzymujecie tak same ciągle ....
ja tak nie umiem !!!!!!

idę zabić smutki w pomidorówce ...
dziękuję
nie smutniaj masz jeszcze nas
ale ja cie doskonale rozumiem.... ja bym bez mojego małża te długo wytrzymać nie mogła...
wystarczy, że w pracy jest 12 godzin a nie 8 jak zwykle i mnie już skręca
Stary 2011-03-28, 13:38   #3076
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Matall, dwa dlugie posty zjadlo
Wlasnie to mnie zdziwilo jak mi powiedziala znajoma ,ze trzeba cos dawac w szpitalu , powiedziala mi tak: jak nie dasz to zadowolona nie bedziesz, te co nie daja to maja ich gdzies, a jak cos dasz to zobaczysz ,ze porod bedzie inny i, ze inaczej beda kolo Ciebie chodzic beda.
Stary 2011-03-28, 13:39   #3077
Mango08
Rozeznanie

Kasiu komoda super i to za takie pieniądze! dla TŻ-ta

antropia ja nie przypominam sobie, aby mi puchły ręce czy nogi, pojawiło się to dopiero podczas ciąży, z efektem stóp ogra w sb, więc też się boję co będzie w upalne dni. Może powinnaś powiedzieć lekarzowi, że masz takie problemy od dawna i czy możesz temu zapobiec... Choć pewnie powie, że za wiele nie da się zrobić
Edit: Bardzo ładnie wyglądasz!

Dziewczonka kochana pocieszyłaś mnie z tymi 38kg na plusie, bo do takiej wagi to chyba nie dojdę

zosiu wierzę, że masz rację i nim się obejrzymy kilogramy będą na 0

anula jestem w 100% za! Zawsze w sienkiewiczakach jest taka niewidoczna więź;P, ja w 2000 zaczynałam, także się minęłyśmy. Moja młodsza siostra też tam chodziła, a wczoraj do brzuszka mówiłam, żeby się zapoznał ze swoim ogólniakiem Chociaż słyszałam, że to już nie ta szkoła co kiedyś... TŻ rekacja na wnętrza była jak większości, czyli straszny "zapaszek", no i staroć, eh nie czuł tego klimatu...

Filip 21/06/2011

Edytowane przez Mango08
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:41
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:39   #3078
wieka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ;26009095
JanuszAgnieszka znowu sie spotykamymi nasza gin zalecila liczyc teraz od 29 tyg, bo tez jej sie skarzylam,ze rzadziej wyczuwam ruchy. Na usg nie stwierdzila nic niepokojacego, ale powiedziala ze liczyc nie zaszkodzi i jak dzidzius bedzie sie ruszal faktycznie mniej niz zazwyczaj to wtedy marszem do przychodni na ktg aby go podejrzec

coming soon lipiec'2016

Edytowane przez wieka22
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:41
wieka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:40   #3079
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
ja nie liczę, bo bym zwariowała chyba Moje dziecię też mocno się nie rusza ale w pierwszej ciąży nie każda będzie odczuwała mocne ruchy. Po prostu trzeba obserwować i czuwać, czy nie dzieje się coś niepokojącego. Wiadomo, że jak przez np. jeden dzień nic nie czujesz to biegusiem do szpitala.
ja sie musze mocno wsluchiwac w ruchy, zeby je poczuc dlatego nie zawsze nawet wiem czy sie rusza czy nie. Mowilam to lekarce ale akurat gdy robila mi usg to mała tak mocno kopnela, ze glowica odskoczyla ale to byl ten 1 raz, tak to zachowuje sie jakby sie np krecila w kolko a nog czy rak nie wystawia zeby sie przepychac

Cytat:
Napisane przez 24kasia86 Pokaż wiadomość
Mango08

JanuszAgnieszka
ja ruchow nie licze, z tego co wiem nie ma tak naprawdę obowiązku, ale jak sie dzidzia mało rusza to możesz spróbować

no sprobujemy, ze 2 razy liczylam ruchy to w ciagu 4-20 minut naliczylam 10 ruchow, ale to bylo ze 2 tyg temu.

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
Napisane przez wieka22 Pokaż wiadomość
JanuszAgnieszka znowu sie spotykamymi nasza gin zalecila liczyc teraz od 29 tyg, bo tez jej sie skarzylam,ze zadziej wyczuwam ruchy. Na usg nie stwierdzila nic niepokojacego, ale powiedziala zeliczyc nie zaszkodzi i jak dzidzius bedzie sie ruszal faktycznie mniej niz zazwyczaj to wtedy marszem do przychodni na ktg aby go podejrzec
no to sluchajac naszej gin bede liczyla u mnie ciezko stwierdzic czy rusza sie mniej jesli ogolnie malenko sie rusza

Stary 2011-03-28, 13:42   #3080
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Cytat:
Antropia brzuszek wielki, masz mily wyraz twarzy
Tez bym brzuchola wstawila, ale przez ten warjujacy komp nawet nie licze ,ze sie uda, duzo postow mi zjadlo dzis.

W kauflandzie sa tanie wkladki laktacyjne,
po 6 z groszami, 30 szt pakowane po 2.
Agus czyli i u mnie sie ruszylo bo podobno ksztalt brzucha mi sie zmienil, no zobaczymy co sie bedzie dzialo, zakupki juz dokonczylam w sobote wiec sie Alan moze rodzic. W tygodniu tym torbe spakuje, a w piatek do gina, moze wkoncu ktg zrobia. I fajnie,ze duzo wiesz, bardzo pomocna jestes jak tu panikujemy
dziekuję a mi wszyscy mówią, że mam wredny wyraz twarzy i sie mnie wszyscy boją mój tz opowiadał, że jak przychodze do niego do pracy to wszystkie dziewczyny się chowaja przede mną bo podobno mine mam jakbym chciała je wszystkie pozabijac a dodam, że nie robię groźnych min na zawołanie
Cytat:
Kasia, przecież Ty wcale dużo nie przytyłaś Ta Twoja gin trochę nie teges Ja rozumiem, że lekarze martwią się aby kobiety za dużo w ciąży nie przytyły ale bez przesady. Przecież wiadomo że połowa z tego to wody, płyny i dziecko.

też bym taka chciała

elegancka mamusia

chyba żarty, w życiu przed porodem nie mam zamiaru dawać dodatkowej kasy ani prezentów Jasne, przez 9 miesięcy chodzę co chwilę do lekarza i jeszcze bym mu miała za poród płacić Poza tym mój lekarz chyba nie praktykuje takich rzeczy U mnie w szpitalu też trzeba mieć pampki i chusteczki swoje.
dziekuje
Cytat:
Mango08
tez mi sie wydaje ze od tych obrzekow tak tyje, rowniez zalecila lezec z nogami do gory, mowi, ze jak ustepuja po nocy to w zasadzie nie ma sie czym przejmowac
tez nie daje sobie rady z zachciankami- chodza za lody, w ogole w ciazy kocham wszystko to co ZIMNE i kwaśne

znam wiele takich kobiet, bardzo jest to budujące

Ollliwka
tez mam suchą skore.... szczerze co lekarz to inna opinia, myslałam o zmianie gin, ale tak jakos wyszlo, a teraz sie nie oplaca juz.
Nie ufam lekarzom, jestem pesymistycznie nastawiona do nich, dlatego jak juz pisalam wczesniej- bolu porodowego nie boje sie tak bardzo jak tego kto bedzie mi go odbieral i ze mna przebywal pozniej

JanuszAgnieszka

antropia
a wiesz ze tez tak pomyślałam jak mi zwolnienie wypisywała ciesze sie bardzo ze to juz blisko....
ona o tej diecie mi truje od 7miesiaca a dokładnie od 12kg na plus

mam taka nadzieje ze to woda...
kochane ja sie nie przejmuje ile przytyłam,ale jaki jest stosunek gin do mojej wagi a przeciez taka jest kolei rzeczy... przyjdzie czas, bedziemy zrzucac

no to jest duzo!!!!

ja tez w ostatnim trymestrze szybko przybieram

sam porod to jakieś 6kg mniej

ja ost pisalam ze nie wiem co mam na brzuchu czy to sa zyly popekane czy rozstepy, a jednak to drugie-niestety

tez mi sie pojawily z dnia na dzien, boje sie ze do porodu bedzie ich wiecej.

dziekuje w imieniu meza za wszystkie "komplementy komodowe"
ja tez myślałam, że to żyły.....miała cicha nadzieje, ale mój tż tam "zajrzal" i uświadomił mnie, że to są rozstępy jednak ale Ty kochana do porodu już masz niedaleko, a ja? jeszcze tyle tygodni...boje się, że będę całą w rozstępach
Cytat:
Napisane przez Weredka Pokaż wiadomość

Ja miałam liczyć od 30 tygodnia. Dostałam kartę ruchów i mam cały tydzień do uzupełnienia.

Ślicznie wyglądasz!

Ja w poprzedniej ciąży kupowałam pielęgniarkom słodycze przy wychodzeniu ze szpitala. Nie dlatego, że musiałam, ale chciałam, bo naprawdę były dla mnie miłe i pomocne.

dziękuje
Stary 2011-03-28, 13:45   #3081
matallewar
Zakorzenienie

andziot Ja tak nie potrafię Na razie rozkminiam, jak wytrzymam te kilka dni, jak będzie w szpitalu, bo nie bardzo mogę nawet go odwiedzić - raz, że daleko, bo drugi koniec miasta, a dwa, że jak cokolwiek tam złapię, to potem nie ma jak leczyć

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:47   #3082
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość

antropia ja nie przypominam sobie, aby mi puchły ręce czy nogi, pojawiło się to dopiero podczas ciąży, z efektem stóp ogra w sb, więc też się boję co będzie w upalne dni. Może powinnaś powiedzieć lekarzowi, że masz takie problemy od dawna i czy możesz temu zapobiec... Choć pewnie powie, że za wiele nie da się zrobić
Edit: Bardzo ładnie wyglądasz!

..
dziekuje
jak byłam młodsza to pamiętam, że robiłam jakieś badania na te ręce...moja lekarka rodzinna wypisywała mi jakieś skierowania...nie pamiętam co to było dokładnie, bo to dosc dawno było, ale nic nie wykazały, wszystkie wyniki w normie
skończyło się na tym, że powiedziała,że taki mój urok i mam dużo płynów pic latem i tyle... a podczas ciąży spuchły mi pierwszy raz jak się teraz ciepło zaczęło robić, więc pomysłam, że to tak jak zwykle...tylko, że do tego zaczęła mi detwieć jedna ręka troszke i teraz jak będe na wizycie to pogadam z mojagin na ten temat....zobaczymy co mi powie
Stary 2011-03-28, 13:48   #3083
wieka22
Rozeznanie

Cytat:
ja sie musze mocno wsluchiwac w ruchy, zeby je poczuc dlatego nie zawsze nawet wiem czy sie rusza czy nie. Mowilam to lekarce ale akurat gdy robila mi usg to mała tak mocno kopnela, ze glowica odskoczyla ale to byl ten 1 raz, tak to zachowuje sie jakby sie np krecila w kolko a nog czy rak nie wystawia zeby sie przepychac

no sprobujemy, ze 2 razy liczylam ruchy to w ciagu 4-20 minut naliczylam 10 ruchow, ale to bylo ze 2 tyg temu.

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

no to sluchajac naszej gin bede liczyla u mnie ciezko stwierdzic czy rusza sie mniej jesli ogolnie malenko sie rusza
mi zabronila porownywac ruchy z innymi kobietami, ze kazde dziecko inne i ma inne zestawy cwiczec wazne aby liczyc o stalych porach rano i wieczorem po 1 godz, norma niby aby nie bylo mniej niz 10 ruchow na godz
ja np wczesniej bardziej czulam ruchy i co dziwne bardziej byly widoczne na powierzchni brzucha niz teraz gdy on jest wiekszy(zreszta smiesznie to wygladalo jak poruszal mi sie brzuch kiedy nawet nie wygladal na ciazawy)

coming soon lipiec'2016
wieka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:49   #3084
atiz
Rozeznanie

antropia bardzooo ładnie

andziot
chyba "zapić" smutki głowa do góry !

Kwiatecek to jest chore, ja sobie nie wyobrażam przed porodem iść i coś dawać no bo trzeba by trafić na te co będą przy porodzie, więc co pójdziesz jak się pojawisz na porodówce? ale realia powalają nie ma co ! na wszelki wypadek coś tam podrzuć dla swojego spokoju.

POLA ANNA 2 maja 2011 godz. 1.30

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4dilo4zr.png

atiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:50   #3085
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wieka22 Pokaż wiadomość
mi zabronila porownywac ruchy z innymi kobietami, ze kazde dziecko inne i ma inne zestawy cwiczec wazne aby liczyc o stalych porach rano i wieczorem po 1 godz, norma niby aby nie bylo mniej niz 10 ruchow na godz
ja np wczesniej bardziej czulam ruchy i co dziwne bardziej byly widoczne na powierzchni brzucha niz teraz gdy on jest wiekszy(zreszta smiesznie to wygladalo jak poruszal mi sie brzuch kiedy nawet nie wygladal na ciazawy)
bo teraz dzidzius ma mniej miejsca to slabiej go czujesz mi sie kiedys poruszal brzuch (rzadko to rzadko ale jednak), teraz juz nie, moze Daria troche podrosla i tez juz jej brakuje miejsca? za 2 tyg wizyta i wszystko sie okaze

Stary 2011-03-28, 13:50   #3086
moniqac
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zabuus Pokaż wiadomość
miałam cytryne ale i tak już podczas picia mi sie zbierało na wymioty. To czyli mogę po wypiciu glukozy pić wode ? Bo ta baba powiedziała żebym tylko nic nie jadała i nie piła przez te 2 godziny.
mnie nie kazali nic pić
powiedzieli, że ewentualnie mogę łyka wody, ale jesli naprawdę nie wytrzymuje.

Cytat:
bym zapomniała
to nasza komoda na ciuszki dla maluszki
podoba mi się .

Cytat:
oj dziewczyny a jak ja się cieszę, że jeszcze posiedzę troszkę w domku , chociaż na szpital nie mogę narzekac - jest naprawdę przyjazny kobiecie
witaj z powrotem Kochana!

Cytat:
Acha i zapomniałam się pochwalic, że mam juz MEGA rozstępy na podbrzuszu i biodrach...pasztet do potęgi entej
jeszcze parę dni temu nie miałam takich wzorków na brzuchu a dzisiaj się ładnie z nimi zaczynam oswajać
współczuje

Cytat:
wrzucam wczorajsze fotki
super wyglądasz .

a ja zapraszam na sernik na zimno z dodatkowymi kawałkami brzoskwini i z bitą śmietaną z okazji mojego przejścia na L4 .

synuś mój tak się rozpycha mi w prawym boku, że masakra.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG00306-20110328-1317.jpg (22,3 KB, 22 załadowań)

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:52   #3087
Camomile
Zadomowienie

Czesc wszystkim poniedzialkowo, nadrabiam was, ale powolutku...

Dziewczonka, ale super, ze puscili cie do domku .
Obys juz teraz do samego porodu nie miala zadnych dodatkowych "atrakcji" .

Cytat:
ja wlasnie jem duzo owocow a warzyw o wiele mniej albo sa nawet dni gdy wcale
wiesz jaka bylam na nią zła...no przeciez 16kg to chyba nie az tak duzo?
zdrówka dla męża

muszę fotki twoje obejrzec
dziwna jest i to bardzo, jeszcze jak mnie za ten brzuch tak złapała, bezczelna jakaś jak siedze tez puchne, staram sie czesto lezec, ale wiadomo jak jest
o to my prawie leb w leb z waga idziemy, ja 16kg w 36tc

z jednej strony fajnie, ze tylko ci brzuszek rosnie, przeciez to musi slodko wygladac
A wyobraz sobie mnie taka opuchnieta cala, do tego maga celulit- no nie fajnie, uwierz.

Nie wiem, miała z was tak ktoraś zeby gin za brzuch złapał/ła, nie chodzi mi o naciskanie, ale o ściśnięcie????
normalnie jak o tym pomysle to az mi sie slabo robi.

nie wiem jakaś nie normalna ona jest, w ogole nawet sie nie zapytała jak sie czuje w ogole, tylko "o jeny ale pani tyje, ile sadelka itp"

o widze ze z waga mamy podobnie ja tyje od 2-4kg na miesiac

kurde wam sie brzuch obniża a mi nie

Kasia, ta gin jest jakas nienormalna.
16kg to nie jest jakos strasznie duzo, a juz na pewno nie ma sensu, zeby teraz przechodzic na diete, w 9 miesiacu .
Ile przytyjemy tyle przytyjemy, ale czas na zrzucanie bedzie po porodzie, moim zdaniem, nie przed...

Takze glowa do gory

Cytat:
Tak, wezme pudelko czekoladek, podejrzewam ze jakkolwiek porod sie zakonczy bede wdzieczna poloznym za opieke...
A jak nie to czekoladki zatrzymam sobie

Cytat:
wrzucam wczorajsze fotki
Bardzo ladnie wygladasz .
Tez lubie czern.

Camomile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:52   #3088
24kasia86
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do 24kasia86 GG do 24kasia86

Cytat:
Napisane przez kasia1361 Pokaż wiadomość
Kasiu super,że wyniki masz dobre oby tak dalej.
Zachowanie twojej gin nie ładne,przecież same warzywa nie wystarczą z tego co wyczytałam to szpinak jest zdrowy ale zbyt duże ilości nie wskazane ze względu na szczawiany w nim zawarte.
A pieczywo zawsze można jeśc pełnoziarniste ciemne.
jem ciemne pieczywo jakos od stycznia juz i nie zamierzam zrezygnowac tak jak ona chce, nie wyobrazam sobie sniadania bez chleba
za szyjkę i coreczkę, oby jak najdluzej siedziała w brzuszku. Oszczedzaj sie!

Cytat:

pewnie, juz to olewam i sie nie przejmuje
moja mała też wierzga ciagle, nie mam na razie powodow do zmartwien.

Cytat:
wrzucam wczorajsze fotki
ale fajniutka mama jesteś

Cytat:

24kasia86 Oj, to dużo płacisz za ten femibion. Ja w DOZie płacę 53zł chyba za opakowanie...
kupuje w aptece i to jeszcze pewnie najdrozszej na osiedlu
mysle przejsc na femibion classic po porodzie bo z tego co wiem jest tanszy.

Cytat:
ja raczej myslałam cos slodkiego kupic ale PO porodzie. O ile mnie beda dobrze traktować bo jak nie to nic nie dostaną

Cytat:
i niech mi ktos powie, że kobiety nie tyją przez swoich tżtów...
mój tez ciągle wpieprza słodkie i inne śmieci...a ja mu zawsze podbiorę....najgorsze jest to, że on to tak lubi np. o 22 zacząć seans
ale ostatnio stwierdził, że musi przejśc na dietę bo mu brzuch przeszkadza buty wiązać tylko,ze dieta jego polega na jedzeniu tego samego tylko nie poźniej niż do 19
moj Tż ma to szczescie ze jest chudy ma 192cm i cos okolo 80kg albo i nawet mniej smieje sie z niego ze ma tasiemca bo naprawde duuzzzooo je.

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
kasiulka piekna komoda!! zdolniacha z Twojego TZta!!!!
a lekarka sie nie przejmuj! ja mam 14 kilo na plusie, prawie 15, bo dzis rano waga prawie dobila do 70...i wcale nie uwazam ze to ta baaardzo duzo. Nie ma sie co glupia lekarka przejmowac
pewnie ze nie ma, damy rade
najwazniejsze, ze dzieciaczkom dobrze.

Cytat:
Napisane przez Ollliwka Pokaż wiadomość
kurcze, jak to fajnie trafić na fajnego gina na nfz i nie płacić do pierwszej lekarki chodziłam na nfz (przed ciążą do niej chodziłam też) może kojarzysz dr H. Derbich? (w Rydygierze pracowała) teraz jest na zwolnieniu i niestety mojej ciąży prowadzic nie mogła. Ale źle bym nie miała jakbym chodziła do Niej na nfz...badania jak miałam to w szpitalu wszystkie i za darmo np.
Na obecną dr nie narzekam, jest ok, ale prywatnie tylko przyjmuje już.

Oj mój akurat coli nie lubi ale ja lubię....
nie kojarze twojej
ja rzadko do gin chodzialam, w lodzi tez mieszkam dopiero 2lata, wiec malo co wiem. Moja sie nazywa Nowobilska-Kaufmann.
Tez mam badania za darmo, dostaje skierowania na morfo, mocz, usg itp. dlatego chodze na nfz. W koncu kazdemu sie nalezy-taka prawda.

Nie pisz o coli
Nikosia

Edytowane przez 24kasia86
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:54
24kasia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:54   #3089
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie to mnie zdziwilo jak mi powiedziala znajoma ,ze trzeba cos dawac w szpitalu , powiedziala mi tak: jak nie dasz to zadowolona nie bedziesz, te co nie daja to maja ich gdzies, a jak cos dasz to zobaczysz ,ze porod bedzie inny i, ze inaczej beda kolo Ciebie chodzic beda.
eee tam, gadanie tak się właśnie nakręca ta machina

Cytat:
dziekuję a mi wszyscy mówią, że mam wredny wyraz twarzy i sie mnie wszyscy boją mój tz opowiadał, że jak przychodze do niego do pracy to wszystkie dziewczyny się chowaja przede mną bo podobno mine mam jakbym chciała je wszystkie pozabijac
hahaha dobre

Zjadłam obiad i na deser wcisnę jeszcze Grześka
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 13:56   #3090
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczonka DOBRE WIEŚCI !!!!!!!! uwielbiam takie
i jeszcze na smutki
Andziotku mam pytanie medyczne - czy to, że tak źle zareagowałam na fenoterol (oni to nazwali bólami zamostkowymi) oznacza, że z moim sercem jest coś nie tak? Nie zapytałam w szpitalu, a wizytę u gina mam teraz za 2 tyg.

Cytat:
Napisane przez Weredka Pokaż wiadomość
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości