|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU! | |||
| Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem |
|
5 | 6,41% |
| Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama |
|
5 | 6,41% |
| Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury |
|
1 | 1,28% |
| Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy |
|
1 | 1,28% |
| Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! |
|
2 | 2,56% |
| Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy |
|
3 | 3,85% |
| Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! |
|
21 | 26,92% |
| Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! |
|
5 | 6,41% |
| Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają |
|
0 | 0% |
| Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące |
|
9 | 11,54% |
| Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy |
|
1 | 1,28% |
| Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują |
|
2 | 2,56% |
| Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają |
|
0 | 0% |
| Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! |
|
3 | 3,85% |
| Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki |
|
2 | 2,56% |
| Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają |
|
8 | 10,26% |
| Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam |
|
4 | 5,13% |
| Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam |
|
1 | 1,28% |
| Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 |
|
5 | 6,41% |
| Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
A TO MOJA KLUSECZKA
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Cytat:
bo ona to odczuwa myszko Na brodawki są różne maście,kremy , żele i osłonki Można też sobie przykładać jakiś okład taki jak np. na oczy. A może spróbuj odciągać co jakiś czas laktatorem i dawać jej mleczko z butelki, a TY w między czasie sobie wystawiaj piersi na świat i niech odpoczywają Piszę Ci wszystko to co pamiętam, jak dziewczyny pisały tutaj wcześniej Nie zamartwiaj się
|
|
|
|
|
#633 |
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny. Ja wlasnie z kawa I maltersami relaksuje sie. tz na markecie, ja tego nie lubie wiec nigdy z nim nie jedze.dzis na obiad ryba , mlode ziemniaczki I surowka z kapusty kiszonej
napewno gaga gwarantowana . Beatka Ty naprawde tak spokojnie piszesz, teraz napewno nie bedziesz miala tyle czasu zeby z nami pisac , ale jak wszystko sie unormuje , wrocisz
|
|
|
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
Kluseczka ma mega śliczne policzki Ty miałaś zgagę przed porodem, nie ?! ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Beatka to w ogóle ma takie piękne podejście |
|
|
|
#635 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#636 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kciuki oczywiście idę w ruch ![]() ![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() Cytat:
![]() Faktycznie talibek Pięknie wygląda Cytat:
![]() Cytat:
Ale zdaję też sobie sprawę, że debiutując w roli mamy może być bardzo ciężko z tym karmieniem. Bo coś nie wychodzi na początku, każą dokarmić, dziecko tak woli, bo mu łatwiej, nam laktacja maleje i koło się zamyka ![]() To karmienie, to chyba jedyna rzecz której się obawiam. Porodu nie, bólu nie, płaczu nie, zmęczenia nie, innych rzeczy nie, a tego tak
|
|
#637 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
|
#639 | |
|
Zadomowienie
|
No coś się nie zapowiada chyba
chyba, że coś u Cookie ruszy ? Ciekawe, czy pojechała na tą IP Albo któraś zrobi niespodziajkę bo ją dzieć zaskoczy ![]() Śliczny, mały talibek ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Śliczna pyzulka Cytat:
|
|
|
|
|
#640 |
|
Rozeznanie
|
shira załatwiała chyba
![]() Ja mam podobne spostrzeżenia jak Ania. Trafiłam w szpitalu na super ekipę, która pokazała mi jak się karmi i wytłumaczyła mechanizm. Miałam pół dnia wątpliwości bo mała głodna a ja nic nie miałam. dostała wtedy jedną strzykawkę mm podawaną przez rurkę ze strzykawki w czasie karmienia piersią (takie oszustwo ) wieczorem przyszła położna ścisnęła mi piersi aż przysiadłam i pokazała, że pokarm mam i tylko cierpliwość nas uratuje ) Teraz karmię, tfu tfu normalnie, choć fanem wielkim tej czynności nie jestem. I tez jest tak, że raz potrafi jeść z zegarkiem w ręku co 3h, jak jest upał to wisi, albo jak ma taką potrzebę. |
|
|
|
#641 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A u mnie z laktacją to chyba nie jest tak źle nie włożyłam wkładek do stanika i co jest mokry
|
||||
|
|
|
#642 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na brodawki - tak jak dziewczyny pisały, krem czy maść albo własny pokarm - wyciśnij kropelkę i rozsmaruj, zostaw do wyschnięcia na powietrzu. I próbuj zmuszać smyka do głębszego złapania - niech otworzy buźkę szeroko a wtedy musisz po prosu wcisnąć brodawkę do buźki. ![]() śliczna Cytat:
nic się nie bój, dasz sobie radę na pewno. A co do pogrubionego - dopóki zna tylko pierś nic nie woli, bo nie wie że coś może łatwiej iść ![]() a co do zmuszania przez lekarzy jeszcze - wielu niestety takich jest, byle problem - od razu zalecają MM. Ale jak widzę że lekarz zapisuje zalecane MM na notesiku z logo tegoż mleka, to jak dla mnie z rzetelnością lekarską ciut się mija... Cytat:
|
|
|
#643 |
|
Zadomowienie
|
Laseczki kochane moj lekarz jest na urlopie i wiem ze w tej przychodni co przyjmuje bedzie w czwartek myslicie ze jak zadzwonie do szpitala w ktorym pracuje to powiedza mi kiedy bedzie??
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
mój mały je co 3-4h 40ml
płacze tylko jak jest głodny dzisiaj w nocy nawet 5h przespał bez jedzenia![]() ja wczoraj miałam nawał pokarmu musiał min ściągnąć ok 60ml po 1,5h znów myślałam że mi cyce rozwali dzisiaj wzięłam 3 tabletkę Bromergonu i jest lepiej.
|
|
|
|
#645 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#646 |
|
Raczkowanie
|
Hej mamusie!!!
Pewnie mnie nie pamiętacie... Jestem z Wami od grudnia na forum. Od jakiegoś miesiąca nic nie napisałam i dlatego od poprzedniej części nie ma mnie na liście mamusiek (oczywiście nie mam o to pretensji), ale cały czas byłam z Wami i próbowałam być na bieżąco z czytaniem. U mnie się troszkę pokomplikowało bo na ostatniej wizycie okazało że skróciła mi się szyjka do 1,5 cm i mam leżeć i się oszczedzać, a już wcześniej bolał mnie ciągle brzuch ale myślałam ze to normalne. Do terminu miałam jeszcze miesiąc (tp 7 sierpnia). Chciałam Wam tylko zakomunikować, że nie dotrwałam do terminu i mój synek Dominik urodził się 17 lipca o godz. 20:05, ważył 2960 52cm w 37t2d. Przez 3 ostanie dni miałam tragiczne wydarzenie. Nastąpił zastój pokarmu i groziło mi zapalnie. Piersi miałam tak nabrzmiałe że myślałam, że mi wybuchną. Było to w dniu mojego wyjścia ze szpitala, i nawet sama miałam zdecydować czy chcę wyjść i poradzić sobie w domu czy zostać w szpitalu. Wybrałam oczywiście to pierwsze i umówiłam się z położną ze szkoły rodzenia, że przyjedzie do mnie do domu. Jest ona zarówno doradca laktacyjnym, zrobiła mi mega bolesny masaż (ból porównywalny do porodowego) i kazała ściągać mleko laktatorem. Była to katorga straszna bo kapało po kropelce. Tak się męczyłam dwa dni, aż wreszcie guzki ustąpiły i mam z powrotem swoje piersi. Ściągam pokarm, ale nie ma na razie go za dużo. Nie będę już więcej zanudzać Was bo jest mi głupio, że sie tak długo nie odzywałam, ale pragnę po prostu przestrzec wszystkie Was, które jeszcze nie urodziły: jeżeli wydaje Wam się, że nie macie pokarmu i że Wasze maleństwa nic nie ciągnie z cycka, to nie rezygnujcie tak łatwo. Spróbujcie ściągać jeszcze w szpitalu laktatorem, a najlepiej wypożyczyć laktator szpitalny bo ona ma większą moc. Ja w szpitalu nie otrzymałam od razu takiej pomocy i porady, zbagatelizowałam sprawę i musiałam się nacierpieć bardziej niż przy porodzie. Jeżeli wybaczycie mi moją nieobecność i przyjmiecie mnie z powrotem to chętnie włączę się z powrotem w dyskusję. Teraz jest już z nami dobrze. Mam na razie dla siebie czas, bo Dominiczek jest po prostu aniołeczkiem. Dużo śpi i prawie wcale nie płacze. Szybko sie uspokaja. Nawet w kąpieli jest spokojny. Jeszcze raz przepraszam Was, że tylko podczytywałam
|
#647 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
W życiu was nie nadrobię... Nataniel jest baaaardzo absorbujący, ale przecudowny Mamy niestety problem z karmieniem, bo się nie chce przysysać Niby zaciągnie i od razu wypluwa. Tylko dzisiaj w nocy ładnie raz się przyssał Mam jednak nadzieję, że pójdzie ku lepszemu i w końcu osiągniemy status quo Póki co wiszę z laktatorem u cyca co dwie godziny i żałuję że nie kupiłam elektrycznego... No ale trzeba szukać pozytywów, więc jak tak dalej pójdzie to za dwa tygodnie będę mieć u rąk lepsze mięśnie niż niejeden atleta ![]() W ogóle to zaczęłam zalewać się mlekiem, a przy ostatnim dojeniu uzbierało się 80 ml po 10 minutach przy każdym cycku ![]() A moje dwa najdroższe skarby (Natan i mężuś) właśnie sobie słodko obok śpią I kolejny raz muszę pochwalić męża, bo dzielnie wspiera mnie w mojej walce z karmieniem piersią - podtrzymuje na duchu i pomaga jak tylko może A tak w ogóle to siedzę przed lapkiem na kółku ratunkowym Dupsko i tak boli ale już jest coraz lepiej... Co nas nie zabije to nas wzmocni
|
#648 |
|
Zadomowienie
|
Madzia1k1
GRATULUJĘ SERDECZNIE i witamy u nas "synu marnotrawny"![]() ja mam codzień przepowiadacze...teraz leże i odpoczywam,bo sukrcze mam co 2 minuty trchę bolesne...a trochę się męczę bo zjadłam spory obiad:mur; goście są i placki, sałatki itdmiała któraś z Was takie przepowiadacze? ja przy pierwszej ciązy miałam może 2 razy,a teraz mam codzień nawet kilka razy dziennie |
|
|
|
#649 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez mialam zmasakrowane brodawki, przy kazdym przystawianiu krzyczalam (bezglosnie) z bolu - potrwalo to jakies 5 dni.. i potem juz NIC nie bolalo Ja tez sie obawiam karmienia, ale z innego powodu. Juz wiem z doswiadczenia ile cierpliwosci i czasu to wymaga, a ja nie bede w stanie polozyc sie z Mala na caly dzien do lozka czy pozwolic jej wisiec na cycu 2h pod rzad, bo musze zajmowac sie przeciez starsza corka - i to mnie najbardziej martwi. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() klask i: ja tam Cie pamietam![]() no i wspolczuje przejsc... ale jesli juz wsio ok, to super Zmalowana, Brunetka - wasze bobasy tez jak malowane, ech...! |
|||
|
|
|
#650 |
|
Zadomowienie
|
Nadrobiłam na razie dotąd po łebkach (z góry przepraszam
)Tytuł wymyslił mój mąż ![]() Marina współczuję męża idioty i tak samo tobie Sweet Ale może jeszcze się wszystko poukłada i to tylko stres przed porodem w waszym przypadku?Wszystkie dzieciaczki przepiękne
|
#651 |
|
Zadomowienie
|
Madzia1k1 gratuluję maluszka! Zachęcamy do częstszego pisania
.
|
|
|
|
#652 |
|
Rozeznanie
|
witajcie ja tylko się melduje że jestem bo jakoś ciężko narazie się ogarnąć. Synka mam cudownego. Jak narazie śpi i je i robi kupy prawdziwy aniołek. W skrócie było ciężko ale jesteśmy już w domu. Staram się dojść do siebie i jak się troche ustabilizuje napisze więcej
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję z całych sił tego pięknego brzdąca! Wymiary też miał śliczne, mimo, że troszkę za szybko się urodził (ale to i tak już była ciąża donoszona chyba, prawda? bo skończony 37 tydz.). No i wielkie brawa za walkę o laktację Na pewno wszystkie męczarnie szybko zostaną Ci wynagrodzone tym, że synek będzie długo i bezproblemowo jadł z piersi
|
|
#654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Laski piekły mnie tak w środku piersi, wzięłam laktator i tryskało - pierwszy raz ! Wcześniej leciało po kropelce. Z dwóch piersi uzbierałam 40 ml :/ Mało
|
|
#655 |
|
Raczkowanie
|
Oj właśnie doczytałam, że sprawa laktacji jest na bieżąco. To i może ja sie czegoś dowiem. U mnie sprawa wygląda teraz następująco. Dominik jest już przyzwyczajony ze szpitala do MM (wszystko przez te głupie pielegniarki, ale to juz osobna historia) i podaje mu MM co trzy godziny, chyba, że sie wczesniej obudzi. Wypija ok 30-40ml. Przed karmieniem maluszka uczymy się na nowo karmienia piersią, oczywiście jest to bardzo stresujące, bo on nie chce załapać, a jak już załapie to szybko się nudzi i zasypia. Nie sądzę żeby dużo z tego karmienia zjadł, bo to są tylko próby załapania cyca. Dodatkowo ściągam pokarm poprzedzony masażem piersi i jest tego 30ml trzy razy na dobę.
Jak myślicie czy nie za mało je??Może dlatego że jest małym wczesniaczkiem to mu to starcza? I poradźcie mi czy mam trochę odczekać z ściaganiem mleczka, żeby sie nagromadziło, bo jak na razie z prawie godzinnego ściągania mam 30ml a piersi nie mam teraz już takich nabrzmiałych po tych masażach. Jestem w kropce i nie bardzo wiem co począć.
|
#656 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#657 |
|
Zadomowienie
|
jacieee- 100lat,100lat
spełnienia marzeń,rychłego porodu,wszystkiego co najlepsze,samych szcześliwych chwil
|
|
|
|
#658 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jacieeeee WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZIN
[QUOTE=Zmalowana;28317718L aski też tak macie, że Dzieć wisi na jednym cycku, a z drugiego Wam leci sam pokarm ? [/QUOTE]Śliczny Talibek Cytat:
![]() Ogólnie to jestem z karmienia piersią zadowolona Ja moje bolące i krwawiące sutki wyleczyłam własnym mlekiem, żadne maści, kremy ![]() Madziak gratulacje ![]() klas ki:Cytat:
|
||
|
|
|
#659 |
|
Raczkowanie
|
Troszkę głowa zaczęła mnie boleć, chyba się muszę przespać i nabrać sił póki synek słodko spi. Obiecuję że jeszcze wróce, opiszę swój poród, który bardzo miło wspominam, mimo bólu. W karcie mam napisane że rodziłam I fazę 3:15min a II faza 50min.
|
#660 |
|
Zakorzenienie
|
To jacieee ma urodzinki?
Impreza ![]()
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.

Nie zamartwiaj się
Noc-masakra! Jestem padnieta
Boli mnie jak cholera, ale ciagle te skurcze sa nieregularne strasznie
Ale to nic, zaraz budze M. i bedziemy sie powoli zbierac na IP, niech to sprawdzą. Także poprosze o kciuki, żeby coś sie ruszyło w przod albo w tył 

klask i:

Przykro mi że te które nastawiają się na karmienie piersią, nie mogą tego robić. No bo jeśli ktoś nie chce to już inna sprawa.