|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#38701 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
|
|
#38702 |
|
Raczkowanie
|
To chyba jest w temacie "samodzielne cieniowanie włosów"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ne+cieniowanie |
|
|
|
#38703 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Faktycznie szukałam w nieodpowiednim wątku
|
|
|
|
|
#38704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej, hej To na odwiedziny w weekendy nie mamy co liczyć? Buuu... Ale najważniejsze, że już po przeprowadzce Ja tam na filmik mogę poczekać nawet 2 lata, najważniejsze, że chęci są ![]() Jak mamę obcinasz, Ankę już ciachnęłaś i siebie samą to i ja z chęcią bym poszła pod nóż (tfu! nożyczki) ![]() Czemu romanistyka? Bo podoba mi się to, że na filologiach poznaje się też kulturę, a przede wszystkim literaturę i można dziabnąć jeszcze innego języka. Na prawo musiałabym zdawać dodatkowo jeden przedmiot na maturze, a na psychologię poprawić biologię Już nie potrafię się doczekać, aż zaczną się zajęcia laborki ![]()
|
|
#38705 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nie wiem, co ma być w tym niedobrego
To najprawdopodobniej substancja dla produktu, a nie dla Ciebie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#38706 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy przesłałaś, ale możesz pisać tak częściej, bo lepiej się ostatnio zrobiło z kudełkami u mnie, ale to niżej opiszę. Cytat:
Cytat:
![]() A ja se wykrakałam i nie dam rady nadrobić ![]() Cytat:
ale generalnie jednokrotna aplikacja jakiegokolwiek myjadła mi wystarcza. Włosy się domywają i jest gitarra.Cytat:
Chyba ta wysoka temperatura sprasowuje łuski włosa i temu światło się pięknie odbija. Aaaale już wcześniej pisałam, że przy ostatnim prostowaniu włosiska nie były zbytnio chętne i nie współpracowały. Kilka tygodni pielęgnacji kręciołów sprawiło, że o wiele trudniej było je wyprostować (a szczególnie jedno uporczywe pasmo z tyłu głowy). Co ja się namęczyłam... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i wieści z frontu. Od połowy maja uskuteczniam jedyną słuszną pielęgnację. Górna część włosów w końcu powoli przestaje przypominać przesuszoną kopkę siana
|
|
|
#38707 | |||
|
|
niezwykle zachęcające. A zrobisz z odgniecionym żelem?No proszę! Rewelacja! Ale Ty uważałaś kiedykolwiek, że masz proste włosy? Kolejna zarażona curlizmem Cytat:
O to chodziło! Na każdego może podziałać inaczej Cytat:
W sumie nasze włosy i tak wolą wilgotne środowisko, ale dobrze odżywione i zabezpieczone nie powinny się skutecznie prostować, gdy robi się sucho. Mogą się zmieniać, ale nie całkiem prostować (i nie mam tu fal na myśli - fale maja prawo do wielu dziwnych zachowań I dlatego między innymi są cudowne)Cytat:
Własnie ze względu na spore różnice w reakcjach nie da się tego zrobić. Takie rzeczy robi się raczej po to, by łatwiej sprzedać dany produkt z własnego ogródka - mam sporą porowatość i lubię KCCC przeznaczony dla włosów typu 4, ale nie mam tak dużej, by tolerować parafinę przeznaczoną również dla włosów typu 4. Z kolei Rybiorka odwrotnie - toleruje parafinę, ale KCCC jej nie służy
|
|
#38708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#38709 |
|
Konto usunięte
|
Dobrze, opiszę swoje spostrzeżenia i co mi obecnie służy.
Nie służą mi jakiekolwiek oleje - próbowałam kokosowy, oliwę, rycynowy - skalp jest podrażniony, mimo, że włosy były fajnie nawilżone - takie jakby odżywione. Mój ulubiony szampon to Rossmann Babydream - moja recenzja klik - Brak podrażnienia skalpu, skład zgodny z ortodoksyjną CG - troszkę za bardzo wysusza, ale poza tym dobrze oczyszcza, Bardzo lubię tą odżywkę - moja recenzja klik Jest gęsta, mocno odżywcza (moje włosy kochają masło shea), nawilża, nie podrażnia skalpu Bardzo też lubię odżywkę od YR z serii naturalnej klik - nawilża, jest bezsylikonowa, zgodna z CG, jest gęsta. Moje włosy kochają owies. Moja najukochańsza to Odżywka Isana z Babassu klik - odżywia, nawilża, nie obciąża, jest zgodna z ortodoksyjną CG (ta jedwabna już nie i skalp to czuje) Moją miłoscią maskową jest klik - znany nam kallos. Moje włosy kochają proteiny z mleka (co ciekawe organizm sam jako taki już nie ) - proteinowa, nawilża, gęsta, cudowny zapach lodów śmietankowych ![]() Lubię też - klik Tu jest ekstrakt z miodu - mój kolejny ulubieniec. Ostatnio testuję hergona do spłukiwania i szczerze wam powiem, że dobry jest do mycia - do odżywienia się nie nadaje. Kocham klik - proteiny jedwabne są miłością dla moich włosów. Ale nie z sylikonami jak u farouka na przykład, ale takie własnie jak te tutaj. Lubię też odżywkę z pszenicą z Alterry. Odżywia, nawilża. Jakbyście doradziły mi parę produktów podobnych do tych - zgodne z CG (ortodoksyjna - nawet lekkie sylikony nie wchodzą w rachubę), z proteinami i odżywcze. |
|
|
|
#38710 | |||
|
|
Nie zdążę na wszystko odpowiedzieć
Buu ![]() Cytat:
Moja recepta - suszarka z dyfuzorem Cierpliwość i konsekwencja w pielęgnacji. Wiele może się jeszcze wydarzyć i pojawić, ale im dłużej dbasz, tym mniej problemów.Cytat:
Albo że ten zestaw po prostu nie działa i warto sięgnąć po bardziej emolientową odżywkę. Cytat:
![]() Uciekam już Mam jeszcze sporo do załatwienia dzisiaj. Przyjemnego popołudnia!
|
|
#38711 |
|
Zadomowienie
|
Eloe suszarki z dyfuzorem niestety nie posiadam
ale włosy schną mi tak okropnie długo (potrafią calusieńki dzień, od rana do wieczora) i czasami mam tego dość, tylko że ja zawsze uważałam suszarkę za zło konieczne i ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle miałabym je męczyć suszarką wiem, przesadzam, jeśli używa się dyfuzora umiejętnie to nie robi się krzywdą dużej krzywdy, ale jakoś mnie odpycha
|
|
#38712 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
dużo osób mi to mówi..dlatego chyba muszę bardziej zadbać o moje loki to może zmienią zdanie ![]() żel kupię jutro..czy zmieszczę się w kwocie 10 zł?
|
#38713 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witaj
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-08-02 o 18:17 |
||
|
|
|
#38714 |
|
Zakorzenienie
|
jaki żel chcesz kupić?
|
#38715 |
|
Zakorzenienie
|
czytałam, że włosy muszą przywyknąć do zmiany pielęgnacji więc używałam i zużyłam więcej niż jedno opakowanie
|
#38716 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny - jak u mnie to ustawić?
Hergon idzie do mycia... ale co potem? Nie wiem też co wziąć jako odżywkę b/s |
|
|
|
#38717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: Dobra widzę. Widzę, że masz Isanę babassu - ja jej używam do mycia, bo moje włosy ją uwielbiają. Również używam z miłością Garniera karite - ds. Kallosa używam rzadziej, bo jednak moje włosy potrzebują więcej emolientów niż protein - nie wiem jak jest u Ciebie. Do Waxa się przymierzam, ale jeszcze nie próbowałam. Może kup, którąś Joannę Naturię jako bs? Kosztuje grosze, a zgodne z ortodoksyjnym CG. Bo widzę tu same odżywki do mycia i ds.
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-08-01 o 17:59 |
|
|
|
|
#38718 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Sama sobie pleciesz??Cytat:
Cytat:
Eloe analizowy wątek ma być bez komentarza, więc tutaj dziekuję za analizę tej maski Beautiful Culs;* Brat mówił, że może mi zrobić w Stanach zapasy włosowe, i zastanawiam się o co go poprosić. Chyba zdecyduję się na tą maskę... Stan moich włosów z soboty. 1. i 2. zdjęcie prawie suche, ale nie doschnięte przy głowie. Altrerra morelkowa nieco je obciążyła, ale niestety ok. 2 godziny poźniej - puch.
|
|
|
#38719 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Pianka z welli nie ma alkoholu, nie wysusza.
Wolę kręcone, zadbaj porządnie a będzie pięknie Nie moje . Dlatego zawsze chyłkiem przemykam do domu i nikt znajomy nie widział mnie nigdy prosto po fryzjerze. To był pierwszy raz![]() Cytat:
Pewnie. W rossmanie kupisz czarny żel z pomarańczowymi napisami w stojącej tubie (męski) za 8,99 (jeśli dobrze pamiętam) lub w takim dużym opakowaniu (chyba 500 ml) za niecałe 5 zł (ja mam zielony, mam mniejszy hold niż ten w tubie). W naturze kupisz artiste jeszcze tańszy (nie znam ceny). Poniżej 10 zł: delia, ziaja nuno. Wszystkie kosmetyki, nie tylko żele kupisz poniżej 10 zł Możesz sama zrobić sobie żel do włosów. Kup siemię lniane niemielone (około 2 łyżki siemienia i szklanka wody - jest osobny wątek jak go przygotować). Proponuję Joannę naturię - wszystkie zgodne z cg. Nie komplementuję wszystkich lokasków z osobna, ale każde są bardzo ładne. No i z mycia na mycie widać piękną różnicę. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2011-08-01 o 18:41 |
|
|
|
|
#38720 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny!
![]() Jestem u Was pierwszy raz, więc może zacznę od historii moich włosów . Zawsze wydawało mi się, że są bardzo trudne do ułożenia, żyjące własnym życiem i chyba nigdy nie byłam z nich zadowolona, bo nie chciały być proste . Przez ostatnich 10lat regularnie prostowałam włosy (na szczotce), smarowałam różnymi odżywkami, które zupełnie im nie służyły (miały za zadanie wyprostować moje włosy), farbowałam (tego akurat nie zamierzam zmienić, bo moje naturalne przybrały okropny mysi odcień, a kiedyś były pięknie złote ). Efektem tego są oczywiście bardzo przesuszone włosy. Dwa dni temu trafiłam na to forum i postanowiłam umyć włosy, nałożyć odzywkę b/s (joanna, z apteczki babuni), pozostawić same sobie i zobaczyć czy jeszcze choć trochę się pokręcą. Efekt na załączonych zdjęciach. Oceniam je na 2c, choć zupełnie nie mam wprawy i nie wiem czy tak rzeczywiście jest, może ktoś mi podpowie . Z wierzchu są bardzo przesuszone, więc jedynie lekko falują, natomiast od spodu mam całkiem ładne spiralki na całej długości, choć są trochę "bez życia" (trudno się im dziwić) .Przeczytałam faq,pigułkę, dziennik regeneracji, wynotowałam odpowiednie specyfiki i jutro idę na zakupy . Zobaczymy co z tego będzie .Pozdrawiam!! |
|
|
|
#38721 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny. podczytuję regularnie, ale nie mam tyle czasu, żeby się udzielać
mam pytanie: co mogę używać do zabezpieczania włosów? odżywki b/s typu joanna naturia się u mnie kompletnie nie sprawdziły. włosy oklapnięte i rozprostowane. próbowałam w różnych konfiguracjach: większa ilość, miniilość, średnia ilość rozcieńczałam wodą i pryskałam włosy. nic nie pomogło. później postanowiłam popróbować z silikonami. najpierw serum john frieda, efekt nie najgorszy, ale szału też nie było. poza tym, bałam się nabudowania silikonów. później postanowiłam spróbować z pantene do loków b/s, ale tu już była totalna klapa - proste smętne strąki, plus żel rossmanowski pomarańczowy oraz artiste fioletowy się ważyły. olej u mnie odpada, bo mam przetłuszczajacy się skalp i nigdy nie udało mi się tak zaaplikować oleju, żeby włosy nie wydawały się tłuste.teraz dałam sobie spokój, używam żelu lnianego w różnych konfiguracjach - głównie ze wspomnianymi 2 żelami, a czasem solo. ale zauważyłam, ze końcówki coraz bardziej zniszczone, przydałoby się jednak czymś je zabezpieczyć. i tu moje pytanie ponawiam: czym? będę dzwięczna za rady |
|
|
|
#38722 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję za powitanie, do pracy nad włoskami bardzo zmotywowały mnie Twoje fotki w albumach
efekty u Ciebie super! ja prawie całe życie myślałam, że mam proste włosy, tylko trochę nie rozumiałam, dlaczego jak schną naturalnie to każda końcówka szła w inną stronę mimo rozczesywania po sto razy na prosto grzebieniem... i w rezultacie kręciłam lokówko-suszarką te końcówki, aż czasem wstyd się przyznać czułam jak przypalam ![]() aż któregoś pięknego dnia, kiedy miałam włosy wyprostowane (!) prostownicą, koleżanka stwierdziła - a Ty to masz takie włosy jak ja ni to proste ni to fale i coś mnie tknęło i po kolejnym myciu i wysuszeniu wygniotłam z gumą Joanny - i przeżyłam mały szok. Przyjaciółka, która mnie zna od podstawówki myślała, że zrobiłam trwałą uff się rozpisałam, ale tak chciałam jakoś oficjalniej do Was dołączyć, to się musiałam wygadać
Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-08-01 o 19:59 |
|
|
|
#38723 |
|
Zadomowienie
|
Basiu, a szampony z tej serii też były przecenione?
|
|
|
|
#38724 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Umiecie określić jaki mam typ włosów?
Nie stosuję jeszcze konkretnej pielęgnacji do włosów kręconych, moje pukle są początkujące i dopiero poznają łagodniejsze i lepsze kosmetyki ![]() http://oi55.tinypic.com/5yw1ox.jpg http://oi53.tinypic.com/vf8aao.jpg http://oi53.tinypic.com/2q1xbtd.jpg
Edytowane przez imbryka Czas edycji: 2011-08-01 o 20:54 |
|
|
|
#38725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaprzestalam uzywania odzywki bs bo zauwazylam ze psuja one dzialanie zeli, tak jakby zel tracil wlasciwosci stylizacyjne, druga sprawa wlosy szybciej oklapywaly i sie przetluszczaly. Juz nie wspomnie ze ciezko mi bylo uzyskac nawet fale, dlugo narzekalam ze tylko z dyfuzorem moge cos osiagnac (a zelu nakladalam tony), suszenie naturalne konczylo sie jakimis falo-lamancami. Myslalam ze po obcieciu stracilam skret i zle je pielegnuje, a to byla kwestia tego ze za duzo bylo na wlosach. Moze u Ciebie tez o to chodzi? Tutaj dzisiejszy efekt, schniecie naturalne. Oczywiscie dlugo trwalo zanim znalazlam swoj zel, ale udalo sie, jest moim numerem jeden, dziala po obojetnie czym, choc oczywiscie po niektorych odzywkach szczegolnie lepiej. A jak jednak potrzebujesz czegos do samych koncowek to moze sprobuj na noc przed myciem nakladac na konce olej kokosowy (dobry na zabezpieczanie ale ja nie moge juz uzywac, mam na niego uczulenie, zanim sie rozwinelo probowalam i dziala), przez noc olej wniknie we wlos, wypelni luki, nawet jak rano umyjesz szamponem to nie zmyjesz calego oleju bo czesc bedzie we wlosie. Co do silikonow to w sumie osoby ktore nie stosuja szamponow z sls powinny unikac, jesli czasami myjesz takim szamponem nie powinnas miec nadbudowy. Ja stosuje obecnie troche silikonow choc na codzien myje odzywka, szamponem myje raz na 2 tygodnie, w sumie tak naprawde silikonowe mam maski ktore stosuje 2 razy tygodniowo, uzywam je bo raz ze mam akcje denko a dwa wlasnie dla zabezpieczenia, w odzywce ds mam chyba tylko amodimethicone, za to stylizator mam zgodny z CG. I tak naprawde nie musialabym uzywac szamponu co 2 tygodnie ale tak to przynajmniej wykorzystam inne oleje na ktore nie mam uczulenia, nakladam wiec maslo shea, olej sojowy, avocado i po godzinie myje szamponem z sls. Zalaczniki: relaksowanie sie moich chlopakow
|
|
#38726 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#38727 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) -dobijało mnie to załamanie, które tworzyło wybrzuszenie pośrodku głowy. Widziałam zniszczenia, jakie to poczyniło (plus chemiczne farbowanie łącznie z blond pasemkami) i postanowiłam coś z tym zrobić. Odstawiłam prostownicę i grzebiąc na wizażu chciałam przywrócić włosom blask (wiem, że powrót do dawnego stanu możliwy dopiero po odrośnięciu nowych prawidłowo pielęgnowanych włosów). Dzięki DMkAni trafiłam do zakręconych i oglądając Wasze foty... zwariowałam na punkcie loków i fal. No i chyba bedę Was prosić o pomoc... Niestety działam trochę po omacku (mimo przeczytania faq i piguły oraz kilkunastu stron wątku) i na ślepo. Zaczęłam bowiem od zakupienia olejów i olejowania (chcąc poprawić stan), po czym dalej (gdzieś ok.90 strony tej części) doczytałam, że latem nie bardzo służą, a także że do mocno zniszczonych i suchych też nie są dobre na początek. No to postawiłam na proteiny, ale nie bardzo wiem, co i jak. Wciaż robię listy zakupów i staram sie uzupełniać "apteczkę włosową", ale mieszkam w bardzo małym mieście i dostep mam naprawdę ograniczony-dziś np. nigdzie nie mogłam dorwać Joaśki b/s, a nawet żelu aloesowego (ten juz zamówiłam na dozie i odbiorę w aptece-na szczęście jedna DOZ-owa jest). Napiszę, co udało mi się zdobyć, może mi pomożecie ułożyć jakiś plan działania. - szampon babydream - szampon Alterra z granatem i aloesem - maska jw. - maseczka biovax do włosów suchych i zniszczonych - odżywka garnier z karite i awokado - oleje: Vatika dabur na kokosie amla gold dabur na parafinie rycynowy z kiełków pszenicy z krokosza barwierskiego arganowy ze słodkich migdałów masło shea jojoba - keratyna hydrolizowana - D-panthenol - hydrolat oczarowy (te trzy powyzej z mazideł-chciałam sobie umerdać serum wg ich przepisu, ale zapomniałam kupić np. butelkę ze spryskiwaczem,miarkę itp. i muszę coś domówić, aby przy okazji wziąć i te akcesoria ) Może można je dodać do odżywki? Jak? Ile? Do której?(keratynę i panthenol) - siemię lniane (będę robić żel) - odżywka nivea flexible curls Na niebiesko zaznaczyłam te, których jeszcze nie stosowałam. Mam nadzieję,że wesprzecie radą od czego zacząć regenerację. PS. Przepraszam,że się tak rozpisałam i pytam tyle, ale próbowałam sama poczytać i wszystko ogarnąć, a informować jedynie o efektach, ale chyba nie dam rady... Motam się za bardzo... |
|
|
|
|
#38728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
teraz rozjaśnione schną trochę szybciej, ale już z pasemkami, farbą lub naturalne - kosmos. Z resztą dziś poszłam spać z mokrymi/wilgotnymi włosami i rano dalej były wilgotne. ![]() nigdy nie mogłam uzyskać tego co chciałam na włosach bez suszarki, zwłaszcza zimą, bo przeziębiałam się w nocy też tak masz?
|
|
|
|
|
#38729 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do silikonów i slsów, to raz na miesiąc profilaktycznie myję szamponem joanna naturia z pokrzywą i zieloną herbatą, a raz w tyg. babydreamem albo alterrą migdał i jojoba, ostatnio do zmycia nafty. Rybiorku, dziękuję za wskazówki uzbrojona w nowe pomysły będę działać, a przy wolniejszym weekendzie może uda mi się jakieś fotki zrobić, coby porównać czy się zmienia na lepsze
|
|||
|
|
|
#38730 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze jak jest ciepło i wyjdę na słońce to szybciej wyschną, ale tak to schną cały dzień. Czasami po 6-7 godzinach schnięcia żeby gdzieś wyjść i tak musze je dosuszyć suszarką, bo miejscami są najnormalniej w świecie mokre.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.

ja mam naturalne loki..od małego ;P jak byłam mała miałam takie kręciołki,że szok..może dodam fotę jak znajdę ;P wiem,że dobrze mi w prostych..ale męczy mnie prostowanie.włosy się niszczą..a jakie żele do loków proponujecie zamiast pianki?
siebie w kręconych nawet lubię,ale marzą mi się zadbane loki..
Faktycznie szukałam w nieodpowiednim wątku
zaufać? Obcięłam w maju Ankę.d, miała napisać, czy jej podeszło i się nie odzywa

To najprawdopodobniej substancja dla produktu, a nie dla Ciebie.
)
Kiedyś miałam gęste włosy i jakie długie, mogę fotkę pokazać
takie mam uczucie na placach...nie wiem jak to nazwać... a niby niczego za bardzo nie nakładam oblepiającego
niezwykle zachęcające. A zrobisz z odgniecionym żelem?

ale włosy schną mi tak okropnie długo (potrafią calusieńki dzień, od rana do wieczora) i czasami mam tego dość, tylko że ja zawsze uważałam suszarkę za zło konieczne i ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle miałabym je męczyć suszarką 

chodzi o to, że włosy od spodu i te przy twarzy bardzo ładnie się kręcą, a pozostałe duuużo gorzej. Wiem wiem, włosy różnie się kręcą w różnych miejscach i tak dalej, ale jak tak patrzę na loki które mi się ślicznie kręcą, a potem na resztę to mnie krew zalewa.

) -dobijało mnie to załamanie, które tworzyło wybrzuszenie pośrodku głowy.