Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1256 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-09, 21:37   #37651
nusia114
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Maliniarka, cudne te Twoje włosy

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 21:40   #37652
marika161
Raczkowanie

Maliniarka - bardzo mi się podoba

seduction - dokładnie, nie mogę znieść jak na filmach umierają zwierzęta. Jakoś nie umiem sobie przetłumaczyć, że to nie prawda i tym zwierzętom nic się nie stało. Jak są takie sceny to mi się od razu na płacz zbiera. Tak samo z siebie wychodzi i nie umiem tego kontrolować Z ludźmi trochę inaczej, bo tłumaczę sobie, że to aktorzy, że nic im nie jest a te zwierzęta wydają mi się takie biedne i bezbronne

Jutro mycie, mam nadzieję, że włoski już nie będą miały focha, jak poprzednio

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-07-09 o 21:43
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 21:53   #37653
Kociasta
Raczkowanie

marika - jak patrze na Twój podpis to jak nic widzę - ProstAta jest piękna

Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 22:22   #37654
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
aaaa i nie czesałam (Demcia ) dzisiaj włosów grzebieniem wcale , miałam kołtun po umyciu, po nałożeniu odżwyki ok tylko palcami przy spłukiwaniu
i dorzucam fotorelację:
skręt fajny z boku, tył niezdecydowany, nie widać tak bardzo suchości jak jest naprawdę
Jestem Ale fajnie się dzieje już pisałam gdzieś, ale powtórzę kokosa i oleje odstaw na jesień/zimę. Teraz tylko odrobina do odżywki d/s i ewentualnie jako ochrona na końcówki a może po prostu kokos nie pasuje Twoim włosom...w ogóle nie wyglądają na suche

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak odgniatacie włosy po żelu? Eloe już mi pisała, jak to robić, ale mi to nie wychodzi. Po zupełnym wyschnięciu ugniatam jak podczas stylizacji, ale nadal mam zlepione. Może powinnam potrzymać dłużej albo pomasować? takie zlepione włosy mi b. przeszkadzają, psują cały efekt, bo nie mam puszystych skrętów a sztywne sprężynki.
Hmm...myję włosy wieczorem, żel sam mi się odgniata w nocy rano strąków nie ma. A czego używasz, jakiego żelu? Może za dużo go nakładasz? Spróbuj odgnieść żel przez ściereczkę/koszulkę/mikrofibrę/pieluszkę, nie wiem czego używasz do odciskania wody, może lekko wilgotną? Kombinuj

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 22:43   #37655
nusia114
Zadomowienie

Nie no dziewczyny słuchajcie, jestem najlepsza
Nałożyłam sobie wcześniej odżywkę na włosy i chodziłam tak w rozpuszczonych włosach po domu z nią, potem położyłam się i oglądałam film. Uznałam, że zrobię sobie warkocza, to prześpię się w takich włosach i jutro zmyję wszystko.
Zrobiłam go w ogóle nie patrząc, tak po prostu na wyczucie
Aż musiałam się mamie pochwalić i zwerbowałam ją do zrobienia zdjęć, bo samej było ciężko
Nie wyszła mi tylko ta prawa strona, bo jakoś ciężko mi było włosy ściągnąć do warkocza Ale ogólnie jestem z siebie dumna, bo to mój 2 warkocz w życiu Nie wiem czy pamiętacie pierwszego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SNV86354.jpg (78,8 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86357.jpg (62,4 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86358.jpg (83,2 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86359.jpg (123,0 KB, 50 załadowań)

Pracuję nad sobą
Stary 2011-07-09, 22:57   #37656
AjriszMarta
Zakorzenienie

Wróciłam i nadrabiam
Dziecię moje jest cudowne, cały czas było tylko ciocia oć
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Uwielbiam Twoje eksperymenty. Działaj dalej.
Prosiem bardzo
Cytat:
Muszę poszukać jakiegoś Twojego myjadła dla koleżanki (tylko Ona myśli, że apteczne są lepsze, a ma bardzo wrażliwą skórę ciała i głowy, jest atopowcem)
Apteczne powiem że bywają lepsze, ale sama apteczność o niczym nie przesądza. Tak jak hipoalergiczność albo dla dzieciowość...
Przy atopowej najważniejsze jest "nie wysuszaj" - czyli do kosza SLS (itp), alkohol, lepiej unikać: sodium chloride (sól, przynajmniej w dużych ilościach), zapachy (kolorowa piana yeah ;] ), trudno powiedzieć na temat ekstraktów ziołowych - lepiej nie, aczkolwiek już bisabolol z rumianku tak.
Natomiast dobrze jak są łągodne detergenty (np coco glucoside), dodatek olejków (migdałowy, masło shea) i np silikon, parafina
Niestety nie umiem odpowiedzieć czy koleżanki nie sieknie np po Avocado wax który mi teraz służy. Albo właśnie przestaje ;]
Długo służył mi szampon Emolium do spółki z emulsją.
O dziwo olejek pod prysznic z Rosmanna - jak nie to powinien jej do ciała posłużyć. Niech się nie da zwieść formie olejku - porządnie oczyszcza, taki mocno złagodzony coś jak SLESowiec.
Pomaga kompres z żelu lnianego. Ponoć nawet można nim myć, jeszcze się nie odważyłam. Ale po szamponie z orzechów piorących - zawsze
Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Muszę powiedzieć, że olejek mamowy BD dla mnie raczej za ciężki w zestawieniu z Alterrą Perfumfrei i Alterrą aloes+granat. Musi być mocniejszy szampon po zabezpieczaniu włosów tym olejkiem (użyłam na basenie).
Mam dziś tłustawe włosy Cóż, umyjemy ponownie
Szok. Dla mnie za lekki a zmył się jak marzenie!
Masełko shea oddzieliło się jakoś dobę po zmieszaniu? Ale tylko część, bo jest bardziej gęste
Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Opitoliłam włosy i się nie przyznawałam z długości (trochę) i objętości (więcej). Już włosy mi tak fajnie nie łapią się w kucyk i nie ma iii, a ii, więc chyba trochę poszło. Grzywkę też skróciłam po myciu daje radę
Fotkę pliz
Cytat:
Żółw to pyszna kawa z dodatkiem zielonej herbaty (zepsułam sobie smak słodząc ją, nie wiem po co, skoro w ogóle nie słodzę niczego)
Bardzo ciekawe Też jestem kawiara i ku zgrozie otoczenia piję dla aromatu (słaba nie działa, mocna dobija - podobnie jak Eloe)
Szkoda że u mnie na wsi nie uświadczy :/
Cytat:
Jutro i tak będę musiała myć, więc chyba póki co reakcja dobra? Bo rozumiem, że zwykle od razu widać tłuste, niedomyte włosy?
Niekoniecznie. Może przyspieszać przetłuszczanie później, np jak dla mnie na 2gi dzień jak dla Ciebie pod wieczór? Sama zobaczysz czy tak się dzieje.
Cytat:
Będę nadal testować, nie wiem tylko, ile powinnam nakładać odżywki do mycia, bo się w ogóle nie pieni i nie wiem, czy nie przesadzam, bo wzięłam sporo.
Dokładaj po trochę aż wszystkie włosy będą pokryte ale nie pływające w odżywce. Pewnie będzie szło więcej niż szamponu
Cytat:
Zdjęcia wrzucam poniżej (z grzywką i bez, jakoś mi się ona dziwnie pokręciła i spięłam)
Ślicznie Zwłaszcza ostatnie pycha
Cytat:
nie wiem czy śledzicie MM, pewnie nie więc podrzucę linka, bo ta modelka świetnie się wpisuje w nasze forum...
KLIK!
Ośliniłam się
I Twoje włoski też piękne, nie mogę wyjść z podziwu jak się zmieniły w takim czasie

nusia - prześwietny Było się tyle bronić przed warkoczami?

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-07-09 o 23:00
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 23:14   #37657
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, jak odgniatacie włosy po żelu? Eloe już mi pisała, jak to robić, ale mi to nie wychodzi. Po zupełnym wyschnięciu ugniatam jak podczas stylizacji, ale nadal mam zlepione. Może powinnam potrzymać dłużej albo pomasować? takie zlepione włosy mi b. przeszkadzają, psują cały efekt, bo nie mam puszystych skrętów a sztywne sprężynki.
Pisałyście, że puch powoduje dotykanie włosów, a przecież odgniatam żel. Rozumiem, że chodzi o dotykanie włosów po stylizacji, gdy wysychają, a nie, gdy są zupełnie suche?
Przeczytałam też, że do metody mycia odżywką włosy mogą przyzwyczajać się do 6. tygodni - w jakim sensie? Że przez ten czas może głowa protestować? Dziś umyłam drugi raz i swędzi mnie trochę skóra - może powinnam myć co drugi dzień szamponem albo dolewać go odrobinę do odżywki...
Włosów staram się nie dotykać podczas suszenia ani jak już są suche. Wiadomo, że jakiś kosmyk niesforny poprawię ale nie dotykam ich, bo będę się puszyć, a z puchem walczę (mniej lub bardziej skutecznie)

Żel odgniatam po wysuszeniu bluzką bawełnianą, którą odciskam włosy. Nie widziałam na razie różnicy przy suchym lub mokrym fragmencie koszulki Czasem ugniatam więcej, czasem mniej, ale to zależy od ilości nałożonego żelu, jednak nigdy nie miałam ich sztywnych.

Cytat:
marika - jak patrze na Twój podpis to jak nic widzę - ProstAta jest piękna

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Nałożyłam sobie wcześniej odżywkę na włosy i chodziłam tak w rozpuszczonych włosach po domu z nią, potem położyłam się i oglądałam film. Uznałam, że zrobię sobie warkocza, to prześpię się w takich włosach i jutro zmyję wszystko.
Aż musiałam się mamie pochwalić i zwerbowałam ją do zrobienia zdjęć, bo samej było ciężko
Nie wyszła mi tylko ta prawa strona, bo jakoś ciężko mi było włosy ściągnąć do warkocza Ale ogólnie jestem z siebie dumna, bo to mój 2 warkocz w życiu Nie wiem czy pamiętacie pierwszego
Jestem pod wrażeniem bo ja nie wiem, czy umiałabym francuza komuś zrobić, a co dopiero sobie potrafię tylko takie najzwyklejsze

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Wróciłam i nadrabiam
Dziecię moje jest cudowne, cały czas było tylko ciocia oć

Ślicznie Zwłaszcza ostatnie pycha
Witaj
Dzieciaczek to marzenie, ja sama uwielbiam swojego chrześniaka i córeczkę od kuzynki, ale jak są już we dwójkę to nie wiadomo, którego pilnować

dziękuję ślicznie

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-07-09 o 23:16
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 23:23   #37658
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo fajny warkocz

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-09, 23:39   #37659
Maliniarka
Zakorzenienie

Nusia wow, świetnie! ja nawet sobie z przodu nie potrafię dobieranego zrobić

dziękuję Wam dziewczyny, ale było już lepiej luźniejszy skręt, ale miekkie włosy i nie było takiej aureolki ze sterczących włosków
muszę pokombinować...może by tak umyć teraz odżywką?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 01:24   #37660
Sensualitka
Raczkowanie

wróciłam dziś rano z rowerka z szopą na głowie. Zadziałała lepiej niż lep na muchy bo miałam na niej mnóstwo żyjątek które próbując się wydostać gilgały mnie niemiłosiernie. A ja im na to: głowa pod wodę, uczymy się pływać!
Po raz pierwszy zrobilam dziś ocet. Za 5 tygodni wielkie testowanie, mam nadzieje, ze mi nie wypali włosów i połowy twarzy przy okazji

Chyba za bardzo ostatnio wychwaliłam tą maskę z siemienia, bo dziś zupełnie się nie dogadała z moimi włosami. Ale to chyba wina żółtek, zawsze po nich mam lekki przesusz. W dodatku przez to że włosy były sianowate piekielnie trudno mi się wypłukiwało te drobiny...... Albo może to wiatr i słońce zrobiły swoje? Muszę koniecznie wprowadzić coś bardziej odżywczego niż te moje stricte nawilżające specyfiki. Przyda się jakaś ochronna warstewka na włosach. Czekam na moje mleczko owsiane. Oby dało rezultaty. Z odżywek bez spłukiwania często przewijają się linie z Joanny, a coś jeszcze jest godnego polecenia?

Ostatecznie włosy po wysuszeniu sfochowane, trochę się spuszyły i linia skrętu też taka jakaś sztywniacka, chociaż włoski miękkie w dodatku tak mi się dziwnie skręciły na karku że zrobiła mi się dziura dość widoczna i nijak nie umiałam tego zakryć więc koniec końców włosy upiełam na wieczór w luźny koczek
/ zdjęcie: na karku widoczny ten prześwit część włosów oświetlona słońcem

W ogóle, w poniedziałek idę do fryzjera podciąć końcówki więc czeka mnie prostowanie ( - obecnie mam ścięcie niby na równo ale włosy coraz dłuższe i po roku nierówności coraz bardziej się uwidaczniają Może po wyrównaniu przerzedzę sobie końcówki wierzchniej warstwy? Ale ponoć od degażowania niszczą się końcówki. Jest jakiś inny sposób przerzedzenia ale nie typowe, regularne cieniowanie? Mam takiego stracha przed tym cięciem :/ ciągle mam w głowie traume po poprzedniej wizycie

Cytat:
Aż wierzyć się nie chce, ale wiem, że takie rzeczy się zdarzają. za wzmocnienie cebulek

w walce o wzmocnienie do szeregu bitewnego oprócz drożdży od dziś dołączają także biotyna i wcierka Jantar.

Cytat:
Ale do rzeczy - czy przed nafta masowałaś skalp/ Często? Intensywnie? Czy teraz też masujesz?
Nie, nie masowałam dziś minimalnie wymasowałam podczas wcierania Jantaru a jaka jest rola masaży przy wypadaniu? Dodatkowo degeneracyjna czy wzmacniająca?

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
Nie, nie przychodzi mi żadna zmiana do głowy. Chociaż... pierwsze nasilone wypadanie włosów nastąpiło jak wykonywałam a6w. Nie wiem czy to był zbieg okoliczności ale zatrzymał mi się okres, choć nigdy mi się to nie zdarza. I wtedy też włosy zaczęły lecieć potwornie.
A czy nie odchudzałaś się w tym czasie zbyt restrykcyjnie? Ćwiczenia + brak okresu + wypadanie włosów pozwala przywieść mi na myśl taką możliwość bo ja parę lat temu przeszłam przez wypadanie włosów właśnie z tego powodu na szczęście powrót do zdrowych nawyków żywieniowych pozwolił rozstać się z tym problemem (chociaż teraz też walczę z wypadaniem, ale nie w związku z jakimiś zawirowaniami w organizmie, bo u mnie wszystkie badania wyszły w porządku). Uderzasz w badania hormonów a miałaś podstawowe badanie krwi? Przepraszam jeśli już podawałaś taką informację ale nie znalazłam

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Moje włoski dziś
Cytat:
mam na głowie nawet ładny skręt, włosy lekkie, żadnego przyklapu, ale spuszone, mniej połysku niż zwykle, wyglądają sucho, pod słońce efekt halo
Piękny blask który uwidacznia zdrowie waszych włosków

Ponadto, Maliniarko, ja też dołączam do grona osób zachwyconych przemianą Twoich włosów w tak krótkim czasie

Cytat:
Nie wiem czy pamiętacie pierwszego
Ja pamiętam i efekt rewelacyjny też chciałam wstawić zdjęcie swojego francuza ale przy Twoim wypada marniutko i poczekam jakiś czas żeby nie wypadał zbyt blado na tle wspomnienia Twojego wykonania tylko nie zrób znowu lepszego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg falluski.jpg (119,5 KB, 101 załadowań)
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 08:56   #37661
Kociasta
Raczkowanie

dzięki Dziewczyny za porady - będę próbować do skutku. Stosuję żel z czarnej rzepy (Bielenda) i Nivea FC. Ugniatam i zawsze górna warstwa zzzlepiona, dół ok. Czyli pewnie za dużo kładę.
maliniarka, myszka, nusia - przepiękne włosy

Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 09:59   #37662
nusia114
Zadomowienie

Seduction, a wiesz, że kiedyś myślałam tak samo? Naprawdę, w życiu bym nie pomyślała, że jednak kiedykolwiek francuz mi wyjdzie, a tu proszę. Czyli jak widać trzeba próbować

Basia, dziękuję bardzo

Maliniarka, a może trzeba właśnie tak jak ja? Bez lustra, tak po prostu na wyczucie?

Sensualitka, czyli wtedy musiałaś chyba tylko podglądać forum, bo nie kojarzę żebym widziała jakieś Twoje posty Jak zrobisz sobie francuza to się nie przejmuj jak wygląda (Twoim zdaniem) tylko wstawiaj zdjęcie i my ocenimy
Apropo, włosy masz śliczne , a co do prześwitu na karku, to dziewczyno... przesadzasz!

Pracuję nad sobą
Stary 2011-07-10, 12:24   #37663
Gagz
Raczkowanie

Cześć Wszystkim

1) Byłem na 2! rozmowach, zobaczymy czy oddzwonią liczę na to
2)Wczoraj zrobiłem tak, myjąc włosy najpierw nałożyłem panią potters a dopiero potem przeciwłupieżowy i całkiem ok. Potem dałem na włosy Alttere z granatem i aloesem + krem z biedry (chyba trochę za dużo). Na koniec joanna len i rumianek(w końcu ją dostałem!) i żel artiste dużo.
Spieszyłem się i miałem ok 1.20 h żeby włosy wyschły więc usiadłem tyłem na balkonie na słońcu i tył wysechł za to przód prawie wcale a miałem już wychodzić z domu, więc złapałem się za suszarkę i suszyłem "zimnym nawiewem" który był chłodniejszy od tempteratury otoczenia ale nie zimny. Ogólnie to tym włosy te przy twarzy z grzywką się fajnie się skręciły, te z tyłu właśnie tak średnio.
Ogólnie trochę się spuszyły i tworzyły wrażenie suchych! co mi się nie zdaża.

Dzisiaj totalnie bleee, oprócz tego przodu jeszcze w nocy się kręciłem i one się po rozkręcały i całość źle wyglądała.

WIĘC

Dzisiaj już mycie panią potters, następnie siedzę właśnie z mieszanką z której nie mam pojęcia co wyjdzie (krem z biedronki mniej niż wczoraj, alttera więcej niż wczoraj, kilka kropel cytryny(po czym patrze a nie mam miodu ) i troszkę oliwy z oliwek) Po siedzę tak przez 30 min pod ręcznikiem zmyję obficie i chcę polać octem jabłkowym .

Pochwalę się efektem na pewno

Proszę o wszelkie uwagi co do pielęgnacji itp.

Maliniarka Świetne włosy coraz piękniejesze i kolor bardzo ładny.

http://www.youtube.com/user/TheThreeNotes?feature=mhee

Bez prostownicy od:
18.09.2010!!
Gagz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 12:35   #37664
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Po raz pierwszy zrobilam dziś ocet. Za 5 tygodni wielkie testowanie, mam nadzieje, ze mi nie wypali włosów i połowy twarzy przy okazji
Jakieś wrażenia konkretnie?
O co chodzi z tym testowaniem??
Cytat:
Chyba za bardzo ostatnio wychwaliłam tą maskę z siemienia, bo dziś zupełnie się nie dogadała z moimi włosami. Ale to chyba wina żółtek, zawsze po nich mam lekki przesusz. W dodatku przez to że włosy były sianowate piekielnie trudno mi się wypłukiwało te drobiny...... Albo może to wiatr i słońce zrobiły swoje? Muszę koniecznie wprowadzić coś bardziej odżywczego niż te moje stricte nawilżające specyfiki. Przyda się jakaś ochronna warstewka na włosach. Czekam na moje mleczko owsiane. Oby dało rezultaty.
Możliwe że sama sobie odpowiedziałaś
Cytat:
Z odżywek bez spłukiwania często przewijają się linie z Joanny, a coś jeszcze jest godnego polecenia?
Wiele odżywek d/s nadaje się jako b/s jeśli zastosuje się mniej. Poza tym Hegron, Potter's, Fitomed
U mnie żel aloesowy z kokosem, Gliss kur Oil Nutritive
Na zdjęciu widzę ładne, lekko spuszone włoski ;P
Cytat:
W ogóle, w poniedziałek idę do fryzjera podciąć końcówki więc czeka mnie prostowanie
Nie da się bez?
Cytat:
Jest jakiś inny sposób przerzedzenia ale nie typowe, regularne cieniowanie?
Strzępienie nożyczkami, da się i efekt jest fajny
Degażówki nie są złe ale większość fryzjerów ponoć źle się nimi posługuje
Cytat:
a jaka jest rola masaży przy wypadaniu? Dodatkowo degeneracyjna czy wzmacniająca?
Poprawia krążenie w skórze, dzięki czemu cebulki są lepiej odżywione i lepiej współpracują

Rety spałam do południa!! Masakra
Na głowie olej lniany, teraz nie wiem czym się myć ;P

Oda do porowatości: możliwe jest, że po waxie avocado miałam włosy nie tyle spuszone co rozmiękczone. Nie zrezugnuję bo skalp lubi Do ostatniego mycia nałożyłam waxa tylko na skalp, na włosy isanę intensiv i było faktycznie lepiej. Tylko skalp troszkę niespokojny, nie wiem czy po Isanie czy po myjadle? Będziem sprawdzać
Ergo - nie mam wysokiej porowatości tylko niedobezpieczone włosy ;] Sens - dziękuję za Twój opis, dzięki niemu kilka informacji wskoczyło na miejsce

Gagz - trzymać kciuki dalej?
Rozcieńcz ocet! Tyle uwag

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-07-10 o 12:37
Stary 2011-07-10, 13:01   #37665
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Maliniarka, a może trzeba właśnie tak jak ja? Bez lustra, tak po prostu na wyczucie?
nie da się
za krókie włosy, za bardzo wycieniowane
ale z przodu przy lustrze tez nie umiem

Sensualitka szkoda by mi było takie piękne lokaski związywać

Gagz no to dalej
widzę wnikliwa analiza zależności zachowania loków od użytych specyfików odchodzi

dziękuję wszystkim za motywujące słowa
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-07-10 o 13:04
Stary 2011-07-10, 13:17   #37666
Gagz
Raczkowanie

Cytat:
Gagz - trzymać kciuki dalej?
Rozcieńcz ocet! Tyle uwag
Rozcieńczyłem dałem parę kropel na szklankę wody
Proszę trzymać )

Teraz czekam jak to wyschnie
Ale chyba będzie ładnie
Możliwe iż się pochwale )

http://www.youtube.com/user/TheThreeNotes?feature=mhee

Bez prostownicy od:
18.09.2010!!
Gagz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 15:42   #37667
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Basiu marzysz o smaku żółwia?
aaa już znalazłam
Czy Ty przypadkiem nie pisałaś, że masz żółwia?
Jestem mięsożerna ale żółwie pijam tylko w formie kawy
Cytat:
dorzucam fotorelację:
skręt fajny z boku, tył niezdecydowany, nie widać tak bardzo suchości jak jest naprawdę
Rzeczywiście super skręcik. Nic suchego nie widać. Bardzo mi się podoba.

Cytat:
Super oby tak dalej daj znać, co po umyciu. Wiesz, Basiu okropnie podobają mi się Twoje włosy
Dziękuję bardzo

Jestem u rodziców. Mama nie ma suszarki z dyfuzorem, więc suszyłam bez. Na początku nie bardzo mi się podobało. Dlatego nie dosuszyłam, były lekko spuszone. Wymieszałam kapkę epidermu z żelem aloesowym cien i pougniatałam włosy. Spodobało im się to i dziś nadal są fajne (mimo nocnego wiercenia i żadnej reanimacji, której i tak właściwie prawie nigdy nie robię).

Epiderm jest super w minimalnych ilościach, widzę, że do stóp też się nada, tak jak krem cyckowy BD (Mamie już sprzedałam patent, przestała się dziwić, że krem do sutków pakuję na stopy)

Cytat:
JesteśWarkocz jest piękny.

Cytat:
Apteczne powiem że bywają lepsze, ale sama apteczność o niczym nie przesądza. Tak jak hipoalergiczność albo dla dzieciowość..
Ajrisz, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Miałam zamiar przeszukać Twoje posty i codziennik. Jeszcze raz dziękuję

Sensualitko, po pierwsze dołączam do grono fascynatek Twoich wypowiedzi, po drugie widzę na zdjęciu piękne włosy

Jestem teraz na wsi, jest bosko, chociaż zanosi się na burzę. Mała (czyli moja kotka) śpi z nadmiaru wrażeń, a Felka (druga kotka, kiedyś była moja, ubóstwia moich rodziców, nie lubi Małej, więc mnie też nie - nie mogę jej nawet pogłaskać, bo warczy i drapie, ale jest cudna, pierwszy kot w naszym domu).

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 16:06   #37668
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ajrisz, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Miałam zamiar przeszukać Twoje posty i codziennik. Jeszcze raz dziękuję
Bardzo proszę i przeszukaj też. Mi się menu zmienia co pół butelki ;P Ale tak zawsze było i dzięki temu tato ma bardzo zadbane włosy
W blogu mam jeszcze 2 schowane posty z kosmetykami i składnikami. Po prawdzie lista składników szkodliwych jest sprawą indywidualną, patrz Eloe i betaina.
Lista kosmetyków jest mocno nieaktualna ale zajrzyj, są to w większości kosmetyki potencjalnie delikatne, o działaniu np przeciwzapalnym.
Namawiałabym koleżankę na oleje - kokosowy, migdał, shea - ale lepiej refinowane: mniej zapachu, mniej farfocli to lepiej. Gorzej bo trzeba to czymś zmyć.

Stary 2011-07-10, 18:01   #37669
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Sensualitka, czyli wtedy musiałaś chyba tylko podglądać forum, bo nie kojarzę żebym widziała jakieś Twoje posty
Tak, wtedy tylko podglądałam Musiałam zebrać w sobie odwagę aby się ujawnić a że ja nieśmiała jestem to trochę czasu mu to zajęło. Tylko jakieś 7-8 miesięcy

Cytat:
Jak zrobisz sobie francuza to się nie przejmuj jak wygląda (Twoim zdaniem) tylko wstawiaj zdjęcie i my ocenimy
Już wywaliłam to zdjęcie, ale ciągle ćwiczę zaplatanie bo spodobało mi się sypianie na noc w takim upięciu więc pewnie kiedyś coś wstawię. Póki co rynek warkoczowy jest bezkonkurencyjny

Cytat:
Apropo, włosy masz śliczne , a co do prześwitu na karku, to dziewczyno... przesadzasz!
Dziękuję za miłe słowa ale prześwit jest jak bum cyk cyk co innego gdyby zniknął jak się ruszyło głowa/włosami, ale nie ! tak się ułożyły, że nie dało się tego wyrównać :P Wiem, że można było lekko zmoczyć i wyrównać ale poszłam na łatwiznę i związałam. Zresztą jak upały przyjdą na stałe to pewnie będzie to moją codzienną praktyką. Jak są w związane to mniej się przesuszają, tylko te górne warstwy cierpią od słońca.

Cytat:
Jakieś wrażenia konkretnie?
O co chodzi z tym testowaniem??
Z testowaniem chodzi o to, że ocet musi dojrzewać kilka tygodni, w przepisie napisanie jest 4, ale ja dla pewności poczekam 5 a co za tym idzie wrażeń zbytnio jeszcze nie ma, poza wrażeniem samospełnienia cały proces przygotowawczy to była duża frajda. Jak będę starą babcią z mnóstwem czasu i dużą emeryturą to będę kupować tony jabłek i będę robić octy, kompoty, dżemiki i musy z cynamonem. Zawsze podobała mi się idea domowego robienia przetworów ale moja mama jest typowym mieszczuchem i nie uznaje takich rzeczy woli pójść do sklepu i kupić.

Cytat:
Wiele odżywek d/s nadaje się jako b/s jeśli zastosuje się mniej. Poza tym Hegron, Potter's, Fitomed
U mnie żel aloesowy z kokosem, Gliss kur Oil Nutritive
Hmm.. To może póki nie przyjdzie mleczko owsiane potestuję Isanę w małych ilościach chociaż na końce dziękuję za sugestię

Cytat:
Na zdjęciu widzę ładne, lekko spuszone włoski ;P
Jako, że jestem wobec siebie bardzo surowa widzę tylko puch a nie ich ewentualną urodę, ale dziekuję za użyczenie innego spojrzenia odpowiednio się dystansuję i pokornie przypominam sobie jaki puch miałam kiedyś i należy się cieszyć, że teraz chociaż można wyjść bez wstydu do ludzi

Cytat:
Nie da się bez?
Strzępienie nożyczkami, da się i efekt jest fajny
Myślę, że koniec końców u fryzjera też by mi je wyprostowali, z racji, że chce je ścinać na sucho wiec ułatwię im już sprawę i sama sobie wyprostuję aby po prostu usiąść w fotelu i sprawić by jedyne co mieli do roboty to wyrównanie końcówek i ewentualnie to strzępienie, bo o nie w takim razie poproszę

Cytat:
Sensualitka szkoda by mi było takie piękne lokaski związywać
Muszę od czasu do czasu pokazać władzę nad nimi a co za tym idzie związać i ujarzmić a nie tylko dać żyć własnym życiem na wolności bo jeszcze się rozbestwią i za jakiś czas dojdzie do tego, że każdego lokaska z osobna będę musiała traktować inną odżywką tak więc silna ręka i autorytet musi być !

a tak bardziej serio to teraz, kiedy jest już ładna pogoda, codziennie jeżdżę na rowerze wczoraj mi było żal mocno związywać bo miałam świeżo myte loczki więc zrobiłam lekki koczek i nie dość że zrobiła się szopka to jeszcze co chwilę musiałam się zatrzymywać i je poprawiać bo miałam tylko wsuwki które na dziurach się luzowały a grzywka przylepiła się do spoconego czoła. Komfort jazdy zupełnie obniżony. Tak więc bez opaski i solidnego upięcia na rower ani rusz a jak już wspomniałam Nusi w odpowiedzi, będę praktykować chyba w lato związywanie włosów na co dzień

Cytat:
Sensualitko, po pierwsze dołączam do grono fascynatek Twoich wypowiedzi, po drugie widzę na zdjęciu piękne włosy
Ojej, zaczynam czuć presję aby zawsze utrzymywać wypowiedzi na pewnym poziomie ale nie zamierzałam wplatać w nie żadnych przekleństw więc może uda mi się nie wyjść z czasem na prostaczkę która się tylko lansowała na początku
Merci beaucoup za miłe słowa
Stary 2011-07-10, 22:01   #37670
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sensualitka
A czy nie odchudzałaś się w tym czasie zbyt restrykcyjnie? Ćwiczenia + brak okresu + wypadanie włosów pozwala przywieść mi na myśl taką możliwość bo ja parę lat temu przeszłam przez wypadanie włosów właśnie z tego powodu na szczęście powrót do zdrowych nawyków żywieniowych pozwolił rozstać się z tym problemem (chociaż teraz też walczę z wypadaniem, ale nie w związku z jakimiś zawirowaniami w organizmie, bo u mnie wszystkie badania wyszły w porządku). Uderzasz w badania hormonów a miałaś podstawowe badanie krwi? Przepraszam jeśli już podawałaś taką informację ale nie znalazłam
Nie, nie odchudzałam się bo ja wtedy nie chciałam schudnąć tylko wymodelować ciało
Jakoś w tamtym czasie miałam robione podstawowe badania, ale nie ze względu na włosy tylko na ciągłe osłabienia no i wyszły wzorowo Mam nadzieję, że ta kofeina podziała, bo jak nie to ja już nie mam pomysłów

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
a tak bardziej serio to teraz, kiedy jest już ładna pogoda, codziennie jeżdżę na rowerze wczoraj mi było żal mocno związywać bo miałam świeżo myte loczki więc zrobiłam lekki koczek i nie dość że zrobiła się szopka to jeszcze co chwilę musiałam się zatrzymywać i je poprawiać bo miałam tylko wsuwki które na dziurach się luzowały a grzywka przylepiła się do spoconego czoła. Komfort jazdy zupełnie obniżony. Tak więc bez opaski i solidnego upięcia na rower ani rusz a jak już wspomniałam Nusi w odpowiedzi, będę praktykować chyba w lato związywanie włosów na co dzień
Dokładnie, czasem musimy dokonywać takich wyborów mimo, że wiemy że jest to złe dla naszych włosów. Ja też nie wyobrażam sobie ćwiczeń, bądź właśnie jazdy na rowerze w rozpuszczonych włosach, albo jedynie lekko podpiętych. Prędzej bym je z nerw wszystkie powyrywała

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Gagz
Dzisiaj już mycie panią potters, następnie siedzę właśnie z mieszanką z której nie mam pojęcia co wyjdzie (krem z biedronki mniej niż wczoraj, alttera więcej niż wczoraj, kilka kropel cytryny(po czym patrze a nie mam miodu ) i troszkę oliwy z oliwek) Po siedzę tak przez 30 min pod ręcznikiem zmyję obficie i chcę polać octem jabłkowym .
Ja się tak właśnie zastanawiam nad tym biedronkowym kremem No bo niby jest dobry do przyklepania pojedynczych włosków, ale jako maseczka powoduje u mnie przesuszenie, dziwne to trochę. Może to przez olej kokosowy? Bo wiele z Was pisze, że nie powinno się go stosować latem.
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-10, 22:04   #37671
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Czy Ty przypadkiem nie pisałaś, że masz żółwia?
Jestem mięsożerna ale żółwie pijam tylko w formie kawy

Rzeczywiście super skręcik. Nic suchego nie widać. Bardzo mi się podoba.
nie, ale pamiętam żółwia, nawet ze zdjęciem tylko też nie wiem czyj to...
(ja mam kicię trikolorkę) i psa

na zdjęciach jakoś lepiej czasem wychodzi niż na żywo a suchulce trochę były
jutro będę myć już ponad 3 tygodnie z CG
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Czas edycji: 2011-07-10 o 22:05
Stary 2011-07-10, 22:08   #37672
kasiunia09
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,
Od jakiegoś czasu podczytuje wątki dla kręconowłosych i dzięki Wam mam teraz włosy choć trochę falowane (chyba 2a/2b , no chyba że mają focha, albo ja mam i nie chce mi się zadbać wcześniej były nieokreślone, ni to falowane, ni to proste, raczej sianowate, czasem traktowane prostownicą ale zazwyczaj związane gumką ...
Od kilku miesięcy staram się wprowadzać pielęgnacje CG, ale na razie niezbyt rygorystycznie
Włosy myję codziennie (inaczej mam wrażenie, że są brudne i skalp swędzi) na zmianę odzywką (Isana z babassu) lub szamponem (Garnier mango i kwiat tiare - chyba niezgodny z CG, ale się kończy lub Radical ze skrzypem polnym)
Jako odzywki ds uzywam Garnier z awokado lub Herbal essences szczęśliwe zakończenie (niezgodna z CG, ale tez się kończy no i po tych silikonach włosy takie gładkie
Odzywka bs: Joanna naturia z pokrzywą albo z miodem i cytryną, a stylizacja balsam nivea fc i czasem zel z rossmanna, ale nie lubie, planuje zakup jakiegoś aloesowego. Poza tym stosuje raz lub dwa razy w tygodniu olej lniany lub rycynowy i czasem wax (ale ten zagraniczny, wiec nie cg) i ostatnio krem z biedronki (który sobie tutaj tak chwalicie). Nie suszę włosów suszarką, zamiast ręcznika uzywam koszulki bawełnianej.
Jeszcze nie doszłam do tego jaki zestaw kosmetyków najbardziej mi odpowiada, na razie próbuje róznych wariantów Włosy mam chyba trochę suche, szybko się puszą z wierzchu. Powinnam częściej stosować oleje? Za wszelkie sugestie będę wdzięczna.
Problem mam tez taki, ze włosy od spodu są prawie całkiem proste i oklapnięte, nie pomaga podpinanie przy schnięciu, choć może źle to robię. Myślałam, żeby może skrócić włosy lub jeszcze bardziej wycieniować, co o tym myślicie?

W załączniku fotka z dziś, włosy myte wczoraj wieczorem, spać szłam z wilgotnymi, co mi się dość często zdarza
Ale się rozpisałam, uff
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fot0.jpg (101,6 KB, 49 załadowań)
kasiunia09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 00:04   #37673
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieję, że ta kofeina podziała, bo jak nie to ja już nie mam pomysłów

Najwyżej za parę lat obie przeniesiemy się na wątek o perukach (ja może nawet jutro jak fryzjer znów nadto mnie oskubie z lokowej godności )

odpukać, odpukać, ODPUKAĆ !
Stary 2011-07-11, 00:40   #37674
Maliniarka
Zakorzenienie

mimi no możliwe, że nie pora na kokosy teraz moje też były przesuszone i spuszone...
za to jak na rączki dobrze działa biedrona się nie zmarnuje się

Sens zdaj koniecznie relację z pracy fryzjera
(nie daj się prostować )
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Czas edycji: 2011-07-11 o 12:15
Stary 2011-07-11, 10:37   #37675
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Nie ma sensu nawet o czymkolwiek z nimi dyskutować...Mój TŻ się tylko denerwuje za każdym razem jak słyszy od moich rodziców, że ja jeszcze jestem dziecko...Wkurza się, bo tak naprawdę moi rodzice nie chcą w ogole mnie słuchać co mam do powiedzenia i taką opinię wyciągają nie wiem skąd...I to tak przy nim mówią...Wkurza mnie to.
Są 2 wyjścia - darować sobie komentarze i po prostu puszczać to mimo uszu, aż im się znudzi, bo nie będą w stanie Cię poirytować, albo zrobić wojnę o czereśnie, pójść na noże i zobaczyć, co będzie dalej. Ale ostrzegam przed drugą sytuacją. Możesz zniszczyć coś cennego i nigdy już tego nie odbudować.
Lepiej by było się dowiedzieć, dlaczego tak umniejszają Twojej wartości przed człowiekiem, który może być członkiem Waszej rodziny - czy dlatego, ze nie mają do Ciebie zaufania, czy może dlatego, że kochają Cię tak mocno, że nie chcą dostrzec, iż już nie nosisz pieluchy.

Cytat:
Jutro i tak będę musiała myć, więc chyba póki co reakcja dobra? Bo rozumiem, że zwykle od razu widać tłuste, niedomyte włosy?
Zależy. Może się pokazać po paru godzinach od mycia. Trzeba obserwować.
Cytat:
Będę nadal testować, nie wiem tylko, ile powinnam nakładać odżywki do mycia, bo się w ogóle nie pieni i nie wiem, czy nie przesadzam, bo wzięłam sporo. Jaka powinna być odpowiednia ilość na skalp (objętościowo)? Nakładam na skórę, masuję, a potem jeszcze troszkę na włosy
Zależy od Twojej umiejętności mycia odzywką, ilości włosów, samej odżywki. Mnie schodzi ze 1,5 -2 razy więcej odzywki do mycia niż nakładam na włosy odzywki d/s. Jednak praktyka czyni mistrzynię i w miarę upływu czasu i doświadczenia możesz używać znacznie mniej myjadła.
Cytat:
Mimo, że wcześniej zestaw isana+jedwab był rewelacyjny, od paru dni włosy od połowy (tam, gdzie zniszczone) mam szorstkie, jakby suche i sterczą jak pajęczyna. Zmyłam wczoraj szamponem z SLS, ale nie pomogło i jest tak samo. Wcześniej było olejowanie kokosem, raz użyłam też Garnier z avokado. Na kryzys to chyba za wcześnie...
Jedwab Isana? Chodzi o odżywkę? Najprawdopodobniej efekt przedawkowania protein - nie zabezpieczyłaś emolientami, więc woda uciekła. Tu szampon nie pomoże, a tylko odstawienie protein i odżywianie produktami z większością emolientów.
Cytat:
Cały czas poluję na alterrę
One są tylko w Rossmannach, bo to seria dla nich produkowana.
Cytat:
Mam b. cienkie włosy i zastanawiam się, że może one po prostu ze swojej natury są takie suche i sianowate, sterczące..
Nie od razu będą piękne. To trwa, ponieważ dbamy o włosy od środka, a nie tylko z zewnątrz.
Cytat:
Czy to prawda, że są włosy, których nie da się utrzymać w formie, gdy są dłuższe niż określona długość? Czy to przesąd, bo przy odpowiedniej pielęgnacji da się mieć długie i ładne włosy? Wiadomo, że gruby wlos wytrzyma więcej, niż cienki, ale ja właśnie takie cienkie mam...
To, ze gruby włos wytrzyma więcej niż cienki określiłabym mianem przesądu właśnie. To indywidualne, bo grubość nie przesądza o sile. To jak z dziećmi - grubasek nie jest zdrowszy od chudego dzieciaka.
Przy odpowiedniej pielęgnacji można próbować, ale każde włosy mają jakiś konkretny punkt, za którym stają się co najmniej trudne. Pamiętaj, że im dłuższy włos, tym większe obciążenie dla cebulki, tym bardziej końcówki narażone na zniszczenia.
Moim zdaniem warto sprawdzić, gdzie jest ten punkt, warto pielęgnować i zapuszczać włosy, obserwować je i znaleźć to miejsce, w którym włos wygląda najlepiej.
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Kociasta
Już jeden błąd w Twoim myciu widzę :P Przy włosach przetłuszczających się nie powinno się masować skóry głowy, gdyż wspomagasz przetłuszczanie
W takim wypadku nie powinna w ogóle stosować mycia odżywką. Skuteczność tej metody zasadza się na masażu skalpu.

Cytat:
Jak będzie jakieś spotkanie we Wro lub gdzieś niedaleko to chętnie wpadnę

Cytat:
Zdjęcia wrzucam poniżej (z grzywką i bez, jakoś mi się ona dziwnie pokręciła i spięłam)
Ależ fajne rulony! A ile przycięłaś boki? Odnoszę wrażenie, że przydałoby się jeszcze pozbawić je nieco długości.
Cytat:
Czy powie mi ktoś coś o tej płukance z kawy? Bo pierwsze słyszę,a chętnie poeksperymentuję
Ja próbowałam tylko 2 razy, bo zawsze wypijam Ale jest wątek o kawie.

Cytat:
To znaczy ja mówiłam o płukance z kawy, ze po niej włosy były szorstkie
nie rozumiem. Było o wcieraniu kawy, ale idzie o płukankę a nie wcierkę, tak?
Cóż, jeśli zmienia się leki i ich dawki, to podobnie jest z kosmetykami i płukankami. Warto robić przerwy, zmieniać, modyfikować.

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Eloe, bardzo dziękuję za odpowiedź
W takim razie szampon przekazuję mamie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 10:45   #37676
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

O matko! Tylko parę dni mnie nie było a już jestem 5 stron do tyłu!
Czas nadrobic zaległości

Znowu się strasznie gorąco zrobiło, więc myję włosy rano, a wieczorem już mam maksymalnie tłuste Do tego co bym z nimi nie robiła, cały czas się elektryzują i muszę je związywac, a i tak ciągnę za sobą wszystkie firanki w domu

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 11:02   #37677
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja próbowałam tylko 2 razy, bo zawsze wypijam
Ja raz próbowałam i też wypiłam
<sączy kawkę>
Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Do tego co bym z nimi nie robiła, cały czas się elektryzują i muszę je związywac, a i tak ciągnę za sobą wszystkie firanki w domu
Dostają pić? Wszelkie humektanty, aloesy, żele lniane, odżywki z seriii owocowych?

2 letnia mega sprana pielucha się sprawdziła Pogoda lepsza i puszaka jakby niet Muszę teraz zająć się końcówkami bo suche ;]
Zgadałam się z koleżanką, postanowiła zadbać o siebie i jestem jej kosmetycznym guru ;D Może da się przeciągnąć na CG bo jest falowana

Stary 2011-07-11, 12:21   #37678
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
i dorzucam fotorelację:
Nie wiem, gdzie tam suche, ale nich Ci będzie
Bardzo przyjemnie się ogląda te fotki
Cytat:
Może powinnam potrzymać dłużej albo pomasować?
Dziewczyny mają rację - mogłaś dać za dużo żelu. Wówczas trudno odgnieść włosy. W takich przypadkach dobrze wziąć kapkę oleju kokosowego albo odżywki b/s, rozprowadzić w rękach i odgnieść. To pomaga, ale zwróć uwagę, by nie było za dużo wody - woda aktywuje żel.
Cytat:
Pisałyście, że puch powoduje dotykanie włosów, a przecież odgniatam żel. Rozumiem, że chodzi o dotykanie włosów po stylizacji, gdy wysychają, a nie, gdy są zupełnie suche?
W obu przypadkach. Odgniatasz delikatnie.
Cytat:
Przeczytałam też, że do metody mycia odżywką włosy mogą przyzwyczajać się do 6. tygodni - w jakim sensie? Że przez ten czas może głowa protestować?
I głowa i włosy.
Cytat:
Dziś umyłam drugi raz i swędzi mnie trochę skóra - może powinnam myć co drugi dzień szamponem albo dolewać go odrobinę do odżywki...
A może niedopłukałaś, niedomasowałaś? Często popełnia się te błędy na początku mycia odżywką.
Poza tym może nie odpowiadać Ci coś w składzie odżywki. Czym myłaś?

Cytat:
Jesteś Wspaniale wyszedł Ci ten warkocz.

Cytat:
Przy atopowej najważniejsze jest "nie wysuszaj" - czyli do kosza SLS (itp), alkohol, lepiej unikać: sodium chloride (sól, przynajmniej w dużych ilościach), zapachy (kolorowa piana yeah ;] )
Oglądałaś skład Atoperali?
Cytat:
Szok. Dla mnie za lekki a zmył się jak marzenie!
Moje włosy nie lubią się z olejem słonecznikowym - zawsze ten sam efekt
Cytat:
Masełko shea oddzieliło się jakoś dobę po zmieszaniu? Ale tylko część, bo jest bardziej gęste
Dziękuję

Cytat:
Z odżywek bez spłukiwania często przewijają się linie z Joanny, a coś jeszcze jest godnego polecenia?
Zaija, ale one maja silikon (przyda się do zabezpieczenia. Może dobrze na Ciebie podziała?)

Cytat:
/ zdjęcie: na karku widoczny ten prześwit
Eee...tam. Jaki prześwit?
Kolejnym

Cytat:
W ogóle, w poniedziałek idę do fryzjera podciąć końcówki więc czeka mnie prostowanie ( - obecnie mam ścięcie niby na równo ale włosy coraz dłuższe i po roku nierówności coraz bardziej się uwidaczniają Może po wyrównaniu przerzedzę sobie końcówki wierzchniej warstwy? Ale ponoć od degażowania niszczą się końcówki. Jest jakiś inny sposób przerzedzenia ale nie typowe, regularne cieniowanie? Mam takiego stracha przed tym cięciem :/ ciągle mam w głowie traume po poprzedniej wizycie
A sama nie możesz spróbować? W FAQ znajdziesz sposoby.
Osobiście jestem przeciwniczką prostowania do obcięcia. W przypadku kręconych to zbędna czynność - fryzjer źle obetnie włosy, nie uwzględniając naturalnego układu loków.
Cytat:
w walce o wzmocnienie do szeregu bitewnego oprócz drożdży od dziś dołączają także biotyna i wcierka Jantar
i
Cytat:
Nie, nie masowałam dziś minimalnie wymasowałam podczas wcierania Jantaru a jaka jest rola masaży przy wypadaniu? Dodatkowo degeneracyjna czy wzmacniająca?
Prawidłowy, czyli nie za mocny, bez szarpania włosów, masaż pobudza mikrokrążenie, co sprawia, że cebulki dostają więcej substancji odżywczych i tlenu. Dzięki temu i one i włosy (te 2 cm żywej części) stają si mocniejsze.
Masaż może sprawić, że część włosów szybciej wypadnie wypierana przez nowe włoski. Źle wykonywany masaż może przyczynić się do wyrwania włosów.

Gagz byś dostał pracę.
Włosy suszone na słońcu schną dzięki szybszej uciecze wody z wnętrza. Dlatego wyglądają na suche.

Cytat:
W blogu mam jeszcze 2 schowane posty z kosmetykami i składnikami. Po prawdzie lista składników szkodliwych jest sprawą indywidualną, patrz Eloe i betaina.
Lista kosmetyków jest mocno nieaktualna ale zajrzyj
Chciałam zajrzeć i mam informację, że to błędny blog

Cytat:
Nie, nie odchudzałam się bo ja wtedy nie chciałam schudnąć tylko wymodelować ciało
Jakoś w tamtym czasie miałam robione podstawowe badania, ale nie ze względu na włosy tylko na ciągłe osłabienia no i wyszły wzorowo
Hmm... to, co podkreślone jest podejrzane moim zdaniem. Może robili Ci nie te badania co trzeba. Leczenie jest objawowe, zwykle zaczyna się od tego, co najczęściej spotykane, a przecież wiele chorób ma podobne objawy.

Cytat:
Napisane przez kasiunia09 Pokaż wiadomość
Od kilku miesięcy staram się wprowadzać pielęgnacje CG, ale na razie niezbyt rygorystycznie
Nie musisz być cg, możesz stosować silikony, jeśli je lubisz, ale ważne, by robić to z głową, zmywać i pamiętać o porządnym odżywianiu (tego silikon Ci nie da).
Cytat:
Włosy myję codziennie (inaczej mam wrażenie, że są brudne i skalp swędzi)
Masz wrażenie, że swędzi czy rzeczywiście swędzi? To istotne.
Cytat:
czasem wax (ale ten zagraniczny, wiec nie cg)
On jest cg, ale zawiera sls i... niewiele więcej. Nadaje się świetnie do mycia.
Cytat:
Włosy mam chyba trochę suche, szybko się puszą z wierzchu
To może być wina także niewłaściwego postępowania z nimi, gdy sa suche oraz słabego zabezpieczenia po myciu.
Cytat:
Powinnam częściej stosować oleje?
Oleje stosujesz tak często, jak potrzebują tego włosy. To naprawdę indywidualne.
Sama latem nie olejuję włosów, bo bym się nie domyła Włosy mam bardzo obciążone. Zimą za to regularnie przynajmniej raz w tygodniu.
Cytat:
Problem mam tez taki, ze włosy od spodu są prawie całkiem proste i oklapnięte, nie pomaga podpinanie przy schnięciu, choć może źle to robię
Może tak być skutkiem przygniatania przez wierzchnią warstwę. Wówczas pomoże mocniejsze cieniowanie, ale na zdjęciu cięcie wygląda ok, ja bym nie cieniowała bardziej (szczególnie, ze wierzchnia warstwa jest nieco za krótka). Może nakładaj mniej odzywki d/s na tę część włosów?
Podpinanie nie ma za zadanie podkręcić, ale unieść przy nasadzie. Stosuje się je do wierzchnich warstw.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Znowu się strasznie gorąco zrobiło, więc myję włosy rano, a wieczorem już mam maksymalnie tłuste Do tego co bym z nimi nie robiła, cały czas się elektryzują i muszę je związywac, a i tak ciągnę za sobą wszystkie firanki w domu
Robisz płukanki zakwaszające? Płuczesz zimna wodą?
Najpewniej któryś z kosmetyków nie niweluje wystarczająco ładunków. Czego ostatnio używałaś?

Cytat:
Ja raz próbowałam i też wypiłam
Nie ma jak nałóg
Cytat:
2 letnia mega sprana pielucha się sprawdziła

Wiadomości z włosowego frontu: każde mycie daje mi maksymalnego tłuszczaka plus oklap. Tłuszczak nawet po wrzosowej Joannie. Cóż... czas na szampon. I tak dziś będzie (z pq-7). Zobaczymy czy pomoże na olejek mamowy BD.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 13:03   #37679
Maliniarka
Zakorzenienie

mam w domu dwie butelki oleju z krokosza i zastanawiam się, czy by się nadawał do włosów, czy raczej po nim wyłysieję
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-11, 13:16   #37680
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
mam w domu dwie butelki oleju z krokosza i zastanawiam się, czy by się nadawał do włosów, czy raczej po nim wyłysieję
Pamiętam, że była o nim mowa w wątku o olejach podobno pomocny jest przy depilacji, więc bałabym się trochę ale poczytaj, bo są bardzo różne informacje o nim.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości