Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1362 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 10:25   #40831
Aoirghe
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Oba znajdziesz w Rossmannie jeśli dobrze kojarzę jest dostępna miniaturka Alterry a przynajmniej ja kupiłam wersję z Granatem właśnie w wersji mini
Kurde, byłam ostatnio chyba z 20 razy w rossmannie i ani razu nie zauważyłam tego garniera...
A no fakt, totalnie mnie zaćmiło i zapomniałam, że tam są te wersje mini, teraz kojarzę, że przecież alterrę z granatem chciałam kupić taką małą (pomyślałam, że potem ta butelka się tak swoją drogą przyda), ale były tylko szampony (jeden nawet kupiłam) i odżywek niet. A zwiedziłam 3 rossmanny w ciągu tygodnia i wszędzie deficyt. Bosz, ja naprawdę chyba mam pecha

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
garniera dostaniesz w rossmanie, skoro idziesz po alterrę
do mycia wypróbuj pottersa z arniką, bo widzę, że błąkasz się między tymi odżywkami do mycia

miniaturka alterry odżywki z granatem? w jakiej cenie?
Nie no, ta gloria dla mnie jest spoko, ale naprawdę ciężko ją dostać (Auchana mam zupełnie nie po drodze, a brak mi ostatnio czasu, żeby się pofatygować) i nie wiem, czy ja przesadzam, czy ona jest przerażająco mało wydajna. Joaśka o wiele wydajniejsza w każdym razie.
Ale odzywkę z arniką w sensie? Szamponów mam w mojej wsi urodzaj, odżywki ani jednej. Dobra, poszukam pottersów. Półek mi braknie w łazience
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:40   #40832
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, jakiś czas temu kupiłam, nie chcę wprowadzić w błąd, ale kosztowała chyba 2-3pln :/ jakoś tak. Wszystkie miniaturki są zawsze w jednym miejscu, z żelami pod prysznic, kremami, itp. [oczywiście również w mniejszej wersji].
a już wieeeeeeem te miniaturki podróżne dzięki

Cytat:
Napisane przez chocolate_monster Pokaż wiadomość
używam szamponu babydream. Próbowałam, ale dosyć dawno i mi spasowało, ale chyba wrócę do tego, żeby zobaczyć, czy może coś się zmieniło . Używam produktów zgodnych z cg. Muszę poczytać o tej wcierce, dzięki
poczytaj kilka stron wstecz, bo dziewczyny pisały o aloesie
Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Nie no, ta gloria dla mnie jest spoko, ale naprawdę ciężko ją dostać (Auchana mam zupełnie nie po drodze, a brak mi ostatnio czasu, żeby się pofatygować) i nie wiem, czy ja przesadzam, czy ona jest przerażająco mało wydajna. Joaśka o wiele wydajniejsza w każdym razie.
Ale odzywkę z arniką w sensie? Szamponów mam w mojej wsi urodzaj, odżywki ani jednej. Dobra, poszukam pottersów. Półek mi braknie w łazience
potters, balsam z arniką

u mnie w małej miejscowości można dostać w sklepach spożywczo-przemysłowych szukajcie a znajdziecie
Stary 2011-08-31, 10:44   #40833
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
używam szamponu babydream. Próbowałam, ale dosyć dawno i mi spasowało, ale chyba wrócę do tego, żeby zobaczyć, czy może coś się zmieniło . Używam produktów zgodnych z cg. Muszę poczytać o tej wcierce, dzięki
A jesteś pewna, że to łupież? Może 'łuszczący' się stylizator?

Cytat:
Kurde, byłam ostatnio chyba z 20 razy w rossmannie i ani razu nie zauważyłam tego garniera...
A no fakt, totalnie mnie zaćmiło i zapomniałam, że tam są te wersje mini, teraz kojarzę, że przecież alterrę z granatem chciałam kupić taką małą (pomyślałam, że potem ta butelka się tak swoją drogą przyda), ale były tylko szampony (jeden nawet kupiłam) i odżywek niet. A zwiedziłam 3 rossmanny w ciągu tygodnia i wszędzie deficyt. Bosz, ja naprawdę chyba mam pecha
Garnier KLIK!, Balsam Potters KLIK!
Może dowiozą miniaturki w końcu...

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
a już wieeeeeeem te miniaturki podróżne dzięki
No właśnie, brakło mi słowa

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:48   #40834
chocolate_monster
Zakorzenienie

Cytat:
A jesteś pewna, że to łupież? Może 'łuszczący' się stylizator?
Nie jestem pewna, nie wiem jak to rozpoznać. Łuszczący się stylizator, czyli że co np. ? Bo nie wiem, czy używam
chocolate_monster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 10:57   #40835
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Nie jestem pewna, nie wiem jak to rozpoznać. Łuszczący się stylizator, czyli że co np. ? Bo nie wiem, czy używam
Żel do włosów
Nie wiem dlaczego [], ale przypomniała mi się Basia...chyba miała podobny problem

Stary 2011-08-31, 11:02   #40836
chocolate_monster
Zakorzenienie

Cytat:
Żel do włosów
Nie wiem dlaczego [], ale przypomniała mi się Basia...chyba miała podobny problem
żelu nie używam. Kilka razy wgniotłam go we włosy, ale tak od połowy ich długości, więc to nie może być to. Teraz mam problem, bo już jakiś czas używam produktów bez sls, a te przeciwłupieżowe pewnie mają ich multum. Nie chcę żeby moja pielęgnacja poszła na marnacje
Stary 2011-08-31, 11:07   #40837
Aoirghe
Raczkowanie

I jeszcze pytanie: pottersy występują w jakichś sieciówkach? Tak byłoby mi łatwiej zlokalizować
Stary 2011-08-31, 11:08   #40838
chocolate_monster
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze pytanie: pottersy występują w jakichś sieciówkach? Tak byłoby mi łatwiej zlokalizować
Z tego co pamiętam to w rossmanie ich nie było, ale były w naturze.
Stary 2011-08-31, 11:16   #40839
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
są w Realu, w Kauflandzie, chyba w Tesco też

Volyova, piękne masz włosy, super zmiana

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 11:49   #40840
hornygirl
Raczkowanie

Ja dochodzę do wniosku że włosy muszę jednak podciąć, bo są za ciężkie i co ja się nastaram żeby się kręciły, to jak je rozpuszczę to się prostują

Wczoraj rozczesałam włosy na mokro z odżywką, potem umyłam rozcieńczonym i spienionym szamponem alterrą morelową, potem nałożyłam żel lniany na włosy i skalp na 30 minut, potem odżywkę do spłukiwania alterry z granatem, spłukałam, odgniotłam nadmiar wody w koszulkę bawełnianą, na chwilę plunking, odrobina żelu na wilgotne włosy i poszłam spać.
Rano włosy po bokach były piękne a z tyłu głowy puszak To dziwne bo śpię na boku...
Reanimowałam je trochę zwilżając i dokładając trochę żelu lnianego, zwinęłam w ślimaczki i upchnęłam pod codofix. Posiedziałam tak z 40 minut. Efekt - włosy ładnie zakręcone ale... na samych końcach
I zaraz jak pochodzę w rozpuszczonych to się rozprostują...
Chyba tylko jak w tym głupim żarcie: Kali kochać, Kali uciąć z 10 cm...

Co myślicie?

Edit: nie zamieściło się zdjęcie
http://imageshack.us/photo/my-images/824/p1110253i.jpg/

Edytowane przez hornygirl
Czas edycji: 2011-08-31 o 11:51 Powód: Edit: nie zamieściło się zdjęcie
hornygirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:11   #40841
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Ja kupuję w Auchan

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:15   #40842
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
U mnie obficie występują w Leclercu.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:17   #40843
Ag Rafka
Rozeznanie

Wczorajszy eksperyment zakończony sukcesem. Dziś nie mogę się powstrzymać, by nie dotykać włosów! Miękkie, jakby wreszcie nawilżone, zero suszu i puchu. Nie wiem, czy to jajko z rycyną i miodem, czy keratynka we wszystkim działa cuda(bo oczywiście dokapałam do garniera). Kopiuję zdjęcia, sama jestem ciekawa,czy na zdjeciach widoczne to to, specjalnie robiłam bez lampy. Wrzucę do codziennika z opisem działań.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 12:21   #40844
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Tu jest analiza, KLIK!

ha wiedzialam ze musi byc jakies ale, w odzywce nie ma nawilzaczy, moja ukochana odzyweczka z keratyna je ma, dzisiaj wsadzilam leb pod kran, solidne plukanie i od razu ta odzywka (Repair Me!) na 5 min, potem troszku odzywki bs i zel. Jest bosko.

Dziewczyny odnosnie keratyny - myslalam ze to oczywiste i chyba pominelam to info ze keratyna musi byc w towarzystwie nawilzaczy, wtedy ona regeneruje a reszta nawilza i efekt jest (u mnie to dziala, dzisiaj to w ogole wyszly mi loki jak marzenie, wygladaja na mega zdrowe i geste, zdrowe nie sa po tym co przeszly, gestosc mam srednia, ale nikt by sie nie kapnal he he)

Cytat:
Zapomniałam dodać...myłam wczoraj włosy, w ramach testu jako odżywkę d/s użyłam Aussie KLIK!. Nawet fajnie włosy wyglądały, sporo loczków drobniejszych, spiralki na zewnętrznej warstwie...dzisiaj oklaptus, obciążone włosy jakieś - wyglądają na tłuste nie podoba mi się to [i taki jeden rulonik pod spodem zgnieciony, jakby ktoś na nim usiadł ].
Aussie raczej maja ciezkie odzywki
Cytat:
Wieczorem zrobię jak Rybiorek proponowała. Woda pod kran, dalej coś d/s, itd. Zobaczymy co z tego wyjdzie
sprobuj moze polubisz, u mnie sie sprawdza, pozniej dam fotki do codziennika na dowod
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:05   #40845
Tindomerel
Zadomowienie

Dziewczyny czy jeśli bede co drugi dzień olejować włosy i potem nakładać maske typy kallos czy wax to moge przedobrzyć ? chciałabym je jak najszybciej doprowadzić do fajnego stanu,a le boje sie ze przesadzę i skutek bedzie odwrotny
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:20   #40846
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

A teraz zrobiłam sobie podsumowanie, bo nie wiem, jak dalej postępować, wybaczcie, że przydługie. W ogóle mam ochotę walnąć wszystkim i wrócić do mycia BD oraz wiązania w kitę Przy tej długości, to nie bardzo nawet jest jak to spiąć, bo wszystko mi ucieka.

No ale tak:
Najlepiej sprawdziło się mycie emulsją Gloria - ale ciężko mi ją dostać i strasznie szybko się kończy, na dodatek codziennie muszę myć, przynajmniej w środku tygodnia ;/

Isana z babasem - koszmar, włosy tłuste, obciążone, wypadają.
Maska Gloria - prostuje i sprawia, że sa klapnięte.
L'biotica Wax - miękkie, ale prostujące się i bez objętości
Alterra z granatem - nie wiem, ostatecznie obleci, ale też odnoszę wrażenie, że nie sprzyja kręceniu.
Nivea fc d/s - obleci, ale bez rewelacji (wersja z silikonem), muszę jeszcze przetestować.
Joaśki b/s z miodem albo lnem - niby to mycia ok, choć wolę glorię, ale nakładanie po myciu zlepia i usztywnia. Kupiłam, bo glorii nigdzie nie ma.
Balsam Nivea fc coś tam daje, ale bez sensacji
Żel lniany - wydaje mi się, że on głównie podkreśla stan kłaka, a nie ma szczególnego wpływu.
Mycie samym BD - prostuje i powoduje lekkiego puszaka.

Dziś:
Mycie Joaśka z lnem, d/s Alterra z granatem, b/s Joaśka z miodem i trochę żelu. Wieczorem miejscami jakieś tam zakrętasy, ale bez sensacji, ogólnie takie leniwce. Rano odgniecione i bez życia, niektóre pasma próbują się podkręcić, reszta smętnie zwisa zbijając sie w chude pasma, reanimuję wodą z braku pomysłu. Wiem, że bez sensu to wczoraj zrobiłam, ale to tak w ramach testu, poza tym, nie wiedziałam, co zrobić i nie miałam niczego nowego pod ręką, bo w końcu nie wiedziałam co kupić, a obawiałam się puszaka (przy tym cięciu puszak wygląda okrutnie :/) Dziś mimo wigloci kłaki nieszczególnie się spuszyły. Potem spięłam w kitę, oczywiście, na tyle, na ile to możliwe :/

Najlepsze kłaki wyszły mi po:
Noc z olejem kokosowym
OMO BD i Gloria. Balsam Nivea fc i żel lniany. Puszak był, ale ogólnie kłaki zdumiewająco pokręcone, ludzie pytali, czy zrobiłam trwałą :/ Ale to raz mi sie udało i jeszcze przed cięciem. To cięcie pewnie też falkom nie sprzyja :/ Jak z ciekawości zrobiłam to samo tak drugi raz po cięciu, to wyszły spuszone fale. Zupełnie nie wiem, jak to działa, niczego nie zrobilam inaczej

Zabieram się zaraz za pogłebienie tematu, uznałam, że przeproteinowanie nie może mnie dotyczyć i ledwie liznęłam te artykuły I wcześniej myślałam, że to się objawia po jakimś czasie pielęgnacji, a nie po jednorazowym zestawie. Bo ja dopiero od niedawna próbuję pielęgnacji, odnosiłam wrażenie, że moje kłaki są suche, zdechnięte i należy je mocno zregenerować. I myslałam, że d/s moge zostawić z proteinami, a znaleźć coś bezproteinowego b/s.
A garnier z avocado i karite wydawał mi się niedobry dla mnie, bo nie wiedzieć czemu wywnioskowałam, że odzywka z karite będzie za ciężka No ale kupię, jak tylko uda mi się złowić.
Bosz, ale to skomplikowane
niestety ale czasem przerwy w wizazu i nie kojarze wszystkich osob z detalami pielegnacyjnymi, jak dlugo juz probujesz nowej pielegnacji, mozesz mi przypomniec?

co do uzywania tego samego zestawu - owszem bedzie ten sam efekt ale pod jednym warunkiem - pogoda bedzie identyczna a to sie rzadko zdarza lub jesli bedziesz miec super nawilzone wlosy (albo tak jak ja, moje wcale nie sa super nawilzone, przeszly naprawde wiele dlatego nawilzam je codziennie i dbam o to aby nawilzenie nie ucieklo, dlatego jak nakladam zel to dokladnie na cale wlosy, potem po wyschnieciu mam sucharki ale mozna je ladnie odgniesc, bez zelu mialabym slicznego krola lwa po spotkaniu z pradem po kilku godzinach, moje wloski po nocy sa troche suche zwlaszcza jak sie bardzo krece i wiecej zelu sie rozgniecie o poduche, dlatego moja opcja to codzienne moczenie i nakladam odzywke nawilzajaca, i to sie zgadza z metoda CG, nalezy to rozroznic od codziennego mycia, niektore wlosy beda potrzebowac nawilzenia kazdego dnia, z czasem moze to byc co drugi dzien, to juz kwestia indywidualna)

wiem ze napisalas dlugiego posta ale mozesz mi jeszcze napisac krok po kroku jak myjesz, jak nakladasz odzywke i jak nakladasz stylizator, technika tez jest wazna, do tego jak czesto myjesz (masz moze fotke jakiegos puszaka?)

o kosmetykach musze chwile pomyslec ale wydaje mi sie ze porzebujesz lekkich odzywek o wlasciwosciach nawilzajacych, reszta pozniej

Cytat:
wracam z podkulonym ogonem ... Ostatnio tutaj byłam i powiedziano mi, że przychodzę tu raz na jakiś czas i zadaję te same pytania (a przecież stosowałam się do rad), ale trochę prawdy w tym było. Chciałam przeprosić całym sercem Wzięłam się za siebie, przebrnęłam przez kilka wątków, zastosowałam metodę OMO, nowe odżywki, maski i zaczęłam olejować włosy . Powoli zaczynam się orientować co mi pomaga. Widzę sporą poprawę. Ale... no właśnie musi być jakieś ale ... Pojawił mi się łupież (? sypie mi się z głowy biały proszek) i nie wiem jak teraz postępować z moją skórą głowy, żeby ją z tego wyleczyć. Czytałam też, że może być to przesuszenie skalpu, więc postanowiłam nałożyć olej na skalp. Jednak nie pomogło mi to. Może po prosto powinnam czekać dłużej na efekty? A jeśli jest to łupież to czego używać do pielęgnacji? Mam nadzieje, że ktoś kto miał ten sam problem, podzieli się ze mną radami
lupiez trzeba leczyc odpowiednim kosmetykiem ale to moze rownie dobrze byc to przesuszenie i na to najlepsze jest mycie jakims szamponem bez sls albo odzywka, olejow nie polecam w tym momencie ale jak Anoska wspomniala aloes, ja polecam zel aleosowy, taki do skory na poparzenia, sama stosuje bo mam obecnie strasznie suchy i podrazniony skalp, nakladam na wieczor na skalp i robie 2-minutowy masaz
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-31, 13:36   #40847
Piechniak
Rozeznanie

a w ogóle to jak można chciałam zrobić małą sondę na temat tego, co robicie z włosami na noc, żeby nie niszczyło ich tarcie o poduszki...mi przychodzi do głowy tylko ten nieszczęsny luźny warkocz, ale...ale on mi prostuje loczki może mi podpowiecie coś mądrego ?
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:39   #40848
magdus1747
Wielka Pani ;)

Wpisałam się do dziennika i codziennika, jeśli ktoś chciałby zobaczyć moją małą przemianę
Stary 2011-08-31, 13:41   #40849
hornygirl
Raczkowanie

Piechniak, u mnie jak narazie najlepiej sprawdza się taki niedbały koczek. Loki się tak nie niszczą i nawet są ładniej zakręcone. O ile w nocy go nie rozwalę i nie obudzę się z rozpuszczonymi
Ale ja mam bardzo długie włosy, krótszym może to nie pasować
hornygirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:44   #40850
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
niestety ale czasem przerwy w wizazu i nie kojarze wszystkich osob z detalami pielegnacyjnymi, jak dlugo juz probujesz nowej pielegnacji, mozesz mi przypomniec?
Kurde, nawet nie wiedziałam, że tak dlugo ale ponad 3 tygodnie, z tym że na poczatku to się powoli wdrazałam, stopniowo, no i mam po drodze dwa cięcia, które mi mocno zaburzyły plan działania i rozstroiły całość.

Cytat:
co do uzywania tego samego zestawu - owszem bedzie ten sam efekt ale pod jednym warunkiem - pogoda bedzie identyczna a to sie rzadko zdarza lub jesli bedziesz miec super nawilzone wlosy (albo tak jak ja, moje wcale nie sa super nawilzone, przeszly naprawde wiele dlatego nawilzam je codziennie i dbam o to aby nawilzenie nie ucieklo, dlatego jak nakladam zel to dokladnie na cale wlosy, potem po wyschnieciu mam sucharki ale mozna je ladnie odgniesc, bez zelu mialabym slicznego krola lwa po spotkaniu z pradem po kilku godzinach, moje wloski po nocy sa troche suche zwlaszcza jak sie bardzo krece i wiecej zelu sie rozgniecie o poduche, dlatego moja opcja to codzienne moczenie i nakladam odzywke nawilzajaca, i to sie zgadza z metoda CG, nalezy to rozroznic od codziennego mycia, niektore wlosy beda potrzebowac nawilzenia kazdego dnia, z czasem moze to byc co drugi dzien, to juz kwestia indywidualna)
Hm, pogoda była inna, lepszy efekt mi wyszedł przy dużej wilgotności. Matko Bosko, szczerze, to mam wrażenie, że moje obserwacje sa sprzeczne

Cytat:
wiem ze napisalas dlugiego posta ale mozesz mi jeszcze napisac krok po kroku jak myjesz, jak nakladasz odzywke i jak nakladasz stylizator, technika tez jest wazna, do tego jak czesto myjesz (masz moze fotke jakiegos puszaka?)

o kosmetykach musze chwile pomyslec ale wydaje mi sie ze porzebujesz lekkich odzywek o wlasciwosciach nawilzajacych, reszta pozniej

Z techniką miałam i nadal mam trochę problemu, bo nie wszędzie do było jasno, znaczy tak megałopatologicznie (jak dla mnie) napisane

Najpierw mycie odżywką, czyli tak: masuję skalp, włosy na długości ugniatam, robię to dość długo, w sensie dłużej niż kiedykolwiek szamponem. Potem czasem na chwilę zostawiam i spłukuję. Odżywka d/s - no cóż nakładam pasmo po paśmie, potem czeszę, ostatnio palcami, bo są krótkie. I najgorsze - nakładanie wszystkie b/s. Tu sobie nie radzę, bo często przesadzałam i włosy były obciążone .Więc czesto wgniatałam, nie jestem pewna, czy to wina takiego nakładania, bo potem zdarzały mi się pasma kręcone/falujące i proste na zmianę. Parę razy testowałam i stylizator albo odżywkę b/s mieszałam z wodą. Gdzieś przeczytałam, żeby nakładać pasmami na ociekające, toteż zaczęłam tak robić, a potem odgniatałam w koszulkę - tu chyba nieco lepiej.
I przez jakiś czas robiłam sobie OMO z BD na skalp, wprawdzie ku memu zdziwieniu po odżywkach mi się nie tłuszczą, ale na poczatku miałam psychozę, że jak nie umyję, to będzie dramat

Myję niestety codziennie, przynajmniej w środku tygodnia, choć ze dwa dni może bym wytrzymała, ale trochę ćwiczę i sie po prostu spocę. Nie wiem, czy wtedy wystarczyłoby po prostu wypłukać, hm...
Natomiast ostatnio myłam codziennie, bo ciągle wychodziły mi przyklepy i strączki, więc nic innego mi nie pozostawało jak próbować od nowa

Puszaka chyba mam w domu na focie, więc wrzucę, jak wrócę

Dzięęęęęki!
Stary 2011-08-31, 13:50   #40851
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
a w ogóle to jak można chciałam zrobić małą sondę na temat tego, co robicie z włosami na noc, żeby nie niszczyło ich tarcie o poduszki...mi przychodzi do głowy tylko ten nieszczęsny luźny warkocz, ale...ale on mi prostuje loczki może mi podpowiecie coś mądrego ?
cytat z FAQ:
"Jak mogę ochronić fryzurę przed odgnieceniem i spuszeniem podczas snu?
Aby ograniczyć odgniatanie się włosów podczas snu można też zastosować któryś z tych sposóbów:
- spanie z włosami przerzuconymi poza krawędź łóżka
- spanie z włosami zawiązanymi lub spiętymi klamrą w luźną(!) kitkę lub zaplecionymi w luźne warkocze
- spanie z włosami luźno spiętymi klamrą lub delikatną gumka na czubku głowy w tzw. ananasa
- spanie w czepku lub w bawełnianym turbanie z chusty lub ręcznika (przykładowe zdjęcie turbanu można zobaczyć tutaj)
- spanie na poduszce z satyny"

Każdej zakręconej odpowiada inny sposób, próbuj, sprawdzaj co najbardziej odpowiada włoskom

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:54   #40852
Tindomerel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tindomerel Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy jeśli bede co drugi dzień olejować włosy i potem nakładać maske typy kallos czy wax to moge przedobrzyć ? chciałabym je jak najszybciej doprowadzić do fajnego stanu,a le boje sie ze przesadzę i skutek bedzie odwrotny

Poradzicie mi ?
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 13:55   #40853
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
zaczynam chyba kochać moje włosy

teraz jeszcze tylko jakieś sensowne cięcie... może w sobotę...
Super!

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Chciałam tylko Wam pokazać zdjęcie, które ucieszyło moje oczy z rana To nic specjalnego ale wprawiło mnie w dobry humor Rankiem popijałam sobie kawkę, patrzę a tu to
Loczek

Do mnie przyszła maska Organique - rzeczywiście strasznie malutka Spróbuje przy najbliższej okazji. Na razie rozpoczęłam kurację od wewnątrz czyli : Revalid, skrzypokrzywa

Co do lnu, mam takie samo opakowanie jak Rybiorek. I z tego co wiem len odtłuszczony nie ma żadnego działania na włosy niestety, tak samo jak podgrzany czy gotowany. A szkoda..
Ponoć nalepiej jest pić taki zimny kisiel(len zalany średnio ciepłą wodą) ale jakoś mnie to nie przekonuje...

Rybiorek czyli ty myjesz włosy odżywką, a na następny dzień pod wodę i odżywkę d/s bez mycia??
Stary 2011-08-31, 14:01   #40854
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Do mnie przyszła maska Organique - rzeczywiście strasznie malutka Spróbuje przy najbliższej okazji. Na razie rozpoczęłam kurację od wewnątrz czyli : Revalid, skrzypokrzywa
Właśnie, dziękuję za namiar na sklep www, gdzie jest taniej! Zapomniałam o tym
Rybiorek włoski! A te rzęsy takie długaśne i podkręcone...
Ag Rafka brak słów...
Nie wiem jak reszta, ale bardzo mnie cieszą postępy innych dziewczyn. Z tygodnia na tydzień widać różnicę w stanie włosów. Fajowo, czuję się jakbym miała jakąś ważną misję

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-08-31 o 14:03
Stary 2011-08-31, 14:05   #40855
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
cytat z FAQ:
"Jak mogę ochronić fryzurę przed odgnieceniem i spuszeniem podczas snu?
Aby ograniczyć odgniatanie się włosów podczas snu można też zastosować któryś z tych sposóbów:
- spanie z włosami przerzuconymi poza krawędź łóżka
- spanie z włosami zawiązanymi lub spiętymi klamrą w luźną(!) kitkę lub zaplecionymi w luźne warkocze
- spanie z włosami luźno spiętymi klamrą lub delikatną gumka na czubku głowy w tzw. ananasa
- spanie w czepku lub w bawełnianym turbanie z chusty lub ręcznika (przykładowe zdjęcie turbanu można zobaczyć tutaj)
- spanie na poduszce z satyny"

Każdej zakręconej odpowiada inny sposób, próbuj, sprawdzaj co najbardziej odpowiada włoskom
przerzucenie włosów i turban raczej odpadają...za bardzo się wiercę, a poza tym, czy taki turban nie powoduje szybszego przetłuszczania się włosów? na poduszce z satyny było super...dopóki spałam sama, bo jakoś odkąd sypiam w towarzystwie to ilekroć mam rozpuszczone włosy, budzę się w nocy po kilka razy, bo mój TŻ je przygniata , zainteresowało mnie to podpięcie na ananasa...masz może link albo zdjęcie albo instrukcje obsługi jak się to robi? bo ja niestety pierwsze słyszę...
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:17   #40856
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
zainteresowało mnie to podpięcie na ananasa...masz może link albo zdjęcie albo instrukcje obsługi jak się to robi? bo ja niestety pierwsze słyszę...
http://www.youtube.com/watch?v=JuUwHwWTV5g

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-31, 14:31   #40857
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde, nawet nie wiedziałam, że tak dlugo ale ponad 3 tygodnie, z tym że na poczatku to się powoli wdrazałam, stopniowo, no i mam po drodze dwa cięcia, które mi mocno zaburzyły plan działania i rozstroiły całość.
to za krotko zwlaszcza jak nie znalazlas swoich kosmetykow i nie wiesz co na Ciebie dziala a co nie, ja po 1.5 roku z CG mniej wiecej sie orientuje.

Cytat:
Hm, pogoda była inna, lepszy efekt mi wyszedł przy dużej wilgotności. Matko Bosko, szczerze, to mam wrażenie, że moje obserwacje sa sprzeczne
wcale nie, wszystko sie zgadza z tym co wczesniej napisalam, uwazam ze brakuje Ci nawilzenia i to co napisalas teraz to potwierdza, Twoje wloski ciagna wode bo jej potrzebuja, mozna zrobic jeszcze jeden test, zamknij sie w lazience i pusc goraca wode przez chwilke az lustro zaparuje, zakrec wode i posiedz 10 minut w lazience. Jesli wloski sie troche spusza ale i skreca to bedzie ostateczne potwierdzenie ze musisz sie skupic na nawilzeniu.

Cytat:
Z techniką miałam i nadal mam trochę problemu, bo nie wszędzie do było jasno, znaczy tak megałopatologicznie (jak dla mnie) napisane

Najpierw mycie odżywką, czyli tak: masuję skalp, włosy na długości ugniatam, robię to dość długo, w sensie dłużej niż kiedykolwiek szamponem. Potem czasem na chwilę zostawiam i spłukuję.
wyglada good

Cytat:
Odżywka d/s - no cóż nakładam pasmo po paśmie, potem czeszę, ostatnio palcami, bo są krótkie.
hm.... wiesz nie mam pojecia jak wyglada nakladanie pasmo po pasmie, pierwszy raz sie z tym spotykam (znaczy technicznie moge sobie wyobrazic), ja biore porcje odzywki miedzy dlonie i przejezdzam po dlugosci, potem wkladam palce miedzy wlosy i przejezdzam wewnatrz, potem biore wlosy miedzy dlonie i przejezdzam nimi jak prostownica, ja mam suchy skalp wiec dokladam troche odzywki ds jeszcze na skalp, po 5 minutach splukuje (mozna tez wtedy rozczesac wlosy palcami lub grzebieniem)

Cytat:
I najgorsze - nakładanie wszystkie b/s. Tu sobie nie radzę, bo często przesadzałam i włosy były obciążone .Więc czesto wgniatałam, nie jestem pewna, czy to wina takiego nakładania, bo potem zdarzały mi się pasma kręcone/falujące i proste na zmianę. Parę razy testowałam i stylizator albo odżywkę b/s mieszałam z wodą. Gdzieś przeczytałam, żeby nakładać pasmami na ociekające, toteż zaczęłam tak robić, a potem odgniatałam w koszulkę - tu chyba nieco lepiej.
No tak tutaj to niestety testy indywidualne potrzebne ale najlepiej robic to w sposob kontrolowany. Ja nakladam tyle odzywki bs ile miesci sie w srodku mojej dloni, czyli tak na oko 2 polskie zloty, rozcieram odzywke miedzy dlonmi i robie podobnie jak z odzywka ds, przejezdzam na zewnatrz dlugosci, potem wewnatrz i potem delikatnie ugniatam. Wsio

teraz mozna dac stylizator albo najpierw odcisnac wode w koszulke/pieluche (ja robie moj turban) i na wilgotne stylizator - ja nakladam wylacznie poprzez ugniatanie, najpierw w pozycji stojacej (bo zawsze mialam problem z wlosami pod spodem i na czubku), potem pochylam sie i druga porcja na dlugosc ktora mam przez oczami, a potem jeszcze troche na boki, nadal sie pochylam ale przekrzywiam glowe w lewo a potem w prawo, na koniec wyprost, patrze w sufit i potrzasam glowa, niesforne pasma przekladam pojedynczo (nigdy nie mam rownego przedzialka, na to nie patrze tylko na to jak lepiej sie wlosy prezentuja)

Cytat:
I przez jakiś czas robiłam sobie OMO z BD na skalp, wprawdzie ku memu zdziwieniu po odżywkach mi się nie tłuszczą, ale na poczatku miałam psychozę, że jak nie umyję, to będzie dramat
odzywka to nie mus, moze wlasnie lepiej by ci bylo robic OMO, ale o tym pomyslimy pozniej jak wkleisz puszaka

Cytat:
Myję niestety codziennie, przynajmniej w środku tygodnia, choć ze dwa dni może bym wytrzymała, ale trochę ćwiczę i sie po prostu spocę. Nie wiem, czy wtedy wystarczyłoby po prostu wypłukać, hm...
Natomiast ostatnio myłam codziennie, bo ciągle wychodziły mi przyklepy i strączki, więc nic innego mi nie pozostawało jak próbować od nowa
Ja tez myje codziennie, a w zasadzie powinnam powiedziec mocze i nawilzam codziennie.
I tu nalezy oddzielic mycie od nawilzania, wlasnie po to wymyslono mycie odzywka aby osoby ktore tego potrzebuja mogly codziennie moczyc wlosy (i wymasowac skalp jesli to konieczne czyli go myc). Mycie odzywka to nie jedyna wlasciwa droga, mozna uzywac odzywki do tzw co-wash (w tlumaczeniu luznym: a la mycie) na codzien i raz w tygodniu szamponu, jak trzeba porzadnego myjadla to nawet z sls (zwlaszcza jak sie uzywa rycyny), no i niestety tutaj trzeba sobie przetestowac co i jak

Cytat:
Puszaka chyba mam w domu na focie, więc wrzucę, jak wrócę

Dzięęęęęki!
to jak wkleisz to bedzie ciag dalszy moich przemyslen

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Super!

Co do lnu, mam takie samo opakowanie jak Rybiorek. I z tego co wiem len odtłuszczony nie ma żadnego działania na włosy niestety, tak samo jak podgrzany czy gotowany. A szkoda..
Ponoć nalepiej jest pić taki zimny kisiel(len zalany średnio ciepłą wodą) ale jakoś mnie to nie przekonuje...
taaa... podobno nie ma a ja widze super efekty ale ja to jestem taka przemadrzala Zosia Samosia i nawet jak cos czytam to sobie potem sama sprawdzam na sobie
Cytat:
Rybiorek czyli ty myjesz włosy odżywką, a na następny dzień pod wodę i odżywkę d/s bez mycia??
dokladnie, zamiast mycia robie dokladne plukanie, w czasie plukanie tez masuje skalp aby zmyc zel aloesowy ktory klade na noc, na takie wlosy daje odzywke ds
w sumie mam taki cykl:
olejowanie i mycie szamponem bez sls
plukanie
plukanie
mycie odzywka
i tu zazwyczaj znow olejuje wiec cykl sie powtarza

Cytat:
Rybiorek włoski! A te rzęsy takie długaśne i podkręcone...
Fajnie sie ulozyly nie? Wygladaja jakby przeszly jakis zabieg regeneracji he he
Dzieki pielegnacji rzesowej tylko pudruje buzie i klade bezowy cien na powieki, to caly moj makijaz, nie do pomyslenia kiedys, normalne czad! A rzesy podkrecam moze w niezbyt higieniczny sposob ale dziala, jak naloze cien to obsliniam palca i przykladam do rzes u nasady i potem przeciagam po dlugosci, usuwam w ten sposob drobinki cienia do powiek i podkrecam rzesya najlepsze ze robie to najczesciej w busie, jeden facet taki kolo 50tki co jezdzi tym samym busem codziennie patrzy na mnie z obrzydzeniem

AgRafka
chcesz sie zamienic na owlosienie? Ja bardzo chetnie ;]
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-08-31 o 14:32
Stary 2011-08-31, 14:37   #40858
nez123
Rozeznanie

Cytat:
taaa... podobno nie ma a ja widze super efekty ale ja to jestem taka przemadrzala Zosia Samosia i nawet jak cos czytam to sobie potem sama sprawdzam na sobie
Ja niby wiem, że nie teoretycznie nie działa, a i tak uparcie co dziennie jadam
Cytat:
dokladnie, zamiast mycia robie dokladne plukanie, w czasie plukanie tez masuje skalp aby zmyc zel aloesowy ktory klade na noc, na takie wlosy daje odzywke ds
w sumie mam taki cykl:
olejowanie i mycie szamponem bez sls
plukanie
plukanie
mycie odzywka
i tu zazwyczaj znow olejuje wiec cykl
Dzięki Ja chyba będę musiała częściej włosy wsadzać pod wodę, bo z tego co widzę po obcięciu nie ma mowy o reanimacji - gorzej niż przed
Z tym, że chyba będę musiała je trochę męczyć dyfuzorem - schną strasznie długo.
Stary 2011-08-31, 14:43   #40859
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja niby wiem, że nie teoretycznie nie działa, a i tak uparcie co dziennie jadam
a napewno nie szkodza

Cytat:
Dzięki Ja chyba będę musiała częściej włosy wsadzać pod wodę, bo z tego co widzę po obcięciu nie ma mowy o reanimacji - gorzej niż przed
Z tym, że chyba będę musiała je trochę męczyć dyfuzorem - schną strasznie długo.
susz cieplawym powietrzem a napewno nie zrobisz im krzywdy, ja musze przyznac ze czesto w tygodniu uzywam dyfuzora, jest roznica wysuszuc wlosy w 15 min lub naturalnie min 2.5 - 3 godziny (po 15 minutach suszenia dyfuzorem wilgotnych wlosow na ktore nalozylam zel sa takie w 95% suche, te 5% dosycha jak sie ubieram, w zimie od wlosow zaczynam, prysznic, wlosy, suszenie i dopiero kawa, sniadanie, wtedy wychodze w kompletnie suchych)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-08-31, 15:01   #40860
chocolate_monster
Zakorzenienie

Cytat:
lupiez trzeba leczyc odpowiednim kosmetykiem ale to moze rownie dobrze byc to przesuszenie i na to najlepsze jest mycie jakims szamponem bez sls albo odzywka, olejow nie polecam w tym momencie ale jak Anoska wspomniala aloes, ja polecam zel aleosowy, taki do skory na poparzenia, sama stosuje bo mam obecnie strasznie suchy i podrazniony skalp, nakladam na wieczor na skalp i robie 2-minutowy masaz
Kurcze, ale ja nie mam pojęcia jak rozpoznać, czy to łupież, czy przesuszenie. Może spróbuję z tym żelem, a jak nie pomoże to poszukam produktów odpowiednich dla włosów z łupieżem. Gdzie i za ile dostanę ten żel aloesowy?:roza:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości