Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 09:39   #34831
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Chyba zniknelo kilka moich postow sprzed tygodnia
Pisałam wcześniej - posty z dnia działania nowego layoutu forum są nie do odzyskania.

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale nie mogę się nigdzie dopatrzeć, a zastanawiam się jakie witaminki łykacie na włoski, jakieś polecacie?
Jest o tym cały wątek na wizażu
Standard to kubek pokrzywy, skrzypu i drożdży (można zastąpić witaminą b kompleks) dziennie przez miesiąc i tydzień przerwy.
Trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
regularności,
robieniu przerw,
uzupełnianiu niedoborów witaminy B (pokrzywa ją wypłukuje),
piciu dużej ilości wody (nadmiar krzemionki zawartej w skrzypie może odkładać się w nerkach).
No i jeszcze o skutkach ubocznych - może się zdarzyć, że picie pokrzywy wpłynie na pojawienie się pryszczy oraz na cykl miesiączkowy.

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Właśnie, uczulał mnie BD i szamponożel również uczulił, reakcja była taka że skóra na karku była strasznie sucha i schodziła
Ojej Aż nie chce mi się wierzyć... A jak często go używałaś?
Cytat:
Swoją drogą, czeka mnie chyba przeprowadzka na drugi koniec kraju
ja się nie zgadzam

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
zastanawiam sie tylko jak skutecznie ochronic koncowki przy myciu odzywka
Mycie odżywką nie da Ci możliwości zmycia silikonów z zabezpieczającego jedwabiu, więc albo zostaniesz przy szamponie i jedwabiu, albo poszukasz mniej wnikającego oleju na końcówki i będziesz mogła stosować mycie odżywką.
Cytat:
a teraz bez silikonow po 1,5tygodnia od obciecia znalazlam 3 rozdowojone wlosy i jest to dla mnie tragedia
Jakiej długości masz włosy? Ocieranie końcówek o ramiona, plecy, ubrania też powoduje ich zniszczenie.
Cytat:
troche dostaja w kosc na laboratorium
Co to dokładnie oznacza?

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Eloe77 oj tak, mycie było drastyczne ale opamiętałam się i teraz dbam o włoski, jak jeszcze nigdy w życiu !
Ciesze się. Trafiłam na Twoje zdjęcia na 142 stronie (trochę nadrabiam ) i muszę stwierdzić, że jest całkiem sympatycznie. Czy gdzieś znajdę zdjęcia Twoich całych włosów? Zastanawiam się, jak jesteś obcięta.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-04 o 09:36
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 09:46   #34832
marika161
Raczkowanie

Eloe77 to dopiero początki, więc pewnie będzie lepiej ( przynajmniej mam taką nadzieję). Muszę przyznać, że dzisiaj skręt jest lepszy- bardziej ścisły Zdjęcia powinny być gdzieś kilka stron wcześniej ale wtedy były jeszcze silikony i szampon z SLS i innym świństwami... Myślę, że jak włosy się przyzwyczają to nowej pielęgnacji to będzie dobrze Kiedyś miałam sprężyny, bardzo chciałabym, żeby wróciły. A włoski mam pocieniowane, nic specjalnego. Szczerze mówiąc, to boję się jakiś innych fryzur, bo mam cieniutkie i delikatne włoski Taka już ich natura i chyba nie da rady tego zmienić. A może to przez okres dojrzewania?

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-05-04 o 09:49
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 09:53   #34833
honey87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
kibicuję od dziś wszystkim naszym kręconym maturzystkom

Brakuje mi jeszcze informacji, czy Twoje włosy tego pierwszego dnia się puszą oraz jak bardzo są zniszczone (jakim zabiegom je poddałaś/poddajesz). Cały opis wskazuje na to, że raczej są suche i niezabezpieczone przed ucieczką wody, choć nie na tyle, by się nie skręcić po myciu (albo nie stosujesz kosmetyków, które dodatkowo by je piórkowały). Na dodatek najprawdopodobniej wierzchnia warstwa przykrywa spodnią, obciąża ją na tyle, że spód faluje. Jakie masz cięcie?
Przy dobrej pielęgnacji włosy na 2 dzień po myciu są w stanie wyglądać naprawdę dobrze nawet bez dużej reanimacji.
W ten pierwszy dzień włosy nie są aż tak bardzo spuszone, myślę, że to zasługa tego balsamu z joanny.. wydaje mi się, że dobrze nawilża moje włosy. Łupież już przeszedł, więc zakańczam już przygodę z head&shoulders Muszę spróbować szamponu z nivei, bo ta odżywka naprawdę bardzo działa na moje włosy... kiedyś wypróbowałam chwalonej odżywki garniera avokado&masło karite czy jakoś tak, to normalnie miałam takie siano po umyciu że musiałam spłukać je jeszcze raz i nałożyć tą odżywkę nivei.
Co do cięcia..to ja mam naprawdę mocno wycieniowane włoski..sama już nie wiem czy to dobrze. Mając przedziałek na boku, najkrótsze sięgają ciut za podbródek, a najdłuższe do połowy plecków. mam tak pocieniowane warstwowo (tak mi się wydaje) w tym tygodniu muszę przejść się do fryzjera na podcięcie bo ostatnio miałam podcinane jakoś 4 miesiące temu.
Chętnie wstawiłabym fotkę swoich włosków, ale to chyba nie ten wątek prawda?

Czyli wychodzi na to, że mój problem tkwi w pielęgnacji... może przez ten szampon się tak popsuły:/ muszę, znaleźć jakiś taki porządnie nawilżający mam nadzieję, że mi się uda A wy jaki polecacie?
przejże dziś ten wątek (o reanimacji), o którym wspominasz dziękuję za rady!

ahaa...jeszcze coś... włosy farbuję, farbą geneza na taki ciemny brąz, mój naturalny to taki jakiś "myszkowy"blond

Edytowane przez honey87
Czas edycji: 2011-05-04 o 09:56
honey87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 10:05   #34834
marika161
Raczkowanie

Wstawiam zdjęcie włosków z dzieciństwa, około 10 lat temu, kończyłam wtedy 7 lat Zdjęcie niewyraźne, nie wiem czy coś tam widać Trzymam to zdjęcie, jako moją motywację
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0085sss.jpg (74,2 KB, 42 załadowań)
Stary 2011-05-04, 10:47   #34835
doti8
Raczkowanie

Po wczorajszym buszowaniu na forum przejrzałam swoje szampony i odżywki - masakra totalna!! Mam dwa szampony z avonu: przeciwłupieżowy i zwiększający objętość oba z serii naturals a co w składzie? Alkohol denat, SLS i inne świństewka. Jednak najczęściej myję włosy czerwoną schaumą do włosów farbowanych i używam odżywkę do spłukiwania Pantene pro-v restoratives - program odnowy. Bardzo ją lubię bo włosy po niej są nawilżone i ładnie się skręcają. Na końcówki nakładam serum avonu do włosów puszących ale ono zbyt obciąża włosy, że z loków robią się fale. Myślę, że muszę najpierw zainwestować w szampon bez SLS i odżywkę bez spłukiwania. Poczytałam co Wy stosujecie i nie wiem co wybrać :O Myślę o szamponożelu Alterra i odżywce Joanna Naturia b/s (często się przewijała i kilka razy ją zanotowałam ) albo Radical ochronna mgiełka ze skrzypem.
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:03   #34836
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Standard to kubek pokrzywy, skrzypu i drożdży (można zastąpić witaminą b kompleks) dziennie przez miesiąc i tydzień przerwy.
Trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
regularności,
robieniu przerw,
uzupełnianiu niedoborów witaminy B (pokrzywa ją wypłukuje),
piciu dużej ilości wody (nadmiar krzemionki zawartej w skrzypie może odkładać się w nerkach).
No i jeszcze o skutkach ubocznych - może się zdarzyć, że picie pokrzywy wpłynie na pojawienie się pryszczy oraz na cykl miesiączkowy.
Też pijam pokrzywę i skrzyp i jestem bardzo zadowolona, widzę łączkę babyhair Jeszcze czasem dodaję siemię lniane (zaparzone nie robi gluta).
Skutki niedoboru witaminy B mogą być fatalne więc warto pamiętać o witaminkach! Spytajcie wujka Google, niestety nie przesadza :/
A wpływ na cykl jest akurat jak najbardziej pozytywny
Cytat:
Moja obsesja z paznokci przerzuciła się na włosy :P
Hihi moja odwronie
Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Myślę o szamponożelu Alterra i odżywce Joanna Naturia b/s (często się przewijała i kilka razy ją zanotowałam ) albo Radical ochronna mgiełka ze skrzypem.
Odradzam na włosy - ma dużo alkoholu, będzie wysuszać włosy. Za to na skalp może być milusią wcierką na porost o ile nie masz skóry wrażliwej bądź suchej

U mnie akcja puch!

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-05-04 o 11:08
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 11:10   #34837
Eloe77

Cytat:
Eloe77 to dopiero początki, więc pewnie będzie lepiej ( przynajmniej mam taką nadzieję)
na pewno.
Cytat:
Kiedyś miałam sprężyny, bardzo chciałabym, żeby wróciły
To całkiem możliwe.
Cytat:
A włoski mam pocieniowane, nic specjalnego.
Wycieniowane... Z tego zdjęcia wynika, że raczej słabo. Wygląda to tak, jakbyś miała raptem 2, maksymalnie 3 warstwy. Przy cienkich włosach warto zrobić ich więcej, ale nie wycinać z objętości W załączniku moje zdjęcie po niedawnym cięciu (jest foch jakich mało, ale nic nie poradzę ), bo to rano po dewastacji Wycięłam sobie w sumie 4 warstwy i od razu się uniosły. Tylko korkociągi sobie zlikwidowałam Zastanów się, czy by nie wycieniować nieco włosów (możesz zrobić to sama). NA SUCHO!
Widzę, ze mamy ten sam problem - włosy skręcają się najbardziej przy długości przynajmniej do ramion, ale im dłuższe, tym mniejsza objętość i przyklap przygłowowy. Ech...
Cytat:
Szczerze mówiąc, to boję się jakiś innych fryzur, bo mam cieniutkie i delikatne włoski Taka już ich natura i chyba nie da rady tego zmienić. A może to przez okres dojrzewania?
Raczej wątpię. Im ciaśniejszy skręt, tym włosy delikatniejsze. Możesz jedynie dbać o to, by były zdrowe i mocne, nie niszczyć ich zabiegami (moje rozjaśniane były 3 razy cieńsze niż te naturalne - chcesz, to zerknij do mojego albumu w profilu, zobaczysz sama zmiany). Do tego zdrowa dieta, może być supelmentacja, masaże skalpu i wcierki, by wzmocnić cebulki.
Doskonałą (choć rzeczywiście niewyraźną ) masz motywację

Cytat:
Napisane przez honey87 Pokaż wiadomość
W ten pierwszy dzień włosy nie są aż tak bardzo spuszone, myślę, że to zasługa tego balsamu z joanny.. wydaje mi się, że dobrze nawilża moje włosy
Odżywka bez spłukiwania raczej niewielka szansę ma na wnikanie, więc pokryje włos cienkim filmem, dzięki któremu woda nie będzie tak szybko uciekać. Ale to tez nie przy każdej pogodzie.
Cytat:
kiedyś wypróbowałam chwalonej odżywki garniera avokado&masło karite czy jakoś tak, to normalnie miałam takie siano po umyciu że musiałam spłukać je jeszcze raz i nałożyć tą odżywkę nivei
A próbowałaś innych odżywek poza Garnierem?
Bo niestety Garnier jest bez silikonu i pokaże Ci prawdę o Twoich włosach. Jeśli umyjesz prostym szamponem z sls i nałożysz choćby Isane z babasu albo własnie tego Garniera czy Alterrę którąkolwiek, to zawsze zobaczysz prawdziwy stan swoich włosów. Jeśli są suche i sianowate, to bez silikonu właśnie takie będą.
Cytat:
Co do cięcia..to ja mam naprawdę mocno wycieniowane włoski..sama już nie wiem czy to dobrze. Mając przedziałek na boku, najkrótsze sięgają ciut za podbródek, a najdłuższe do połowy plecków. mam tak pocieniowane warstwowo
To bardzo dobrze. ważne jednak, by takie cieniowanie była na całości, a nie tylko widoczne z profilu.
Cytat:
Chętnie wstawiłabym fotkę swoich włosków, ale to chyba nie ten wątek prawda?
Jak najbardziej ten wątek.
Cytat:
Czyli wychodzi na to, że mój problem tkwi w pielęgnacji... może przez ten szampon się tak popsuły:/
Nie tylko. Przeczytaj pigułkę, przemyśl swoją pielęgnację, a znajdziesz odpowiedź.
Cytat:
muszę, znaleźć jakiś taki porządnie nawilżający
Szampon jest WYŁĄCZNIE do mycia. Jego zadaniem jest MYĆ. I na tym koniec. Od odżywiania jest odżywka. "Szampon nawilżający" to oksymoron jak gorący lód.
Cytat:
ahaa...jeszcze coś... włosy farbuję, farbą geneza na taki ciemny brąz, mój naturalny to taki jakiś "myszkowy"blond
Nie znam farby, nie farbuję. Masz skład tej farby?
Większość z nich jest chemiczna i wprowadza barwnik poprzez uzyskanie środowiska zasadowego, co włosom nie służy (ich środowisko jest kwasowe). Farbowane włosy (a w szczególności już rozjaśniane) potrzebują szczególnej dbałości.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Pow.jpg (148,6 KB, 65 załadowań)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-04, 11:32   #34838
Eloe77

Cytat:
Jednak najczęściej myję włosy czerwoną schaumą do włosów farbowanych i używam odżywkę do spłukiwania Pantene pro-v restoratives - program odnowy. Bardzo ją lubię bo włosy po niej są nawilżone i ładnie się skręcają.
Tę odżywkę? Jak to u Pantene - nic specjalnego - sam silikon, emolienty, antystatyk, alkohol (IPA) oraz kupa zapachów. Wystarczyłaby w zupełności jako zabezpieczenie przed ucieczką wody, bo tak naprawdę nic innego Twoim włosom nie daje. Do tego szampon z sls najpewniej i mamy komplet wysuszająco-degradujący, bo do wnętrza raczej niewiele się dostaje.
Włosy jedynie wyglądają zdrowo, ale by sprawdzić, czy takie są, umyj włosy zwykłym szamponem z sls i nałóż tylko odzywkę typu Isana z babasu. Wysusz jak zwykle, ale bez jedwabiu. Potem opisz wrażenia.
Cytat:
Na końcówki nakładam serum avonu do włosów puszących ale ono zbyt obciąża włosy, że z loków robią się fale
Chyba włosom po prostu dość silikonu, nie sądzisz?
Cytat:
Myślę, że muszę najpierw zainwestować w szampon bez SLS i odżywkę bez spłukiwania
Raczej oczyścić włosy prostym szamponem z sls, dobrze odżywić (tym, co masz, tego nie zrobisz ), a potem dopiero stosować szampon bez sls, dobrą odżywkę do spłukiwania i bez spłukiwania.
Cytat:
Poczytałam co Wy stosujecie i nie wiem co wybrać :O
Polecam zacząć od listy na blogu Małgosi (link w 1. pocie).

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Też pijam pokrzywę i skrzyp i jestem bardzo zadowolona, widzę łączkę babyhair Jeszcze czasem dodaję siemię lniane (zaparzone nie robi gluta).
Też lubię
Cytat:
A wpływ na cykl jest akurat jak najbardziej pozytywny
Hmm... tu bywa akurat różnie. Sama dwukrotnie już zauważyłam przesunięcia przy regularnym piciu. Dziewczyny w wątku o pokrzywie też dostrzegają początkowe wahania.

Cytat:
U mnie akcja puch!
Widzę, ze Twoim włosom pogoda też nie pasuje

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-04 o 11:33
Stary 2011-05-04, 11:33   #34839
doti8
Raczkowanie

Eloe77 obejrzałam Twoje albumy i mam dość podobne włosy do Twoich. Nawet długość Ja już od kilka lat temu przekonałam się, że ważne jest całościowe wycieniowanie. Miałam fryzjerkę która umiała to zrobić ale wyprowadziłam się 100km od niej :P Teraz zapuszczam. W ogóle fryzjerzy są czasem dziwni - nigdy mi nie wierzą, że mam kręcone włosy - bo jak idę do nich to zazwyczaj w związanych albo świeżo umytych bez żadnych kosmetyków b/s, albo rozczesanych na sucho do mycia - nie pozwalam rozczesywać włosów fryzjerom bez mojego przygotowania bo by mi pół włosów wyrwali :P
Stary 2011-05-04, 11:42   #34840
Eloe77

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, skalp mnie swędzi czubek głowy. Nie wiem od czego. Wczoraj hennowałam, ale już kilka dni wstecz swędział :/ nie zmieniałam kosmetyków, wciąż ten sam zestaw...no chyba, że Alterra jutro sobie walnę Cien med aloes, mam nadzieję, że pomoże choć trochę...
I jak tam problem ze świądem? Żel pomógł?
Cytat:
PS: Wrzucam zdjęcia "zwężającego" się problemu mam nadzieję, że coś widać...jak nie to spróbuję jeszcze jutro pstryknąć lepsze zdjęcie.
Celowo wracam do Twojego posta, bo pamiętam, ze dyskutowałyśmy na ten temat.
Moje włosy zachowują się podobnie, ale zastanawiam się często, czy to nie wrażenie optyczne Spróbuj położyć taki włos w mokrej umywalce i poczekać, aż cały nasiąknie wodą. Jeśli i wtedy końcówka będzie wyglądała na cieńszą, to może oznaczać 2 rzeczy:
- jest to część już podniszczona,
- jest to część pozostała jeszcze po dawnej pielęgnacji.
Sama muszę dodać, że mimo niefarbowania moje końcówki właśnie na jakieś 2-3 cm potrafią się odbarwić na sporo jaśniejszy kolor. Taka gmina

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Cytat:
Eloe77 obejrzałam Twoje albumy i mam dość podobne włosy do Twoich. Nawet długość
Obecna długość w załączniku powyżej Musze dokleić do albumu, ale nie ma się czym chwalić
Cytat:
Ja już od kilka lat temu przekonałam się, że ważne jest całościowe wycieniowanie
Nie inaczej
Cytat:
W ogóle fryzjerzy są czasem dziwni - nigdy mi nie wierzą, że mam kręcone włosy - bo jak idę do nich to zazwyczaj w związanych albo świeżo umytych bez żadnych kosmetyków b/s, albo rozczesanych na sucho do mycia
Ale Twoje wilgotne włosy po myciu już zaczynają się skręcać, więc samo to powinno dać im do myślenia. Sama nie mówiłam, że mam kręcone, pytali się tuż po ich umyciu i odciśnięciu. I w sumie co im po tej wiedzy, skoro i tak tylko 3 razy w moim życiu nie wyprostowano mi ich na szczotce? A nie prosiłam o prostowanie!
Cytat:
- nie pozwalam rozczesywać włosów fryzjerom bez mojego przygotowania bo by mi pół włosów wyrwali :P
W ogóle nie powinni ich czesać na sucho i nie powinni ich myć.
Takie włosy powinno się ciąć na sucho i bez rozczesywania, bo tylko wtedy widać naturalny układ kosmyków i miejsca, w których należy je przyciąć bez szkody dla loków.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-04, 11:44   #34841
doti8
Raczkowanie

Cytat:
Włosy jedynie wyglądają zdrowo, ale by sprawdzić, czy takie są, umyj włosy zwykłym szamponem z sls i nałóż tylko odzywkę typu Isana z babasu. Wysusz jak zwykle, ale bez jedwabiu. Potem opisz wrażenia.
Wiem jaki byłby efekt takiego mycia - siano nie zdatne do ułożenia. Odżywka pantene ta którą podlnkowałaś.
Stary 2011-05-04, 11:53   #34842
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
I jak tam problem ze świądem? Żel pomógł?

Celowo wracam do Twojego posta, bo pamiętam, ze dyskutowałyśmy na ten temat.
Moje włosy zachowują się podobnie, ale zastanawiam się często, czy to nie wrażenie optyczne Spróbuj położyć taki włos w mokrej umywalce i poczekać, aż cały nasiąknie wodą. Jeśli i wtedy końcówka będzie wyglądała na cieńszą, to może oznaczać 2 rzeczy:
- jest to część już podniszczona,
- jest to część pozostała jeszcze po dawnej pielęgnacji.
Sama muszę dodać, że mimo niefarbowania moje końcówki właśnie na jakieś 2-3 cm potrafią się odbarwić na sporo jaśniejszy kolor. Taka gmina
Żel pomógł na szczęście nie swędzi już. Teraz tylko wypadają okrutnie lecą jak kilka miesięcy wstecz jeśli TŻ to zauważył to faktycznie nie jest dobrze
Jutro wizyta u fryzjera, dam znać po. Może uda się jakieś fotki zrobić. A właśnie, planuję umyć przed samą wizytą, stylizacja jak zwykle i tak pójść na "ścięcie". Czy to może zły pomysł, bo i tak pewnie nikt nie zwróci uwagi i od razu głowa pod kran pójdzie? Jak Wy robicie?
Te zwężające się końcówki sprawdzę jeszcze dziś i napiszę czy się "wypełniają"
Obecnie moje loki też strzeliły focha, nic im się nie podoba wczoraj myłam, wyszły fale nie rozumiem, szukam dalej, ewentualnie przeczekam

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-05-04 o 14:47
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 12:33   #34843
201606240916
Konto usunięte

Witajcie Kręconowłose

marika161
bardzo ładnie kręcą Ci się włosy Eloe ma rację, spróbuj je troszkę wycieniować, to zyskają na objętości.

Eloe77 piękne kręciołki Zazdroszczę odwagi, ja bym się bała sama sobie podciąć. Chociaż, z drugiej strony, pójść do fryzjera, też strach

Moje włosy rosną i wyglądają coraz lepiej .Wczoraj umyłam je szamponem babydream, nałożyłam odżywkę garnier karite na 15 min i wyszły bardzo ładne loczki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg maj 2011.jpg (96,5 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 553.jpg (122,3 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 554.jpg (115,7 KB, 19 załadowań)
201606240916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 12:46   #34844
april_20
Zadomowienie

Eloe77 zakochałam się w Twoich włosach Te ostatnie zdjęcie jest świetne, masz super pocieniowane i przez to ładnie się kręcą. Wyglądają na takie nawilżone... Aż nabrałam ochoty na cieniowanie. Chyba jeszcze w tym tygodniu pójdę do fryzjera.
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 13:06   #34845
honey87
Raczkowanie

Kurcze...dużo się dowiedziałam dzięki WAM! pójdę dziś do rossmana i kupie do mycia włosków tą odżywkę z isany zobaczymy... rozumiem, że nią spokojnie można "umyć" włoski, później nałożyć odżywkę i układać??
wklejam foto moich kręciołków, z dziś są świeżutkie bo dziś myte
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg me.jpg (44,6 KB, 74 załadowań)
honey87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 13:22   #34846
ammmm
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurcze...dużo się dowiedziałam dzięki WAM! pójdę dziś do rossmana i kupie do mycia włosków tą odżywkę z isany zobaczymy... rozumiem, że nią spokojnie można "umyć" włoski, później nałożyć odżywkę i układać??
bardzo fajne...ale czy są jeszcze mokre na tym zdjeciu??? czy po prostu efekt po żelu?
Stary 2011-05-04, 13:55   #34847
april_20
Zadomowienie

Cytat:
Łaał super loczki Ja mam gdzieś takiej samej długości ale moje są strasznie ciężkie i obciążone przez co już tak się nie kręcą niestety
Stary 2011-05-04, 14:09   #34848
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
chcę takie! Napisz proszę dokładnie czym potraktowałaś włoski

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 14:11   #34849
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

dziewczyny mam pytanie: czytałam we wcześniejszych postach, że można używać odżywki YANG z rossmana, ale takowej nie znalazłam, czy ISANA "połysk jedwabiu" również z rossmana nadaje się?
i kupiłam sobie jeszcze balsam joanna-mleko i miód.
czyli najpierw muszę umyć odżywką, apotem balsam, tak?
Blair_Cornelia_Waldorf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 14:21   #34850
april_20
Zadomowienie

Kochane jak zrobić żeby loczki były bardziej zbite? Może powinnam zmienić kosmetyki? Używam żel różowy z rossmanna i odżywka b/s nivea fc
Stary 2011-05-04, 14:21   #34851
doti8
Raczkowanie

Ammmm super długość!!! Mi się taka marzy. Na razie mam do ramion. Zakupiłam dziś odżywkę Alterra morela i pszenica oraz balsam Joanna mleko i miód bez spłukiwania. Dodatkowo herbatkę ze skrzypu. Piłam pokrzywę przez dwa miesiące teraz miałam miesiąc przerwy więc akurat mogę zacząć pić skrzyp. No i płukanka ze skrzypu przeciw wypadaniu będzie dobra
Stary 2011-05-04, 14:35   #34852
Eloe77

Cytat:
Wiem jaki byłby efekt takiego mycia - siano nie zdatne do ułożenia. Odżywka pantene ta którą podlnkowałaś.
To może spróbuj naszych metod i ścisłej cg na początek - odżywisz włosy, ale ostrzegam - będzie trudno. Jest i drugie ale - warto
Przeczytałam Twój komentarz w albumie i muszę Ci powiedzieć, że 3 dni po myciu zimą moje włosy wyglądają na dość suche. Są zupełnie inne niż w dniu mycia, czy nawet 2 dnia. Ale kocham je każdego dnia tak samo (no, może nie dzisiaj )
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Żel pomógł na szczęście nie swędzi już.

Cytat:
Teraz tylko wypadają okrutnie lecą jak kilka miesięcy wstecz jeśli TŻ to zauważył to faktycznie nie jest dobrze
Hmm... a jak z nowymi włoskami?
Poza tym pamiętaj - nie czeszemy się na co dzień i włosy nie zostają na szczotkach czy grzebieniach. Może nam się wydawać, ze jest ich więcej.
Jednak przy naszej stylizacji koniecznością jest wzmacnianie cebulek. Pamiętasz o tym?
Cytat:
Jutro wizyta u fryzjera, dam znać po
Obowiązkowo!
Cytat:
Może uda się jakieś fotki zrobić. A właśnie, planuję umyć przed samą wizytą, stylizacja jak zwykle i tak pójść na "ścięcie". Czy to może zły pomysł, bo i tak pewnie nikt nie zwróci uwagi i od razu głowa pod kran pójdzie? Jak Wy robicie?
Pomysł jest bardzo dobry. Spróbuj tez za wszelką cenę porozmawiać z fryzjerką zanim włoży Ci głowę pod kran. To konieczne, by nie zrobiła Ci krzywdy zbyt krótkim cięciem. Upieraj się!
Omówcie na początek, co i jak byś chciała, niech Ci podepnie włosy, jak będziesz wyglądała, a dopiero potem moczy. Bądź silna!
Jak ja zrobiłam? Ostatnio ciachałam się w listopadzie u fryzjerki, ale włosy miałam spięte, więc i tak nic by nie zobaczyła. Ale oglądała moje włosy, gdy były suche. powiedziałam, co i jak chcę, by nie cięła długości, ale zrobiła warstwy. I tak się stało Byłam bardzo zadowolona z tego cięcia (ze stylizacji nie, bo o nią nie prosiłam).
A sama robię tak, że na początek spryskuję Jantarem włosy i ugniatam. Gdy wyschną, odgniatam i obserwuję włosy. Sprawdzam, gdzie, który i w jaki sposób się zakręca. Potem podpinam warstwy, łapiąc za kosmyki. Na koniec tnę w środku miejsca C od spodniej warstwy, ustalając w ten sposób długość. Każda kolejna warstwa kończy się wcześniej niż spodnia.
Na koniec ponownie spryskuję włosy Jantarem i ugniatam. Sprawdzam ponownie, czy wszystko mi pasuje i czy nie podcięłam gdzieś za mało.
Dopiero w tym momencie następuje mycie, odżywianie, stylizacja, suszenie.
I następnego dnia, czasem kilka dni z rzędu jest foch
Teraz ścięłam od 2 o 8 cm.
Cytat:
Te zwężające się końcówki sprawdzę jeszcze dziś i napiszę czy się "wypełniają"
OK.
Cytat:
Obecnie moje loki też strzeliły focha, nic im się nie podoba wczoraj myłam, wyszły fale nie rozumiem, szukam dalej, ewentualnie przeczekam :nudy:
Przeczekaj. Pogoda jest wredna. Moim też się nie podoba.
Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
Eloe77 piękne kręciołki Zazdroszczę odwagi, ja bym się bała sama sobie podciąć. Chociaż, z drugiej strony, pójść do fryzjera, też strach
Dziękuję
Im dłuższe włosy tym mniejszy popełni się błąd. Spróbuj Naprawdę fajna zabawa.
Cytat:
Napisane przez april_20 Pokaż wiadomość
Eloe77 zakochałam się w Twoich włosach Te ostatnie zdjęcie jest świetne, masz super pocieniowane i przez to ładnie się kręcą. Wyglądają na takie nawilżone... Aż nabrałam ochoty na cieniowanie. Chyba jeszcze w tym tygodniu pójdę do fryzjera.
Dziękuję Pracujemy już ze sobą 19 miesięcy, więc trochę o sobie wiemy

Cytat:
pójdę dziś do rossmana i kupie do mycia włosków tą odżywkę z isany zobaczymy... rozumiem, że nią spokojnie można "umyć" włoski, później nałożyć odżywkę i układać??
Można, ale uważaj, by nie obciążyć włosów, jeśli wybierzesz Isanę z babasu.
Cytat:
cudownie wyglądają

Cytat:
Łaał super loczki Ja mam gdzieś takiej samej długości ale moje są strasznie ciężkie i obciążone przez co już tak się nie kręcą niestety
A co sprawia, ze są takie ciężkie?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-04, 14:39   #34853
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

Cytat:
Kochane jak zrobić żeby loczki były bardziej zbite? Może powinnam zmienić kosmetyki? Używam żel różowy z rossmanna i odżywka b/s nivea fc
ja używam z Joanny kremu do podkreślania loków i mi bardzo pomaga. dodatkowo suszarka z dyfuzorem, też robi swoje.
Stary 2011-05-04, 14:41   #34854
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Blair_Cornelia_Waldorf Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie: czytałam we wcześniejszych postach, że można używać odżywki YANG z rossmana, ale takowej nie znalazłam, czy ISANA "połysk jedwabiu" również z rossmana nadaje się?
Isana to dawny Yung. do mycia dobra jest różowa i ta z babasu (nakrętka w kolorze niemal fioletowym).
Cytat:
najpierw muszę umyć odżywką, apotem balsam, tak?
Mycie, odżywianie (przy czym widzę, że nie za bardzo jest czym), płukanie, zabezpieczanie (tu sprawdzić się powinien balsam Joanny miód i mleko).
Cytat:
A przed stylizacją czego używasz?
Nivea FC b/s nie jest odżywką, bo za bardzo nie ma co w niej odżywiać. To balsam stylizująco-zabezpieczający.
Cytat:
Zakupiłam dziś odżywkę Alterra morela i pszenica
Jedna z moich ulubionych
Cytat:
Piłam pokrzywę przez dwa miesiące teraz miałam miesiąc przerwy więc akurat mogę zacząć pić skrzyp. No i płukanka ze skrzypu przeciw wypadaniu będzie dobra
Uzupełniałaś witaminę B?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-04, 14:49   #34855
kukis
Zadomowienie

Cześć dziewczyny, dołączam do zakręconych

Do tej pory stosowałam, a raczej męczyłam włosy szamponem Timotei do kręconych włosów + po myciu pianka W rezultacie włosy oczywiście mi się puszą i ogólnie nie wyglądają zbyt zdrowo.

Podczytałam sobie was trochę i postanowiłam jednak coś zmienić

Do mycia włosów zamierzam używać tego: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...33&postcount=3
Jako odżywka tego: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=13
Natomiast jeśli chodzi o stylizację, to dalej mam wątpliwości.

Jednak nie o tym chciałam. Czy uważacie, że najpierw powinnam umyć głowę szamponem typu Hipp dla dzieci, czy mogę je tak "z grubej rury" potraktować tym balsamem Mrs. Potter's?

I jeszcze jedno pytanko, czeszę włosy po umyciu grzebieniem z szerokim rozstawem, później zawsze pianka + ugniatanie. Ale przed myciem włosów, zawsze je rozczesuję szczotką, bo nie wyobrażam sobie myć nierozczesanych. Czy powinnam z tego zrezygnować?
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 14:50   #34856
doti8
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Siemię lniane zostawiam w zaparzaczu od herbaty zalane mlekiem na noc - wygładza i nawilża cerę, nie wiedziałam, że jest też dobre dla włosów
Edit. Brałam wit. B complex z innych przyczyn, nie wiedziałam, że pokrzywa ją wypłukuje - zbieg okoliczności :P

Edytowane przez doti8
Czas edycji: 2011-05-04 o 14:53 Powód: dopiski
Stary 2011-05-04, 14:59   #34857
Eloe77

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Do tej pory stosowałam, a raczej męczyłam włosy szamponem Timotei do kręconych włosów + po myciu pianka W rezultacie włosy oczywiście mi się puszą i ogólnie nie wyglądają zbyt zdrowo.
No to masz co robić
Cytat:
Do mycia włosów zamierzam używać tego: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...33&postcount=3
Jako odżywka tego: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=13
Może być czarna Isana męska z Rossmana, balsam Nivea Flexible Curls też z Rossmana albo własnoręcznie ukręcony żel lniany - jest o nim osobny wątek, zaś przepis i w wątku i w receptariuszu.
Cytat:
Jednak nie o tym chciałam. Czy uważacie, że najpierw powinnam umyć głowę szamponem typu Hipp dla dzieci, czy mogę je tak "z grubej rury" potraktować tym balsamem Mrs. Potter's?
Na początek trzeba wymyć wszystkie polimery z szamponu i pianki. Przyda się prosty szampon z sls - w blogu Małgosi cały wybór takich szamponów (link jest w pierwszym poście tego wątku). Po szamponie odżywiasz morelką, płuczesz, stylizujesz.
Dopiero następne mycie robisz odzywką Mrs. Potters.
Jeśli nie oczyścisz włosów z polimerów, to mycie odzywką nie ma sensu.

Cytat:
I jeszcze jedno pytanko, czeszę włosy po umyciu grzebieniem z szerokim rozstawem, później zawsze pianka + ugniatanie. Ale przed myciem włosów, zawsze je rozczesuję szczotką, bo nie wyobrażam sobie myć nierozczesanych. Czy powinnam z tego zrezygnować?
Powinnaś. Myjesz włosy masując skalp i delikatnie ugniatając włosy. To w zupełności wystarczy. Potem spłukujesz i nakładasz odzywkę d/s. to dobry moment, by delikatnie zacząć rozczesywać włosy palcami od końcówek po nasadę.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-04 o 15:14
Stary 2011-05-04, 15:00   #34858
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość

ja używam "Joanna-krem do stylizacji włosów. sprawdza się, włosy się po tym nie kleją.

wydaje mi się, że nie powinnaś ich przed myciem rozczesywać, bo wtedy je osłabiasz i niszczysz strukturę.

Edytowane przez Blair_Cornelia_Waldorf
Czas edycji: 2011-05-04 o 15:02
Stary 2011-05-04, 15:10   #34859
marika161
Raczkowanie

Eloe77 dziękuję pięknie za wszystkie wskazówki Rzeczywiście są tylko 3 warstwy, bo fryzjerka powiedziała, że są cienkie i delikatne... Nie wiem, może się bała bardziej wycieniować Zabiegi? Nigdy w życiu !!!! Do tej pory nie stosowałam i stosować nigdy nie mam zamiaru! Oczywiście oglądam Twoje albumy nie raz A wiesz, że coraz częściej robią mi się sprężynki ? Jak nie tykam ich przez kilka godzin, to właśnie skręcają się podobnie,jak na tym zdjęciu Już drugi dzień nie czesałam włosków, a nie są splątane Są już trochę nieświeże ale już jutro mycie.
Niestety nie udało mi się kupić żelu Ziajii Byłam chyba w pięciu drogeriach i nic... A tak chciałam go wypróbować W domu mam jedynie krem z Joanny do loków. Może i ładnie podkreśla loki i ich nie skleja ale skład ma nieciekawy...
Stary 2011-05-04, 15:14   #34860
kukis
Zadomowienie

Dziękuję za odpowiedź

Macie jakiś szampon, który szczególnie polecacie do początkowego zmycia, czy wszystkie z blogu Małgosi są tak samo dobre?
I wystarczy jedno umycie, tak? Przy kolejnym już mogę użyć balsamu?

Troszkę się boję, że to mi zbytnio włosy obciąży, no ale spróbujemy
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

Edytowane przez kukis
Czas edycji: 2011-05-04 o 15:15
kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości